Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D1719

    Decizia (UE) 2019/1719 a Consiliului din 8 iulie 2019 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 18-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP 18 la CITES) (Geneva, Elveția, 17-28 august 2019)

    ST/9680/2019/INIT

    JO L 262, 15.10.2019, p. 19–57 (EL)
    JO L 262, 15.10.2019, p. 19–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/1719/oj

    15.10.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 262/19


    DECIZIA (UE) 2019/1719 A CONSILIULUI

    din 8 iulie 2019

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul celei de a 18-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP 18 la CITES)

    (Geneva, Elveția, 17-28 august 2019)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Uniunea a aderat la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) prin Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului (1). CITES a fost pusă în aplicare în Uniune prin Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului (2).

    (2)

    În temeiul articolului XI alineatul (3) din CITES, Conferința părților (CoP) poate, printre altele, să adopte modificări ale apendicelor la CITES.

    (3)

    La cea de a 18-a reuniune a CoP, care are loc în perioada 17-28 august 2019 la Geneva, Elveția (CoP 18 la CITES), aceasta urmează să adopte decizii cu privire la 57 de propuneri de modificare a apendicelor la CITES, precum și cu privire la numeroase alte aspecte referitoare la punerea în aplicare și interpretarea CITES.

    (4)

    Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul CoP 18 la CITES, întrucât modificările aduse apendicelor la CITES vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune și statele sale membre, iar alte câteva decizii vor putea să influențeze în mod decisiv conținutul legislației Uniunii, în special Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (3) și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei (4).

    (5)

    Poziția propusă a fi adoptată cu privire la diferitele propuneri înaintea CoP 18 la CITES se bazează pe o analiză a avantajelor acestora efectuată de experți, ținându-se seama de cele mai pertinente dovezi științifice și tehnice disponibile,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii, în ceea ce privește chestiunile care intră în sfera de competență a Uniunii, în cadrul celei de a 18-a reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CoP 18 la CITES) este stabilită în anexele la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Atunci când este probabil ca poziția menționată la articolul 1 să fie afectată de informații științifice sau tehnice noi, prezentate după adoptarea prezentei decizii și înaintea sau în timpul CoP 18 la CITES sau dacă, în cadrul reuniunii, sunt prezentate propuneri noi sau revizuite în privința cărora nu s-a adoptat încă o poziție a Uniunii, poziția Uniunii va fi elaborată printr-o coordonare la fața locului, înainte ca respectivele propuneri să facă obiectul deciziei Conferinței părților (CoP). În astfel de cazuri, poziția Uniunii este conformă cu principiile prevăzute în anexele la prezenta decizie.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la Bruxelles, 8 iulie 2019.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    A.K. PEKONEN


    (1)  Decizia (UE) 2015/451 a Consiliului din 6 martie 2015 referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) (JO L 75, 19.3.2015, p. 1).

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 61, 3.3.1997, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 865/2006 al Comisiei din 4 mai 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea (JO L 166, 19.6.2006, p. 1).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 792/2012 al Comisiei din 23 august 2012 de stabilire a modelelor pentru permisele, certificatele și alte documente prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului privind protecția speciilor faunei și florei sălbatice prin controlul comerțului cu acestea și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 865/2006 al Comisiei (JO L 242, 7.9.2012, p. 13).


    ANEXA I

    POZIȚIA UNIUNII CU PRIVIRE LA ASPECTELE PRINCIPALE CARE URMEAZĂ SĂ FIE DISCUTATE ÎN CADRUL CELEI DE A 18-A REUNIUNI A CONFERINȚEI PĂRȚILOR LA CONVENȚIA PRIVIND COMERȚUL INTERNAȚIONAL CU SPECII ALE FAUNEI ȘI FLOREI SĂLBATICE PE CALE DE DISPARIȚIE (CoP 18 la CITES)

    (Geneva, Elveția, 17-28 august 2019)

    A.   Considerații generale

    1.

    Uniunea consideră Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES) ca fiind o convenție internațională-cheie pentru protecția speciilor și conservarea biodiversității și combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

    2.

    Uniunea ar trebui să adopte o poziție ambițioasă în cadrul celei de a 18-a reuniuni a Conferinței părților la CITES (CoP 18 la CITES), în conformitate cu politicile relevante ale Uniunii și cu angajamentele sale internaționale în aceste domenii, în special obiectivele referitoare la speciile sălbatice din cadrul obiectivului de dezvoltare durabilă 15, Planul strategic pentru biodiversitate 2011-2020 și obiectivele de la Aichi, convenite în temeiul Convenției privind diversitatea biologică (CBD), al viziunii strategice a CITES (1) și al Rezoluției 71/326 a Adunării Generale a ONU privind traficul cu specii sălbatice. De asemenea, poziția Uniunii ar trebui să contribuie la îndeplinirea obiectivelor relevante stabilite la nivelul Uniunii prin concluziile Consiliului din 21 iunie 2011 privind Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2020 și concluziile Consiliului din 20 iunie 2016 privind Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, precum și prin Planul de acțiune al UE pentru conservarea și gestionarea resurselor de rechini.

    3.

    Prioritățile Uniunii în cadrul CoP 18 la CITES ar trebui să fie:

    valorificarea pe deplin a instrumentelor CITES pentru a reglementa comerțul internațional cu speciile de animale și plante pe cale de dispariție care fac obiectul unui comerț internațional la niveluri nesustenabile, urmărind o abordare bazată pe date științifice; și

    înăsprirea reacției comunității internaționale împotriva traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

    4.

    Poziția Uniunii cu privire la propunerile de modificare a apendicelor la CITES ar trebui să se bazeze pe stadiul de conservare a speciilor în cauză și pe impactul pe care îl are sau îl poate avea comerțul asupra stadiului de conservare al speciilor respective. În acest sens, la evaluarea propunerilor de includere pe listă ar trebui să fie luate în considerare cele mai relevante și solide avize științifice, în conformitate cu dispozițiile Rezoluției CoP 9.24 privind criteriile de modificare a apendicelor I și II la CITES.

    5.

    Poziția Uniunii ar trebui să țină seama de contribuția pe care măsurile de control ale CITES o pot aduce la ameliorarea stării de conservare a speciilor și, totodată, să recunoască eforturile depuse de țările care au pus în aplicare măsuri de conservare eficiente. Uniunea ar trebui să se asigure că deciziile luate în cadrul CoP 18 la CITES optimizează eficiența CITES prin reducerea la minimum a sarcinilor administrative inutile și prin elaborarea de soluții practice, eficiente din punctul de vedere al costurilor și fezabile la problemele legate de implementare și monitorizare.

    6.

    Conferința părților (CoP) este organul de conducere al CITES, iar o serie de decizii adoptate în cadrul CoP 18 la CITES vor fi puse în aplicare de Comitetul permanent, care este principalul organism subsidiar al CoP. Prin urmare, poziția Uniunii, adoptată în vederea CoP 18 la CITES, ar trebui, de asemenea, să ofere o orientare pentru abordarea Uniunii în cadrul celei de a 71-a reuniuni și a celei de a 72-a reuniuni ale Comitetului permanent, care vor avea loc imediat înaintea și ulterior desfășurării CoP 18 la CITES.

    B.   Aspecte specifice

    7.

    În cadrul CoP 18 la CITES, au fost depuse spre dezbatere 57 de propuneri de modificare a apendicelor la CITES. 12 dintre aceste propuneri au fost depuse de Uniune în calitate de inițiator principal sau de coinițiator și, în mod firesc, adoptarea acestora ar trebui să fie, la rândul său, susținută de Uniune. Punctelor de vedere exprimate de statele din zona de răspândire a speciilor vizate de propuneri ar trebui să li se acorde o atenție deosebită. De asemenea, Uniunea consideră, ca regulă generală, că ar trebui sprijinite propunerile de modificare a apendicelor la CITES care sunt rezultatul activității desfășurate de comitetele CITES pentru animale și plante și de Comitetul permanent. Vor fi analizate evaluarea propunerilor efectuată de Secretariatul CITES și de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii/organizația TRAFFIC (2) și, în cazul speciilor marine exploatate în scop comercial, evaluarea efectuată de către comisia specială de experți a FAO.

    8.

    În conformitate cu poziția sa bine stabilită, Uniunea reafirmă faptul că CITES este un instrument adecvat pentru a reglementa comerțul internațional cu specii marine în cazurile în care stadiul de conservare al acestor specii este afectat de schimburile comerciale, iar speciile respective sunt sau ar putea fi amenințate cu dispariția. Uniunea susține în special, printre altele, includerea în apendicele II la CITES a unui număr de trei specii de castraveți de mare aparținând genului Holothuroidea (Microthele), având în vedere exploatarea excesivă și amploarea schimburilor comerciale internaționale cu aceste specii.

    9.

    Uniunea ia act de faptul că în ultimii ani s-au depus eforturi considerabile pentru a întări capacitatea de punere în aplicare a CITES, nu în ultimul rând cu privire la speciile marine, inclusiv prin intermediul sprijinului financiar din partea Uniunii. Uniunea sprijină o mai bună coordonare între CITES, alte organizații și acordurile multilaterale de mediu (AMM‐uri) care acționează conform mandatelor ce le revin, cu scopul de a îmbunătăți guvernanța și de a spori complementaritatea. Mai precis, Uniunea a cosponsorizat propunerile vizând includerea anumitor specii de rechin (rechinul mako cu înotătoare scurte – Isurus oxyrinchus și rechinul mako cu înotătoare lungi – Isurus paucus) și de vatoși (Glaucostegus și Rhinidae) în apendicele II la CITES.

    10.

    La CoP 17 la CITES, în apendicele II la CITES au fost incluse specii suplimentare de lemn de palisandru (Pterocarpus erinaceus, trei specii de Guibourtia și specia Dalbergia), pentru a controla mai bine comerțul internațional cu aceste specii de esențe de lemn tropical. Este important ca Uniunea să se asigure că adnotarea #15 actuală este modificată astfel încât să se axeze pe exemplarele întâlnite cel mai frecvent în comerțul internațional și să evite sarcini inutile de ordin administrativ și legate de asigurarea respectării normelor. Prin urmare, Uniunea sprijină consensul la care s-a ajuns, la cea de a 70-a reuniune a Comitetului permanent, cu privire la modificarea adnotării #15, astfel cum este reflectat în propunerea nr. 52 de includere pe listă a acestuia, înaintată CoP 18 la CITES. Uniunea rămâne receptivă la potențiale îmbunătățiri ulterioare, care ar putea apărea în urma consultărilor cu alte părți la CITES. În concordanță cu angajamentul său de a controla mai bine importurile de lemn din Africa Centrală, Uniunea a propus, împreună cu alții, extinderea sferei de cuprindere în privința speciei afrormosia (Pericopsis elata) din lista actuală a CITES din apendicele II la CITES.

    11.

    Uniunea ar trebui să sprijine totodată eforturile transversale pentru o reglementare mai eficientă a comerțului internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție, inclusiv propunerea de rezoluție privind verificarea legalității achizițiilor, care valorifică concluziile unui atelier special dedicat acestui subiect găzduit de Uniune în iunie 2018. Adoptarea de către CoP 18 la CITES a unei noi viziuni strategice pentru CITES pentru perioada 2021-2030 oferă ocazia de a consolida și, acolo unde este cazul, de a clarifica rolul CITES în contextul mai larg al guvernanței internaționale în materie de mediu, inclusiv cadrul post-2020 privind biodiversitatea în temeiul Convenției privind diversitatea biologică.

    12.

    Poziția Uniunii cu privire la propunerile legate de traficul cu specii sălbatice de faună și floră ar trebui să fie în concordanță cu cele trei priorități identificate în concluziile Consiliului din 20 iunie 2016 privind Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră, și anume:

    prevenirea traficului cu specii sălbatice de faună și floră și abordarea cauzelor fundamentale ale acestuia;

    punerea în aplicare și asigurarea respectării normelor în vigoare, combaterea de o manieră mai eficace a criminalității organizate în materie de specii sălbatice; și

    consolidarea parteneriatului mondial între țările de origine, țările consumatoare și țările de tranzit pentru combaterea traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

    Poziția ar trebui totodată să țină cont de raportul de progres al Comisiei privind punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră.

    În conformitate cu prima prioritate, Uniunea sprijină o mai bună protecție, prin intermediul CITES, a speciilor importate în prezent în Uniune la niveluri nesustenabile sau ilegal (în special în ceea ce privește comerțul cu animale de companie exotice). Prin urmare, Uniunea a cosponsorizat anumite propuneri de modificare a apendicelor la CITES în ceea ce privește diverse specii de reptile și de batracieni, în special mai multe specii de șopârle gecko și de tritoni, fiind dispusă să sprijine și alte propuneri, după caz.

    13.

    În conformitate cu cea de a doua și cea de a treia prioritate, Uniunea sprijină măsurile ferme de punere în aplicare a CITES de către părți. Aceasta pledează în favoarea unei planificări clare cu mecanisme de monitorizare (inclusiv eventuale sancțiuni comerciale) pentru acele părți care nu pun în aplicare în mod repetat obligațiile care le revin în temeiul CITES. Acest lucru este important în special în vederea combaterii braconajului și a traficului care afectează elefanții, rinocerii, felinele mari asiatice, palisandrul și pangolinii.

    14.

    Mai multe propuneri prezentate la CoP 18 la CITES se axează pe chestiuni legate de exploatarea durabilă, mijloacele de subzistență și comunitățile rurale. Uniunea ar trebui să sprijine astfel de propuneri în măsura în care acestea contribuie la asigurarea faptului că informațiile relevante sunt reflectate în procesele existente, în conformitate cu dispozițiile CITES. Crearea unor procese sau structuri suplimentare cu costuri semnificative și beneficii incerte ar trebui evitată.

    15.

    Braconajul elefanților și traficul cu fildeș se situează în continuare la un nivel alarmant de ridicat. De asemenea, braconajul rinocerilor și traficul cu coarne de rinocer se mențin la un nivel ridicat, subminând eforturile de conservare și reprezentând o amenințare gravă la adresa populației de rinoceri. Atât Uniunea, cât și statele sale membre au oferit un sprijin substanțial țărilor africane pentru a îmbunătăți conservarea speciilor sălbatice și pentru a combate traficul cu specii sălbatice de faună și floră. Uniunea se angajează să susțină în continuare partenerii africani și să își intensifice eforturile în acest sens, în conformitate cu concluziile Consiliului referitoare la Comunicarea Comisiei privind Planul de acțiune al UE în materie de combatere a traficului cu specii sălbatice de faună și floră. Uniunea recunoaște eforturile de conservare depuse de anumite state africane din aria de răspândire, dar nivelurile ridicate ale braconajului și traficului continuă să reprezinte o preocupare majoră pentru Uniune. Prioritatea Uniunii privind toate punctele de pe ordinea de zi a CoP 18 la CITES legate de aceste specii ar trebui să constea în sprijinirea unor acțiuni de abordare directă a respectivelor probleme.

    16.

    Uniunea constată că părțile au depus mai multe propuneri, aflate parțial în conflict unele cu altele, în ceea ce privește comerțul legal cu fildeș. În prezent, comerțul internațional cu fildeș este interzis în temeiul cadrului legislativ CITES. Uniunea consideră că nu sunt îndeplinite condițiile de reautorizare a acestui tip de comerț și se va opune oricărei modificări a actualului regim CITES care ar conduce la relaxarea interdicției actuale privind comerțul internațional cu fildeș sau la reluarea comerțului internațional cu fildeș. În ceea ce privește piețele interne ale fildeșului, Uniunea ar trebui să continue să sprijine măsuri proporționate și eficace bazate pe cele mai bune dovezi disponibile, în limitele domeniului de aplicare a CITES.

    17.

    Uniunea este de părere că Regulamentul de procedură pentru CoP nu trebuie să devieze de la textul CITES, inclusiv de la articolul XXI alineatele (2)-(6) din aceasta. Ar trebui respinsă cu fermitate orice încercare de a adăuga dispoziții care ar supune exercitarea drepturilor Uniunii drept stat participant la condiții care nu au fost prevăzute în CITES.

    18.

    Criza traficului cu specii sălbatice de faună și floră, împreună cu extinderea domeniului de aplicare a CITES la noi specii și state participante au determinat, în ultimii ani, includerea mai multor activități sub umbrela CITES și creșterea semnificativă a volumului de lucru al Secretariatului CITES. Uniunea ar trebui să ia în considerare aceste evoluții atunci când decide asupra priorităților sale în cadrul CoP 18 la CITES și asupra contribuției sale la Fondul fiduciar CITES.

    (1)  Rezoluția CoP la CITES 14.2, care urmează să fie actualizată la CoP 18 (a se vedea paragraful 5 de mai jos).

    (2)  Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) și organizația TRAFFIC sunt specializate în chestiuni legate de comerțul cu specii sălbatice de faună și floră și oferă o evaluare detaliată a propunerilor de modificare a apendicelor la CITES înainte de fiecare CoP la CITES.


    ANEXA II

    POZIȚIA UNIUNII CU PRIVIRE LA ANUMITE PROPUNERI PREZENTATE ÎN CADRUL CELEI DE A 18-A REUNIUNI A CONFERINȚEI PĂRȚILOR LA CONVENȚIA PRIVIND COMERȚUL INTERNAȚIONAL CU SPECII ALE FAUNEI ȘI FLOREI SĂLBATICE PE CALE DE DISPARIȚIE (CoP 18 la CITES)

    (Geneva, Elveția, 17-28 august 2019)

    „+” indică o poziție favorabilă

    „–” indică o poziție nefavorabilă

    „0” indică o poziție deschisă discuțiilor

    „(+)” indică faptul că sprijinul este condiționat de modificări aduse propunerii

    „(-)” indică faptul că opoziția va fi reconsiderată în cazul în care propunerea este modificată în mod semnificativ

    Documente de lucru

    Nr.

    Punct de pe ordinea de zi

    Autorul propunerii  (1)

    Observații

    Poziția

    Ceremonia de deschidere

     

    Fără document

     

    Chestiuni administrative și financiare

    1.

    Alegerea președintelui, a președintelui supleant, a vicepreședinților reuniunii și a președinților comitetelor I și II

     

    Fără document

     

    2.

    Adoptarea ordinii de zi

     

     

     

    3.

    Adoptarea programului de lucru

     

     

     

    4.

    Regulamentul de procedură

     

     

     

     

    4.1

    Regulamentul de procedură (RP) pentru cea de a 18-a reuniune a Conferinței părților

    CoP 18 Doc. 4.1

    Sec.

    Se ia act de documentul care conține actualul RP, care va rămâne valabil până în momentul în care va fi modificat de CoP (cf. articolul 32 din Regulamentul de procedură).

     

     

    4.2

    Revizuirea Regulamentului de procedură al

    CoP 18 Doc. 4.2

    CP

    Se sprijină menținerea neschimbată a RP la CoP 18; de asemenea, se sprijină noul mandat de revizuire a articolului 25 de către CP (Procedura de decizie privind modificările aduse apendicelor) până la CoP 19.

    +

    5.

    Comisia de verificare

     

     

     

     

    5.1

    Stabilirea Comisiei de verificare (fără document)

     

    Fără document

     

     

    5.2

    Raportul Comisiei de verificare (fără document)

     

    Fără document

     

    6.

    Admiterea observatorilor

     

     

     

    7.

    Administrarea, finanțele și bugetul secretariatului și ale reuniunilor Conferinței părților

     

     

     

     

    7.1

    Gestionarea secretariatului

    CoP 18 Doc. 7.1

     

     

     

     

    7.2

    Informarea directorului executiv al UNEP cu privire la aspectele administrative și de altă natură

     

     

     

     

    7.3

    Rapoarte financiare pentru 2016-2019

    CoP 18 Doc. 7.3

     

     

     

     

     

    Anexa 1: Raportul financiar privind programul de lucru pentru 2016, cu indicarea costurilor

    CoP 18 Doc. 7.3 A1

     

     

     

     

     

    Anexa 2: Fondul fiduciar CITES (CTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2016

    CoP 18 Doc. 7.3 A2

     

     

     

     

     

    Anexa 3: Fondul fiduciar extern CITES (QTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2016

    CoP 18 Doc. 7.3 A3

     

     

     

     

     

    Anexa 4: Raportul financiar privind programul de lucru pentru 2017, cu indicarea costurilor

    CoP 18 Doc. 7.3 A4

     

     

     

     

     

    Anexa 5: Fondul fiduciar CITES (CTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2017

    CoP 18 Doc. 7.3 A5

     

     

     

     

     

    Anexa 6: Fondul fiduciar extern CITES (QTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2017

    CoP 18 Doc. 7.3 A6

     

     

     

     

     

    Anexa 7: Raportul financiar privind programul de lucru pentru 2018, cu indicarea costurilor

    CoP 18 Doc. 7.3 A7

     

     

     

     

     

    Anexa 8: Fondul fiduciar CITES (CTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2018

    CoP 18 Doc. 7.3 A8

     

     

     

     

     

    Anexa 9: Fondul fiduciar CITES (CTL) – repartizarea anuală a contribuțiilor neplătite la 31 decembrie 2018

    CoP 18 Doc. 7.3 A9

     

     

     

     

     

    Anexa 10: Fondul fiduciar extern CITES (QTL) – situația contribuțiilor la 31 decembrie 2018

    CoP 18 Doc. 7.3 A10

     

     

     

     

     

    Anexa 11: Contul de profit și pierdere și poziția financiară pentru anul încheiat la 31 decembrie 2017

    CoP 18 Doc. 7.3 A11

     

     

     

     

     

    Anexa 12: Raportul financiar privind programul de lucru pentru 2019, cu indicarea costurilor (până la data de 31 martie 2019)

     

     

     

     

     

    Anexa 13: Fondul fiduciar CITES (CTL) – situația contribuțiilor la 31 martie 2019

     

     

     

     

     

    Anexa 14: Fondul fiduciar extern CITES (QTL) – situația contribuțiilor la 31 martie 2019

     

     

     

     

    7.4

    Bugetul și programul de lucru pentru 2020-2022

    CoP 18 Doc. 7.4

     

     

     

     

     

    Anexa 1: Proiect de rezoluție privind finanțarea și programul de lucru al secretariatului, cu indicarea costurilor, pentru perioada trienală 2020-2022

    CoP 18 Doc. 7.4 A1

     

     

     

     

     

    Anexa 2: Scenariul bugetar de creștere reală zero

    CoP 18 Doc. 7.4 A2

     

     

     

     

     

    Anexa 3: Scenariul bugetar de creștere nominală zero

    CoP 18 Doc. 7.4 A3

     

     

     

     

     

    Anexa 4: Scenariul bugetar de creștere progresivă

    CoP 18 Doc. 7.4 A4

     

     

     

     

    7.5

    Accesul la finanțare, inclusiv la finanțarea GEF

    CoP 18 Doc. 7.5

     

     

     

     

    7.6

    Proiectul privind delegații sponsorizați

    CoP 18 Doc. 7.6

    Sec.

    Se sprijină menținerea criteriilor actuale de selecție; Secretariatul va analiza extinderea proiectului de la CoP la reuniunile Comitetului.

    +

    8.

    Proiect de rezoluție privind strategia lingvistică pentru Convenție

    CoP 18 Doc. 8

    IQ

    Nu este clar de ce ar trebui adăugată limba arabă ca limbă oficială a CITES, dar nu și alte limbi ale ONU (chineză, rusă). Implicațiile bugetare și eventualele întârzieri suplimentare în producția de documente sunt argumente împotriva propunerii.

    Chestiuni strategice

    9.

    Rapoartele și recomandările comitetelor

     

     

     

     

    9.1

    Comitetul permanent

     

     

     

     

     

    9.1.1

    Raportul președintelui

    CoP 18 Doc. 9.1.1

     

     

     

     

     

    9.1.2

    Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți (fără document)

     

     

     

     

    9.2

    Comitetul pentru animale

     

     

     

     

     

    9.2.1

    Raportul președintelui

     

     

     

     

     

    9.2.2

    Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți (fără document)

     

     

     

     

    9.3

    Comitetul pentru plante

     

     

     

     

     

    9.3.1

    Raportul președintelui

    CoP 18 Doc. 9.3.1

     

     

     

     

     

    9.3.2

    Alegerea noilor membri regionali și a noilor membri regionali supleanți (fără document)

     

     

     

    10.

    Viziunea strategică a CITES pentru perioada de după 2020

    CoP 18 Doc. 10

    CP

    Se sprijină adoptarea viziunii strategice revizuite, astfel cum a fost modificată de secretariat; de asemenea, se sprijină proiectele modificate de decizii prin care se însărcinează secretariatul să compare obiectivele cu deciziile sau rezoluțiile existente; se mandatează CP să elaboreze indicatori.

    +

    11.

    Revizuirea convenției

    CO, NA, ZW

    Ridică unele probleme relevante în ceea ce privește mijloacele de subzistență și revizuirea apendicelor. Cu toate acestea, având în vedere forma sa actuală și conținutul său actual, propunerea pare părtinitoare, precum și insuficient pregătită, bazată pe deliberări istorice, fără o analiză aprofundată a comerțului din ce în ce mai complex cu specii sălbatice și a provocărilor legate de conservare, date fiind posibilele consecințe de amploare. Destinatarii proiectelor de decizii nu sunt precizați.

    (–)

    12.

    Asigurarea unei puneri în aplicare mai bune a listelor speciilor de pești marini din apendice

    CoP 18 Doc. 12

    AG

    Se recunoaște faptul că este în continuare necesară sprijinirea punerii în aplicare mai eficace a listelor de pești marini. Cu toate acestea, revizuirea eficacității listelor anterioare ar trebui să se axeze pe cazuri specifice, cu o justificare clară, și să utilizeze mecanismele existente și recomandările formulate în revizuirile anterioare, mai degrabă decât să stabilească un nou proces ad-hoc. Se exprimă opoziția față de un „embargo” asupra includerii pe listă a oricărui nou grup de specii; ceea ce contează este dacă sunt îndeplinite criteriile de includere pe listă.

    13.

    Revizuirea Rezoluției Conf. 11.1 (Rev. CoP 17) privind instituirea comitetelor

    CoP 18 Doc. 13

    CP/Sec.

    Se sprijină noua propunere de rezoluție, astfel cum a fost modificată de secretariat și de președintele CP.

    +

    14.

    Potențiale conflicte de interese în cadrul Comitetelor pentru animale și plante

    CoP 18 Doc. 14

    CP

    CP 70 a adoptat formularul standard de prezentare a declarațiilor de interese; se sprijină eliminarea deciziilor 16.09 și 16.10.

    +

    15.

    Cooperarea cu organizații și cu acorduri multilaterale de mediu

     

     

     

     

    15.1

    Cooperarea cu alte convenții din domeniul biodiversității

    CoP 18 Doc. 15.1

    CP

    Se sprijină reînnoirea deciziilor 17.55 și 17.56, astfel cum au fost modificate de către secretariat, și propunerea secretariatului privind pregătirea unui raport care să sintetizeze practicile existente în alte convenții privind biodiversitatea.

    Sinergiile dintre acordurile multilaterale de mediu în domeniul biodiversității ar trebui să fie consolidate în continuare și este oportun ca CP să examineze în continuare aceste aspecte.

    +

     

    15.2

    Comisia privind conservarea faunei și florei marine din Antarctica (CCAMLR)

    CoP 18 Doc. 15.2

    Sec.

    Se sprijină modificările Rezoluției Conf. 12.4 propuse de comun acord de către secretariatele CITES și CCAMLR.

    +

     

    15.3

    Strategia globală pentru conservarea plantelor

    CoP 18 Doc. 15.3

    CP

    Se sprijină noile proiecte de decizii pentru a înlocui deciziile 17.53 și 17.54.

    +

     

    15.4

    Platforma interguvernamentală științifico-politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (IPBES)

    CoP 18 Doc. 15.4

    CP/Sec.

    Se sprijină proiectul de rezoluție privind cooperarea cu Platforma interguvernamentală științifico-politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice.

    +

     

    15.5

    Consorțiul internațional pentru combaterea infracțiunilor împotriva speciilor sălbatice (ICCWC)

    CoP 18 Doc. 15.5

    Sec.

    Se sprijină apelul adresat părților de a continua finanțarea activităților ICCWC. Se invită partenerii ICCWC să asigure mecanisme eficiente de asigurare a transparenței.

    +

     

    15.6

    Cooperarea dintre CITES și Convenția privind protecția patrimoniului mondial

    CoP 18 Doc. 15.6

    NO

    Se sprijină proiectul de rezoluție (care solicită elaborarea unui memorandum de înțelegere între WHC și CITES), astfel cum a fost modificat de către secretariat. Se sprijină proiectele de decizii propuse de Norvegia, cu modificări care să reflecte faptul că orice program comun de activitate propus ar trebui să fie aprobat de către CP.

    (+)

    16.

    Programul CITES privind speciile de arbori

    Sec.

    Se sprijină proiectele de decizii, inclusiv decizia prin care se solicită secretariatului să colecteze informații, să raporteze progresele înregistrate și să continue cooperarea cu organizațiile din domeniul forestier, precum și să consolideze sprijinul acordat părților pentru punerea în aplicare a Convenției în ceea ce privește speciile de arbori incluse pe listă. Se invită alte părți să contribuie financiar la program.

    +

    17.

    Comunitățile rurale

     

    Se propune ca toate documentele de la 17 și 18 să fie analizate la pachet într-un grup de lucru în cadrul sesiunii, care va lua în considerare, printre altele, elementele de discuție în cadrul grupului de lucru dintre sesiuni. A se analiza împreună cu propunerile conexe de la punctul 18.

     

     

    17.1

    Raportul Comitetului permanent

    CoP 18 Doc. 17.1

    CP/Sec.

    Se sprijină propunerea secretariatului de modificare a Rezoluției Conf. 16.6 privind mijloacele de subzistență. Propunerea de eliminare a deciziilor CoP 17 ar putea fi prematură; sunt necesare alte lucrări între sesiuni (asociere cu Grupul de lucru privind mijloacele de subzistență?).

    (+)

     

    17.2

    Modificări propuse la Rezoluția Conf. 4.6 (Rev. CoP 17) [Prezentarea proiectelor de rezoluții] și la Rezoluția Conf. 9.24 (Rev. CoP 17)

    CoP 18 Doc. 17.2

    NA, ZW

    Propunerea de modificare a Rezoluției 4.6, așa cum a fost redactată, pare să fie inadecvată, deoarece, de altfel, rezoluția este axată pe formalități și proceduri de prezentare a propunerilor.

    Propunerile de modificări aduse anexei 6 secțiunea C din Rezoluția Conf. 9.24 ar trebui, cel puțin, să clarifice domeniul geografic de aplicare al consultărilor cu comunitățile rurale, și anume fiecare parte la convenție pe propriul teritoriu; modificările nu ar trebui să aibă caracter obligatoriu. A se analiza împreună cu documentul 18.3.

    (–)

     

    17.3

    Mecanism participativ pentru comunitățile rurale

    BW, CO, NA, ZW

    Se exprimă opoziția față de înființarea unei comisii permanente a comunităților rurale. Se analizează modalități alternative de a face auzită vocea comunităților rurale.

    18.

    CITES și mijloacele de subzistență

     

    Se propune ca toate documentele de la 17 și 18 să fie examinate la pachet într-un grup de lucru în cadrul sesiunii, care va lua în considerare, printre altele, elementele de discuție în cadrul grupului de lucru dintre sesiuni. A se analiza împreună cu propunerile conexe de la punctul 17.

     

     

    18.1

    Raportul secretariatului

    CoP 18 Doc. 18.1 (Rev. 1)

    Sec.

    Se sprijină restabilirea grupului de lucru, elaborarea de orientări prin intermediul serviciilor de consultanță, în vederea analizării în cadrul CoP 19. Se analizează proiecte suplimentare de decizii astfel cum au fost propuse de secretariat.

    (+)

     

    18.2

    Propunere a Republicii Peru

    CoP 18 Doc. 18.2

    PE

    În ceea ce privește proiectul de decizie 18.AA, (a) care oferă îndrumări cu privire la modul de maximizare a beneficiilor comerciale ale speciilor CITES și (b) evaluează mărcile comerciale înregistrate pentru produsele realizate de comunitate, se examinează împreună cu doc. 18.1 (Rev. 1) și se propune un grup de redactare pentru a găsi o abordare comună între aceste două documente, ținând seama de observațiile secretariatului cu privire la ambele documente.

    În general, disponibilitate pentru instituirea unei „Zile internaționale pentru mijloacele de subzistență ale comunităților rurale”, dar ar putea să nu fie necesară o rezoluție specifică în acest scop; de asemenea, a se analiza implicațiile în materie de resurse.

    (+)

     

    18.3

    Modificări propuse la Rezoluția Conf. 9.24 (Rev. CoP 17)

    CoP 18 Doc. 18.3

    CN

    Ideea includerii unor tipuri de „analize privind mijloacele de subzistență” în sprijinul declarației privind propunerile de includere pe listă (Rez. Conf. 9.24, anexa 6) ar putea fi luată în considerare, dar nu pare a fi încă suficient de bine dezvoltată pentru o decizie în cadrul CoP 18; formularea propusă este parțial neclară.

    A se analiza împreună cu documentul 17.2.

    (–)

    19.

    Securitate alimentară și mijloace de subzistență

    CoP 18 Doc. 19

    CP

    Se exprimă opoziția față de reînnoirea deciziilor, întrucât Grupul de lucru nu a înregistrat progrese, iar chestiuni extrem de asemănătoare sunt abordate în cadrul grupurilor de lucru „Comunități rurale” și „Mijloace de subzistență”; se sprijină observațiile secretariatului.

    20.

    Strategiile de reducere a cererii pentru combaterea comerțului ilegal cu speciile incluse în CITES

    CoP 18 Doc. 20

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii, astfel cum au fost modificate de secretariat și se acceptă eliminarea deciziilor 17.44-17.48.

    +

    21.

    Consolidarea capacităților și materiale de identificare

     

     

     

     

    21.1

    Consolidarea capacităților și materiale de identificare

    CoP 18 Doc. 21.1

    CA/CP

    Se sprijină proiectele de decizii privind stabilirea grupului de lucru comun CA/CP privind materialele de identificare; de asemenea, se sprijină propunerea secretariatului de eliminare a deciziilor vizate de punctul 54.1.

    +

     

    21.2

    Activități de consolidare a capacităților specificate în rezoluții și decizii

    CoP 18 Doc. 21.2

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii (revizuire, îmbunătățirea site-ului CITES, cursuri online ale Colegiului virtual) împreună cu modificările propuse de secretariat.

    A se analiza împreună cu documentele 21.3, 28 și 29.

    +

     

    21.3

    Cadrul pentru facilitarea coordonării, a transparenței și a responsabilității în ceea ce privește eforturile de consolidare a capacităților CITES

    CoP 18 Doc. 21.3

    US

    O inițiativă valoroasă, însă adoptarea proiectului de rezoluție și a cadrului la CoP 18 pare prematură. În schimb, se sprijină integrarea elementelor relevante în 21.2, așa cum propune secretariatul, spre a fi examinate de către CP și CoP 19.

    A se analiza împreună cu documentele 21.2 și 28.

    (+)

    22.

    Ziua mondială a faunei și florei sălbatice a Organizației Națiunilor Unite

     

    Se sprijină proiectele de modificări ale Rezoluției Conf. 17.1 prin care statele părți și restul statelor sunt invitate să desemneze un punct focal pentru coordonarea celebrării Zilei mondiale a faunei și florei sălbatice în țara lor.

    +

    23.

    Implicarea tinerilor

    CoP18 Doc. 23

    CP

    Se sprijină sugestiile de revizuire a Rezoluției Conf. 17.5 privind implicarea tinerilor (anexa 1) și eliminarea deciziilor 17.26 și 17.27.

    +

    Chestiuni legate de interpretare și punere în aplicare

    Rezoluțiile și deciziile existente

    24.

    Revizuirea rezoluțiilor

    CoP18 Doc. 24

    Sec.

    În general, se sprijină modificările la Rezoluția Conf. 4.6 privind prezentarea documentelor (inclusiv privind decizia de finanțare centralizată); se analizează sugestia de încorporare a Deciziei 14.19. Se sprijină modificările aduse Rezoluțiilor 12.8, Evaluarea comerțului semnificativ (conform CP 70) și 14.3, Proceduri de asigurare a conformității (inclusiv Rezoluția 10.10 și Rezoluția 17.7).

    +

    25.

    Revizuirea deciziilor

     

    Se sprijină recomandările secretariatului, astfel cum au fost prezentate în 22 de puncte separate în anexa la documentul 25.

    +

    Respectarea și punerea în aplicare generală

    26.

    Legi naționale pentru punerea în aplicare a Convenției

    Sec.

    Se sprijină setul de decizii, dar se solicită mai multă claritate cu privire la termene. Se ia în considerare propunerea unor măsuri suplimentare, pentru ca statele părți cu legislație din categoria 2 sau 3 să prezinte secretariatului detalii privind măsurile de punere în aplicare efectivă a Convenției.

    (+)

    27.

    Chestiuni privind conformitatea cu CITES

    Sec.

    Se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 11.3 (Rev. CoP 17). În general, se sprijină proiectele de decizii, dar se solicită mai multe justificări – și, eventual, o abordare mai prudentă – în special în ceea ce privește elaborarea unei noi politici privind permisele CITES și a unei „platforme electronice integrate privind conformitatea”.

    (+)

    28.

    Programul de asistență pentru asigurarea conformității

    Sec.

    În general, se sprijină setul de decizii care vizează instituirea unui program de asistență pentru asigurarea conformității cu scopul de a ajuta părțile care se confruntă cu dificultăți de durată în ceea ce privește respectarea Convenției și a recomandărilor conexe ale CP. Cu toate acestea, se pun în discuție implicațiile bugetare legate de crearea programului.

    A se analiza împreună cu documentul 21 și cu documentele bugetare.

    (+)

    29.

    Evaluări ale comerțului semnificativ la nivel national

    CoP 18 Doc. 29

    CA/CP

    Se sprijină mandatul, astfel cum a fost modificat de secretariat, prin care secretariatul să analizeze, iar comisiile să ia în considerare opțiunile și să formuleze recomandări pentru CoP 19.

    +

    30.

    Conformitate cu privire la abanoșii (Diospyros spp.) și speciile de lemn de palisandru (Dalbergia spp.) din Madagascar

     

     

     

     

    30.1

    Raportul Republicii Madagascar

     

    Se ia act.

    A se analiza împreună cu documentul 30.2.

     

     

    30.2

    Raportul Comitetului permanent

    CoP 18 Doc. 30.2

    CP

    Se sprijină, dar se păstrează vigilența în ceea ce privește nevoia de a nu concentra toate discuțiile asupra planului de utilizare propus de Madagascar. Se solicită plasarea unui accent sporit pe nevoia depunerii unor eforturi mai mari de aplicare a legii pentru a combate exploatarea forestieră ilegală și pentru a dezmembra rețelele de trafic. Se propune modificarea proiectului de decizie 18.BB pentru a se ține seama de recomandările din 2017 ale UNODC cu privire la această chestiune și să se introducă o formulare de precauție pentru a se asigura că orice plan de utilizare viitor este suficient de sigur.

    (+)

    31.

    Piețe interne pentru exemplare comercializate frecvent în mod illegal

    CoP 18 Doc. 31

    CP

    În general, se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 10.10 (Rev. CoP 17) și proiectele de decizii revizuite 17.87-17.88, inclusiv privind controalele interne ale produselor din specii sălbatice, altele decât fildeșul de elefant.

    (+)

    32.

    Chestiuni legate de asigurarea respectării normelor

    CoP 18 Doc. 32

    Sec.

    Se sprijină proiectele de decizii și modificările propuse la Rezoluția Conf. 11.3 (Rev.CoP 17). Se acceptă eliminarea deciziilor 17.83-17.85.

    +

    33.

    Combaterea criminalității cibernetice privind specii sălbatice de faună și floră

     

     

     

     

    33.1

    Raportul secretariatului

    CoP 18 Doc. 33.1

    Sec.

    Se sprijină proiectele de decizii propuse.

    +

     

    33.2

    Raportul Comitetului permanent

    CoP 18 Doc. 33.2

    CP

    Se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 11.3 (Rev. CoP 17) și adoptarea proiectelor de decizii, astfel cum au fost modificate de secretariat. Se sprijină eliminarea deciziilor 17.94-17.96.

    +

    34.

    Sprijin pentru asigurarea respectării normelor în cazul infracțiunilor legate de speciile sălbatice de faună și floră din vestul și centrul Africii

    Sec.

    Se salută raportul și se recunoaște importanța acestei chestiuni. Se sprijină adoptarea tuturor recomandărilor, inclusiv a proiectelor de decizii din anexa 1.

    +

    35.

    Eliminarea exemplarelor confiscate

    CoP 18 Doc. 35

    CP

    Se sprijină eliminarea deciziilor 17.118 și 17.119 și adoptarea proiectelor de decizii propuse. Se exprimă opoziția față de orice adăugire care ar compromite informații sensibile privind centrele de salvare sau care ar avea drept rezultat obligații suplimentare pentru părți. De asemenea, se exprimă opoziția față de posibila reluare a grupului de lucru al CP.

    +

    36.

    Stocarea și gestionarea datelor privind comerțul ilegal colectate prin intermediul rapoartelor anuale privind comerțul ilegal ale părților

    CoP 18 Doc. 36

    CP

    Se sprijină în general principiul unei stocări și gestionări mai sistematice a datelor privind comerțul ilegal colectate prin intermediul rapoartelor anuale privind comerțul ilegal. Se împărtășesc preocupările secretariatului cu privire la valoarea adăugată limitată a unei astfel de baze de date dacă numai un număr limitat de părți raportează și furnizează efectiv date. Se ia în considerare propunerea unei formulări pentru a încuraja părțile să prezinte în mod mai sistematic rapoarte anuale privind comerțul ilegal. Se invită secretariatul și UNODC să ia în considerare pentru moment finanțarea bazei de date prin intermediul bugetului extern al convenției.

    A se analiza împreună cu documentele bugetare.

    (+)

    37.

    Condițiile de lucru ale pădurarilor care protejează speciile sălbatice de faună și floră și implicațiile acestora pentru punerea în aplicare a CITES

    CoP 18 Doc.37

    NP

    Se salută raportul și se recunoaște importanța acestei chestiuni.

     

    Reglementarea comerțului

    38.

    Desemnarea și rolurile organelor de gestiune

    CoP 18 Doc. 38

    Sec.

    Se sprijină în general rezoluția propusă cu modificările aduse. Este necesară efectuarea de modificări în privința anumitor aspecte ale textului, inclusiv pentru a face ca propunerile să devină funcționale în cadrul diferitelor regimuri de reglementare (din punct de vedere administrativ și juridic) și pentru a se evita crearea de noi sarcini juridice care nu sunt prevăzute în convenție și includerea necesității de a dispune de un singur organ de gestiune pentru fiecare țară, responsabil de comunicarea internațională.

    (+)

    39.

    Orientări pentru întocmirea avizelor de achiziție legală

    CoP 18 Doc. 39

    CP

    Se sprijină proiectul de rezoluție.

    A se analiza împreună cu documentul 40.

    +

    40.

    Obligația de diligență a părților la CITES și obligațiile țărilor importatoare

    US

    Se sprijină în general intenția și abordarea. Este necesară o examinare mai atentă a anumitor aspecte ale modificărilor propuse la Rezoluția Conf. 11.3.

    (+)

    41.

    Sisteme electronice și tehnologii ale informației

    CoP 18 Doc. 41

    CP

    Se susțin proiectele de decizii astfel cum au fost propuse de secretariat.

    +

    42.

    Trasabilitate

    CoP 18 Doc. 42

    Sec., președinții CP, MX și CH în calitate de președinți ai grupului de lucru dintre sesiuni privind trasabilitatea

    Se acceptă definiția de lucru a trasabilității CITES și se sprijină adoptarea proiectelor de decizii din anexa 1, inclusiv a modificărilor propuse de către secretariat.

    +

    43.

    Exemplare produse din ADN sintetic sau de cultură

    CoP 18 Doc. 43

    CP

    Se sprijină proiectele de decizii, astfel cum au fost modificate de Sec., și înlocuirea deciziilor 17.89-17.91, pentru a continua evaluarea implicațiilor exemplarelor produse prin biotehnologie care ar putea avea un impact asupra interpretării și a punerii în aplicare a convenției. Se recomandă modificarea proiectului de decizie 18.CC.

    (+)

    44.

    Definirea termenului „destinații corespunzătoare și acceptabile”

     

     

     

     

    44.1

    Raportul Comitetului permanent

    CoP 18 Doc. 44.1

    CP

    Se sprijină adoptarea orientărilor fără caracter obligatoriu pentru a stabili dacă un destinatar propus al unui exemplar viu este echipat în mod corespunzător pentru a adăposti și avea grijă de acesta, astfel cum au fost modificate de Sec. în anexa 4, și a proiectelor de decizii privind definiția „destinațiilor corespunzătoare și acceptabile”, astfel cum a fost modificată în anexa 5.

    +

     

    44.2

    Comerțul internațional cu elefanți africani vii: propunere de revizuire a Rezoluției Conf. 11.20 (Rev. CoP 17) privind definirea termenuluidestinații corespunzătoare și acceptabile

    CoP 18 Doc. 44.2

    BF, JO, LB, LR, NE, NG, SD, SY

    Documentul propune modificări la Rezoluția Conf. 11.20, astfel încât elefanții africani vii să fie transferați doar în programe de conservare in situ desfășurate în arealul lor natural, excluzându-se astfel orice tip de comerț cu elefanți africani capturați din sălbăticie către destinații cu scop de utilizare captivă ex situ, chiar și în cazurile în care acest lucru ar fi benefic pentru conservare. Se analizează, de asemenea, în raport cu actualul regim pentru exemplarele de pe lista din apendicele I.

    Uniunea se opune recomandărilor din documentul 44.2 și încurajează continuarea lucrărilor între sesiuni în vederea CoP 19.

    45.

    Avize de comerț nedăunător

    CoP 18 Doc. 45

    CA

    Se sprijină proiectele de decizii propuse care vizează remedierea lacunelor și satisfacerea nevoilor părților în ceea ce privește emiterea avizelor de comerț nedăunător și se sprijină punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 16.7 (Rev. CoP 17). Se sprijină un al doilea atelier internațional privind avizele de comerț nedăunător.

    +

    46.

    Cote pentru trofeele de vânătoare a leoparzilor

     

    Se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 10.14 (Rev. CoP 16) propuse de CP [care elimină Kenya și Malawi din tabelul de la alineatul (1) punctul a) din Rez.].

    Se sprijină prelungirea proiectelor de decizii în anexa 3 pentru Republica Centrafricană, Botswana și Etiopia, dar suspendarea cotelor acestora până în momentul revizuirii de către Comitetul pentru animale și de către CP.

    Se sprijină setul de proiecte de decizii propus de Sec. în anexa 3. În general, se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 9.21 (Rev. CoP 13) propuse de Sec. în anexa 2; cu toate acestea, ar trebui stabilit un proces formal de revizuire într-un interval de timp specificat și ar trebui să îndrume statele din aria de răspândire sau Comitetele permanente sau cele pentru animale să raporteze către CoP atunci când apar motive de îngrijorare sau când se consideră că sunt necesare modificări ale „cotelor aprobate”.

    Sunt necesare discuții suplimentare privind cotele de export menținute în Rez. Conf. 10.14 (Rev. CoP 16).

    (+)

    47.

    Majorarea cotelor pentru trofeele de vânătoare a caprelor din specia Capra falconeri

    CoP 18 Doc. 47

    PK

    Se sprijină majorarea cotelor pentru trofee de vânătoare a caprelor din specia Capra falconeri în Pakistan de la 12 la 20 de animale pe an, în cazul în care Pakistanul furnizează mai multe informații care să demonstreze că sunt respectate orientările privind trofeele de vânătoare din apendicele I în Rezoluția Conf. 17.9, inclusiv informații privind:

    sursa estimărilor privind populația din 2017, care se află la baza avizelor de comerț nedăunător ale Pakistanului;

    noile comunități/zone care vor adera la programul comunitar de vânătoare de trofee; și

    modul în care vor fi distribuite cotele (inclusiv pentru care subspecii).

    (+)

    48.

    Trofee de vânătoare a rinocerilor negri: contingentul de export pentru Africa de Sud

    ZA

    Majorarea propusă a contigentului de rinoceri negri masculi adulți de la 5 la maximum 0,5 % din populația totală a țării pare rezonabilă dacă Africa de Sud publică anual contingentul specific (numărul absolut de exemplare).

    (+)

    49.

    Implicațiile transferului unei specii în apendicele I

     

     

     

     

    49.1

    Raportul secretariatului

    CoP 18 Doc. 49.1

    Sec.

    Se sprijină modificările Rezoluției Conf. 12.3, pentru a clarifica faptul că, după reclasificarea unor specii într-un apendice ce prevede o protecție mai strictă, normele aplicabile sunt cele valabile la momentul comercializării (nu al recoltării) și Rezoluția Conf. 13.6. Se analizează mai detaliat propunerea de a include un nou alineat (11) în Rezoluția Conf. 12.3 și proiectul de decizie care prevede analizarea de către CP a necesității unor orientări pe parcursul perioadei de tranziție, inclusiv între decizia de includere pe o listă și intrarea în vigoare, precum și analizarea de către CP a unor condiții speciale pentru plantele adnotate, inclusiv pentru speciile de lemn.

    (+)

     

    49.2

    Comerțul cu exemplare „prevăzute anterior în apendicele I”

    CoP 18 Doc. 49.2

    CI, GN, SN

    Se sprijină propunerea Sec. de a lua în considerare 49.1 și recomandările cuprinse în acesta ca punct de plecare, în locul recomandării din 49.2. Receptivitate pentru includerea elementelor de redactare în 49.1.

    (–)

    50.

    Modificările la Rezoluția Conf. 10.13 (Rev. COP15) privind punerea în aplicare a Convenției privind speciile de lemn

    CoP 18 Doc. 50

    CP

    Se sprijină, dar se propune menționarea necesității de a fonda avizele de comerț nedăunător pe factori de conversie adecvați, precum și includerea altor modificări minore.

    (+)

    51.

    Stocuri și reserve

    CoP 18 Doc. 51

    CP

    Se sprijină continuarea activităților dintre sesiuni cu un mandat definit și mai clar, excluzând gestionarea rezervelor.

    +

    52.

    Introducerea de proveniență marina

    CoP 18 Doc. 52

    CP

    Se sprijină mandatul reînnoit al secretariatului privind monitorizarea punerii în aplicare a Rezoluției Conf. 14.6 și raportarea cu privire la negocierile referitoare la BBNJ; CP trebuie să revizuiască informațiile.

    +

    53.

    Codurile scopurilor de pe permisele și certificatele CITES

    CoP 18 Doc. 53

    CP

    Se sprijină proiectele de modificări la Rezoluția Conf. 12.3 (Rev. CoP 17) privind permisele și certificatele. Se sprijină noul set de proiecte de decizii propuse de Sec. în locul proiectului de modificare a Deciziei 14.54 din anexa 1 a documentului.

    (+)

    54.

    Identificarea exemplarelor comercializate

     

     

     

     

    54.1

    Manual de identificare

    CoP 18 doc. 54.1

    CC, CP, Sec.

    Se sprijină.

    A se analiza împreună cu documentul 21.1.

    +

     

    54.2

    Identificarea speciilor de arbori incluse în CITES

    CoP 18 Doc. 54.2

    CP

    Se sprijină noul set de decizii și eliminarea deciziilor anterioare.

    +

     

    54.3

    Identificarea exemplarelor de sturioni și poliodoni comercializate

    CoP 18 Doc. 54.3

     

    Se sprijină reînnoirea deciziilor. Să analizează dacă vreun stat membru al UE se poate angaja să finanțeze studiul care ar fi trebuit să fie realizat cu mult timp în urmă.

    +

    55.

    Punerea în aplicare a CITES în domeniul comerțului cu specii de plante medicinale

     

    Se sprijină proiectul de decizie privind legătura cu actorii-cheie din domeniul comerțului cu plante medicinale și raportarea acestuia către Comitetul pentru plante, ca prim pas în obținerea de informații cu privire la comerț și volumul acestuia.

    +

    Derogări și dispoziții comerciale speciale

    56.

    Procedură simplificată pentru permise și certificate

    CoP 18 Doc. 56

    CP

    În general, se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 11.15 (Rev. CoP 12), Rezoluția Conf. 12.3 (Rev. CoP 17) și proiectele de decizii adresate secretariatului; se ține seama de observațiile secretariatului și se analizează necesitatea unor modificări suplimentare.

    (+)

    57.

    Punerea în aplicare a convenției privind exemplarele crescute în captivitate și în ranch

    CoP 18 Doc. 57

    CP

    Se sprijină proiectele de decizii sugerate de CP și modificate de secretariat.

    +

    58.

    Punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 17.7 privind analizarea comerțului cu exemplare de animale raportate ca fiind produse în captivitate

    CoP 18 Doc. 58

    CP

    Se sprijină proiectele de decizii și propunerea de modificare a rezoluției Conf. 17.7 sugerate de CP și avizate de secretariat.

    A se analiza împreună cu documentele bugetare.

    +

    59.

    Definiția termenului „înmulțite artificial”

     

     

     

     

    59.1

    Orientări cu privire la termenul „înmulțite artificial”

    CoP 18 Doc. 59.1

    CP

    Se sprijină proiectul de decizie. Deschidere față de modificările propuse de secretariat. Se sugerează ca publicarea orientărilor să aibă loc numai după revizuirea lor de către CP. Se subliniază necesitatea actualizării „Ghidului de aplicare a codurilor de origine CITES” pentru a reflecta crearea unui nou cod de origine pentru plante.

    +

     

    59.2

    Coduri de origine pentru exemplarele de plante comercializate

    CoP 18 Doc. 59.2

    CP

    Se sprijină crearea codului de origine Y prin intermediul unor modificări aduse Rezoluției Conf. 11.11 (Rev. CoP 17) și Rezoluției Conf. 12.3 (Rev. CoP 17), precum și proiectelor de decizii propuse de CP. Se examinează posibilitatea de a se opune unora dintre modificările suplimentare propuse de secretariat, în special în ceea ce privește lemnul de agar și necesitatea unor avize de comerț nedăunător.

    +

    Chestiuni specifice legate de specii

    60.

    Comerțul ilegal cu gheparzi

    (Acinonyx jubatus)

    CoP 18 Doc. 60

    Sec.

    Se sprijină proiectul de decizie prin care se solicită secretariatului să pună la dispoziție versiunea finală a setului de resurse al CITES pentru comerțul cu gheparzi, sub rezerva disponibilității resurselor. Se acceptă eliminarea deciziilor 17.124, 17.126, 17.127, 17.128 și 17.130; Deciziile 17.125 și 17.129 reînnoite și revizuite de către secretariat, astfel cum figurează în Doc. 25.

    +

    61.

    Sturioni și poliodoni (Acipenseriformes spp.)

    Sec.

    Se sprijină reînnoirea mandatului CP de a analiza etichetarea caviarului.

    +

    62.

    Proiecte de decizii privind conservarea batracienilor (Amphibia)

    CR

    Gamă largă de proiecte de decizii adresate părților, comitetelor și secretariatului, propuse fără nicio declarație justificativă sau vreo examinare prealabilă de către CA sau CP. Informațiile solicitate nu sunt specifice pentru batracieni, ci s-ar aplica tuturor taxonilor. Propunerea în forma actuală nu va fi susținută, dar o propunere mai concentrată, cuprinzând acțiuni concrete, ar putea fi considerată în mod favorabil.

    (–)

    63.

    Anghile (Anguilla spp.)

    CoP 18 Doc. 63

    CA, CP, Sec.

    Se sprijină proiectele de decizie, astfel cum au fost modificate de secretariat, și se propune instituirea unui grup de redactare de scurtă durată, pentru a îmbunătăți aceste decizii.

    +

    64.

    Corali prețioși (ordinul Antipatharia și familia Coralliidae)

    CP

    Se sprijină proiectul de decizie de mandatare a CA și a CP să analizeze studiul privind coralii prețioși și a studiului FAO și să tragă concluzii în urma analizei.

    +

    65.

    Punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 16.10 privind punerea în aplicare a Convenției pentru taxonii care produc lemn de agar [Aquilaria spp. și Gyrinops spp.]

    CoP 18 Doc. 65

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii privind taxonii care produc lemn de agar și eliminarea deciziilor anterioare.

    +

    66.

    Comerțul cu Boswellia spp. (Burseraceae)

    CoP 18 Doc. 66

    LK; US

    Se sprijină setul de proiecte de decizii modificat de secretariat.

    +

    67.

    Peștele Napoleon (Cheilinus undulatus)

    CoP 18 Doc. 67

    CP

    Se acceptă proiectul de decizie care vizează acordarea de asistență principalelor țări exportatoare și importatoare pentru a aborda provocările rămase în materie de punere în aplicare.

    +

    68.

    Rechini și vatoși (Elasmobranchii spp.)

     

     

     

     

    68.1

    Raportul Comitetului pentru animale

    CA

    Se ia act de raport.

     

     

    68.2

    Raportul secretariatului

     

    Se sprijină setul de proiecte de decizii și de proiecte de modificări la Rez.12.6 (Rev. CoP 17).

    +

    69.

    Elefanții (Elephantidae spp.)

     

     

     

     

    69.1

    Punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. CoP 17) privind comerțul cu exemplare de elefanți

    Sec./CP

    Stocuri și rezerve: se sprijină decizia ca CP să revizuiască orientările elaborate de Sec.

    +

     

     

     

     

    Elefanții asiatici: disponibilitate pentru a sprijini reînnoirea deciziilor, dar este nevoie de o mai mare participare din partea statelor din aria de răspândire pentru ca acestea să fie eficace.

    +

     

     

     

     

    NIAP-uri: se sprijină revizuirile propuse la Rezoluția Conf. 10.10 punctul 26 litera (g) și la anexa III (Orientări privind procesele NIAP), precum și la Rezoluția Conf. 14.3 privind conformitatea (a se vedea doc. 24);

    se analizează cererea Sec. de creare a unui nou post (și se au în vedere implicațiile bugetare).

    +

     

     

     

     

    Analiza ETIS: se sprijină mandatul convenit în cadrul CP 70.

    +

     

     

     

     

    MIKE, sustenabilitatea financiară și operațională a ETIS: se sprijină proiectul de decizie care prevede ca secretariatul să elaboreze o propunere (costuri: 30 000 USD), CP urmează să analizeze.

    +

     

     

     

     

    Piețele interne ale fildeșului: se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 10.10 așa cum figurează în doc. 31.

    +

     

    69.2

    Raport privind Monitorizarea uciderii ilegale a elefanților (MIKE)

    CoP 18 Doc. 69.2

    Sec.

    Se ia act de raport.

     

     

    69.3

    Raport privind Sistemul de informații privind comerțul cu elefanți (ETIS)

    CoP 18 Doc. 69.3 (Rev. 1)

    Sec.

    Se ia act de raport; se analizează implicațiile pentru procesul NIAP (anumite țări identificate de ETIS nu sunt cuprinse în prezent în NIAP).

     

     

    69.4

    Stocurile de fildeș: propunere de revizuire a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. CoP 17) privind comerțul cu exemplare de elefanți

    CoP 18 Doc. 69.4

    BF, TD, CI, GA, JO, KE, LR, NE, NG, SD, SY

    Se recunoaște importanța finalizării orientărilor, dar se pune sub semnul întrebării fezabilitatea și caracterul adecvat al înființării unui grup de lucru în cadrul unei sesiuni de lucru în acest scop. Se analizează sugestiile alternative ale secretariatului.

    (–)

     

    69.5

    Aspecte privind punerea în aplicare a Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. CoP 17) privind închiderea piețelor interne ale fildeșului

    BF, CI, ET, GA, KE, LR, NE, NG, SY

    se contestă concluziile referitoare la piața fildeșului din UE (punctul 28); se evidențiază eforturile actuale ale UE.

    Se exprimă opoziția față de modificările propuse la Rezoluția Conf. 10.10 și față de proiectele de decizii asociate, din motivul că sunt disproporționate și parțial neclare.

    70.

    Caretul (Eretmochelys imbricata) și alte țestoase marine (Cheloniidae și Dermochelyidae)

    Sec.

    Se sprijină continuarea activității prin proiecte de decizii propuse de secretariat și înființarea unui grup de lucru între sesiuni privind țestoasele marine.

    +

    71.

    Felinele mari asiatice (Felidae spp.)

     

     

     

     

    71.1

    Raportul secretariatului

    Sec.

    Se sprijină documentul cu modificările menite să consolideze proiectele de decizii ale secretariatului.

    Se sprijină recomandarea secretariatului de a se menține Decizia 14.69.

    (+)

     

    71.2

    Proiecte de decizii privind felinele mari asiatice

    CoP 18 doc. 71.2

    IN

    În general, se sprijină eforturile de monitorizare și de îmbunătățire a gestionării comerțului cu felinele mari asiatice. Înainte ca proiectele de decizii propuse să poată fi sprijinite, acestea necesită o analiză și modificări de substanță, inclusiv pentru a se evita suprapunerea cu documentul 71.1. Ar trebui, de asemenea, să se analizeze legătura cu Rezoluția Conf. 12.5 (Rev. CoP 17).

    0

    72.

    Căluți de mare (Hippocampus spp.) în CITES – o foaie de parcurs către succes

    MV, MC, LK; US

    Se sprijină setul de decizii, astfel cum au fost modificate de secretariat, de inițiere a unor discuții, în cadrul CA și al CP, cu privire la gestionarea și utilizarea durabilă a căluților de mare.

    +

    73.

    Maimuțe mari (Hominidae spp.)

    CoP 18 doc. 73

    CP, Sec.

    Se sprijină modificările aduse Rezoluției Conf. 13.4 (Rev. CoP 16) privind conservarea și comerțul cu maimuțe mari, astfel cum au fost propuse de secretariat, precum și eliminarea Deciziilor 17.232 și 17.233. Propunerea se bazează pe raportul privind situația maimuțelor mari și impactul relativ al comerțului ilegal și al altor presiuni asupra situației lor, raport care a fost elaborat în colaborare de secretariat, UICN, GRSP și alți parteneri și a fost analizat de CA 30 și CP 70. Ar putea fi de dorit câteva modificări editoriale, în special înlocuirea sintagmei „vânat tropical” (bushmeat) cu sintagma „carne de vânat” (wild meat), pentru consecvență cu doc. 95.

    +

    74.

    Specii de lemn de palisandru [Leguminosae (Fabaceae)]

    CoP 18 doc. 74

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii.

    +

    75.

    Pangolini (Manis spp.)

    CoP 18 doc.75

    Sec., incluzând propunerea CP

    Se sprijină setul de proiecte de decizii recomandat de CP (CP 69), cu modificările propuse de secretariat, și se sprijină eliminarea deciziilor 17.239-17.240.

    +

    76.

    Leul african (Panthera leo)

     

     

     

     

    76.1

    Raportul secretariatului

     

    Se sprijină setul de proiecte de decizii privind leii africani (Panthera leo) și felinele mari și se sprijină eliminarea deciziilor 17.241-17.245.

    +

     

    76.2

    Conservarea și comerțul cu lei africani

    NG, TG

    Setul de proiecte de decizii propuse la punctul 76.1, care iau în considerare preocupările exprimate în prezentul document și în proiectul de rezoluție aferent, este susceptibil de a avea mai mult succes în întreprinderea de acțiuni țintite și semnificative într-un interval de timp dat.

    -

    77.

    Jaguarul (Panthera onca)

     

     

     

     

    77.1

    Comerțul cu jaguari

    CR, MX

    În general, se sprijină setul de proiecte de decizii prin care se solicită realizarea unui studiu privind comerțul ilegal cu jaguari; se sprijină totodată recomandările și modificările aduse anexei 1 de către Sec. privind fuzionarea documentului cu documentul 77.2.

    (+)

     

    77.2

    Comerțul ilegal cu jaguari

    CoP 18 doc. 77.2

    PE

    Nu se susține adoptarea unei rezoluții specifice speciei. Cu toate acestea, unele dintre activitățile identificate ar putea fi incluse în setul de decizii și luate în considerare în contextul documentului 77.1 (sau autorii propunerii ar putea fuziona documentele lor într-un singur set de decizii, astfel cum propune Sec. în documentul 77.1).

    (–)

    78.

    Comerțul ilegal cu antilope tibetane

    (Panthlops hodgsonii)

    CoP 18 doc. 78

    CP

    Se sprijină proiectul de recomandare și propunerea Sec. de modificare a alineatului (2b) din Rezoluția Conf. 11.8 (Rev. CoP 17).

    +

    79.

    Gestionarea comerțului și conservării păsărilor cântătoare (Passeriformes)

    US, LK

    Sprijină, în general, propunerea CA de a se lua în considerare implicațiile în materie de conservare ale comerțului cu păsări cântătoare, de preferință pe baza unei analize comandate de Sec., susținută prin finanțare externă. Proiectele de decizii vor trebui modificate pentru a răspunde acestor schimbări și preocupărilor exprimate de secretariat.

    +

    80.

    Prunul african (Prunus africana)

    CoP 18 doc. 80

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii.

    +

    81.

    Papagalii gri africani

    (Psittacus erithacus)

    ZA

    Disponibilitate pentru prelungirea termenului-limită pentru înregistrarea crescătoriei.

    Se sugerează adăugarea unui nou alineat (f) la Decizia 17.256, conținând o trimitere la orientările UICN privind reintroducerea și repopularea.

    +

    82.

    Pește-cardinal de Banggai

    (Pterapogon kauderni)

    CA

    Se sprijină setul de proiecte de decizii; UE este pregătită să sprijine Indonezia pentru punerea în aplicare a Deciziei 18.AA.

    +

    83.

    Rinocerii (Rhinocerotidae spp.)

     

     

     

     

    83.1

    Raportul Comitetului permanent și al secretariatului

     

    Se sprijină proiectele de decizii cu unele modificări pentru introducerea unui calendar pentru acțiuni.

    Se sprijină eliminarea deciziilor 17.135-17.144 și înlocuirea deciziilor 17.133 și 17.134 cu un nou proiect de decizie 18.AA.

    +

     

    83.2

    Revizuiri ale Rezoluțiilor Conf. 9.14 (Rev. CoP 17) privind conservarea și comerțul cu rinoceri africani și asiatici, precum și ale deciziilor asociate

    KE

    Nu se susțin proiectele de decizii și amendamentele la Rezoluția Conf. 9.14 în forma lor actuală, întrucât acestea depășesc mandatul Convenției și se suprapun unor rezoluții și decizii deja existente.

    (–)

    84.

    Rhinoplax vigil

    CoP 18 doc. 84

    CP

    Se sprijină proiectele de decizii din anexa 1, inclusiv modificările propuse de Sec., și eliminarea Deciziilor 17.264, 17.265 și 17.266.

    +

    85.

    Strombus gigas

     

    Se sprijină proiectele de decizii din anexa 1 care vor înlocui deciziile 17.285-17.287 și 17.289 și vor elimina deciziile 17.288 și 17.290 care au fost puse integral în aplicare.

    +

    86.

    Antilopa saiga (Saiga spp.)

    CoP 18 doc. 86

    CP

    Se sprijină documentul care se bazează pe rezultatul discuțiilor din cadrul CP și care vizează statele din aria de răspândire a antilopei saiga pentru a îmbunătăți gestionarea stocurilor de părți și produse derivate din această specie, pentru a îmbunătăți capacitățile lor de combatere a comerțului ilegal și pentru a intensifica eforturile de conservare in situ și ex situ; se sprijină propunerea secretariatului privind implicarea CA în punerea în aplicare a unei decizii. Este posibil ca deciziile să necesite modificări în funcție de rezultatul schimbărilor propuse cu privire la includerea pe listă.

    +

    87.

    Conservarea broaștelor de Titicaca (Telmatobius culeus)

    PE

    Specia a fost inclusă pe lista din apendicele I cu ocazia CoP 17. Impactul comerțului internațional asupra stadiului de conservare a acestei specii rămâne neclar, probabil din cauza datelor insuficiente. Adoptarea unei rezoluții specifice referitoare la conservarea broaștelor de Titicaca pare a fi prematură.

    (–)

    88.

    Țestoase terestre și țestoase de apă dulce (Testudines spp.)

    CoP 18 doc. 88

    CP, Sec.

    În general, se sprijină proiectul de versiune revizuită a Rezoluției Conf. 11.9 privind conservarea și comercializarea țestoaselor terestre și a țestoaselor de apă dulce și proiectele de decizii propuse de secretariat; se analizează necesitatea de a concentra activitatea viitoare asupra nevoilor practice.

    (+)

    89.

    Totoaba (Totoaba macdonaldi)

    CoP 18 doc. 89

    Sec.

    Se sprijină proiectele de decizii privind colectarea suplimentară de informații de la părți; măsuri de sensibilizare și de punere în aplicare; Secretariatul urmează să realizeze un studiu privind speciile vaquita și totoaba (liniile generale convenite de CP).

    +

    90.

    Delfinul cu bot gros din Marea Neagră (Tursiops truncatus ponticus)

    CoP 18 doc. 90

    CA

    Se sprijină proiectul de decizie privind cooperarea secretariatului cu Acordul privind conservarea cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și din zona contiguă a Atlanticului (ACCOBAMS).

    +

    91.

    Conservarea vigoniei (Vicugna vicugna) și comerțul cu fibre și produse derivate din aceasta.

    AR

    În general, se sprijină proiectul de rezoluție privind conservarea vigoniei și comerțul cu fibre și produse din aceasta, precum și recomandările făcute de secretariat; documentul a fost elaborat în temeiul Convenției privind conservarea și gestionarea vigoniei.

    +

    92.

    Speciile incluse pe lista din apendicele I

    CoP 18 doc. 92

    Sec., CA, CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii și eliminarea deciziilor 17.22-17.25.

    +

    93.

    Specii de arbori neotropicali

    CoP 18 doc. 93

    CP

    Se sprijină adoptarea proiectelor de decizii.

    +

    94.

    Gestionarea conservării și comercializarea peștilor marini ornamentali

    CoP 18 doc. 94

    CH, SUA, UE

    Se sprijină proiectele de decizii (pentru care Uniunea este coautor al propunerii), astfel cum au fost modificate de către Sec., în special în ceea ce privește invitarea părților interesate din domeniul pescuitului și a reprezentanților industriei să contribuie la atelier.

    +

    95.

    Materiale de orientare, activități și instrumente menite să consolideze capacitatea părților de a reglementa comerțul cu vânat tropical (bushmeat)

    Sec.

    În general, se sprijină versiunea revizuită a proiectului de rezoluție Conf. 13.11 (Rev CoP 17) și eliminarea deciziilor propusă de secretariat (deciziile 14.73, 14.74, 17.112 și 17.113).

    Se sugerează modificări care să recunoască faptul că orientările CBD pentru un sector sustenabil al cărnii de vânat se referă numai la zona tropicală și subtropicală și că ar trebui menținută actuala definiție a cărnii de vânat (vânat tropical) în glosarul CITES.

    +

    96.

    Inițiativa privind animalele carnivore africane

     

    Se sprijină proiectele de decizii.

    +

    97.

    Gestionarea conservării și comerțului cu vulturi din Africa de Vest

    CoP 18 doc. 97

    BF, NE, SN

    Se sprijină setul de decizii care va promova sinergiile cu Convenția privind speciile migratoare (CMS), cu modificările aduse de secretariat. Este foarte important să se combată otrăvirea ilegală și comerțul pe baza credințelor, existând legături puternice între braconajul elefanților/rinocerilor și cazurile de otrăvire a vulturilor. Una dintre speciile care face obiectul documentului, hoitarul, se reproduce în mod regulat în UE și își petrece iernile în Africa.

    +

    Întreținerea apendicelor

    98.

    Rezerve cu privire la modificările apendicelor I și II

    CoP 18 doc. 98

    Sec.

    Se sprijină modificările propuse pentru Rezoluția Conf. 4.25 privind rezervele, pentru confirmarea termenului de 90 de zile în ceea ce privește exprimarea rezervelor față de includerea în apendicele I și II, și pentru clarificarea datei la care produce efecte retragerea unei rezerve.

    +

    99.

    Nomenclatorul standard

    CoP 18 doc. 99

    CA, CP, Sec.

    Se sprijină modificările propuse la anexa la Rezoluția Conf. 12.11 și la proiectele de decizii aferente.

    Se sprijină extinderea Deciziei 17.312 astfel încât să se impună CA să ia în considerare reexaminarea și să facă recomandări către CoP 19.

    +

     

    Anexa 5: se propun noi referințe standard CITES pentru nomenclatorul păsărilor (clasa Aves)

    CoP 18 doc. 99 A5

     

    Se ia act de raportul consultantului privind referințele standard pentru nomenclatorul păsărilor.

     

     

    Anexa 6: modificările propuse în literatura de specialitate publicată privind nomenclatorul speciilor de animale incluse în CITES pentru care Comitetul pentru animale, la momentul transmiterii documentului către CoP 18, nu a adoptat încă o recomandare privind adoptarea sau respingerea în scopul CITES

    CoP 18 doc. 99 A6

     

     

     

    100.

    Includerea speciilor în apendicele III

     

    Se sprijină proiectele de decizii propuse și modificările propuse la Rezoluția Conf. 9.25 (Rev. CoP 17)

    +

    101.

    Adnotări

    CoP 18 doc. 101

    CP

    Se sprijină modificările propuse la Rezoluția Conf. 11.21 (Rev. CoP 17), revizuirea punctului 7 din secțiunea privind interpretarea din apendicele la CITES și proiectele de decizii cuprinse în anexa 4. Se sprijină propunerile de modificare a Deciziei 16.162 (Rev. CoP 17), însă se menține receptivitatea față de posibile modificări, în funcție de rezultatul privind adnotarea #15.

    +

    102.

    Adnotări pentru orhideele incluse în apendicele II

    CoP 18 doc. 102

    CP

    Se sprijină proiectul de definiție a termenului de „cosmetice” și adoptarea deciziilor propuse.

    +

    103.

    Orientări pentru publicarea apendicelor

    CoP 18 doc. 103

    CA

    Se sprijină proiectele de decizii pentru elaborarea de orientări cu privire la prezentarea adnotărilor și se sprijină modificările propuse de Sec., pentru a se evita limitarea în mod prematur a domeniului de aplicare al orientărilor.

    +

    104.

    Revizuirea Rezoluției Conf. 10.9 privind analizarea propunerilor de transfer al populațiilor de elefant african din apendicele I în apendicele II

    CoP 18 doc. 104

    CP

    Se sprijină propunerea de abrogare a rezoluției și eliminarea deciziei asociate.

    +

    Propuneri de modificare a apendicelor

    105.

    Propuneri de modificare a apendicelor I și II

     

    Propunerile de includere sunt abordate în partea a doua a prezentului document, mai jos.

     

    Încheierea reuniunii

    106.

    Stabilirea datei și a locului următoarei reuniuni periodice a Conferinței părților (fără document)

     

    Fără document

     

    107.

    Observații finale (observatorii, părțile, secretarul general al CITES, guvernul-gazdă) (fără document)

     

    Fără document

     

    1.   Propuneri de includere în apendice

    Nr.

    Taxon/Detalii

    Propunere

    Autorul propunerii

    Observații

    Poziția

    1.

    Capra falconeri heptneri

    (populația din Tadjikistan)

    I – II

    Să se transfere populația din Tadjikistan din apendicele I în apendicele II

    Tadjikistan

    Populația pare să fie în creștere, iar gestionarea vânătorii în temeiul dispozițiilor CITES pentru speciile din apendicele I a generat venituri care revin comunităților și conservării. Cu toate acestea, propunerea nu conține dovezi solide care să demonstreze că măsurile de precauție din anexa 4 la Rezoluția Conf. 9.24 sunt respectate O reclasificare într-un apendice ce prevede o protecție mai puțin strictă ar conduce la creșterea volumului comerțului, fără garanții că veniturile vor reveni conservării. UICN a recomandat continuarea și consolidarea gestionării actuale.

    2.

    Saiga tatarica

    (antilopa saiga)

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Mongolia, Statele Unite

    Propunerea consideră toate speciile saiga recente drept o singură specie, în conformitate cu lista roșie a UICN. Cu toate acestea, referința taxonomică CITES valabilă în prezent separă populațiile din Mongolia drept specia S. borealis. Uniunea va sprijini interpretarea sferei de cuprindere a includerii pe listă propusă de SUA. În cazul în care această interpretare este acceptată, CoP va lua în considerare includerea pe listă a celor două specii: S. borealis și S. tatarica.

    S. borealis respectă criteriile de includere pe lista din apendicele I, iar Uniunea va susține includerea sa în apendicele I.

    Uniunea va sprijini includerea pe lista din apendicele I a speciei S. tatarica, cu condiția ca toate țările din aria de răspândire principală să fie de acord cu includerea pe listă și numai dacă S. borealis este inclusă, de asemenea, în apendicele I.

    Uniunea se va opune includerii pe lista din apendicele I a speciei S. tatarica dacă S. borealis nu este, de asemenea, reclasificată, pentru a se evita orice impact negativ asupra populației de S. borealis.

    0

    3.

    (Vicugna vicugna)

    Vigonia

    (populația din provincia Salta)

    I – II

    Să se transfere populația din provincia Salta (Argentina) din apendicele I în apendicele II cu adnotarea 1

    Argentina

    Din 2006, dimensiunea populației este în creștere considerabilă, monitorizarea populației pare să fie bună, iar 41 % (14 000 km2) din habitat este protejat. Singura formă de utilizare planificată este tunsul exemplarelor sălbatice.

    A se analiza împreună cu documentul de lucru nr. 91.

    +

    4.

    Vigonia

    (Vicugna vicugna)

    (populația din Chile)

    Să se modifice denumirea populației din Chile din „populația din Primera Región” în „populațiile din regiunea Tarapacá și din regiunea Arica și Parinacota”

    Chile

    Se sprijină propunerea – aceasta nu conține nicio modificare de fond a listei și se limitează doar la corectarea unei denumiri geografice.

    +

    5.

    (Giraffa camelopardalis)

    Girafa

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Republica Centrafricană, Ciad, Kenya, Mali, Niger și Senegal

    Stadiul actual de conservare a celor nouă subspecii și prezența și gravitatea amenințărilor principale prezintă mari variații regionale. Ținând seama de declinul la nivel global înregistrat în timpul ultimelor trei generații și de tendințele de micșorare a populației de girafe, includerea pe lista din apendicele II prezintă avantaje pentru prevenirea unei situații în care această specie ar fi amenințată cu dispariția în viitor. Prin urmare, ținând cont de abordarea precaută și acționând în interesul superior al conservării speciei, includerea pe lista din apendicele II este sprijinită de Uniune.

    +

    6.

    Vidra orientală cu gheare scurte

    (Aonyx cinealus)

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    India, Nepal și Filipine

    Potrivit UICN, comerțul cu animale de companie pe internet contribuie la recentul declin rapid al speciei.

    Există indicii conform cărora nivelul acestui tip de comerț este în creștere în ultimii ani.

    +

    7.

    Lutrogale perspicillata

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Bangladesh, India și Nepal

    Există niveluri scăzute ale comerțului internațional legal înregistrat, dar reclasificarea într-un apendice ce prevede o protecție mai strictă ar putea ajuta la protejarea speciilor deoarece volumul comerțului ilegal este important.

    +

    8.

    Ceratotherium simum simum

    (rinocer alb)

    (populația din Eswatini)

    Să se elimine adnotarea existentă pentru populația din Eswatini

    Eswatini

    Se exprimă opoziția. Populația continuă să întrunească criteriile de includere în apendicele II, dar eliminarea adnotării așa cum este propusă nu ar respecta măsurile de precauție prevăzute în secțiunea A punctul 2 litera (a) din anexa 4 la Rezoluția Conf. 9.24. Reluarea comerțului cu coarne de rinocer ar transmite un semnal greșit în acest moment, având în vedere nivelul ridicat al braconajului și al comerțului ilegal. Aceasta ar submina, de asemenea, măsurile de reducere a cererii întreprinse de mai multe părți la convenție pentru această specie.

    9.

    Ceratotherium simum simum

    (rinocer alb sudic)

    (populația din Namibia)

    I – II

    Să se transfere populația de Ceratotherium simum simum din Namibia din apendicele I în apendicele II, cu următoarea adnotare:

    „În scopul exclusiv de a permite comerțul internațional cu:

    a.

    animale vii către destinații corespunzătoare și acceptabile; și

    b.

    trofee de vânătoare.

    Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în apendicele I, iar comerțul cu acestea se reglementează în consecință.”

    Namibia

    Nivelurile ridicate de braconaj și de trafic pentru această specie rămân un motiv deosebit de îngrijorare pentru Uniune. Trebuie recunoscut efortul încununat de succes de conservare a speciei în Namibia, cu toate acestea, trebuie remarcat totodată faptul că mai mult de o treime din întreaga populație din Namibia a fost importată și două treimi aparțin unor proprietari privați, iar comerțul cu trofee de vânătoare și cu animale vii în scopuri necomerciale este deja posibil, în conformitate cu apendicele I, către destinații adecvate unde se pot oferi adăpostul și îngrijirea necesare.

    În cazul în care propunerea este adoptată de CoP, Uniunea dorește să solicite ca aceasta să fie însoțită de o serie de decizii de monitorizare și de raportare periodică cu privire la impactul posibil al acestei reclasificări.

    (-)

    10.

    Loxodonta africana

    (elefantul african)

    I – II

    Să se transfere populația din Zambia din apendicele I în apendicele II sub rezerva:

    1.

    tranzacțiilor cu fildeș brut înregistrat (colți întregi și bucăți de colți) în scopuri comerciale numai cu partenerii comerciali autorizați de CITES care nu vor reexporta.

    2.

    tranzacțiilor necomerciale cu trofee de vânătoare.

    3.

    comerțului cu piei și articole din piele.

    4.

    Toate celelalte exemplare se consideră ca fiind exemplare din speciile incluse în apendicele I, iar comerțul cu acestea se reglementează în consecință.

    Zambia

    Adnotarea propusă de Zambia ar redeschide comerțul internațional cu fildeș și nu poate fi susținută în forma actuală.

    11.

    Loxodonta africana

    (elefantul african)

    (populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe)

    Modificarea adnotării 2

    Modificarea adnotării 2:

    „În scopul exclusiv de a permite:

    […]

    (g)

    comerțul cu fildeș brut înregistrat (pentru Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, colți întregi și bucăți de colți), supus următoarelor condiții:

    i.

    numai stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului, provenind de la stat (se exclude fildeșul confiscat și fildeșul de origine necunoscută);

    ii.

    numai cu parteneri comerciali verificați de secretariat, în consultare cu Comitetul permanent, în sensul de a avea o legislație națională și un control asupra comerțului intern corespunzătoare, care să garanteze că fildeșul importat nu urmează să fie re-exportat și că va fi gestionat în conformitate cu toate cerințele Rezoluției Conf. 10.10 (Rev. CoP 14) privind fabricarea și comerțul intern;

    iii.

    nu înainte ca secretariatul să fi verificat țările care doresc să importe și stocurile înregistrate aflate în proprietatea guvernului;

    iv.

    fildeșul brut exportat în conformitate cu vânzarea condiționată de stocuri de fildeș înregistrat aflat în proprietatea guvernului convenită la COP12, respectiv 20 000 kg (Botswana), 10 000 kg (Namibia) și 30 000 kg (Africa de Sud);

    v.

    suplimentar față de cantitățile convenite la COP12, fildeșul aflat în proprietatea guvernului din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, înregistrat până la 31 ianuarie 2007 și verificat de Secretariat, poate fi comercializat și expediat împreună cu fildeșul menționat la litera (g) punctul (iv) de mai sus, într-o vânzare unică pe destinație, sub stricta supraveghere a Secretariatului;

    vi.

    beneficiile vânzării se folosesc exclusiv pentru programele de conservare a elefanților, precum și pentru programele de conservare și dezvoltare a comunităților din zonele în care trăiesc elefanți sau din zonele învecinate cu acestea; și

    vii.

    cantitățile suplimentare precizate la litera (g) punctul (v) de mai sus se comercializează numai după ce Comitetul permanent a decis că sunt îndeplinite condițiile menționate mai sus; și

    (h)

    nu se prezintă Conferinței părților noi propuneri de autorizare a comerțului cu fildeș de elefant de la populațiile incluse deja în anexa II în perioada care începe la data COP14 și se sfârșește la nouă ani după data vânzării unice de fildeș care are loc în conformitate cu dispozițiile de la litera (g) punctele (i), (ii), (iii), (vi) și (vii). În plus, astfel de propuneri se tratează în conformitate cu Deciziile 16.55 și 14.78 (Rev. COP 16).

    […]”

    Botswana, Namibia și Zimbabwe

    Modificarea solicitată ar conduce la deschiderea comerțului internațional cu fildeș și, prin urmare, nu îndeplinește măsurile de precauție din anexa 4 la Rezoluția Conf. 9.24 și este prematură.

    12.

    Loxodonta africana

    (elefantul african)

    (populațiile din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe)

    II – I

    Să se transfere populația din Botswana, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe din apendicele II în apendicele I

    Burkina Faso, Côte d’Ivoire, Gabon, Kenya, Liberia, Niger, Nigeria, Sudan, Republica Arabă Siriană și Togo

    Aceste patru populații nu îndeplinesc criteriile din apendicele I, iar statele din aria de răspândire în cauză nu sunt de acord cu reclasificarea într-un apendice ce prevede o protecție mai strictă.

    13.

    Mammuthus primigenius

    (mamutul lânos)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Israel

    Scopul CITES este de a proteja speciile împotriva supraexploatării și dispariției. Aspectele legate de înfățișarea asemănătoare nu par să reprezinte un argument suficient pentru a permite includerea speciei Mammuthus primigenius. Nu a fost furnizată dovada identificării eronate și a disimulării pe scară largă, iar dentina de fildeș de elefant și de Mammuthus primigenius prezintă caracteristici unice care pot fi diferențiate cu ușurință de către un nespecialist. Includerea în apendicele II nu ar fi proporțională cu amploarea riscului pe care îl prezintă (ar putea genera un număr mare de autorizații cu un beneficiu limitat sau inexistent în materie de conservare).

    14.

    Leporillus conditor

    (șobolan constructor)

    I – II

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    CA recomandă transferul în apendicele II. Specia nu face obiectul comerțului internațional.

    +

    15.

    Pseudomys fieldi praeconis

    (șobolan de apă)

    I – II

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    CA recomandă transferul în apendicele II, precum și modificarea nomenclatorului. Specia nu face obiectul comerțului internațional.

    +

    16.

    Xeromys myoides

    (pseudoșobolan de apă)

    I – II

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    CA recomandă transferul în apendicele II. Specia nu face obiectul comerțului internațional.

    +

    17.

    Zyzomys pedunculatus

    (șobolan cu coadă mare)

    I – II

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    CA recomandă transferul în apendicele II. Specia nu face obiectul comerțului internațional.

    +

    18.

    Syrmaticus reevesii

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    CN

    Doar populația din China întrunește criteriile de includere în apendicele II. Există deschidere pentru a sprijini includerea speciei în apendicele II și se va solicita autorului propunerii să limiteze sfera de aplicare a includerii pe listă doar la populația din China.

    (+)

    19.

    Balearica pavonina

    (cocorul moțat)

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Burkina Faso, Côte d’Ivoire și Senegal

    Conform indicațiilor UICN/organizației TRAFFIC, întrucât specia este afectată de comerțul internațional și declinul estimat al populației ar putea fi apropiat de și ar putea chiar depăși 50 % în ultimii 45 de ani, este probabil ca B. pavonina să îndeplinească criteriile de includere în apendicele I, iar Uniunea va sprijini propunerea.

    +

    20.

    Dasyornis broadbenti litoralis

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    Propunerea rezultă din evaluarea periodică a CITES și se referă la o specie care nu este comercializată (se consideră că a dispărut, ultima dată fiind observată în 1906).

    +

    21.

    Dasyornis longirostris

    I – II

    Să se transfere din apendicele I în apendicele II

    Australia

    Propunerea rezultă din evaluarea periodică a CITES și se referă la o specie care nu este comercializată.

    +

    22.

    Crocodylus acutus

    (crocodil american)

    (populația din Mexic)

    I – II

    Să se transfere populația din Mexic din apendicele I în apendicele II.

    Mexic

    Se sprijină transferul din apendicele I în apendicele II dacă Mexicul stabilește un contingent 0 pentru exemplarele din sălbăticie (cod de origine W).

    (+)

    23.

    Calotes nigrilabris și Calotes pethiyagodai

    (șopârle de grădină)

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Sri Lanka

    Criteriile biologice pentru includerea în apendicele la CITES par a fi îndeplinite, dar nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că nivelurile actuale sau anticipate de comercializare sunt în detrimentul supraviețuirii sale în mediul natural. Uniunea va încuraja autorul propunerii să includă cele două specii în apendicele III, dar se opune includerii în lista din apendicele I. Uniunea este dispusă să ia în considerare informații suplimentare privind includerea în apendicele II, dacă acestea sunt prezentate de autorul propunerii.

    (–)

    24.

    Ceratophora spp.

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Sri Lanka

    Se exprimă opoziția față de includerea genului în apendicele I, dar se acceptă includerea speciilor C. erdeleni, C. karu și C. tennentii în apendicele I și a speciilor C. stoddartii și C. aspera în apendicele II.

    Criteriile biologice pentru apendicele I sunt îndeplinite pentru cele trei specii (din cele cinci specii ale genului respectiv): C. karu, C. erdeleni și C. tennentii. Apendicele II pare mai potrivit pentru C. aspera și C. stoddartii.

    Uniunea va analiza la fața locului orice alte informații privind includerea pe listă propusă, în cazul în care acestea vor fi prezentate de autorul propunerii.

    (+)

    25.

    Cophotis ceylanica și Cophotis dumbara

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Sri Lanka

    Propunerea pare să îndeplinească criteriile biologice; chiar și prelevările unui număr mic de exemplare pot avea un impact semnificativ asupra populațiilor rămase. Acestea sunt singurele două specii din acest gen, ambele sunt endemice în Sri Lanka și sunt clasificate drept grav amenințate pe lista roșie națională a statului Sri Lanka (2012).

    +

    26.

    Lyriocephalus scutatus

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Sri Lanka

    Se sprijină includerea în apendicele II, întrucât criteriile de includere în apendicele I nu sunt întrunite, ci numai criteriile pentru apendicele II.

    (–)

    27.

    Goniurosaurus spp.

    (populațiile din China și Vietnam)

    0 – II

    Să se includă speciile din China și Vietnam în apendicele II

    China, Uniunea Europeană, Vietnam

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    28.

    Gekko gecko

    (Tokay gecko)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Uniunea Europeană, India, Filipine, Statele Unite

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    29.

    Gonatodes daudini

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Saint Vincent și Grenadinele

    Specia îndeplinește criteriile biologice pentru includerea în apendicele I. La scurt timp după descoperirea speciei s-au raportat cazuri de comerț internațional, iar acesta continuă, chiar dacă nu este permisă capturarea în habitatul natural.

    +

    30.

    Paroedura androyensis

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Uniunea Europeană, Madagascar

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    31.

    Ctenosaura spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    El Salvador și Mexic

    Propunerea întrunește criteriile de includere; în cazul în care comerțul nu este reglementat, mai multe specii ale genului ar putea deveni eligibile pentru includerea în apendicele I în viitor, deoarece acestea au populații mici, au zone de răspândire limitate și au înregistrat scăderi ale populației, sau prezintă o combinație a acestor trei criterii, fiind foarte vulnerabile la factori intrinseci sau la factori extrinseci.

    +

    32.

    Pseudocerastes urarachnoides

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Iran

    Sunt necesare informații suplimentare pentru a demonstra că este îndeplinit criteriul comercial. Există puține informații disponibile în propunere cu privire la amploarea capturării din mediul natural și la comerțul internațional al speciei (cu dovezi privind doar câteva exemplare care apar în comerț în afara statului din aria sa de răspândire) și, deși specia este clasificată ca fiind „pe cale de dispariție la nivel național”, lipsesc datele pentru a indica dimensiunea populației, distribuția sau dacă specia este în declin.

    0

    33.

    Cuora bourreti

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Vietnam

    Se sprijină transferul în apendicele I; o specie „critic periclitată” care îndeplinește cel puțin criteriul prevăzut în secțiunea C punctul (i) din anexa 1 la Rezoluția Conf. 9.24 și care este comercializată masiv.

    +

    34.

    Cuora picturata

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Vietnam

    Se sprijină transferul în apendicele I; specia este „critic periclitată”, întrunește toate criteriile biologice din Rezoluția Conf. 9.24 pentru includerea în apendicele I și este comercializată masiv. Propunerea decurge dintr-o recomandare de evaluare periodică.

    +

    35.

    Mauremys annamensis

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Vietnam

    Se sprijină transferul în apendicele I; este o specie „critic periclitată” care îndeplinește cel puțin criteriul prevăzut în secțiunea C punctul (i) din anexa 1 la Rezoluția Conf. 9.24 și care este comercializată masiv. Propunerea decurge dintr-o recomandare de evaluare periodică.

    +

    36.

    Geochelone elegans

    (țestoasă stelată indiană)

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Bangladesh, India, Senegal și Sri Lanka

    Includerea este propusă în comun de majoritatea statelor din aria de răspândire. Comerțul ilegal reprezintă un motiv serios de îngrijorare, deși capturarea și comerțul cu exemplare sălbatice sunt deja interzise în statele din aria de răspândire. Preocupările legate de utilizarea greșită a codului de origine C și disimularea potențială a exemplarelor sălbatice prin intermediul operațiunilor de reproducere în captivitate sunt deja abordate de CITES în cadrul Rezoluției Conf. 17.7.

    +

    37.

    Malacochersus tornieri

    II – I

    Să se transfere din apendicele II în apendicele I

    Kenya, Statele Unite

    Se sprijină propunerea. Cea mai recentă evaluare a listei roșii (2018) a evaluat specia ca fiind „critic periclitată”. Propunerea pare să fie proporțională cu riscurile anticipate pentru specie, pentru care există o cerere considerabilă din partea sectorului comercial și care este afectată de comerțul ilegal. Se raportează supraexploatarea ca factor principal care afectează în prezent populațiile speciei. Specia pare să îndeplinească criteriile de includere în apendicele I.

    +

    38.

    Hyalinobatrachium spp., Centrolene spp., Cochranella spp. și Sachatamia spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Costa Rica, El Salvador

    Uniunea ar putea susține o propunere mai restrânsă în cazul în care inițiatorii decid să o limiteze la speciile pentru care se poate demonstra că îndeplinesc criteriile de includere. Cu toate acestea, din cauza lipsei de date privind populația și întrucât comerțul raportat vizează în principal speciile care prezintă „cel mai mic risc”, includerea în apendicele II a tuturor celor 104 specii aparținând unui număr de patru genuri nu pare a fi proporționată. Sunt necesare informații suplimentare cu privire la speciile cele mai comercializate.

    (–)

    39.

    Echinotriton chinhaiensis și Echinotriton maxiquadratus

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    China

    Speciile îndeplinesc criteriile biologice pentru includerea în apendicele I. Conservarea lor ar avea de câștigat de pe urma protecției internaționale. Deși nivelurile comerțului internațional par să fie scăzute, orice tip de comerț cu exemplare sălbatice ar putea dăuna supraviețuirii populațiilor, întrucât acestea sunt extrem de mici și în scădere.

    Echinotriton a fost separat de Tylototriton (propunerea nr. 41 de înscriere pe listă) abia în anul 1982. Prin urmare, includerea ambelor genuri este, de asemenea, adecvată, pe baza criteriului de asemănare.

    +

    40.

    Paramesotriton spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    China, Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    41.

    Tylototriton spp.

    (tritoni crocodil)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    China, Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    42.

    Isurus oxyrinchus și Isurus paucus

    (rechini mako)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Bangladesh, Benin, Bhutan, Brazilia, Burkina Faso, Capul Verde, Ciad, Côte d’Ivoire, Egipt, Gabon, Gambia, Iordania, Liban, Liberia, Maldive, Mali, Mexic, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Republica Dominicană, Samoa, Senegal, Sri Lanka, Sudan, Togo și Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    43.

    Glaucostegus spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Bangladesh, Benin, Bhutan, Brazilia, Burkina Faso, Capul Verde, Ciad, Côte d’Ivoire, Egipt, Gabon, Gambia, Maldive, Mali, Mauritania, Monaco, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Senegal, Sierra Leone, Sri Lanka, Republica Arabă Siriană, Togo, Ucraina și Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    44.

    Rhinidae spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Arabia Saudită, Bangladesh, Benin, Bhutan, Brazilia, Burkina Faso, Capul Verde, Ciad, Côte d’Ivoire, Egipt, Etiopia, Fiji, Filipine, Gabon, Gambia, India, Iordania, Kenya, Liban, Maldive, Mali, Mexic, Monaco, Nepal, Niger, Nigeria, Palau, Republica Arabă Siriană, Senegal, Seychelles, Sri Lanka, Sudan, Togo Ucraina și Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    45.

    Holothuria (Microthele) fuscogilva, Holothuria (Microthele) nobilis, Holothuria (Microthele) whitmaei

    (castraveți de mare)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Uniunea Europeană, Kenya, Senegal, Seychelles, Statele Unite

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    46.

    Poecilotheria spp.

    (păianjeni ornamentali)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Sri Lanka, Statele Unite

    întrucât nu există dovezi suficiente potrivit cărora comerțul internațional contribuie în mod semnificativ la declinul speciei, Uniunea va încuraja statul din aria de răspândire să includă speciile enumerate pe lista din apendicele III, dar nu se opune includerii pe lista din apendicele II, dacă acest lucru este convenit de către CoP prin consens. Uniunea va analiza la fața locului orice alte informații prezentate de autorii propunerii. Ar putea exista dificultăți de punere în aplicare cu privire la identificarea exemplarelor crescute în captivitate.

    0

    47.

    Achillides chikae hermeli

    0 – I

    Uniunea Europeană, Filipine

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    48.

    Parides burchellanus

    0 – I

    Să se includă în apendicele I

    Brazilia

    Se sprijină propunerea. Această specie îndeplinește criteriile de includere în apendicele I. Specia apare în cifrele comerciale, iar din cauza dimensiunii reduse a populației, orice tip de comerț ar putea fi dăunător.

    +

    49.

    Handroanthus spp.,

    Tabebuia spp. și

    Roseodendron spp.

    0 – II

    Să se includă în apendicele II cu adnotarea #6

    Brazilia

    Propunere retrasă

    n/a

    50.

    Widdringtonia whytei

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Malawi

    Se exprimă opoziția, cu excepția cazului în care Malawi prezintă dovezi ale comerțului internațional care afectează conservarea speciei. În schimb, specia poate beneficia de pe urma unei introduceri în apendicele III. Totuși, UE nu s-ar opune includerii pe lista din apendicele II în cazul unui consens al CoP 18.

    (–)

    51.

    Dalbergia sissoo

    II – 0

    Să se elimine din apendicele II

    Bangladesh, Bhutan, India și Nepal

    Specia este comună și nu îndeplinește criteriile biologice pentru includere în apendicele II, dar, cel mai probabil, îndeplinește încă criteriul de asemănare prevăzut în Rezoluția 9.24 (criteriul A din anexa 2b). Această propunere ar trebui, de asemenea, să fie analizată împreună cu modificările propuse la adnotarea #15.

    52.

    Dalbergia spp., Guibourtia demeusei, Guibourtia pellegriniana, Guibourtia tessmannii

    Modificarea adnotării #15

    II – II

    Adnotarea #15 se modifică după cum urmează:

    „Toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

    (a)

    frunzelor, florilor, polenului, fructelor și semințelor;

    (b)

    produselor finite, până la greutatea maximă a lemnului din specia inclusă de 500 g pe articol;

    (c)

    instrumentelor muzicale finite, părților de instrumente muzicale finite și accesoriilor pentru instrumentele muzicale finite;

    (d)

    părților și produselor derivate din Dalbergia cochinchinensis care fac obiectul adnotării #4;

    părților și produselor derivate din Dalbergia spp. care provin și sunt exportate din Mexic și care fac obiectul adnotării #6.”

    Canada, Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    53.

    Pericopsis elata

    Modificarea

    adnotării #5

    Extinderea obiectului adnotării privind Pericopsis elata (în prezent #5) pentru a include placajul și lemnul procesat, după cum urmează:

    „Bușteni, lemn tăiat, plăci de furnir, placaj și lemn procesat (2)

    Côte d’Ivoire, Uniunea Europeană

    Uniunea este coautorul propunerii.

    +

    54.

    Pterocarpus tinctorius

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Malawi

    Se sprijină, de preferință cu o adnotare (eventual noua adnotare propusă pentru Pericopsis elata în propunerea 53). Specia îndeplinește criteriile biologice pentru includerea în apendicele II, precum și criteriul comercial (exploatarea reprezintă o amenințare semnificativă pentru conservarea speciei, având în vedere că în ultimii ani exploatarea forestieră ilegală a cunoscut o creștere vertiginoasă pentru a satisface cererea asiatică). Includerea în apendicele II ar oferi o pârghie pentru a combate comerțul ilegal.

    (+)

    55.

    Aloe ferox

    (aloe)

    Modificarea adnotării #4

    II – II

    „Se modifică adnotarea #4 pentru Aloe ferox după cum urmează: Toate părțile și produsele derivate, cu excepția:

    […]

    (f)

    produselor finite 1 din Aloe ferox și Euphorbia antisyphilitica ambalate și gata pentru comercializare cu amănuntul. (3)

    Africa de Sud

    Se sprijină, dar se propune unul sau mai multe proiecte de decizie care să încredințeze Comitetului pentru plante sarcina de a monitoriza impactul modificării propuse și al punerii în aplicare a măsurilor de gestionare. Sunt îndeplinite criteriile prevăzute în Rezoluția 11.21.

    +

    56.

    Adansonia grandidieri

    (baobab Grandidier)

    Modificarea adnotării #16

    II – II

    „Semințe, fructe, uleiuri și plante vii” din mențiunea speciei Adansonia grandidieri în apendicele II prin eliminarea trimiterii la plantele vii, astfel încât aceasta să devină: „#16 Semințe, fructe și uleiuri”

    Elveția

    Se sprijină. Sunt îndeplinite criteriile prevăzute în Rezoluția 11.21.

    +

    57.

    Cedrela spp.

    (cedri)

    0 – II

    Să se includă în apendicele II

    Ecuador

    Se sprijină numai în cazul în care în propunere se include o adnotare cu scopul de a restricționa controalele CITES la produsele care apar pentru prima dată în comerțul internațional ca exporturi din statele din aria de răspândire (rămâne să se analizeze și să se discute cu autorii propunerii dacă, de exemplu, noua adnotare propusă pentru Pericopsis elata în propunerea 53 ar fi adecvată). Ecuadorul este invitat să ia în considerare restrângerea domeniului de aplicare al propunerii la populațiile neotropicale. Taxonul îndeplinește criteriile biologice și comerciale pentru includerea pe lista din apendicele II. Uniunea este un importator minor la nivel mondial.

    (+)


    (1)  Sec. = secretariatul CITES, CP = Comitetul permanent, CA = Comitetul pentru animale, CP = Comitetul pentru plante. Pentru codurile de țară, a se vedea ISO 3166.


    Top