EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0221

2010/221/: Decizia Comisiei din 15 aprilie 2010 de aprobare de măsuri naționale pentru limitarea impactului anumitor boli la animalele de acvacultură și la animalele acvatice sălbatice, în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE a Consiliului [notificată cu numărul C(2010) 1850] (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 98, 20.4.2010, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogat prin 32021D0260

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/221/oj

20.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 98/7


DECIZIA COMISIEI

din 15 aprilie 2010

de aprobare de măsuri naționale pentru limitarea impactului anumitor boli la animalele de acvacultură și la animalele acvatice sălbatice, în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE a Consiliului

[notificată cu numărul C(2010) 1850]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2010/221/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1), în special articolul 43 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Decizia 2004/453/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de aplicare a Directivei 91/67/CEE a Consiliului privind măsurile de combatere a anumitor boli ale animalelor de acvacultură (2) aprobă statutul de indemn de boală al anumitor state membre sau părți ale acestora în ceea ce privește viremia de primăvară a crapului (VPC), boala bacteriană a rinichiului, virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI) și infecția cu Gyrodactylus salaris (denumite în continuare „zone indemne de boală aprobate”) și programele de combatere sau de eradicare ale anumitor state membre (denumite în continuare „programe de combatere sau de eradicare aprobate”) în ceea ce privește viremia de primăvară a crapului, boala bacteriană a rinichiului și necroza pancreatică infecțioasă.

(2)

Statele membre cu zone indemne de boală sau cu programe de combatere sau de eradicare aprobate în conformitate cu Decizia 2004/453/CE pot solicita garanții suplimentare pentru transporturile de pești vii de acvacultură ale speciilor sensibile la bolile relevante, destinate creșterii, care urmează să fie introduse în acele zone. Aceste garanții suplimentare constau în cerința ca acele transporturi să provină dintr-o zonă cu un statut sanitar echivalent cu cel al locului de destinație.

(3)

Directiva 2006/88/CE a abrogat și a înlocuit Directiva 91/67/CEE a Consiliului din 28 ianuarie 1991 privind condițiile de sănătate animală care reglementează introducerea pe piață a animalelor și a produselor de acvacultură (3). Cu toate acestea, Directiva 2006/88/CE prevede că Decizia 2004/453/CE se aplică în continuare în sensul Directivei 2006/88/CE până la adoptarea dispozițiilor necesare în conformitate cu directiva respectivă, care urmează să fie adoptate în termen de cel mult trei ani de la data intrării în vigoare a acesteia.

(4)

Articolul 43 din Directiva 2006/88/CE prevede că un stat membru poate lua măsuri pentru a preveni sau combate bolile care nu sunt enumerate în partea II din anexa IV la directiva respectivă, care reprezintă un risc important pentru sănătatea animalelor de acvacultură sau a animalelor acvatice sălbatice din acel stat membru. Aceste măsuri nu trebuie să depășească limitele acțiunilor corespunzătoare și necesare pentru combaterea sau prevenirea unor asemenea boli.

(5)

Statele membre cărora li s-a acordat dreptul de a solicita garanții suplimentare în conformitate cu Decizia 2004/453/CE au furnizat Comisiei informații privind situația epidemiologică referitoare la bolile pentru care au zone indemne de boală sau programe de combatere sau de eradicare aprobate. Ele au demonstrat oportunitatea și necesitatea de a solicita, în continuare, măsuri naționale sub forma cerințelor privind introducerea pe piață, importul și tranzitul, în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE.

(6)

În consecință, statele membre cărora li s-a acordat dreptul de a solicita garanții suplimentare, în conformitate cu Decizia 2004/453/CE, pentru introducerea animalelor de acvacultură ale speciilor sensibile în zone indemne de boală aprobate sau în zone cu programe de combatere sau de eradicare aprobate ar trebui să fie autorizate să continue să aplice aceste măsuri ca măsuri naționale aprobate în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE.

(7)

În plus, Finlanda a furnizat informații în sprijinul concluziei conform căreia nu mai este necesar să se considere anumite zone de captare a apei drept zone-tampon în scopul de a menține statutul de indemn de boală referitor la viremia de primăvară a crapului și la necroza pancreatică infecțioasă.

(8)

În interesul simplificării legislației Uniunii, cerințele specifice privind introducerea pe piață, importul și tranzitul pentru transporturile de animale de acvacultură și de animale acvatice sălbatice destinate zonelor cu măsuri naționale aprobate ar trebui incluse în dispozițiile și modelele de certificate referitoare la sănătatea animală stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 al Comisiei din 12 decembrie 2008 de punere în aplicare a Directivei 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește condițiile și cerințele de certificare pentru introducerea pe piață și importul în Comunitate de animale de acvacultură și produse obținute din aceste animale și de stabilire a unei liste a speciilor-vectori (4).

(9)

Măsurile naționale aprobate prin prezenta decizie ar trebui să fie aplicate numai în măsura în care sunt adecvate și necesare. Prin urmare, statele membre ar trebui să trimită Comisiei un raport anual cu privire la funcționarea măsurilor naționale.

(10)

Orice suspiciune cu privire la prezența unei boli relevante în zonele enumerate ca indemne de boală în anexa I la prezenta decizie ar trebui să fie anchetată, iar în timpul anchetei ar trebui să se aplice restricții cu privire la transfer, în scopul de a proteja celelalte state membre care au măsuri naționale aprobate în ceea ce privește respectiva boală. În plus, pentru a facilita reevaluarea necesară a măsurilor naționale aprobate, orice confirmare ulterioară a bolii ar trebui să fie notificată Comisiei și celorlalte state membre.

(11)

Programele de eradicare ar trebui să ducă la o ameliorare a situației epidemiologice într-o perioadă de timp rezonabilă. În a doua jumătate a anului 2011, situația epidemiologică din zonele acoperite de astfel de programe, precum și oportunitatea măsurilor naționale ar trebui reevaluate. Prin urmare, prezenta decizie ar trebui să prevadă aplicarea măsurilor respective numai până la 31 decembrie 2011.

(12)

Pentru a se garanta claritatea legislației Uniunii, este necesar ca Decizia 2004/453/CE să se abroge în mod expres.

(13)

În scopul de a evita orice perturbare a schimburilor comerciale, ar trebui să se permită introducerea pe piață, până la 30 iunie 2010, în anumite condiții, a transporturilor de animale de acvacultură care sunt însoțite de un certificat referitor la sănătatea animală, eliberat în conformitate cu anexa III la Decizia 2004/453/CE.

(14)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta decizie aprobă măsurile naționale ale statelor membre enumerate în anexele I și II pentru limitarea impactului anumitor boli la animalele de acvacultură și la animalele acvatice sălbatice, în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE.

Articolul 2

Aprobarea anumitor măsuri naționale pentru limitarea impactului anumitor boli care nu sunt enumerate în partea II din anexa IV la Directiva 2006/88/CE

(1)   Statele membre și părțile acestora enumerate în a doua și a patra coloană din tabelul din anexa I sunt considerate ca indemne de bolile enumerate în prima coloană a tabelului respectiv (denumite în continuare „zone indemne de boală”).

(2)   Statele membre menționate la alineatul (1) pot solicita ca următoarele loturi, introduse într-o zonă indemnă de boală, să respecte cerințele stabilite la literele (a) și (b) cu privire la acele boli pentru care este considerată ca indemnă de boală:

(a)

animalele de acvacultură destinate creșterii, zonelor de relocare, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise și repopulării trebuie să îndeplinească:

(i)

cerințele referitoare la introducerea pe piață, prevăzute la articolul 8a din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008;

(ii)

cerințele referitoare la import, prevăzute la articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008;

(iii)

cerințele referitoare la tranzit și depozitare, prevăzute la articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008;

(b)

animalele acvatice ornamentale destinate instalațiilor ornamentale închise trebuie să îndeplinească:

(i)

cerințele referitoare la import, prevăzute la articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008;

(ii)

cerințele referitoare la tranzit și depozitare, prevăzute la articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008.

Articolul 3

Aprobarea programelor naționale de eradicare referitoare la anumite boli care nu sunt enumerate în partea II din anexa IV la Directiva 2006/88/CE

(1)   Se aprobă programele de eradicare adoptate de statele membre enumerate în a doua coloană a tabelului din anexa II pentru bolile enumerate în prima coloană a tabelului respectiv, cu privire la zonele enumerate în a patra coloană (denumite în continuare „programe de eradicare”).

(2)   Pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2011, statele membre enumerate în tabelul din anexa II pot cere ca transporturile animalelor de acvacultură menționate la literele (a) și (b) din articolul 2 alineatul (2), introduse într-o zonă care face obiectul unui program de eradicare, să fie conforme cu cerințele stabilite la literele respective cu privire la bolile reglementate de programul de eradicare respectiv.

Articolul 4

Raportare

(1)   Până la data de 30 aprilie a fiecărui an, statele membre enumerate în anexele I și II prezintă Comisiei un raport privind măsurile naționale aprobate menționate la articolele 2 și 3.

(2)   Raportul prevăzut la alineatul (1) include, cel puțin, informații actualizate cu privire la:

(a)

riscurile importante pentru sănătatea animalelor de acvacultură sau a animalelor acvatice sălbatice pe care le implică bolile pentru care se aplică măsurile naționale, precum și necesitatea și oportunitatea acestor măsuri;

(b)

măsurile naționale luate pentru a menține statutul de indemn de boală, inclusiv testările efectuate; informațiile privind astfel de testări trebuie să fie furnizate utilizând modelul de formular stabilit în anexa VI la Decizia 2009/177/CE a Comisiei (5);

(c)

evoluția programului de eradicare, inclusiv testările efectuate; informațiile privind astfel de testări trebuie să fie furnizate utilizând modelul de formular stabilit în anexa VI la Decizia 2009/177/CE.

Articolul 5

Suspiciunea și detectarea bolilor în zonele indemne de boală

(1)   Atunci când un stat membru dintre cele enumerate în anexa I suspectează prezența unei boli într-o zonă care este enumerată, în aceeași anexă, drept zonă indemnă de boala respectivă, statul membru ia măsuri cel puțin echivalente cu cele stabilite la articolul 28, la articolul 29 alineatele (2), (3) și (4) și la articolul 30 din Directiva 2006/88/CE.

(2)   În cazul în care ancheta epizootică confirmă detectarea bolii menționate la alineatul (1), statul membru în cauză informează Comisia și celelalte state membre cu privire la aceasta, precum și cu privire la orice măsuri luate pentru a preveni răspândirea bolii respective și pentru a o combate.

Articolul 6

Abrogare

Decizia 2004/453/CE se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată se consideră ca fiind trimiteri la prezenta decizie.

Articolul 7

Dispoziții tranzitorii

Pentru o perioadă de tranziție până la 31 iulie 2010, loturile de animale de acvacultură însoțite de un certificat referitor la sănătatea animală în conformitate cu anexa III la Decizia 2004/453/CE pot fi introduse pe piață, cu condiția ca acestea să ajungă la destinația finală înainte de data respectivă.

Articolul 8

Aplicabilitate

Prezenta decizie se aplică de la 15 mai 2010.

Articolul 9

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 15 aprilie 2010.

Pentru Comisie

John DALLI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

(2)  JO L 156, 30.4.2004, p. 5.

(3)  JO L 46, 19.2.1991, p. 1.

(4)  JO L 337, 16.12.2008, p. 41.

(5)  JO L 63, 7.3.2009, p. 15.


ANEXA I

State membre și părți ale acestora considerate indemne de bolile enumerate în tabel, cărora li s-a acordat aprobarea de a aplica măsuri naționale pentru a împiedica introducerea acelor boli în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE

Boala

Statul membru

Codul

Delimitarea geografică a zonei cu măsuri naționale aprobate

Viremia de primăvară a crapului (VPC)

Danemarca

DK

Întregul teritoriu

Irlanda

IE

Întregul teritoriu

Finlanda

FI

Întregul teritoriu

Suedia

SE

Întregul teritoriu

Regatul Unit

UK

Teritoriile Irlandei de Nord, ale Insulei Man, Jersey și Guernsey

Boala bacteriană a rinichiului

Irlanda

IE

Întregul teritoriu

Regatul Unit

UK

Teritoriile Irlandei de Nord, ale Insulei Man și Jersey

Virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI)

Finlanda

FI

Partea continentală a teritoriului

Suedia

SE

Partea continentală a teritoriului

Regatul Unit

UK

Teritoriul Insulei Man

Infecția cu Gyrodactylus salaris (GS)

Irlanda

IE

Întregul teritoriu

Finlanda

FI

Bazinele hidrografice pentru Tenojoki și Näätämönjoki; bazinele hidrografice pentru Paatsjoki, Luttojoki și Uutuanjoki sunt considerate ca zone-tampon

Regatul Unit

UK

Teritoriile Marii Britanii, ale Irlandei de Nord, ale Insulei Man, Jersey și Guernsey


ANEXA II

State membre și părți ale acestora cu programe de eradicare referitoare la anumite boli ale animalelor de acvacultură, cărora li s-a acordat aprobarea de a lua măsuri naționale pentru a combate acele boli în conformitate cu articolul 43 alineatul (2) din Directiva 2006/88/CE

Boala

Statul membru

Codul

Delimitarea geografică a zonei cu măsuri naționale aprobate

Viremia de primăvară a crapului (VPC)

Regatul Unit

UK

Teritoriile Marii Britanii

Boala bacteriană a rinichiului

Finlanda

FI

Partea continentală a teritoriului

Suedia

SE

Partea continentală a teritoriului

Regatul Unit

UK

Teritoriile Marii Britanii

Virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI)

Suedia

SE

Zonele litorale ale teritoriului


Top