EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0044

Regulamentul (CE) nr. 44/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1338/2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării

JO L 17, 22.1.2009, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/01/2009

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/44/oj

22.1.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 17/1


REGULAMENTUL (CE) NR. 44/2009 AL CONSILIULUI

din 18 decembrie 2008

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1338/2001 de definire a măsurilor necesare protecției monedei euro împotriva falsificării

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 123 alineatul (4) teza a treia,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului (3) obligă instituțiile de credit și alte instituții similare să retragă din circulație toate bancnotele și monedele euro pe care le-au primit și despre care știu sau au motive suficiente să considere că sunt false și să le predea autorităților naționale competente.

(2)

Este important să fie garantată autenticitatea bancnotelor și monedelor euro aflate în circulație. În acest scop, instituțiile de credit, ceilalți prestatori de servicii de plată și operatorii economici care participă la verificarea și la distribuirea bancnotelor și monedelor ar trebui să controleze autenticitatea bancnotelor și monedelor euro primite înainte de a le repune în circulație, cu excepția cazului în care acestea provin de la alte instituții sau de la persoane care sunt ele însele supuse obligațiilor de control sau sunt obținute de la autorități abilitate să le emită. Ceilalți operatori economici, cum ar fi comercianții sau cazinourile, ar trebui, de asemenea, să fie supuși acestor obligații atunci când își alimentează, cu titlu auxiliar, bancomatele, dar nu sunt vizați dincolo de aceste activități auxiliare. Acești operatori economici au totuși nevoie de un interval de timp pentru a-și adapta organizarea internă astfel încât să poată face față obligației de control al autenticității. În cazul bancnotelor, procedurile stabilite pentru statele membre care au adoptat euro ca monedă unică pot, de asemenea, să se aplice dreptului de circulație al bancnotelor controlate.

(3)

În vederea verificării autenticității bancnotelor și monedelor euro este necesară în primul rând reglarea corespunzătoare a aparatelor utilizate. În vederea reglării aparatelor utilizate pentru verificarea autenticității, este necesară asigurarea disponibilității cantităților necesare de bancnote și monede false la locurile de efectuare a verificărilor. În consecință, este necesară autorizarea transferurilor de bancnote și monede false între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene.

(4)

Centrul Tehnic și Științific European (CTSE) a fost instituit, în mod oficial, în cadrul Comisiei prin Decizia 2003/861/CE a Consiliului (4) și Decizia 2005/37/CE a Comisiei (5). Prin urmare, nu mai este necesară dispoziția care prevede că CTSE comunică informații Comisiei.

(5)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări

Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)

litera (c) se înlocuiește cu textul următor:

„(c)

«instituții de credit» înseamnă instituțiile de credit prevăzute la articolul 4 punctul 1 litera (a) din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 iunie 2006 privind inițierea și exercitarea activității instituțiilor de credit (6);

(b)

se adaugă următoarea literă:

„(g)

«prestatorii de servicii de plată» înseamnă prestatorii de servicii de plată menționați la articolul 1 alineatul (1) din Directiva 2007/64/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne (7).

2.

Articolul 4 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Obligația de a transmite bancnote false”;

(b)

la sfârșitul alineatului (2), se adaugă următoarele fraze:

„În scopul facilitării controlului autenticității bancnotelor euro aflate în circulație, se permite transferul de bancnote false între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene. În timpul transportului, bancnotele false trebuie însoțite permanent de ordinele de transport primite în acest scop de la autoritățile, instituțiile și organismele menționate anterior.”;

(c)

la sfârșitul alineatului (3), se adaugă următoarea frază:

„Autoritățile naționale competente pot, totuși, să transmită o parte a unui lot de astfel de bancnote către CAN și, după caz, către BCE, pentru analiză sau testare.”

3.

Articolul 5 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Obligația de a transmite monede false”;

(b)

la sfârșitul alineatului (2), se adaugă următoarele fraze:

„În scopul facilitării controlului autenticității monedelor euro aflate în circulație, se permite transferul de monede false între autoritățile naționale competente, precum și între acestea și instituțiile și organismele Uniunii Europene. În timpul transportului, monedele false trebuie însoțite permanent de ordinele de transport primite în acest scop de la autoritățile, instituțiile și organismele menționate anterior.”;

(c)

la sfârșitul alineatului (3), se adaugă următoarea frază:

„Autoritățile naționale competente pot, totuși, să transmită o parte a unui lot de astfel de monede către CNAM și, după caz, către CTSE, pentru analiză sau testare.”;

(d)

alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„(4)   CTSE analizează și clasează orice nou tip de monedă euro falsă. În acest scop, CTSE are acces la datele tehnice și statistice stocate la BCE referitoare la monedele euro false. CTSE comunică rezultatul final relevant al analizei sale autorităților naționale competente, precum și BCE, în funcție de responsabilitățile respective ale acesteia. BCE comunică rezultatul respectiv către Europol, în conformitate cu acordul menționat la articolul 3 alineatul (3).”

4.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Obligațiile instituțiilor care participă la verificarea și la distribuirea către public a bancnotelor și a monedelor”;

(b)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Instituțiile de credit și, în limita activității lor de plată, ceilalți prestatori de servicii de plată, precum și orice alt operator economic care participă la verificarea și la distribuirea către public a bancnotelor și a monedelor, inclusiv:

instituțiile a căror activitate constă în schimbarea bancnotelor sau monedelor în diferite devize, cum sunt casele de schimb;

transportatorii de fonduri;

ceilalți operatori economici, cum ar fi comercianții sau cazinourile, care participă, cu titlu auxiliar, la verificarea și la distribuirea către public a bancnotelor prin intermediul bancomatelor, în limita acestor activități auxiliare,

au obligația de a se asigura cu privire la autenticitatea bancnotelor și monedelor euro pe care le-au primit și pe care intenționează să le repună în circulație, precum și cu privire la detectarea falsurilor.

În ceea ce privește bancnotele euro, acest control se efectuează în conformitate cu procedurile stabilite de BCE (8).

Instituțiile și operatorii economici menționați la primul paragraf au obligația de a retrage din circulație toate bancnotele și monedele euro pe care le-au primit despre care știu sau au motive suficiente să considere că sunt false. Acestea le predau de îndată autorităților naționale competente.

(c)

se introduce următorul alineat:

„(1a)   Prin derogare de la dispozițiile alineatului (1) al doilea paragraf, în statele membre care nu au adoptat euro ca monedă unică, controlul autenticității bancnotelor și monedelor euro se efectuează:

fie de către un personal calificat;

fie de către un automat de verificare a bancnotelor și monedelor care figurează pe lista pentru bancnote publicată de BCE (9) sau pe lista pentru monede publicată de către Comisie (10).

(d)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Fără a aduce atingere datelor fixate de către BCE pentru aplicarea procedurilor pe care le definește, statele membre adoptă actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru aplicarea alineatului (1) primul paragraf din prezentul articol până cel târziu la 31 decembrie 2011. Statele membre informează de îndată Comisia și BCE cu privire la acestea.”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunității Europene.

Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

M. BARNIER


(1)  JO C 27, 31.1.2008, p. 1.

(2)  Avizul din 17 decembrie 2008 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial). Aviz emis în urma unei consultări facultative.

(3)  JO L 181, 4.7.2001, p. 6.

(4)  Decizia 2003/861/CE a Consiliului din 8 decembrie 2003 privind analiza și cooperarea cu privire la monedele euro falsificate (JO L 325, 12.12.2003, p. 44.).

(5)  Decizia 2005/37/CE a Comisiei din 29 octombrie 2004 privind înființarea Centrului Tehnic și Științific European (CTSE) și coordonarea acțiunilor tehnice pentru protecția monedelor euro împotriva falsificării (JO L 19, 21.1.2005, p. 73.).

(6)  JO L 177, 30.6.2006, p. 1.”;

(7)  JO L 319, 5.12.2007, p. 1.”

(8)  A se vedea cadrul pentru detectarea bancnotelor falsificate și sortarea calitativă a bancnotelor de către instituțiile de credit și alți agenți specializați care operează cu numerar disponibil pe pagina de Internet a BCE la adresa: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/recyclingeurobanknotes2005fr.pdf”;

(9)  Lista publicată de către BCE este disponibilă la adresa: http://www.ecb.int/euro/cashhand/devices/results/html/index.fr.html

(10)  Lista publicată de către Comisie este disponibilă la adresa: http://ec.europa.eu/anti_fraud/pages_euro/euro-coins/machines.pdf”;


Top