Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0299

Regulamentul (CE) nr. 299/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana pentru animale, în ceea ce privește competențele de executare conferite Comisiei

JO L 97, 9.4.2008, p. 67–71 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/299/oj

9.4.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 97/67


REGULAMENTUL (CE) NR. 299/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 11 martie 2008

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana pentru animale, în ceea ce privește competențele de executare conferite Comisiei

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37 și articolul 152 alineatul (4) litera (b),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 a Parlamentului European și al Consiliului (3) prevede că anumite măsuri urmează să fie adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (4).

(2)

Decizia 1999/468/CE a fost modificată prin Decizia 2006/512/CE, care a introdus procedura de reglementare cu control pentru adoptarea măsurilor care au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale unui act de bază adoptat în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat, printre altele prin eliminarea unora dintre aceste elemente sau prin completarea actului cu noi elemente neesențiale.

(3)

În conformitate cu declarația Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei (5) cu privire la Decizia 2006/512/CE, pentru ca procedura de reglementare cu control să se aplice actelor adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat, care sunt deja în vigoare, actele respective trebuie să fie adaptate în conformitate cu procedurile aplicabile.

(4)

Comisia ar trebui să fie împuternicită să definească domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 396/2005, precum și criteriile necesare pentru stabilirea anumitor concentrații maxime aplicabile reziduurilor (CMR) de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală sau animală pentru animale, prezentate în anexele sale relevante. Deoarece măsurile respective au un domeniu general de aplicare și sunt destinate să modifice elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 396/2005, printre altele prin completarea acestuia cu noi elemente neesențiale, acestea trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control prevăzută la articolul 5a din Decizia 1999/468/CE.

(5)

Din motive de eficacitate și pentru a garanta operatorilor economici un proces rapid de luare a deciziilor, garantându-se în același timp un nivel înalt de protecție a consumatorilor, termenele care se aplică în mod normal în cadrul procedurii de reglementare cu control ar trebui să fie reduse pentru adoptarea măsurilor de stabilire, includere, punere în aplicare, modificare sau eliminare a CMR și pentru stabilirea unei liste a substanțelor active pentru care nu sunt necesare CMR, precum și a unei liste a combinațiilor de substanță activă-produse, în care substanțele active sunt utilizate drept fumiganți pentru tratamentul aplicat ulterior recoltei.

(6)

Atunci când, din motive imperative de urgență, și, în special, în cazul în care există riscuri pentru sănătatea umană sau animală, termenele care se aplică în mod normal în cadrul procedurii de reglementare cu control nu pot fi respectate, Comisia ar trebui să poată aplica procedura de urgență prevăzută la articolul 5a alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE pentru adoptarea măsurilor privind stabilirea, includerea, punerea în aplicare, modificarea sau eliminarea CMR.

(7)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 396/2005 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 4, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Produsele, grupele de produse și/sau părțile de produse menționate la articolul 2 alineatul (1), cărora li se aplică CMR armonizate, sunt definite și reglementate prin anexa I. Măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3). Anexa I cuprinde toate produsele pentru care sunt stabilite CMR, precum și celelalte produse pentru care este oportun să se aplice CMR armonizate, având în vedere, în special, locul pe care îl ocupă în regimul alimentar al consumatorilor sau în schimburile comerciale. Produsele sunt clasate pe grupe astfel încât CMR să poată fi stabilite, în măsura în care este posibil, pentru o grupă de produse similare sau înrudite.”

2.

La articolul 5, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Substanțele active din produsele fitosanitare, evaluate în temeiul Directivei 91/414/CEE, pentru care nu sunt necesare CMR, sunt definite și enumerate în anexa IV la prezentul regulament, având în vedere utilizările substanțelor active în cauză și aspectele menționate la articolul 14 alineatul (2) literele (a), (c) și (d) din prezentul regulament. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4).”

3.

La articolul 8, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Cererile se evaluează în conformitate cu dispozițiile relevante din Principiile uniforme pentru evaluarea și autorizarea produselor fitosanitare, prevăzute în anexa VI la Directiva 91/414/CEE sau cu principiile de evaluare speciale care urmează să fie stabilite într-un regulament al Comisiei. Respectivul regulament, destinat să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3).”

4.

La articolul 14, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   La primirea avizului emis de autoritate și ținând seama de avizul respectiv, Comisia elaborează fără întârziere și cel mult în termen de trei luni unul dintre următoarele acte:

(a)

un regulament de stabilire, modificare sau anulare a unei CMR. Respectivul regulament, destinat să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, este adoptat în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4). Din motive imperative de urgență, Comisia poate să recurgă la procedura de urgență menționată la articolul 45 alineatul (5), în vederea garantării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor;

(b)

o decizie de respingere a cererii, care se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 45 alineatul (2).”

5.

La articolul 15, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   În cazul în care o CMR provizorie se stabilește astfel cum se prevede la alineatul (1) litera (b), CMR în cauză se elimină din anexa III printr-un regulament, la un an de la data includerii sau neincluderii substanței active în cauză din anexa I la Directiva 91/414/CEE. Regulamentul respectiv, destinat să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4). Din motive imperative de urgență, Comisia poate să recurgă la procedura de urgență menționată la articolul 45 alineatul (5), în vederea garantării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

Cu toate acestea, în cazul în care unul sau mai multe state membre solicită acest lucru, CMR provizorie poate fi menținută pentru încă un an până la confirmarea faptului că au fost întreprinse toate studiile științifice necesare pentru a susține o cerere de stabilire a unei CMR. În cazurile în care se furnizează o astfel de confirmare, CMR provizorie se menține pentru încă doi ani, cu condiția să nu fi fost identificat nici un risc inacceptabil în materie de siguranță pentru consumatori.”

6.

Articolul 18 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 18

Respectarea CMR

(1)   Din momentul introducerii pe piață ca produse alimentare sau hrană pentru animale sau din momentul în care sunt date ca hrană pentru animale, produsele incluse în anexa I nu trebuie să conțină reziduuri de pesticide care să depășească:

(a)

CMR stabilite pentru produsele în cauză în anexele II și III;

(b)

0,01 mg/kg, în ceea ce privește produsele pentru care nu s-a stabilit nicio CMR specifică în anexele II sau III sau pentru substanțe active care nu sunt incluse în anexa IV, cu excepția cazului în care s-au stabilit valori implicite diferite pentru o substanță activă, ținând seama în același timp de metodele analitice de rutină disponibile. Astfel de valori implicite sunt incluse în anexa V. Măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4). Din motive imperative de urgență, Comisia poate să recurgă la procedura de urgență menționată la articolul 45 alineatul (5), în vederea garantării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

(2)   Statele membre nu pot interzice sau împiedica, pe teritoriul lor, ca produsele cuprinse în anexa I să fie introduse pe piață sau date ca hrană pentru animalele producătoare de hrană pe motiv că produsele în cauză conțin reziduuri de pesticide, cu condiția ca:

(a)

produsele în cauză să respecte alineatul (1) din prezentul articol și articolul 20; sau

(b)

substanța activă să fie inclusă în anexa IV.

(3)   Prin derogare de la alineatul (1), statele membre pot autoriza, pe teritoriul lor, în urma unui tratament prin afumare aplicat ulterior recoltei, concentrații de reziduuri pentru o substanță activă care depășesc limitele precizate în anexele II și III pentru un produs cuprins în anexa I, în cazul în care combinațiile de substanță activă-produs sunt incluse în anexa VII, cu condiția ca:

(a)

produsele în cauză să nu fie destinate consumului imediat;

(b)

să existe controale adecvate pentru a garanta că produsele în cauză nu pot fi puse la dispoziția utilizatorului final sau a consumatorului, în cazul în care sunt furnizate în mod direct celui din urmă, până în momentul în care reziduurile nu mai depășesc concentrațiile maxime indicate în anexele II și III;

(c)

celelalte state membre și Comisia să fi fost informate cu privire la măsurile adoptate.

Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament și de definire a combinațiilor de substanță activă-produs enumerate în anexa VII se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3).

(4)   În cazuri excepționale, în special în urma utilizării produselor fitosanitare în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Directiva 91/414/CEE sau în temeiul obligațiilor prevăzute în Directiva 2000/29/CE (6), un stat membru poate autoriza, pe teritoriul său, introducerea pe piață de produse alimentare tratate sau hrană pentru animale tratată care nu sunt în conformitate cu alineatul (1) și/sau hrănirea animalelor cu acestea, cu condiția ca produsele alimentare sau hrana în cauză să nu reprezinte un risc inacceptabil. Astfel de autorizații se comunică de îndată celorlalte state membre, Comisiei și autorității, însoțite de o evaluare corespunzătoare a riscurilor, în scopul unei analize, fără întârzieri nejustificate, în vederea stabilirii unei CMR provizorii pentru o anumită perioadă sau în vederea adoptării oricăror altor măsuri necesare în ceea ce privește produsele în cauză. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4). Din motive imperioase de urgență, Comisia poate recurge la procedura de urgență menționată la articolul 45 alineatul (5), în vederea garantării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

7.

La articolul 20, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Factorii de concentrație sau de diluare specifici pentru anumite operațiuni de transformare și/sau de amestecare sau pentru anumite produse transformate și/sau compozite se pot include în lista din anexa VI. Măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3).”

8.

La articolul 21, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   CMR aplicabile produselor incluse în anexa I se stabilesc pentru prima dată și se enumeră în anexa II, incluzând CMR prevăzute în temeiul Directivelor 86/362/CEE, 86/363/CEE și 90/642/CEE, ținând seama de criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (2) din prezentul regulament. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3).”

9.

La articolul 22, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   CMR provizorii aplicabile substanțelor active pentru care nu s-a luat încă o decizie în ceea ce privește includerea sau excluderea acestora din anexa I la Directiva 91/414/CEE se stabilesc pentru prima dată și enumeră în anexa III la prezentul regulament, în cazul în care nu sunt deja incluse în anexa II, luând în considerare informațiile furnizate de statele membre, avizul motivat menționat la articolul 24, după caz, aspectele menționate la articolul 14 alineatul (2) și următoarele CMR:

(a)

CMR rămase din anexa la Directiva 76/895/CEE; și

(b)

CMR naționale care nu sunt încă armonizate.

Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3).”

10.

La articolul 27, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia și de determinare a metodelor de prelevare necesare pentru controlul reziduurilor de pesticide din produse, altele decât cele prevăzute în Directiva 2002/63/CE (7), se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3) din prezentul regulament.

11.

Articolul 45 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 45

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală instituit prin articolul 58 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Termenul prevăzut la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

(3)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

(4)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și alineatul (5) litera (b) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Termenele prevăzute la articolul 5a alineatul (3) litera (c), alineatul (4) litera (b) și alineatul (4) litera (e) din Decizia 1999/468/CE se stabilesc la două luni, o lună și, respectiv, două luni.

(5)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1), (2), (4) și (6) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.”

12.

Articolul 46 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 46

Măsuri de executare

(1)   Măsurile de executare pentru a asigura aplicarea uniformă a prezentului regulament, documentele tehnice orientative de asistență în aplicarea prezentului regulament și normele detaliate privind datele științifice necesare pentru stabilirea unor CMR se instituie sau se pot modifica în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 45 alineatul (2), ținând seama, după caz, de avizul autorității.

(2)   Măsurile destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament și care se referă la stabilirea sau la modificarea datelor menționate la articolul 23, articolul 29 alineatul (2), articolul 30 alineatul (2), articolul 31 alineatul (1) și articolul 32 alineatul (5) se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (3) ținând seama, după caz, de avizul autorității.”

13.

Articolul 49 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 49

Măsuri tranzitorii

(1)   Cerințele prevăzute în capitolul III nu se aplică produselor fabricate sau importate în mod legal în Comunitate înainte de data menționată la articolul 50 paragraful al doilea.

Cu toate acestea, pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, se pot adopta măsuri corespunzătoare în ceea ce privește produsele respective. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (5).

(2)   În cazul în care se dovedesc a fi necesare pentru a permite comercializarea, transformarea și consumul normal al produselor, se pot stabili măsuri tranzitorii suplimentare pentru punerea în aplicare a anumitor CMR prevăzute la articolele 15, 16, 21, 22 și 25. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, fără a aduce atingere obligației de a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 45 alineatul (4).”

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 11 martie 2008.

Pentru Parlamentul European

Președintele

H.-G. PÖTTERING

Pentru Consiliu

Președintele

J. LENARČIČ


(1)  JO C 161, 13.7.2007, p. 45.

(2)  Avizul Parlamentului European din 29 noiembrie 2007 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 3 martie 2008

(3)  JO L 70, 16.3.2005, p. 1. Regulament modificat prin Regulamentul (CE) nr. 178/2006 al Comisiei (JO L 29, 2.2.2006, p. 3).

(4)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23. Decizie modificată prin Decizia 2006/512/CE (JO L 200, 22.7.2006, p. 11).

(5)  JO C 255, 21.10.2006, p. 1.

(6)  Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și împotriva răspândirii lor în Comunitate (JO L 169, 10.7.2000, p. 1). Directivă modificată ultima dată prin Directiva 2007/41/CE a Comisiei (JO L 169, 29.6.2007, p. 51).”

(7)  Directiva 2002/63/CE a Comisiei din 11 iulie 2002 de stabilire a metodelor comunitare de prelevare de probe pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe și din produsele de origine vegetală și animală și de abrogare a Directivei 79/700/CEE (JO L 187, 16.7.2002, p. 30).”


Top