EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1100

Regulamentul (CE) nr. 1100/2007 al Consiliului din 18 septembrie 2007 de instituire a unor măsuri pentru regenerarea rezervelor de anghilă din Europa

JO L 248, 22.9.2007, p. 17–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1100/oj

22.9.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 248/17


REGULAMENTUL (CE) NR. 1100/2007 AL CONSILIULUI

din 18 septembrie 2007

de instituire a unor măsuri pentru regenerarea rezervelor de anghilă din Europa

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

La 19 iulie 2004, Consiliul a adoptat concluziile referitoare la comunicarea Comisiei adresată Consiliului și Parlamentului European, din 1 octombrie 2003, privind elaborarea unui plan de acțiune comunitar pentru gestionarea rezervelor de anghilă europeană, care cuprind o cerere adresată Comisiei de a formula propuneri pentru gestionarea pe termen lung a rezervelor de anghilă din Europa.

(2)

La 15 noiembrie 2005, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită Comisia să înainteze imediat o propunere de regulament privind regenerarea rezervelor de anghilă din Europa.

(3)

Cele mai recente recomandări științifice ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) referitoare la anghila europeană arată că rezervele se află în afara limitelor biologice de siguranță și că exploatațiile piscicole actuale nu sunt viabile. ICES recomandă elaborarea de urgență a unui plan de regenerare integrală a rezervelor de anghilă europeană și reducerea cât mai accentuată posibil a exploatării și a altor activități umane care afectează exploatațiile piscicole sau rezervele.

(4)

Condițiile și nevoile diverse existente în cadrul Comunității necesită soluții specifice. Această diversitate ar trebui luată în considerare în vederea planificării și a punerii în aplicare a măsurilor de asigurare a protecției și a utilizării durabile a populației de anghilă europeană. Deciziile ar trebui luate cât mai aproape posibil de locul de exploatare a anghilei. Ar trebui acordată prioritate acțiunilor întreprinse de statele membre prin elaborarea planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă, adaptate condițiilor regionale și locale.

(5)

Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (2) și Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei (3) au ca scop, printre altele, protejarea, conservarea și ameliorarea mediului acvatic în care anghila își petrece o parte a ciclului de viață, fiind necesară asigurarea coordonării și a consecvenței măsurilor luate în temeiul prezentului regulament cu cele luate în temeiul directivelor menționate anterior. În special, planurile de gestionare a rezervelor de anghilă ar trebui să acopere bazinele hidrografice definite în conformitate cu Directiva 2000/60/CE.

(6)

Succesul măsurilor luate pentru regenerarea rezervelor de anghilă europeană depinde de existența unei cooperări strânse și a unor acțiuni coerente la nivelul Comunității, al statelor membre și la nivel local și regional, precum și de informarea, consultarea și implicarea sectoarelor publice implicate. În acest sens, sprijinul din partea Fondului European pentru Pescuit poate contribui la aplicarea efectivă a planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă.

(7)

În cazul în care bazinele hidrografice aflate pe teritoriul național al unui stat membru nu pot fi identificate și definite ca reprezentând habitate naturale pentru anghila europeană, ar trebui să fie posibil ca acel stat membru să fie scutit de obligația de a elabora un plan de gestionare a rezervelor de anghilă.

(8)

Pentru a se asigura eficacitatea și echitatea măsurilor de regenerare a rezervelor de anghilă, este necesar ca statele membre să identifice măsurile pe care le au în vedere și zonele de acoperire, ca aceste informații să fie comunicate pe scară largă și ca eficiența măsurilor să fie evaluată.

(9)

Planurile de gestionare a rezervelor de anghilă ar trebui aprobate de Comisie pe baza unei evaluări tehnice și științifice realizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP).

(10)

În cazul bazinelor hidrografice în care pescuitul și alte activități umane care afectează anghila pot avea efecte transfrontaliere, toate programele și măsurile ar trebui coordonate pentru întregul bazin hidrografic respectiv. Cu toate acestea, coordonarea nu trebuie realizată în detrimentul introducerii rapide a elementelor naționale ale planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă. În cazul bazinelor hidrografice care se extind în afara teritoriului Comunității, aceasta ar trebui să se angajeze să asigure coordonarea corespunzătoare cu țările terțe vizate.

(11)

În contextul coordonării transfrontaliere, atât în interiorul, cât și în exteriorul Comunității, o atenție deosebită ar trebui acordată Mării Baltice și apelor de coastă europene care nu intră sub incidența dispozițiilor Directivei 2000/60/CE. Cu toate acestea, necesitatea unei astfel de coordonări nu ar trebui să împiedice statele membre să întreprindă acțiunile urgente necesare.

(12)

Măsuri speciale de creștere a numărului de anghile cu o lungime mai mică de 12 cm, eliberate în ape europene, precum și măsuri speciale de transfer al anghilei cu o lungime mai mică de 20 cm în scopul regenerării rezervelor ar trebui, în consecință, puse în aplicare ca parte a unui plan de gestionare a rezervelor de anghilă.

(13)

Până la 31 iulie 2013, 60 % din stocurile de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm, capturate anual, ar trebui păstrate pentru regenerare. Evoluția prețurilor de piață pentru anghila cu o lungime mai mică de 12 cm ar trebui monitorizată anual. În cazul unei scăderi semnificative a prețurilor medii de piață pentru anghila cu o lungime mai mică de 12 cm, utilizată pentru regenerare în bazinele hidrografice, astfel cum sunt definite de statele membre, comparativ cu prețul anghilei cu o lungime mai mică de 12 cm utilizată în alte scopuri, Comisa ar trebui să fie autorizată să ia măsurile adecvate care ar putea include o reducere temporară a procentului reprezentând stocuri de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm păstrată pentru regenerare.

(14)

Capturile de anghilă în apele comunitare în afara limitelor bazinelor hidrografice definite de statele membre ca reprezentând habitate naturale pentru anghilă ar trebui reduse treptat prin reducerea efortului de pescuit sau a capturilor cu cel puțin 50 % față de media efortului de pescuit sau a capturilor între anii 2004 și 2006.

(15)

Pe baza informațiilor furnizate de statele membre, Comisia ar trebui să elaboreze un raport referitor la rezultatul punerii în aplicare a planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă și, dacă este cazul, să propună orice măsuri adecvate pentru a asigura probabilitatea ridicată a regenerării rezervelor de anghilă europeană.

(16)

Statele membre ar trebui să instituie un sistem de control și monitorizare, adaptat la cadrul legal și la condițiile aplicabile deja exploatațiilor piscicole din interiorul statelor membre, care să fie în concordanță cu dispozițiile Regulamentului (CEE) nr. 2847/93 al Consiliului din 12 octombrie 1993 de instituire a unui sistem de control aplicabil politicii comune din domeniul pescuitului (4). În acest context, statele membre ar trebui să stabilească anumite informații și estimări referitoare la activitățile de pescuit comercial și de agrement pentru a sprijini, dacă este cazul, realizarea rapoartelor și a evaluărilor planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă, precum și măsurile de control și de punere în aplicare. De asemenea, statele membre ar trebui să ia măsuri pentru a asigura controlul și punerea în aplicare a dispozițiilor legale în ceea ce privește importurile și exporturile de anghilă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament stabilește un cadru pentru protecția și utilizarea durabilă a rezervelor de anghilă europeană din specia Anguilla anguilla din apele comunitare, lagunele de coastă, estuarele, fluviile și apele interioare din statele membre care se varsă în mările din zonele ICES III, IV, VI, VII, VIII, IX sau în Marea Mediterană.

(2)   În ceea ce privește Marea Neagră și sistemele hidrografice legate de aceasta, Comisia decide în conformitate cu procedura menționată la articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (5), după consultarea, până la 31 decembrie 2007, a Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit, în privința stabilirii faptului dacă aceste ape constituie habitate naturale pentru anghila europeană, în conformitate cu articolul 3 din prezentul regulament.

(3)   Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt adoptate și puse în aplicare fără a aduce atingere dispozițiilor relevante ale Directivei 92/43/CEE și ale Directivei 2000/60/CE.

Articolul 2

Instituirea planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă

(1)   Statele membre își identifică și își definesc bazinele hidrografice aflate pe teritoriul acestora care constituie habitate naturale pentru anghila europeană („bazine hidrografice de anghilă”), care pot include și apele maritime. În cazul în care se furnizează o justificare corespunzătoare, un stat membru își poate desemna întregul teritoriu sau o unitate administrativă regională ca bazin hidrografic de anghilă.

(2)   În definirea bazinelor hidrografice de anghilă, statele membre iau în considerare în mod deosebit dispozițiile administrative menționate la articolul 3 din Directiva 2000/60/CE.

(3)   Pentru fiecare bazin hidrografic de anghilă definit în conformitate cu alineatul (1), statele membre elaborează un plan de gestionare a rezervelor de anghilă.

(4)   Obiectivul fiecărui plan de gestionare a rezervelor de anghilă este reducerea ratei mortalității antropogene, astfel încât să permită, cu un grad ridicat de probabilitate, evadarea în mare a cel puțin 40 % din biomasa de anghilă argintie față de cea mai bună estimare de evadare care ar fi existat în cazul în care acțiunile antropogene nu ar fi afectat rezervele. Planul de gestionare a rezervelor de anghilă este întocmit cu scopul atingerii acestui obiectiv pe termen lung.

(5)   Nivelul-țintă de evadare este determinat, luând în considerare datele disponibile pentru fiecare bazin hidrografic de anghilă, după una sau mai multe dintre următoarele trei metode:

(a)

prin utilizarea datelor culese în perioada cea mai potrivită înainte de 1980, cu condiția ca acestea să fie disponibile în cantități suficiente și să aibă o calitate satisfăcătoare;

(b)

prin evaluarea potențialului de producție de anghilă a habitatului, în absența unor factori de mortalitate antropogenă;

(c)

prin trimitere la ecologia și hidrografia unor sisteme hidrografice similare.

(6)   Fiecare plan de gestionare a rezervelor de anghilă conține o descriere și o analiză a situației actuale a populației de anghilă în bazinul hidrografic de anghilă, pe care o raportează la nivelul-țintă de evadare prevăzut la alineatul (4).

(7)   Fiecare plan de gestionare a rezervelor de anghilă include măsurile pentru îndeplinirea, monitorizarea și verificarea obiectivului prevăzut la alineatul (4). Statele membre își pot defini mijloacele în funcție de condițiile locale și regionale.

(8)   Un plan de gestionare a rezervelor de anghilă poate conține următoarele măsuri, fără a se limita la acestea:

reducerea activității comerciale de pescuit;

restricționarea pescuitului de agrement;

măsuri de repopulare;

măsuri structurale pentru a face bazinele practicabile și pentru îmbunătățirea habitatelor, împreună cu alte măsuri de protecție a mediului;

transportul de anghilă argintie din apele interioare către ape de unde pot evada în libertate în Marea Sargasso;

combaterea răpitorilor;

oprirea temporară a turbinelor de la centralele hidroelectrice;

măsuri în domeniul acvaculturii.

(9)   Fiecare plan de gestionare a rezervelor de anghilă conține un program pentru realizarea nivelului-țintă de evadare prevăzut la alineatul (4), prin intermediul unei abordări progresive și în funcție de nivelul de recrutare planificat; acesta cuprinde măsuri care vor fi aplicate începând cu primul an de punere în aplicare a planului de gestionare a rezervelor de anghilă.

(10)   În planul de gestionare a rezervelor de anghilă, fiecare stat membru pune în aplicare cât mai curând posibil măsurile necesare pentru reducerea mortalității anghilei cauzate de factori care nu au legătură cu exploatația piscicolă, inclusiv de turbine hidroelectrice, pompe sau răpitori, cu excepția cazului în care acestea nu au relevanță pentru îndeplinirea obiectivului planului.

(11)   Fiecare plan de gestionare a rezervelor de anghilă include o descriere a măsurilor de control și de punere în aplicare care se vor aplica în afara apelor Comunității, în conformitate cu articolul 10.

(12)   Un plan de gestionare a rezervelor de anghilă reprezintă un plan de gestionare adoptat la nivel național în cadrul unei măsuri comunitare de conservare, astfel cum se menționează la articolul 24 alineatul (1) litera (v) din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit (6).

Articolul 3

Scutirea de obligația de a întocmi un plan de gestionare a rezervelor de anghilă

(1)   Un stat membru poate fi scutit de obligația de a întocmi un plan de gestionare a rezervelor de anghilă, în cazul în care furnizează o justificare corespunzătoare conform căreia bazinele hidrografice sau apele maritime aflate pe teritoriul său nu constituie habitate naturale pentru anghila europeană.

(2)   Statele membre depun la Comisie, cel târziu până la 1 ianuarie 2008, o cerere de scutire întocmită în conformitate cu alineatul (1).

(3)   În baza unei evaluări tehnice și științifice realizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit sau de către orice alte organisme științifice competente, cererea de scutire este aprobată de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

(4)   În cazul în care Comisia aprobă o cerere de scutire, articolul 4 nu se aplică statului membru respectiv.

Articolul 4

Comunicarea planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă

(1)   Statele membre comunică Comisiei, cel târziu până la 31 decembrie 2008, planurile de gestionare a rezervelor de anghilă elaborate în temeiul articolului 2.

(2)   Un stat membru care nu a depus spre aprobarea Comisiei un plan de gestionare a rezervelor de anghilă până la 31 decembrie 2008 fie își reduce efortul de pescuit cu cel puțin 50 % față de media efortului de pescuit din perioada cuprinsă între 2004 și 2006, fie își reduce efortul de pescuit în vederea reducerii capturilor de anghilă cu cel puțin 50 % față de media capturilor din perioada cuprinsă între 2004 și 2006, fie prin reducerea sezonului de pescuit a anghilei, fie prin alte mijloace. Această reducere este pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2009.

(3)   Reducerea capturilor prevăzută la alineatul (2) poate fi substituită, în totalitate sau parțial, cu măsuri imediate privind alți factori de mortalitate antropogenă, ceea ce va permite unui număr de anghile argintii migratoare, echivalent cu cel care ar fi putut evada ca urmare a reducerii capturilor, să evadeze pentru a depune icre.

Articolul 5

Aprobarea și punerea în aplicare a planurilor de gestionare a rezervelor de anghilă

(1)   În baza unei evaluări tehnice și științifice realizate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit sau de către orice alte organisme științifice competente, planurile de gestionare a rezervelor de anghilă sunt aprobate de Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002.

(2)   Statele membre pun în aplicare planurile de gestionare a rezervelor de anghilă aprobate de Comisie în conformitate cu alineatul (1) începând cu 1 iulie 2009 sau de la cea mai apropiată dată posibilă înainte de data respectivă.

(3)   Începând cu 1 iulie 2009 sau de la data punerii în aplicare a planului de gestionare a rezervelor de anghilă înainte de data respectivă, este permis pescuitul de anghilă din specia Anguilla anguilla pe durata întregului an, cu condiția ca exploatațiile piscicole să respecte dispozițiile și restricțiile prevăzute în planul de gestionare a rezervelor de anghilă aprobat de Comisie în conformitate cu alineatul (1).

(4)   Un stat membru care a depus spre aprobarea Comisiei un plan de gestionare a rezervelor de anghilă până la 31 decembrie 2008 cel târziu, care nu poate fi aprobat de Comisie în conformitate cu alineatul (1), fie își reduce efortul de pescuit cu cel puțin 50 % față de media efortului din perioada cuprinsă între 2004 și 2006, fie își reduce efortul de pescuit în vederea reducerii capturilor de anghilă cu cel puțin 50 % față de media capturilor din perioada cuprinsă între 2004 și 2006, fie prin reducerea sezonului de pescuit anghilă, fie prin alte mijloace. Această reducere este pusă în aplicare în termen de trei luni de la data deciziei de respingere a planului.

(5)   Reducerea capturilor prevăzută la alineatul (4) poate fi înlocuită, în totalitate sau parțial, cu măsuri imediate privind alți factori de mortalitate antropogenă, ceea ce va permite unui număr de anghile argintii migratoare, echivalent cu cel care ar fi putut evada ca urmare a reducerii capturilor, să evadeze pentru a depune icre.

(6)   În cazul în care Comisia nu poate aproba un plan de gestionare a rezervelor de anghilă, statul membru poate depune un plan revizuit în termen de 3 luni de la decizia de respingere a planului.

Planul revizuit de gestionare a rezervelor de anghilă este aprobat în conformitate cu procedura stabilită la alineatul (1). Punerea în aplicare a reducerii de capturi prevăzute la alineatul (4) nu se aplică decât în cazul în care se aprobă de către Comisie un plan revizuit.

Articolul 6

Planuri transfrontaliere de gestionare a rezervelor de anghilă

(1)   În cazul bazinelor hidrografice de anghilă care se extind pe teritoriul mai multor state membre, statele membre implicate vor elabora împreună un plan de gestionare a rezervelor de anghilă.

În cazul în care există pericolul ca această coordonare să genereze o întârziere care ar face imposibilă depunerea la timp a planului de gestionare a rezervelor de anghilă, statele membre pot depune planurile de gestionare a rezervelor de anghilă corespunzătoare părții lor interne din bazinul hidrografic.

(2)   În cazul în care un bazin hidrografic de anghilă se extinde dincolo de teritoriul Comunității, statele membre implicate se angajează să elaboreze un plan de gestionare a resurselor de anghilă în colaborare cu țările terțe respective și se va respecta competența organizațiilor regionale competente în domeniul pescuitului. În cazul în care țările terțe respective nu participă la întocmirea în comun a unui plan de gestionare a rezervelor de anghilă, statele membre implicate pot depune planuri de gestionare a rezervelor de anghilă corespunzătoare părții din bazinul hidrografic de anghilă situate pe teritoriul acestora, în scopul atingerii nivelului-țintă de evadare prevăzut la articolul 2 alineatul (4).

(3)   Articolele 2, 4 și 5 se aplică mutatis mutandis la planurile transfrontaliere la care se face referire la alineatele (1) și (2) din acest articol.

Articolul 7

Măsuri privind repopularea

(1)   În cazul în care un stat membru permite pescuitul de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm, fie în cadrul unui plan de gestionare a rezervelor de anghilă stabilit în conformitate cu articolul 2, fie ca urmare a reducerii efortului de pescuit în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) sau cu articolul 5 alineatul (4), acesta se asigură că 60 % din cantitatea de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm, capturată în fiecare an de exploatațiile piscicole din statul membru respectiv, este utilizată în scopul repopulării bazinelor hidrografice de anghilă, astfel cum sunt definite de statele membre în conformitate cu articolul 2 alineatul (1), în scopul creșterii nivelului de evadare a anghilei argintii.

(2)   Procentul de 60 % pentru repopulare urmează să fie prevăzut într-un plan de gestionare a rezervelor de anghilă stabilit în conformitate cu articolul 2. Acesta începe la 35 % în primul an de punere în aplicare a planului de gestionare a rezervelor de anghilă și crește în etape de cel puțin 5 % pe an. Nivelul de 60 % se atinge până la data de 31 iulie 2013.

(3)   Pentru a garanta că procentele respective prevăzute la alineatul (2) reprezentând cantitatea capturată de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm este folosită în cadrul programului de repopulare, statele membre trebuie să stabilească un sistem corespunzător de raportare.

(4)   Transferul rezervelor de anghilă în vederea repopulării face parte din planul de gestionare a rezervelor de anghilă astfel cum a fost definit la articolul 2. Planurile de gestionare a rezervelor de anghilă menționează cantitatea de anghilă cu o lungime mai mică de 20 cm necesară pentru repopulare în vederea creșterii nivelurilor de evadare a anghilelor argintii.

(5)   Comisia raportează anual Consiliului în privința evoluției prețurilor de piață practicate pentru anghila cu o lungime mai mică de 12 cm. În acest scop, statele membre vizate stabilesc un sistem corespunzător de monitorizare a prețurilor și raportează anual Comisiei cu privire la aceste prețuri.

(6)   În cazul unei scăderi semnificative a prețurilor medii pe piață practicate pentru anghila folosită pentru repopulare comparativ cu prețurile practicate în cazul anghilei folosite în alte scopuri, statele membre vizate informează Comisia cu privire la acest lucru. Comisia, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 30 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002, ia măsurile corespunzătoare pentru rezolvarea situației, măsuri care pot include și o reducere temporară a procentajelor menționate la alineatul (2).

(7)   Cel târziu până la 1 iulie 2011, Comisia prezintă un raport Consiliului și evaluează măsurile referitoare la repopulare, inclusiv evoluția prețurilor de piață. Din perspectiva acestei evaluări, Consiliul decide prin majoritate calificată cu privire la propunerea Comisiei privind măsurile necesare de echilibrare a măsurilor referitoare la repopulare în scopul atingerii procentelor indicate la alineatul (2).

(8)   Repopularea este considerată o măsură de conservare în sensul articolului 38 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1198/2006, cu condiția:

să facă parte dintr-un plan de gestionare a rezervelor de anghilă stabilit în conformitate cu articolul 2;

să aibă ca obiect anghila cu o lungime mai mică de 20 cm; și

să contribuie la îndeplinirea a 40 % din nivelul-țintă de evadare prevăzut la articolul 2 alineatul (4).

Articolul 8

Măsuri privind apele comunitare

(1)   În cazul în care într-un stat membru funcționează o exploatație piscicolă situată în apele comunitare care capturează anghilă, statul membru fie își reduce efortul de pescuit cu cel puțin 50 % față de media efortului utilizat între 2004 și 2006, fie își reduce efortul de pescuit pentru a asigura reducerea capturii de anghilă cu cel puțin 50 % față de media capturii din perioada 2004-2006. Această reducere urmează să fie realizată treptat, inițial pe etape de 15 % pe an în primii doi ani, pe o perioadă de 5 ani, începând cu 1 iulie 2009.

(2)   În sensul alineatului (1), apele comunitare sunt acele ape situate dincolo de limitele bazinelor hidrografice de anghilă care constituie habitate naturale pentru anghilă, astfel cum sunt definite de statele membre în conformitate cu articolul 2 alineatul (1).

Articolul 9

Raportarea și evaluarea

(1)   Fiecare stat membru transmite rapoarte Comisiei, inițial din trei în trei ani, primul raport fiind prezentat până la 30 iunie 2012. Frecvența raportării va scădea la o dată la șase ani, după ce au fost depuse primele trei rapoarte trianuale. Rapoartele descriu monitorizarea, eficacitatea și rezultatul și furnizează în special cele mai bune estimări disponibile:

(a)

pentru fiecare stat membru, privind proporția biomasei de anghilă argintie care evadează în mare pentru reproducere sau privind proporția biomasei de anghilă argintie care părăsește teritoriul statului membru în cadrul unei migrații către mare pentru reproducere, comparativ cu nivelul-țintă de evadare prevăzut la articolul 2 alineatul (4);

(b)

privind nivelul efortului de pescuit prin care se capturează anghilă în fiecare an și reducerea efectuată în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și cu articolul 5 alineatul (4);

(c)

privind nivelul factorilor de mortalitate din afara exploatației piscicole și reducerea efectuată în conformitate cu articolul 2 alineatul (10);

(d)

privind cantitatea capturată de anghilă cu o lungime mai mică de 12 cm și proporția din aceasta utilizată în diferite scopuri.

(2)   Până la 31 decembrie 2013 cel târziu, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului conținând o evaluare statistică și științifică a rezultatului punerii în aplicare a planurilor de gestiune a rezervelor de anghilă, însoțit de avizul Comitetului științific, tehnic și economic pentru pescuit.

(3)   Din perspectiva raportului menționat la alineatul (2), Comisia propune luarea de măsuri corespunzătoare pentru a realiza, cu un grad ridicat de probabilitate, regenerarea rezervelor de anghilă europeană, iar Consiliul decide, cu majoritate calificată, cu privire la măsurile alternative care se impun pentru atingerea nivelului-țintă de evadare prevăzut la articolul 2 alineatul (4) sau pentru reducerea efortului de pescuit în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) și cu articolul 5 alineatul (4).

Articolul 10

Controlul și punerea în aplicare în apele care nu aparțin Comunității

(1)   Statele membre instituie un sistem de control și monitorizare a capturilor, adaptat la cadrul legal și la condițiile aplicabile deja exploatațiilor piscicole din interiorul teritoriului lor, care se află în concordanță cu dispozițiile relevante cuprinse în Regulamentul (CEE) nr. 2847/93.

(2)   Sistemul de control și monitorizare a capturilor conține o descriere detaliată a tuturor sistemelor de alocare a drepturilor de pescuit în bazinele hidrografice de anghilă care constituie habitate naturale pentru anghilă, astfel cum sunt definite de statele membre în conformitate cu articolul 2 alineatul (1), inclusiv în apele care sunt proprietate privată.

Articolul 11

Informații privind activitățile de pescuit

(1)   Până la 1 ianuarie 2009, fiecare stat membru stabilește următoarele informații privind activitățile comerciale de pescuit:

o listă cu toate navele de pescuit aflate sub pavilionul său cu autorizație de pescuit anghilă în apele comunitare, în conformitate cu articolul 8, indiferent de lungimea totală a navei;

o listă cu toate navele de pescuit, entități comerciale sau persoane fizice, autorizate să pescuiască anghilă în bazinele hidrografice de anghilă care constituie habitate naturale pentru anghilă, astfel cum sunt definite de statele membre în temeiul articolului 2 alineatul (1);

o listă cu toate centrele de licitație sau orice alte organisme sau persoane autorizate de statele membre să comercializeze pentru prima dată anghila.

(2)   Statele membre stabilesc în mod regulat o estimare a numărului de pescari de agrement și a capturilor de anghilă efectuate de către aceștia.

(3)   La solicitarea Comisiei, statele membre furnizează informațiile prevăzute la alineatele (1) și (2).

Articolul 12

Controlul și punerea în aplicare privind importurile și exporturile de anghilă

Până la 1 iulie 2009 cel târziu, statele membre întreprind următoarele:

iau măsurile necesare pentru identificarea provenienței și pentru garantarea trasabilității tuturor speciilor de anghilă vie importate sau exportate de pe teritoriul acestora;

decid dacă anghila recoltată în zona comunitară și exportată de pe teritoriul acestora a fost capturată în conformitate cu măsurile comunitare de conservare;

iau măsuri pentru a determina dacă anghila recoltată în apele unei organizații regionale competente în domeniul pescuitului și importată pe teritoriul acestora a fost capturată cu respectarea normelor convenite de organizația regională respectivă din domeniul pescuitului.

Articolul 13

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 18 septembrie 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

R. PEREIRA


(1)  Avizul din 16 mai 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  JO L 206, 22.7.1992, p. 7. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2006/105/CE (JO L 363, 20.12.2006, p. 368).

(3)  JO L 327, 22.12.2000, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Decizia nr. 2455/2001/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 331, 15.12.2001, p. 1).

(4)  JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1967/2006 (JO L 409, 30.12.2006, p. 11).

(5)  JO L 358, 31.12.2002, p. 59.

(6)  JO L 223, 15.8.2006, p. 1.


Top