EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0598

2007/598/CE: Decizia Comisiei din 28 august 2007 privind măsurile de prevenire a răspândirii gripei aviare de înaltă patogenitate la alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate din statele membre [notificată cu numărul C(2007) 3987] (Text cu relevanță pentru SEE )

JO L 230, 1.9.2007, p. 20–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogat prin 32020R0687

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/598/oj

1.9.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 230/20


DECIZIA COMISIEI

din 28 august 2007

privind măsurile de prevenire a răspândirii gripei aviare de înaltă patogenitate la alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate din statele membre

[notificată cu numărul C(2007) 3987]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/598/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare specifice prevăzute în anexa A punctul I la Directiva 90/425/CEE (1), în special articolul 22 alineatul (1),

având în vedere Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenței aviare și de abrogare a Directivei 92/40/CEE (2), în special articolul 56 alineatul (3), articolul 57 alineatul (2) și articolul 63 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Directiva 2005/94/CE stabilește anumite măsuri preventive referitoare la supravegherea și la depistarea precoce a gripei aviare și măsuri minime de combatere care trebuie aplicate în cazul apariției unui focar de această boală la păsările de curte sau la alte păsări captive.

(2)

De asemenea, Directiva 2005/94/CE stabilește norme referitoare la introducerea vaccinării preventive împotriva gripei aviare la păsările de curte și la alte păsări captive, precum cele din grădinile zoologice și din organismele, institutele sau centrele autorizate, și dispune ca modalitățile de aplicare ale acesteia să fie stabilite de Comisie. În egală măsură, directiva respectivă prevede că statele membre prezintă spre aprobare Comisiei planurile lor de vaccinare preventivă a păsărilor de curte sau a altor păsări captive.

(3)

Decizia 2006/474/CE a Comisiei din 6 iulie 2006 referitoare la măsuri de prevenire a răspândirii influenței aviare cauzate de subtipul H5N1 al virusului influenței A la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele oficial desemnate din statele membre și de abrogare a Deciziei 2005/744/CE (3) prevede măsuri de prevenire a răspândirii gripei aviare cauzate de virusul gripal A de înaltă patogenitate de subtipul H5N1, de la păsările care trăiesc în sălbăticie la păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate. De asemenea, decizia stabilește măsuri pentru vaccinarea păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate și prevede modalități de prezentare Comisiei, de către statele membre, a planurilor acestora de vaccinare.

(4)

În scopul acestei vaccinări preventive, trebuie folosite numai vaccinurile autorizate în conformitate cu Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (4) sau cu Regulamentul (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire a unei Agenții Europene pentru Medicamente (5).

(5)

Directiva 1999/22/CE a Consiliului din 29 martie 1999 privind animalele sălbatice din grădini zoologice (6) definește grădinile zoologice la care se referă directiva în cauză. În vederea asigurării coerenței legislației comunitare, definiția respectivă trebuie luată în considerare în scopul prezentei decizii.

(6)

În temeiul Deciziei 2006/474/CE, Comisia a aprobat 17 planuri de vaccinare preventivă, prezentate de statele membre, împotriva gripei aviare la păsările din grădinile zoologice. 14 state membre au pus în aplicare planurile de vaccinare. În general, nu s-au observat reacții adverse la aproape 45 000 de păsări vaccinate, iar la majoritatea speciilor de păsări s-a obținut un răspuns imun semnificativ după două administrări ale vaccinurilor folosite.

(7)

Pe lângă acestea, experiența acumulată în cursul ultimei campanii de vaccinare, precum și opiniile Grupului științific pentru sănătatea și bunăstarea animală din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară din 1 februarie 2007 privind vaccinarea preventivă a păsărilor din grădinile zoologice împotriva gripei aviare provocate de subtipurile H5 și H7 și din 11 mai 2007 privind vaccinarea păsărilor de curte și a păsărilor captive demonstrează că este necesară extinderea sferei de aplicare a planurilor de vaccinare preventivă la orice tip de gripă aviară de înaltă patogenitate provocată de subtipurile H5 și H7, luându-se astfel în considerare riscurile cauzate de păsările sălbatice migratoare care vin din zone în care există cazuri de gripă aviară la păsările sălbatice sau în care se înregistrează focare de infecție la păsările de curte și în cazul izbucnirii unui focar de infecție la păsările de curte, în același stat membru, un stat membru învecinat sau într-o țară terță, ceea ce poate pune în pericol starea de sănătate a păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

(8)

În plus, trebuie modificate cerințele administrative pentru aprobarea și punerea în aplicare a planurilor de vaccinare preventivă sub rezerva ca acestea să nu pericliteze combaterea bolii. În consecință, cerințele care reduc obligațiile administrative trebuie luate în considerare în prezenta decizie.

(9)

În continuare, este necesar să se considere ca aprobate în scopul prezentei decizii anumite planuri de vaccinare preventivă care au fost aprobate în temeiul Deciziei 2006/474/CE. În consecință, planurile respective trebuie prezentate în anexa III la prezenta decizie.

(10)

De la data adoptării Deciziei 2006/474/CE, anumite state membre au prezentat spre aprobare planuri de vaccinare preventivă, în conformitate cu cerințele deciziei menționate anterior. Statele membre în cauză au fost informate cu privire la cerințele stabilite prin prezenta decizie. Având în vedere că planurile respective îndeplinesc, de asemenea, cerințele prezentei decizii, acestea trebuie aprobate și prezentate în anexa III.

(11)

Pentru mai multă claritate, este necesară abrogarea Deciziei 2006/474/CE și înlocuirea acesteia cu prezenta decizie.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiectul și domeniul de aplicare

Prezenta decizie stabilește normele de aplicare:

(a)

care urmează să fie aplicate pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare de înaltă patogenitate de la păsări care trăiesc în sălbăticie sau de la focare de infecție prezente la păsările de curte sau alte păsări captive, la alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate;

(b)

a vaccinării preventive a altor păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

definițiile stabilite la articolul 2 din Directiva 2005/94/CE;

(b)

definiția grădinilor zoologice de la articolul 2 din Directiva 1999/22/CE;

(c)

definițiile organismelor, institutelor sau centrelor autorizate de la articolul 2 alineatul (1) litera (c) din Directiva 92/65/CEE.

Articolul 3

Măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a gripei aviare

(1)   Pe baza criteriilor și a factorilor de risc stabiliți în anexa I, statele membre iau măsuri corespunzătoare și realizabile pentru a reduce riscul de transmitere a gripei aviare de înaltă patogenitate de la păsări care trăiesc în sălbăticie la alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

(2)   De asemenea, alineatul (1) se aplică în cazul izbucnirii unui focar la păsările de curte din același stat membru, dintr-un stat membru învecinat sau dintr-o țară terță, care poate să pună în pericol starea de sănătate a altor păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

(3)   În funcție de situația epidemiologică specifică, măsurile menționate la alineatul (1) vizează, în special, prevenirea contactelor directe și indirecte dintre păsările care trăiesc în sălbăticie, mai ales păsările de apă, și alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

Articolul 4

Planuri de vaccinare preventivă

Planurile de vaccinare preventivă pentru alte păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate, prezentate în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE îndeplinesc cerințele stabilite în anexa II la prezenta decizie.

Articolul 5

Aprobarea planurilor de vaccinare preventivă

(1)   Se aprobă planurile de vaccinare preventivă prezentate în conformitate cu articolul 56 alineatul (2) din Directiva 2005/94/CE și prezentate în partea I din anexa III la prezenta decizie.

(2)   Comisia publică planurile aprobate de vaccinare preventivă menționate la alineatul (1).

Articolul 6

Disponibilitate și informații privind planurile de vaccinare preventivă

(1)   Înainte de introducerea vaccinării preventive, statele membre inventariază adresele și amplasările exacte ale grădinilor zoologice și ale organismelor, ale institutelor sau ale centrelor autorizate în care urmează să se efectueze vaccinarea, prin intermediul atribuirii de numere de autorizare sau de înregistrare, după caz, și mențin informațiile respective actualizate.

(2)   În fiecare an, până la 30 martie sau la cererea expresă a Comisiei, statele membre prezintă Comisiei și celorlalte state membre un raport privind punerea în aplicare a planurilor aprobate de vaccinare preventivă corespunzătoare anului precedent, folosind modelul de raportare prezentat în anexa IV.

Raportul se prezintă în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală.

(3)   Statele membre informează Comisia cu privire la următoarele:

(a)

modificări planificate la planurile acestora aprobate de vaccinare preventivă;

(b)

data încetării vaccinării preventive a altor păsări captive din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate.

Articolul 7

Abrogare

Decizia 2006/474/CE se abrogă.

Articolul 8

Dispoziție tranzitorie

Planurile de vaccinare preventivă aprobate în temeiul Deciziei 2006/474/CE și prezentate în partea II din anexa III la prezenta decizie se consideră ca fiind aprobate în scopul prezentei decizii.

Articolul 9

Conformitatea statelor membre cu prezenta decizie

Statele membre iau măsurile necesare pentru a se conforma prezentei decizii. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Articolul 10

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 28 august 2007.

Pentru Comisie

Markos KYPRIANOU

Membru al Comisiei


(1)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2007/265/CE a Comisiei (JO L 114, 1.5.2007, p. 17).

(2)  JO L 10, 14.1.2006, p. 16.

(3)  JO L 187, 8.7.2006, p. 37.

(4)  JO L 311, 28.11.2001, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/28/CE (JO L 136, 30.4.2004, p. 58).

(5)  JO L 136, 30.4.2004, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1901/2006 (JO L 378, 27.12.2006, p. 1).

(6)  JO L 94, 9.4.1999, p. 24.


ANEXA I

Criterii și factori de risc de luat în considerare în cazul aplicării în grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate a măsurilor stabilite la articolul 3

1.

Amplasarea grădinilor zoologice și a organismelor, a institutelor sau a centrelor autorizate de-a lungul rutelor de migrație ale păsărilor, în special dacă provin din țări în care au apărut focare de gripă aviară de înaltă patogenitate, luându-se în considerare serotipul identificat și probabilitatea ca păsările sălbatice să fi fost infectate.

2.

Distanța dintre grădina zoologică sau organismele, institutele sau centrele autorizate și zonele umede, precum iazurile, mlaștinile, lacurile sau râurile unde se pot aduna păsările migratoare de apă.

3.

Amplasarea grădinilor zoologice sau a organismelor, a institutelor sau a centrelor autorizate în zone cu o mare densitate de păsări migratoare, în special de păsări de apă.


ANEXA II

Cerințe privind utilizarea vaccinării preventive (menționată la articolul 4)

1.

Aria de aplicare a vaccinării care urmează să fie efectuată

Vaccinarea împotriva gripei aviare se efectuează exclusiv pentru păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate. Autoritatea competentă păstrează listele cu grădinile zoologice, organismele, institutele sau centrele autorizate pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la data vaccinării respective.

2.

Specii de păsări care urmează să fie vaccinate

Se transmite autorității competente o listă a păsărilor care urmează să fie vaccinate alături de identificarea individuală a acestora, pe care autoritatea o păstrează timp de cel puțin cinci ani de la data vaccinării.

3.

Durata campaniei de vaccinare

(a)

Toate păsările din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate sunt vaccinate în cel mai scurt timp.

(b)

De asemenea, este necesară vaccinarea puilor, a păsărilor recent aduse, precum și a păsărilor la care s-a demonstrat existența unui răspuns imun insuficient.

(c)

Se recomandă revaccinarea anuală în scopul menținerii imunității păsărilor.

4.

Cerințe specifice privind transferul de păsări

(a)

Păsările vaccinate din organismele, institutele sau centrele autorizate, inclusiv din grădini zoologice aprobate în conformitate cu Directiva 92/65/CEE, în care se efectuează vaccinarea, pot fi transferate către organisme, institute sau centre autorizate din alte state membre sub rezerva că acestea îndeplinesc cerințele prevăzute în prezenta decizie și că sunt însoțite de un certificat de sănătate după cum se prevede în partea 3 din anexa E la Directiva 92/65/CEE, în care, la punctul II.5 trebuie să se certifice următoarele:

„Păsările, în conformitate cu Decizia 2007/598/CE, au fost vaccinate împotriva gripei aviare la … (data) cu vaccinul … (denumire).”

(b)

Păsările vaccinate din grădinile zoologice care nu sunt aprobate în conformitate cu Directiva 92/65/CEE și în care se efectuează vaccinarea, pot fi transferate către alte state membre după obținerea autorizării din partea statului membru de destinație sub rezerva că îndeplinesc cerințele prevăzute în prezenta decizie și că sunt însoțite de un certificat de sănătate după cum se prevede în partea 1 din anexa E la Directiva 92/65/CEE, la care se adaugă următorul text la sfârșitul punctului II.3.2:

„Păsările, în conformitate cu Decizia 2007/598/CE, au fost vaccinate împotriva gripei aviare la … (data), cu vaccinul … (denumire).”

(c)

În momentul în care nu se mai efectuează vaccinarea păsărilor din grădinile zoologice și organismele, institutele sau centrele autorizate, condițiile privind transferul păsărilor prevăzute la literele (a) și (b) se mențin pentru o perioadă de 12 luni de la data vaccinării ultimei păsări.

5.

Identificare specială și înregistrare specială a păsărilor vaccinate

Păsările vaccinate trebuie să poată fi identificate individual și documentele de identitate ale acestora trebuie să cuprindă o mențiune precisă în acest sens. În măsura în care este posibil, o identificare de neșters a celorlalte păsări captive care să indice că păsările au fost vaccinate trebuie să fie aplicată în momentul vaccinării.

6.

Realizarea campaniei de vaccinare

(a)

Vaccinarea se realizează sub supravegherea unui medic veterinar și trebuie luate măsurile necesare pentru a evita eventuala răspândire a virusului.

(b)

O consemnare scrisă a numărului de păsări vaccinate și a numărului de doze de vaccin folosite se comunică autorității competente după efectuarea vaccinării și, ulterior, lunar, în cazul în care alte păsări sunt vaccinate, astfel cum se prevede la punctul 3 litera (b).

(c)

În măsura în care este posibil, se prelevează eșantioane de sânge de la 10 % dintre păsări înainte de vaccinare și la cel puțin 30 de zile de la fiecare vaccinare, în scopul depistării serologice a gripei aviare. O consemnare a rezultatelor testelor trebuie să fie păstrată pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la data vaccinării.

7.

Vaccinuri care urmează să fie utilizate

Vaccinul inactivat care urmează să fie folosit este formulat în mod corespunzător și este eficient împotriva virusului gripei aviare de înaltă patogenitate de subtip H5 sau H7 sau amândouă. Vaccinul se utilizează în conformitate cu instrucțiunile producătorului și/sau ale autorităților veterinare.


ANEXA III

Listele planurilor aprobate de vaccinare preventivă a păsărilor din grădinile zoologice și din organismele, institutele sau centrele autorizate

Partea I:

Planurile de vaccinare preventivă aprobate prin prezenta decizie și menționate la articolul 5 alineatul (1)

Cod

Stat membru

Data prezentării planului

BE

Belgia

22 martie 2007

ES

Spania

27 iunie 2007

FR

Franța

4 ianuarie 2007

SE

Suedia

7 martie 2007

UK

Regatul Unit

27 iunie 2007


Partea II:

Planurile de vaccinare preventivă aprobate prin Decizia 2006/474/CE și menționate la articolul 8 din prezenta decizie

Cod

Stat membru

Data prezentării

CZ

Republica Cehă

21 martie 2006

DK

Danemarca

20 februarie 2006

DE

Germania

31 martie 2006

EE

Estonia

6 martie 2006

IE

Irlanda

6 martie 2006

IT

Italia

6 martie 2006

LV

Letonia

28 februarie 2006

LT

Lituania

6 martie 2006

HU

Ungaria

1 martie 2006

NL

Țările de Jos

16 noiembrie 2005

AT

Austria

21 aprilie 2006

PT

Portugalia

29 noiembrie 2005


ANEXA IV

Model de raportare pentru punerea în aplicare a planurilor aprobate de vaccinare preventivă menționate la articolul 6 alineatul (2)

Informații generale

Țară

Grădină zoologică

Vaccin

Calea de administrare

(a se specifica dacă variază în funcție de specie)

Regimul folosit doză-greutate

(Greutatea speciei efectivă/estimată/medie)

Intervalul dintre vaccinări

Intervalul dintre ultima vaccinare și prelevarea de sânge ulterioară vaccinării

 

 

 

 

 

 

 


Titrul de anticorpi serici determinat pe baza testului de inhibare a hemaglutinării

Denumire în română/denumire locală

Denumire în latină

Ordinul taxonomic

Identificare individuală

Doză de vaccin

(ml)

Prevaccinare

După prima vaccinare

După a 2-a vaccinare

 

 

 

 

 

 

 

 


Efecte adverse individuale

Mortalitate

Locale

Generale

Directă

(capturare/manipulare)

Tardivă

(a se specifica cauza morții)

 

 

 

 


Informații solicitate laboratorului

Tulpina virusului din vaccin

Antigeni (tulpini de virus) folosite în testele de inhibare a hemaglutinării

Titru protector folosit pentru măsurarea eficienței vaccinului

Serul de referință folosit

(referință la)

Metodologie

 

 

 

 

 


Top