EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0856

Decizia Consiliului din 13 noiembrie 2006 de instituire a unui Comitet pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți (Versiune codificată)

JO L 332, 30.11.2006, p. 21–23 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 335M, 13.12.2008, p. 530–538 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/856/oj

10/Volumul 04

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

8


32006D0856


L 332/21

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA CONSILIULUI

din 13 noiembrie 2006

de instituire a unui Comitet pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanțe de plăți

(Versiune codificată)

(2006/856/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (2),

întrucât:

(1)

Decizia 91/115/CE a Consiliului din 25 februarie 1991 de înființare a Comitetului pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți (3) a fost modificată substanțial (4). În scopul clarității și raționalității, decizia mai sus amintită ar trebui codificată.

(2)

Este necesar să se adopte, ca secțiune a programului statistic multianual al Comisiei, un program de lucru multianual în domeniul statisticilor monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți.

(3)

Prin Decizia 89/382/CEE, Euratom din 19 iunie 1989 de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (5), Consiliul a înființat un comitet pentru programul statistic al Comunităților Europene, compus din reprezentanți ai institutelor de statistică ale statelor membre, pentru a asigura o cooperare strânsă între statele membre și Comisie la înființarea programului statistic.

(4)

Statisticile monetare și bancare în statele membre sunt întocmite de către băncile centrale, iar statisticile financiare și cele referitoare la balanța de plăți sunt întocmite de către diferite instituții, inclusiv de către bănci centrale.

(5)

Pentru realizarea unei cooperări strânse între statele membre și Comisie în domeniul statisticilor monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți, este necesară asistarea Comisiei în elaborarea și punerea în practică a programului de lucru multianual referitor la astfel de statistici de către un Comitet compus din reprezentanți ai principalelor instituții naționale implicate.

(6)

Având în vedere rolul special exercitat de aceste instituții în statele membre, este necesar să se permită comitetului să își aleagă președintele.

(7)

Din punct de vedere al statisticilor, există o strânsă interdependență între domeniile monetar, financiar și cel al balanței de plăți, pe de o parte, și alte domenii de statistică economică, pe de altă parte.

(8)

Sporirea cererii din partea statelor membre și a instituțiilor comunitare pentru informații statistice îmbunătățite impune intensificarea cooperării dintre utilizatorii și producătorii de statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți,

DECIDE:

Articolul 1

Se înființează un Comitet pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți, denumit în continuare „Comitetul”.

Articolul 2

Comitetul va asista Comisia în elaborarea și punerea în practică a programului de lucru multianual referitor la statisticile monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți. Comitetul va avea în special sarcina de a se pronunța asupra dezvoltării și coordonării statisticilor monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți necesare în cadrul politicilor puse în aplicare de Consiliu, de Comisie și de diferitele comitete care le asistă.

Comitetul poate fi solicitat să emită opinii cu privire la legăturile dintre statisticile monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți, pe de o parte, și alte statistici economice, pe de altă parte, în special cele pe care se bazează conturile naționale. Activitatea acestui Comitet va fi coordonată cu cea a Comitetului pentru programul statistic.

Articolul 3

Comisia, din proprie inițiativă sau, dacă este cazul, la solicitarea Consiliului sau a comitetelor care le asistă, consultă Comitetul cu privire la:

(a)

stabilirea programelor comunitare multianuale pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți;

(b)

acțiunile pe care intenționează să le întreprindă Comisia în vederea realizării obiectivelor programelor multianuale pentru statistici monetare, financiare și referitoare la balanța de plăți, precum și resursele și calendarele referitoare la aceste acțiuni;

(c)

orice altă chestiune, în special probleme de metodologie, determinate de elaborarea și aplicarea Programului statistic în domeniile relevante.

Comitetul poate emite opinii, din proprie inițiativă, asupra oricăror chestiuni referitoare la elaborarea sau punerea în aplicare a programelor statistice în domeniile monetar, financiar și al balanței de plăți.

Articolul 4

Comitetul poate emite opinii, din proprie inițiativă, asupra oricăror chestiuni referitoare la acele statistici care reprezintă interese comune ale Comisiei și autorităților statistice naționale, pe de o parte, și ale Băncii Centrale Europene (BCE) și ale băncilor centrale naționale, pe de altă parte. Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Comitetul va comunica opiniile sale tuturor părților interesate.

Articolul 5

Comitetul este compus din unul, doi sau trei reprezentanți ai fiecărui stat membru, care provin din principalele instituții implicate în statisticile financiare, monetare și referitoare la balanța de plăți, din unul până la trei reprezentanți ai Comisiei și din unul până la trei reprezentanți ai BCE. În afară de aceasta, un reprezentant al Comitetului Economic și Financiar poate participa la întrunirile Comitetului, în calitate de observator. Fiecare stat membru, Comisia și BCE vor avea câte un vot.

Reprezentanți ai altor organizații, precum și orice persoane capabile să contribuie la discuții, pot să participe la reuniunile Comitetului, la decizia acestuia.

Articolul 6

Comitetul își alege președintele în conformitate cu modalitățile prevăzute în propriul regulament de procedură.

Articolul 7

Comitetul stabilește propriul regulament de procedură.

Articolul 8

Decizia 91/115/CEE se abrogă.

Trimiterile la decizia abrogată vor fi interpretate ca trimiteri la prezenta decizie și se vor citi în conformitate cu tabelul de corespondență din Anexa II.

Adoptată la Bruxelles, 13 noiembrie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

E. TUOMIOJA


(1)  JO C 97, 22.4.2004, p. 68.

(2)  JO C 10, 14.1.2004, p. 27.

(3)  JO L 59, 6.3.1991, p. 19. Decizie, astfel cum a fost modificată prin Decizia 96/174/CE (JO L 51, 1.3.1996, p. 48).

(4)  A se vedea anexa I.

(5)  JO L 181, 28.6.1989, p. 47.


ANEXA I

Decizia abrogată și decizia care o modifică

Decizia 91/115/CEE a Consiliului

(JO L 59, 6.3.1991, p. 19).

Decizia 96/174/CE a Consiliului

(JO L 51, 1.3.1996, p. 48).


ANEXA II

Tabel de corespondență

Decizia 91/115/CEE

Prezenta decizie

Articolele 1-3

Articolele 1-3

Articolul 3a

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 5

Articolul 6

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 8

Anexa I

Anexa II


Top