Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0791

    Decizia Comisiei din 7 noiembrie 2006 de stabilire a componenței grupului de coordonare pentru gazText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 319, 18.11.2006, p. 49–50 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 327M, 5.12.2008, p. 765–768 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2011; abrogat prin 32011D0812(01)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/791/oj

    12/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    10


    32006D0791


    L 319/49

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 7 noiembrie 2006

    de stabilire a componenței grupului de coordonare pentru gaz

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2006/791/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Directiva 2004/67/CE a Consiliului din 26 aprilie 2004 privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaz natural (1), în special articolul 7 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2004/67/CE a constituit un grup de coordonare pentru gaz, pentru a facilita coordonarea măsurii privind securitatea aprovizionării. Grupul este alcătuit din reprezentanții statelor membre, cei ai organismelor reprezentative ale sectorului respectiv și cei ai consumatorilor importanți.

    (2)

    Este necesară stabilirea componenței detaliate a grupului de coordonare pentru gaz.

    (3)

    În lumina prevederilor Directivei 2003/55/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2003 privind standardele comune pentru piața internă de gaz natural și de abrogare a Directivei 98/30/CE (2), următoarele organisme din sectorul respectiv ar trebui să fie considerate drept reprezentative:

    asociația europeană care reprezintă principalii operatori de rețea, adică operatorii sistemului de transport, în sensul articolului 2 alineatul (4) din Directiva 2003/55/CE,

    asociația europeană care reprezintă sectorul de aprovizionare cu gaz,

    asociația internațională care reprezintă producătorii de gaz din Europa.

    (4)

    În ceea ce privește consumatorii importanți, se pot distinge trei sectoare principale consumatoare de gaz natural:

    sectorul industrial, care reprezintă 35 % din consumul total de gaz european,

    sectorul energie electrică, care utilizează gazul drept combustibil și care reprezintă 22 % din consumul total de gaz european și

    sectorul consumatori casnici, care reprezintă 39 % din consumul total de gaz european.

    (5)

    Prin urmare, reprezentanții organismelor importante din aceste sectoare ar trebui de asemenea să participe la reuniunile grupului de coordonare pentru gaz.

    (6)

    Ar trebui să se prevadă norme privind dezvăluirea informațiilor de către membrii grupului, fără a aduce atingere standardelor Comisiei privind securitatea, astfel cum au fost menționate în anexa la Decizia 2001/844/CE, CESC, Euratom a Comisiei (3).

    (7)

    Grupul de coordonare pentru gaz ar trebui să faciliteze coordonarea măsurilor de securitate a aprovizionării la nivelul Comunității în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării și, de asemenea, să examineze și, dacă este cazul, să acorde asistență statelor membre în coordonarea măsurilor luate la nivel național, pentru a putea face față unei întreruperi majore a aprovizionării. De asemenea, acest grup trebuie să procedeze cu regularitate la schimbul de informații privind securitatea aprovizionării cu gaz și să țină seama de aspectele relevante în contextul unei întreruperi majore a aprovizionării,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Componența grupului de coordonare pentru gaz

    (1)   Fiecare stat membru poate desemna cel mult doi reprezentanți din partea autorităților sale competente.

    (2)   Organismele reprezentative ale sectoarelor respective sunt:

    Gas Infrastructure Europe (GIE),

    Eurogas,

    Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (OGP).

    Fiecare dintre aceste organizații desemnează cel mult doi reprezentanți pentru a participa la reuniunile grupului.

    (3)   Organismele reprezentative ale consumatorilor importanți sunt:

    Federația Internațională a Consumatorilor Industriali de Energie Electrică (IFIEC Europe),

    Eurelectric,

    Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC).

    Fiecare dintre aceste organizații desemnează cel mult doi reprezentanți pentru a participa la reuniunile grupului.

    (4)   Participanții la reuniunile grupului de coordonare pentru gaz sunt desemnați la fiecare reuniune.

    (5)   Numele membrilor sunt colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

    Articolul 2

    Atribuțiile grupului de coordonare pentru gaz

    Atribuțiile grupului de coordonare pentru gaz sunt cele de:

    (a)

    a facilita coordonarea măsurilor de securitate a aprovizionării la nivelul Comunității în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării;

    (b)

    a examina și, după caz, de a acorda asistență statelor membre pentru coordonarea măsurilor adoptate la nivel național pentru a face față unei întreruperi majore a aprovizionării.

    Articolul 3

    Funcționare

    (1)   Grupul de coordonare pentru gaz este prezidat de Comisie.

    (2)   De comun acord cu Comisia, pot fi înființate subgrupuri pentru a examina aspectele specifice în baza termenilor de referință stabiliți de grup. Astfel de grupuri vor fi desființate de îndată ce mandatul lor s-a încheiat.

    (3)   Reprezentantul Comisiei poate invita experți sau observatori cu competențe specifice cu privire la un subiect de pe agenda de lucru să participe la lucrările grupului de coordonare pentru gaz sau ale subgrupului, dacă acesta consideră util și/sau necesar.

    (4)   Informațiile obținute prin participarea la lucrările unui grup sau subgrup nu sunt dezvăluite dacă, în opinia Comisiei sau a oricărui alt membru al grupului de coordonare pentru gaz, acele informații se referă la aspecte confidențiale.

    (5)   Grupul de coordonare pentru gaz și subgrupurile sale se întrunesc în mod normal la sediul Comisiei, în conformitate cu procedurile și calendarul stabilit de acesta. Comisia va asigura serviciile de secretariat. Ceilalți funcționari ai Comisiei care sunt interesați de lucrări pot participa la reuniunile grupului și ale subgrupurilor acestuia.

    (6)   Grupul de coordonare pentru gaz adoptă propriile regulamente de procedură în baza regulamentelor standard de procedură adoptate de Comisie.

    (7)   Fără a aduce atingere alineatului (4) din prezentul articol, Comisia poate publica pe Internet, în limba de origine a documentului respectiv, orice rezumat, concluzie, sau concluzie parțială sau document aflat în lucru al grupului de coordonare pentru gaz, pe website-ul serviciului competent al Comisiei.

    Articolul 4

    Cheltuielile aferente reuniunilor

    Comisia rambursează cheltuielile de deplasare și, dacă este cazul, cheltuielile de întreținere ale participanților la reuniunile grupului de coordonare pentru gaz, ale experților și observatorilor care au legătură cu activitățile grupului de coordonare pentru gaz, în conformitate cu regulamentele Comisiei privind compensațiile acordate experților externi.

    Participanții la reuniunile grupului de coordonare pentru gaz, experții și observatorii nu sunt remunerați pentru serviciile oferite.

    Cheltuielile reuniunilor sunt rambursate în limita bugetului anual alocat grupului de coordonare pentru gaz de către serviciile competente ale Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles, 7 noiembrie 2006.

    Pentru Comisie

    Andris PIEBALGS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 127, 29.4.2004, p. 92.

    (2)  JO L 176, 15.7.2003, p. 57.

    (3)  JO L 317, 3.12.2001, p. 1. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2006/548/CE (JO L 215, 5.8.2006, p. 38).

    (4)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


    Top