EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0791

2006/791/EG: Besluit van de Commissie van 7 november 2006 tot vaststelling van de samenstelling van de Groep coördinatie gas (Voor de EER relevante tekst)

OJ L 319, 18.11.2006, p. 49–50 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 327M, 5.12.2008, p. 765–768 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 12 Volume 003 P. 10 - 11
Special edition in Romanian: Chapter 12 Volume 003 P. 10 - 11

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/08/2011; opgeheven door 32011D0812(01)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/791/oj

18.11.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 319/49


BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 7 november 2006

tot vaststelling van de samenstelling van de Groep coördinatie gas

(Voor de EER relevante tekst)

(2006/791/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op Richtlijn 2004/67/EG van de Raad van 26 april 2004 betreffende maatregelen tot veiligstelling van de aardgasvoorziening (1), en met name op artikel 7, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij artikel 7, lid 1, van Richtlijn 2004/67/EG is een Groep coördinatie gas ingesteld die de coördinatie van de maatregelen inzake voorzieningszekerheid moet bevorderen. Deze groep bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten en van de representatieve organen van de betrokken industrietak en de betrokken verbruikers.

(2)

De gedetailleerde samenstelling van de Groep coördinatie gas moet worden vastgesteld.

(3)

In het licht van het bepaalde in Richtlijn 2003/55/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2003 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor aardgas en houdende intrekking van Richtlijn 98/30/EG (2) moeten de volgende organen van de betrokken industrietak als representatief worden beschouwd:

de representatieve Europese vereniging van grote netwerkexploitanten, i.e. de transmissiesysteembeheerders zoals bedoeld in artikel 2, lid 4, van Richtlijn 2003/55/EG;

de representatieve Europese vereniging van gasleveranciers;

de internationale vereniging van gasproducenten in Europa.

(4)

Wat de relevante gebruikers betreft, moet een onderscheid worden gemaakt tussen drie belangrijke aardgasverbuikende sectoren:

de industriële sector die goed is voor 35 % van het totale Europese aardgasverbruik;

de elektriciteitsproductiesector die gas als brandstof gebruikt en die goed is voor 22 % van het totale Europese aardgasverbruik;

de huishoudens die goed zijn voor 39 % van het totale Europese aardgasverbruik.

(5)

Vertegenwoordigers van de organen die deze sectoren vertegenwoordigen, moeten derhalve deelnemen aan de vergaderingen van de Groep coördinatie gas.

(6)

Er moeten voorschriften inzake de openbaarmaking van informatie door de leden van de groep worden vastgesteld, onverminderd de veiligheidsvoorschriften van de Commissie zoals vastgesteld in de bijlage bij haar Besluit 2001/844/EG, EGKS, Euratom (3).

(7)

De Groep coördinatie gas moet helpen, de coördinatie te vergemakkelijken van maatregelen tot veiligstelling van de energievoorziening op communautair niveau in het geval van een ernstige verstoring van de voorziening en kan zich ook buigen over en in voorkomend geval bijstand bieden bij de coördinatie van de op nationaal niveau getroffen maatregelen om te reageren op ernstige verstoringen van de voorziening. Voorts moet hij op gezette tijden informatie uitwisselen over de continuïteit van de gasvoorziening en moet hij de diverse aspecten die relevant zijn in het geval van een ernstige verstoring van de voorziening bespreken,

BESLUIT:

Artikel 1

Samenstelling van de Groep coördinatie gas

1.   Elke lidstaat mag niet meer dan twee vertegenwoordigers van zijn bevoegde instanties afvaardigen.

2.   De representatieve organen van de betrokken industrie zijn:

Gas Infrastructure Europe (GIE);

Eurogas;

International Association of the Oil and Gas Producers (OGP).

Elke van deze organisaties vaardigt niet meer dan twee vertegenwoordigers af voor deelname aan de vergaderingen van de groep.

3.   De representatieve organen van de relevante gebruikers zijn:

International Federation of Industrial Energy Consumers (IFIEC Europe);

Eurelectric;

Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC).

Elk van deze organisaties vaardigt niet meer dan twee vertegenwoordigers af voor deelname aan de vergaderingen van de groep.

4.   De deelnemers aan de vergaderingen van de Groep coördinatie gas worden afgevaardigd voor elke vergadering.

5.   De namen van de leden worden verzameld, verwerkt en gepubliceerd overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad (4).

Artikel 2

Taken van de Groep coördinatie gas

De taken van de Groep coördinatie gas zijn:

a)

het vergemakkelijken van de coördinatie van de maatregelen met het oog op de veiligstelling van de energievoorziening op communautair niveau, met name in het geval van een ernstige verstoring van de voorziening;

b)

zich buigen over en in voorkomend geval bijstand bieden bij de coördinatie van de op nationaal niveau getroffen maatregelen om te reageren op ernstige verstoringen van de voorziening.

Artikel 3

Werkwijze

1.   De Groep coördinatie gas wordt voorgezeten door de Commissie.

2.   Met instemming van de Commissie kunnen subgroepen worden opgericht om specifieke kwesties te onderzoeken op basis van een door de groep opgesteld mandaat. Deze groepen worden ontbonden zodra hun mandaat is uitgevoerd.

3.   Wanneer zulks nuttig en/of nodig is, kan de vertegenwoordiger van de Commissie deskundigen of waarnemers met een bijzondere kwalificatie op het gebied van een geagendeerd onderwerp uitnodigen om aan de beraadslagingen van de groep of een subgroep daarvan deel te nemen.

4.   De bij de beraadslagingen van de groep of een subgroep daarvan verkregen informatie mag niet openbaar worden gemaakt wanneer deze informatie volgens de Commissie of een ander lid van de Groep coördinatie gas op vertrouwelijke aangelegenheden betrekking heeft.

5.   De Groep coördinatie gas en de subgroepen daarvan vergaderen normaliter ten kantore van de Commissie op de wijze en volgens het tijdschema die door de Commissie worden bepaald. De diensten van de Commissie nemen het secretariaat waar. Andere betrokken ambtenaren van de Commissie mogen de vergaderingen van de groep en de subgroepen bijwonen.

6.   De Groep coördinatie gas stelt haar reglement van orde vast op basis van het door de Commissie vastgestelde standaardreglement van orde.

7.   Onverlet het bepaalde in lid 4 mag de Commissie op de website van de relevante Commissiedienst conclusies, samenvattingen, delen van conclusies of werkdocumenten van de Groep coördinatie gas publiceren in de oorspronkelijke taal van het document in kwestie.

Artikel 4

Vergaderkosten

Alle reis- en eventuele verblijfkosten die naar aanleiding van vergaderingen van de Groep coördinatie gas door deelnemers, deskundigen en waarnemers in het kader van de werkzaamheden van de Groep coördinatie gas worden gemaakt, worden door de Commissie vergoed overeenkomstig de interne regels voor de vergoeding van kosten van externe deskundigen.

De deelnemers aan de vergaderingen van de Groep coördinatie gas en de relevante deskundigen en waarnemers ontvangen geen bezoldiging.

Vergaderkosten worden vergoed voor zover de middelen die overeenkomstig de jaarlijkse toewijzingsprocedure door de verantwoordelijke diensten van de Commissie aan de Groep coördinatie gas zijn toegewezen, hiervoor volstaan.

Gedaan te Brussel, 7 november 2006.

Voor de Commissie

Andris PIEBALGS

Lid van de Commissie


(1)  PB L 127 van 29.4.2004, blz. 92.

(2)  PB L 176 van 15.7.2003, blz. 57.

(3)  PB L 317 van 3.12.2001, blz. 1. Besluit laatstelijk gewijzigd bij Besluit 2006/548/EG, Euratom (PB L 215 van 5.8.2006, blz. 38).

(4)  PB L 8 van 12.1.2001, blz. 1.


Top