EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0655

Decizia Consiliului din 19 iunie 2006 privind aprobarea, în numele Comunității Europene, a Protocolului de aplicare a Convenției alpine din 1991 în domeniul agriculturii montane

JO L 271, 30.9.2006, p. 61–62 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/655/oj

Related international agreement

32006D0655



Jurnalul Oficial L 271 , 30/09/2006 p. 0061 - 0062
Jurnalul Oficial L 076 , 16/03/2007 p. 0395 - 0396


Decizia Consiliului

din 19 iunie 2006

privind aprobarea, în numele Comunității Europene, a Protocolului de aplicare a Convenției alpine din 1991 în domeniul agriculturii montane

(2006/655/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37, coroborat cu articolul 300 alineatul (2) primul paragraf prima teză și cu articolul 300 alineatul (3) primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European [1],

întrucât:

(1) Regiunea Alpilor este caracterizată de abundența sa în resurse naturale, în special de resurse de apă, de potențialul agricol, importanța istorică și culturală, valoarea în ceea ce privește calitatea vieții și activitățile economice și recreaționale, atât pentru populația locală, cât și pentru cea din alte teritorii. Cu toate acestea, date fiind geomorfologia și clima sa, această regiune este, de asemenea, caracterizată de condiții de viață și de producție dificile în context agricol.

(2) Convenția privind protecția Alpilor (denumită în continuare "Convenția alpină") semnată, în numele Comunității Europene, la 7 noiembrie 1991, a fost aprobată prin Decizia 96/191/CE a Consiliului din 26 februarie 1996 [2] și a intrat în vigoare la 4 aprilie 1998. În conformitate cu articolul 2 alineatele (2) și (3) din Convenția alpină, în diferite protocoale sunt definite măsuri concrete destinate atingerii obiectivelor acesteia, în special în Protocolul privind agricultura montană.

(3) Comisia Comunităților Europene a luat parte la negocierile referitoare la Protocolul privind agricultura montană, care este puternic influențat de politicile și legislația comunitare. Protocolul de aplicare a Convenției alpine din 1991 în domeniul agriculturii montane (Protocolul "agricultura montană") a fost semnat de Comunitatea Europeană la Chambéry la 20 decembrie 1994.

(4) În conformitate cu obiectivul global de dezvoltare durabilă, Protocolul "agricultura montană" are drept scop, după cum se menționează la articolul 1, conservarea și stimularea agriculturii montane adaptată la condițiile locale și compatibilă cu condițiile de mediu din regiunea alpină în vederea asigurării contribuției esențiale a acesteia la menținerea populației și la protecția activităților economice durabile, în special prin intermediul produselor tipice de calitate, protecția cadrului natural de viață, prevenirea riscurilor naturale și conservarea frumuseții și a valorii peisajului. Părțile contractante ar trebui să optimizeze rolul multifuncțional al agriculturii montane.

(5) Obiectivele și măsurile stabilite prin Protocolul "agricultura montană", precum încurajarea agriculturii montane, îmbunătățirea condițiilor de viață, amenajarea teritorială, aplicarea unor metode de exploatare care protejează natura și a unor măsuri forestiere sau de promovare și de comercializare, sunt în conformitate cu legislația și politicile agricole ale Comunității, în special cu Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) [3].

(6) Protocolul "agricultura montană" constituie un cadru unic pentru formularea unei strategii transfrontaliere care să integreze acțiunile și obiectivele comune pentru găsirea unei soluții la problemele specifice din regiunea Alpilor.

(7) Convenția alpină și Protocolul "agricultura montană" au relevanță pentru 13 milioane de locuitori și aproape 6000 de comunități aflate într-o zonă de 19 milioane de hectare. Alpii au, de asemenea, o mare importanță și pentru populațiile din alte regiuni.

(8) Atât Convenția alpină, cât și protocoalele de aplicare a acesteia, printre care Protocolul "agricultura montană", constituie primele acorduri internaționale din lume care se aplică unei regiuni montane și constituie un model pentru alte regiuni.

(9) Ratificarea Protocolului "agricultura montană" va confirma angajamentul Comunității Europene, va constitui un semnal politic puternic și va consolida procesul ecologic în întreaga regiune, căreia Europa îi acordă o mare importanță.

(10) Prin urmare, Protocolul "agricultura montană" ar trebui adoptat în numele Comunității,

DECIDE:

Articolul 1

Protocolul de aplicare a Convenției alpine din 1991 în domeniul agriculturii montane (Protocolul "agricultura montană") este aprobat în numele Comunității.

Textul protocolului și al declarațiilor conexe se atașează la prezenta decizie.

Articolul 2

Președintele Consiliului este autorizat să numească persoana împuternicită (persoanele împuternicite) să procedeze, în numele Comunității Europene, la depunerea instrumentului de aprobare și a declarațiilor atașate în conformitate cu articolul 24 din protocol.

Articolul 3

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Luxemburg, 19 iunie 2006.

Pentru Consiliu

Președintele

J. Pröll

[1] Aviz emis la 13 iunie 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

[2] JO L 61, 12.3.1996, p. 31.

[3] JO L 277, 21.10.2005, p. 1.

--------------------------------------------------

Top