EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0288

Decizia Comisiei din 30 martie 2006 de constituire a unui grup european de experți în piețele valorilor mobiliare care să furnizeze consultanță juridică și economică privind aplicarea directivelor UE referitoare la valorile mobiliare

JO L 106, 19.4.2006, p. 14–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 338M, 17.12.2008, p. 324–329 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/288/oj

01/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

119


32006D0288


L 106/14

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 30 martie 2006

de constituire a unui grup european de experți în piețele valorilor mobiliare care să furnizeze consultanță juridică și economică privind aplicarea directivelor UE referitoare la valorile mobiliare

(2006/288/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Piețele financiare complet integrate și eficiente sunt esențiale pentru funcționarea economiilor moderne. Prin urmare, realizarea pieței unice a serviciilor financiare reprezintă o parte crucială a procesului de reformă economică bazată pe „strategia Lisabona” și esențială pentru competitivitatea mondială a UE.

(2)

Cartea albă privind politica serviciilor financiare 2005-2010 (denumită în continuare „cartea albă”) (1) prezintă prioritățile Comisiei Europene privind politica serviciilor financiare până în 2010. Unul dintre obiectivele politicii serviciilor financiare a Comisiei constă în punerea în aplicare, îndeplinirea și evaluarea continuă a cadrului legislativ existent și aplicarea riguroasă a programului de îmbunătățire a activității de reglementare.

(3)

Cartea albă identifică diverse măsuri practice pentru a înțelege mai bine modul în care dreptul comunitar se aplică în practică și pentru a garanta că se realizează efectiv nivelul de coerență juridică pe care îl necesită piețele, în conformitate cu programul Comisiei de îmbunătățire a activității de reglementare. Întrucât prima verificare a coerenței sectoriale se va referi la domeniul valorilor mobiliare, s-a decis constituirea unui grup de practicieni și experți în piețele valorilor mobiliare care să asiste Comisia în analizarea principalelor probleme din acest domeniu. Aceasta implică, în mod necesar, studierea transpunerii și aplicării dreptului comunitar la nivel național, pentru a înțelege mai bine modul în care dreptul comunitar se aplică în practică și pentru a garanta că se realizează efectiv nivelul de coerență juridică de care au nevoie piețele serviciilor de investiții transfrontaliere și ale valorilor mobiliare.

(4)

Pe lângă consultanța furnizată de practicieni cu privire la aspecte legate de evaluarea juridică a directivelor UE privind valorile mobiliare, Comisia consideră important să primească analiza grupului de experți referitoare la impactul economic al directivelor UE privind valorile mobiliare, precum și punerea acestora în practică și aplicarea concretă în statele membre. Prin urmare, grupul de experți asistă, de asemenea, Comisia la întocmirea rapoartelor sale privind aplicarea diverselor dispoziții ale Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (2), ale Directivei 2003/71/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau pentru admiterea valorilor mobiliare la tranzacționare și de modificare a Directivei 2001/34/CE (3), ale Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind utilizările abuzive ale informațiilor confidențiale și manipulările pieței (abuzul de piață) (4) și ale Directivei 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (5). De asemenea, grupul de experți furnizează consultanță tehnică la solicitarea Comisiei referitoare la aspectele de interes actual privind piețele valorilor mobiliare din UE, precum agențiile de rating și analiștii financiari.

(5)

Grupul de experți ar trebui să fie format din persoane având competență juridică sau experiență comercială directă în domeniile care fac obiectul mandatului. Ar trebui să se prevadă participarea experților sau observatorilor din alte grupuri de experți sau asociații ale consumatorilor/investitorilor.

(6)

Prezenta decizie dă curs angajamentului Comisiei din cartea albă de a constitui grupul de experți și definește procedurile referitoare la componența și la modalitățile acestuia de funcționare.

(7)

Având în vedere că durata activităților grupului de experți ar trebui să fie limitată, grupul de experți își începe misiunea în 2006 și o continuă până la sfârșitul anului 2009, cu excepția cazului în care Comisia decide prelungirea mandatului grupului de experți,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Un grup european de experți în piețele valorilor mobiliare, denumit în continuare „grupul”, se constituie de către Comisie.

Articolul 2

Misiune

Grupul:

furnizează consultanță Comisiei pentru analiza efectuată de aceasta cu privire la coerența juridică a cadrului legislativ al UE și, după caz, pentru punerea acestuia în practică în dreptul național, pe baza unei verificări a coerenței sectoriale a directivelor UE privind valorile mobiliare, efectuată prin studierea legislației relevante, pentru a identifica – din perspectiva operatorilor reglementați și a utilizatorilor piețelor valorilor mobiliare – elemente de incertitudine juridică din cadrul legislativ care împiedică funcționarea piețelor respective;

asistă Comisia prin furnizarea de consultanță care este luată în considerare în rapoartele pe care Comisia trebuie să le întocmească cu privire la aplicarea diverselor dispoziții ale Directivei 2004/39/CE, Directivei 2003/71/CE, Directivei 2003/6/CE și ale Directivei 2004/109/CE. Consultanța furnizată de grup implică, de asemenea, o analiză a impactului economic al respectivelor directive;

furnizează consultanță tehnică la solicitarea Comisiei referitoare la aspectele de interes actual privind piețele valorilor mobiliare din UE, precum agențiile de rating și analiștii financiari. În ceea ce privește agențiile de rating, Comisia intenționează să evalueze opiniile participanților de pe piață, în special ale celor care achiziționează instrumente financiare complexe, prin solicitarea de consultanță grupului cu privire la aspecte specifice referitoare la funcționarea agențiilor de credit. În ceea ce privește analiștii financiari, opinia grupului ar putea fi solicitată cu privire la caracterul adecvat al cerințelor de reglementare.

Grupul prezintă Comisiei, în mod regulat, rapoarte rezumând analizele sale și opiniile sale. Comisia nu este obligată să respecte opiniile furnizate de grup, iar opiniile nu aduc atingere opiniilor altor grupuri de experți ale Comisiei, cu privire la aspectele conexe care fac obiectul mandatului. Grupul asigură coordonarea adecvată cu celelalte grupuri de experți ale Comisiei, pentru a evita suprapunerea activităților.

Articolul 3

Componența - Numirea

(1)   Grupul cuprinde cel mult 20 de membri.

(2)   Membrii grupului sunt numiți de Comisie pe baza cererilor depuse ca răspuns la o invitație de manifestare a interesului adresată experților de înalt nivel având experiență practică, provenind din comunitățile de afaceri, din mediile universitare și din societatea civilă, inclusiv reprezentanți ai consumatorilor sau ai investitorilor, implicați în sectorul serviciilor de investiții și al valorilor mobiliare.

(3)   Comisia evaluează eligibilitatea fiecărui expert care a dat curs invitației de manifestare a interesului pe baza următoarelor criterii:

competența dovedită și experiența practică recentă, inclusiv la nivel european sau internațional, în domenii relevante pentru sectorul serviciilor de investiții și al valorilor mobiliare și/sau referitoare la impactul directivelor UE privind valorile mobiliare cu privire la domenii;

capacitatea fiecărui expert de a influența opiniile comunităților de afaceri, mediilor universitare și societății civile în domeniile care fac obiectul mandatului;

răspunsurile la invitația de manifestare a interesului ar trebui să fie însoțite de probe care să demonstreze că fiecare expert îndeplinește condițiile menționate anterior;

fiecare expert ar trebui, de asemenea, să cunoască o limbă uzuală în domeniul financiar, la un nivel care să îi permită să contribuie la discuții și să întocmească rapoarte în limba respectivă.

(4)   În selecția experților, Comisia ține seama, de asemenea, de necesitatea de a reuni competențe care acoperă toate funcțiile și produsele relevante din sectorul valorilor mobiliare.

În plus, Comisia asigură o largă reprezentare geografică în cadrul grupului, selectând experți care au cunoștințe directe despre o mare varietate de piețe din UE, inclusiv piețele naționale, cât mai mult posibil pe baza răspunsurilor primite.

(5)   Se aplică următoarele dispoziții:

membrii sunt numiți cu titlu personal, ceea ce exclude posibilitatea participării supleanților la lucrările grupului, și sunt obligați să furnizeze consultanță Comisiei independent de orice legături profesionale sau orice altă influență externă;

membrii sunt numiți pentru un mandat de doi ani care poate fi reînnoit;

se așteaptă ca membrii să participe activ la reuniunile grupului și la cel puțin una dintre cele ale subgrupurilor menționate la articolul 4 alineatul (2);

membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie eficient la lucrările grupului, care demisionează sau care nu respectă condițiile prevăzute la prezentul articol sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene pot fi înlocuiți de Comisie pentru restul mandatului;

numele membrilor numiți de Comisie se publică pe site-ul internet al DG Piața Internă și Servicii. Numele membrilor sunt colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (6).

Articolul 4

Funcționare

(1)   Comisia organizează și prezidează reuniunile grupului. Grupul se reunește de patru ori pe an în sesiune plenară și de mai multe ori pe an în cadrul subgrupului (subgrupurilor).

(2)   Comisia poate constitui unul sau mai multe subgrupuri care să examineze chestiuni specifice și cărora le stabilește mandatul; orice subgrup se desființează de îndată ce misiunea sa specifică este îndeplinită.

(3)   Comisia stabilește un program de lucru pentru fiecare an calendaristic. Programul ar trebui să determine subiectele care se abordează în cadrul grupului sau al unuia dintre subgrupurile sale și stabilește o planificare pentru examinarea proiectelor de rapoarte în cadrul reuniunilor plenare ale grupului. Opiniile și analizele grupului vor permite Comisiei să efectueze evaluarea necesară.

(4)   Comisia poate invita alți experți sau observatori având competență specifică cu privire la un subiect înscris pe ordinea de zi, să participe la lucrările grupului sau ale unui subgrup, în cazul în care acest lucru este util sau necesar. Prezenta dispoziție poate fi utilizată pentru a invita experți din alte grupuri de experți ale Comisiei sau observatori din cadrul asociațiilor care reprezintă consumatori sau investitori.

(5)   Un expert sau un observator nu poate divulga informații obținute prin participarea la lucrările grupului sau ale unui subgrup în cazul în care Comisia clasifică respectivele informații drept confidențiale.

(6)   Grupul și subgrupurile sale se reunesc, de regulă, într-unul din sediile Comisiei sau ale serviciilor sale, în conformitate cu procedurile și planificarea stabilită de Comisie. Comisia asigură serviciile de secretariat.

(7)   Grupul își adoptă regulamentul de procedură pe baza unui proiect prezentat de Comisie.

(8)   Comisia publică pe site-ul internet al DG Piața Internă și Servicii, în limba originală a respectivului document, concluziile și rapoartele grupului, precum și rezumatele reuniunilor sale sau ale subgrupului său (subgrupurilor sale).

Articolul 5

Cheltuieli pentru reuniuni

(1)   Comisia rambursează cheltuielile de deplasare și de ședere ale membrilor care privesc activitățile grupului, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Membrii nu sunt remunerați pentru sarcinile îndeplinite.

(2)   Cheltuielile pentru reuniuni se rambursează în limitele alocărilor disponibile la respectivul serviciu, în conformitate cu procedura anuală de alocare a resurselor.

Articolul 6

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie produce efecte de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta se aplică până la sfârșitul anului 2009, în afara cazului în care Comisia decide, înainte de data respectivă, să prelungească mandatul grupului și al oricărui alt subgrup constituit.

Adoptată la Bruxelles, 30 martie 2006.

Pentru Comisie

Charlie McCREEVY

Membru al Comisiei


(1)  Cartea albă privind politica serviciilor financiare (2005-2010), COM(2005) 629 final, 1 decembrie 2005.

(2)  JO L 145, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost corectată prin JO L 45, 16.2.2005, p. 18.

(3)  JO L 345, 31.12.2003, p. 64.

(4)  JO L 96, 12.4.2003, p. 16.

(5)  JO L 390, 31.12.2004, p. 38.

(6)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


Top