Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R2086

Regulamentul (CE) nr. 2086/2004 al Comisiei din 19 noiembrie 2004 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1725/2003 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la inserarea textului standardului IAS 39 (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 363, 9.12.2004, p. 1–65 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 348M, 24.12.2008, p. 22–26 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/12/2008; abrogare implicită prin 32008R1126

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/2086/oj

13/Volumul 47

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

3


32004R2086


L 363/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 2086/2004 AL COMISIEI

din 19 noiembrie 2004

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1725/2003 de adoptare a anumitor standarde internaționale de contabilitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la inserarea textului standardului IAS 39

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (1), în special articolul 3 alineatul (1),

întrucât:

(1)

Prin Regulamentul (CE) nr. 1725/2003 al Comisiei (2) au fost adoptate anumite standarde internaționale și interpretări ale acestora care erau deja în vigoare la data de 1 septembrie 2002.

(2)

La data de 17 decembrie 2003, Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB) a publicat standardul internațional de contabilitate revizuit IAS 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare, în cadrul inițiativei IASB de a îmbunătăți 15 standarde în timp util pentru ca acestea să poată fi utilizate de societățile care adoptă IAS pentru prima dată în 2005. Scopul revizuirii a fost îmbunătățirea calității și a coerenței corpului de standarde internaționale de contabilitate existente.

(3)

La data de 31 martie 2004, Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (IASB) a publicat o modificare a IAS 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare privind contabilitatea de acoperire la valoare justă a riscului ratei dobânzii la nivel de portofoliu („Fair Value Hedge Accounting for a Portfolio Hedge of Interest Rate Risk”). Modificarea are ca obiectiv general simplificarea aplicării IAS 39, permițând contabilitatea acoperiri la valoare justă a riscului ratei dobânzii în cazul unui portofoliu.

(4)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002, obiectivul Comisiei este crearea unei platforme stabile de standarde internaționale de contabilitate începând cu 1 ianuarie 2005. Cu toate acestea, anumite dispoziții importante din IAS 39 fac încă obiectul unor dezbateri între Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (IASB), Banca Centrală Europeană, autoritățile de supraveghere prudențială și sectorul bancar. Aceste dispoziții se referă la opțiunea de evaluare la valoarea justă a tuturor activelor și pasivelor financiare, precum și la contabilitatea de acoperire. Fiecare dintre dispoziții se referă la domenii complet autonome, distincte și separate de restul standardului. Pentru a putea respecta data de 1 ianuarie 2005, este necesară intrarea în vigoare a IAS 39, cu excepția dispozițiilor menționate.

(5)

IAS 39 introduce o opțiune de evaluare la valoarea justă a tuturor activelor și pasivelor financiare, fără nici un fel de restricții. Cu toate acestea, IASB a publicat recent un proiect de standard cu titlu consultativ (document consultativ) care propune o modificare a IAS 39 în vederea limitării opțiunii de evaluare la valoare justă cuprinsă în standard. Modificarea a fost propusă ca un răspuns direct la preocupările exprimate de Banca Centrală Europeană, de autoritățile de supraveghere prudențială reprezentate în cadrul Comitetului de la Basel, precum și de autoritățile de reglementare a piețelor de valori mobiliare ale statelor membre interesate, cu privire la faptul că opțiunea de evaluare la valoarea justă poate fi utilizată în mod necorespunzător, în special în cazul pasivelor proprii ale unei societăți. Comisia consideră că aceste chestiuni sunt foarte importante și că necesită un studiu mai aprofundat. IASB a primit numeroase comentarii cu privire la propunerea de modificare a standardului, iar luarea deciziei finale se preconizează să aibă loc până la sfârșitul anului 2004. Regulamentul permite aplicarea opțiunii de evaluare la valoarea justă în cazul activelor financiare. Cu toate acestea, în cazul activelor financiare care nu se tranzacționează pe o piață activă și lichidă, societățile trebuie să asigure aplicarea opțiunii de evaluare la valoarea justă a activelor financiare în așa fel încât să garanteze o evaluare fiabilă.

(6)

Opțiunea completă de evaluare la valoarea justă nu ar trebui să intre în vigoare până când Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (IASB) nu elaborează o soluție la această problemă și până când Comisia nu recunoaște valabilitatea unei soluții în această chestiune. Întrucât opțiunea completă de evaluare la valoarea justă este doar o opțiune, dispozițiile care fac referire la aceasta sunt în mod clar distincte și separabile de celelalte părți din standard.

(7)

În ceea ce privește contabilitatea de acoperire, la ora actuală se află în curs de dezbatere problema dacă IAS 39 ține suficient seama de modalitatea de gestionare a activelor și a pasivelor ale multor dintre băncile europene, în special în cazul unui regim de rată fixă a dobânzii. Controversa privește limitarea contabilității acoperirii la operațiuni de acoperire fie a fluxurilor de trezorerie, fie a valorii juste, precum și strictețea cerințelor referitoare la eficiența operațiunilor de acoperire.

(8)

Multe bănci europene estimează că IAS 39 nu le permite aplicarea contabilității de acoperire în cazul depozitelor de bază la nivel de portofoliu și le obligă la efectuarea unor modificări disproporționate și costisitoare atât a gestiunii activelor și a pasivelor, cât și a sistemelor lor contabile. Întrucât operațiunea de acoperire a unui portofoliu diferă, atât datorită interacțiunilor interne, cât și legii numerelor mari, de operațiunea de acoperire a unui activ sau a unui pasiv individual, s-a argumentat, de asemenea, că autorizarea aplicării contabilității de acoperire în cazul portofoliilor de depozite de bază în conformitate cu principiul evaluării la valoarea justă respectă principiul menționat în IAS 39, conform căruia valoarea justă a unui pasiv financiar care include o componentă plătibilă la vedere nu poate fi mai mică decât valoarea plătibilă la vedere.

(9)

Importanța întrebărilor dacă și cum se poate institui o modalitate de contabilizare a operațiunilor de acoperire a portofoliilor care să reflecte mai bine particularitățile băncilor care funcționează într-un regim de dobânzi cu rată fixă a fost recunoscută de IASB. Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (IASB) a creat astfel un grup de lucru care examinează propunerile băncilor europene de introducere în IAS 39 a unei noi metode de contabilitate de acoperire (acoperirea marjei dobânzii), care ar reflecta mai corect modul în care aceste bănci își gestionează activele și pasivele.

(10)

Dispozițiile IAS 39 care au implicații directe pentru modalitatea de contabilizare a operațiunilor de acoperire a portofoliilor ar trebui, prin urmare, să nu fie încă adoptate cu titlu obligatoriu, întrucât nu pot fi considerate definitive și pot face obiectul unor modificări în viitorul apropiat. Dispozițiile excluse din domeniul de aplicare obligatorie sunt distincte și separabile de restul standardului. Acestea sunt dispoziții care nu reflectă o abordare la nivel de portofoliu, împiedicând astfel aplicarea contabilității de acoperire în cazul portofoliilor de depozite de bază, precum și dispoziții care asimilează riscul rambursării anticipată unui risc al ratei dobânzii, împiedicând astfel continuarea utilizării tehnicilor de gestionare a riscurilor considerate acceptabile de către autoritățile de supraveghere bancară. Cu toate acestea, societățile au posibilitatea de a alege să aplice aceste dispoziții și, prin urmare, pot aplica toate dispozițiile referitoare la contabilitatea de acoperire din IAS 39.

(11)

Este esențială existența un standard de contabilitate referitor la tratarea instrumentelor financiare în cadrul setului de standarde de bază care trebuie aplicate de către societăți din anul 2005 în temeiul dreptului comunitar. Prin urmare, trebuie să se ajungă cât mai curând posibil, dacă se poate până la sfârșitul anului 2005, la situația în care Comisia să poată adopta în întregime versiunea modificată a IAS 39. Comisia va evalua ulterior aplicabilitatea standardului, după ce dispozițiile referitoare la opțiunea de evaluare la valoarea justă și,respectiv, la contabilitatea de acoperire vor fi fost modificate de către IASB până la 31 decembrie 2005. Consiliul pentru standardele internaționale de contabilitate (IASB), Banca Centrală Europeană și autoritățile de supraveghere bancară lucrează în acest moment împreună pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește opțiunea de evaluare la valoarea justă. Comisia va urmări evoluția lucrărilor și va examina periodic aplicabilitatea standardului. În mod similar, adoptarea dispozițiilor adecvate referitoare la contabilitatea de acoperire în viitorul apropiat este strâns legată de evoluția lucrărilor grupului de lucru înființat de IASB.

(12)

Societățile care își întocmesc pentru prima dată situațiile financiare în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară (IFRS) și aplică IAS 39 în versiunea anexată la prezentul regulament ar trebui să fie considerate ca „societăți aflate la prima aplicare” în sensul IFRS 1, astfel cum a fost adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 707/2004 și prin prezentul regulament. Scopul IFRS 1 este acela de face astfel încât costurile trecerii la aplicarea integrală a IAS/IFRS să nu depășească beneficiile pentru utilizatorii situațiilor financiare. Același principiu se aplică și în cazul adoptării și aplicării integrale a standardelor IAS adoptate de Uniunea Europeană. Prin urmare, orice trimitere la IAS/IFRS conținută în cadrul IFRS 1, adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 707/2004, ar trebuie să se interpreteze ca o trimitere la IAS/IFRS adoptate pe baza Regulamentului (CE) nr. 1606/2002.

(13)

Adoptarea IAS 39 implică, în consecință, operarea unor modificări în IAS 12, 18, 19, 30 și 37 și în SIC 27, care au fost adoptate prin Regulamentul (CE) nr. 1725/2003, pentru a asigura coerența standardelor de contabilitate menționate.

(14)

Prin urmare, Comisia a ajuns la concluzia că IAS 39, astfel cum este prezentat în anexa la prezentul regulament, îndeplinește criteriile de adoptare specificate la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

(15)

Regulamentul (CE) nr. 1725/2003 trebuie modificat în consecință.

(16)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului de reglementare în domeniul contabilității,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Standardul internațional de contabilitate (IAS) 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare, cu excepția anumitor dispoziții referitoare la utilizarea opțiunii de evaluare la valoarea justă și a anumitor dispoziții referitoare la contabilitatea de acoperire, se inserează în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1725/2003.

Textul care trebuie inserat, menționat la primul paragraf, figurează în anexa la prezentul regulament.

(2)   Societățile se consideră ca „societăți la prima aplicare” în conformitate cu alineatul (1). Trimiterile la IAS/IFRS conținute în cadrul IFRS 1 se interpretează ca trimiteri la IAS/IFRS adoptate de Comisie pe baza Regulamentului (CE) nr. 1606/2002.

(3)   IAS 12, 18, 19, 30, 36 și 37 și SIC-27, precum și Standardul internațional de raportare financiară nr. 1 (IFRS 1) se modifică în conformitate cu apendicele B la IAS 39, astfel cum este menționat în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la data de 1 ianuarie 2005.

Adoptat la Bruxelles, 19 noiembrie 2004.

Pentru Comisie

Frederik BOLKESTEIN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 243, 11.9.2002, p. 1.

(2)  JO L 261, 13.10.2003, p. 1, astfel cum fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 707/2004 (JO L 111, 17.4.2004, p. 3).


ANEXĂ

STANDARDELE INTERNAȚIONALE DE CONTABILITATE

Titlu

IAS 39

Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare, cu excepția dispozițiilor referitoare la utilizarea opțiunii de evaluare la valoarea justă și a celor referitoare la contabilitatea de acoperire

Reproducerea este permisă în Spațiul Economic European. Toate drepturile existente sunt rezervate în afara SEE, cu excepția dreptului de reproducere pentru uz personal sau alte scopuri legitime. Se pot obține informații suplimentare de la IASB, la adresa www.iasb.org.uk

IAS 39
STANDARDUL INTERNAȚIONAL DE CONTABILITATE 39

Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare

CUPRINS

Obiectiv

Domeniul de aplicare

Definiții

Instrumente derivate încorporate

Recunoaștere și derecunoaștere

Recunoașterea inițială

Derecunoașterea unui activ financiar

Transferuri care îndeplinesc condițiile ce califică pentru derecunoaștere

Transferuri care nu îndeplinesc condițiile ce califică pentru derecunoaștere

Continuarea implicării în activele transferate

Toate transferurile

Cumpărarea sau vânzarea standard a unui activ financiar

Derecunoașterea unui pasiv financiar

Evaluarea

Evaluarea inițială a activelor financiare și a pasivelor financiare

Evaluarea ulterioară a activelor financiare

Evaluarea ulterioară a pasivelor financiare

Considerații privind evaluarea la valoarea justă

Reclasificări

Câștiguri și pierderi

Deprecierea și irecuperabilitatea activelor financiare

Active financiare contabilizate înregistrate la costul amortizat

Active financiare contabilizate înregistrate la cost

Active financiare disponibile pentru vânzare

Acoperirea împotriva riscurilor

Instrumentele de acoperire împotriva riscurilor

Instrumente care îndeplinesc condițiile se încadrează în această categorie

Desemnarea instrumentelor de acoperire

Elemente acoperite împotriva riscurilor

Elemente care îndeplinesc condițiile ce încadrează în această categorie

Desemnarea elementelor financiare ca elemente acoperite împotriva riscurilor

Desemnarea elementelor nefinanciare ca elemente acoperite împotriva riscurilor

Desemnarea unor grupurilor de elemente ca elemente acoperite împotriva riscurilor

Contabilitatea operațiunilor de acoperire împotriva riscurilor

Acoperirea valorii juste

Operațiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie

Operațiuni de acoperire a unei investiții nete

Data de intrare în vigoare și dispoziții tranzitorii

Retragerea altor poziții oficiale

Prezentul standard revizuit înlocuiește IAS 39 (revizuit în 2000) Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare și ar trebui pus în aplicare pentru perioadele anuale care încep la 1 ianuarie 2005 sau ulterior. Este permisă aplicarea sa și înaintea acestei date.

OBIECTIV

(1)

Obiectivul acestui standard este de a stabili principii pentru recunoașterea și evaluarea activelor financiare, a pasivelor financiare și a anumitor contracte de vânzare sau cumpărare a elementelor nefinanciare. Cerințele de descriere și prezentarea și descriere a informațiilor privind instrumentele financiare sunt definite în IAS 32 Instrumente financiare: prezentare și descriere.

DOMENIUL DE APLICARE

(2)

Prezentul standard se aplică, de către toate entitățile, pentru toate tipurile de instrumente financiare, cu excepția:

(a)

acelor interese în filiale, entități asociate și asociații în participație care sunt contabilizate în conformitate cu IAS 27 Situații financiare consolidate și individuale, IAS 28 Interese în entități asociate sau IAS 31 Interese în asocierile în participație. Cu toate acestea, entitățile aplică prezentul standard unui interes într-o filială, entitate asociată sau asociere în participație care, în conformitate cu IAS 27, IAS 28 sau IAS 31, este contabilizat în conformitate cu prezentul standard. Entitățile aplică, de asemenea, prezentul standard instrumentelor derivate pentru un interes într-o filială, entitate asociată sau asociere în participație, cu excepția cazului în care instrumentul derivat se încadrează în definiția unui instrument de capitaluri proprii al entității din IAS 32.

(b)

drepturilor și obligațiilor care decurg din contractele de leasing cărora li se aplică IAS 17 Leasing. Cu toate acestea:

(i)

creanțele rezultate din activitatea de leasing recunoscute de un locator fac obiectul prevederilor privind derecunoașterea și deprecierea din prezentul standard [a se vedea alineatele (15)-(17), (58), (59), (63)-(65) și apendicele A alineatele AG36-AG52 și AG84-AG93];

(ii)

creanțele rezultate din activitatea de leasing financiar recunoscute de un locatar fac obiectul prevederilor privind derecunoașterea din prezentul standard [a se vedea alineatele (39)-(42) și apendicele A alineatele AG57-AG63]

și

(iii)

instrumentele derivate care sunt încorporate în contractele de leasing fac obiectul prevederilor privind instrumentele derivate încorporate din prezentul standard [a se vedea alineatele (10)-(13) și apendicele A alineatele AG27-AG33].

(c)

drepturilor și obligațiilor angajatorilor care decurg din planurile de beneficii ale angajaților cărora li se aplică IAS 19 Beneficiile angajaților.

(d)

drepturilor și obligațiilor care decurg din contractele de asigurări. Cu toate acestea, entitățile aplică prezentul standard unui instrument financiar care ia forma unui contract de asigurare (sau de reasigurare) astfel cum este descris la alineatul (6) din IAS 32, dar care se referă în special la transferul riscurilor financiare prezentate la alineatul (52) din standardul menționat. De asemenea, instrumentele derivate care sunt încorporate în contractele de asigurare fac obiectul prevederilor referitoare la instrumentele derivate încorporate din prezentul standard [a se vedea alineatele (10)-(13) și apendicele A alineatele AG27-AG33].

(e)

instrumentelor financiare emise de către entitate și care corespund definiției date unui instrument de capitaluri proprii în IAS 32 (inclusiv opțiunile și waranturile). Cu toate acestea, deținătorul unui astfel de instrumente de capitaluri proprii aplică prezentul standard instrumentelor menționate, cu excepția cazului în care acestea se încadrează în condițiile de exceptare de la litera (a) anterioară.

(f)

contractelor de garanții financiare (inclusiv acreditivelor și altor contracte swap pentru insolvabilitate) care prevăd efectuarea unor plăți specificate în vederea rambursării deținătorului pentru o pierdere suferită în cazul în care un debitor specificat nu respectă termenul de exigibilitate în conformitate cu termenii originali sau modificați ai unui instrument de datorie [a se vedea alineatul (3)]. Emitentul unui astfel de contract de garanții financiare îl recunoaște inițial la valoarea justă, iar ulterior îl evaluează la valoarea cea mai mare dintre (i) valoarea recunoscută în conformitate cu IAS 37 Provizioane, datorii și active contingente și (ii) valoarea recunoscută inițial, minus, după caz, amortizarea cumulată recunoscută în conformitate cu IAS 18 Venituri. Garanțiile financiare fac obiectul prevederilor privind derecunoașterea din prezentul standard [a se vedea alineatele (39)-(42) și apendicele A alineatele AG57-AG63].

(g)

contractelor pentru contraprestații contingente într-o combinare de întreprinderi [a se vedea alineatele (65)-(67) din IAS 22 Combinări de întreprinderi]. Această excepție se aplică numai dobânditorului.

(h)

contractelor care prevăd plăți care depind de variabile climatice, geologice sau altele de natură fizică (a se vedea apendicele A alineatul AG1). Cu toate acestea, alte tipuri de instrumente derivate încorporate în astfel de contracte fac obiectul prevederilor privind instrumentele derivate încorporate din prezentul standard [de exemplu, în cazul în care un contract swap pe rata dobânzii depinde de o variabilă climatică, cum ar fi zilele de încălzire, elementul de swap pe rata dobânzii este un instrument derivat încorporat care intră în domeniul de aplicare al prezentului standard – a se vedea alineatele (10)-(13) și apendicele A alineatele AG27-AG33].

(i)

cu excepția celor descrise la alineatul (4), angajamentelor de creditare care nu pot fi decontate net în numerar sau într-un alt instrument financiar. Pentru ca un angajament de creditare să se considere decontat net, nu este suficient ca împrumutul respectiv să fie plătit în rate (de exemplu, un credit ipotecar pentru construcții care este plătit în rate pe măsură ce construcția progresează). Un emitent al unui angajament de acordare a unui credit la o rată a dobânzii sub nivelul pieței îl recunoaște inițial la valoarea justă, iar ulterior îl evaluează la valoarea cea mai mare dintre (i) valoarea recunoscută în conformitate cu IAS 37 și (ii) valoarea recunoscută inițial, minus, după caz, amortizarea cumulată recunoscută în conformitate cu IAS 18. Un emitent de angajamente de creditare aplică IAS 37altor angajamente de creditare care nu intră în domeniul de aplicare al prezentului standard. Angajamentele de creditare fac obiectul prevederilor de derecunoaștere din cadrul prezentului standard [a se vedea alineatele (15)-(42) și apendicele A punctele AG36-AG63].

(3)

Contractele de garanții financiare intră în domeniul de aplicare al prezentului standard în cazul în care prevăd efectuarea unor plăți ca răspuns la variațiile în anumite rate ale dobânzii, prețul unui instrument financiar, prețul mărfurilor, cursurile de schimb valutar, indicii de preț sau curs de schimb, cotarea de credit sau indicele de creditare sau în alte variabile (denumite uneori „suport”). De exemplu, un contract de garanții financiare care prevede efectuarea unor plăți în cazul în care cotarea unui debitor scade sub un anumit nivel intră în domeniul de aplicare al prezentului standard.

(4)

Angajamentele de creditare pe care entitatea le desemnează ca fiind pasive financiare evaluate la valoarea justă prin contul de profit și pierdere intră în domeniul de aplicare al prezentului standard. O entitate care practică vânzarea activelor rezultate din angajamentele sale de creditare la scurt timp după crearea lor aplică prezentul standard tuturor angajamentelor sale de creditare din aceeași categorie.

(5)

Prezentul standard se aplică acelor contracte de vânzare sau de cumpărare a unui element nefinanciar care poate fi decontat net în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul instrumentelor financiare, ca și cum contractele ar fi instrumente financiare, cu excepția contractelor încheiate și deținute în continuare în scopul primirii sau livrării unui element nefinanciar în conformitate cu cerințele preconizate ale entității în ceea ce privește cumpărarea, vânzarea sau utilizarea.

(6)

Există mai multe modalități prin care un contract de vânzare sau de cumpărare a unui element nefinanciar poate fi decontat net în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul instrumentelor financiare. Acestea cuprind:

(a)

atunci când termenii contractuali permit oricăreia dintre părți decontarea netă în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul instrumentelor financiare;

(b)

atunci când capacitatea de a deconta net în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul instrumentelor financiare nu este prevăzută explicit în termenii contractuali, dar entitatea practică decontarea netă a unor contracte similare în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul instrumentelor financiare (fie cu cealaltă parte, prin încheierea unor contracte de compensare, fie prin vânzarea contractului înainte de exercitarea sau încetarea acestuia);

(c)

atunci când, pentru contracte similare, entitatea practică acceptarea livrării suporturilor și apoi vânzarea acestora la scurt timp după livrare în scopul generării de profit din fluctuațiile pe termen scurt în prețul sau marja de profit a dealerului

sau

(d)

atunci când elementul nefinanciar care face obiectul contractului este ușor convertibil în numerar.

Un contract căruia i se aplică litera (b) sau (c) nu se încheie în scopul primirii sau livrării elementului nefinanciar în conformitate cu cerințele preconizate ale entității în ceea ce privește cumpărarea, vânzarea sau utilizarea și, prin urmare, intră în domeniul de aplicare al prezentului standard. Alte contracte cărora li se aplică alineatul (5) se evaluează pentru a se determina dacă au fost încheiate și menținute în scopul primirii sau livrării elementului nefinanciar în conformitate cu cerințele preconizate ale entității în ceea ce privește cumpărarea, vânzarea sau utilizarea și dacă, prin urmare, intră în domeniul de aplicare al prezentului standard.

(7)

O opțiune vândută de cumpărare sau vânzare a unui element nefinanciar care poate fi decontată net în numerar sau într-un alt instrument financiar sau prin schimbul unor instrumente financiare, în conformitate cu alineatul (6) litera (a) sau (d) intră în domeniul de aplicare al prezentului standard. Un astfel de contract nu se poate încheia în scopul primirii sau livrării elementului nefinanciar în conformitate cu cerințele preconizate ale entității în ceea ce privește cumpărarea, vânzarea sau utilizarea.

DEFINIȚII

(8)

Termenii definiți în IAS 32 sunt utilizați în prezentul standard cu înțelesurile specificate la alineatul (11) din IAS 32. IAS 32 definește următorii termeni:

instrument financiar

activ financiar

pasiv financiar

instrument de capitaluri proprii

și furnizează indicații cu privire la utilizarea acestor definiții.

(9)

Următorii termeni se utilizează în cadrul prezentului standard cu înțelesurile specificate:

Definiția unui instrument derivat Un instrument derivat este un instrument financiar sau un alt contract care intră în domeniul de aplicare al prezentului standard [a se vedea alineatele (2)-(7)] și care întrunește simultan toate cele trei caracteristici de mai jos:

(a)

valoarea sa se modifică ca reacție la variațiile în anumite rate ale dobânzii, prețul unui instrument financiar, prețul mărfurilor, cursurile de schimb valutar, indicii de preț sau de curs de schimb, ratingul de credit sau indicele de creditare sau în alte variabile (denumite uneori „suport”);

(b)

nu necesită nici o investiție inițială netă sau necesită o investiție inițială netă care este mai mică decât ar fi necesară în cazul altor tipuri de contracte în cazul cărora se preconizează să aibă reacții similare la modificările factorilor pieței

și

(c)

se decontează la o dată ulterioară.

Definiții a patru categorii de instrumente financiare Un activ financiar sau un pasiv financiar evaluat la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere este un activ financiar sau un pasiv financiar care întrunește oricare dintre următoarele condiții:

(a)

Este clasificat ca fiind deținut pentru tranzacționare. Un activ financiar sau un pasiv financiar este clasificat ca deținut pentru tranzacționare în cazul în care este:

(i)

dobândit sau generat în principal în scopul vânzării sau răscumpărării în viitorul apropiat;

(ii)

parte a unui portofoliu de instrumente financiare identificate ca fiind gestionate împreună și pentru care există indicii care sugerează un tipar recent de urmărire a profitului pe termen scurt

sau

(iii)

un instrument derivat (cu excepția unui instrument derivat care este un instrument desemnat și eficient pentru acoperirea împotriva riscurilor).

(b)

[…] Orice activ financiar […] care intră în domeniul de aplicare al prezentului standard poate fi clasificat, atunci când este recunoscut inițial, ca activ financiar […] la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere, cu excepția investițiilor în instrumente de capitaluri proprii care nu au prețul cotat pe o piață activă și a căror valoare justă nu poate fi evaluată în mod fiabil [a se vedea alineatul (46) litera (c) și apendicele A alineatele AG80 și AG81].

Investițiile păstrate până la scadență sunt active financiare nederivate, cu plăți fixe sau determinabile și cu scadență fixă pe care entitatea are intenția manifestă și capacitatea de le deține până la scadență [a se vedea apendicele A alineatele AG16-AG25], cu excepția:

(a)

celor pe care entitatea, la recunoașterea inițială, le desemnează ca fiind evaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere;

(b)

celor pe care entitatea le desemnează ca fiind disponibile pentru vânzare

și

(c)

celor care se încadrează în definiția împrumuturilor și creanțelor.

O entitate nu clasifică nici un activ financiar ca fiind păstrat până la scadență în cazul în care, în decursul exercițiului financiar curent sau în decursul ultimelor două exerciții financiare, entitatea respectivă a vândut sau a reclasificat, înainte de scadență, mai mult decât o valoare nesemnificativă din investițiile păstrate până la scadență (mai mult decât nesemnificativă în raport cu valoarea totală a investițiilor păstrate până la scadență), cu excepția vânzărilor sau a reclasificărilor care:

(i)

au avut loc atât de aproape de data scadenței sau de data de rambursare a activului financiar (de exemplu, cu mai puțin de trei luni înainte de scadență), încât variațiile ratei dobânzii pe piață nu ar mai avea un impact semnificativ asupra valorii juste a activului financiar;

(ii)

au loc după ce entitatea a încasat cea mai mare parte din capitalul original al activului financiar prin plăți ajunse la scadență sau prin plăți anticipate programat

sau

(iii)

pot fi atribuite unui eveniment izolat, care nu poate fi controlat de entitate, care nu este recurent și care nu putea fi anticipat în mod rezonabil de către entitate.

Împrumuturile și creanțele sunt active financiare nederivate cu plăți fixe sau determinabile care nu sunt cotate pe o piață activă, cu excepția:

(a)

celor pe care entitatea intenționează să le vândă imediat sau în viitorul apropiat, care se clasifică ca fiind deținute pentru tranzacționare, și a celor pe care entitatea le desemnează, la recunoașterea inițială, ca fiind evaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere;

(b)

celor pe care entitatea le desemnează, la recunoașterea inițială, ca fiind disponibile pentru vânzare

sau

(c)

celor pentru care deținătorul nu poate să își recupereze cea mai mare parte a investiției inițiale, din alte cauze decât deteriorarea creditului, care trebuie clasificate ca fiind disponibile pentru vânzare.

Un interes dobândit într-un set de active care nu sunt împrumuturi sau creanțe (de exemplu, un interes într-un fond mutual sau într-un fond similar) nu reprezintă un împrumut sau o creanță. Activele financiare disponibile pentru vânzare sunt acele active financiare nederivate care sunt clasificate ca fiind disponibile pentru vânzare sau care nu sunt clasificate ca (a) împrumuturi sau creanțe, (b) investiții păstrate până la scadență sau (c) active financiare la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere. Definiții referitoare la recunoaștere și evaluare Costul amortizat al unui activ financiar sau al unui pasiv financiar este valoarea la care activul financiar sau pasivul financiar este evaluat la recunoașterea inițială minus rambursările de principal, plus sau minus amortizarea cumulată calculată utilizându-se metoda dobânzii efective pentru fiecare diferență dintre valoarea inițială și valoarea scadentă și minus orice reducere (operată în mod direct sau prin intermediul unui cont de provizioane) pentru depreciere sau imposibilitatea de recuperare. Metoda dobânzii efective este o metodă de calcul al costului amortizat al unui activ financiar sau al unui pasiv financiar (sau al unui grup de active financiare sau de pasive financiare) și de repartizare a profitului din dobânzi sau a cheltuielilor cu dobânzile în perioada relevantă. Rata efectivă a dobânzii reprezintă rata care actualizează exact fluxurile viitoare preconizate ale plăților sau ale sumelor primite în numerar pe durata de viață preconizată a instrumentului financiar sau, după caz, pe o durată mai scurtă, la valoarea contabilă netă a activului financiar sau a pasivului financiar. La calcularea ratei efective a dobânzii, o entitate trebuie să estimeze fluxurile de trezorerie ținând seama de toate condițiile contractuale ale instrumentului financiar (de exemplu, opțiuni de plată anticipată, de răscumpărare sau alte opțiuni similare), dar fără să ia în considerare pierderile viitoare din creditare. Calculul include toate comisioanele și punctele de bază plătite sau încasate de părțile contractante care fac parte integrantă din rata efectivă a dobânzii (a se vedea IAS 18), costurile de tranzacționare, precum și toate celelalte prime sau reduceri. Se presupune că fluxurile de trezorerie și durata de viață preconizată a unui grup de instrumente financiare similare pot fi determinate în mod fiabil. Cu toate acestea, în acele cazuri rare în care nu este posibilă estimarea fiabilă a fluxurilor de trezorerie sau a duratei de viață preconizate a unui instrument financiar (sau a unui grup de instrumente financiare), entitatea trebuie să utilizeze fluxurile de trezorerie contractuale pe întreaga durată contractuală a instrumentului financiar (sau a grupului de instrumente financiare). Derecunoașterea este eliminarea unui activ financiar sau a unui pasiv financiar recunoscute anterior din bilanțul unei entități. Valoarea justă este suma contra căreia se poate schimba un activ sau se poate stinge un pasiv între părți interesate și în deplină cunoștință de cauză, în cadrul unei tranzacții efectuate în condiții de concurență normale (1). O vânzare sau o cumpărare standard este o vânzare sau o cumpărare a unui activ financiar pe baza unui contract care prevede livrarea activului într-un termen definit în general prin reglementări sau convenții pe piața în cauză. Costurile tranzacției sunt costuri incrementale care se pot atribui în mod direct achiziționării, emiterii sau cedării unui activ financiar sau a unui pasiv financiar (a se vedea apendicele A alineatul AG13). Un cost incremental este unui cost care nu ar fi fost generat dacă entitatea nu ar fi achiziționat, emis sau cedat instrumentul financiar respectiv. Definiții referitoare la contabilitatea operațiunilor de acoperire împotriva riscurilor Un angajament ferm este un acord irevocabil de a schimba o cantitate specificată de resurse, la un preț specificat și la o dată sau la mai multe date viitoare specificate. O tranzacție previzionată este o tranzacție viitoare neangajată, dar anticipată. Un instrument de acoperire este un instrument derivat desemnat sau (pentru o acoperire numai împotriva riscurilor variațiilor cursurilor de schimb valutar) un activ financiar sau un pasiv financiar nederivat desemnat ale cărui valoare justă sau ale cărui fluxuri de trezorerie sunt preconizate să compenseze modificările în valoarea justă sau în fluxurile de trezorerie ale unui element desemnat acoperit împotriva riscurilor [alineatele (72)-(77) și apendicele A alineatele AG94-AG97 prezintă în detaliu definiția unui instrument de acoperire]. Un element acoperit împotriva riscului este un activ, un pasiv, un angajament ferm, o tranzacție previzionată foarte probabilă sau o investiție netă într-o operațiune din străinătate care (a) expune entitatea la riscul modificărilor în valoarea justă sau în fluxurile de trezorerie viitoare și (b) este clasificată ca fiind acoperită împotriva riscurilor [alineatele (78)-(84) și apendicele A alineatele AG98-AG101 prezintă în detaliu definiția elementelor acoperite]. Eficiența acoperirii împotriva riscurilor este gradul de compensare a modificărilor în valoarea justă sau în fluxurile de trezorerie ale elementului acoperit care pot fi atribuite unui risc acoperit prin modificările în valoarea justă sau în fluxurile de trezorerie ale instrumentului de acoperire [a se vedea apendicele A alineatele AG105-AG113].

INSTRUMENTE DERIVATE ÎNCORPORATE

(10)

Un instrument derivat încorporat poate reprezenta o componentă a unui instrument hibrid (combinat) care include și un contrat-gazdă nederivat – având ca rezultat că modul de variație a unor fluxuri de trezorerie generate de instrumentul combinat este similar cu cel al unui instrument derivat de sine stătător. Un instrument derivat încorporat generează unele sau toate fluxurile de trezorerie pentru care, în caz contrar, s-ar stipula prin contract modificarea acestora în funcție de o variabilă specificată cum ar fi rata dobânzii, prețul instrumentului financiar, prețul mărfurilor, cursul de schimb valutar, indicele de preț sau indicele cursului de schimb, ratingul de credit sau indicele de creditare sau alte variabile. Un instrument derivat care este asociat unui instrument financiar, dar care poate fi transferat, conform contractului, independent de instrumentul respectiv sau care are un partener diferit de instrumentul respectiv nu constituie un instrument derivat încorporat, ci un instrument financiar separat.

(11)

Un instrument derivat încorporat este diferențiat de contractul de bază (gazdă și se contabilizează ca un instrument derivat în conformitate cu prezentul standard dacă și numai dacă:

(a)

caracteristicile și riscurile economice aferente instrumentului derivat încorporat nu sunt strâns legate de caracteristicile și riscurile economice aferente contractului-gazdă (a se vedea apendicele A alineatele AG30 și AG33);

(b)

un instrument distinct care conține aceleași condiții ca și instrumentul derivat încorporat ar corespunde definiției unui instrument derivat

sau

(c)

instrumentul hibrid (combinat) nu este evaluat la valoarea justă cu modificări ale valorii juste recunoscute în contul de profit și pierdere (respectiv un instrument derivat care este încorporat într-un activ financiar sau într-un pasiv financiar la valoarea justă prin contul de profit și pierdere nu este separat).

În cazul în care un instrument derivat încorporat este separat, contractul-gazdă trebuie contabilizat în conformitate cu prezentul standard dacă este un instrument financiar, respectiv în conformitate cu alte standarde corespunzătoare dacă nu este un instrument financiar. Prezentul standard nu specifică dacă un instrument derivat încorporat trebuie prezentat sau nu separat în situațiile financiare.

(12)

În cazul în care, în conformitate cu prezentul standard, o entitate trebuie să separe un instrument derivat încorporat de contractul-gazdă, dar nu are posibilitatea să evalueze separat instrumentul derivat încorporat nici la data achiziției și nici la o dată de raportare financiară ulterioară, aceasta tratează întregul contract combinat ca pe un activ financiar sau un pasiv financiar deținut pentru tranzacționare.

(13)

În cazul în care o entitate se află în incapacitatea de a determina în mod fiabil valoarea justă a unui instrument derivat încorporat pe baza termenilor și a condițiilor sale (de exemplu, pentru că instrumentul derivatul încorporat se bazează pe un instrument de capitaluri proprii care nu este cotat), valoarea justă a instrumentului derivatul încorporat este diferența dintre valoarea justă a instrumentului hibrid și valoarea justă a contractului-gazdă, în cazul în care acestea pot fi determinate în conformitate cu prezentul standard. În cazul în care entitatea se află în incapacitatea de a determina valoarea justă a instrumentului derivat încorporat prin această metodă, se aplică alineatul (12) și instrumentul combinat este tratat ca fiind deținut pentru tranzacționare.

RECUNOAȘTERE ȘI DERECUNOAȘTERE

Recunoașterea inițială

(14)

O entitate recunoaște un activ financiar sau un pasiv financiar în bilanțul său atunci și numai atunci când entitatea devine parte la prevederile contractuale ale instrumentului [a se vedea alineatul (38) referitor la achizițiile standard de active financiare].

Derecunoașterea unui activ financiar

(15)

În situațiile financiare consolidate, se aplică la nivel consolidat alineatele (16)-(23) și apendicele A alineatele AG34-AG52. Prin urmare, o entitate își consolidează mai întâi toate filialele în conformitate cu IAS 27 și cu SIC-12 Consolidare – Entități cu scop special și apoi aplică alineatele (16)-(23) și apendicele A alineatele AG34-AG52 grupului rezultat.

(16)

Înainte de a evalua dacă și în ce măsură este adecvată derecunoașterea în conformitate cu alineatele (17)-(23), o entitate determină dacă acele alineate trebuie aplicate unei părți dintr-un activ financiar (sau unei părți dintr-un grup de active financiare similare) sau unui activ financiar (ori unui grup de active financiare similare) în ansamblul său, după cum urmează:

(a)

Alineatele (17)-(23) se aplică unei părți dintr-un activ financiar (sau unei părți dintr-un grup de active financiare similare) atunci și numai atunci când partea pentru care se dorește derecunoașterea îndeplinește una dintre următoarele trei condiții:

(i)

Partea cuprinde numai fluxuri de trezorerie identificate clar ca decurgând dintr-un activ financiar (sau un grup de active financiare similare). De exemplu, atunci când o entitate procedează la separarea componentelor de dobândă prin care un partener obține dreptul asupra fluxurilor de trezorerie din dobânzi, dar nu și asupra fluxurilor de trezorerie din principal legate de un instrument de datorie, se aplică alineatele (17)-(23) fluxurilor de trezorerie din dobânzi.

(ii)

Partea cuprinde numai o porțiune perfect proporțională (pro rata) din fluxurile de trezorerie dintr-un activ financiar (sau un grup de active financiare similare). De exemplu, atunci când o entitate încheie un contract prin care cealaltă parte obține drepturile asupra a 90 % din toate fluxurile de trezorerie ale unui instrument de datorie, alineatele (17)-(23) se aplică celor 90 % din fluxurile de trezorerie respective. În cazul în care există mai mult decât un singur partener, nu este absolut necesar ca fiecare partener să dețină o parte proporțională din fluxurile de trezorerie, cu condiția ca entitatea care efectuează transferul să dețină ea însăși o parte perfect proporțională.

(iii)

Partea cuprinde numai o porțiune perfect proporțională (pro rata) din fluxurile de trezorerie clar identificate dintr-un activ financiar (sau dintr-un grup de active financiare similare). De exemplu, atunci când o entitate încheie un contract prin care cealaltă parte obține drepturile asupra a 90 % din toate fluxurile de trezorerie din dobânzi legate dintr-un activ financiar, alineatele (17)-(23) se aplică celor 90 % din respectivele fluxuri de trezorerie din dobânzi. În cazul în care există mai mult decât un singur partener, nu este absolut necesar ca fiecare partener să dețină o parte proporțională din fluxurile de trezorerie clar identificate, cu condiția ca entitatea care efectuează transferul să dețină ea însăși o parte perfect proporțională.

(b)

În toate celelalte cazuri, alineatele (17)-(23) se aplică activului financiar în ansamblu (sau grupului de active financiare similare în ansamblu). De exemplu, atunci când o entitate transferă (i) drepturile asupra primelor sau ultimelor 90 % din încasările în numerar de pe urma unui activ financiar (sau a unui grup de active financiare) sau (ii) drepturile asupra a 90 % din fluxurile de trezorerie dintr-un grup de creanțe, dar furnizează o garanție de compensare a cumpărătorului pentru orice pierderi din credite de până la 8 % din valoarea principalului creanțelor, alineatele (17)-(23) se aplică activului financiar (sau unui grup de active financiare similare) în ansamblu.

La alineatele (17)-(26), termenul de „activ financiar” se referă fie la o parte dintr-un activ financiar (sau la o parte dintr-un grup de active financiare similare) așa cum a fost identificat la litera (a) anterioară, fie, în caz contrar, la un activ financiar (sau la un grup de active financiare similare) în ansamblu.

(17)

O entitate derecunoaște un activ financiar atunci și numai atunci când:

(a)

drepturile contractuale asupra fluxurilor de trezorerie decurse din activul financiar expiră

sau

(b)

transferă activul financiar în modul indicat la alineatele (18) și (19), iar transferul se clasifică pentru derecunoaștere în conformitate cu alineatul (20).

[A se vedea alineatul (38) pentru vânzări standard ale activelor financiare].

(18)

O entitate transferă un activ financiar atunci și numai atunci când fie:

(a)

transferă drepturile contractuale de a primi fluxurile de trezorerie din activul financiar respectiv,

fie

(b)

reține drepturile contractuale de a primi fluxurile de trezorerie din activul financiar respectiv, dar își asumă o obligație contractuală de a plăti fluxurile de trezorerie unuia sau mai multor beneficiari în cadrul unui contract care îndeplinește condițiile specificate la alineatul (19).

(19)

Atunci când o entitate reține drepturile contractuale de a primi fluxurile de trezorerie dintr-un activ financiar („activul original”), dar își asumă o obligație contractuală de a plăti fluxurile de trezorerie uneia sau mai multor entități („beneficiarii finali”), entitatea tratează tranzacția ca pe un transfer al unui activ financiar atunci și numai atunci când sunt îndeplinite simultan toate cele trei condiții de mai jos:

(a)

Entitatea nu are nici o obligație de a plăti vreo sumă beneficiarilor finali decât în cazul în care ea încasează sume echivalente de pe urma activului original. Avansurile pe termen scurt ale entității cu dreptul la recuperarea integrală a sumei împrumutate plus dobânda angajată la ratele pieței nu reprezintă o încălcare a prezentei condiții.

(b)

Entității i se interzice prin condițiile prevăzute de contractul de transfer să vândă sau să pună gaj pe activul original din alte motive decât garantarea obligației de a le plăti beneficiarilor finali fluxurile de trezorerie.

(c)

Entitatea are obligația de a remite, fără întârzieri semnificative, toate fluxurile de trezorerie pe care le încasează în numele beneficiarilor finali. De asemenea, entitatea nu are dreptul de a reinvesti aceste fluxuri de trezorerie, cu excepția cazului în care investițiile sunt făcute în numerar sau în echivalente de numerar (astfel cum sunt acestea definite în IAS 7 Situațiile fluxurilor de trezorerie) în cursul scurtei perioade de decontare de la data încasării și până la data la cer trebuie făcută remiterea către beneficiarii finali, iar dobânzile obținute de pe urma unor astfel de investiții este remisă beneficiarilor finali.

(20)

Atunci când o entitate transferă un activ financiar [a se vedea alineatul (18)], aceasta evaluează în ce măsură păstrează riscurile și beneficiile aferente deținerii activului financiar. În acest caz:

(a)

în cazul în care entitatea transferă cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii activului financiar, entitatea trebuie să derecunoască activul financiar și să recunoască separat, ca active sau pasive, orice drepturi și obligații create sau păstrate în urma transferului;

(b)

în cazul în care entitatea păstrează cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii activului financiar, entitatea trebuie să continue să recunoască activul financiar;

(c)

în cazul în care entitatea nici nu transferă, nici nu păstrează cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii activului financiar, entitatea trebuie să determine dacă a păstrat controlul asupra activului financiar. În acest caz:

(i)

în cazul în care entitatea nu a păstrat controlul, ea trebuie să derecunoască activul financiar și să recunoască separat, ca active sau pasive, orice drepturi și obligații create sau păstrate în urma transferului;

(ii)

în cazul în care entitatea a păstrat controlul, ea trebuie să continue să recunoască activul financiar în măsura în care continuă să fie implicată în activul financiar [a se vedea alineatul (30)].

(21)

Transferul riscurilor și al beneficiilor [a se vedea alineatul (20)] se evaluează prin compararea expunerii la risc a entității, înainte și după transfer, cu variabilitatea valorilor și momentul de producere a fluxurilor de trezorerie nete din activul transferat. O entitate a reținut cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii unui activ financiar în cazul în care expunerea sa la riscul variabilității valorii curente a fluxurilor de trezorerie nete viitoare din activul financiar nu se modifică în mod semnificativ în urma transferului (de exemplu, deoarece entitatea a vândut un activ financiar printr-un contract de răscumpărare la un preț fix sau la prețul de vânzare plus rentabilitatea creditorului). O entitate a transferat cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii unui activ financiar în cazul în care expunerea sa la riscul de variabilitate nu mai este semnificativă în raport cu variabilitatea totală a valorii curente a fluxurilor nete de trezorerie viitoare asociate activului financiar [de exemplu, deoarece entitatea a vândut un activ financiar care făcea obiectul numai unei opțiuni de răscumpărare la valoarea sa justă de la data răscumpărării sau deoarece a transferat o parte perfect proporțională din fluxurile de trezorerie decurse dintr-un activ financiar mai mare printr-un contract, cum ar fi subparticiparea la un împrumut, care îndeplinește condițiile precizate la alineatul (19)].

(22)

Deseori va deveni evident dacă o entitate a transferat sau a reținut cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii și nu va mai fi nevoie să se efectueze alte calcule suplimentare. În alte cazuri, va fi necesară calcularea și compararea expunerii entității la riscul variabilității valorii actualizate a fluxurilor nete de trezorerie viitoare înainte și după transfer. Calcularea și compararea se fac utilizându-se drept rată de actualizare o rată a dobânzii curentă pe piață corespunzătoare. Se ia în considerare orice variabilitate rezonabil posibilă a fluxurilor de trezorerie nete, acordându-se mai multă importanță rezultatelor cu cea mai mare probabilitate de apariție.

(23)

Dacă entitatea a păstrat sau nu controlul [a se vedea alineatul (20) litera (c)] asupra activului transferat depinde de capacitatea cesionarului de a-l vinde. Dacă cesionarul are capacitatea practică de a-l vinde în ansamblul său unei terțe părți externe și poate să își exercite această capacitate în mod unilateral și fără a avea nevoie să impună restricții suplimentare asupra transferului, entitatea care a transferat nu a păstrat controlul. În toate celelalte cazuri, entitatea care a transferat a păstrat controlul.

Transferuri care se califică pentru derecunoaștere

[a se vedea alineatul (20) litera (a) și litera (c) punctul (i)]

(24)

În cazul în care o entitate transferă un activ financiar care se califică pentru derecunoaștere în ansamblul său și păstrează dreptul de întreținere a activului respectiv contra unui onorariu, ea trebuie să recunoască fie un activ întreținut, fie un pasiv întreținut pentru respectivul contract de întreținere. În cazul în care onorariul prevăzut nu se preconizează a remunera entitatea în mod adecvat pentru serviciul de întreținere furnizat, atunci un pasiv întreținut corespunzător obligației de întreținere este recunoscut la valoarea sa justă. În cazul în care onorariul prevăzut se preconizează a remunera în mod adecvat entitatea pentru prestarea serviciului de întreținere, atunci un activ financiar întreținut este recunoscut pentru dreptul de întreținere, la o valoare care se determină pe baza unei repartizări a valorii contabile a activului financiar, în conformitate cu alineatul (27).

(25)

În cazul în care, în urma unui transfer, un activ financiar se derecunoaște în ansamblul său, dar transferul are ca efect dobândirea de către entitate a unui nou activ financiar sau asumarea unui nou pasiv financiar sau a unui pasiv de întreținere, entitatea trebuie să recunoască noul activ financiar, noul pasiv financiar sau pasivul de întreținere la valoarea justă.

(26)

La derecunoașterea unui activ financiar în întregime, diferența dintre:

(a)

valoarea contabilă

și

(b)

suma alcătuită din (i) contravaloarea primită (inclusiv orice nou activ dobândit minus orice pasiv asumat) și (ii) orice câștig sau pierdere cumulativ(ă) care au fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii [a se vedea alineatul (55) litera (b)]

trebuie recunoscută în contul de profit și pierdere.

(27)

În cazul în care activul transferat face parte dintr-un activ financiar mai mare [de exemplu, atunci când o entitate transferă fluxurile de trezorerie din dobânzi care fac parte dintr-un instrument de datorie [a se vedea alineatul (16) litera (a)], iar partea transferată se califică pentru derecunoaștere în ansamblu, valoarea contabilă anterioară a activului financiar mai mare se repartizează între partea care continuă să fie recunoscută și partea care este derecunoscută, pe baza valorilor juste respective ale celor două părți la data transferului. În acest scop, un activ de întreținere păstrat este tratat ca parte care continuă să fie recunoscută. Diferența dintre:

(a)

valoarea contabilă alocată părții derecunoscute

și

(b)

suma alcătuită din (i) contravaloarea primită pentru partea derecunoscută (inclusiv orice activ nou dobândit minus orice pasiv nou asumat) și (ii) orice câștig sau pierdere cumulativ(ă) care a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii [a se vedea alineatul (55) litera (b)]

trebuie recunoscută în contul de profit și pierdere. Un câștig sau o pierdere cumulativ(ă) care ar fi fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii se repartizează între partea care continuă să fie recunoscută și partea care este derecunoscută, pe baza valorilor juste respective ale celor două părți.

(28)

Atunci când o entitate repartizează valoarea contabilă anterioară a unui activ financiar mai mare între partea care continuă să fie recunoscută și partea care este derecunoscută, trebuie determinată valoarea justă a părții care continuă să fie recunoscută. Atunci când o entitate este cunoscută pentru practica de a vinde părți similare cu partea care continuă să fie recunoscută sau când există alte tranzacții pe piață pentru astfel de părți, prețurile recente ale unor tranzacții efective furnizează cea mai bună estimare a valorii sale juste. Atunci când nu există cotații de preț sau tranzacții recente pe piață în sprijinul valorii juste a părții care continuă să fie recunoscută, cea mai bună estimare a valorii juste este diferența dintre valoarea justă a activului financiar mai mare în ansamblu și contravaloarea primită de la cesionar pentru partea derecunoscută.

Transferuri care nu se califică pentru derecunoaștere

[a se vedea alineatul (20) litera (b)]

(29)

În cazul în care un transfer nu antrenează derecunoașterea deoarece entitatea a păstrat cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii activului transferat, entitatea trebuie să continue să recunoască activul transferat în ansamblul său și trebuie să recunoască un pasiv financiar pentru contravaloarea încasată. În cursul exercițiilor ulterioare, entitatea recunoaște orice venit produs de activul transferat și orice cheltuială generată de pasivul financiar.

Continuarea implicării în activele transferate

[a se vedea alineatul (20) litera (c) punctul (ii)]

(30)

În cazul în care o entitate nici nu transferă, nici nu păstrează cea mai mare parte a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii activului transferat, dar păstrează controlul asupra activului transferat, entitatea continuă să recunoască activul transferat proporțional cu continuarea implicării sale. Măsura în care entitatea continuă să se implice în activul transferat este măsura în care ea se expune riscului modificărilor în valoarea activului transferat. De exemplu:

(a)

atunci când continuarea implicării entității ia forma garantării activului transferat, măsura în care entitatea continuă să se implice este valoarea mai mică dintre (i) valoarea activului și (ii) valoarea maximă a contravalorii primite pe care entitatea ar putea fi obligată să o ramburseze („valoarea garanției”);

(b)

atunci când continuarea implicării entității ia forma unei opțiuni vândute sau cumpărate (sau amândouă) pe activul transferat, măsura în care entitatea continuă să se implice este valoarea activului transferat pe care entitatea îl poate reachiziționa. Cu toate acestea, în cazul unei opțiuni put vândute emise pe un activ care este evaluat la valoarea justă, măsura în care entitatea continuă să se implice este limitată la valoarea mai mică dintre valoarea justă a activului transferat și prețul de exercitare al opțiunii (a se vedea alineatul AG48);

(c)

atunci când continuarea implicării entității ia forma unei opțiuni decontate în numerar sau a unor prevederi similare cu privire la activul transferat, măsura în care entitatea continuă să se implice se evaluează în același mod ca și cea rezultată din alte opțiuni decât cele decontate în numerar, astfel cum se indică la litera (b) anterioară.

(31)

Atunci când o entitate continuă să recunoască un activ în măsura continuării implicării sale, entitatea recunoaște, de asemenea, pasivul asociat. În ciuda celorlalte cerințe privind evaluarea cuprinse în prezentul standard, activul transferat și pasivul asociat se evaluează pe o bază care să reflecte drepturile și obligațiile pe care le-a păstrat entitatea. Pasivul asociat este evaluat în așa fel încât valoarea contabilă netă a activului transferat și a pasivului asociat să fie:

(a)

costul amortizat al drepturilor și al obligațiilor reținute de entitate, în cazul în care activul transferat este evaluat la costul amortizat

sau

(b)

egală cu valoarea justă a drepturilor și a obligațiilor reținute de către entitate la evaluarea acesteia de sine stătătoare, în cazul în care activul transferat este evaluat la valoarea justă.

(32)

Entitatea continuă să recunoască orice venit rezultat din activul transferat în măsura continuării implicării sale și recunoaște orice cheltuieli generate de pasivul asociat.

(33)

În scopul evaluărilor ulterioare, modificările recunoscute în valoarea justă a activului transferat și a pasivului asociat se contabilizează în mod consecvent una cu cealaltă, în conformitate cu prevederile alineatului (55), și nu se compensează.

(34)

În cazul în care continuarea implicării a unei entități are loc numai pentru o parte dintr-un activ financiar (de exemplu, atunci când o entitate păstrează o opțiune de reachiziționare a unei părți dintr-un activ transferat sau un interes rezidual care nu conduce la păstrarea celei mai mari părți a riscurilor și a beneficiilor aferente deținerii și entitatea păstrează controlul), entitatea repartizează valoarea contabilă anterioară a activului financiar între partea pe care continuă să o recunoască în temeiul continuării implicării și partea pe care nu o mai recunoaște pe baza valorilor juste respective ale celor două părți la data transferului. În acest scop, se aplică dispozițiile alineatului (28). Diferența dintre:

(a)

valoarea contabilă alocată părții care nu mai este recunoscută

și

(b)

suma alcătuită din (i) contravaloarea primită pentru partea care nu mai este recunoscută și (ii) orice câștig sau pierdere cumulat(ă) repartizat(ă) acesteia care ar fi fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii [a se vedea alineatul (55) litera (b)]

se recunoaște în contul de profit și pierdere. Un câștig sau o pierdere cumulat(ă) care nu a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii se repartizează între parte care continuă să fie recunoscută și partea care nu mai este recunoscută pe baza valorilor juste respective ale acelor părți.

(35)

[…]

Toate transferurile

(36)

În cazul în care un activ transferat continuă să fie recunoscut, activul și pasivul asociat nu se compensează. În mod similar, entitatea nu compensează nici un venit obținut din activul transferat cu nici o cheltuială generată de pasivul asociat [a se vedea IAS 32 alineatul (42)].

(37)

În cazul în care cedentul îi oferă cesionarului garanții reale altfel decât în numerar (cum ar fi un instrument de datorie sau de capitaluri proprii), contabilizarea garanțiilor reale de către cedent și de către cesionar depinde de existența dreptului cesionarului de a vinde sau de a regaja garanția reală în cauză și de îndeplinirea sau neîndeplinirea obligațiilor de către cedent. Cedentul și cesionarul contabilizează garanțiile reale după cum urmează:

(a)

În cazul în care cesionarul are dreptul, contractual sau cutumiar, de a vinde sau de a regaja garanția reală, atunci cedentul reclasifică activul respectiv în bilanțul său (de exemplu, ca pe un activ împrumutat, instrument de capitaluri proprii gajat sau creanță din răscumpărare) separat de alte active.

(b)

În cazul în care cesionarul vinde garanțiile care i-au fost gajate, ea trebuie să recunoască încasările din vânzare și un pasiv evaluat la valoarea justă pentru obligația sa de rambursare a garanției.

(c)

În cazul în care cedentul nu și-a îndeplinit obligațiile în conformitate cu condițiile contractului și nu mai are dreptul de a răscumpăra garanția reală, ea trebuie să derecunoască garanția reală, iar cesionarul trebuie să o recunoască ca pe un activ al său, evaluat inițial la valoarea justă sau, dacă a vândut deja garanția reală, să își derecunoască obligația de a rambursa garanția reală.

(d)

Cu excepția cazurilor prevăzute la litera (c), cedentul continuă să contabilizeze garanția reală ca pe un activ al său, iar cesionarul nu trebuie să recunoască garanția reală ca pe un activ.

Cumpărarea sau vânzarea standard a unui activ financiar

(38)

O cumpărare sau o vânzare standard a activelor financiare se recunoaște sau se derecunoaște, după caz, utilizându-se principiul contabilizării la data tranzacției sau cel al contabilizării la data decontării (a se vedea apendicele A alineatele AG53-AG56).

Derecunoașterea unui pasiv financiar

(39)

O entitate elimină un pasiv financiar (sau o parte dintr-un pasiv financiar) din bilanțul său atunci și numai atunci când este stins – respectiv atunci când obligația specificată în contract este lichidată sau anulată sau expiră.

(40)

Un schimb între un creditor și un debitor existenți de instrumente de datorie cu condiții semnificativ diferite se contabilizează ca stingere a pasivului financiar inițial și ca recunoaștere a unui nou pasiv financiar. În mod similar, o modificare semnificativă a condițiilor unui pasiv financiar existent sau o parte a acestuia (indiferent dacă este sau nu imputabilă dificultăților financiare cu care se confruntă debitorul) trebuie să fie contabilizată ca o stingere a pasivului financiar inițial și ca o recunoaștere a unui pasiv financiar nou.

(41)

Diferența dintre valoarea contabilă a unui pasiv financiar (sau a unei părți dintr-un pasiv financiar) stins sau transferat unei terțe părți și contravaloarea plătită, inclusiv orice alte active decât cele în numerar transferate sau pasive asumate, se recunoaște în contul de profit și pierdere.

(42)

În cazul în care o entitate reachiziționează o parte a unui pasiv financiar, entitatea repartizează valoarea contabilă anterioară a pasivului financiar între partea care continuă să fie recunoscută și partea care este derecunoscută pe baza valorilor juste respective ale celor două părți la data reachiziționării. Diferența dintre (a) valoarea contabilă repartizată părții derecunoscute și (b) contravaloarea plătită, inclusiv orice alte active decât cele în numerar transferate sau pasive asumate, pentru partea derecunoscută se recunoaște în contul de profit și pierdere.

EVALUAREA

Evaluarea inițială a activelor financiare și a pasivelor financiare

(43)

La recunoașterea inițială a unui activ financiar sau a unui pasiv financiar, o entitate evaluează activul sau pasivul la valoarea sa justă plus, în cazul unui activ financiar sau al unui pasiv financiar care nu este la valoarea justă prin contul de profit și pierdere, costurile tranzacției care se pot atribui în mod direct achiziției sau emiterii activului financiar, respectiv pasivului financiar.

(44)

Atunci când o entitate utilizează principiul contabilizării la data decontării pentru un activ care se evaluează ulterior la cost sau la costul amortizat, activul se recunoaște inițial la valoarea sa justă de la data tranzacționării (a se vedea apendicele A alineatele AG53-AG56).

Evaluarea ulterioară a activelor financiare

(45)

În sensul evaluării unui activ financiar după recunoașterea inițială, prezentul standard clasifică activele financiare în următoarele patru categorii definite la alineatul (9):

(a)

active financiare la valoarea justă prin contul de profit și pierdere;

(b)

investiții păstrate până la scadență;

(c)

împrumuturi și creanțe

și

(d)

active financiare disponibile pentru vânzare.

Aceste categorii se aplică evaluării și recunoașterii profitului sau pierderii în conformitate cu prezentul standard. Entitatea poate utiliza alți descriptori pentru aceste categorii sau alte tipuri de clasificări pe categorii atunci când prezintă informații în situațiile financiare. Entitatea furnizează în note informațiile cerute în conformitate cu IAS 32.

(46)

După recunoașterea inițială, entitatea evaluează activele financiare, inclusiv instrumentele derivate care constituie active, la valoarea lor justă, fără nici un fel de deduceri pentru costurile de tranzacționare care ar putea să apară din vânzarea lor sau din alte tipuri de cedare, cu excepția următoarelor active financiare:

(a)

împrumuturi și creanțe, astfel cum sunt definite la alineatul (9), care se evaluează la costul amortizat, utilizându-se metoda dobânzii efective;

(b)

investiții păstrate până la scadență, astfel cum sunt definite la alineatul (9), care se evaluează la costul amortizat, utilizându-se metoda dobânzii efective

și

(c)

investiții în instrumente de capitaluri proprii care nu au un preț cotat pe o piață activă și a căror valoare justă nu poate fi evaluată în mod fiabil și instrumente derivate care sunt legate de și care trebuie reglementate prin furnizarea unor astfel de instrumente de capitaluri proprii necotate, care se evaluează la cost (a se vedea apendicele A alineatele AG80 și AG81).

Activele financiare care sunt desemnate ca elemente acoperite împotriva riscurilor fac obiectul evaluării în conformitate cu cerințele contabilității acoperirii împotriva riscurilor specificate la alineatele (89)-(102). Toate activele financiare, cu excepția celor evaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere, fac obiectul unei examinări în ceea ce privește deprecierea, în conformitate cu alineatele (58)-(70) și cu apendicele A alineatele AG84-AG93.

Evaluarea ulterioară a pasivelor financiare

(47)

După recunoașterea inițială, o entitate își evaluează toate pasivele financiare la costul amortizat, utilizând metoda dobânzii efective, cu excepția:

(a)

pasivelor financiare evaluate la valoare justă prin intermediul contului de profit și pierdere. Astfel de pasive, inclusiv instrumentele derivatele care constituie pasive, se evaluează la valoarea justă, cu excepția pasivelor derivate care sunt legate de și care trebuie reglementate prin furnizarea de astfel de instrumente de capitaluri proprii necotate, a căror valoarea justă nu poate fi evaluată în mod fiabil și care se evaluează la cost;

(b)

pasivelor financiare care apar atunci când transferul unui activ financiar nu se califică pentru derecunoaștere sau este contabilizat utilizându-se abordarea continuării implicării. Alineatele (29) și (31) se aplică evaluării unor astfel de pasive financiare.

Pasivele financiare care sunt desemnate ca elemente acoperite împotriva riscurilor fac obiectul evaluării în conformitate cu cerințele contabilității acoperirii împotriva riscurilor, specificate la alineatele (89)-(102).

Considerații privind evaluarea la valoarea justă

(48)

La determinarea valorii juste a unui activ financiar sau a unui pasiv financiar în vederea aplicării prezentului standard sau a IAS 32, o entitate trebuie să aplice alineatele AG69-AG82 din apendicele A.

(49)

Valoarea justă a unui pasiv financiar cu o componentă la vedere (de exemplu, un depozit la vedere) nu poate fi mai mică decât suma de plată la vedere, actualizată la prima dată la care plata sumei devine exigibilă.

Reclasificări

(50)

O entitate nu trebuie să reclasifice un instrument financiar în cadrul sau în afara categoriei „evaluat la valoarea justă” prin intermediul contului de profit și pierdere atâta vreme cât acest instrument este deținut sau emis.

(51)

În cazul în care, în urma modificării intenției sau a capacității, o investiție nu mai poate fi clasificată ca fiind păstrată până la scadență, ea trebuie reclasificată ca fiind disponibilă pentru vânzare și reevaluată la valoarea justă, iar diferența dintre valoarea sa contabilă și valoarea justă trebuie contabilizată în conformitate cu prevederile alineatului (55) litera (b).

(52)

Atunci când vânzările sau reclasificările unei valori mai mari decât nesemnificative a investițiilor păstrate până la scadență nu îndeplinesc nici una dintre condițiile specificate la alineatul (9), toate investițiile păstrate până la scadență rămase trebuie reclasificate ca fiind disponibile pentru vânzare. În cazul unor astfel de reclasificări, diferența dintre valoarea lor contabilă și valoarea justă se contabilizează în conformitate cu prevederile alineatului (55) litera (b).

(53)

În cazul în care devine posibilă o evaluare fiabilă a unui activ financiar sau a unui pasiv financiar pentru care nu a fost până atunci posibilă o astfel de evaluare, iar activul sau pasivul respectiv trebuie evaluate la valoarea justă în cazul în care este disponibilă o evaluare fiabilă [a se vedea alineatul (46) litera (c) și alineatul (47)], activul sau pasivul se reevaluează la valoarea justă, iar diferența dintre valoarea lor contabilă și valoarea justă se contabilizează în conformitate cu prevederile alineatului (55).

(54)

În cazul în care, în urma modificării intenției sau a capacității sau în rarele situații în care nu mai este posibilă o evaluare fiabilă la valoarea justă [a se vedea alineatul (46) litera (c) și alineatul (47)] sau deoarece „cele două exerciții financiare precedente” menționate la alineatul (9) s-au încheiat, devine oportună înregistrarea activului financiar sau a pasivului financiar mai degrabă la cost sau la costul amortizat decât la valoarea justă, iar valoarea contabilă a valorii juste a activului financiar sau a pasivului financiar să devină noul său cost sau noul său cost amortizat, după caz. Orice câștig sau pierdere anterior (anterioară) decurs din activul respectiv care a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii în conformitate cu alineatul (55) litera (b) se contabilizează după cum urmează:

(a)

În cazul unui activ financiar cu scadență fixă, câștigul sau pierderea se trebuie amortizat(ă) prin contul de profit și pierdere pe parcursul duratei de viață rămase a investiției păstrate până la scadență, utilizându-se metoda dobânzii efective. Orice diferență dintre noul cost amortizat și valoarea de la scadență este amortizată pe parcursul duratei de viață rămase a activului financiar utilizându-se metoda dobânzii efective, în mod similar cu amortizarea unei prime sau a unei reduceri. În cazul în care activul financiar este depreciat ulterior, orice câștig sau pierdere care a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii este recunoscut(ă) în contul de profit și pierdere în conformitate cu punctul (67).

(b)

În cazul în care activul financiar nu are o scadență fixă, câștigul sau pierderea rămân în capitalurile proprii până când activul financiar este vândut sau cedat în alt mod, moment în care trebuie recunoscut în contul de profit și pierdere. În cazul în care activul financiar este depreciat ulterior, orice câștig sau pierdere trecut(ă) recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii se recunoaște în contul de profit și pierdere în conformitate cu alineatul (67).

Câștiguri și pierderi

(55)

Un câștig sau o pierdere produs(ă) de o modificare a valorii juste a unui activ financiar sau a unui pasiv financiar care nu constituie parte a unei relații de acoperire [a se vedea alineatele (89)-(102)] trebuie recunoscut(ă) după cum urmează:

(a)

Un câștig sau o pierdere generat(ă) pe un activ financiar sau un pasiv financiar clasificat(ă) ca fiind evalua(ă) la valoarea justă prin contul de profit și pierdere se recunoaște în contul de profit și pierdere.

(b)

Un câștig sau o pierdere generat(ă) pe un activ financiar disponibil pentru vânzare se recunoaște direct în capitalurile proprii prin situația modificărilor în capitalurile proprii (a se vedea IAS 1 Prezentarea situațiilor financiare), cu excepția pierderilor din depreciere [a se vedea alineatele (67)-(70)] și a câștigurilor și pierderilor din variațiile cursului de schimb valutar (a se vedea apendicele A alineatul AG83), până la derecunoașterea activului financiar, moment în care câștigul sau pierderea cumulat(ă) recunoscut(ă) anterior în capitalurile proprii trebuie recunoscut(ă) în contul de profit și pierdere. Cu toate acestea, dobânda calculată utilizând metoda dobânzii efective [a se vedea alineatul (9)] trebuie recunoscută în contul de profit și pierdere (a se vedea IAS 18 Venituri din activități curente). Dividendele aferente unui instrument de capitaluri proprii disponibil pentru vânzare se recunosc prin contul de profit și pierdere după ce se stabilește dreptul entității de a primi plata (a se vedea IAS 18).

(56)

Pentru activele financiare și pasivele financiare contabilizate la cost amortizat [a se vedea alineatele (46) și (47)], un câștig sau o pierdere se recunosc prin contul de profit și pierdere atunci când activul financiar sau pasivul financiar este derecunoscut sau depreciat, și prin intermediul procesului de amortizare. Cu toate acestea, pentru activele financiare sau pasivele financiare care sunt elemente acoperite [a se vedea alineatele (78)-(84) și apendicele A alineatele AG98-AG101), contabilizarea câștigului sau a pierderii se face în conformitate cu alineatele (89)-(102).

(57)

În cazul în care o entitate recunoaște activele financiare utilizând contabilizarea la data decontării [a se vedea alineatul (38) și apendicele A alineatele AG53 și AG56], nu se recunoaște nici o modificare a valorii juste a activului de încasat pe parcursul perioadei dintre data tranzacționării și data decontării pentru activele contabilizate la cost sau la costul amortizat (cu excepția pierderilor din depreciere). Cu toate acestea, pentru activele contabilizate la valoarea justă, modificarea valorii juste se recunoaște în contul de profit și pierdere sau în capitalurile proprii, după caz, în conformitate cu alineatul (55).

Deprecierea și irecuperabilitatea activelor financiare

(58)

La data fiecărui bilanț, o entitate trebuie să estimeze dacă există dovezi obiective ale deprecierii unui activ financiar sau a unui grup de active financiare. În cazul în care există astfel de dovezi, entitatea aplică alineatul (63) (pentru active financiarele înregistrate la cost amortizat), alineatul (66) (pentru activele financiare înregistrate la cost) sau alineatul (67) (pentru activele financiare disponibile pentru vânzare) pentru a determina valoarea pierderii din depreciere.

(59)

Un activ financiar sau un grup de active financiare este depreciat și sunt generate pierderi din depreciere atunci și numai atunci când există dovezi obiective ale deprecierii ca urmare a unuia sau mai multor evenimente survenite după recunoașterea inițială a activului („eveniment generator de pierderi”), iar evenimentul (evenimentele) generator (generatoare) de pierderi afectează viitoarele fluxurile de trezorerie preconizate din activul financiare sau grupul de active financiare într-un mod care poate fi evaluat în mod fiabil. Există posibilitatea să nu se poate identifica un eveniment singular și distinct care să fi cauzat deprecierea. Este mai probabil ca efectul combinat al mai multor eveniment să fi stat la baza deprecierii. Pierderile preconizate ca urmare a unor evenimente viitoare, oricât de probabile, nu se trebuie recunoscute. Dovezile obiective ale deprecierii unui activ financiar sau ale unui grup de active financiare includ date observabile care atrag atenția deținătorului activului asupra următoarelor evenimente generatoare de pierderi:

(a)

dificultatea financiară semnificativă a emitentului sau a debitorului;

(b)

încălcarea contractului, de exemplu neîndeplinirea obligației de plată a dobânzii sau a principalului;

(c)

acordarea de către creditor debitorului, din motive economice sau juridice legate de dificultățile financiare ale debitorului, a unei concesii pe care creditorul nu ar fi luat-o în considerare în alte condiții;

(d)

probabilitatea de faliment sau de altă formă de reorganizare financiară a debitorului;

(e)

dispariția unei piețe active pentru activul financiar respectiv din cauza unor dificultăți financiare

sau

(f)

date observabile care indică o scădere cuantificabilă a fluxurilor de trezorerie preconizate dintr-un grup de active financiare de la recunoașterea inițială a acelor active, cu toate că scăderea nu poate fi încă identificată cu active financiare individuale din grup, inclusiv:

(i)

modificări defavorabile în solvabilitatea debitorilor din grup (de exemplu creșterea numărului de întârzieri la plată sau un număr crescut de debitori care utilizează cărți de credit și care și-au atins limita de credit și achită suma minimă pe lună)

sau

(ii)

condiții economice locale sau naționale care se corelează cu neîndeplinirea obligațiilor privind activele din grup (de exemplu o creștere a ratei șomajului în zona geografică a debitorului, o scădere a prețurilor proprietăților imobiliare pentru ipoteci în zona relevantă, o scădere a prețului petrolului pentru activele finanțate în favoarea producătorilor de petrol sau modificări defavorabile în sectorul industrial care îi afectează pe debitorii din grup).

(60)

Dispariția unei piețe active din cauza faptului că instrumentele financiare ale entității nu mai sunt tranzacționate public nu constituie în sine o dovadă de depreciere. Reducerea categoriei de credit a unei entități nu constituie, în sine, o dovadă de depreciere, deși poate constitui dovadă de depreciere atunci când este luată în considerare împreună cu alte informații disponibile. O scăderea a valorii juste a unui activ financiar sub costul său sau sub costul său amortizat nu constituie în mod necesar o dovadă de depreciere (de exemplu, scăderea valorii juste a unei investiții într-un instrument de datorie care este generată de o creștere a ratei dobânzii fără risc).

(61)

Pe lângă tipurile de evenimente descrise la alineatul (59), dovezile obiective de depreciere a unei investiții într-un instrument de capitaluri proprii pot include informații privind modificări semnificative cu efecte defavorabile apărute în mediul tehnologic, de piață, economic sau juridic în care operează emitentul și care indică probabilitatea irecuperabilității costului investiției în instrumentul de capitaluri proprii. O scădere semnificativă sau prelungită a valorii juste a unei investiții într-un instrument de capitaluri proprii sub costul acestuia constituie, de asemenea, o dovadă obiectivă de depreciere.

(62)

În unele cazuri, datele observabile necesare pentru estimarea valorii unei pierderi din deprecierea unui activ financiar pot fi limitate sau pot să nu mai fie relevante pentru condițiile actuale. De exemplu, aceasta poate fi situația atunci când un debitor se află în dificultate financiară și nu există decât prea puține date istorice disponibile referitoare la debitori similari. În astfel de cazuri, o entitate trebuie să recurgă la un raționament bazat pe experiență pentru a estima valoarea oricărei pierderi din depreciere. În mod similar, o entitate trebuie să recurgă la un raționament bazat pe experiență pentru a ajusta datele observabile pentru un grup de active financiare astfel încât să reflecte condițiile curente (a se vedea alineatul AG89). Utilizarea estimărilor rezonabile reprezintă o parte esențială a întocmirii situațiilor financiare și nu le subminează fiabilitatea.

Active financiare înregistrate la costul amortizat

(63)

În cazul în care există dovezi obiective ale survenirii unei pierderi din depreciere pentru împrumuturi sau creanțe sau pentru investițiile păstrate până la scadență înregistrate la costul amortizat, valoarea pierderii este evaluată ca fiind diferența dintre valoarea contabilă a activului și valoarea actualizată a viitoarelor fluxuri de trezorerie preconizate (cu excepția pierderilor din credit viitoare care nu au avut încă loc), actualizată la rata inițială a dobânzii efective a activului financiar (respectiv rata efectivă a dobânzii calculată la momentul recunoașterii inițiale). Valoarea contabilă a activului trebuie redusă fie direct, fie prin utilizarea unui cont de rezerve. Valoarea pierderii se recunoaște în contul de profit și pierdere.

(64)

O entitate estimează mai întâi dacă există dovezi obiective ale deprecierii individual pentru activele financiare care sunt semnificative luate individual, și apoi individual și colectiv, pentru activele financiare care nu sunt semnificative luate individual [a se vedea alineatul (59)]. În cazul în care o entitate determină că nu există dovezi obiective ale deprecierii pentru un activ financiar evaluat individual, indiferent dacă este semnificativ sau nu, ea include acel activ într-un grup de active financiare cu caracteristici de risc al creditului similare și le evaluează colectiv pentru a le stabili deprecierea. Activele care sunt evaluate individual pentru în vederea stabilirii deprecierii și pentru care se recunoaște sau continuă să se recunoască o pierdere din depreciere nu sunt incluse în evaluarea colectivă în vederea stabilirii deprecierii.

(65)

În cazul în care, într-o perioadă ulterioară, valoarea pierderii din depreciere scade, iar scăderea poate fi în mod obiectiv corelată cu un eveniment care a avut loc după recunoașterea deprecierii (cum ar fi îmbunătățirea categoriei de credit a debitorului), pierderea din depreciere recunoscută anterior trebuie reluată, fie direct, fie prin ajustarea unui cont de rezerve. Reluarea nu trebuie să conducă la o valoare contabilă a activului financiar mai mare decât valoarea ce ar fi constituit costul amortizat dacă nu ar fi fost recunoscută deprecierea. Valoarea reluării trebuie recunoscută în contul de profit și pierdere.

Active financiare înregistrate la cost

(66)

În cazul în care există dovezi obiective ale unei pierderi din depreciere pentru un instrument de capitaluri proprii necotat care nu este înregistrat la valoarea justă deoarece valoarea sa justă nu poate fi evaluată în mod fiabil sau pentru un activ derivat care este legat de și care trebuie decontat prin livrarea unui astfel de instrument, valoarea pierderii din depreciere este evaluată ca fiind diferența dintre valoarea contabilă a activului financiar și valoarea actualizată a viitoarelor fluxuri de trezorerie preconizate, actualizată la rata actuală de rentabilitate de pe piață pentru un activ financiar similar [a se vedea alineatul (46) litera (c) și apendicele A alineatele AG80 și AG81). Acestea pierderi din depreciere nu pot fi reluate.

Active financiare disponibile pentru vânzare

(67)

Atunci când o scădere a valorii juste a unui activ financiar disponibil pentru vânzare a fost recunoscută direct în capitalurile proprii și există dovezi obiective că activul este depreciat [a se vedea alineatul (59)], pierderea cumulată care a fost recunoscută direct în capitalurile proprii se elimină din capitalurile proprii și se recunoaște în contul de profit și pierdere, chiar dacă activul financiar nu a fost derecunoscut.

(68)

Valoarea pierderii cumulate care este eliminată din capitalurile proprii și recunoscută în profit sau pierdere în conformitate cu prevederile alineatului (67) este diferența dintre costul de achiziție (net de orice rambursare a principalului și de orice amortizare) și valoarea justă curentă, minus orice pierdere din depreciere pentru activul financiar respectiv, recunoscută anterior în contul de profit și pierdere.

(69)

Pierderile din depreciere recunoscute în profit sau pierdere pentru o investiție într-un instrument de capitaluri proprii clasificat ca fiind disponibil pentru vânzare nu pot fi reluate prin contul de profit și pierdere.

(70)

În cazul în care, într-o perioadă ulterioară, valoarea justă a unui instrument de datorie clasificat ca fiind disponibil pentru vânzare crește, iar creșterea respectivă poate fi corelată în mod obiectiv cu un eveniment care are loc după recunoașterea pierderii din depreciere în profit sau pierdere, pierderea din depreciere trebuie reluată, iar cuantumul reluării trebuie recunoscut în contul de profit și pierdere.

ACOPERIREA ÎMPOTRIVA RISCURILOR

(71)

În cazul în care există o relație de acoperire împotriva riscurilor desemnată între un instrument de acoperire și un element acoperit, astfel cum este descrisă la alineatele (85)-(88) și în apendicele A alineatele AG102-AG104, contabilizarea câștigului sau a pierderii din instrumentul de acoperire și din elementul acoperit se face în conformitate cu alineatele (89)-(102).

Instrumente de acoperire împotriva riscurilor

Instrumente care se încadrează în această categorie

(72)

Prezentul standard nu restricționează circumstanțele în care un instrument derivat poate fi desemnat ca instrument de acoperire, cu condiția îndeplinirii condițiilor de la alineatul (88), cu excepția anumitor opțiuni vândute (a se vedea apendicele A alineatul AG94). Cu toate acestea, un activ financiar nederivat sau un pasiv financiar nederivat poate fi desemnat ca instrument de acoperire numai pentru o operațiune de acoperire a riscului valutar.

(73)

În cadrul contabilității acoperirii împotriva riscurilor, numai instrumentele care implică o parte externă entității care prezintă situația financiară (respectiv externă grupului, segmentului sau entității individuale care face obiectul raportării situației financiară) pot fi desemnate ca instrumente de acoperire. Cu toate că entitățile individuale din cadrul unui grup consolidat sau diferitele divizii din cadrul unei entități pot efectua tranzacții de acoperire în contrapartidă cu alte entități din cadrul grupului sau cu alte divizii din cadrul entității, orice tranzacții de acest fel în interiorul grupului sunt eliminate la consolidare. Prin urmare, astfel de tranzacții de acoperire nu se califică pentru contabilitatea de acoperire în situațiile financiare consolidate ale grupului. Cu toate acestea, ele se pot califica pentru contabilitatea de acoperire în situațiile financiare individuale sau separate ale entităților individuale din cadrul grupului sau în raportarea pe segmente, cu condiția ca acestea să fie externe entității individuale sau segmentului care fac obiectul raportării financiare.

Desemnarea instrumentelor de acoperire

(74)

În mod obișnuit, există o singură evaluare a valorii juste a unui instrument de acoperire în ansamblul său, iar factorii care cauzează modificări ale valorii juste sunt interdependenți. Astfel, o relație de acoperire este desemnată de către o entitate pentru un instrument de acoperire în ansamblul său. Singurele excepții admise sunt:

(a)

separarea valorii intrinsece și a valorii-timp a unui contract pe opțiuni și desemnarea ca instrument de acoperire numai a modificării valorii intrinsece a unei opțiuni, cu excluderea modificării valorii-timp

și

(b)

separarea elementului de dobândă de cursul de schimb la vedere al unui contract la termen.

Aceste excepții sunt admise întrucât valoarea intrinsecă a opțiunii și prima pentru contractul la termen pot fi, în general, evaluate separat. O strategie dinamică de acoperire care evaluează atât valoarea intrinsecă, cât și valoarea-timp a unui contract pe opțiuni se poate califica pentru contabilitatea acoperiri.

(75)

O parte a întregului instrument de acoperire, de exemplu, 50 % din valoarea noțională, poate fi desemnată ca instrument de acoperire în cadrul unei relații de acoperire împotriva riscurilor. Cu toate acestea, nu se poate desemna o relație de acoperire numai pentru o parte a perioadei în timpul căreia un instrument de acoperire este încă în circulație.

(76)

Un singur instrument de acoperire poate fi desemnat ca acoperire împotriva mai multor tipuri de risc, cu condiția ca (a) riscurile acoperite să poată fi identificate în mod clar; (b) eficacitatea acoperirii să poată fi demonstrată și (c) să fie posibilă o desemnare specifică a instrumentului de acoperire și a diferitelor poziții de risc sunt.

(77)

Două sau mai mult instrumente derivate sau părți ale acestora (sau, în cazul unei acoperiri împotriva riscului împotriva riscului de fluctuație a cursului valutar, două sau mai multe instrumente nederivate sau părți din acestea sau o combinație de instrumente derivate și nederivate sau părți ale acestora) pot fi considerate în combinație și desemnate în comun ca instrumente de acoperire, inclusiv atunci când riscul sau riscurile care decurg dintr-un instrument derivat le compensează pe cele care decurg din alte instrumente derivate. Cu toate acestea, un instrument tip „collar” (interval) al ratei dobânzii sau alte instrumente derivate care combină o opțiune vândută și o opțiune cumpărată nu se poate califica drept instrument de acoperire în cazul în care este, de fapt, o opțiune netă vândută (respectiv pentru care se încasează o primă netă). În mod similar, două sau mai multe instrumente (sau părți ale acestora) poate fi desemnate ca instrument de acoperire numai în cazul în care nici unul dintre ele nu este o opțiune vândută sau o opțiune netă vândută.

Elemente acoperite împotriva riscurilor

Elemente care se încadrează în această categorie

(78)

Un element acoperit poate fi un activ sau un pasiv recunoscut, un angajament ferm nerecunoscut, o tranzacție foarte probabilă previzionată sau o investiție netă într-o operațiune din străinătate. Elementul acoperit poate fi (a) un singur activ, pasiv, angajament ferm, tranzacție foarte probabilă previzionată sau investiție netă într-o operațiune din străinătate sau (b) un grup de active, pasive, angajamente ferme, tranzacții foarte probabile previzionate sau investiții nete în operațiuni din străinătate cu caracteristici de risc similare sau (c), în cazul acoperirii portofoliului numai împotriva riscului ratei dobânzii, o parte din portofoliul sau activele financiare sau pasivele financiare care se supun aceluiași risc astfel acoperit.

(79)

Spre deosebire de împrumuturi și creanțe, o investiție păstrată până la scadență nu poate constitui un element acoperit în ceea ce privește riscul ratei dobânzii sau riscul de rambursare anticipată, deoarece desemnarea unei investiții ca fiind păstrată până la scadență implică intenția de păstrare a investiției până la scadență indiferent de variațiile valorii juste sau ale fluxurilor de trezorerie din investiția respectivă care pot fi generate de variațiile ratei dobânzii. Cu toate acestea, o investiție păstrată până la scadență poate constitui un element acoperit în ceea ce privește riscurile aferente fluctuațiilor cursurilor de schimb valutar și riscul de credit.

(80)

În contextul contabilității acoperirii, numai activele, pasivele, angajamentele ferme sau tranzacțiile previzionate foarte probabile care implică o terță parte externă entității pot fi desemnate ca instrumente de acoperire. Prin urmare, contabilitatea de acoperire se poate aplica tranzacțiilor între entități sau segmente din cadrul aceluiași grup numai în situațiile financiare individuale sau separate ale acelor entități sau segmente, dar nu și în situațiile financiare consolidate ale grupului. Cu titlu de excepție, riscul aferent fluctuațiilor de curs de schimb valutar pentru un element monetar din interiorul grupului (de exemplu o sumă de plată/creanță între două filiale) se poate califica drept element acoperit în situațiile financiare consolidate în cazul în care antrenează o expunere la câștiguri sau pierderi din fluctuațiile de curs de schimb valutar care nu pot fi complet eliminate la consolidare în conformitate cu IAS 21 Efectele variațiilor cursurilor de schimb valutar. În conformitate cu IAS 21, câștigurile și pierderile din fluctuațiile cursurilor de schimb valutar pentru elemente monetare din interiorul grupului nu se elimină complet la consolidare atunci când elementul monetar din interiorul grupului este tranzacționat între două entități ale grupului care au monede funcționale diferite.

Desemnarea elementelor financiare ca elemente acoperite împotriva riscurilor

(81)

În cazul în care elementul acoperit este un activ financiar sau un pasiv financiar, acesta poate fi un element acoperit împotriva riscurilor aferente numai unei părți a fluxurilor de trezorerie sau a valorii sale juste (cum ar fi unul sau mai multe fluxuri de trezorerie contractuale specificate sau părți specificate ale acestora sau un procentaj din valoarea justă), cu condiția ca eficiența să poată fi evaluată. De exemplu, o parte identificabilă și care poate fi evaluată separat din expunerea la variațiile ratei dobânzii a unui activ sau a unui pasiv purtător de dobândă poate fi desemnată ca risc acoperit (cum ar fi o rată a dobânzii fără risc sau o rată-etalon a dobânzii componentă a expunerii totale la variațiile ratei dobânzii a unui instrument financiar acoperit).

(81A)

În cazul unei acoperiri a valorii juste a expunerii la variațiile ratei dobânzii a unui portofoliu de active financiare sau de pasive financiare (și numai în cazul unei astfel de acoperiri), partea acoperită poate fi desemnată mai degrabă ca o sumă într-o monedă dată (de exemplu, o sumă în dolari, euro, lire sterline sau ranzi) decât ca active (sau pasive) individuale. Cu toate că portofoliul poate, din motive legate de gestionarea riscului, să includă active și pasive, valoarea desemnată este o valoare a activelor sau o valoare a pasivelor. Desemnarea unei valori nete care să includă active și pasive nu este permisă. Entitatea poate acoperi o parte din riscul privind rata dobânzii cu această sumă desemnată. De exemplu, în cazul acoperirii unui portofoliu care cuprinde active susceptibile de rambursare anticipată, entitatea poate acoperi modificarea valorii juste care se poate atribui variației ratei dobânzii acoperite mai degrabă pe baza datelor prognozate de restabilire a prețului decât pe baza celor contractuale […].

Desemnarea elementelor nefinanciare ca elemente acoperite împotriva riscurilor

(82)

În cazul în care elementul acoperit este un activ nefinanciar sau un pasiv nefinanciar, acesta trebuie desemnat ca element acoperit (a) fie împotriva riscurilor de fluctuație a cursului de schimb valutar, (b) fie în ansamblul său împotriva tuturor riscurilor, din cauza dificultății de a izola și de a evalua partea specifică din modificările fluxurilor de trezorerie sau ale valorii juste imputabilă riscurilor specifice, altele decât riscul variațiilor cursurilor de schimb valutar.

Desemnarea grupurilor de elemente ca elemente acoperite împotriva riscurilor

(83)

Activele similare sau pasivele similare sunt totalizate și acoperite ca grup numai în cazul în care activele individuale sau pasivele individuale din grup sunt expuse aceluiași risc desemnat spre a fi acoperit. De asemenea, modificarea valorii juste imputabilă riscului acoperit pentru fiecare element individual din cadrul grupului se preconizează a fi aproximativ proporțională cu modificarea generală a valorii juste imputabile riscului acoperit al grupului de elemente.

(84)

Datorită faptului că o entitate evaluează eficiența acoperirii comparând fluctuația valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie aferente unui instrument de acoperire (sau unui grup de instrumente de acoperire similare) cu cea a valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie aferente unui element acoperit (sau unui grup de elemente acoperite similare), compararea unui instrument de acoperire mai degrabă cu o poziție generală netă (de exemplu valoarea netă a tuturor activelor cu rată fixă și a pasivelor cu rată fixă cu scadențe similare) decât cu un element acoperit specific nu se califică pentru contabilitatea de acoperire împotriva riscurilor.

Contabilitatea operațiunilor de acoperire împotriva riscurilor

(85)

Contabilitatea de acoperire recunoaște efectele compensării asupra profitului sau pierderii aferente modificărilor valorii juste a instrumentului de acoperire și a elementului acoperit.

(86)

Relațiile de acoperire sunt de trei tipuri:

(a)

acoperirea valorii juste: acoperirea împotriva riscului aferent expunerii la modificările valorii juste a unui activ sau a unui pasiv recunoscut sau a unui angajament ferm nerecunoscut sau a unei părți identificate dintr-un astfel de activ, de pasiv sau de angajament ferm ce poate fi atribuit unui risc specific și care ar putea afecta profitul sau pierderea;

(b)

acoperirea fluxurilor de trezorerie: acoperirea împotriva riscului aferent expunerii la variația fluxurilor de trezorerie care (i) poate fi atribuită unui risc specific asociat cu un activ sau cu un pasiv recunoscut (cum ar fi toate sau unele plăți de dobândă aferente creditelor cu dobândă variabilă) sau cu o tranzacție previzionată foarte probabilă și care (ii) ar putea afecta profitul sau pierderea;

(c)

acoperirea unei investiții nete într-o operațiune din străinătate, astfel cum este definită în IAS 21.

(87)

O acoperire împotriva riscului de curs de schimb valutar al unui angajament ferm poate fi contabilizată ca fiind o acoperire a valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie.

(88)

O relație de acoperire se califică pentru contabilitatea operațiunilor de acoperire în conformitate cu alineatele (89)-(102) atunci și numai atunci când sunt îndeplinite toate condițiile de mai jos:

(a)

La inițierea acoperirii, există o desemnare și o documentație oficială privind relația de acoperire, precum și obiectivul și strategia de gestionare a riscului ale entității, pentru a întreprinde operațiunea de acoperire. Documentația trebuie să cuprindă identificarea instrumentului de acoperire, elementul acoperit sau tranzacția acoperită, natura riscului care se acoperă și modul în care entitatea va efectua evaluarea eficienței instrumentului de acoperire în compensarea expunerii la modificările valorii juste a elementului acoperit sau a fluxurilor de trezorerie ce se pot atribui riscului acoperit.

(b)

Acoperirea se preconizează a fi foarte eficientă (a se vedea apendicele A alineatele AG105-AG113) în procesul de compensare a modificărilor valorii juste sau a fluxurilor de trezorerie aferente riscului acoperit, consecvent cu strategia documentată de gestionare a riscului pentru relația de acoperire respectivă.

(c)

Pentru operațiunile de acoperire a fluxurilor de trezorerie, o tranzacție previzionată care face obiectul acoperirii trebuie să aibă un grad ridicat de probabilitate și să prezinte o expunere la variațiile fluxurilor de trezorerie care ar putea, în final, să afecteze profitul sau pierderea.

(d)

Eficacitatea acoperirii poate fi evaluată în mod fiabil, respectiv valoarea justă sau fluxurile de trezorerie ale elementului acoperit care pot fi atribuite riscului acoperit și valoarea justă a instrumentului de acoperire pot fi evaluate în mod fiabil [a se vedea alineatele (46) și (47) și apendicele A alineatele AG80 și AG81 pentru recomandări privind determinarea valorii juste].

(e)

Acoperirea se evaluează în mod continuu și se determină în mod real dacă a fost cu adevărat eficientă pe perioada de raportare financiară pentru care a fost desemnată acoperirea.

Acoperirea valorii juste

(89)

În cazul în care o operațiune de acoperire a valorii juste îndeplinește condițiile alineatului (88) pe durata exercițiului, ea se contabilizează după cum urmează:

(a)

câștigul sau pierderea rezultat(ă) din reevaluarea instrumentului de acoperire la valoarea justă (pentru un instrument de acoperire derivat) sau componenta de valută a valorii sale contabile evaluată în conformitate cu prevederile IAS 21 (pentru un instrument de acoperire nederivat) este recunoscut(ă) în contul de profit și pierdere

și

(b)

câștigul sau pierderea aferent(ă) elementului acoperit care pot fi atribuite riscului acoperit trebuie să ajusteze valoarea contabilă a elementului acoperit și să fie recunoscut(ă) în contul de profit și pierdere. Acest principiu se aplică atunci când elementul acoperit este în alte condiții evaluat la cost. Recunoașterea în contul de profit și pierdere a câștigului sau a pierderii care poate fi atribuit(ă) riscului acoperit se aplică în cazul în care elementul acoperit este un activ financiar disponibil pentru vânzare.

(89A)

Pentru o acoperire a valorii juste în cazul expunerii la riscul variației ratei dobânzii a unei părți dintr-un portofoliu de active financiare sau de pasive financiare (și numai pentru o astfel de acoperire), cerința specificată la alineatul (89) litera (b) poate fi îndeplinită prin prezentarea câștigului sau a pierderii care poate fi atribuit(ă) elementului acoperit fie:

(a)

ca un post distinct, pe un rând separat, din cadrul activelor, pentru acele perioade de restabilire a prețului în timpul cărora elementul acoperit este un activ,

fie

(b)

ca un post distinct, pe un rând separat, din cadrul pasivelor, pentru acele perioade de restabilire a prețului în timpul cărora elementul acoperit este un pasiv.

Posturile distincte, pe rânduri separate, menționate la literele (a) și (b) se prezintă în cadrul activelor financiare sau al pasivelor financiare. Valorile contabilizate la posturile respective se elimină din bilanț în momentul în care activele sau pasivele de care sunt legate sunt derecunoscute.

(90)

În cazul în care se acoperă numai riscuri particulare care pot fi atribuite unui element acoperit, modificările recunoscute ale valorii juste a elementului acoperit care nu au legătură cu riscul acoperit sunt recunoscute în conformitate cu prevederile alineatului (55).

(91)

O entitate întrerupe în viitor contabilitatea de acoperire menționată la alineatul (89) în cazul în care:

(a)

instrumentul de acoperire expiră sau este vândut, încetat sau exercitat (în acest sens, înlocuirea sau convertirea unui instrument de acoperire într-un alt instrument de acoperire nu reprezintă o expirare sau o încetare, dacă o astfel de înlocuire sau convertire face parte din strategia documentată de acoperire a entității);

(b)

acoperirea nu mai îndeplinește criteriile pentru aplicarea contabilității acoperirii în conformitate cu alineatul (88)

sau

(c)

entitatea revocă desemnarea făcută.

(92)

Orice ajustare, în conformitate cu alineatul (89) litera (b), a valorii contabile a unui instrument financiar acoperit evaluat la cost amortizat [sau, în cazul unei acoperiri a portofoliului împotriva riscului ratei dobânzii, a postului distinct, pe rând separat, din bilanț descris la alineatul (89A)] se amortizează prin contul de profit și pierdere. Amortizarea poate începe de îndată ce există o ajustare și nu trebuie să înceapă mai târziu de data la care elementul acoperit încetează să mai fie ajustat pentru a ține seama de variațiile valorii sale juste care pot fi atribuite riscului acoperit. Ajustarea se bazează pe rata efectivă recalculată a dobânzii la data la care începe amortizarea. Cu toate acestea, în cazul în care, pentru o acoperire a valorii juste în cazul expunerii la riscul ratei dobânzii a unui portofoliu de active financiare sau de pasive financiare (și numai pentru o astfel de acoperire), amortizarea care utilizează rata efectivă recalculată a dobânzii nu este practicabilă, ajustarea se amortizează utilizându-se metoda liniară. Ajustarea se amortizează complet până la scadența instrumentului financiar sau, în cazul unei acoperiri a portofoliului împotriva riscului ratei dobânzii, până la expirarea perioadei relevante de restabilire a prețului.

(93)

Atunci când un angajament ferm nerecunoscut este desemnat ca element acoperit, modificarea ulterioară cumulată a valorii juste a angajamentului ferm care se poate atribui riscului acoperit este recunoscută ca un activ sau ca un pasiv cu un câștig sau o pierdere corespunzătoare în contul de profit și pierdere [a se vedea alineatul (89) litera (b)]. Modificările valorii juste a instrumentului de acoperire se recunosc, de asemenea, în contul de profit și pierdere.

(94)

Atunci când o entitate încheie un angajament ferm de cumpărare a unui activ sau de asumare a unui pasiv care este un element acoperit în cadrul unei acoperiri a valorii juste, valoarea contabilă inițială a activului sau a pasivului rezultată din onorarea de către entitatea respectivă a angajamentului ferm se ajustează pentru a include modificarea cumulată a valorii juste a angajamentului ferm care se poate atribui riscului acoperit recunoscut în bilanț.

Operațiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie

(95)

În cazul în care o acoperire a fluxurilor de trezorerie îndeplinește condițiile alineatului (88) pe durata exercițiului financiar, aceasta se contabilizează după cum urmează:

(a)

partea de câștig sau pierdere aferentă instrumentului de acoperire ce este determinată a fi o acoperire eficace [a se vedea alineatul (88)] se recunoaște direct în capitalurile proprii prin situația modificărilor capitalurilor proprii (a se vedea IAS 1)

și

(b)

partea care nu a fost eficace din câștigul sau pierderea aferent(ă) instrumentului de acoperire se recunoaște în contul de profit și pierdere.

(96)

Mai precis, o operațiune de acoperire a fluxului de trezorerie se contabilizează după cum urmează:

(a)

componenta distinctă a capitalului propriu asociată cu elementul acoperit se ajustează la valoarea mai mică dintre următoarele (în valori absolute):

(i)

câștigul sau pierderea cumulativ(ă) aferent(ă) instrumentului de acoperire de la începutul operațiunii de acoperire

și

(ii)

modificarea cumulată a valorii juste (valoarea actualizată) a fluxurilor de trezorerie preconizate aferente elementului acoperit de la începutul operațiunii de acoperire;

(b)

orice câștig sau pierdere rămasă aferent(ă) instrumentului de acoperire sau unei componente desemnate a acestuia (care nu constituie o operațiune de acoperire eficace) se recunosc prin contul de profit și pierdere

și

(c)

în cazul în care strategia documentată de gestionare a riscului de către o entitate pentru o anumită relație de acoperire exclude din evaluarea eficacității acoperirii riscurilor o componentă distinctă a câștigului sau a pierderii sau a fluxurilor de trezorerie aferente instrumentului de acoperire [a se vedea alineatele (74) și (75) și alineatul (88) litera (a)], componenta exclusă a câștigului sau a pierderii se recunoaște în conformitate cu prevederile alineatului (55).

(97)

În cazul în care o acoperire a unei tranzacții previzionate antrenează ulterior recunoașterea unui activ financiar sau a unui pasiv financiar, câștigurile sau pierderile asociate care au fost recunoscute direct în capitalurile proprii în conformitate cu alineatul (95) trebuie reclasificate în contul profit și pierdere în aceeași perioadă sau în perioadele în care activul dobândit sau pasivul asumat afectează profitul sau pierderea (cum ar fi în perioadele în care sunt recunoscute veniturile sau cheltuielile aferente dobânzilor). Cu toate acestea, în cazul în care o entitate preconizează că totalitatea sau o parte a pierderilor recunoscută direct în capitalurile proprii nu va fi recuperată în cursul uneia sau al mai multor perioade viitoare, ea trebuie să reclasifice prin contul de profit și pierdere valoarea pe care preconizează că nu o va recupera.

(98)

În cazul în care o acoperire a unei tranzacții previzionate antrenează ulterior recunoașterea unui activ nefinanciar sau a unui pasiv nefinanciar sau în cazul în care o tranzacție previzionată privind un activ nefinanciar sau un pasiv nefinanciar devine un angajament ferm pentru care devine aplicabilă contabilitatea de acoperire valorii juste, atunci entitatea adoptă litera (a) sau litera (b) de mai jos:

(a)

Reclasifică câștigurile sau pierderile asociate care au fost recunoscute direct în capitalurile proprii în conformitate cu prevederile alineatului (95) prin contul de profit și pierdere în aceeași perioadă sau în perioadele în care activul dobândit sau pasivul asumat afectează profitul sau pierderea (cum ar fi în perioadele în care sunt recunoscute cheltuielile cu amortizarea sau costurile vânzărilor). Cu toate acestea, în cazul în care o entitate preconizează că totalitatea sau o parte a pierderilor recunoscută direct în capitalurile proprii nu va fi recuperată în cursul uneia sau al mai multor perioade viitoare, ea trebuie să reclasifice prin contul de profit și pierdere valoarea pe care preconizează că nu o va recupera.

(b)

Elimină câștigurile și pierderile asociate care au fost recunoscute direct în capitalurile proprii în conformitate cu prevederile alineatului (95) și le include în costul inițial sau în orice altă valoarea contabilă a activului sau a pasivului.

(99)

O entitate adoptă fie prevederile literei (a), fie pe cele ale literei (b) de la alineatul (98) drept politica sa contabilă și le aplică în mod consecvent tuturor operațiunilor de acoperire la care se referă alineatul (98).

(100)

În cazul altor acoperiri ale fluxurilor de trezorerie decât cele tratate la alineatele (97) și (98), valorile care au fost recunoscute direct în capitalurile proprii trebuie recunoscute în contul de profit și pierdere în aceeași perioadă sau în aceleași perioade în care tranzacția previzionată acoperită afectează profitul sau pierderea (de exemplu atunci când o vânzare previzionată are loc efectiv).

(101)

În oricare dintre situațiile următoare, o entitate întrerupe în viitor contabilitatea de acoperire menționată la alineatele (95)-(100):

(a)

Instrumentul de acoperire expiră sau este vândut, încetat sau exercitat (în acest sens, înlocuirea sau convertirea unui instrument de acoperire într-un alt instrument de acoperire nu reprezintă o expirare sau o încetare, dacă o astfel de înlocuire sau convertire face parte din strategia documentată de acoperire a entității). În acest caz, câștigul sau pierderea cumulativ(ă) aferent(ă) instrumentului de acoperire care rămâne recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii din perioada în care acoperirea era eficace [a se vedea alineatul (95) litera (a)] rămâne recunoscut(ă) separat în capitalurile proprii până când are loc efectiv tranzacția previzionată. Atunci când are loc tranzacția, se aplică alineatele (97), (98) sau (100).

(b)

Acoperirea nu mai îndeplinește criteriile pentru aplicarea contabilității acoperirii de la alineatul (88). În acest caz, câștigul sau pierderea cumulativ(ă) aferent(ă) instrumentului de acoperire care rămân recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii din perioada în care acoperirea era eficace [a se vedea alineatul (95) litera (a)] rămâne recunoscut(ă) separat în capitalurile proprii până când are loc efectiv tranzacția previzionată. Atunci când are loc tranzacția, se aplică alineatele (97), (98) sau (100).

(c)

Tranzacția previzionată se preconizează că nu va mai avea loc, caz în care orice câștig sau pierdere cumulativ(ă) aferent(ă) instrumentului de acoperire care rămâne recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii din perioada în care acoperirea era eficace [a se vedea alineatul (95) litera (a)] se recunoaște prin contul de profit și pierdere. O tranzacție previzionată care nu mai are un grad ridicat de probabilitate [a se vedea alineatul (88) litera (c)] poate încă să aibă loc.

(d)

Entitatea revocă desemnarea. În cazul acoperirilor unei tranzacții previzionate, câștigul sau pierderea cumulativ(ă) aferent(ă) instrumentului de acoperire care rămâne recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii din perioada în care acoperirea era eficace [a se vedea alineatul (95) litera (a)] rămâne recunoscut(ă) separat în capitalurile proprii până când are loc efectiv tranzacția previzionată sau până când aceasta se preconizează că nu va mai avea loc. Atunci când are loc tranzacția, se aplică alineatele (97), (98) sau (100). În cazul în care se preconizează că tranzacția nu va mai avea loc, câștigul sau pierderea cumulativ(ă) care a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii se recunoaște prin contul de profit și pierdere.

Operațiuni de acoperire a unei investiții nete

(102)

Operațiunile de acoperire a unei investiții nete într-o operațiune din străinătate, inclusiv o operațiune de acoperire a unui element monetar care este contabilizat ca făcând parte dintr-o investiție netă (a se vedea IAS 21), se contabilizează în mod similar cu acoperirile fluxurilor de trezorerie:

(a)

partea din câștigul sau pierderea aferentă instrumentului de acoperire care este considerată a constitui o acoperire eficace [a se vedea alineatul (88)] se recunoaște direct în capitalurile proprii în tabloul variațiilor capitalurilor proprii (a se vedea IAS 1)

și

(b)

partea care nu este eficace se recunoaște în contul de profit și pierdere.

Câștigul sau pierderea aferent(ă) instrumentului de acoperire care este legat(ă) de partea eficace a acoperiri care a fost recunoscut(ă) direct în capitalurile proprii se recunoaște în contul de profit și pierdere la ieșirea din activitatea din străinătate.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE ȘI DISPOZIȚIILE TRANZITORII

(103)

Entitățile aplică prezentul standard (inclusiv modificările emise în martie 2004) pentru perioade anuale care încep la data de 1 ianuarie 2005 sau ulterior acestei date. Este permisă și aplicarea înaintea acestei date. Entitățile nu aplică prezentul standard (inclusiv modificările emise în martie 2004) pentru perioade anuale care încep la data de 1 ianuarie 2005 sau ulterior acestei date decât dacă aplică în același timp și IAS 32 (emis în decembrie 2003). În cazul în care o entitate aplică prezentul standard pentru o perioadă care începe înainte de 1 ianuarie 2005, ea trebuie să indice acest fapt.

(104)

Prezentul standard se aplică retroactiv, cu excepția situațiilor menționate la alineatele (105)-(108). Soldul de deschidere al rezultatului reportat pentru cea mai îndepărtată perioadă anterioară prezentată și toate celelalte valori comparative se ajustează ca și cum s-ar fi aplicat întotdeauna prezentul standard, cu excepția cazurilor în care retratarea informațiilor este impracticabilă. În cazul în care retratarea informațiilor este impracticabilă, entitatea trebuie să indice acest fapt, precum și măsura în care informațiile au fost retratate.

(105)

La prima aplicare a prezentului standard, entitățile sunt autorizate să desemneze un activ financiar sau un pasiv financiar recunoscut anterior ca activ financiar sau pasiv financiar la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere sau ca disponibil pentru vânzare, în ciuda cerinței de la alineatul (9) ca astfel de desemnări să se efectueze la recunoașterea inițială. Pentru orice astfel de activ financiar desemnat ca fiind disponibil pentru vânzare, entitatea trebuie să recunoască toate modificările cumulative ale valorii juste într-o componentă distinctă a capitalurilor proprii până la derecunoașterea sau la deprecierea ulterioară, când entitatea trebuie să transfere câștigul sau pierderea respectiv(ă) în contul de profit și pierdere. Pentru orice instrument financiar desemnat ca fiind evaluat la valoarea justă prin contul de profit și pierdere sau desemnat ca fiind disponibil pentru vânzare, entitatea:

(a)

retratează activul financiar sau pasivul financiar utilizând noua desemnare în situațiile financiare comparative

și

(b)

indică valoarea justă a activelor financiare sau a pasivelor financiare desemnate pentru fiecare categorie, precum și clasificarea și valorile contabile din situațiile financiare anterioare.

(106)

Cu excepția cazurilor permise în conformitate cu alineatul (107), entitățile aplică cerințele de derecunoaștere de la alineatele (15)-(37) și din apendicele A alineatele AG36-AG52 cu titlu prospectiv. În consecință, în cazul în care o entitate a derecunoscut active financiare în conformitate cu IAS 39 (revizuit în anul 2000) ca urmare a unei tranzacții care a avut loc înainte de data de 1 ianuarie 2004 și acele active nu ar fi fost derecunoscute în conformitate cu prezentul standard, entitatea nu recunoaște acele active.

(107)

Fără a aduce atingere dispozițiilor alineatului (106), entitățile pot să aplice cerințele de derecunoaștere de la alineatele (15)-(37) și din apendicele A alineatele AG36-AG52 retroactiv, de la o dată la alegerea entității în cauză, cu condiția ca informațiile necesare pentru aplicarea standardului IAS 39 activelor și pasivelor derecunoscute ca urmare a unor tranzacții trecute să fi fost obținute la data contabilizării inițiale a acelor tranzacții.

(108)

Entitățile nu ajustează valoarea contabilă a activelor nefinanciare și a pasivelor nefinanciare pentru a exclude câștigurile și pierderile aferente acoperirilor fluxurilor de trezorerie care au fost incluse în valoarea contabilă înainte de deschiderea exercițiului financiar pentru care se aplică pentru prima dată prezentul standard. La începutul exercițiului financiar pentru care se aplică pentru prima dată prezentul standard, orice valoare recunoscută direct în capitalurile proprii pentru o operațiune de acoperire a unui angajament ferm care, în conformitate cu prezentul standard, se contabilizează ca o acoperire a valorii juste trebuie reclasificată ca activ sau ca pasiv, cu excepția unei operațiuni de acoperire a riscului valutar, care continuă să fie tratată ca o acoperire a fluxurilor de trezorerie.

RETRAGEREA ALTOR POZIȚII OFICIALE

(109)

Prezentul standard înlocuiește IAS 39 Instrumente financiare: recunoaștere și evaluare revizuit în octombrie 2000.

(110)

Prezentul standard și Recomandările de punere în aplicare care îl însoțesc înlocuiesc Recomandările de punere în aplicare emise de Comitetul pentru recomandări de punere în aplicare a IAS 39, instituit de fostul IASC.


(1)  Alineatele (48), (49) și AG69-AG82 din apendicele A cuprind cerințele pentru determinarea valorii juste a unui activ financiar sau a unui pasiv financiar.


Top