Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R1486

    Regulamentul (CE) nr. 1486/2003 al Comisiei din 22 august 2003 de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul siguranței aviației civile (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 213, 23.8.2003, p. 3–6 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/04/2010; abrogat prin 32010R0185

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1486/oj

    07/Volumul 12

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    81


    32003R1486


    L 213/3

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1486/2003 AL COMISIEI

    din 22 august 2003

    de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul siguranței aviației civile

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2320/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2002 de stabilire a unor norme comune în domeniul siguranței aviației civile (1), în special articolul 7 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Pentru a monitoriza aplicarea de către statele membre a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002, Comisia trebuie să efectueze inspecții după șase luni de la intrarea în vigoare a respectivului regulament. Organizarea inspecțiilor, sub supravegherea Comisiei, este necesară pentru a se verifica eficacitatea programelor naționale de control al calității în domeniul siguranței aviației civile.

    (2)

    Comisia ar trebui să coordoneze, împreună cu statele membre, programul de desfășurare și pregătirea inspecțiilor Comisiei. Echipele sale de inspecție ar trebui să includă controlori naționali calificați, puși la dispoziție de statele membre.

    (3)

    Inspecțiile Comisiei ar trebui să fie efectuate în conformitate cu o procedură stabilită, care să includă o metodologie standard.

    (4)

    Informațiile cu caracter deosebit, referitoare la inspecții, ar trebui să fie tratate ca fiind informații secrete.

    (5)

    Comisia ar trebui să ia în considerare activitățile statelor membre și să examineze activitățile, procedurile, programele de instruire și facilitățile de care dispun organizațiile interguvernamentale pentru a utiliza în modul cel mai eficient cunoștințele tehnologice și resursele și pentru a realiza o abordare armonizată, bazată pe cooperare, în domeniul siguranței aviației civile, ori de câte ori este posibil.

    (6)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2320/2002,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    OBIECT ȘI DEFINIȚII

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește procedurile de efectuare a inspecțiilor Comisiei pentru monitorizarea aplicării de către statele membre a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002 la nivelul fiecărui stat membru și al fiecărui aeroport luat în parte.

    Inspecțiile se efectuează de o manieră transparentă, eficientă, armonizată și consecventă.

    Articolul 2

    Definiții

    Următoarele definiții se aplică în înțelesul prezentului regulament:

    1.

    „autoritate competentă” înseamnă autoritatea națională, desemnată de un stat membru în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2320/2002;

    2.

    „inspecția Comisiei” înseamnă o examinare făcută de inspectorii Comisiei privind controalele de calitate existente și măsurile de siguranță, procedurile și structurile în domeniul aviației civile, cu scopul de a se determina conformitatea cu Regulamentul (CE) nr. 2320/2002;

    3.

    „inspector al Comisiei” înseamnă o persoană cu o calificare corespunzătoare, angajată de Comisie sau de un controlor național, mandatat de Comisie pentru a efectua inspecții de securitate în domeniul aviației civile;

    4.

    „comitet” înseamnă comitetul înființat în temeiul articolului 9 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2320/2002;

    5.

    „deficiență” înseamnă neconformitatea cu cerințele stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2320/2002;

    6.

    „controlor național” înseamnă o persoană angajată de un stat membru și calificată ca și controlor de siguranță în domeniul aviației civile, în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1217/2003 (2);

    7.

    „probă” înseamnă testarea măsurilor de siguranță aeriană, în care autoritatea competentă inițiază sau simulează intenția de a comite un act ilegal, cu scopul de a examina eficiența și modul de aplicare a măsurilor existente de siguranță.

    CAPITOLUL II

    CERINȚE GENERALE

    Articolul 3

    Cooperarea între statele membre

    (1)   Fără a aduce atingere răspunderilor care revin Comisiei, statele membre cooperează cu aceasta pentru îndeplinirea sarcinilor sale de inspecție. Această cooperare este efectivă pe durata etapelor pregătitoare, de control și de raportare.

    (2)   Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că notificarea unei inspecții este menținută confidențială, în așa fel încât procesul de inspecție să nu fie compromis.

    Articolul 4

    Exercitarea atribuțiilor Comisiei

    (1)   Fiecare stat membru se asigură că inspectorii Comisiei sunt capabili să-și exercite autoritatea în vederea inspectării activităților privind siguranța aviației civile desfășurate de autoritatea competentă, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2320/2002, precum și cele desfășurate de oricare altă entitate care face obiectul acelui regulament.

    (2)   Fiecare stat membru se asigură că, la cerere, inspectorii Comisiei au acces la următoarea documentație:

    (a)

    programul național de siguranță în domeniul aviației civile, incluzând programul național de instruire în același domeniu;

    (b)

    programul național de control al calității în domeniul siguranței aviației civile;

    (c)

    aeroportul identificat și programele de securitate ale societății de transport aerian;

    (d)

    rezultatele controalelor de conformitate menționate la articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 2320/2002.

    (3)   Ori de câte ori inspectorii Comisiei întâmpină dificultăți în îndeplinirea îndatoririlor lor, statele membre în cauză acordă sprijin Comisiei, prin orice mijloace, în limitele competențelor lor legale, în așa fel încât Comisia să-și poată îndeplini sarcinile în totalitate.

    Articolul 5

    Participarea controlorilor naționali la inspecțiile Comisiei

    (1)   Statele membre pun la dispoziția Comisiei controlori naționali capabili să participe atât la inspecțiile Comisiei cât și la etapele pregătitoare și de raportare aferente.

    (2)   Un controlor național nu participă la inspecțiile Comisiei în statul membru în care este angajat.

    (3)   Statele membre pun la dispoziția Comisiei o listă cu controlorii naționali pe care Comisia îi poate solicita să participe la o inspecție efectuată de aceasta.

    Lista se actualizează cel târziu la sfârșitul lunii iunie a fiecărui an, iar pentru prima oară în termen de două luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

    (4)   Comisia comunică comitetului listele menționate la alineatul (3).

    (5)   Comisia solicită de la autoritatea competentă, cu cel puțin două luni înaintea momentului stabilit pentru începerea inspecției, informații referitoare la disponibilitatea controlorilor naționali pentru a efectua inspecția.

    (6)   Cheltuielile ocazionate de participarea controlorilor naționali la inspecțiile Comisiei sunt suportate de Comisie în conformitate cu normele comunitare.

    Articolul 6

    Criterii de calificare pentru inspectorii Comisiei

    (1)   Pentru a avea dreptul să efectueze inspecții în numele Comisiei, inspectorii Comisiei trebuie să fi absolvit cu succes programul de instruire.

    Instruirea se conformează următoarelor cerințe:

    (a)

    este acreditată de Comisie;

    (b)

    are un caracter inițial și recurent;

    (c)

    asigură un standard de performanță adecvat obiectivului de a controla aplicarea măsurilor de securitate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2320/2002.

    (2)   Comisia se asigură că inspectorii Comisiei îndeplinesc criteriile stabilite în alineatul (1) și că au suficientă experiență teoretică și practică.

    CAPITOLUL III

    PROCEDURILE DE EFECTUARE A INSPECȚIILOR COMISIEI

    Articolul 7

    Notificarea inspecțiilor

    (1)   Comisia acordă autorității competente un preaviz de cel puțin două luni pentru o inspecție care urmează să se efectueze pe teritoriul acesteia.

    (2)   Atunci când un aeroport urmează să fie inspectat, Comisia notifică autoritatea competentă în mod corespunzător.

    (3)   Atunci când notifică autoritatea competentă privind o inspecție, Comisia transmite un chestionar preliminar care trebuie completat de autoritatea competentă, precum și o cerere de punere la dispoziție a documentelor enumerate la articolul 4 alineatul (2).

    Chestionarul completat și documentele solicitate se prezintă Comisiei în termen de șase săptămâni de la primirea notificării privind inspecția.

    Articolul 8

    Pregătirea inspecțiilor

    (1)   Inspectorii Comisiei desfășoară activități pregătitoare pentru a putea să asigure eficiența, precizia și consecvența inspecțiilor.

    (2)   Comisia furnizează autorității competente numele inspectorilor împuterniciți să efectueze o inspecție, precum și alte detalii, după caz.

    (3)   Pentru fiecare inspecție, autoritatea competentă desemnează un coordonator care face demersurile practice legate de activitatea de inspecție care urmează să fie întreprinsă.

    Articolul 9

    Efectuarea inspecțiilor

    (1)   Pentru monitorizarea conformității cu cerințele de siguranță în aviația civilă, stabilite de Regulamentul (CE) nr. 2320/2002, se utilizează o metodologie standard.

    (2)   Statele membre trebuie să asigure însoțitori pentru inspectorii Comisiei pe toată durata inspecției.

    (3)   Inspectorii Comisiei vor deține asupra lor o legitimație prin care să fie autorizați să efectueze inspecții în numele Comisiei, precum și o legitimație de aeroport, care să le ofere acces la toate zonele de interes pentru inspecție.

    (4)   Testele se vor efectua doar cu notificare prealabilă și după obținerea acordului, în strânsă coordonare cu autoritatea respectivă, pentru a asigura siguranța, protecția și eficiența acestora.

    (5)   Ori de câte ori este cazul și este posibil, dar fără a aduce atingere articolului 10, inspectorii Comisiei prezintă o scurtă informare verbală, neoficială, privind rezultatele investigațiilor la fața locului. În orice situație, autoritatea competentă trebuie să fie prompt informată asupra oricăror deficiențe grave constatate la inspecția efectuată de Comisie.

    Articolul 10

    Raport de inspecție

    (1)   În termen de șase luni de la încheierea unei inspecții, Comisia va transmite autorității competente un raport de inspecție.

    Autoritatea competentă prezintă constatările relevante entităților care au fost inspectate.

    (2)   Raportul prezintă constatările făcute pe durata inspecției, precum și deficiențele.

    Raportul poate conține și recomandări pentru acțiuni de remediere.

    (3)   Următoarele criterii de clasificare se aplică atunci când se evaluează modul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002:

    (a)

    conformitate deplină;

    (b)

    conform, dar este de dorit o ameliorare;

    (c)

    nu este conform, prezintă deficiențe minore;

    (d)

    nu este conform, prezintă grave deficiențe;

    (e)

    nu este cazul;

    (f)

    nu se confirmă.

    Articolul 11

    Răspunsul autorității competente

    În termen de șase luni de la data expedierii unui raport de inspecție, autoritatea competentă prezintă Comisiei, în scris, un răspuns la raport în care:

    (a)

    abordează problemele prezentate drept constatări și recomandări;

    (b)

    prezintă un plan de acțiune, specificând măsuri și termene necesare pentru a remedia toate deficiențele identificate.

    Răspunsul nu este necesar dacă raportul de inspecție nu constată nici o deficiență.

    Articolul 12

    Măsuri întreprinse de Comisie

    În cazul existenței unor deficiențe și după primirea răspunsului din partea autorității competente, Comisia poate lua următoarele măsuri:

    (a)

    să prezinte comentarii autorității competente sau să solicite explicații suplimentare pentru a clarifica întregul răspuns sau doar o parte a acestuia;

    (b)

    să întreprindă măsuri de supraveghere ulterioară, pentru a verifica modul de aplicare a măsurilor de remediere, termenul minim de notificare fiind, în acest caz, de două luni;

    (c)

    să inițieze o procedură referitoare la nerespectarea dreptului comunitar de către statul membru în cauză.

    CAPITOLUL IV

    DISPOZIȚII GENERALE ȘI FINALE

    Articolul 13

    Informații cu caracter deosebit

    Fără a aduce atingere articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 2320/2002, Comisia va trata informațiile cu caracter deosebit legate de inspecții ca fiind informații secrete.

    Articolul 14

    Programul de inspecție al Comisiei

    (1)   Comisia cere sfatul Comitetului privind prioritățile în ce privește punerea în aplicare a programului său de inspecție.

    (2)   Comisia informează cu regularitate Comitetul privind punerea în aplicare a programului său de inspecție, precum și rezultatele evaluărilor.

    Articolul 15

    Informarea autorităților competente privind deficiențele majore

    Comisia informează imediat autoritățile competente în cazul în care inspecția pune în evidență o deficiență majoră, considerată a avea un impact semnificativ asupra nivelului general de siguranță a aviației civile în Comunitate.

    Articolul 16

    Coordonarea cu organizațiile interguvernamentale

    Atunci când își întocmește programul de inspecții, Comisia ia în considerare controalele de conformitate planificate sau întreprinse recent de organizațiile interguvernamentale, cu scopul de a asigura eficacitatea generală a diverselor inspecții în materie de siguranță și activități de control referitoare la conformitate.

    Articolul 17

    Revizuire

    Până la 31 iulie 2005 și periodic după această dată, Comisia își revizuiește sistemul de inspecții, în special eficacitatea lui, precum și concordanța acestuia cu activitățile organizațiilor interguvernamentale în acest domeniu.

    Articolul 18

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a 20-a zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 august 2003.

    Pentru Comisie

    Loyola DE PALACIO

    Vicepreședinte


    (1)  JO L 355, 30.12.2002, p. 1.

    (2)  JO L 169, 8.7.2003, p. 44.


    Top