Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002L0072

    Directiva 2002/72/CE a Comisiei din 6 august 2002 privind materialele și obiectele din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentareText cu relevanță pentru SEE.

    JO L 220, 15.8.2002, p. 18–58 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2011; abrogat prin 32011R0010

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2002/72/oj

    13/Volumul 36

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    84


    32002L0072


    L 220/18

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 2002/72/CE A COMISIEI

    din 6 august 2002

    privind materialele și obiectele din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 89/109/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 de apropiere a legislațiilor statelor membre privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu produsele alimentare (1), în special articolul 3,

    după consultarea Comitetului științific pentru alimentație umană,

    întrucât:

    (1)

    Directiva 90/128/CEE a Comisiei din 23 februarie 1990 privind materialele și obiectele din material plastic care vin în contact cu produsele alimentele (2), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/17/CE (3), a fost modificată în mod frecvent și substanțial; din motive de claritate și temeinicie, aceasta ar trebui, prin urmare, codificată.

    (2)

    Articolul 2 din Directiva 89/109/CEE prevede că nu trebuie să aibă loc un transfer al componentelor materialelor și obiectelor, în forma lor finită, în produsele alimentare în cantități care ar putea să pună în pericol sănătatea umană sau să determine o modificare inacceptabilă a compoziției produselor alimentare.

    (3)

    Pentru a realiza obiectivul menționat în cazul materialelor plastice și al obiectelor din material plastic, un instrument potrivit este o directivă specială în sensul articolului 3 din Directiva 89/109/CEE, ale cărei norme generale sunt valabile și pentru situația în discuție.

    (4)

    Domeniul de aplicare al prezentei directive trebuie să coincidă cu acela al Directivei 82/711/CEE a Consiliului (4).

    (5)

    Deoarece normele stabilite de directiva menționată nu sunt potrivite pentru rășinile schimbătoare de ioni, materialele respective și obiectele din acestea se reglementează printr-o directivă specială ulterioară.

    (6)

    Siliconii trebuie considerați mai degrabă elastomeri decât materiale plastice și, prin urmare, se exclud din definiția materialelor plastice.

    (7)

    Elaborarea unei liste de substanțe autorizate, cu specificarea limitei de migrație globală și, după caz, a altor restricții speciale este suficientă pentru realizarea obiectivului prevăzut la articolul 2 din Directiva 89/109/CEE.

    (8)

    În afară de monomeri și alte materii prime, evaluate în întregime și autorizate la nivel comunitar, mai există monomeri și materii prime evaluate și autorizate cel puțin într-un stat membru, care se pot utiliza în continuare în așteptarea evaluării acestora de către Comitetul științific pentru alimentație umană, care decide asupra includerii lor pe lista comunitară; în consecință, prezenta directivă se extinde, în timp util, pentru substanțele și domeniile excluse temporar.

    (9)

    Lista actuală de aditivi este o listă incompletă, deoarece nu conține toate substanțele care sunt acceptate în prezent în unul sau mai multe state membre; în consecință, substanțele respective sunt reglementate în continuare de legislația internă până la luarea unei decizii privind includerea pe lista comunitară.

    (10)

    Prezenta directivă stabilește specificațiile numai pentru câteva substanțe. Celelalte substanțe care necesită specificații rămân, prin urmare, reglementate în această privință de legislația internă până la luarea unei decizii la nivel comunitar.

    (11)

    Pentru anumiți aditivi, restricțiile stabilite de prezenta directivă nu se pot aplica deocamdată în toate situațiile până la culegerea și evaluarea tuturor datelor necesare pentru o mai bună estimare a expunerii consumatorului în unele condiții specifice; prin urmare, aditivii respectivi apar în altă listă decât aceea cu aditivii reglementați în întregime la nivel comunitar.

    (12)

    Directiva 82/711/CEE stabilește normele de bază necesare testelor de migrație a componentelor materialelor plastice și obiectele din material plastic și Directiva 85/572/CEE a Consiliului (5) stabilește lista simulanților ce trebuie utilizați în testele de migrație.

    (13)

    Determinarea unei cantități dintr-o substanță aflată într-un material sau obiect finit este mai simplă decât determinarea nivelului migrației specifice a acestuia. Este permisă, prin urmare, în anumite condiții, verificarea conformității prin determinarea mai degrabă a cantității decât a nivelului migrației specifice.

    (14)

    Pentru anumite tipuri de materiale plastice, existența unor modele de difuzie general recunoscute, obținute din date experimentale, permite estimarea nivelului migrației unei substanțe în anumite condiții, evitând, prin urmare, încercările complexe, scumpe și de durată.

    (15)

    Limita migrației globale reprezintă inerția materialului și previne o modificare inacceptabilă a compoziției produselor alimentare și, prin urmare, reduce necesitatea unui număr mare de limite ale migrației specifice sau alte restricții, oferind astfel un control real.

    (16)

    Directiva 78/142/CEE a Consiliului (6) stabilește limitele pentru cantitatea de clorură de vinil prezentă în materialele plastice și obiectele din material plastic obținute din substanța respectivă și pentru cantitatea de clorură de vinil pusă în libertate de materialele și obiectele menționate și Directivele 80/766/CEE (7) și 81/432/CEE (8) ale Comisiei stabilesc metodele comunitare de analiză pentru controlul limitelor menționate.

    (17)

    Având în vedere o posibilă responsabilitate, sunt necesare declarațiile scrise prevăzute la articolul 6 alineatul (5) din Directiva 89/109/CEE ori de câte ori se utilizează, în scopuri profesionale, materiale plastice și obiecte din material plastic care nu sunt special proiectate pentru a fi utilizate în domeniul alimentar.

    (18)

    Directiva 80/590/CEE a Comisiei (9) prevede simbolul care poate să însoțească orice material și obiect destinat să vină în contact cu produsele alimentare.

    (19)

    În conformitate cu principiul proporționalității, pentru realizarea obiectivului de fond privind asigurarea liberei circulații a materialelor plastice și obiectelor din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, este necesar și oportun să se stabilească normele privind definirea materialelor plastice și substanțelor admise. Prezenta directivă se limitează la ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor urmărite în conformitate cu articolul 5 al treilea paragraf din tratat.

    (20)

    În conformitate cu articolul 3 din Directiva 89/109/CEE, a fost consultat Comitetul științific pentru alimentație umană referitor la dispozițiile care pot să afecteze sănătatea publică.

    (21)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animalelor.

    (22)

    Prezenta directivă nu aduce atingere termenelor finale, prevăzute la anexa VII partea B, până la care statele membre urmează să se conformeze Directiva 90/128/CEE și actele de modificare ale acesteia,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    (1)   Prezenta directivă este o directivă specială în sensul articolului 3 din Directiva 89/109/CEE.

    (2)   Prezenta directivă se aplică materialelor plastice și obiectelor din material plastic și componentelor acestora:

    (a)

    care conțin exclusiv materiale plastice sau

    (b)

    care sunt alcătuite din două sau mai multe straturi de material, fiecare conținând exclusiv material plastic, care sunt îmbinate cu adezivi sau prin orice alte procedee,

    care, sub formă de produs finit, sunt proiectate să vină în contact sau sunt aduse în contact, conform destinației acestora, cu produsele alimentare.

    (3)   În sensul prezentei directive, „material plastic” reprezintă compuși organici macromoleculari care se obțin prin polimerizare, policondensare, poliadiție sau orice alt procedeu similar din molecule cu greutate moleculară mică sau prin modificarea macromoleculelor naturale. La acești compuși macromoleculari, se pot adăuga alte substanțe sau materiale.

    Cu toate acestea, nu se pot considera „materiale plastice” materialele enumerate în continuare:

    (a)

    folia din celuloză regenerată lăcuită sau nelăcuită, reglementată de Directiva 93/10/CEE a Comisiei (10);

    (b)

    elastomerii și cauciucul natural și sintetic;

    (c)

    hârtia și cartonul, fie modificate sau nu prin adăugarea de materiale plastice;

    (d)

    straturile de acoperire superficială obținute din:

    ceruri parafinice, care includ cerurile parafinice sintetice și/sau cerurile microcristaline;

    amestecuri de ceruri enumerate la prima liniuță între ele și/sau cu materiale plastice;

    (e)

    rășinile schimbătoare de ioni;

    (f)

    siliconii.

    (4)   Sub rezerva unei decizii ulterioare a Comisiei, prezenta directivă nu se aplică materialelor și obiectelor alcătuite din două sau mai multe straturi, din care unul sau mai multe nu conțin exclusiv materiale plastice, chiar dacă cel destinat să vină în contact cu produsele agroalimentare nu conține exclusiv materiale plastice.

    Articolul 2

    Transferul de componente din materialele plastice și obiectele din material plastic în produsele agroalimentare nu este mai mare de 10 miligrame pe decimetru pătrat de arie superficială a materialului sau obiectului (mg/dm2) (limita migrației globale). Cu toate acestea, limita respectivă este de 60 de miligrame component pus în libertate pentru fiecare kilogram de produs agroalimentar (mg/kg) în cazurile enumerate în continuare:

    (a)

    obiecte care sunt recipiente sau sunt comparabile cu recipientele sau care se pot umple, cu o capacitate de minimum 500 mililitri (ml) și maximum 10 litri (l);

    (b)

    obiectele care se pot umple și pentru care nu este posibilă estimarea ariei superficiale în contact cu produsele agroalimentare;

    (c)

    capacele, garniturile de etanșare, dopurile sau dispozitivele similare pentru închidere ermetică.

    Articolul 3

    (1)   La fabricația materialelor plastice și a obiectelor din material plastic supuse restricțiilor specificate, se pot utiliza numai monomerii și materiile prime prezentate în anexa II părțile A și B.

    (2)   Prin derogare de la primul paragraf, monomerii și alte materii prime prezentate în anexa II partea B, se pot utiliza în continuare până la 31 decembrie 2004, până la evaluarea acestora de către Comitetul științific pentru alimentație umană.

    (3)   Lista din anexa II partea A se poate modifica:

    fie prin adăugarea substanțelor prezentate în anexa II partea B, în conformitate cu criteriile din anexa II la Directiva 89/109/CEE, fie

    prin includerea de „substanțe noi”, de exemplu substanțe care nu sunt prezentate nici în partea A, nici în partea B din anexa II, în conformitate cu articolul 3 din Directiva 89/109/CEE.

    (4)   Nici un stat membru nu autorizează, pe teritoriul său, utilizarea unei substanțe noi, cu excepția cazului în care procedează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 4 din Directiva 89/109/CEE.

    (5)   Listele prezentate în anexa II părțile A și B nu includ încă monomerii și alte materii prime utilizate numai la fabricarea:

    straturilor de acoperire superficială obținute din produse cu conținut de rășini sau polimerizate sub formă lichidă, de pulberi sau dispersii, cum ar fi emailurile, lacurile, vopselele etc.,

    rășinile epoxidice;

    adezivii și activatorii de adezivi;

    cernelurile tipografice.

    Articolul 4

    În anexa III părțile A și B se prezintă o listă incompletă de aditivi, care se pot utiliza la fabricarea materialelor plastice și a obiectelor din material plastic, împreună cu restricțiile și/sau specificațiile privind utilizarea acestora.

    Pentru substanțele prezentate în anexa III partea B, limitele migrației specifice se aplică de la 1 ianuarie 2004, când se procedează la verificarea conformității prin încercări cu înlocuitor în care se utilizează simulantul D sau medii de încercare, prevăzute de Directivele 82/711/CEE și 85/572/CEE.

    Articolul 5

    Numai produsele obținute prin fermentație bacteriană, prezentate în lista din anexa IV, se pot utiliza în contact cu produsele alimentare.

    Articolul 6

    (1)   Specificațiile generale referitoare la materialele plastice și obiectele din material plastic sunt stabilite în anexa V partea A. Alte specificații referitoare la unele substanțe ce apar în anexele II, III și IV sunt stabilite în anexa V partea B.

    (2)   Explicația numerelor din paranteze care apar în coloana „Restricții și/sau specificații” este dată în anexa IV.

    Articolul 7

    Limitele migrației specifice din lista prezentată în anexa II sunt exprimate în mg/kg. Cu toate acestea, aceste limite se exprimă în mg/dm2 în cazurile enumerate în continuare:

    (a)

    obiectele care sunt recipiente sau sunt comparabile cu recipientele sau care se pot umple, cu o capacitate de minimum 500 ml sau maximum 10 l;

    (b)

    foliile groase și subțiri sau alte materiale care nu se pot umple sau pentru care nu este posibilă estimarea relației dintre aria superficială a acestor materiale și cantitatea de produse agroalimentare în contact cu acestea.

    Pentru cazurile menționate, limitele stabilite în anexa II, exprimate în mg/kg, se împart la factorul de conversie convențional, egal cu 6, pentru a le exprima în mg/dm2.

    Articolul 8

    (1)   Verificarea respectării limitelor de migrație se realizează în conformitate cu normele stabilite de Directivele 82/711/CEE și 85/572/CEE și celelalte dispoziții prevăzute la anexa I.

    (2)   Verificarea respectării limitelor migrației specifice prevăzute la alineatul (1) nu este obligatorie, dacă se poate stabili că respectarea limitei migrației globale prevăzute la articolul (2) nu are ca rezultat depășirea limitelor migrației specifice.

    (3)   Verificarea respectării limitelor migrației specifice prevăzute la alineatul (1) nu este obligatorie, dacă se poate stabili că, luând în considerare migrația completă a substanței reziduale din material sau obiect, nu se poate depăși limita migrației specifice.

    (4)   Verificarea respectării limitelor migrației specifice prevăzute la alineatul (1) se poate asigura prin determinarea cantității de substanță din materialul sau obiectul finit, cu condiția stabilirii în prealabil a unei relații între cantitatea de substanță și valoarea migrației specifice a acesteia, fie printr-o experimentare specifică, fie prin aplicarea unor modele de difuzie general recunoscute, întemeiate pe date științifice. Pentru a demonstra neconformitatea unui material sau obiect, este obligatorie confirmarea valorii estimate a migrației prin încercări experimentale.

    Articolul 9

    (1)   În etapele de comercializare, altele decât cele cu amănuntul, materialele plastice și obiectele din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare se însoțesc de o declarație scrisă în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) din Directiva 89/109/CEE.

    (2)   Alineatul (1) nu se aplică materialelor plastice și obiectelor din material plastic, care prin natura lor sunt destinate în mod clar să vină în contact cu produsele alimentare.

    Articolul 10

    (1)   Directiva 90/128/CEE, astfel cum a fost modificată prin directivele specificate în anexa VII partea A, se abrogă, fără să aducă atingere obligațiilor statelor membre referitoare la termenele finale pentru transpunere și aplicare, stabilite în anexa VII partea B.

    (2)   Trimiterile la directivele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezenta directivă și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa VIII.

    Articolul 11

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

    Articolul 12

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 6 august 2002.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 40, 11.2.1989, p. 38.

    (2)  JO L 75, 21.3.1990, corectat în

    JO L 349, 13.12.1990, p. 26.

    (3)  JO L 58, 28.2.2002, p. 19.

    (4)  JO L 297, 23.10.1982, p. 26. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 97/48/CE (JO L 222, 12.8.1997, p. 10).

    (5)  JO L 372, 31.12.1985, p. 14.

    (6)  JO L 44, 15.2.1978, p. 15.

    (7)  JO L 213, 16.8.1980, p. 42.

    (8)  JO L 167, 24.6.1981, p. 6.

    (9)  JO L 151, 19.6.1980, p. 21.

    (10)  JO L 93, 17.4.1993, p. 27. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Directiva 93/111/CE (JO L 310, 14.12.1993, p. 41).


    ANEXA I

    DISPOZIȚII SUPLIMENTARE APLICABILE LA VERIFICAREA RESPECTĂRII LIMITELOR MIGRAȚIEI

    Dispoziții generale

    1.   La compararea rezultatelor testelor de migrație specificate în anexa la Directiva 82/711/CEE, greutatea specifică a simulanților se consideră în mod convențional ca fiind egală cu 1. Miligramele de substanță (substanțe) puse în libertate per litru de simulant (mg/l) corespund astfel, din punct de vedere numeric, cu miligramele de substanță (substanțe) puse în libertate per kilogram de simulant și, ținând cont de dispozițiile prevăzute de Directiva 85/572/CEE, cu miligramele de substanță (substanțe) puse în libertate per kilogram de produs alimentar.

    2.   Dacă încercările de migrație se realizează pe probe prelevate din materialul sau obiectul respectiv sau pe probe realizate special în acest sens și cantitățile de produs alimentar sau simulant puse în contact cu proba diferă de cele utilizate în condițiile reale de utilizare a materialului sau obiectului, rezultatele obținute trebuie corectate, utilizând următoarea formulă:

    Unde:


    M

    este migrația în mg/kg;

    M

    este masa a substanței puse în libertate de către probă, determinată prin testul de migrație, în mg;

    a1

    este aria superficială a probei în contact cu produsul alimentar sau simulantul în timpul testului de migrație; în dm2;

    a2

    este aria superficială a materialului sau obiectului în condiții reale de utilizare, în dm2;

    q

    este cantitatea de produs alimentar în contact cu materialul sau obiectul în condiții reale, în grame.

    3.   Determinarea migrației se realizează pe material sau obiect sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin utilizarea unor eșantioane luate din material sau obiect sau, dacă este cazul, eșantioane reprezentative pentru materialul sau obiectul respectiv.

    Proba se aduce în contact cu produsul alimentar sau simulantul într-un mod care să reprezinte condițiile de contact din utilizarea reală. În acest sens, încercarea se realizează în așa fel încât doar acele părți ale probei care sunt proiectate să vină în contact cu produsele alimentare în timpul utilizării reale să vină în contact cu produsul alimentar sau simulantul. Condiția respectivă este deosebit de importantă pentru materialele și obiectele care sunt alcătuite din mai multe straturi, pentru părțile de închidere etc.

    Încercarea la migrație a capacelor, garniturilor de etanșare, dopurilor sau altor dispozitive similare pentru închidere ermetică trebuie să se realizeze pe obiectele respective prin aplicarea acestora pe recipientele pentru care sunt destinate într-un mod care să corespundă condițiilor de închidere din utilizarea normală sau previzibilă.

    Pentru toate situațiile, se poate admite demonstrarea respectării limitelor de migrație prin utilizarea unui test mai sever.

    4.   În conformitate cu dispozițiile prevăzute la articolul 8 din prezenta directivă, proba de material sau obiect se aduce în contact cu produsul alimentar sau simulantul corespunzător un interval de timp și la o temperatură care se aleg, luând în considerație condițiile de contact din utilizarea reală, în conformitate cu normele prevăzute de Directivele 82/711/CEE și 85/572/CEE. La expirarea timpului prescris, se procedează la determinarea analitică, pe produsul alimentar sau simulant, a cantității toatele de substanțe (migrația globală) și/sau a cantității specifice din una sau mai multe substanțe (migrarea specifică) puse în libertate de probă.

    5.   Dacă un material sau obiect este destinat să vină în contact repetat cu produsele alimentare, testul(ele) de migrație se realizează de trei ori pentru o singură probă, conform condițiilor stabilite de Directiva 82/711/CEE, utilizând o altă probă de produs alimentar sau simulant(ți) de fiecare dată. Conformitatea acestuia se verifică pe baza nivelului migrației găsit la al treilea test. Cu toate acestea, dacă există o dovadă concludentă care să ateste că nivelului migrației nu crește în al doilea și al treilea test și dacă limita(ele) migrației nu sunt depășite în primul test, nu mai este necesară altă încercare.

    Dispoziții speciale referitoare la migrația globală

    6.   Dacă se utilizează simulanții cu conținut de apă specificați de Directivele 82/711/CEE și 85/572/CEE, determinarea analitică a cantității totale de substanțe puse în libertate de probă se poate realiza prin evaporarea simulantului și cântărirea reziduului.

    Dacă se utilizează ulei de măsline rafinat sau înlocuitorii acestuia, se poate proceda conform metodei prezentate în continuare.

    Proba de material sau obiect se cântărește înainte și după contactul cu simulantul. Simulantul absorbit de probă se extrage și se determină cantitativ: Se scade cantitatea de simulant găsită din greutatea probei determinată după contactul cu simulantul. Diferența dintre greutatea inițială și cea finală corectată reprezintă migrația globală a probei analizate.

    Dacă un material sau obiect este proiectat să vină în contact repetat cu produse agroalimentare și este imposibil, din punct de vedere tehnic, să se efectueze testul descris la punctul 5, se pot accepta modificări ale testului, cu condiția ca acestea să facă posibilă determinarea nivelului migrației care are loc în cel de-al treilea test. Una din modificările posibile de acest tip este descrisă în continuare.

    Testul se efectuează pe trei probe identice de material sau obiect. Una din acestea se supune testului respectiv și se determină migrația globală (M1). A doua și a treia probă se supun la aceleași condiții de temperatură, dar timpul de contact este de două și de trei ori mai mare decât cel specificat și se determină migrația globală în fiecare caz (M2și respectiv M3).

    Materialul sau obiectul se consideră că este conform, cu condiția ca, fie M1,fie M3-M2 să nu depășească limita migrației globale.

    7.   Un material sau obiect care depășește limita migrației globale cu o cantitate mai mică decât sau egală cu deviația analitică standard menționată în continuare se consideră, prin urmare, că este în conformitate cu prezenta directivă.

    S-au constatat următoarele deviații analitice standard:

    20 mg/kg sau 3 mg/dm2 în testele de migrație în care s-au utilizat ulei de măsline rafinat sau înlocuitori,

    12 mg/kg sau 2 mg/dm2 în testele de migrație în care s-au utilizat alți simulanți menționați de Directivele 82/711/CEE și 85/572/CEE.

    8.   Fără a aduce atingere dispozițiilor de la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 82/711/CEE, testele de migrație, în care se utilizează ulei de măsline rafinat sau înlocuitori, nu se realizează pentru a verifica respectarea limitei migrației globale în cazurile în care există o dovadă concludentă că metoda analitică specificată nu este adecvată din punct de vedere tehnic.

    În oricare din aceste cazuri, pentru substanțele pentru care nu sunt prevăzute limite ale migrației specifice sau alte restricții în lista prezentată în anexa II, se aplică o limită universală a migrației specifice de 60 mg/kg sau 10 mg/dm2, după caz. Cu toate acestea, suma tuturor migrațiilor specifice determinate este mai mică sau egală cu limita migrației globale.


    ANEXA II

    LISTA CU MONOMERII ȘI ALTE MATERII PRIME CARE SE POT UTILIZA LA PRODUCEREA MATERIALELOR PLASTICE ȘI A OBIECTELOR DIN MATERIAL PLASTIC

    INTRODUCERE GENERALĂ

    1.   Prezenta anexă conține lista monomerilor și altor materii prime. Lista respectivă include:

    substanțele care se supun polimerizării, care include policondensarea, poliadiția sau orice alt procedeu similar, pentru obținerea produșilor macromoleculari;

    substanțele macromoleculare naturale sau sintetice utilizate la producerea macromoleculelor modificate, dacă monomerii sau alte materii prime necesare pentru sinteza acestora nu sunt incluși (incluse) în lista respectivă;

    substanțele utilizate pentru modificarea substanțelor naturale sau sintetice existente.

    2.   Lista nu include sărurile (inclusiv sărurile duble și acide) de aluminiu, amoniu, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și zinc ale acizilor autorizați, fenolii sau alcoolii care sunt, de asemenea, autorizați. Cu toate acestea, denumirile ce conțin cuvintele „acid … (acizi), săruri” apar în listă, dacă nu se menționează acidul (acizii) liber(i). În fiecare caz, sensul termenului „sare” este „sare de aluminiu, amoniu, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și zinc”.

    3.   De asemenea, lista nu include substanțele enumerate în continuare, deși acestea pot fi prezente:

    (a)

    substanțe ce ar putea să fie prezente în produsul finit sub formă de:

    impurități din substanțele utilizate;

    produse intermediare de reacție;

    produse de descompunere;

    (b)

    oligomeri și substanțe macromoleculare naturale sau sintetice, precum și amestecurile acestora, dacă monomerii sau materiile prime necesare pentru sinteza acestora sunt incluși (incluse) în listă;

    (c)

    amestecuri ale substanțelor autorizate.

    Materialele și obiectele, care conțin substanțele indicate la literele (a), (b) și (c) respectă condițiile stabilite în articolului 2 din Directiva 89/109/CEE.

    4.   Substanțele sunt de calitate tehnică bună în ceea ce privește criteriile de puritate.

    5.   Lista conține următoarele date:

    coloana 1 (Nr. ref.): numărul de referință CEE al materialului pentru ambalaje pentru substanțele din listă;

    coloana 2 (Nr. CAS) numărul de înregistrare CAS (Chemical Abstracts Service);

    coloana 3 (Denumirea): denumirea chimică;

    coloana 4 (restricții și/sau specificații): Acestea pot să includă:

    limita migrației specifice (LMS);

    cantitatea maximă admisă de substanță în materialul sau obiectul finit (CM);

    cantitatea maximă admisă de substanță în materialul sau obiectul finit, exprimată în mg per 6 dm2 de suprafață de contact cu produsele agroalimentare (CMA);

    orice alte restricții prevăzute în mod special;

    orice tip de specificații referitoare la substanță sau la polimer.

    6.   Dacă o substanță care apare în listă sub forma unui compus individual este inclusă și într-un termen general, restricțiile care se aplică substanței respective sunt cele indicate pentru compusul individual.

    7.   Dacă există o inconsecvență între numărul CAS și denumirea chimică, denumirea chimică are prioritate față de numărul CAS. Dacă există o inconsecvență între numărul CAS semnalat în Einecs și cel din registrul CAS, este valabil numărul CAS din registrul CAS.

    8.   În coloana 4 din tabel, se folosesc o serie de abrevieri și expresii ale căror sensuri sunt prezentate în continuare:

    LD

    =

    Limita de detecție a metodei de analiză;

    PF

    =

    Materialul sau obiectul finit;

    NCO

    =

    Conținutul de izocianat;

    ND

    =

    nedetectabil. În sensul prezentei directive, „nedetectabil” reprezintă faptul că substanța nu trebuie detectată printr-o metodă validată de analiză care să o detecteze la limita de sensibilitate (LS) specificată. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita de detecție, până la elaborarea unei metode validate;

    CM

    Cantitatea maximă admisă de substanță „reziduală” din material sau obiect;

    CM(T)

    Cantitatea maximă admisă de substanță „reziduală” din material sau obiect, exprimată prin conținutul total de substanță (substanțe) indicată (indicate). În sensul prezentei directive, cantitatea de substanță din material sau obiect se determină printr-o metodă validată de analiză. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita specificată, până la elaborarea unei metode validate;

    CMA

    Cantitatea maximă admisă de substanță „reziduală” din material sau obiect, exprimată în mg per 6 dm2 suprafață de contact cu produsele alimentare. În sensul prezentei directive, cantitatea de substanță de pe suprafața materialului sau obiectului se determină printr-o metodă validată de analiză. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita specificată, până la elaborarea unei metode validate;

    CMA(T)

    Cantitatea maximă admisă de substanță „reziduală” din material sau obiect, exprimată în mg din conținutul total sau substanța (substanțele) indicate per 6 dm2 de suprafață de contact cu produsele alimentare. În sensul prezentei directive, cantitatea de substanță de pe suprafața materialului sau obiectului se determină printr-o metodă validată de analiză. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita specificată, până la elaborarea unei metode validate;

    LMS

    Limita migrației specifice în aliment sau simulantul alimentului, cu excepția cazului în care există alte specificații. În sensul prezentei directive, migrația specifică a unei substanțe se determină printr-o metodă validată de analiză. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita specificată, până la elaborarea unei metode validate;

    LMS(T)

    Limita migrației specifice în aliment sau simulantul alimentului, exprimată prin conținutul total de substanță(e) indicată(e). În sensul prezentei directive, migrația specifică a unei substanțe se determină printr-o metodă validată de analiză. Dacă această metodă nu există în prezent, se poate utiliza o metodă analitică cu caracteristici de performanță corespunzătoare la limita specificată, până la elaborarea unei metode validate.

    Partea A

    Lista cu monomerii și alte materii prime autorizați(te)

    Nr. ref.

    Nr. CAS

    Denumirea

    Restricții și/sau specificații

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    10030

    000514-10-3

    Acid abietic

     

    10060

    000075-07-0

    Aldehidă acetică

    LMS(T) = 6 mg/kg (2)

    10090

    000064-19-7

    Acid acetic

     

    10120

    000108-05-4

    Acid acetic, ester vinilic al

    LMS = 12 mg/kg

    10150

    000108-24-7

    Anhidridă acetică

     

    10210

    000074-86-2

    Acetilenă

     

    10630

    000079-06-1

    Acrilamidă

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg

    10660

    015214-89-8

    Acid 2-acrilamido-2-metilpropansulfonic

    LMS = 0,05 mg/kg

    10690

    000079-10-7

    Acid acrilic

     

    10750

    002495-35-4

    Acid acrilic, ester benzilic al

     

    10780

    000141-32-2

    Acid acrilic, ester n-butilic al

     

    10810

    002998-08-5

    Acid acrilic, ester sec-butilic al

     

    10840

    001663-39-4

    Acid acrilic, ester terț-butilic al

     

    11000

    050976-02-8

    Acid acrilic, ester diciclopentadienilic al

    CMA = 0,05 mg/6dm(2)

    11245

    002156-97-0

    Acid acrilic, ester dodecilic al

    LMS = 0,05 mg/kg (1)

    11470

    000140-88-5

    Acid acrilic, ester etilic al

     

    11510

    000818-61-1

    Acid acrilic, ester hidroxietilic al

    A se vedea „acid acrilic, monoesterul cu etilenglicolul”

    11530

    000999-61-1

    Acid acrilic, ester 2-hidroxipropilic al

    CMA = 0,05 mg/6dm2

    11590

    000106-63-8

    Acid acrilic, ester izobutilic al

     

    11680

    000689-12-3

    Acid acrilic, ester izopropilic al

     

    11710

    000096-33-3

    Acid acrilic, ester metilic al

     

    11830

    000818-61-1

    Acid acrilic, monoester cu etilenglicolul al

     

    11890

    002499-59-4

    Acid acrilic, ester n-octilic al

     

    11980

    000925-60-0

    Acid acrilic, ester propilic al

     

    12100

    000107-13-1

    Acrilonitril

    LMS = ND (LD = 0,020 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    12130

    000124-04-9

    Acid adipic

     

    12265

    004074-90-2

    Acid adipic, ester divinilic al

    CM = 5 mg/kg. Sau se utilizează numai în calitate de comonomer

    12280

    002035-75-8

    Anhidridă adipică

     

    12310

     

    Albumină

     

    12340

     

    Albumină, coagulată cu formaldehidă

     

    12375

     

    Alcooli, alifatici monohidroxilici saturați lineari primari (C4-C22)

     

    12670

    002855-13-2

    1-Amino-3-aminometil-3,5,5 trimetilciclohexan

    LMS = 6 mg/kg

    12761

    000693-57-2

    Acid 12-aminododecanoic

    LMS = 0,05 mg/kg

    12763

    000141-43-5

    2-Aminoetanol

    LMS = 0,05 mg/kg. Nu se utilizează la polimeri care vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE, ci doar pentru contactul indirect, după stratul de PET.

    12765

    084434-12-8

    N-(2-Aminoetil)-beta-alanină, sarea de sodiu a

    LMS = 0,05 mg/kg

    12788

    002432-99-7

    Acid 11-aminoundecanoic

    LMS = 5 mg/kg

    12789

    007664-41-7

    Amoniac

     

    12820

    000123-99-9

    Acid azelaic

     

    12970

    004196-95-6

    Anhidridă azelaică

     

    13000

    001477-55-0

    1,3-Benzendimetanamină

    LMS = 0,05 mg/kg

    13060

    004422-95-1

    Triclorura acidului 1,3,5-benzentricarboxilic

    CMA = 0,05 mg/6 dm2 (măsurată în acid 1,3,5-benzentricarboxilic)

    13075

    000091-76-9

    Benzoguanamină

    A se vedea „2,4-Diamino-6-fenil-1,3,5 triazină”

    13090

    000065-85-0

    Acid benzoic

     

    13150

    000100-51-6

    Alcool benzilic

     

    13180

    000498-66-8

    Biciclo(2,2,1)hept-2-nă (= Norbornenă)

    LMS = 0,05 mg/kg

    13210

    001761-71-3

    Bis(4-aminociclohexil)metan

    LMS = 0,05 mg/kg

    13326

    000111-46-6

    Bis(2-hidroxietil)eter

    A se vedea „Dietilenglicol”

    13380

    000077-99-6

    2,2-Bis(hidroximetil)-1-butanol

    A se vedea „1,1,2-trimetilolpropan”

    13390

    000105-08-8

    1,4-Bis(hidroximetil)ciclohexan

     

    13395

    004767-03-7

    Acid 2,2-bis(hidroximetil)propionic

    CMA = 0,05 mg/6dm2

    13480

    000080-05-7

    2,2-Bis(4-hidroxifenil)propan

    LMS = 3 mg/kg

    13510

    001675-54-3

    2,2-Bis(4-hidroxifenil)propan bis (2,3-epoxipropil)eter (= BADGE)

    În conformitate cu Directiva 2002/16/CE a Comisiei din 20 februarie 2002 privind utilizarea derivaților epoxidici în materialele plastice și obiectele din material plastic proiectate să vină în contact cu produsele agroalimentare (JO L 51, 22.2.2002, p. 27).

    13530

    038103-06-9

    2,2-Bis(4-hidroxifenil)propan bis (anhidridă ftalică)

    LMS = 0,05 mg/kg

    13550

    000110-98-5

    Bis(hidroxipropil)eter

    A se vedea „Dipropilenglicol”

    13560

    0005124-30-1

    Bis(4-izocianatociclohexil)metan

    A se vedea „Diciclohexilmetan-4,4'-diizocianat”

    13600

    047465-97-4

    3,3-Bis(3-metil-4-hidroxifenil)2-indolinonă

    LMS = 1,8 mg/kg

    13607

    000080-05-7

    Bisfenol A

    A se vedea „2,2-bis(4-hidroxifenil)propan”

    13610

    001675-54-3

    Bisfenol A bis(2,3-epoxipropil)eter

    A se vedea „2,2-bis(4-hidroxifenil)propan bis(2,3-epoxipropil)eter”

    13614

    038103-06-9

    Bisfenol A bis(anhidridă ftalică)

    A se vedea „2,2-bis(4-hidroxifenil)propan bis(anhidridă ftalică)”

    13617

    000080-09-1

    Bisfenol S

    A se vedea „4,4'-dihidroxidifenil sulfonă”

    13620

    010043-35-3

    Acid boric

    LMS(T) = 6 mg/kg (23) (exprimată în bor), fără a aduce atingere dispozițiilor din Directiva 98/83/CE privind apa potabilă (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).

    13630

    000106-99-0

    Butadienă

    CM = 1 mg/kg în PF sau LMS = nedetectabil (LD = 0,020, inclusiv deviația analitică standard)

    13690

    000107-88-0

    1,3-Butandiol

     

    13720

    000110-63-4

    1,4-Butandiol

    LMS(T) = 0,05 mg/kg (24)

    13780

    002425-79-8

    1,4-Butandiol bis(2,3-epoxipropil)eter

    CM = 1 mg/kg în PF (exprimat în grupe epoxidice, Gm = 43)

    13810

    000505-65-7

    1,4-Butandiol formal

    CMA = 0,05 mg/6 dm2

    13840

    000071-36-3

    1-Butanol

     

    13870

    000106-98-9

    1-Butenă

     

    13900

    000107-01-7

    2-Butenă

     

    13932

    000598-32-3

    3-Buten-2-ol

    CMA = ND (LD = 0,02 mg/6 dm2) Se utilizează numai în calitate de monomer pentru prepararea aditivului polimeric

    14020

    000098-54-4

    4-terț-Butilfenol

    LMS = 0,05 mg/kg

    14110

    000123-72-8

    Butiraldehidă

     

    14140

    000107-92-6

    Acid butiric

     

    14170

    000106-31-0

    Anhidridă butirică

     

    14200

    000105-60-2

    Caprolactamă

    LMS(T) = 15 mg/kg (5)

    14230

    002123-24-2

    Caprolactamă, sarea de sodiu a

    LMS(T) = 15 mg/kg (5) (exprimată în caprolactamă)

    14320

    000124-07-2

    Acid caprilic

     

    14350

    000630-08-0

    Monoxid de carbon

     

    14380

    000075-44-5

    Oxiclorură de carbon

    CM = 1 mg/kg în PF

    14411

    008001-79-4

    Ulei de ricin

     

    14500

    009004-34-6

    Celuloză

     

    14530

    007782-50-5

    Clor

     

    14570

    000106-89-8

    1-Cloro-2,3-epoxipropan

    A se vedea „epiclorhidrină”

    14650

    000079-38-9

    Clorotrifluoroetilenă

    CMA = 0,5 mg/6 dm2

    14680

    000077-92-9

    Acid citric

     

    14710

    000108-39-4

    m-Cresol

     

    14740

    000095-48-7

    o-Cresol

     

    14770

    000106-44-5

    p-Cresol

     

    14841

    000599-64-4

    4-Cumilfenol

    LMS = 0,05 mg/kg

    14880

    000105-08-8

    1,4-Ciclohexandimetanol

    A se vedea „1,4-bis(hidroximetil)ciclohexan”

    14950

    003173-53-3

    Ciclohexil izocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO) (26)

    15030

    000931-88-4

    Ciclooctenă

    LMS = 0,05 mg/kg. Se utilizează numai în polimeri care vin în contact cu alimentele, pentru care este prevăzut simulantul A de Directiva 85/572/CEE.

    15070

    001647-16-1

    1,9-Decadienă

    LMS = 0,05 mg/kg

    15095

    000334-48-5

    Acid decanoic

     

    15100

    000112-30-1

    1-Decanol

     

    15130

    000872-05-9

    1-Decenă

    LMS = 0,05 mg/kg

    15250

    000110-60-1

    1,4-Diaminobutan

     

    15272

    000107-15-3

    1,2-Diaminoetan

    A se vedea „etilendiamină”

    15274

    000124-09-4

    1,6-Diaminohexan

    A se vedea „hexametilendiamină”

    15310

    000091-76-9

    2,4-Diamino-6-fenil-1,3,5-triazină

    CMA = 5 mg/6 dm2

    15370

    003236-53-1

    1,6-Diamino-2,2,4-trimetilhexan

    CMA = 5 mg/6 dm2

    15400

    003236-54-2

    1,6-Diamino-2,4,4-trimetilhexan

    CMA = 5 mg/6 dm2

    15565

    000106-46-7

    1,4-Diclorobenzen

    LMS = 12 mg/kg

    15610

    000080-07-9

    4,4'-Diclorodifenil-sulfonă

    LMS = 0,05 mg/kg

    15700

    005124-30-1

    Diciclohexilmetan-4,4'-diizocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimată în NCO (26)

    15760

    000111-46-6

    Dietilenglicol

    LMS(T) = 30 mg/kg (3)

    15790

    000111-40-0

    Dietilentriamină

    LMS = 5 mg/kg

    15820

    000345-92-6

    4,4'-Difluorobenzofenonă

    LMS = 0,05 mg/kg

    15880

    000120-80-9

    1,2-Dihidroxibenzen

    LMS = 6 mg/kg

    15910

    000108-46-3

    1,3-Dihidroxibenzen

    LMS = 2,4 mg/kg

    15940

    000123-31-9

    1,4-Dihidroxibenzen

    LMS = 0,6 mg/kg

    15970

    000611-99-4

    4,4'-Dihidroxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    16000

    000092-88-6

    4,4'-Dihidroxidifenil

    LMS = 6 mg/kg

    16090

    000080-09-1

    4,4'-Dihidroxidifenilsulfonă

    LMS = 0,05 mg/kg

    16150

    000108-01-0

    Dimetilaminoetanol

    LMS = 18 mg/kg

    16240

    000091-97-4

    3,3'-Dimetil-4,4'-difenildiizicianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO 26

    16360

    000576-26-1

    2,6-Dimetilfenol

    LMS = 0,05 mg/kg

    16390

    000126-30-7

    2,2'-Dimetil-1,3-propandiol

    LMS = 0,05 mg/kg

    16450

    000646-06-0

    1,3-Dioxolan

    LMS = 0,05 mg/kg

    16480

    000126-58-9

    Dipentaeritritol

     

    16570

    004128-73-8

    Difenileter-4,4'-diizicianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO (26)

    16600

    005873-54-1

    Difenilmetan-2,4'-diizicianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO 26

    16630

    000101-68-8

    Difenilmetan-4,4'-diizicianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO 26

    16650

    000127-63-9

    Difenilsulfonă

    LMS(T) = 3 mg/kg (25)

    16660

    000110-98-5

    Dipropilenglicol

     

    16690

    001321-74-0

    Divinilbenzen

    CMA = 0,01 mg/6 dm2 sau LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard) pentru divinilbenzen cu etilvinilbenzen în total, conform specificațiilor prevăzute în anexaV.

    16694

    013811-50-2

    N,N'-Divinil-2-imidazolidonă

    CM = 5 mg/kg în PF

    16697

    000693-23-2

    Acid n-dodecandionic

     

    16704

    000112-41-4

    1-Dodecenă

    LMS = 0,05 mg/kg

    16750

    000106-89-8

    Epiclorhidrină

    CM = 1 mg/kg în PF

    16780

    000064-17-5

    Etanol

     

    16950

    000074-85-1

    Etilenă

     

    16960

    000107-15-3

    Etilendiamină

    LMS = 12 mg/kg

    16990

    000107-21-1

    Etilenglicol

    LMS(T) = 30 mg/kg (3)

    17005

    000151-56-4

    Etilenimină

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    17020

    000075-21-8

    Etilenoxid

    CM = 1 mg/kg în PF

    17050

    000104-76-7

    2-Etil-1-hexanol

    LMS = 30 mg/kg

    17160

    000097-53-0

    Eugenol

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    17170

    061788-47-4

    Acizi grași din cocos

     

    17200

    068308-53-2

    Acizi grași din soia

     

    17230

    061790-12-3

    Acizi grași, ulei de tall

     

    17260

    000050-00-0

    Formaldehidă

    LMS(T) = 15 mg/kg (22)

    17290

    000110-17-8

    Acid fumaric

     

    17530

    000050-99-7

    Glucoză

     

    18010

    000110-94-1

    Acid glutaric

     

    18070

    000108-55-4

    Anhidrida glutarică

     

    18100

    000056-81-5

    Glicerină

     

    18220

    068564-88-5

    Acid N-heptilaminoundecanoic

    LMS = 0,05 mg/kg (1)

    18250

    000115-28-6

    Acid hexacloroendometilentetrahidroftalic

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    18280

    000115-27-5

    Anhidridă hexacloroendometilentetrahidroftalică

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    18310

    036653-82-4

    1-Hexadecanol

     

    18430

    000116-15-4

    Hexafluoropropilenă

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    18460

    000124-09-4

    Hexametilendiamină

    LMS = 2,4 mg/kg

    18640

    000822-06-0

    Hexametilendiizocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO (26)

    18670

    000100-97-0

    Hexametilentetramină

    LMS(T) = 15 mg/kg (22) (exprimată în formaldehidă)

    18820

    000592-41-6

    1-Hexenă

    LMS = 3 mg/kg

    18867

    000123-31-9

    Hidrochinonă

    A se vedea „1,4-dihidroxibenzen”

    18880

    000099-96-7

    Acid p-hidroxibenzoic

     

    18897

    016712-64-4

    Acid 6-hidroxi-2-naftalencarboxilic

    LMS = 0,05 mg/kg

    18898

    000103-90-2

    n-(4-Hidroxifenil)acetamidă

    Se utilizează numai sub formă de cristale lichide și după un strat de barieră în materialele plastice multistrat.

    19000

    000115-11-7

    Izobutenă

     

    19060

    000109-53-5

    Eter izobutil vinilic

    CM = 5 mg/kg în PF

    19110

    04098-71-9

    1-Izocianat-3-metilizocianat-3,5,5-trimetilciclohexan

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimată în NCO 26

    19150

    000121-91-5

    Acid izoftalic

    LMS = 5mg/kg

    19210

    001459-93-4

    Acid izoftalic, ester dimetilic al

    LMS = 0,05mg/kg

    19243

    000078-79-5

    Izopren

    A se vedea „2-metil-1,3-butadienă”

    19270

    000097-65-4

    Acid itaconic

     

    19460

    000050-21-5

    Acid lactic

     

    19470

    000143-07-7

    Acid lauric

     

    19480

    002146-71-6

    Acid lauric, ester vinilic al

     

    19490

    000947-04-6

    Laurolactamă

    LMS = 5mg/kg

    19510

    011132-73-3

    Lignoceluloză

     

    19540

    000110-16-7

    Acid maleic

    LMS(T) = 30mg/kg (4)

    19960

    000108-31-6

    Anhidridă maleică

    LMS(T) = 30mg/kg 4 (exprimată în acid maleic)

    19975

    000108-78-1

    Melamină

    A se vedea „2,4,6-triamino-1,3,5-triazină”

    19990

    000079-39-0

    Metacrilamidă

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    20020

    000079-41-4

    Acid metacrilic

     

    20050

    000096-05-9

    Acid metacrilic, ester alilic al

    LMS = 0,05mg/kg

    20080

    002495-37-6

    Acid metacrilic, ester benzilic al

     

    20110

    000097-88-1

    Acid metacrilic, ester butilic al

     

    20140

    002998-18-7

    Acid metacrilic, ester sec-butilic al

     

    20170

    000585-07-9

    Acid metacrilic, ester terț-butilic al

     

    20260

    000101-43-9

    Acid metacrilic, ester ciclohexilic al

    LMS = 0,05mg/kg

    20410

    002082-81-7

    Acid metacrilic, diester cu 1,4-butandiolul al

    LMS = 0,05mg/kg

    20530

    002867-47-2

    Acid metacrilic, ester 2-(dimetilamino)-etilic al

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    20590

    000106-91-2

    Acid metacrilic, ester 2,3-epoxipropilic al

    CMA = 0,02 mg/6 dm2

    20890

    000097-63-2

    Acid metacrilic, ester etilic al

     

    21010

    000097-86-9

    Acid metacrilic, ester izobutilic al

     

    21100

    004655-34-9

    Acid metacrilic, ester izopropilic al

     

    21130

    000080-62-6

    Acid metacrilic, ester metilic al

     

    21190

    000868-77-9

    Acid metacrilic, monoester cu etilenglicolul al

     

    21280

    002177-70-0

    Acid metacrilic, ester fenilic al

     

    21340

    002210-28-8

    Acid metacrilic, ester propilic al

     

    21460

    000760-93-0

    Anhidrida metacrilică

     

    21490

    000126-98-7

    Metacrilonitril

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    21520

    001561-92-8

    Acid metalilsulfonic, sarea de sodiu a

    LMS = 5mg/kg

    21550

    000067-56-1

    Metanol

     

    21640

    000078-79-5

    2-Metil-1,3-butadienă

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    21730

    000563-45-1

    3-Metil-1-butenă

    CMA = 0,006 mg/6 dm2. Se utilizează numai în polipropilenă.

    21765

    106246-33-7

    4,4'-Metilenbis(3-cloro-2,6-dietilanilină)

    CMA = 0,05 mg/6 dm2

    21821

    000505-65-7

    1,4-(Metilendioxi)butan

    A se vedea „1,4-butandiol formal”

    21940

    000924-42-5

    N-Metilolacrilamidă

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    22150

    000691-37-2

    4-Metil-1-pentenă

    LMS = 0,02 mg/kg

    22331

    025513-64-8

    Amestec de 1,6-diamino-2,4,4-trimetilhexan (40 % greutate/greutate) cu 1,6-diamino-2,4,4 (60 % greutate/greutate)

    CMA = 5 mg/6 dm2

    22332

    028679-16-5

    Amestec de 2,2,4-trimetilhexan-1,6-diizocianat (40 % greutate/greutate) cu 2,2,4-trimetilhexan-1,6-diizocianat (60 % greutate/greutate)

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO (26)

    22350

    000544-63-8

    Acid miristic

     

    22360

    001141-38-4

    Acid 2,6-nafatalendicarboxilic

    LMS = 5 mg/kg

    22390

    000840-65-3

    Acid 2,6-nafatalendicarboxilic, ester dimetilic al

    LMS = 0,05 mg/kg

    22420

    003173-72-6

    1,5-Naftalen diizocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO (26)

    22437

    000126-30-7

    Neopentilglicol

    A se vedea „2,2-dimetil-1,3-propandiol”

    22450

    009004-70-0

    Nitroceluloză

     

    22480

    000143-08-8

    1-Nonanol

     

    22550

    000498-66-8

    Norbornen

    A se vedea „diciclo(2.2.1)hept-2-enă”

    22570

    000112-96-9

    Octadecil izocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimat în NCO (26)

    22600

    000111-87-5

    1-Octanol

     

    22660

    000111-66-0

    1-Octenă

    LMS = 15 mg/kg

    22763

    000112-80-1

    Acid oleic

     

    22778

    007456-68-0

    4,4'-Oxibis(benzensulfonilazidă)

    CMA = 0,05 mg/6 dm2

    22780

    000057-10-3

    Acid palmitic

     

    22840

    000115-77-5

    Pentaeritritol

     

    22870

    000071-41-0

    1-Pentanol

     

    22900

    000109-67-1

    1-Pentenă

    LMS = 5 mg/kg

    22937

    001623-05-8

    Eter perfluoropropilperfluorovinilic

    LMS = 0,05 mg/kg

    22960

    000108-95-2

    Fenol

     

    23050

    000108-45-2

    1,3-Fenilendiamină

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    23155

    000075-44-5

    Fosgen

    A se vedea „clorura de carbonil”

    23170

    007664-38-2

    Acid fosforic

    LMS = ND (LD = 1 mg/kg în PF)

    23175

    000122-52-1

    Acid fosforos, ester trietilic al

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    23187

     

    Acid ftalic

    A se vedea „acidul tereftalic”

    23200

    000088-99-3

    Acid o-ftalic

     

    23230

    000131-17-9

    Acid ftalic, ester dialilic al

    LMS = ND (LD = 0,01 mg/kg)

    23380

    000085-44-9

    Anhidridă ftalică

     

    23470

    000080-56-8

    alfa-Pinen

     

    23500

    000127-91-3

    beta-Pinen

     

    23547

    009016-00-6

    063148-62-9

    Polidimetilsiloxan (Gm > 6 800)

    Conform specificațiilor prevăzute în anexa V

    23590

    025322-68-3

    Polietilenglicol

     

    23651

    025322-69-4

    Polipropilenglicol

     

    23740

    000057-55-6

    1,2-Propandiol

     

    23770

    000504-63-2

    1,3-Propandiol

    LMS = 0,05 mg/kg

    23800

    000071-23-8

    1-Propanol

     

    23830

    000067-63-0

    2-Propanol

     

    23860

    000123-38-6

    Aldehidă propionică

     

    23890

    000079-09-4

    Acid propionic

     

    23920

    000105-38-4

    Acid propionic, ester vinilic al

    LMS(T) = 6 mg/kg 2 (exprimată în aldehidă acetică)

    23950

    000123-62-6

    Anhidridă propionică

     

    23980

    000115-07-1

    Propilenă

     

    24010

    000075-56-9

    Propilenoxid

    CM = 1 mg/kg în PF

    24051

    000120-80-9

    Pirocatechol

    A se vedea „1,2-dihidroxibenzen”

    24057

    000089-32-7

    Anhidridă piromelitică

    LMS = 0,05 mg/kg (exprimată în acid piromelitic)

    24070

    073138-82-6

    Acizi rezinici

     

    24072

    000108-46-3

    Resorcinol

    A se vedea „1,3-dihidroxibenzen”

    24073

    000101-90-6

    Resorcinol diglicidil eter

    CMA = 0,05 mg/6 dm2. Nu se utilizează în polimerii care vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE, ci doar pentru contactul indirect cu alimentele, după stratul de PET.

    24100

    008050-09-7

    Colofoniu

     

    24130

    008050-09-7

    Gumă rezinică

    A se vedea „colofoniu”

    24160

    008052-10-6

    Ulei de tall rezinic

     

    24190

    009014-63-5

    Rășină de lemn

     

    24250

    009006-04-6

    Cauciuc natural

     

    24270

    000069-72-7

    Acid salicilic

     

    24280

    000111-20-6

    Acid sebacic

     

    24430

    002561-88-8

    Anhidridă sebacică

     

    24475

    001313-82-2

    Sulfură de sodiu

     

    24490

    000050-70-4

    Sorbitol

     

    24520

    008001-22-7

    Ulei de soia

     

    24540

    009005-25-8

    Amidon alimentar

     

    24550

    000057-11-4

    Acid stearic

     

    24610

    000100-42-5

    Stiren

     

    24760

    026914-43-2

    Acid stirensulfonic

    LMS = 0,05 mg/kg

    24820

    000110-15-6

    Acid succinic

     

    24850

    000108-30-5

    Anhidridă succinică

     

    24880

    000057-50-1

    Sucroză

     

    24887

    006362-79-4

    Acid 5-sulfoizoftalic, sarea monosodică a

    LMS = 5 mg/kg

    24888

    003965-55-7

    Acid 5-sulfoizoftalic, ester dimetilic al sării de sodiu a

    LMS = 0,05 mg/kg

    24910

    000100-21-0

    Acid tereftalic

    LMS = 7,5 mg/kg

    24940

    000100-20-9

    Diclorura acidului tereftalic

    LMS(T) = 7,5 mg/kg (exprimată în acid tereftalic)

    24970

    000120-61-6

    Acid tereftalic, ester dimetilic al

     

    25080

    001120-36-1

    1-Tetradecenă

    LMS = 0,05 mg/kg

    25090

    000112-60-7

    Tetraetilenglicol

     

    25120

    000116-14-3

    Tetrafluoroetilenă

    LMS = 0,05 mg/kg

    25150

    000109-99-9

    Tetrahidrofuran

    LMS = 0,06 mg/kg

    25180

    000102-60-3

    N,N,N',N'-Tetrakis(2-hidroxipropil)etilendiamină

     

    25210

    000584-84-9

    2,4-Toluendiizocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimată în NCO (26)

    25240

    000091-08-7

    2,6-Toluendiizocianat

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimată în NCO (26)

    25270

    026747-90-0

    2,4-Toluendiizocianat dimer

    CM(T) = 1 mg/kg (exprimată în NCO (26)

    25360

     

    Acid trialchil(C5-C15)acetic, ester 2,3-epoxipropilic al

    CM = 1mg/kg în PF (exprimată în grupă epoxidică, Gm = 43)

    25380

    Acid trialchil (C7-C17)acetic, esteri vinilici ai (= vinil versatat)

    CMA = 0,05 mg/6 dm2

    25385

    000102-70-5

    Trialilamină

    Conform specificațiilor prevăzute în anexa V

    25420

    000108-78-1

    2,4,6-Triamino-1,3,5-triazină

    LMS = 30 mg/kg

    25450

    026896-48-0

    Triciclodecandimetanol

    LMS = 0,05 mg/kg

    25510

    000112-27-6

    Trietilenglicol

     

    25600

    000077-99-6

    1,1,1-Trimetilolpropan

    LMS = 6 mg/kg

    25840

    003290-92-4

    Trimetacrilat de 1,1,1-trimetilolpropan

    LMS = 0,05 mg/kg

    25900

    000110-88-3

    Trioxan

    CM = 0,05 mg/kg

    25910

    024800-44-0

    Tripropilenglicol

     

    25927

    027955-94-8

    1,1,1-Tris(4-hidroxifenol)etan

    CM = 0,05 mg/kg în PF. Se utilizează numai în policarbonați.

    25960

    000057-13-6

    Uree

     

    26050

    000075-01-4

    Clorură de vinil

    A se vedea Directiva 78/142/CEE a Consiliului

    26110

    000075-35-4

    Clorură de viniliden

    CM = 5 mg/kg în PF sau LMS = ND (LD = 0,05 mg/kg)

    26140

    000075-38-7

    Fluorură de viniliden

    LMS = 5 mg/kg

    26155

    001072-63-5

    1-Vinilimidazol

    CM = 5 mg/kg în PF

    26170

    003195-78-6

    N-Vinil-N-metilacetamidă

    CM = 2 mg/kg în PF

    26320

    002768-02-7

    Viniltrimetoxisilan

    CM = 5 mg/kg în PF

    26360

    007732-18-5

    Apă

    Conform Directivei 98/83/CE

    Partea B

    Lista cu monomerii și alte materii prime care se pot utiliza în continuare, până la o decizie privind includerea în lista din partea A

    Nr. ref.

    Nr. CAS

    Denumirea

    Restricții și/sau specificații

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    10599/90A

    061788-89-4

    Dimeri ai acizilor grași nesaturați (C18), distilați

     

    10599/91

    061788-89-4

    Dimeri ai acizilor grași nesaturați (C18), nedistilați

     

    10599/92A

    068783-41-5

    Dimeri ai acizilor grași nesaturați (C18), hidrogenați, distilați

     

    10599/93

    068783-41-5

    Dimeri ai acizilor grași nesaturați (C18), hidrogenați, nedistilați

     

    11500

    000103-11-7

    Acid acrilic, ester 2-etilhexilic al

     

    13050

    000528-44-9

    Acid 1,2,4-Benzentricarboxilic

    A se vedea „acidul trimelitic”

    14260

    000502-44-3

    Caprolactonă

     

    14800

    003724-65-0

    Acid crotonic

     

    15730

    000077-73-6

    Diciclopentadienă

     

    16210

    006864-37-5

    3,3'-Dimetil-4,4'-diaminodiciclohexilmetan

     

    17110

    016219-75-3

    5-Etilidenbiciclo[2.2.1]hept-2-enă

     

    18370

    000592-45-0

    1,4-Hexadienă

     

    18700

    000629-11-8

    1,6-Hexandiol

     

    21370

    010595-80-9

    Acid tereftalic, ester 2-sulfoetilic al

     

    21400

    054276-35-6

    Acid tereftalic, ester sulfopropilic al

     

    21970

    000923-02-4

    N-Metilolmetacrilamidă

     

    22210

    000098-83-9

    alfa-Metilstiren

     

    25540

    000528-44-9

    Acid trimelitic

    CM = 5 mg/kg în PF

    25550

    000552-30-7

    Anhidridă trimelitică

    CM = 5 mg/kg în PF (exprimată în acid trimelitic)

    26230

    000088-12-0

    Vinilpirolidonă

     


    ANEXA III

    LISTA INCOMPLETĂ CU ADITIVII CARE SE POT UTILIZA LA PRODUCEREA MATERIALELOR PLASTICE ȘI A OBIECTELOR DIN MATERIAL PLASTIC

    INTRODUCERE GENERALĂ

    1.   Prezenta anexă conține lista cu:

    (a)

    substanțele care se încorporează în materialele plastice pentru a obține un efect tehnic în produsul finit. Acestea sunt destinate să fie prezente în obiectele finite;

    (b)

    substanțele utilizate pentru a asigura un mediu în care să aibă loc polimerizarea (de exemplu emulgatori, agenți tensioactivi, agenți de tamponare etc.).

    Lista nu include substanțele care influențează direct formarea polimerilor (de exemplu, catalizatori).

    2.   Lista nu include sărurile (inclusiv sărurile duble și sărurile acide) de aluminiu, amoniu, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și zinc ale acizilor autorizați, fenolii și alcoolii care sunt, de asemenea, autorizați. Cu toate acestea, denumirile ce conțin cuvintele „acid (acizi) …, săruri” figurează pe listă dacă nu se menționează acidul (acizii) liber(i) corespunzător(i). În aceste situații, sensul termenului „săruri” este „săruri de aluminiu, amoniu, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și zinc”.

    3.   Lista nu include substanțele enumerate în continuare, deși acestea pot fi prezente:

    (a)

    substanțe care ar putea să fie prezente în produsul finit, cum ar fi:

    impurități din substanțele utilizate;

    produse intermediare de reacție;

    produse de descompunere;

    (b)

    amestecuri de substanțe autorizate.

    Materialele și obiectele care conțin substanțele indicate la literele (a) și (b) respectă condițiile stabilite în articolul 2 din Directiva 89/109/CEE.

    4.   Substanțele sunt de calitate tehnică bună referitor la criteriile de puritate.

    5.   Lista conține următoarele date:

    coloana 1 (Nr. ref.): numărul de referință CEE al materialului pentru ambalaje pentru substanțele din listă;

    coloana 2 (Nr. CAS) numărul de înregistrare CAS (Chemical Abstracts Service);

    coloana 3 (Denumirea): denumirea chimică;

    coloana 4 (restricții și/sau specificații): Acestea pot să includă:

    limita migrației specifice (LMS);

    cantitatea maximă admisă de substanță în materialul sau obiectul finit (CM);

    cantitatea maximă admisă de substanță în materialul sau obiectul finit, exprimată în mg per 6 dm2 de suprafață de contact cu produsele alimentare (CMA);

    orice alte restricții prevăzute în mod special;

    orice tip de specificații referitoare la substanță sau la polimer.

    6.   Dacă o substanță care apare în listă sub forma unui compus individual este inclusă și într-un termen general, restricțiile care se aplică substanței respective sunt cele indicate pentru compusul individual.

    7.   Dacă există o inconsecvență între numărul CAS și denumirea chimică, denumirea chimică are prioritate față de numărul CAS. Dacă există o inconsecvență între numărul CAS semnalat în EINECS și cel din registrul CAS, este valabil numărul CAS din registrul CAS.

    Partea A

    Lista incompletă cu aditivii armonizați în totalitate la nivel comunitar

    Nr. ref.

    Nr. CAS

    Denumirea

    Restricții și/sau specificații

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    30000

    000064-19-7

    Acid acetic

     

    30045

    000123-86-4

    Acid acetic, ester butilic al

     

    30080

    004180-12-5

    Acid acetic, sare de cupru a

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru)

    30140

    000141-78-6

    Acid acetic, ester etilic al

     

    30280

    000108-24-7

    Anhidrida acetică

     

    30295

    000067-64-1

    Acetonă

     

    30370

    Acid acetilacetic, săruri ale

     

    30400

    Gliceride acetilate

     

    30610

    Acizi, C2-C24, alifatici lineari monocarboxilici din uleiuri și grăsimi naturale și esterii mono, di și triesterii acestora cu glicerolul (sunt incluși acizi grași ramificați în proporțiile naturale)

     

    30612

    Acizi, C2-C24, alifatici lineari monocarboxilici sintetici și mono, di și triesterii acestora cu glicerolul

     

    30960

    Acizi alifatici monocarboxilici (C6-C22), esterii cu poliglicerolul

     

    31328

    Acizi grași din grăsimile și uleiurile alimentare de origine animală sau vegetală

     

    31530

    123968-25-2

    Acid acrilic, ester 2,4-di-terț-pentil-6-[1-(3,5-di-terț-pentil-2-hidroxifenil)etil]fenilic al

    LMS = 5 mg/kg

    31730

    000124-04-9

    Acid adipic

     

    33120

    Alcooli alifatici monohidroxilici saturați lineari primari (C4-C24)

     

    33350

    009005-32-7

    Acid alginic

     

    33801

    Acid n-alchil(C10-C13)benzensulfonic

    LMS = 30 mg/kg

    34240

    Acid alchil(C10-C13)sulfonic, esterii cu fenolii ai

    LMS = 6 mg/kg. Autorizată până la 1 ianuarie 2002.

    34281

    Acizi alchil(C8-C22)sulfurici lineari primari cu număr par de atomi de carbon

     

    34475

    Fosfit bazic de aluminiu și calciu hidratat

     

    34480

    Aluminiu sub formă de fibre, foițe și pulberi

     

    34560

    021645-51-2

    Hidroxid de aluminiu

     

    34690

    011097-59-9

    Carbonat bazic de aluminiu și magneziu

     

    34720

    001344-28-1

    Oxid de aluminiu

     

    35120

    013560-49-1

    Acid 3-aminocrotonic, diester cu tiobis (2-hidroxietil) eter

     

    35160

    006642-31-5

    6-Amino-1,3-dimetiluracil

    LMS = 5 mg/kg

    35170

    000141-43-5

    2-Aminoetanol

    LMS = 0,05 mg/kg. Nu se utilizează în polimerii ce vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE, ci doar pentru contactul indirect cu alimentele, după stratul PET

    35284

    000111-41-1

    N-(2-aminoetil)etanolamină

    LMS = 0,05 mg/kg. Nu se utilizează în polimerii ce vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE, ci doar pentru contactul indirect cu alimentele, după stratul PET

    35320

    007664-41-7

    Amoniac

     

    35440

    001214-97-9

    Bromură de amoniu

     

    35600

    001336-21-6

    Hidroxid de amoniu

     

    35840

    000506-30-9

    Acid arahic

     

    35845

    007771-44-0

    Acid arahidonic

     

    36000

    000050-81-7

    Acid ascorbic

     

    36080

    000137-66-6

    Palmitat de ascorbil

     

    36160

    010605-09-1

    Stearat de ascorbil

     

    36640

    000123-77-3

    Azodicarbonamidă

    Se utilizează numai ca agent de expandare

    36840

    012007-55-5

    Tetraborat de bariu

    LMS(T) = 1 mg/kg [exprimată în bariu (12)și LMS(T) = 6 mg/kg (23) exprimată în bor] fără a aduce atingere dispozițiilor din Dirrectiva 98/83/CE privind apa potabilă (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).

    36880

    008012-89-3

    Ceară de albine

     

    36960

    003061-75-4

    Behenamidă

     

    37040

    000112-85-6

    Acid behenic

     

    37280

    001302-78-9

    Bentonită

     

    37360

    000100-52-7

    Benzaldehidă

    Conform notei 9 din anexa VI

    37600

    000065-85-0

    Acid benzoic

     

    37680

    000136-60-7

    Acid benzoic, ester butilic al

     

    37840

    000093-89-0

    Acid benzoic,ster etilic al

     

    38080

    000093-58-3

    Acid benzoic,eter metilic al

     

    38160

    002315-68-6

    Acid benzoic, ester propilic al

     

    38320

    005242-49-9

    4-(2-Benzoxazolil)-4'-(5-metil-2-benzoxazolil)stilben

    Conform specificațiilor din anexa V

    38510

    136504-96-6

    1,2-Bis(3-aminopropil)etilendiamină, polimer cu N-butil-2,2-6,6-tetrametil-4-piperidinamina și 2,4,6-triclor-1,3,5-triazină

    LMS = 5 mg/kg

    38515

    001533-45-5

    4,4'-Bis(2-benzoxazolil)stilben

    LMS = 0,05 mg/kg (1)

    38810

    080693-00-1

    Bis(2,6-di-terț-butil-4-metilfenil)pentaeritrol difosfit

    LMS = 5 mg/kg (suma fosfitului cu fosfatul)

    38840

    154862-43-8

    Difosfit de bis(2,4-dicumilfenil)pentaeritrol

    LMS = 5 mg/kg (suma substanței cu forma oxidată a acesteia bis(2,4-dicumilfenil)pentaeritrolfosfat și produsul de hidroliză al acesteia (2,4-dicumilfenol).

    38879

    135861-56-2

    Bis(3,4-dimetilbenziliden)sorbitol

     

    38950

    079072-96-1

    Bis(4-etilbenziliden)sorbitol

     

    39200

    006200-40-4

    Clorură de bis(2-hidroxietil)-2-hidroxipropil-3-(dodeciloxi)metilamoniu

    LMS = 1,8 mg/kg

    39815

    182121-12-6

    9,9-Bis(metoximetil)fluoren

    CMA = 0,05 mg/6 dm2

    39890

    087826-41-3

    069158-41-4

    054686-97-4

    081541-12-0

    Bis(metilbenziliden)sorbitol

     

    39925

    129228-21-3

    3,3-Bis(metoximetil)-2,5-dimetilhexan

    LMS = 0,05 mg/kg

    40120

    068951-50-8

    Bis(polietilenglicol)hidroximetilfosfat

    LMS = 0,6 mg/kg

    40320

    010043-35-3

    Acid boric

    LMS(T) = 6 mg/kg (23) (exprimată în bor), fără a aduce atingere dispozițiilor din Directiva 98/83/CE privind apa potabilă (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).

    40400

    010043-11-5

    Nitrură de bor

     

    40570

    000106-97-8

    Butan

     

    40580

    000110-63-4

    1,4-Butandiol

    LMS(T) = 0,05 mg/kg (24)

    41040

    005743-36-2

    Butirat de calciu

     

    41120

    010043-52-4

    Clorură de calciu

     

    41280

    001305-62-0

    Hidroxid de calciu

     

    41520

    001305-78-8

    Oxid de calciu

     

    41600

    012004-14-7

    037293-22-4

    Sulfoaluminat de calciu

     

    41680

    000076-22-2

    Camfor

    Conform notei 9 din anexa VI

    41760

    008006-44-8

    Ceară candelilla

     

    41840

    000105-60-2

    Caprolactamă

    LMS(T) = 15 mg/kg (5)

    41960

    000124-07-2

    Acid caprilic

     

    42160

    000124-38-9

    Bioxid de carbon

     

    42320

    007492-68-4

    Acid carbonic, sarea de cupru

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru)

    42500

    Acid carbonic, săruri

     

    42640

    009000-11-7

    Carboximetilceluloză

     

    42720

    008015-86-9

    Ceară de carnauba

     

    42800

    009000-71-9

    Cazeină

     

    42960

    064147-40-6

    Ulei de ricin deshidratat

     

    43200

    Ulei de ricin, mono și digliceride ale

     

    43280

    009004-34-6

    Celuloză

     

    43300

    009004-36-8

    Acetobutirat de celuloză

     

    43360

    068442-85-3

    Celuloză regenerată

     

    43440

    008001-75-0

    Cerezină

     

    43515

    Clorurile esterilor colinei cu acizii grași din uleiul de cocos

    CMA = 0,9 mg/6 dm2

    44160

    000077-92-9

    Acid citric

     

    44640

    000077-93-0

    Acid citric, ester trietilic al

     

    45195

    007787-70-4

    Bromură de cupru

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru)

    45200

    001335-23-5

    Iodură de cupru

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru) și LMS(T) = 1 mg/kg (11) (exprimată în iod)

    45280

    Fibre de bumbac

     

    45450

    068610-51-5

    p-Cresol-diciclopentadien-izobutilenă, copolimer al

    LMS = 0,05 mg/kg

    45560

    014464-46-1

    Cristobalit

     

    45760

    000108-91-8

    Ciclohexilamină

     

    45920

    009000-16-2

    Dammar

     

    45940

    000334-48-5

    Acid n-decanoic

     

    46070

    010016-20-3

    alfa-Dextrină

     

    46080

    007585-39-9

    beta-Dextrină

     

    46375

    061790-53-2

    Diatomit

     

    46380

    068855-54-9

    Diatomit, sodă calcinată la temperaturi mari

     

    46480

    032647-67-9

    Dibenzilidensorbitol

     

    46790

    004221-80-1

    Acid 3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzoic, ester 2,4-di-terț-butilfenilic al

     

    46800

    067845-93-6

    Acid 3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzoic, ester hexadecilic al

     

    46870

    003135-18-0

    Acid 3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzilfosfonic, ester dioctadecilic al

     

    46880

    065140-91-2

    Acid 3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzilfosfonic, sare de sodiu a esterului monoetilic al

    LMS = 6 mg/kg

    47210

    026427-07-6

    Polimer de acid dibutiltiostanic [polimer de tiobis(sulfură de butilstaniu)]

    Conform specificațiilor din anexaV.

    47440

    000461-58-5

    Dicianodiamidă

     

    47540

    027458-90-8

    Disulfură de di-terț-dodecil

    LMS = 0,05 mg/kg

    47680

    000111-46-6

    Dietilenglicol

    LMS(T) = 30 mg/kg (3)

    48460

    000075-37-6

    1,1-Difluoretan

     

    48620

    000123-31-9

    1,4-Dihidroxibenzen

    LMS = 0,6 mg/kg

    48720

    000611-99-4

    4,4'-Dihidroxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    49485

    134701-20-5

    2,4-Dimetil-6-(1-metilpentadecil)fenol

    LMS = 1 mg/kg

    49540

    000067-68-5

    Dimetilsulfoxid

     

    51200

    000126-58-9

    Dipentaeritrol

     

    51700

    147315-50-2

    2-(4,6-Difenil-1,3,5-triazin-2-il)-5-(hexiloxi)fenol

    LMS = 0,05 mg/kg

    51760

    025265-71-8

    000110-98-5

    Dipropilenglicol

     

    52640

    016389-88-1

    Dolomit

     

    52645

    010436-08-5

    cis-11-Eicosenamidă

     

    52720

    000112-84-5

    Erucamidă

     

    52730

    000112-86-7

    Acid erucic

     

    52800

    000064-17-5

    Etanol

     

    53270

    037205-99-5

    Etilcarboximetilceluloză

     

    53280

    009004-57-3

    Etilceluloză

     

    53360

    000110-31-6

    N,N'-Etilenbisoleamidă

     

    53440

    005518-18-3

    N,N'-Etilenbispalmitamidă

     

    53520

    000110-30-5

    N,N'-Etilenbisstearamidă

     

    53600

    000060-00-4

    Acid etilendiamintetraacetic

     

    53610

    054453-03-1

    Acid etilendiamintetraacetic, sare de cupru a

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimat în cupru)

    53650

    000107-21-1

    Etilenglicol

    LMS(T) = 30 mg/kg (3)

    54005

    005136-44-7

    Etilen-N-palmitamidă-N'-stearamidă

     

    54260

    009004-58-4

    Etilhidroxietilceluloză

     

    54270

    Etilhidroximetilceluloză

     

    54280

    Etilhidroxipropilceluloză

     

    54300

    118337-09-0

    Fluorofosfonit de 2,2'-etilidenbis(4,6-di-terț-butilfenil)

    LMS = 6 mg/kg

    54450

    Grăsimi și uleiuri din surse alimentare animale sau vegetale

     

    54480

    Grăsimi și uleiuri hidrogenate din produse alimentare de origine animală sau vegetală

     

    54930

    025359-91-5

    Copolimer de formaldehidă-1-naftol [poli(1-hidroxinaftilmetan)]

    LMS = 0,05 mg/kg

    55040

    000064-18-6

    Acid formic

     

    55120

    000110-17-8

    Acid fumaric

     

    55190

    029204-02-2

    Acid gadoleic

     

    55440

    009000-70-8

    Gelatină

     

    55520

    Fibre de sticlă

     

    55600

    Microbile de sticlă

     

    55680

    000110-94-1

    Acid glutaric

     

    55920

    000056-81-5

    Glicerol

     

    56020

    099880-64-5

    Dibehenat de glicerol

     

    56360

    Glicerol, esteri cu acidul acetic ai

     

    56486

    Glicerol, esteri cu acizi alifatici saturați lineari cu număr par de atomi de carbon (C14-C18) și cu acizi alifatici nesaturați lineari cu număr par de atomi de carbon (C16-C18)

     

    56487

    Glicerol, esteri cu acidul butiric ai

     

    56490

    Glicerol, esteri cu acidul erucic

     

    56495

    Glicerol, esteri cu acidul 12-hidroxistearic ai

     

    56500

    Glicerol, esteri cu acidul lauric ai

     

    56510

    Glicerol, esteri cu acidul linoleic ai

     

    56520

    Glicerol, esteri cu acidul miristic ai

     

    56540

    Glicerol, esteri cu acidul oleic ai

     

    56550

    Glicerol, esteri cu acidul palmitic ai

     

    56565

    Glicerol, esteri cu acidul nonanoic ai

     

    56570

    Glicerol, esteri cu acidul propionic ai

     

    56580

    Glicerol, esteri cu acidul ricinoleic ai

     

    56585

    Glicerol, esteri cu acidul stearic ai

     

    56610

    030233-64-8

    Monobehenat de glicerol

     

    56720

    026402-23-3

    Monohexanoat de glicerol

     

    56800

    030899-62-8

    Monolauratdiacetat de glicerol

     

    56880

    026402-26-6

    Monooctanoat de glicerol

     

    57040

    Monooleat de glicerol, ester cu acidul ascorbic al

     

    57120

    Monooleat de glicerol, ester cu acidul citric al

     

    57200

    Glicerol monopalmitat, ester cu acidul ascorbic al

     

    57280

    Monopalmitat de glicerol, ester cu acidul citric al

     

    57600

    Monostearat de glicerol, ester cu acidul ascorbic al

     

    57680

    Monosterat de glicerol, ester cu acidul ascorbic al

     

    57800

    018641-57-1

    Tribehenat de glicerol

     

    57920

    000620-67-7

    Triheptanoat de glicerol

     

    58300

    Glicină, săruri

     

    58320

    007782-42-5

    Grafit

     

    58400

    009000-30-0

    Gumă guar

     

    58480

    009000-01-5

    Gumă arabică

     

    58720

    000111-14-8

    Acid heptanoic

     

    59360

    000142-62-1

    Acid hexanoic

     

    59760

    019569-21-2

    Huntit

     

    59990

    007647-01-0

    Acid clorhidric

     

    60030

    012072-90-1

    Hidromagnezit

     

    60080

    012304-65-3

    Hidrotalcit

     

    60160

    000120-47-8

    Acid 4-hidroxibenzoic, ester etilic al

     

    60180

    004191-73-5

    Acid 4-hidroxibenzoic, ester izopropilic al

     

    60200

    000099-76-3

    Acid 4-hidroxibenzoic, ester metilic al

     

    60240

    000094-13-3

    Acid 4-hidroxibenzoic, ester propilic al

     

    60480

    003864-99-1

    2-(2'-Hidroxi-3,5'-di-terț-butilfenil)-5-clorobenzotriazol

    LMS(T) = 30 mg/kg (19)

    60560

    009004-62-0

    Hidroxietilceluloză

     

    60880

    009032-42-2

    Hidroxietilmetilceluloză

     

    61120

    009005-27-0

    Hidroxietilamidon

     

    61390

    037353-59-6

    Hidroximetilceluloză

     

    61680

    009004-64-2

    Hidroxipropilceluloză

     

    61800

    009049-76-7

    Hidroxipropilamidon

     

    61840

    000106-14-9

    Acid 12-hidroxistearic

     

    62140

    006303-21-5

    Acid hipofosforos

     

    62240

    001332-37-2

    Oxid de fier

     

    62450

    000078-78-4

    Izopentan

     

    62640

    008001-39-6

    Ceară de Japonia

     

    62720

    001332-58-7

    Caolin

     

    62800

    Caolin calcinat

     

    62960

    000050-21-5

    Acid lactic

     

    63040

    000138-22-7

    Acid lactic, ester butilic al

     

    63280

    000143-07-7

    Acid lauric

     

    63760

    008002-43-5

    Lecitină

     

    63840

    000123-76-2

    Acid levulic

     

    63920

    000557-59-5

    Acid lignoceric

     

    64015

    000060-33-3

    Acid linoleic

     

    64150

    028290-79-1

    Acid linolenic

     

    64500

    Lisină, săruri ale

     

    64640

    001309-42-8

    Hidroxid de magneziu

     

    64720

    001309-48-4

    Oxid de magneziu

     

    64800

    00110-16-7

    Acid maleic

    LMS(T) = 30 mg/kg (4)

    65020

    006915-15-7

    Acid malic

     

    65040

    000141-82-2

    Acid malonic

     

    65520

    000087-78-5

    Manitol

     

    65920

    066822-60-4

    Clorură de N-metacriloiloxietil-N,N-dimetil-N-carboximetilamoniu, sare de sodiu a octadecilmetacrilat-etilmetacrilat-ciclohexilmetacrilat-N-vinil-2-pirolidonei, copolimeri

     

    66200

    037206-01-2

    Metilcarboximetilceluloză

     

    66240

    009004-67-5

    Metilceluloză

     

    66560

    004066-02-8

    2,2'-Metilenbis(4-metil-6-ciclohexilfenol)

    LMS(T) = 3 mg/kg (6)

    66580

    000077-62-3

    2,2'-Metilenbis[4-metil-6-(1-metilciclohexil)fenol]

    LMS(T) = 3 mg/kg (6)

    66640

    009004-59-5

    Metiletilceluloză

     

    66695

    Metilhidroximetilceluloză

     

    66700

    009004-65-3

    Metilhidroxipropilceluloză

     

    66755

    002682-20-4

    2-Metil-4-izotiazolin-3-onă

    LMS = ND (LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviația analitică standard)

    67120

    012001-26-2

    Mică

     

    67170

    Amestec de (80-100 % greutate/greutate) 5,7-di-terț-butil-3-(dimetilfenil)-2(3H)-benzofuranonă și (0.20 % gr/gr)5,7-di-terț-butil-3-(2,3-di-metilfenil)-2(3H)-benzofuranonă

    LMS = 5 mg/kg

    67180

    Amestec de (50 % greutate/greutate) n-decil n-octil ester al acidului ftalic, (25 % greutate/greutate)di-n-decil ester al acidului ftalic și (25 % greutate/greutate) di-n-decil ester al acidului ftalic și (25 % greutate/greutate) di-n-octil ester al acidului ftalic

    LMS = 5 mg/kg (1)

    67200

    001317-33-5

    Disulfură de molibden

     

    67840

    Acizi montanici și/sau esterii acestora cu etilenglicol și/sau 1,3-butandiol și/sau cu glicerol

     

    67850

    008002-53-7

    Ceară montană

     

    67891

    000544-63-8

    Acid miristic

     

    68040

    003333-62-8

    7-[2H-Nafto(1,2-D)triazol-2-il]-3-fenilcumarină

     

    68125

    037244-96-5

    Nefelin sienit

     

    68145

    080410-33-9

    2,2',2''-Nitrilo[fosfit de trietil-tris(3,3',5,5'-tetra-terț-butil-1,1'-bifenil-2,2'-diil)]

    LMS = 5 mg/kg (sumă de fosfit și fosfat)

    68960

    000301-02-0

    Oleamidă

     

    69040

    000112-80-1

    Acid oleic

     

    69760

    000143-28-2

    Alcool oleic

     

    70000

    070331-94-1

    2,2'-Oxamidobis[etil-3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil)-propionat]

     

    70240

    012198-93-5

    Ozocherită

     

    70400

    000057-10-3

    Acid palmitic

     

    71020

    000373-49-9

    Acid palmitoleic

     

    71440

    009000-69-5

    Pectină

     

    71600

    000115-77-5

    Pentaeritritol

     

    71635

    025151-96-6

    Dioleat de pentaeritritol

    LMS = 0,05 mg/kg. Nu se utilizează în polimeri care vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE

    71670

    178671-58-4

    Pentaeritritol tetrakis (2-ciano-3,3-difenilacrilat)

    LMS = 0,05 mg/kg

    71680

    006683-19-8

    Pentaeritritol tetrakis[3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil)-propionat]

     

    71720

    000109-66-0

    Pentan

     

    72640

    007664-38-2

    Acid fosforic

     

    73160

    Acid fosforic, esteri mono și di.n-alchil (C16 și C18) ai

    LMS = 0,05 mg/kg

    73720

    000115-96-8

    Acid fosforic, ester tricloretilic al

    LMS = ND ( LD = 0,02 mg/kg, inclusiv deviațiile analitice standard

    74010

    145650-60-8

    Acid fosforos, ester bis(2,4-di-terț-butil-6-metilfenil) etilic al

    LMS = 5 mg/kg (suma de fosfit și fosfat)

    74240

    031570-04-4

    Acid fosforos, ester tris(2,4-di-terț-butilfenil) al

     

    74480

    000088-99-3

    Acid o-ftalic

     

    76320

    000085-44-9

    Anhidridă ftalică

     

    76721

    009016-00-6

    063148-62-9

    Polidimetilsiloxan (Gm > 6800)

    Conform specificațiilor din anexa V

    76730

    Polidimetilsiloxan gama-hidroxipropilat

    LMS = 6 mg/kg

    76865

    Poliesteri ai 1,2-propandiolului și/sau 1,4-butandiolului și/sau polipropilenglicolului cu acidul adipic, de asemenea cu grupe terminale formate prin reacția cu acid acetic sau acizi grași C10-C18 sau n-octanol și/sau n-decanol

    LMS = 30 mg/kg

    76960

    025322-68-3

    Polietilenglicol

     

    77600

    061788-85-0

    Polietilenglicol, ester cu uleiul de ricin hidrogenat al

     

    77702

    Polietilenglicol, esteri cu acizi monocarboxilici alifatici (C8-C22) ai și sulfații de amoniu și sodiu ai acestora

     

    77895

    068439-49-6

    Polietilenglicol(EO = 2-6) monoalchil C16-C18)eter

    LMS = 0,05 mg/kg

    79040

    009005-64-5

    Sorbitan monolaurat polietilenglicol

     

    79120

    009005-65-6

    Sorbitan monooleat de polietilenglicol

     

    79200

    009005-66-7

    Sorbitan monopalmitat de polietilenglicol

     

    79280

    009005-67-8

    Sorbitan monostearat de polietilenglicol

     

    79360

    009005-70-3

    Sorbitan trioleat de polietilenglicol

     

    79440

    009005-71-4

    Polyethyleneglycol sorbitan tristearate

     

    80240

    029894-35-7

    Polyglycerol ricinoleate

     

    80640

    Polyoxyalkyl (C2-C4) dimethylpolysiloxane

     

    80720

    008017-16-1

    Polyphosphoric acids

     

    80800

    025322-69-4

    Polipropilenglicol

     

    81220

    192268-64-7

    Poli-{[6-[N-(2,2,6,6-tetrametil-4-piperidinil)-n-butilamino]-1,3,5-triazin-2,4-diil][2,2,6,6-tetrametil-4-piperidinil)imino]-1,6-hexandiil-[2,2,6,6-tetrametil-4-piperidinil)imino]}-alfa-[N,N,N'',N'-tetrabutil-N''-(2,2,6,6-tetrametil-4-piperidinil)-N''-[6-(2,2,6,6-tetrametil-4-piperidinilamino)-hexil]-[1,3,5-triazin-2,4,6-triamin]-omega- N,N,N,N'-tetrabutil-1,3,5-triazin-2,4-diamină

    LMS = 5 mg/kg

    81515

    087189-25-1

    Poli(gliceroat de zinc)

     

    81520

    007758-02-3

    Bromură de potasiu

     

    81600

    001310-58-3

    Hidroxid de potasiu

     

    81760

    Pulberi, fulgi și fibre de alamă, bronz, cupru, oțel inoxidabil, staniu și aliaje de cupru, staniu și fier

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru); LMS = 48 mg/kg (exprimată în fier)

    81840

    000057-55-6

    1,2-Propandiol

     

    81882

    000067-63-0

    2-Popanol

     

    82000

    000079-09-4

    Acid propionic

     

    82080

    009005-37-2

    Alginat de 1,2-propilenglicol

     

    82240

    022788-19-8

    Dilaurat de 1,2-propilenglicol

     

    82400

    000105-62-4

    Dioleat de 1,2-propilenglicol

     

    82560

    033587-20-1

    Dipalmitat de 1,2-propilenglicol

     

    82720

    006182-11-2

    Distearat de 1,2-propilenglicol

     

    82800

    027194-74-7

    Monolaurat de 1,2-propilenglicol

     

    82960

    001330-80-9

    Monooleat de 1,2-propilenglicol

     

    83120

    029013-28-3

    Monopalmitat de 1,2-propilenglicol

     

    83300

    001323-39-3

    Monostearat de 1,2-propilenglicol

     

    83320

    Propilhidroxietilceluloză

     

    83325

    Propilhidroximetilceluloză

     

    83330

    Propilhidroxipropilceluloză

     

    83440

    002466-09-3

    Acid pirofosforic

     

    83455

    013445-56-2

    Acid pirofosforos

     

    83460

    012269-78-2

    Pirofilit

     

    83470

    014808-60-7

    Quartz

     

    83599

    068442-12-6

    Produsele de reacție ale esterului 2-mercaptoetil al acidului oleic cu diclorodimetilstaniu, sulfură de sodiu și triclorometilstaniu

    LMS(T) = 0,18 mg/kg (16) (exprimat în staniu)

    83610

    073138-82-6

    Acizi rezinici

     

    83840

    008050-09-7

    Colofoniu

     

    84000

    008050-31-5

    Colofoniu, ester cu glicerolul al

     

    84080

    008050-26-8

    Colofoniu, ester cu pentaeritrolul al

     

    84210

    065997-06-0

    Colofoniu hidrogenat

     

    84240

    065997-13-9

    Colofoniu hidrogenat, ester cu glicerolul al

     

    84320

    008050-15-5

    Colofoniu hidrogenat, ester cu metanolul

     

    84400

    064365-17-9

    Colofoniu hidrogenat, ester cu pentaeritrolul al

     

    84560

    009006-04-6

    Cauciuc natural

     

    84640

    000069-72-7

    Acid salicilic

     

    85360

    000109-43-3

    Acid sebacic, ester dibutilic al

     

    85600

    Silicați naturali

     

    85610

    Silicați naturali silanați (cu excepția azbestului)

     

    85680

    001343-98-2

    Acid silicic

     

    85840

    053320-86-8

    Acid silicic, sare de litiu magneziu sodiu

    LMS(T) = 0,06 mg/kg (8) (exprimată în litiu)

    86000

    Acid silicic sililat

     

    86160

    000409-21-2

    Carbură de siliciu

     

    86240

    007631-86-9

    Bioxid de siliciu

     

    86285

    Bioxid de siliciu silanat

     

    86560

    007647-15-6

    Bromură de sodiu

     

    86720

    001310-73-2

    Hidroxid de sodiu

     

    87040

    001330-43-4

    Tetraborat de sodiu

    LMS(T) = 6 mg/kg (23) (exprimată în bor), fără a aduce atingere dispozițiilor din Directiva 98/83/CE privind apa potabilă (JO L 330, 5.12.1998, p. 32).

    87200

    000110-44-1

    Acid sorbic

     

    87280

    029116-98-1

    Sorbitan dioleat

     

    87520

    062568-11-0

    Sorbitan monobehenat

     

    87600

    001338-39-2

    Sorbitan monolaurat

     

    87680

    001338-43-8

    Sorbitan monoleat

     

    87760

    026266-57-9

    Sorbitan monopalmitat

     

    87840

    001338-41-6

    Sorbitan monostearat

     

    87920

    061752-68-9

    Sorbitan tetrastearat

     

    88080

    026266-58-0

    Sorbitan trioleat

     

    88160

    054140-20-4

    Sorbitan tripalmitat

     

    88240

    026658-19-5

    Sorbitan tristearat

     

    88320

    000050-70-4

    Sorbitol

     

    88600

    026836-47-5

    Monostearat de sorbitol

     

    88640

    008013-07-8

    Ulei de soia epozidizat

    Conform specificațiilor din anexa V

    88800

    009005-25-8

    Amidon alimentar

     

    88880

    068412-29-3

    Amidon hidrolizat

     

    88960

    000124-26-5

    Stearamidă

     

    89040

    000057-11-4

    Acid stearic

     

    89200

    007617-31-4

    Acid stearic, sare de cupru a

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru)

    89440

    Acid stearic, esteri cu etilenglicol ai

    LMS(T) = 30 mg/kg (3)

    90720

    058446-52-9

    Stearoilbenzoilmetan

     

    90800

    005793-94-2

    Acid stearoil-2-lactic, sare de calciu a

     

    90960

    000110-15-6

    Acid succinic

     

    91200

    000126-13-6

    Acetoizobutirat de sucroză

     

    91360

    000126-14-7

    Octaacetat de sucroză

     

    91840

    007704-34-9

    Sulf

     

    91920

    007664-93-9

    Acid sulfuric

     

    92030

    010124-44-4

    Acid sulfuric, sare de cupru a

    LMS(T) = 30 mg/kg (7) (exprimată în cupru)

    92080

    014807-96-6

    Talc

     

    92150

    001401-55-4

    Acizi tanici

    Conform specificațiilor JECFA

    92160

    000087-69-4

    Acid tartaric

     

    92195

    Taurină, săruri ale

     

    92205

    057569-40-1

    Acid tereftalic, diester cu 2,2'-metilenbis(4-metil-6-terț-butilfenol)

     

    92350

    000112-60-7

    Tetraetilenglicol

     

    92640

    000102-60-3

    N, N, N', N'-Tetrakis(2-hydroxypropyl)ethylenediamine

     

    92700

    078301-43-6

    2,2,4,4-Tetrametil-20-(2,3-epoxipropil)-7-oxa-3,20-diazadispiro-(5,1,11,2)-heneicosan-21-onă, polimer de

    LMS = 5 mg/kg

    92930

    120218-34-0

    Tiodietanolbis(5-metoxicarbonil-2,6-dimetil-1,4-dihidropiridină-3-carboxilat)

    LMS = 6 mg/kg

    93440

    013463-67-7

    Bioxid de titan

     

    93520

    000059-02-9

    010191-41-0

    alfa-Tocoferol

     

    93680

    009000-65-1

    Gumă tragacantă

     

    93720

    000108-78-1

    2,4,6-Triamino-1,3,5-triazină

    LMS = 30 mg/kg

    94320

    000112-27-6

    Trietilenglicol

     

    94960

    000077-99-6

    1,1,1-trimetilolpropan

    LMS = 6 mg/kg

    95200

    001709-70-2

    1,3,5-Trimetil-2,4,6-tris(3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzil)benzen

     

    95270

    161717-32-4

    Fosfit de 2,4,6-tris(terț-butil)fenil-2-butil-2-etil-1,3-propandiol

    LMS = 2 mg/kg (ca suma fosfitului, fosfatului și produselor de hidroliză = TTBP)

    95725

    110638-71-6

    Vermiculit, produs de reacție cu acidul citric, sare de litiu a

    LMS = 0,06 mg/kg (8) (exprimată în litiu)

    95855

    007732-18-5

    Apă

    Conform Directivei 98/83/CE

    95859

    Ceruri rafinate derivate, din materii prime din petrol sau hidrocarburi sintetice

    Conform specificațiilor din anexa V

    95883

    Uleiuri medicinale parafinice derivate din materii prime hidrocarbonate din petrol

    Conform specificațiilor din anexa V

    95905

    013983-17-0

    Wolastonit

     

    95920

    Rumeguș și fibre de lemn

     

    95935

    011138-66-2

    Gumă xantan

     

    96190

    020427-58-1

    Hidroxid de zinc

     

    96240

    001314-13-2

    Oxid de zinc

     

    96320

    001314-98-3

    Sulfură de zinc

     

    Partea B

    Lista incompletă cu aditivii specificați în articolul 4 al doilea paragraf

    Nr. ref.

    Nr. CAS

    Denumirea

    Restricții și/sau specificații

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    30180

    002180-18-9

    Acid acetic, sare de mangan a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    31520

    061167-58-6

    Acid acrilic, ester 2-terț-butil-6-8terț-butil-2-hidroxi-5-metilbenzil)-4-metilfenilic al

    LMS = 6 mg/kg

    31920

    000103-23-1

    Acid adipic, ester bis(2-etilhexilic) al

    LMS = 18 mg/kg (1)

    34230

    Acizi alchil (C8-C22) sulfonici

    LMS = 6 mg/kg

    35760

    001309-64-4

    Trioxid de antimoniu

    LMS = 0,02 mg/kg (exprimată în antimoniu și inclusiv cu deviația analitică standard )

    36720

    017194-00-2

    Hidroxid de bariu

    LMS = 1 mg/kg (12) (exprimată în bariu)

    36800

    010022-31-8

    Azotat de bariu

    LMS = 1 mg/kg (12) (exprimată în bariu)

    38240

    000119-61-9

    Benzofenonă

    LMS = 0,6 mg/kg

    38560

    007128-64-5

    2,5-Bis(5-terț-butil-benzoxazolil)tiofen

    LMS = 0,6 mg/kg

    38700

    063397-60-4

    Bis(2-carbobutoxietil)staniu-bis(izooctil mercaptoacetat)

    LMS = 18 mg/kg

    38800

    032687-78-8

    N,N'-Bis([3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil)propionil] hidrazidă

    LMS = 15 mg/kg

    38820

    026741-53-7

    Difosfit de bis (2,4-di-terț-butilfenil)pentaeritritol

    LMS = 0,6 mg/kg

    39060

    035958-30-6

    1,1-Bis(2-hidroxi-3,5-di-terț-butilfenil)etan

    LMS = 5 mg/kg

    39090

    N,N-Bis(2-hidroxietil)alchil(C8-C18)amină

    LMS(T) = 1,2 mg/kg (13)

    39120

    Hidrocloruri de N,N-bis(2-hidroxietil)alchil(C8-18)amină

    LMS(T) = 1,2 mg/kg 13 (exprimată în amină terțiară, inclusiv HCL)

    40000

    000991-84-4

    2,4-Bis(octilmercapto)-6-(4-hidroxi-3,5-di-terț-butilanilino)-1,3,5-triazină

    LMS = 30 mg/kg

    40020

    110553-27-0

    2,4-Bis(octiltiometil)-6-metilfenol

    LMS = 6 mg/kg

    40160

    061269-61-2

    N,N'-Bis((2,2,6,6-tetrametil-4-piperidil) hexametilen- diamină-1,2-dibromoetan, copolimer

    LMS = 2,4 mg/kg

    40800

    013003-12-8

    4,4'-Butiliden-bis(6-terț-butil-3-metilfenil-ditridecil fosfit)

    LMS = 6 mg/kg

    40980

    019664-95-0

    Aacid butiric, sare de mangan a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    42000

    063438-80-2

    Tris(izooctil mercaptoacetat) de (2-carbobutoxietil)staniu

    LMS = 30 mg/kg

    42400

    010377-37-4

    Acid carbonic, sare de litiu a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (8) (exprimată în litiu)

    42480

    000584-09-8

    Acid carbonic, sare de rubidiu

    LMS = 12 mg/kg

    43600

    004080-31-3

    Clorură de 1-(3-acloroalil)-3,5,7-triaza-1-azoniaadamantan

    LMS = 0,3 mg/kg

    43680

    000075-45-6

    Clorodiflorometan

    LMS = 6 mg/kg și în conformitate cu specifcațiile din anexa V

    44960

    011104-61-3

    Oxid de cobalt

    LMS(T) = 0,05 mg/kg (14) (exprimată în cobalt)

    45440

    Cresoli butilați stirenați

    LMS = 12 mg/kg

    45650

    006197-30-4

    Acid 2-ciano-3,3-difenilacrilic, ester 2-etilhexilic al

    LMS = 0,05 mg/kg

    46720

    004130-42-1

    2,6-Di-terț-butil-4-etilfenol

    CMA = 4,8 mg/6 dm2

    47600

    084030-61-5

    Bis(izooctil mercaproacetat) de di-n-dodecilstaniu

    LMS = 12 mg/kg

    48640

    000131-56-6

    2,4-Dihidroxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    48800

    000097-23-4

    2,2'-Dihidroxi-5,5'-diclorodifenilmetan

    LMS = 12 mg/kg

    48880

    000131-53-3

    2,2'-Dihidroxi-4-metoxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    49600

    026636-01-1

    Bis(izooctil mercaptoacetat) de dimetilstaniu

    LMS(T) = 0,18 mg/kg (16)

    49840

    002500-88-1

    Disulfură de dioctadecil

    LMS = 3 mg/kg

    50160

    Bis(n-alchil(C10-C16)mercaptoacetat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17 (exprimată în staniu)

    50240

    010039-33-5

    Bis(2-etilhexil maleat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50320

    015571-58-1

    Bis(2-etilhexil mercaptoacetat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50360

    Bis(2-etil maleat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50400

    033568-99-9

    Bis(2-izooctil maleat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50480

    026401-97-8

    Bis(2-izooctil mercaptoacetat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50560

    1,4-Butandiol bis(mercaptoacetat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50640

    003648-18-8

    Dilaurat de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50720

    015571-60-5

    Dimaleat de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50800

    Dimaleat de di-n-octilstaniu, esterificat

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50880

    Dimaleat de di-n-octilstaniu, polimeri (N = 2-4)

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    50960

    069226-44-4

    Etilenglicol bis(mercaptoacetat) de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    51040

    015535-79-2

    Mercaptoacetat de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    51120

    Tiobenzoat 2-etilhexil mercaptoacetat de di-n-octilstaniu

    LMS(T) = 0,04 mg/kg (17) (exprimată în staniu)

    51570

    000127-63-9

    Difenilsulfonă

    LMS(T) = 3 mg/kg (25)

    51680

    000102-08-9

    N,N'-difeniltiouree

    LMS = 3 mg/kg

    52000

    027176-87-0

    Acid dodecilbenzensulfonic

    LMS = 30 mg/kg

    52320

    052047-59-3

    2-(4-Dodecilfenil)indol

    LMS = 0,06 mg/kg

    52880

    023676-09-7

    Acid 4-etoxibenzoic, ester etilic al

    LMS = 3,6 mg/kg

    53200

    023949-66-8

    2-Etoxi-2'-etiloxanilidă

    LMS = 30 mg/kg

    58960

    000057-09-0

    Bromură de hexadeciltrimetilamoniu

    LMS = 6 mg/kg

    59120

    023128-74-7

    1,6-Hexametilen-bis[3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil) propionamidă]

    LMS = 45 mg/kg

    59200

    035074-77-2

    1,6-Hexametilen-bis[3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil) propionat]

    LMS = 6 mg/kg

    60320

    070321-86-7

    2-[2-Hidroxi-3,5-bis(1,1-dimetilbenzil)fenil]benzotriazol

    LMS = 1,5 mg/kg

    60400

    003896-11-5

    2-(2'-Hidroxi-3'-terț-butil-5'-metilfenil)-5-clorobenzotriazol

    LMS = 30 mg/kg (19)

    60800

    065447-77-0

    Acid 1-(2-hidroxietil)-4-hidroxi-2,2,6,6-tetrametil piperidin-succinic

    LMS = 30 mg/kg

    61280

    003293-97-8

    2-Hidroxi-4-n-hexiloxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    61360

    000131-57-7

    2-Hidroxi-4-metoxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    61440

    002440-22-4

    2-(2'-Hidroxi-5'-metilfenil)benzotriazol

    LMS(T) = 30 mg/kg (19)

    61600

    001843-05-6

    2-Hidroxi-4-n-octiloxibenzofenonă

    LMS(T) = 6 mg/kg (15)

    63200

    051877-53-3

    Acid lactic, sare de mangan a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10)

    64320

    010377-51-2

    Iodură de litiu

    LMS(T) = 1 mg/kg (11) (exprimată în iod) și LMS(T) = 0,6 mg/kg 8 (exprimată în litiu)

    65120

    007773-01-5

    Clorură de mangan

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    65200

    012626-88-9

    Hidroxid de mangan

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    65280

    010043-84-2

    Hipofosfit de mangan

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    65360

    011129-60-5

    Oxid de mangan

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    65440

    Pirofosfit de mangan

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (10) (exprimată în mangan)

    66360

    085209-91-2

    Fosfat de 2,2'-metilen bis(4,6-di-terț-butilfenil)sodiu

    LMS = 5 mg/kg

    66400

    000088-24-4

    2,2'-Metilen bis(4-etil-6-terț-butilfenol)

    LMS(T) = 1,5 mg/kg (20)

    66480

    000119-47-1

    2,2'-Metilen bis(4-metil-6-terț-butilfenol)

    LMS(T) = 1,5 mg/kg (20)

    67360

    067649-65-4

    Tris(izooctil marcaptoacetat) de mono-n-dodecilstaniu

    LMS = 24 mg/kg

    67520

    054849-38-6

    Tris(izooctil marcaptoacetat) de monometilstaniu

    LMS(T) = 0,18 mg/kg (16) (exprimată în staniu)

    67600

    Tris(alchil (C10-C16) marcaptoacetat) de mono-n-octilstaniu

    LMS(T) = 1,2 mg/kg (18) (exprimată în staniu)

    67680

    027107-89-7

    Tris(2-etilhexil marcaptoacetat) de mono-n-octilstaniu

    LMS(T) = 1,2 mg/kg (18) (exprimată în staniu)

    67760

    026401-86-5

    Tris(izooctil marcaptoacetat) de mono-n-octilstaniu

    LMS(T) = 1,2 mg/kg (18) (exprimată în staniu)

    68078

    027253-31-2

    Acid neodecanoic, sare de cobalt a

    LMS(T) = 0,05mg/kg (exprimată în acid neodecanoic) și LMS(T) = 0,05mg/kg (14) (exprimată în cobalt) Nu se utilizează în polimerii ce vin în contact cu alimentele pentru care este prevăzut simulantul D de Directiva 85/572/CEE.

    68320

    002082-79-3

    Octadecil-3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil)propionat

    LMS = 6 mg/kg

    68400

    010094-45-8

    Octadecilerucamidă

    LMS = 5 mg/kg

    68860

    004724-48-5

    Acid n-octilfosfonic

    LMS = 0,05 mg/kg

    69840

    016260-09-6

    Oleilpalmitamidă

    LMS = 5 mg/kg

    72160

    000948-65-2

    2-Fenilindol

    LMS = 15 mg/kg

    72800

    001241-94-7

    Acid fosforic, ester difenil- 2-etilhexilic

    LMS = 2,4 mg/kg

    73040

    013763-32-1

    Acid fosforic, săruri de litiu ale

    LMS = 0,06 mg/kg (8) exprimată în litiu)

    73120

    010124-54-6

    Acid fosforic, sare de mangan a

    LMS = 0,06 mg/kg (10) exprimată în mangan)

    74400

    Acid fosforos, ester tris(nonil și/sau dinonilfenilic) al

    LMS = 30 mg/kg

    77440

    Diricinoleat de polietilenglicol

    LMS = 42 mg/kg

    77520

    061791-12-6

    Ester polietilenglicolic al ueliului de ricin

    L MS = 42 mg/kg

    78320

    009004-97-1

    Monoricinoleat de polietilenglicol

    LMS = 42 mg/kg

    81200

    071878-19-8

    Poli{6-[(1,1,3,3-tetrametilbutil)amino]-1,3,5-triazină-2,4-diil}[(2,2,6,6-tetrametil-4-piperidil)-imino]hexametilen[2,2,6,6-tetrametil-4-piperidil)imino]

    LMS = 3 mg/kg

    81680

    007681-11-0

    Iodură de potasiu

    LMS(T) = 1 mg/kg (11) (exprimată în iod)

    82020

    019019-51-3

    Acid propionic, sare de cobalt a

    LMS(T) = 0,05 mg/kg (14) (exprimată în cobalt)

    83595

    119345-01-6

    Produs de reacție al di-terț-butilfosfonitului cu bifenolul, obținut prin condensarea 2,4-di-terț-butilfenolului cu produsul reacției Friedel Craft a triclorurii fosforoase cu bifenilul

    LMS = 18 mg/kg și conform specificațiilor din anexa V.

    83700

    000141-22-0

    Acid ricinoleic

    LMS = 42 mg/kg

    84800

    000087-18-3

    Acid salicilic, ester 4-terț-butilfenilic al

    LMS = 12 mg/kg

    84880

    000119-36-8

    Acid salicilic, ester metilic al

    LMS = 30 mg/kg

    85760

    012068-40-5

    Acid silicic, sare de litiu și aluminiu (2:1:1) a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (8) (exprimată în litiu)

    85920

    012627-14-4

    Acid silicic, sare de litiu a

    LMS(T) = 0,6 mg/kg (8) (exprimată în litiu)

    86800

    007681-82-5

    Iodură de sodiu

    LMS(T) = 1 mg/kg (11) (exprimată în iod)

    86880

    Monoalchil dialchilfenoxibenzendisulfonat de sodiu

    LMS = 9 mg/kg

    89170

    013586-84-0

    Acid stearic, sare de cobalt a

    LMS(T) = 0,05 mg/kg (14) (exprimată în cobalt)

    92000

    007727-43-7

    Acid sulfuric, sare de bariu a

    LMS(T) = 1 mg/kg (12) (exprimată în bariu)

    92320

    Eter tetradecil-polietilenglicol (EO = 3-8) al acidului glicolic

    LMS = 15 mg/kg

    92560

    038613-77-3

    Difosfonit de tetrakis(2,4-di-terț-butil-fenil)-4,4'-bifenililen

    LMS = 18 mg/kg

    92800

    000096-69-5

    4,4'-Tiobis(6-terț-butil-3-metilfenol)

    LMS = 0,48 mg/kg

    92880

    041484-35-9

    Tiodietanol bis[3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil) propionat]

    LMS = 2,4 mg/kg

    93120

    000123-28-4

    Acid tiodipropionic, ester didodecilic al

    LMS(T) = 5 mg/kg (21)

    93280

    000693-36-7

    Acid tiodipropionic, ester dioctadecilic al

    LMS(T) = 5 mg/kg (21)

    94560

    000122-20-3

    Triizopropanolamină

    LMS = 5 mg/kg

    95000

    028931-67-1

    Trimetacrilat-metilmetacrilat de trimetilolpropan , copolimer

     

    95280

    040601-76-1

    1,3,5-Tris(4-terț-butil-3-hidroxi-2,6-dimetilbenzil)-1,3,5-triazină-2,4,6(1H, 3H, 5H)-trionă

    LMS = 6 mg/kg

    95360

    027676-62-6

    1,3,5-Tris(3,5-di-terț-butil-4-hidroxibenzil)-1,3,5-triazină-2,4,6(1H, 3H, 5H)-trionă

    LMS = 5 mg/kg

    95600

    001843-03-4

    1,1,3-Tris(2-metil-4-hidroxi-5-terț-butilfenil)butan

    LMS = 5 mg/kg


    ANEXA IV

    PRODUSE OBȚINUTE PRIN FERMENTAȚIE BACTERIANĂ

    Nr. ref.

    Nr. CAS

    Denumirea

    Restricții și/sau specificații

    (1)

    (2)

    (3)

    (4)

    18888

    080181-31-3

    Copolimer de acid 3-hidroxibutanoic și acid-3-hidroxipentanoic

    LMS = 0,05 mg/kg pentru acidul crotonic (ca impuritate) și conform specificațiilor din anexa V


    ANEXA V

    SPECIFICAȚII

    Partea A:   Specificații generale

    Materialul și obiectul în obținerea cărora se utilizează izocianați aromatici sau coloranți preparați prin diazo-cuplare, nu pun în libertate amine aromatice primare (exprimate în anilină) într-o cantitate detectabilă (LD = 0,02 mg/kg de produs alimentar sau simulant alimentar, inclusiv deviația analitică standard). Cu toate acestea, valorile migrației pentru aminele aromatice primare prezentate în listele din prezenta directivă se exclud de la restricția menționată.

    Partea B:   Alte specificații

    Nr. ref.

    ALTE SPECIFICAȚII

    16690

    Divinilbenzen

    Poate să conțină până la 40 % etilvinilbenzen.

    18888

    Copolimer acid 3-hidroxibutanoic-3-hidroxipentanoic

    Definiție

    Copolimerul se obține prin fermentația controlată a Alcaligenes eutrophus cepa, utilizând amestecuri de glucoză și acid propanoic ca surse de carbon. Organismul utilizat nu a fost modificat genetic și provine dintr-un singur organism Alcaligenes eutrophus dintr-o tulpină sălbatică HI6 NCIMB 10442. Sușele principale se păstrează sub formă de ampule liofilizate. O sușă de lucru/secundară se obține din sușa principală și se păstrează în azot lichid și se utilizează la prepararea inoculatorului pentru fermentator. Probele din fermentator se analizează zilnic atât la microscop, cât și pentru a observa modificările care apar în morfologia coloniilor pe o varietate de agar la diferite temperaturi. Copolimerii se izolează din bacteriile tratate termic prin fermentarea controlată a altor componente celulare, spălare și uscare. Copolimerii obținuți se livrează de obicei sub formă de granule preparate, formate în topitură, ce conțin aditivi cum ar fi agenți de nucleere, plastifianți, agenți de umplere, stabilizatori și pigmenți care respectă cu toții specificațiile generale și individuale.

    Denumirea chimică

    Poli(3-D-hidroxibutanoat-co-3-D-hidroxipentanoat)

    Număr CAS

    080181-31-3

    Formula structurală

    Image

    unde n/(m + n) este mai mare decât 0 și mai mic sau egal cu 0,25

    Greutatea moleculară medie

    Minimum 150 000 daltoni (măsurați prin cromatografie cu penetrație în gel).

    Analiză cantitativă

    După hidroliza unui amestec de acizi 3-D-hidroxibutanoic și 3-D-hidroxipentanoic, se determină minimum 98 % poli(3-D-hidroxibutanoat-co-3-D-hidroxipentanoat).

    Descriere

    După izolare, o pudră albă – aproape albă.

    Caracteristici

    Teste de identificare:

    Solubilitate

    Solubil în hidrocarburi clorurate, de ex.cloroform sau diclormetan, dar practic insolubil în etanol, alcani alifatici și apă.

    Migrație

    Migrația acidului crotonic nu trebuie să fie mai mare de 0,05 mg/kg de alimente.

    Puritate

    Înaintea granulării, pudra de copolimer materie primă trebuie să conțină:

    – Azot

    Maximum 2 500 mg/kg de material plastic

    – Zinc

    Maximum 100 mg/kg de material plastic

    – Cupru

    Maximum 5 mg/kg de material plastic

    – Plumb

    Maximum 2 mg/kg de material plastic

    – Arsenic

    Maximum 1 mg/kg de material plastic

    – Crom

    Maximum 1 mg/kg de material plastic

    23547

    Polidimetilsiloxan (Gm > 6 800)

    Vâscozitatea minimă: 100 × 10-6 m2/s (= 100 centistokși) la 25 °C

    25385

    Trialilamină

    40 mg/kg hidrogel într-o proporție de 1 kg de alimente la maximum 1,5 grame de hidrogel. Se utilizează numai în hidrogeluri pentru utilizări cu contact indirect cu alimentele.

    38320

    4-(2-Benzoxazolil)-4'-(5-metil-2-benzoxazolil)stilben

    Maximum 0,05 % greutate/greutate (cantitatea de substanță utilizată/cantitatea de preparat)

    43680

    Clorodifluorometan

    Conținutul de clorofluorometan mai mic de 1 mg/kg de substanță

    47210

    Polimer de acid dibutiltiostanoic

    Unitatea moleculară = (C8H18S3Sn2)n (n = 1,5-2)

    76721

    Polidimetilsiloxan (Gm > 6 800)

    Vâscozitatea minimă 100 × 10-6 m2/s (= 100 centistokși) la 25 °C

    83595

    Produsul reacției di-terț-butilfosfonitului cu bifenilul, obținut prin condensarea 2,4-di-terț-butilfenolului cu produsul reacției Friedel Craft dintre triclorura fosforoasă și bifenil

    Compoziție:

    4,4'-Bifenilen-bis[0,0-bis(2,4-di-terț-butilfenil)fosfonit] (nr. CAS 38613-77-3) (36-46 % greutate/greutate (1)),

    4,3'-Bifenilen-bis[0,0-bis(2,4-di-terț-butilfenil)fosfonit] (nr. CAS 118421-00-4) (17-23 % greutate/greutate (1)),

    3,3'-Bifenilen-bis[0,0-bis(2,4-di-terț-butilfenil)fosfonit] (nr. CAS 118421-01-5) (1-5 % greutate/greutate (1)),

    4-Bifenilen-0,0-bis (2,4-di-terț-butilfenil)fosfonit (nr. CAS 91362-37-7) (11-19 % greutate/greutate (1)),

    Tris(2,4-di-terț-butil-fenil)fosfit( nr. CAS 31570-04-4)(9-18 % greutate/greutate (1)),

    4,4'-Bifenilen-0,0-bis(2,4-di-terț-butilfenil)fosfonat-0,0-bis(2,4-di-terț-butilfenil)fosfonit (nr. CAS 112949-97-0) (< 5 % greutate/greutate (1)),

    Alte specificații:

    Conținutul de fosfor: min. 5,4 % până la max. 5,9 %

    Indicele de aciditate: max. 10 mg KOH per gram

    Intervalul de topire: 85-110 °C

    88640

    Ulei de soia epoxidizat

    Oxiran < 8 %, indicele de iod < 6

    95859

    Ceruri rafinate, derivate din materii prime din petrol sau hidrocarburi sintetice

    Produsul are următoarele caracteristici:

    Conținutul de hidrocarburi minerale cu un număr de atomi de carbon mai mic de 25: maximum 5 % (greutate/greutate)

    Vâscozitatea: minimum 11 × 10-6 m2/s (= 11 centistokși) la 100 °C

    Greutatea moleculară medie: min. 500

    95883

    Uleiuri medicinale, parafinice, derivate din materii prime hidrocarburi din petrol

    Produsul are următoarele caracteristici:

    Conținutul de hidrocarburi minerale cu un număr de atomi de carbon mai mic de 25: maximum 5 % (greutate/greutate)

    Vâscozitatea: minimum 8,5 × 10– 6 m2/s (= 8,5 centistokși) la 100 °C

    Greutatea moleculară medie: min. 480


    (1)  Cantitatea de substanță utilizată / cantitatea de preparat.


    ANEXA VI

    NOTE REFERITOARE LA COLOANA „RESTRICȚII ȘI/SAU SPECIFICAȚII”

    (1)

    Atenție: există riscul ca LMS să fie depășită în simulanții alimentari grași.

    (2)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 10060 și 23920 nu depășește restricția.

    (3)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 15760, 16990, 47680, 53650 și 89440 nu depășește restricția.

    (4)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 19540, 19960 și 64800 nu depășește restricția.

    (5)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 14200, 14230 și 41840 nu depășește restricția.

    (6)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 66560 și 66580 nu depășește restricția.

    (7)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 30080, 42320, 45195, 45200, 53610, 81760, 89200 și 92030 nu depășește restricția.

    (8)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 42400, 64320, 73040, 85760, 85840, 85920 și 95725 nu depășește restricția.

    (9)

    Atenție: Există riscul ca migrarea substanței să deterioreze caracteristicile organoleptice ale produsului alimentar cu care vine în contact și atunci, produsul finit nu respectă măsura specificată de Directiva 89/109/CEE articolul 2 a doua liniuță.

    (10)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 30180, 40980, 63200, 65120, 65200, 65280, 65360, 65440 și 73120 nu depășește restricția.

    (11)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 45200, 64320, 81680 și 86800 nu depășește restricția.

    (12)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 36720, 36800, 36840 și 92000 nu depășește restricția.

    (13)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 39090 și 39120 nu depășește restricția.

    (14)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 44960, 68078, 82020 și 89170 nu depășește restricția.

    (15)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 15970, 48640, 48720, 48880, 61280, 61360 și 61600 nu depășește restricția.

    (16)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 49600, 67520 și 83599 nu depășește restricția.

    (17)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 50160, 50240, 50320, 50360, 50400, 50480, 50560, 50640, 50720, 50800, 50880, 50960, 51040 și 51120 nu depășește restricția.

    (18)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 67600, 67680 și 67760 nu depășește restricția.

    (19)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 60400, 60480 și 61440 nu depășește restricția.

    (20)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 66400 și 66480 nu depășește restricția.

    (21)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 93120 și 93280 nu depășește restricția.

    (22)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 17260 și 18670 nu depășește restricția.

    (23)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 13620, 36840, 40320 și 87040 nu depășește restricția.

    (24)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 13720 și 40580 nu depășește restricția.

    (25)

    LMS(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 16650 și 51570 nu depășește restricția.

    (26)

    CM(T), în acest caz special, reprezintă faptul că suma nivelurilor migrației substanțelor cu nr. ref. 14950, 15700, 16240, 16570, 16600, 16630, 18640, 19110, 22332, 22420, 22570, 25210, 25240 și 25270 nu depășește restricția.


    ANEXA VII

    Partea A

    DIRECTIVA ABROGATĂ ȘI DIRECTIVELE DE MODIFICARE ALE ACESTEIA

    [Menționate la articolul 10 alineatul (1)]

    Directiva 90/128/CEE a Comisiei (JO L 349, 13.12.1990, p. 26)

    Directiva 92/39/CEE a Comisiei (JO L 168, 23.6.1992, p. 21)

    Directiva 93/9/CEE a Comisiei (JO L 90, 14.4.1993, p. 26)

    Directiva 95/3/CE a Comisiei (JO L 41, 23.2.1995, p. 44)

    Directiva 96/11/CE a Comisiei (JO L 61, 12.3.1996, p. 26)

    Directiva 1999/91/CE a Comisiei (JO L 310, 4.12.1999, p. 41)

    Directiva 2001/62/CE a Comisiei (JO L 221, 17.8.2001, p. 18)

    Directiva 2002/17/CE a Comisiei (JO L 58, 28.2.2002, p. 19)

    Partea B

    TERMENE FINALE PENTRU TRANSPUNEREA ÎN LEGISLAȚIA INTERNĂ

    [Menționate la articolul 10 alineatul (1)]

    Directiva

    Termene finale

    Pentru transpunere

    Pentru a permite comercializarea produselor care respectă prezenta directivă

    Pentru interzicerea comercializării produselor care nu respectă prezenta directivă

    90/128/CEE (JO L 349, 13.12.1990, p. 26)

    31 decembrie 1990

    1 ianuarie 1991

    1 ianuarie 1993

    92/39/CEE (JO L 168, 23.6.1992, p. 21)

    31 decembrie 1992

    31 martie 1994

    1 aprilie 1995

    93/9/CEE (JO L 90, 14.4.1993, p. 26)

    1 aprilie 1994

    1 aprilie 1994

    1 aprilie 1996

    95/3/CE (JO L 41, 23.2.1995, p. 44)

    1 aprilie 1996

    1 aprilie 1996

    1 aprilie 1998

    96/11/CE (JO L 61, 12.3.1996, p. 26)

    1 ianuarie 1997

    1 ianuarie 1997

    1 ianuarie 1999

    1999/91/CE (JO L 310, 4.12.1999, p. 41)

    31 decembrie 2000

    1 ianuarie 2002

    1 ianuarie 2003

    2001/62/CE (JO L 221, 17.8.2001, p. 18)

    30 noiembrie 2002

    1 decembrie 2002

    1 decembrie 2002

    2002/17/CE (JO L 58, 28.2.2002, p. 19)

    28 februarie 2003

    1 martie 2003

    1 martie 20041 martie 2003 pentru materialele și obiectele care conțin divinilbenzen


    ANEXA VIII

    TABEL DE CORESPONDENȚĂ

    Directiva 90/128/CEE

    Prezenta directivă

    Articolul 1

    Articolul 1

    Articolul 2

    Articolul 2

    Articolul 3

    Articolul 3

    Articolul 3a

    Articolul 4

    Articolul 3b

    Articolul 5

    Articolul 3c

    Articolul 6

    Articolul 4

    Articolul 7

    Articolul 5

    Articolul 8

    Articolul 6

    Articolul 9

    Articolul 10

    Articolul 11

    Articolul 12

    ANEXA I

    ANEXA I

    ANEXA II

    ANEXA II

    ANEXA III

    ANEXA III

    ANEXA IV

    ANEXA IV

    ANEXA V

    ANEXA V

    ANEXA VI

    ANEXA VI

    ANEXA VII

    ANEXA VIII


    Top