Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002D0757

    Decizia Comisiei din 19 septembrie 2002 privind măsurile provizorii de urgență din domeniul fitosanitar pentru a preveni introducerea și răspândirea în Comunitate a Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. [notificată cu numărul C(2002) 3380]

    JO L 252, 20.9.2002, p. 37–39 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/04/2022; abrogat prin 32021R2285

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2002/757/oj

    03/Volumul 44

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    89


    32002D0757


    L 252/37

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 19 septembrie 2002

    privind măsurile provizorii de urgență din domeniul fitosanitar pentru a preveni introducerea și răspândirea în Comunitate a Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov.

    [notificată cu numărul C(2002) 3380]

    (2002/757/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 2000/29/CE a Consiliului din 8 mai 2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii în Comunitate a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor din plante și împotriva răspândirii acestora în Comunitate (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2002/36/CE (2), în special articolul 16 alineatul (3) a treia teză,

    întrucât:

    (1)

    În cazul în care estimează că există pericolul ca un organism dăunător care nu figurează în anexa I sau anexa II la Directiva 2000/29/CE să fie introdus sau răspândit pe teritoriul său, un stat membru poate adopta provizoriu toate măsurile suplimentare necesare pentru a se proteja împotriva acestui pericol.

    (2)

    La 29 aprilie 2002, Regatul Unit a informat celelalte state membre și Comisia asupra existenței pe teritoriul său a unor focare de Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov. (denumită în continuare „organismul dăunător”) și adoptă, la data de 13 mai 2002, măsuri suplimentare pentru a preveni introducerea și propagarea în Comunitate a organismului dăunător în cauză. Olanda și Germania au comunicat și ele, la 29 aprilie 2002, prezența acestui organism dăunător pe teritoriile lor.

    (3)

    În prezent, organismul dăunător nu figurează pe lista din anexa I sau II la Directiva 2000/29/CE. Cu toate acestea, din analiza preliminară a riscului fitosanitar, bazată pe informațiile științifice disponibile, reiese că organismul în cauză și efectele sale dăunătoare pot constitui un motiv serios de îngrijorare pentru Comunitate în domeniul fitosanitar, mai ales în cazul izolatelor neeuropene, prezente numai în Statele Unite ale Americii, cu impact asupra stejarilor din Comunitate, precum și în cazul izolatelor europene, cu impact asupra plantelor ornamentale precum Rhododendron spp. și Viburnum spp. Comisia a invitat serviciile competente din statele membre să efectueze studii științifice privind riscurile cauzate de izolatele neeuropene asupra stejarilor din Comunitate și privind epidemiologia organismului dăunător și potențialele plante-gazdă.

    (4)

    În consecință, este oportună luarea temporară a unor măsuri de urgență în domeniul fitosanitar, menite să evite introducerea și propagarea în Comunitate a organismului dăunător.

    (5)

    Prezentele măsuri se aplică la introducerea și propagarea organismului dăunător în Comunitate, precum și la producția și transportul în interiorul Comunității al unor plante cunoscute ca potențiale gazde ale acestuia. Ele includ și o supraveghere de ordin general privind prezența sau absența prelungită a organismului dăunător în statele membre. Cu toate acestea, nu este necesară aplicarea acestor măsuri la plantele din specia Rhododendron simsii Planch., cu excepția fructelor și a semințelor, deoarece informațiile deținute până în prezent arată că aceste plante nu sunt afectate de organismul dăunător.

    (6)

    Rezultatele măsurilor menționate anterior vor face obiectul unei evaluări permanente în 2002 și 2003, în special pe baza informațiilor pe care trebuie să le furnizeze statele membre. Este posibil să fie luate în considerare și alte măsuri, în funcție de rezultatele acestei evaluări și de avizul științific formulat de către serviciile competente ale statelor membre.

    (7)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent fitosanitar,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În sensul prezentei decizii, se definesc următorii termeni:

    1.

    „organism dăunător”: Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov;

    2.

    „plante sensibile”: plantele, cu excepția fructelor și semințelor, din speciile Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Arbutus menziesii Pursch., Arctostaphylos spp. Adans, Heteromeles arbutifolia (Lindley) M. Roemer, Lithocarpus densiflorus (H & A), Lonicera hispidula (Dougl.), Quercus spp. L., Rhamnus californica (Esch), Rhododendron spp. L., cu excepția Rhododendron simsii Planch., Umbellularia californica (Pursch.), Vaccinium ovatum (Hook & Arn) Nutt. și Viburnum spp. L;

    3.

    „lemn sensibil”: lemnul din speciile Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt., Lithocarpus densiflorus (H & A), și Quercus L.;

    4.

    „scoarță sensibilă”: scoarța speciilor Acer macrophyllum Pursh., Aesculus californica Nutt, Lithocarpus densiflorus (H & A) și Quercus L.

    Articolul 2

    Introducerea și răspândirea în Comunitate a izolatelor europene și neeuropene ale organismului dăunător sunt interzise.

    Articolul 3

    (1)   Plantele sensibile și lemnul sensibil pot fi introduse pe teritoriul Comunității numai cu respectarea măsurilor de urgență din domeniul fitosanitar, menționate la punctele 1a și 2 din anexa la prezenta decizie. De asemenea, ele trebuie supuse unei inspecții la intrarea lor în Comunitate, cu scopul de a identifica prezența speciilor complet izolate ale organismului dăunător, în temeiul articolului 13 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2000/29/CE și declarate indemne de prezența lor în urma inspecției.

    (2)   Dispozițiile prevăzute la punctele 1a și 2 din anexa la prezenta decizie se aplică numai plantelor sensibile și lemnului sensibil originare din Statele Unite ale Americii și destinate Comunității, care părăsesc teritoriul american începând din 1 noiembrie 2002 inclusiv.

    (3)   Măsurile adoptate în partea A secțiunea I punctul 3 din anexa IV privind lemnul din specia Quercus L., inclusiv lemnul care nu și-a păstrat suprafața rotunjită naturală, originar din Statele Unite ale Americii, nu se aplică lemnului sensibil din specia Quercus L. care îndeplinesc cerințele enunțate la punctul 2 litera (b) din anexa la prezenta decizie.

    (4)   Începând din data de 1 noiembrie 2002, plantele din speciile Rhododendron spp., cu excepția Rhododendron simsii Planch., și Viburnum spp., cu excepția fructelor și a semințelor, originare din țări terțe, altele decât Statele Unite ale Americii, introduse în Comunitate, pot fi transportate pe teritoriul acesteia numai în cazul în care sunt însoțite de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu Directiva 92/105/CEE a Comisiei (3).

    Articolul 4

    Se interzice introducerea în Comunitate a scoarțelor sensibile, originare din Statele Unite ale Americii.

    Articolul 5

    Începând cu data de 1 noiembrie 2002, plantele din speciile Rhododendron, cu excepția Rhododendron simsii Planch., și Viburnum spp., cu excepția fructelor și a semințelor, originare din Comunitate, pot fi transportate de la locul lor de producție numai în cazul în care respectă condițiile enunțate la punctul 3 din anexa la prezenta decizie. Producătorii acestor plante sunt înregistrați în conformitate cu dispozițiile Directivei 92/90/CEE a Consiliului (4).

    Articolul 6

    (1)   Statele membre realizează anchete oficiale pentru a identifica prezența organismului dăunător pe teritoriul lor și pentru a determina dacă există indicații de contaminare datorate acestuia.

    (2)   Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2000/29/CE, rezultatele anchetelor prevăzute la alineatul (1) sunt notificate Comisiei și celorlalte state membre înainte de 1 noiembrie 2003.

    Articolul 7

    Statele membre revizuiesc, până la data de 31 octombrie 2002, măsurile pe care le-au adoptat pentru a se proteja împotriva introducerii și a răspândirii organismului dăunător, pentru a asigura conformitatea acestora cu dispozițiile prezentei decizii, și informează de îndată Comisia cu privire la măsurile revizuite.

    Articolul 8

    Prezenta decizie se reexaminează până la data de 31 decembrie 2003.

    Articolul 9

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 19 septembrie 2002.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 169, 10.7.2000, p. 1.

    (2)  JO L 116, 3.5.2002, p. 16.

    (3)  JO L 4, 8.1.1993, p. 22.

    (4)  JO L 344, 26.11.1992, p. 38.


    ANEXĂ

    1a.   Fără a aduce atingere dispozițiilor din partea A punctul 2 din anexa III și din partea A capitolul I punctele 11.1, 39 și 40 din anexa IV la Directiva 2000/29/CE, plantele sensibile originare din Statele Unite ale Americii sunt însoțite de certificatul prevăzut la articolul 7 sau 8 din Directiva 2000/29/CE. Certificatul în cauză:

    (a)

    atestă că plantele provin din zonele în care prezența izolatelor neeuropene ale organismului dăunător nu este cunoscută. Numele zonei este indicat pe certificat, la rubrica „loc de origine”, sau

    (b)

    este eliberat în urma unei inspecții oficiale care stabilește faptul că nu a fost observat nici un semn care să indice prezența izolatelor neeuropene ale organismului dăunător la plantele sensibile, în locul de producție a acestora, în timpul inspecțiilor oficiale, inclusiv a examenelor de laborator, având în vedere toate simptomele suspecte, efectuate după începutul ultimei perioade complete de vegetație.

    Mai mult, certificatul este eliberat numai după ce, în urma inspecției, eșantioanele reprezentative ale plantelor prelevate înaintea expedierii au fost examinate și recunoscute ca indemne de izolate neeuropene ale organismului dăunător. Mențiunea „recunoscut ca indemn de izolatele neeuropene ale Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in 't Veld sp. nov.” este indicată la rubrica „Declarație suplimentară” a certificatului în cauză.

    1b.   Plantele sensibile importate menționate la punctul 1a pot fi transportate în interiorul Comunității numai în cazul în care sunt însoțite de un pașaport fitosanitar întocmit și eliberat în conformitate cu dispozițiile din Directiva 92/105/CEE, care atestă faptul că au avut loc inspecțiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1).

    2.   Lemnul sensibil originar din Statele Unite al Americii poate fi importat în Comunitate numai în cazul în care este însoțit de un certificat în conformitate cu articolul 7 sau 8 din Directiva 2000/29/CE, care:

    (a)

    atestă că lemnul este originar din zone în care izolatele neeuropene ale organismului dăunător nu sunt cunoscute. Numele zonei este indicat în certificatul menționat anterior, la rubrica „loc de origine”, sau

    (b)

    este eliberat în urma unui control oficial care stabilește faptul că scoarța a fost îndepărtată de pe lemn și că:

    (i)

    lemnul a fost cioplit în formă prismatică, înlăturându-i-se total suprafața rotunjită, sau

    (ii)

    conținutul său de apă, exprimat ca procent din substanța uscată, este sub 20 % sau

    (iii)

    a fost dezinfectat în urma unui tratament corespunzător cu aer cald sau cu apă caldă

    sau

    (c)

    în cazul lemnului tăiat cu ferăstrăul, care conține sau nu bucăți de scoarță, în cazul în care se dovedește printr-o marcă „Kiln-dried”, „KD.” sau orice altă marcă recunoscută la nivel internațional, aplicată pe lemn sau pe ambalajul acestuia, în conformitate cu uzanțele comerciale în vigoare, că lemnul în cauză a fost uscat în cuptor pentru a i se reduce conținutul de apă, exprimat ca procent din substanța uscată, la mai puțin de 20 % în urma tratamentului, efectuat cu respectarea standardelor corespunzătoare privind durata și temperatura.

    3.   Plantele din speciile Rhododendron spp., cu excepția Rhododendron simsii Planch., și Viburnum spp., cu excepția fructelor și a semințelor, originare din Comunitate, pot fi transportate de la locul de producție numai în cazul în care sunt însoțite de un pașaport fitosanitar prevăzut la punctul 1 din prezenta anexă și:

    (a)

    sunt originare din zone în care nu este cunoscută prezența izolatelor organismului dăunător sau

    (b)

    nu a fost observat nici un semn care să indice prezența izolatelor neeuropene ale organismului dăunător la plantele menționate anterior, în locul de producție a acestora, cu ocazia inspecțiilor oficiale, inclusiv a examenelor de laborator, având în vedere toate simptomele suspecte, efectuate după începutul ultimei perioade complete de vegetație, cel puțin o dată la momentul adecvat, în cursul perioadei de creștere activă a plantelor, sau

    (c)

    odată ce prezența izolatelor europene ale organismului dăunător a fost constatată la plantele menționate anterior, la locul de producție, numai în cazul în care au fost aplicate procedeele corespunzătoare de eradicare a organismului menționat anterior, respectiv, cel puțin, distrugerea plantelor infectate și a tuturor plantelor sensibile situate la cel puțin 2 m de plantele infectate, și

    în cazul în care toate plantele sensibile situate pe o rază mai mică de 10 m de plantele infectate și toate celelalte plante din lotul contaminat au rămas la locul de producție și s-au efectuat inspecții suplimentare de cel puțin două ori în cursul celor trei luni de după constatare, în cursul perioadei de creștere activă a plantelor, și în cazul în care în urma acestor inspecții au fost declarate indemne de prezența organismului dăunător;

    dacă în cazul tuturor celelalte plante sensibile prezente la locul de producție au fost supuse unei reinspectări detaliate în urma constatării și au fost recunoscute libere de prezența organismului dăunător în urma reinspectării.


    Top