Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0763

    Directiva Consiliului din 27 iulie 1976 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la scaunele de însoțitor la tractoarele agricole sau forestiere pe roți

    JO L 262, 27.9.1976, p. 135–138 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2015; abrogat prin 32013R0167

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/763/oj

    13/Volumul 03

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    71


    31976L0763


    L 262/135

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA CONSILIULUI

    din 27 iulie 1976

    de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la scaunele de însoțitor la tractoarele agricole sau forestiere pe roți

    (76/763/CEE)

    CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 100,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    având în vedere avizul Adunării parlamentare (1),

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (2),

    întrucât cerințele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească tractoarele în temeiul legislațiilor interne se referă, inter alia, la scaunele de însoțitor;

    întrucât aceste cerințe diferă de la un stat membru la altul; întrucât este, prin urmare, necesar ca aceleași cerințe să fie adoptate de toate statele membre, fie în completarea, fie în locul reglementărilor lor actuale, în primul rând pentru a permite punerea în aplicare, pentru fiecare tip de tractor, a procedurii de omologare CEE care face obiectul Directivei 74/150/CEE a Consiliului din 4 martie 1974 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la omologarea tractoarelor agricole sau forestiere pe roți (3);

    întrucât prezenta directivă are drept scop armonizarea dispozițiilor de drept intern cu privire la construirea și montarea scaunelor de însoțitor ale tractoarelor agricole, dar nu uniformizarea cerințelor privind prezența obligatorie sau nu a unui astfel de scaun pe tractoare; întrucât nu are în vedere nici armonizarea cerințelor care prevăd posibilitatea montării pe tractoare a cel puțin unui loc de însoțitor; întrucât problemele care nu sunt încă reglementate cu privire la scaunul de însoțitor ca unul dintre elementele care figurează pe fișa de omologare vor trebui soluționate imediat ce va fi posibil completând prezenta directivă cu scopul de a stabili și în ceea ce privește scaunul de însoțitor condițiile cerute pentru acordarea omologării CEE,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    (1)   Se înțelege prin tractor (agricol sau forestier) orice vehicul cu motor, pe roți sau șenile, care are cel puțin două axe, a cărui funcție constă în mod esențial în forța sa de tracțiune și care este special conceput pentru tractarea, împingerea, purtarea sau acționarea anumitor utilaje, mașini sau remorci destinate să fie folosite în exploatarea agricolă sau forestieră. Acesta poate fi amenajat pentru a transporta o încărcătură și însoțitori.

    (2)   Prezenta directivă se aplică numai tractoarelor menționate la alineatul (1), montate pe pneuri, care au două axe și o viteză maximă prin construcție cuprinsă între 6 și 25 km/h și al căror ecartament are cel puțin 1 250 mm.

    Articolul 2

    Statele membre nu pot refuza omologarea CEE, nici omologarea la scară națională din motive privind scaunele de însoțitor, în cazul în care sunt îndeplinite cerințele care figurează în anexă.

    Articolul 3

    Statele membre nu pot refuza înmatricularea sau interzice vânzarea, punerea în circulație sau utilizarea tractoarelor din motive ce privesc scaunele de însoțitor, în cazul în care acestea îndeplinesc cerințele care figurează în anexă.

    Articolul 4

    Modificările necesare pentru adaptarea cerințelor din anexă la progresul tehnic se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 din Directiva 74/150/CEE.

    Articolul 5

    (1)   Statele membre adoptă dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive în termen de optsprezece luni de la notificarea acesteia și informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

    (2)   Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 6

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 27 iulie 1976.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    M. van der STOEL


    (1)  JO 28, 17.2.1967, p. 462/67.

    (2)  JO 42, 7.3.1967, p. 620/67.

    (3)  JO L 84, 28.3.1974, p. 10.


    ANEXĂ

    I.   CERINȚE GENERALE DE CONSTRUCȚIE ȘI DE INSTALARE

    1.   Scaunul trebuie să fie plasat în așa fel încât însoțitorul să nu fie în pericol și să nu stânjenească conducerea tractorului.

    2.   Scaunul trebuie să fie fixat bine și, în funcție de tipul de tractor, legat convenabil de un element de structură (șasiu, dispozitiv de protecție împotriva răsturnării, platformă etc.).

    3.   Acest element de structură trebuie să fie suficient de rezistent pentru a putea susține scaunul de însoțitor încărcat.

    II.   CERINȚE SPECIALE DE CONSTRUCȚIE

    1.   Lățimea scaunului trebuie să fie de cel puțin 400 mm, adâncimea de cel puțin 300 mm.

    2.   Scaunul trebuie să fie prevăzut cu un spătar cu înălțimea de cel puțin 200 mm și cel mult 250 mm și să prezinte un sprijin lateral; dimensiunile de mai sus nu se aplică în cazul în care în spatele însoțitorului este amplasat un perete închis. Perna pentru șezut a scaunului este căptușită sau elastică.

    3.   Pentru picioarele însoțitorului trebuie prevăzut un sprijin corespunzător.

    4.   Înălțimea liberă de deasupra scaunului însoțitorului trebuie să fie de cel puțin 920 mm. Totuși, în cazul în care un tractor care îndeplinește cerințele cu privire la scaunul conducătorului și protecția sa are o formă de construcție care nu-i permite să respecte această înălțime pentru însoțitor, aceasta poate fi redusă până la 800 mm, cu condiția ca la nivelul acoperișului de deasupra scaunului însoțitorului să fie prevăzută o căptușeală suficientă.

    Partea superioară a spațiului liber pentru însoțitor nu trebuie să fie limitată în spate, decât pe o rază de cel mult 300 mm (a se vedea desenul din apendice). Înălțimea liberă este partea verticală liberă cuprinsă între marginea din față a scaunului și acoperișul tractorului.

    5.   Scaunul însoțitorului nu trebuie să mărească lățimea exterioară a tractorului.

    6.   Când scaunul însoțitorului este poziționat pe aripi, nu trebuie să existe mai mult de un scaun pe fiecare aripă.

    Apendice

    Image


    Top