Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31972R2843

    Regulamentul (CEE) nr. 2843/72 al Consiliului din 19 decembrie 1972 privind măsurile de salvgardare prevăzute de Acordul dintre Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda

    JO L 301, 31.12.1972, p. 162–163 (DE, FR, IT, NL)
    ediţie specială engleză: serie I volum 1972(31.12)L301 p. 164 - 165

    Alte ediții speciale (DA, EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/04/2015; abrogat prin 32015R0475

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1972/2843/oj

    11/Volumul 01

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    221


    31972R2843


    L 301/162

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CEE) NR. 2843/72 AL CONSILIULUI

    din 19 decembrie 1972

    privind măsurile de salvgardare prevăzute de Acordul dintre Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda

    CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 113,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    întrucât la 22 iulie 1972 s-a semnat la Bruxelles un acord între Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda;

    întrucât, pentru punerea în aplicare a clauzelor de salvgardare prevăzute de Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, tratatul stabilește procedurile care trebuie urmate;

    întrucât, pe de altă parte, normele de aplicare a clauzelor de salvgardare și a măsurilor provizorii menționate la articolele 23-28 din acord nu au fost încă stabilite,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Consiliul poate decide, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 113 din tratat, sesizarea comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda – denumit în continuare „acord” – cu privire la măsurile prevăzute la articolele 23, 25 și 27 ale acestuia. După caz, Consiliul adoptă aceste măsuri în conformitate cu aceeași procedură.

    Comisia poate prezenta propunerile necesare în acest sens din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru.

    Articolul 2

    (1)   În cazul unor practici care pot justifica aplicarea de către Comunitate a măsurilor prevăzute la articolul 24 din acord, Comisia, după examinarea cazului, la inițiativa sa sau la cererea unui stat membru, se pronunță asupra compatibilității practicilor cu acordul. Ea propune, după caz, adoptarea unor măsuri de salvgardare Consiliului, care hotărăște în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 113 din tratat.

    (2)   În cazul unor practici care pot expune Comunitatea la măsuri de salvgardare pe baza articolului 24 din acord, Comisia, după examinarea cazului, se pronunță asupra compatibilității practicilor cu principiile înscrise în acord. După caz, Comisia formulează recomandările adecvate.

    Articolul 3

    În cazul unor practici care pot justifica aplicarea de către Comunitate a măsurilor prevăzute la articolul 26 din acord se aplică procedura stabilită în Regulamentul (CEE) nr. 459/68 (1).

    Articolul 4

    (1)   În cazul în care datorită unor circumstanțe excepționale este necesară o intervenție imediată, în situațiile prevăzute la articolele 25 și 27 din acord, precum și în cazul unor ajutoare la export care au impact direct și imediat asupra schimburilor comerciale, măsurile provizorii prevăzute la articolul 28 alineatul (3) litera (d) din acord pot fi adoptate în condițiile de mai jos.

    (2)   Comisia poate prezenta, din proprie inițiativă sau la cererea unui stat membru, propunerile necesare asupra cărora Consiliul se pronunță în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 113 din tratat.

    (3)   Statul membru interesat poate introduce restricții cantitative la import, cu excepția cazurilor de ajutoare la export care au impact direct și imediat asupra schimburilor comerciale. Acesta comunică de îndată aceste măsuri celorlalte state membre și Comisiei.

    Comisia decide, printr-o procedură de urgență și în termen de cel mult trei zile lucrătoare, în cazul articolului 25, și de cinci zile lucrătoare, în cazul articolului 27, de la data comunicării menționate în primul paragraf, dacă măsurile trebuie menținute, modificate sau eliminate.

    Decizia Comisiei se comunică tuturor statelor membre. Aceasta este executorie de îndată.

    Orice stat membru poate prezenta Consiliului decizia Comisiei în termen de cel mult cinci zile lucrătoare, în cazul articolului 25, și de zece zile lucrătoare, în cazul articolului 27, de la data comunicării acesteia. Consiliul se întrunește fără întârziere. Acesta poate modifica sau anula, cu majoritate calificată, decizia adoptată de Comisie.

    În cazul în care Consiliul este sesizat de statul membru care a luat măsuri în conformitate cu prezentul alineat, decizia Comisiei se suspendă. Această suspendare ia sfârșit după 15 zile, în cazul articolului 25, și după 30 de zile, în cazul articolului 27, de la sesizarea Consiliului, în cazul în care acesta nu a modificat sau anulat decizia Comisiei.

    În aplicarea prezentului alineat, trebuie adoptate cu prioritate măsurile care perturbă cât mai puțin funcționarea pieței comune.

    Înainte de a se pronunța asupra măsurilor luate de statul membru interesat, în aplicarea prezentului alineat, Comisia procedează la consultări.

    Aceste consultări au loc în cadrul unui comitet consultativ format din reprezentanți ai fiecărui stat membru și prezidat de un reprezentant al Comisiei.

    Comitetul se reunește la convocarea președintelui său. Acesta comunică statelor membre, cât mai curând posibil, toate informațiile utile.

    Articolul 5

    Dispozițiile prezentului regulament nu aduc atingere aplicării clauzelor de salvgardare prevăzute de tratat, în special la articolele 108 și 109, în conformitate cu procedurile prevăzute în acestea.

    Articolul 6

    Notificarea comitetului mixt de către Comunitate, prevăzută la articolul 28 alineatul (2) din acord, se efectuează de către Comisie.

    Articolul 7

    Până la 31 decembrie 1974, Consiliul, hotărând cu majoritate calificată cu privire la propunerea Comisiei, decide adaptările acestui regulament, în special ale articolului 4 alineatul (3), care, având în vedere experiența dobândită, se dovedesc necesare pentru a evita riscul de a compromite unitatea pieței comune.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 19 decembrie 1972.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    T. WESTERTERP


    (1)  JO L 93, 17.4.1968. p. 1.


    Top