Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62012CJ0530

OHMI / National Lottery Commission

Cauza C‑530/12 P

Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

împotriva

National Lottery Commission

„Recurs — Marcă comunitară — Regulamentul (CE) nr. 40/94 — Articolul 52 alineatul (2) litera (c) — Cerere de declarare a nulității întemeiată pe un drept de autor anterior dobândit în temeiul dreptului național — Aplicarea dreptului național de către OAPI — Rolul instanței Uniunii”

Sumar – Hotărârea Curții (Camera întâi) din 27 martie 2014

  1. Marcă comunitară – Renunţare, decădere și nulitate – Cauze de nulitate relativă – Utilizare a mărcii care poate fi interzisă în temeiul unui alt drept anterior – Control exercitat de organele competente ale Oficiului și de Tribunal în ceea ce privește dreptul național aplicabil – Întindere

    [Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 52 alin. (2)]

  2. Dreptul Uniunii Europene – Principii – Dreptul la apărare – Principiul contradictorialităţii – Întindere

  1.  În contextul unei cereri de declarare a nulității unei mărci comunitare întemeiate pe un drept anterior protejat printr‑o normă de drept național, controlul exercitat de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) și de Tribunal trebuie efectuat în lumina cerinței de a garanta efectul util al Regulamentului nr. 40/94 asupra mărcii comunitare, care este acela de a asigura protecția mărcii comunitare.

    În această perspectivă, din moment ce aplicarea dreptului național poate conduce la reținerea unui motiv de invalidare a unei mărci comunitare înregistrate corespunzător, este necesar ca Oficiul și Tribunalul să poată să verifice, înainte de a admite cererea de declarare a nulității unei astfel de mărci, pertinența elementelor prezentate de solicitant în administrarea probei, care îi revine, a conținutului acestui drept național.

    Controlul exercitat de organele competente ale Oficiului și de Tribunal trebuie să răspundă de asemenea exigențelor funcției pe care acestea o exercită în cadrul contenciosului privind marca comunitară.

    Atunci când organele competente ale Oficiului sunt chemate să statueze, într‑o primă etapă, asupra unei cereri de declarare a nulității unei mărci comunitare întemeiate pe un drept anterior protejat printr‑o normă de drept național, decizia lor poate avea ca efect privarea titularului mărcii comunitare de un drept care i‑a fost conferit. Întinderea unei astfel de decizii implică în mod necesar ca organul care o adoptă să nu se limiteze la o simplă validare a dreptului național astfel cum a fost prezentat de cel care solicită declararea nulității.

    În ceea ce privește controlul jurisdicțional exercitat, într‑o a doua etapă, de Tribunal, acest control trebuie să satisfacă cerințele principiului protecției jurisdicționale efective. În măsura în care aplicarea dreptului național, în contextul procedural în cauză, poate avea ca efect privarea titularului unei mărci comunitare de dreptul său, este absolut necesar ca Tribunalul să nu fie privat, ca urmare a unor eventuale lacune în documentele prezentate cu titlu de probă a dreptului național aplicabil, de posibilitatea reală de a exercita un control efectiv. În acest scop, Tribunalul trebuie, așadar, să poată verifica, cu depășirea cadrului documentelor prezentate, conținutul, condițiile de aplicare și domeniul de aplicare al normelor de drept invocate de cel care solicită declararea nulității.

    În consecință, în condițiile în care Oficiul poate fi chemat să țină seama, printre altele, de dreptul național al statului membru în care se bucură de protecție un drept anterior pe care se întemeiază cererea de declarare a nulității, acesta trebuie să se informeze din oficiu, prin mijloace care i se par utile în acest sens, cu privire la dreptul național al statului membru în cauză în cazul în care astfel de informații sunt necesare pentru aprecierea condițiilor de aplicare a unei cauze de nulitate care a fost invocată în fața sa și, printre altele, a materialității faptelor invocate sau a forței probante a înscrisurilor prezentate.

    (a se vedea punctele 40-45)

  2.  A se vedea textul deciziei.

    (a se vedea punctele 53 și 54)

Top