EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Apărătorile de roți ale autovehiculelor

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Cerințe pentru omologarea de tip pentru a asigura siguranța generală a vehiculelor și protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor' for an updated information about the subject.

Apărătorile de roți ale autovehiculelor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1009/2010 – cerințele pentru omologarea de tip a apărătorilor de roți pentru anumite autovehicule

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește norme privind apărătorile de roți.
  • Obiectivul acestuia este de a adapta cerințele existente la progresele științifice și tehnice.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul stabilește cerințele pentru omologarea de tip a apărătorilor de roți pentru autovehicule. Acesta face parte din punerea în aplicare a Regulamentului (CE) 661/2009 privind siguranța autovehiculelor și a remorcilor.

Tipul de vehicul vizat

Acest regulament se aplică vehiculelor din categoria M1, adică vehiculelor concepute și construite pentru transportul de pasageri, echipate cu cel mult opt scaune, pe lângă scaunul șoferului.

Cerințe apărători de roți

  • Constructorii trebuie să echipeze toate roțile vehiculelor cu câte o apărătoare.
  • Apărătorile de roți pot fi proiectate fie ca părți ale caroseriei, fie ca apărători de noroi separate, care vor proteja ceilalți participanți la trafic împotriva proiectării pietrelor, a noroiului, a gheții, a zăpezii și a apei.
  • De asemenea, regulamentul definește cerințe specifice, în special privind:
    • masa vehiculului;
    • lățimea totală a apărătorilor de roți;
    • conturul și poziția apărătorilor de roți.
  • Constructorul trebuie, de asemenea, să proiecteze vehiculul astfel încât utilizatorii să poată folosi dispozitive antiderapante*.

Omologarea UE de tip

Constructorul vehiculului are obligația de a înainta o cerere de omologare UE de tip către autoritatea competentă. Cererea trebuie să includă:

  • marca și tipul vehiculului;
  • numărul de axe și roți;
  • desene detaliate ale apărătorilor de roți.

Dacă autoritatea competentă consideră că vehiculul îndeplinește toate cerințele pentru apărători de roți, aceasta trebuie să acorde omologarea UE de tip și să elibereze un număr de omologare de tip în conformitate cu Directiva 2007/46/CE pentru omologarea UE de tip a vehiculelor.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 30 noiembrie 2010.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Dispozitiv antiderapant: un lanț pentru zăpadă sau alt dispozitiv echivalent care asigură tracțiunea pe zăpadă, care poate fi montat pe combinația pneu/roată a vehiculului.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1009/2010 al Comisiei din 9 noiembrie 2010 privind cerințele pentru omologarea de tip a apărătorilor de roți pentru anumite autovehicule și de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 292, 10.11.2010, pp. 21-29)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 200, 31.7.2009, pp. 1-24)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 661/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (Directivă-cadru) (JO L 263, 9.10.2007, pp. 1-160)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 30.04.2019

Top