Elija las funciones experimentales que desea probar

Este documento es un extracto de la web EUR-Lex

Planul de acțiune european în domeniul apărării

Planul de acțiune european în domeniul apărării

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea [COM(2016) 950 final] – Planul de acțiune european în domeniul apărării

Articolul 42 din Tratatul privind Uniunea Europeană

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

  • Obiectivele comunicării sunt:
    • îmbunătățirea eficienței cheltuielilor privind capacitățile de apărare ale țărilor din Uniunea Europeană (UE);
    • punerea în comun a resurselor pentru îmbunătățirea securității cetățenilor UE;
    • crearea unei baze industriale mai competitive și inovatoare în sectorul apărării.
  • Articolul 42 din Tratatul privind Uniunea Europeană stabilește funcționarea politicii de securitate și apărare comună a UE. Acesta acoperă o serie de aspecte, de la luarea deciziilor și rolul Agenției Europene de Apărare la clauza de asistență reciprocă a UE.

ASPECTE-CHEIE

Planul de acțiune este împărțit în trei direcții:

  • 1.

    Stabilirea Fondului european de apărare, cu 2 structuri de finanțare:

    • cercetare: un total de 90 de milioane EUR până în 2020, urmat de 500 de milioane EUR pe an după 2020 pentru a finanța cercetarea colaborativă în domeniul tehnologiilor inovatoare de apărare (de exemplu, electronică, software criptat sau robotică).
    • capacități: aproximativ 5 miliarde EUR pe an (se așteaptă o estimare mai precisă din partea Comisiei Europene) pentru a permite țărilor din UE să achiziționeze împreună anumite bunuri (de exemplu, tehnologii de drone sau elicoptere) pentru a reduce costurile. Aceste capacități ar fi decise și deținute de țările UE.
    • Prioritățile pentru Fondul de apărare vor fi stabilite de un comitet de coordonare format din țările UE, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Agenția Europeană de Apărare, Comisie și principalii actori din industrie.
  • 2.

    Promovarea investițiilor în lanțul de aprovizionare din domeniul apărării: Comisia va sprijini eforturile Băncii Europene de Investiții pentru a îmbunătăți accesul la finanțarea lanțului de aprovizionare din domeniul apărării, al cărui nucleu este alcătuit în mare parte din întreprinderi mici și mijlocii. Mai mult, în cadrul planului de cooperare sectorială privind competențele, Comisia va sprijini cooperarea în domeniul apărării pentru a se asigura că oamenii au competențele necesare pentru a genera inovare.

  • 3.

    Consolidarea pieței unice a Uniunii Europene în domeniul apărării: pentru a contribui la combaterea fragmentării și pentru a asigura o mai mare competitivitate în industria de apărare, Comisia va lua măsuri pentru îmbunătățirea concurenței la nivelul UE pentru contractele de achiziții publice în domeniul apărării. Companiile ar fi în măsură să activeze mai ușor la nivel transfrontalier, iar țările UE ar primi cea mai bună valoare pentru bani. Pentru a realiza acest lucru, Comisia propune îmbunătățirea punerii în aplicare a Directivei privind achizițiile publice și a Directivei privind transferurile.

Alte aspecte-cheie:

  • Planul de acțiune nu vizează crearea unei armate a UE, ci mai degrabă crearea condițiilor pentru o mai bună cooperare în domeniul apărării, îmbunătățirea eficienței cheltuielilor pentru apărare și crearea condițiilor pentru o bază industrială puternică, competitivă și inovatoare.
  • Planul de acțiune intră sub incidența politicii de securitate și apărare comune a UE, parte integrantă a politicii externe și de securitate comune.

CONTEXT

  • Împreună, țările UE sunt pe locul 2 în ceea ce privește cheltuielile în domeniul militar la nivel global (după SUA). Cu toate acestea, majoritatea achizițiilor în domeniul apărării sunt la nivel național, iar probleme cum ar fi dublarea, lipsa interoperabilității și lacunele tehnologice continuă să împiedice eficiența capacităților militare ale UE.
  • Pe măsură ce țările din afara UE își măresc cheltuielile militare, țările UE, în medie, își reduc propriile cheltuieli.
  • Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Planul de acțiune european în domeniul apărării [COM(2016) 950 final, 30.11.2016]

Versiune consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană – Titlul V – Dispoziții generale privind acțiunea externă a Uniunii și dispoziții speciale privind politica externă și de securitate comună – Capitolul 2 – Dispoziții speciale privind politica externă și de securitate comună – Secțiunea 2 – Dispoziții privind politica de securitate și apărare comună – Articolul 42 (fostul articol 17 din TUE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 38-39)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind coordonarea procedurilor privind atribuirea anumitor contracte de lucrări, de furnizare de bunuri și de prestare de servicii de către autoritățile sau entitățile contractante în domeniile apărării și securității și de modificare a Directivelor 2004/17/CE și 2004/18/CE (JO L 216, 20.8.2009, pp. 76-136)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/81/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2009/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 mai 2009 de simplificare a clauzelor și condițiilor de transfer al produselor din domeniul apărării în interiorul Comunității (JO L 146, 10.6.2009, pp. 1-36)

A se vedea versiunea consolidată

Data ultimei actualizări: 17.07.2017

Arriba