EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reducerea poluării atmosferice cauzate de ambarcațiunile de agrement și de motovehiculele nautice

Reducerea poluării atmosferice cauzate de ambarcațiunile de agrement și de motovehiculele nautice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2013/53/UE privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva actualizează legislația care vizează proiectarea și fabricarea ambarcațiunilor cu motor și cu vele.
  • Directiva are drept obiectiv garantarea concurenței loiale a acestor produse pe piața Uniunii Europene (UE), prin respectarea acelorași standarde.

ASPECTE-CHEIE

Directiva stabilește cerințe pentru producătorii, importatorii și distribuitorii de ambarcațiuni și are la bază legislația adoptată în 2003, care include limite privind emisiile de gaze de eșapament produse de motoare (monoxid de carbon, hidrocarburi, oxid de azot și particule) și privind nivelurile de zgomot pentru a reflecta progresele tehnologice care au dus la îmbunătățirea performanțelor ecologice.

Categorii de proiectare

Noua directivă precizează categorii de proiectare (A, B, C și D) pentru ambarcațiuni, pe baza condițiilor de navigație pentru care sunt adecvate, cum ar fi intervalele de forță a vântului și înălțimea semnificativă a valurilor.

Marcajul CE

Toate ambarcațiunile, componentele desemnate și motoarele de propulsie fac obiectul marcajului CE, care arată conformitatea produsului respectiv cu legislația UE relevantă. Marcajul CE trebuie să fie fixat pe plăcuța constructorului, montată separat de numărul de identificare în cazul ambarcațiunilor și direct pe motor în cazul motoarelor de propulsie.

Printre alte cerințe esențiale se numără:

  • un număr de identificare pentru fiecare ambarcațiune și cerința de aplicare a plăcuței constructorului ambarcațiunii;
  • necesitatea proiectării ambarcațiunilor, astfel încât riscul de cădere peste bord să fie redus la minimum și să se permită revenirea ușoară la bord;
  • o bună vizibilitate de jur-împrejur pentru conducător, în condiții normale;
  • un manual scris, care să însoțească toate ambarcațiunile pentru a asigura utilizarea acestora în condiții de siguranță;
  • structură, stabilitate și flotabilitate suficiente în conformitate cu categoria de proiectare;
  • un dispozitiv de oprire de avarie pentru toate motoarele de propulsie outboard prevăzute cu eche.

Acte de punere în aplicare

Comisia Europeană este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare. Regulamentul de punere în aplicare 2017/1 privind identificarea ambarcațiunilor clarifică definițiile componentelor de identificare a ambarcațiunilor. De asemenea, introduce procedurile pentru alocarea și administrarea numerelor de identificare ale ambarcațiunilor. Deciziile de punere în aplicare privind publicarea listei de standarde armonizate* referitoare la ambarcațiunile de agrement și de motovehiculele nautice sunt publicate și actualizate periodic (a se vedea și standardizarea).

Abrogare

Regulamentul abrogă Directiva 94/25/CE începând de la 18 ianuarie 2016.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 18 ianuarie 2016. Aceste măsuri se aplică de la 18 ianuarie 2016.

TERMENI-CHEIE

Standarde armonizate. Standardele europene adoptate de către Comisie pe baza unei solicitări din partea Comisiei privind aplicarea legislației de armonizare a UE.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice și de abrogare a Directivei 94/25/CE (JO L 354, 28.12.2013, pp. 90-131).

Modificările succesive aduse Directivei 2013/53/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1 al Comisiei din 3 ianuarie 2017 privind procedurile de identificare a ambarcațiunilor în temeiul Directivei 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice (JO L 1, 4.1.2017, pp. 1-5).

Data ultimei actualizări: 28.10.2022

Top