Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R0733

    Domeniul de nivel superior .eu (până în 2022)

    Statutul juridic al documentului Acest rezumat a fost arhivat și nu va fi actualizat. Pentru informații actualizate, accesați 'Domeniul de nivel superior .eu'

    Domeniul de nivel superior .eu (până în 2022)

     

    SINTEZĂ PRIVIND:

    Regulamentul (CE) 733/2002 – privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „eu”

    CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

    Regulamentul stabilește modul în care este pus în aplicare sufixul „.eu” al adreselor de internet, cunoscut drept domeniu de nivel 1 (TLD). Concret, regulamentul prevede desemnarea unui registru și stabilește normele generale pentru funcționarea acestui registru.

    ASPECTE-CHEIE

    Domeniul de internet de nivel 1 „.eu” conferă UE propria identitate pe internet. Scopul acestuia este sporirea vizibilității UE pe Internet și a opțiunilor utilizatorilor în ceea ce privește numele de domeniu și promovarea dezvoltării comerțului electronic pe piața internă.

    Crearea domeniului de nivel 1 „.eu” este unul dintre obiectivele stabilite în planul de acțiune eEuropa 2002 în vederea accelerării comerțului electronic și a promovării utilizării internetului.

    Domeniul „.eu” se adaugă la cele existente deja în UE, nu le înlocuiește. Acesta le oferă utilizatorilor posibilitatea de a avea o identitate paneuropeană pe internet (în principal pentru adrese de site-uri și de e-mail).

    Obiective

    Punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” răspunde mai multor obiective:

    • promovarea utilizării rețelelor de internet și sporirea opțiunilor utilizatorilor prin asigurarea unei alternative la domeniile existente de nivel 1 care cuprind coduri de țară (de exemplu, „.fr” pentru Franța sau „.it” pentru Italia) sau domenii generice globale de nivel 1 (de exemplu, „.com”, „.net”);
    • îmbunătățirea interoperabilității serverelor transeuropene (adică posibilitatea acestora de a funcționa împreună și de a utiliza și a face schimb de informații), asigurând disponibilitatea serverelor de nume „eu” în UE;
    • sporirea vizibilității pieței interne a UE în rețeaua globală și promovarea imaginii UE în rețelele informaționale globale.

    Registrul

    Registrul este administrat de o organizație neguvernamentală în baza unui contract cu Comisia Europeană.

    Acesta are următoarele atribuții:

    • înregistrarea numelor de domenii din TLD „.eu” prin operatori de registru acreditați pentru domeniul „.eu”, pentru întreprinderi, organizații sau persoane fizice stabilite sau rezidente în UE;
    • adoptarea politicii de înregistrare pentru TLD „.eu” prin consultare cu Comisia și cu alte părți interesate, în conformitate cu normele de politică publică;
    • impunerea de taxe legate direct de costurile suportate;
    • punerea în aplicare a politicii de soluționare extrajudiciară a oricăror conflicte privind numele de domenii sau deciziile luate de registru;
    • adoptarea și punerea în aplicare a procedurilor pentru acreditarea operatorilor de registru „.eu”;
    • asigurarea integrității bazelor de date cu nume de domenii.

    Norme de politică

    Comisia este însărcinată cu adoptarea normelor de politică publică referitoare la punerea în aplicare și funcționarea TLD-ului „.eu” și a principiilor de politică publică privind înregistrarea. Aceste norme cuprind în mod special:

    • o politică de reglementare extrajudiciară a litigiilor;
    • politica publică privind înregistrarea speculativă și abuzivă a numelor de domenii;
    • politica privind posibila revocare a numelor de domenii;
    • subiecte legate de limbă și de concepte geografice;
    • tratamentul drepturilor de proprietate intelectuală și al altor drepturi.

    Rezervarea drepturilor

    UE păstrează toate drepturile referitoare la TLD-ul „.eu”, inclusiv, în special, drepturile de proprietate intelectuală și alte drepturi asupra bazelor de date.

    Punerea în aplicare

    Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare, eficacitatea și funcționarea TLD-ului „.eu” din doi în doi ani.

    Abrogare

    Regulamentul (CE) nr. 733/2002 a fost abrogat de Regulamentul (UE) 2019/517 privind domeniul de nivel superior .eu. Regulamentul (CE) nr. 733/2002 va rămâne în vigoare până la 12 octombrie 2022.

    DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

    Se aplică de la 30 aprilie 2002.

    CONTEXT

    În aprilie 2016, TLD-ul .eu a aniversat 10 ani.

    Pentru informații suplimentare, consultați:

    DOCUMENTUL PRINCIPAL

    Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” (JO L 113, 30.4.2002, pp. 1-5)

    Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 733/2002 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

    DOCUMENTE CONEXE

    Regulamentul (UE) 2019/517 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de nivel superior .eu, și de modificare și abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei (JO L 91, 29.3.2019, pp. 25-35)

    Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de nivel superior „.eu” (COM/2017/0725 final din 4.12.2017)

    Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de prim nivel „.eu” [COM(2015) 680 final din 18.12.2015]

    Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare (JO L 162, 30.4.2004, pp. 40-50).

    A se vedea versiunea consolidată.

    Data ultimei actualizări: 29.08.2019

    Sus