EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Domeniul de nivel superior .eu

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/517 privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de nivel superior .eu

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul actualizează normele privind domeniul de nivel superior (TLD) .eu ca parte a noii strategii a Uniunii Europene (UE) privind piața unică digitală. Obiectivul regulamentului este de a consolida identitatea online a UE și de a încuraja activitățile online transfrontaliere.
  • Datorită evoluției rapide a pieței TLD (de exemplu au fost introduse noi extensii de nume de domeniu, cum ar fi .com și .org) și datorită volatilității peisajului digital, prin regulament a fost introdus un mediu de reglementare modern, mai flexibil și mai durabil pentru TLD .eu, înlocuind vechiul cadru juridic cu un instrument juridic orientat spre viitor, mai ușor, mai eficient și bazat pe principii.
  • Regulamentul creează o nouă structură de guvernanță, care implică un organism separat cu mai multe părți interesate, cu scopul de a consolida și extinde contribuția la performanța TLD .eu.
  • Acesta introduce noi criterii de eligibilitate pentru a permite cetățenilor UE/Spațiului Economic European (SEE) să înregistreze un domeniu .eu, indiferent de locul în care locuiesc.

ASPECTE-CHEIE

Promovarea și protejarea valorilor UE

Scopul domeniului .eu, ca etichetă clară și ușor de recunoscut, este de a contribui la consolidarea profilului UE și promovarea online a valorilor sale, cum sunt multilingvismul, respectarea vieții private și a securității utilizatorilor și respectarea drepturilor omului.

Eligibilitatea pentru înregistrarea numelor de domenii

Un domeniu .eu poate fi solicitat de către:

  • cetățeni ai UE și SEE, indiferent unde locuiesc aceștia;
  • cetățeni din afara UE care locuiesc într-un stat membru al UE;
  • întreprinderi cu sediul în UE; și
  • alte organizații cu sediul în UE, dacă legislația națională aplicabilă permite acest lucru.

Norme privind anularea (revocarea) înregistrării numelor de domenii

Registrul* poate revoca un nume de domeniu din proprie inițiativă, din următoarele motive:

  • existența unor datorii neplătite către registru;
  • ineligibilitatea titularului numelui de domeniu;
  • titularul numelui de domeniu încalcă cerințele pentru cererile de înregistrare din următoarele motive:
    • un nume de domeniu defăimător, rasist sau contrar ordinii publice sau siguranței publice trebuie blocat, sub rezerva unei hotărâri a instanței;
    • un nume de domeniu care este identic sau asemănător, într-un mod care poate duce la confuzie, cu o denumire pentru care este stabilit un drept prin dreptul UE sau dreptul intern și care a fost înregistrat fără drept sau fără un interes legitim privind numele ar trebui, în principiu, să fie revocat și, dacă este necesar, transferat titularului legitim;
    • în cazul în care un astfel de nume de domeniu a fost utilizat cu rea-credință, acesta ar trebui să fie întotdeauna revocat.

Registrul

Registrul desemnat este o organizație nonprofit care poate impune taxe pentru costurile suportate și care:

  • promovează TLD .eu în UE și în întreaga lume;
  • respectă normele, politicile și procedurile stabilite în acest regulament și în contractul său cu Comisia Europeană și în special dreptul UE în domeniul protecției datelor;
  • organizează, administrează și gestionează TLD .eu în interesul general și asigură o calitate ridicată, transparență, siguranță, stabilitate, previzibilitate, fiabilitate, accesibilitate, eficiență, nediscriminare, condiții de concurență echitabile și protecția consumatorilor;
  • asigură identificarea rapidă a înregistrărilor abuzive ale numelor de domeniu;
  • cooperează cu autoritățile relevante și cu alte organisme publice responsabile cu securitatea cibernetică și securitatea informațiilor, cum ar fi echipele naționale de intervenție în caz de urgențe informatice.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/857 al Comisiei stabilește punctele care trebuie incluse în contractul dintre Comisie și Registru pentru organizarea, administrarea și gestionarea TLD .eu. Acestea includ:

  • principiile bunei guvernanțe și administrării eficiente;
  • aspecte privind securitatea și protecția consumatorului;
  • promovarea obiectivelor UE în materie de guvernanță a internetului;
  • punerea în aplicare a unor politici și proceduri pentru a combate în mod activ înregistrările speculative și abuzive de nume de domenii în TLD .eu.

Baza de date WHOIS*

Registrul este responsabil de înființarea și gestionarea unei baze de date WHOIS, care să furnizeze informații exacte și actualizate privind numele de domenii înregistrate, inclusiv informații despre un punct de contact administrativ și despre titularii numelor de domenii.

Grupul consultativ multipartit .eu

  • Acest grup este responsabil cu consilierea Comisiei cu privire la:
    • punerea în aplicare a acestui regulament;
    • aspectele strategice legate de gestionarea, organizarea și administrarea TLD .eu, inclusiv securitatea cibernetică și protecția datelor;
    • bunele practici în ceea ce privește combaterea înregistrărilor abuzive ale numelor de domenii.
  • Grupul consultativ este compus din reprezentanți ai părților interesate stabilite în UE și un reprezentant al părților interesate stabilite în afara UE și este prezidat de un reprezentant al Comisiei sau de o persoană desemnată de Comisie.

Evaluarea și revizuirea

  • Până la 13 octombrie 2027, iar apoi din trei în trei ani, comisia va evalua eficacitatea și funcționarea TLD .eu.
  • În decembrie 2020 a fost publicat raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Acest raport evaluează cooperarea registrului .eu cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală și cu alte agenții ale UE în vederea combaterii înregistrărilor abuzive și speculative de nume de domenii.
  • De atunci, Comisia a luat noi măsuri pentru a încheia punerea în aplicare a cadrului juridic .eu, inclusiv lansarea procedurii de selecție pentru următorul registru .eu, care a fost finalizat prin selecția EURid, și adoptarea următoarelor acte juridice:
    • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/857 din 17 iunie 2020 de stabilire a principiilor care trebuie incluse în contractul dintre Comisie și registrul domeniului de nivel superior .eu;
    • Regulamentul delegat (UE) 2020/1083 al Comisiei din 14 mai 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2019/517 prin stabilirea criteriilor de eligibilitate și de selecție și a procedurii de desemnare a registrului pentru TLD superior .eu;
    • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1862 al Comisiei din 4 octombrie 2022 de stabilire a listelor de nume de domenii rezervate și blocate sub domeniul de prim nivel. eu în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/517.

Abrogare

Acest regulament abrogă Regulamentul (CE) nr. 733/2002 și Regulamentul (CE) nr. 874/2004 de la 12 octombrie 2022.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 13 octombrie 2022. Criteriul de eligibilitate al numelui de domeniu revizuit se aplică de la 19 octombrie 2019.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Registrul. Organul care organizează, administrează și gestionează TLD .eu, inclusiv întreținerea bazelor de date și a serviciilor publice de căutare asociate, înregistrarea numelor de domenii, operarea registrului numelor de domenii și operarea serverelor numelui de TLD ale registrului.
Baza de date WHOIS. Colecția de date care conține informații privind aspectele tehnice și administrative ale înregistrărilor din cadrul TLD .eu.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/517 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind punerea în aplicare și funcționarea numelui de domeniu de nivel superior .eu, și de modificare și abrogare a Regulamentului (CE) nr. 733/2002 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 874/2004 al Comisiei (JO L 91, 29.3.2019, pp. 25-35).

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/857 al Comisiei din 17 iunie 2020 de stabilire a principiilor care trebuie incluse în contractul dintre Comisia Europeană și registrul domeniului de nivel superior .eu în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/517 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 195, 19.6.2020, pp. 52-56).

Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare (JO L 162, 30.4.2004, pp. 40-50).

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 874/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” (JO L 113, 30.4.2002, pp. 1-5).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 14.10.2022

Top