EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0680

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de prim nivel „.eu” (Text cu relevanță pentru SEE)

COM/2015/0680 final

Bruxelles, 18.12.2015

COM(2015) 680 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de prim nivel „.eu”

(Text cu relevanță pentru SEE)


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare, funcționarea și eficacitatea domeniului de prim nivel „.eu”

(Text cu relevanță pentru SEE)

 

 

1.Context

În aprilie 2015, domeniul de prim nivel „.eu” (Top Level Domain - TLD .eu) a împlinit nouă ani de existență. În ultimii nouă ani, domeniul național de prim nivel „.eu” a devenit o extindere modernă și inovatoare, capabilă să reducă decalajul față de TLD-urile care au fost în domeniul mediului încă de la sfârșitul anilor nouăzeci, precum și să concureze cu noile domenii generice de prim nivel (gTLD) care au fost introduse în 2014. La sfârșitul primului trimestru al anului 2015, TLD „.eu” a fost cel de al șaselea domeniu din lume ca domeniu național de prim nivel (ccTLD) 1 . Cu aproximativ patru milioane de înregistrări, TLD „.eu” constituie o opțiune apreciată de europeni în momentul alegerii unui nume de domeniu pentru prezența lor pe internet.

În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 733/2002 privind punerea în aplicare a TLD „.eu”, Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului în termen de un an de la adoptarea prezentului regulament și, ulterior, din doi în doi ani. Prezentul raport către Parlamentul European și Consiliu privește punerea în aplicare, eficacitatea și funcționarea TLD „.eu” în ultimii doi ani, în special în perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2015.

2.Cadrul juridic și principiul de bază al TLD „.eu”

TLD „.eu” a fost instituit prin următoarele acte juridice:

Regulamentul (CE) nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu” 2 (astfel cum a fost modificat) 3 ;

Regulamentul (CE) nr. 874/2004 al Comisiei din 28 aprilie 2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare 4 (astfel cum a fost modificat) 5 .

În perioada de referință, Regulamentul (UE) nr. 516/2015 al Comisiei a modificat Regulamentul (CE) nr. 874/2004 prin introducerea unor verificări tehnice pentru a preveni posibila confuzie vizuală dintre numele de domenii „.eu”, în special luând în considerare numele de domeniu internaționalizate (IDN) „.eu” sprijinite încă din decembrie 2009, pentru:

a se asigura că registrul verifică validitatea cererilor de înregistrare, nu numai ulterior, ci și înainte de înregistrarea numelor de domeniu,

a permite registrului să introducă caractere suplimentare permise de protocolul IDNA 2008 și să actualizeze lista numelor de domeniu rezervate de către UE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

În mai 2013, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 733/2002, Comisia a publicat o cerere de exprimare a interesului pentru selectarea registrului TLD „.eu”. Perioada de depunere a candidaturilor s-a încheiat la 20 iunie 2013. Singura candidatură primită a fost din partea Registrului European al Domeniilor de Internet (EURid) 6 . Concluzia evaluatorilor a fost că dosarul de candidatură depus de Registrul European al Domeniilor de Internet îndeplinea cerințele minime pentru fiecare dintre criteriile de selecție. Decizia prin care Comisia desemnează EURid ca registru al TLD „.eu” a fost publicată la 12 aprilie 2014 7 .    

3.Înregistrarea și utilizarea numelor de domeniu „.eu”

În perioada care face obiectul prezentului raport, ccTLD-ul „.eu” a continuat să crească în mod constant, urmând tendința celorlalte ccTLD-uri din Europa. În 2014, creșterea economică anuală a domeniului „.eu” a fost excepțional de ridicată (5,3 %). În total, ccTLD-ul „.eu” avea aproape 3,9 milioane de înregistrări la sfârșitul primului trimestru din 2015, ceea ce reprezintă o creștere netă cu 4,3 % a numărului de înregistrări „.eu” de la ultimul raport și clasifică ccTLD-ul „.eu” pe locul patru în topul celor mai populare în UE.

Rata medie de reînnoire a numelor de domenii „.eu” este de 80 %, care este semnificativ solidă în comparație cu rata medie de 73 % la nivelul sectorului.

Peisajul numelor de domeniu s-a schimbat în mod radical în ultimii doi ani din cauza introducerii de noi gTLD-uri ca urmare a deschiderii spațiului gTLD de către Corporația Internet pentru Alocarea de Nume și Numere (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN). La momentul redactării prezentului raport, au fost delegate 684 de gTLD-uri noi. În general, înregistrările lor însumează 6,3 milioane de nume de domenii, prima dintre acestea fiind .xyz, cu puțin peste un milion de înregistrări. Cu toate acestea, piața gTLD-urilor noi nu și-a atins toate așteptările din cauza scăderii cererii utilizatorilor cu mult sub nivelul preconizat. La nivel de ccTLD, impactul a fost marginal până acum, însă din diferite motive, inclusiv saturarea pieței, creșterea competitivității, mai multe competențe la nivelul operatorului de registru, deoarece unele dintre acestea au devenit registre și viceversa. Se estimează că creșterea ccTLD-ului va încetini și ar putea fi chiar inversată începând din 2017.

Având în vedere tendințele istorice, situația actuală de pe piață și previziunile privind creșterea viitoare, obiectivul este de a menține o rată de creștere a înregistrărilor de aproximativ 4 % pe an.

4.Nume de domeniu internaționalizate (IDN)

4.1.IDN-uri „.eu”

Introducerea IDN-urilor ca domeniu de prim nivel este o chestiune care intră în competența ICANN. La 16 noiembrie 2009, ICANN a lansat procedura accelerată de atribuire a IDN­urilor ca domenii naționale de prim nivel 8 , pentru a facilita introducerea extensiilor TLD naționale, care reprezintă codurile țărilor (de exemplu, .gr, .bg, .eu) și care utilizează alte caractere decât cele latine (de exemplu, chirilice, grecești, arabe și chinezești).

Pe baza observațiilor primite de Comisie din partea Ciprului, a Greciei și a Bulgariei cu privire la versiunile lor preferate ale sufixului „.eu”, EURid a depus o cerere la ICANN în vederea începerii înregistrării versiunilor în alfabetul chirilic și elen al TLD-ului „.eu” la 5 mai 2010. Șirurile elen .ευ și chirilic .ею au fost considerate a fi extrem de asemănătoare cu șirul ASCII existent („.eu”) ca domeniu național de prim nivel și, prin urmare, introducerea acestora a intrat într-un lung proces de evaluare.

În timp ce evaluarea șirului de caractere chirilice (.ею) a fost finalizată cu succes, șirul de caractere elene (.ευ) nu a trecut de evaluarea tehnică din cadrul procesului pe motiv că este „fie vizual identic cu sau poate fi confundat pe plan vizual cu cel puțin trei șiruri de caractere ISO 646-BV «.eu», «.ev» și «.ey»”. Comisia a autorizat EURid să suspende eventualele cereri de delegare a șirului de caractere chirilice (.ею) până la soluționarea aspectelor legate de șirurile de caractere elene (.ευ).

În perioada care face obiectul prezentului raport, Comisia și EURid au elaboratul planul de punere în aplicare la nivel înalt a numelui de domeniu internaționalizat „.eu”. Prezentat de EURid în septembrie 2014, planul prezintă abordarea care trebuie urmată pentru lansarea „.eu” în limba elenă și chirilică (de exemplu, permițând doar Greek.Greek), precum și măsurile de gestionare a moștenirii sistemul actual (non-Latin.ASCII).

La 20 ianuarie 2014, după ajungerea la un acord cu Comisia privind strategia de urmat, EURid a transmis o cerere de revizuire a seriei .ευ Grupului de revizuire a similarității cu privire la procedura extinsă (Extended Process Similarity Review Panel - EPSRP) și a trimis o scrisoare Consiliului ICANN pentru a sublinia preocupările și inconsecvențele din actualul plan de punere în aplicare a IDN-ului ca domeniu național de prim nivel și din orientările EPSRP publicate de către ICANN în noiembrie 2013. Răspunsul primit din partea ICANN nu a abordat în mod corespunzător mai multe puncte de vedere exprimate.

Rezultatul evaluării EPSRP a fost partajat cu EURid la 10 octombrie 2014 și a fost publicat pe site-ul ICANN la 17 octombrie 2014, în vederea unei consultări publice. Consiliul nu a considerat că seria .ευ este atât de asemănătoare încât să genereze confuzii cu seriile „.ev” și „.ey”, ci cu seriile „.EV” și „.EY”. Orientările grupului de lingviști nu au inclus nicio procedură pe care acesta ar trebui să o aplice în cazul în care se consideră că seria solicitată este atât de asemănătoare cu o altă serie scrisă cu majuscule, dar nu și cu minuscule, astfel încât să genereze confuzie.

Cu ocazia mai multor reuniuni cu ICANN, reprezentanții Comisiei și cei ai EURid au evidențiat slăbiciunea și superficialitatea procesului de evaluare generală a similarității seriilor, care este deosebit de strict pentru mediul ccTLD, dar mult mai liberal pentru noul spațiu gTLD, în care cererile de serii de tipul .hotel și .hotels sau .car și .cars nu erau considerate a fi atât de asemănătoare încât să genereze confuzii și au primit undă verde. La momentul redactării prezentului raport, Consiliul ICANN a solicitat personalului ICANN și ccNSO să examineze în continuare procedura accelerată, pentru a furniza orientări în cazul unor similitudini în raport cu seriile de caractere scrise cu majuscule, dar nu și cu seriile de caractere scrise cu minuscule.

Multilingvismul este ancorat în tratatele Uniunii Europene, iar încurajarea, promovarea și facilitarea multilingvismului reprezintă unul dintre principiile călăuzitoare ale instituțiilor UE. În acest scop, punerea la dispoziție a domeniului ccTLD „.eu” în alte alfabete europene este un obiectiv de politică important.

5.Funcționarea registrului

5.1.Registrul

EURid este o organizație non-profit europeană cu sediul principal la Diegem (Belgia) și birouri regionale în Stockholm, Praga și Pisa. Aceasta are doi membri fondatori: DNS Belgium (registrul TLD .be), Istituto di Informatica e Telematica (registrul TLD .it) și opt membri asociați: ARNES (registrul TLD .si), CZ.NIC (registrul TLD .cz), Business Europe (o confederație de 39 de federații din domeniul industriei din 33 de țări), Comitetul internet ECTA (Asociația Europeană a Mărcilor Comunitare), EMOTA (European Multi-channel and Online Trade Association - Asociația europeană cu mai multe canale și pentru comerț electronic), IAB Europa (Interactive Advertising Bureau - Biroul de Publicitate Interactivă), CECUA (Confederation of European Computer Users – Confederația Europeană a Asociațiilor Utilizatorilor Tehnologiilor Informației) și UEAPME (Uniunea Europeană a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii). Serverele sale principale sunt amplasate în Belgia (Bruxelles) și în Țările de Jos (Amsterdam).

5.2.Relațiile cu operatorii de registru

Conform legislației în vigoare, registrul TLD „.eu” nu poate funcționa în sine ca operator de registru 9 . Cea mai importantă prioritate a EURid rămâne aceea de a furniza servicii de calitate celor 751 de operatori de registru acreditați ai acestuia. EURid evaluează în mod regulat gradul de satisfacție al operatorilor de registru „.eu”. Cel mai recent sondaj privind gradul de satisfacție cu privire la domeniul „.eu” a fost realizat în trimestrul IV din 2013 și în trimestrul I din 2014. La sondaj au răspuns 103 dintre cei 176 de operatori de registru ai EURid, 97 % fiind mulțumiți sau foarte mulțumiți.

EURid operează în continuare un serviciu de sprijin non-stop pentru comunitatea sa de birouri de înregistrare.

La 15 septembrie 2014, registrul a lansat propria platformă de înregistrare, în urma unei activități de comunicare intense și structurate cu comunitatea operatorilor de registru „.eu”. Odată cu noua platformă de înregistrare, au fost introduse stările noilor nume de domeniu, împreună cu Serviciul de Disponibilitate a Domeniilor (DAS), WHOIS 10 , Protocolul extensibil de asigurare a accesului (EPP), precum și datele de expirare și de reînnoire a numelor de domeniu.

5.3.Relații internaționale

În perioada de referință, EURid s-a implicat în mod regulat și proactiv în ecosistemul internetului. Printre acestea, s-au numărat participarea proactivă la reuniunile și atelierele organizate de Consiliul Registrelor Naționale de Domenii de nivel înalt din Europa (Council of European National Top Level Domain Registries - CENTR); președinția grupului de lucru CENTR-FGI, care a condus la înaintarea cu succes a atelierelor organizate de organizațiile regionale la reuniunile Forumului anual pentru guvernarea internetului din 2013 și 2014; participarea la reuniuni ale ICANN și implicarea în grupurile de lucru ccNSO privind procesul de elaborare de politici referitoare la IDN; președinția grupului de lucru privind strategia și planul operațional ccNSO din cadrul ICANN, începând cu 2014; parteneriatul cu UNESCO; cooperarea cu ICANN pentru schimbul de bune practici privind EURid între registrele și operatorii de registru din Orientul Mijlociu; cursurile anuale privind guvernarea internetului organizate la Colegiul Europei din Bruges și la Scuola S. Anna din Pisa. Începând din martie 2014, reprezentanții EURid au fost, de asemenea, implicați în mod activ în gestionarea schimbării conducerii IANA și în procesele de responsabilizare ale ICANN.

5.4.Activități de sensibilizare și de marketing

În ultimii doi ani, EURid a desfășurat mai multe activități de marketing la două niveluri:

de stabilire a unui parteneriat solid cu operatorii de registru pentru a promova TLD „.eu” prin intermediul programului de marketing cofinanțat și al altor scheme de stimulente. În cadrul programului, registrul depozitează 0,75 EUR pentru fiecare nume de domeniu „.eu” nou și 0,30 EUR pentru fiecare nume de domeniu „.eu” reînnoit într-un cont de marketing cofinanțat creat pentru fiecare operator de registru. În 2013 și 2014, au fost prezentate 94 și, respectiv, 86 de propuneri de diferite tipuri. Programul s-a bucurat de un succes din ce în ce mai mare în rândul operatorilor de registru, fiind preluat, de asemenea, și de alte registre. În 2013, programul a primit premiul CENTR pentru cea mai bună acțiune de marketing a registrului;

activități de marketing direct pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la TLD „.eu” prin lansarea unor acțiuni de afișare online speciale și prin derularea unei campanii prin panouri publicitare în aeroportul din Bruxelles cu una dintre cele mai importante mărturii ale EURid, cea a jucătoarei de tenis Flavia Pennetta. Toate campaniile sunt prezentate pe site-ul special de marketing al registrului (ambitionhasanaddress.eurid.eu), unde utilizatorii de internet pot vedea mărturii din partea întreprinderilor și a persoanelor care au ales un nume de domeniu „.eu” pentru a se prezenta și/sau pentru a-și prezenta produsele în mediul virtual.

În 2014, EURid a lansat premiile web „.eu” pentru a recunoaște cele mai bune site-uri „.eu” la cinci categorii. Ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc la Bruxelles la 19 noiembrie 2014, a înregistrat un succes major pentru stabilirea profilului domeniului „.eu”. Având în vedere succesul înregistrat, registrul organizează o a doua ediție.

5.5.Situația financiară

Registrul este o organizație externă autonomă, dar Comisia urmărește îndeaproape situația sa financiară, în conformitate cu dispozițiile cadrului juridic relevant și ale contractului de concesiune a serviciilor. Un auditor financiar independent efectuează evaluări contabile complete ale organizației, la fața locului. Comisia își exercită rolul de supraveghere prin intermediul unor revizuiri ale observațiilor auditorilor, rapoarte financiare trimestriale și anuale, rapoarte trimestriale, propuneri bugetare, precum și planuri strategice și de marketing. Chestiunile financiare sunt discutate periodic cu reprezentanții registrului în cadrul reuniunilor trimestriale și al celor la nivel operațional.

La începutul operațiunilor legate de TLD „.eu”, veniturile generate de numărul mare de înregistrări de domenii erau în mod semnificativ mai ridicate decât costurile registrului. Surplusurile anuale rezultate au fost transferate la bugetul UE. În vederea reducerii surplusurilor și pentru a ține seama de scăderea costurilor pentru fiecare nume de domeniu datorită volumului din ce în ce mai mare de înregistrări, registrul a redus treptat diversele taxe plătite de birourile de înregistrare. Începând din ianuarie 2013, pentru a-și respecta obligația contractuală de a lucra la cost, registrul a hotărât să modifice taxa de reînnoire și taxa de prelungire a duratei unui nume de domeniu, de la 4,00 EUR la 3,75 EUR.

Principalele aspecte financiare din cadrul registrului au rămas stabile în 2013 și în 2014, veniturile și costurile înregistrate de acesta fiind de aproximativ 13 milioane EUR pe an. Prin urmare, rezultatul financiar net a fost mai echilibrat decât în anii precedenți, surplusul de 535 017 EUR și 76 953 EUR pentru exercițiile contabile 2013 și 2014 fiind transferat la bugetul Uniunii Europene.

Comisia a analizat îndeaproape evoluția costurilor bugetate și ale celor reale ale registrului, în special în ceea ce privește activitățile de marketing (2,8 milioane EUR în 2013 și 3,0 milioane EUR în 2014) 11 și resursele umane (4,7 milioane EUR în 2013 și 4,4 milioane EUR în 2014). Creșterea costurilor de marketing în 2014 se datorează numărului mare de înregistrări și, prin urmare, creșterii contribuțiilor la fondul de marketing cofinanțat și noilor inițiative de sensibilizare legate de faptul că rezidenții din Islanda, Liechtenstein și Norvegia au primit dreptul de a înregistra domenii „.eu”.

5.6.Continuitatea, reziliența și calitatea activității

5.6.1.Continuitatea activității

EURid a desfășurat un așa-numit test de recuperare în caz de dezastru cu privire la mai multe componente ale infrastructurii sale. Testul a demonstrat că presupusa redundanță privind sistemele de telefonie nu funcționează astfel cum a fost proiectată și impunea efectuarea unor corecții. Mai precis, infrastructura de bază de comutare a acționat corect în timpul unei defecțiuni simulate, iar serviciile au rămas disponibile, comutatoarele frontale care conectează serverele frontale la dispozitive de tip firewall sau la internet au acționat corect în timpul unei defecțiuni controlate, dar unele servicii au devenit indisponibile din cauza unor ipoteze de implementare care nu au funcționat în practică. Ipotezele au fost corectate, iar noile teste efectuate au demonstrat că defecțiunea funcționează astfel cum a fost proiectată.

Software-ul de înregistrare a fost rescris în întregime în 2014 și a devenit operațional în luna septembrie în același an. În luna decembrie, a avut loc un exercițiu auditat al planului de continuitate a activității. Testul a fost efectuat la 16 decembrie și a fost auditat de către PwC, care a concluzionat că „toate testele legate de domeniul de aplicare al testului planului de continuitate a activității, executate în timpul diferitelor intervale orare, au fost trecute cu succes.”

5.6.2.Securitate

În septembrie 2010, EURid a încheiat implementarea protocolului DNSSEC (Extensii de Securitate ale Sistemului de Nume de Domeniu) pentru TLD „.eu”. DNSSEC este un protocol care are ca scop verificarea, în cadrul unui așa-numit „lanț de încredere” care se întinde până la zona rădăcină a internetului, a autenticității răspunsurilor (adică site-urile internet) trimise de serverele numelor de domenii care sunt afișate. Protocolul este conceput pentru a proteja utilizatorii de internet împotriva datelor DNS false, dar poate fi complet operațional doar în cazul în care toate zonele arborelui ierarhic DNS sunt semnate. În 2013, a fost introdusă o reducere DNSSEC (o reducere de 0,02 EUR a taxei pentru numele de domeniu pe nume de domeniu semnat în mod corect pe lună), pentru a sprijini și mai mult punerea în aplicare a DNSSEC la nivelul operatorilor de registru.

5.6.3.Planul privind calitatea WHOIS

EURid a luat măsuri pentru a contracara zilnic phishing-ul și alte forme de comportament online rău intenționat. Se verifică, în special, dacă numele de domeniu sunt conforme cu criteriile de eligibilitate, iar noile înregistrări sunt supuse zilnic controlului pentru detectarea structurilor suspecte sau a altor anomalii.

În temeiul articolului 4 din acordul de acreditare a operatorului de registru „.eu”, operatorii de registru trebuie să se asigure că fiecare titular al unui nume de domeniu respectă reglementările UE (astfel cum au fost modificate), politica de înregistrare a domeniului „.eu” și clauzele și condițiile publicate pe site-ul web al registrului.

Începând din 2013, EURid a încercat să îmbunătățească calitatea datelor WHOIS privind domeniul „.eu” și a încurajat cooperarea operatorilor de registru în conformitate cu obligațiile lor contractuale. În acest scop, registrul a lansat proiectul referitor la planul privind calitatea WHOIS pentru a verifica baza de date WHOIS și a soluționa orice inconsecvențe.

5.7.Auditul și verificarea tehnică a registrului în 2013

În conformitate cu contractul de concesiune a serviciilor încheiat cu EURid, Comisia poate să facă demersurile „pentru efectuarea unui audit fie de către un organism extern ales, fie de către serviciile Comisiei”. Scopul auditului trebuie să fie de a verifica respectarea contractului de către contractor.

Comisia a efectuat un audit între trimestrul III și trimestrul IV din 2013. Pe baza rezultatelor de audit și a verificării tehnice, serviciile de audit ale Comisiei au fost de părere că administratorul de registru – EURid Asbl/vzw – a respectat prevederile contractului de concesiune a serviciilor pentru organizarea, administrarea și gestionarea TLD „.eu”.

În același timp, auditorii au identificat o serie de domenii care pot fi îmbunătățite, inclusiv:

instituirea unei politici interne eficace privind conflictele de interese (de care EURid dispune, dar care a fost consolidată și perfecționată);

evaluarea necesităților în materie de programe care dețin filiale în alte trei state membre (aceasta este o obligație impusă de contractul de concesionare a serviciilor inițiale. EURid s-a angajat deja să evalueze valoarea filialelor atunci când a răspuns cererii de exprimare a interesului din 2013 pentru selectarea registrului TLD „.eu”);

introducerea unei politici formale de atribuire (după efectuarea auditului, EURid a făcut procedura internă publică și obligatorie pentru cheltuielile care depășesc un anumit prag);

efectuarea de evaluări periodice ale procesului de consolidare a rezervelor (EURid face acest lucru anual, în strânsă colaborare cu serviciile Comisiei).

5.8.Proceduri judiciare și litigii cu privire la numele de domeniu

5.8.1.Cauze înaintate Tribunalului și Curții de Justiție a Uniunii Europene

Tribunalul: niciuna

Curtea de Justiție a Uniunii Europene: o decizie preliminară.

În 2011, Curtea de Apel din Bruxelles a trimis cauza lensworld.eu (Pie Optiek/Bureau Gevers) la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru o decizie preliminară.

Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost pronunțată la 19 iulie 2012. Curtea de apel a pronunțat decizia sa finală la 3 octombrie 2013, prin care a respins cererea formulată de Pie Optiek împotriva EURid ca inadmisibilă. Curtea a concluzionat că Gevers săvârșise o eroare și a l-a obligat pe aceasta la plata sumei de 70 000 EUR către Pie Optiek, în cea mai mare parte ca despăgubiri pentru cheltuielile legate de judecată.

Nu s-a introdus niciun apel; hotărârea Curții de Apel din Bruxelles a devenit definitivă.

5.8.2.Procedura de soluționare alternativă a litigiilor

Orice diferende între titularii numelor de domeniu „.eu” sau pretenții împotriva deciziilor registrului „.eu” pot fi transmise organismului responsabil cu soluționarea alternativă a litigiilor (SAL), și anume Curții Cehe de Arbitraj (CCA).

Procedura de soluționare alternativă a litigiilor se aplică fără a aduce atingere niciunei proceduri judiciare. Plângerile pot fi depuse online în oricare dintre limbile oficiale ale UE. 12

Mecanismele ASL împotriva EURid privind caracterul unic al numelor de domeniu

A fost lansată procedura de soluționare alternativă a litigiilor 06814 împotriva EURid în ceea ce privește numele de domeniu e.eu. f.eu y.eu. În conformitate cu normele aplicabile, un nume de domeniu „.eu” ar trebui să conțină cel puțin două caractere.

Reclamantul a contestat motivele prezentate de EURid pentru respingerea cererilor de înregistrare.

În decizia sa din 18 noiembrie 2014, membrul comisiei de soluționare alternativă a litigiilor a respins reclamația. Reclamantul nu a introdus nicio cale de atac, iar cazul a fost închis.

Reducerea taxelor privind soluționarea alternativă a litigiilor (acordul dintre EURid și Curtea Cehă de Arbitraj)

La 27 iunie 2012, Curtea Cehă de Arbitraj și EURid au anunțat o reducere specială a taxei, pentru a face procesul de soluționare alternativă a litigiilor privind „.eu” și mai accesibil.

Taxa de 1 300 EUR pentru o procedură de bază, și anume pentru a contesta de la unu la cinci nume de domeniu în fața unui asociat unic, a fost redusă cu 700 EUR într-o nouă structură de taxe valabilă pentru o perioadă de șase luni începând cu 1 iulie 2012. Taxele privind soluționarea alternativă a litigiilor au fost reduse și mai mult în 2014, reducerea totală pentru o depunere a unei reclamații SAL fiind majorată la 1 000 EUR începând cu 1 ianuarie 2015. Reducerea de 1 000 EUR se acordă pentru fiecare plângere depusă, indiferent de numărul de nume de domeniu în litigiu și de tipul de grup solicitat.

5.8.3.Alte proceduri judiciare

În perioada de referință, EURid s-a constituit o parte în următoarele cauze:

Depmarc

Depmarc a contestat respingerea de către EURid a cererilor Sunrise 13 pentru 36 de nume de domenii bazate pe denumiri comerciale neerlandeze. Reclamantul a solicitat Curții să dispună EURid să transfere numele de domeniu către Depmarc. Cazul a fost soluționat prin intermediul unui acord de soluționare, iar la 14 noiembrie 2013, Curtea a declarat cazul închis.

Dintre cele 36 de nume de domeniu, 30 pentru care nu existau în continuare cereri acceptate pe lista de așteptare a Sunrise, au fost eliberate pentru înregistrare publică la 11 martie 2014. Celelalte șase nume de domeniu pentru care cererile au fost acceptate pe lista de așteptare Sunrise au fost activate în numele solicitantului.

Dotace

Cererea Sunrise din partea societății cehe Dotace a fost respinsă de către validator (și EURid) din cauza lipsei de dovezi suficiente cu privire la un drept anterior pentru numele „Dotace”. Curtea Cehă de Arbitraj a confirmat respingerea de către EURid a numelui de domeniu dotace.eu în decizia sa (cauza 04281). Solicitantul numelui de domeniu a formulat ulterior apel în fața Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles.

În cazul în care solicitantul a refuzat să semneze un acord de soluționare, EURid a depus o cerere pentru proceduri judiciare în mod abuziv, pentru a fi în măsură să reactiveze și să obțină un rezultat final.

În hotărârea sa din 24 octombrie 2014, Tribunalul de Primă Instanță a hotărât în întregime în favoarea EURid.

6.Înregistrarea în cadrul EMAS și compensarea emisiilor de CO2

La 23 mai 2012, EURid a devenit primul registru din Europa certificat EMAS 14 (număr de înregistrare BE-VL-000016). Evaluarea finală a celor nouă obiective și a celor 41 de acțiuni din cadrul programului EMAS 2012-2014 a arătat că 95 % din obiective fuseseră îndeplinite, inclusiv obiectivul principal: compensarea integrală pentru emisiile de CO2 ale EURid. În primul trimestru al anului 2015, în urma auditurilor anuale, EURid a început procesul de reînnoire a înregistrării sale EMAS și de extindere acestuia la sucursala din Pisa.

Începând cu 2013, EURid a validat emisiile sale de CO2 și a achiziționat credite de emisii de CO2 certificate pentru a-i despăgubi.

7.Concluzii

Modelul de TLD .eu a fost pus în aplicare cu succes și funcționează în mod eficient.

În ultimii doi ani, TLD-ul .eu și-a consolidat poziția în rândul celor mai mari și mai populare domenii de prim nivel din Europa și din întreaga lume. Acesta continuă să înregistreze succese, în pofida creșterii continue, deși într-un ritm mai lent, a celor 28 de TLD-uri naționale în statele membre și a disponibilității TLD-urilor generice, căreia registrul a fost în măsură să îi facă față datorită etichetei de calitate asociate cu TLD „.eu”.

La cinci ani de la data depunerii cererii EURid pentru seria .eu în alfabetul chirilic și elen, ICANN nu a aprobat domeniul elen .ευ pe motiv că acesta este atât de asemănător cu alte serii scrise cu majuscule, încât generează confuzii. Comisia a invitat ICANN în repetate rânduri să finalizeze acest proces cât mai curând posibil. Aceasta a subliniat că normele pentru o procedură „permanentă” de solicitare a IDN-urilor ar trebui să fie stabilite astfel încât să se evite întârzierile nejustificate. Aceasta este una dintre chestiunile de politică publică pe care Comisia va continua să le abordeze în cadrul Comitetului consultativ guvernamental, care oferă consiliere ICANN în materie de politică publică, precum și în cadrul altor organisme ale ICANN.

Situația financiară a registrului a rămas stabilă în perioada de referință.

Comisia monitorizează utilizarea sistemului SAL furnizat de Curtea Cehă de Arbitraj, care contribuie la protejarea drepturilor solicitanților în toate limbile UE. În urma recomandărilor formulate de auditori, EURid a redus taxele pentru a îmbunătăți accesul la sistem pentru persoanele fizice și IMM-urile care au motive să considere că numele lor de domeniu „.eu” au fost înregistrate în mod abuziv de către terți.

Mediul DNS a făcut recent obiectul uneia dintre cele mai mari schimbări din ultimele două decenii. Sute de noi gTLD-uri au fost lansate pe piață, uneori, creând confuzie în rândul solicitanților și al operatorilor de registru. În același timp, apariția mijloacelor sociale de comunicare a condus la o scădere a interesului pentru numele de domeniu, deoarece utilizatorii finali mai tineri și societățile noi și dinamice preferă să își manifeste prezența online prin intermediul platformelor sociale mai rapide.

TLD-ul „.eu” și registrul său au demonstrat că sunt în măsură să facă față provocărilor, deși este de așteptat ca mediul să fie chiar și mai competitiv în viitor. Comisia are un dialog periodic și constructiv cu registrul pentru a investiga și a identifica pistele de acțiune posibile pentru a aborda noul peisaj DNS, păstrând, în același timp, spațiul „.eu” sigur, fiabil și util pentru părțile interesate actuale și viitoare.


ANEXE


Anexa 1: Primele TLD-uri la nivel mondial la 31 martie 2015

Sursă: Raportul intermediar al EURid pentru primul trimestru al anului 2015

ANEXA 2: Înregistrări de domenii „.eu” pe trimestru

ANEXA 3: Plângeri depuse privind SAL pe an

Plângeri depuse

în 2013

Plângeri depuse

în 2014

Ianuarie

6

5

Februarie

5

5

Martie

4

4

Aprilie

4

1

Mai

2

6

Iunie

7

5

Iulie

6

4

August

2

7

Septembrie

3

7

Octombrie

6

7

Noiembrie

4

7

Decembrie

3

4

TOTAL

52

62

Cazuri SAL închise în 2013: 57 (din care 47 de plângeri acceptate)

2013

Plângere

respinsă

Plângere

acceptată

Plângere

deficitară

Soluționare

TOTAL

Ianuarie

6

6

Februarie

3

3

Martie

4

1

5

Aprilie

1

1

Mai

7

7

Iunie

2

6

8

Iulie

5

2

7

August

1

3

1

5

Septembrie

1

1

2

Octombrie

6

1

7

Noiembrie

2

1

3

Decembrie

3

3

TOTAL

3

47

4

3

57

   

Cazuri SAL închise în 2014: 57 (din care 43 de plângeri acceptate)

2014

Plângere

respinsă

Plângere

acceptată

Plângere

deficitară

Soluționare

TOTAL

Ianuarie

6

1

7

Februarie

1

1

Martie

1

4

5

Aprilie

1

1

2

Mai

7

7

Iunie

1

1

Iulie

4

1

5

August

5

2

7

Septembrie

2

1

3

Octombrie

1

3

1

5

Noiembrie

2

2

1

5

Decembrie

8

1

9

TOTAL

5

43

8

1

57


ANEXA 4: Numărul total al numelor de domeniu „.eu” în funcție de țara solicitantului

Sursă: Raportul intermediar al EURid pentru primul trimestru al anului 2015
ANEXA 5: Domenii „.eu” la o mie de locuitori

Sursă: Raportul intermediar al EURid pentru primul trimestru al anului 2015



ANEXA 6: Înregistrări de IDN-uri în raport cu portofoliul total „.eu”

Sursă: Raportul intermediar al EURid pentru primul trimestru al anului 2015

(1)  Domeniul „.tk” este exclus din cauza cadrului special și a modelului de vânzare.
(2) JO L 113, 30.4.202, p.1.
(3)  Regulamentul (CE) nr. 1137/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2008 de adaptare la Decizia 1999/468/CE a Consiliului a anumitor acte care fac obiectul procedurii prevăzute la articolul 251 din tratat, în ceea ce privește procedura de reglementare cu control — Adaptare la procedura de reglementare cu control — Partea întâi (JO L 311, 21.11.2008, p. 1).
(4)  JO L 162, 30.4.2004, p.40.
(5)  Regulamentul (CE) nr. 1654/2005 al Comisiei din 10 octombrie 2005 (JO L 266, 11.10.2005, p. 35), Regulamentul (CE) nr. 1255/2007 al Comisiei din 25 octombrie 2007 (JO L 282 26.10.2007, p. 16), Regulamentul (CE) nr. 560/2009 al Comisiei din 26 iunie (JO L 166, 27.6.2009, p. 3), Regulamentul (UE) nr. 516/2015 al Comisiei din 26 martie 2015 (JO L 82, 27.3.2015, p. 14).
(6)  EURid este o societate nonprofit care a gestionat TLD-ul .eu în temeiul unui contract încheiat cu Comisia Europeană.
(7)  Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 11 aprilie 2014 privind desemnarea Registrului domeniului de nivel superior „.eu” (JO C L109/41, 12.4.2014).
(8)  Pentru mai multe informații cu privire la procedura accelerată, a se vedea: http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/ .
(9)  Articolul 3 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 733/2002, precum și considerentele 2, 3, 4 și articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 874/2004.
(10)  Sistemul care permite identificarea entității responsabile de numele domeniului.
(11) Aceste cifre includ fondurile alocate programului de marketing cofinanțat pentru operatorii de registru.
(12) Pentru statistici privind soluționarea alternativă a litigiilor, a se vedea anexa 3.
(13) cybersquatting domeniilor de prim nivel Perioada Sunrise PricewaterhouseCoopers EURid Perioada Sunrise a numelor de domeniu este o perioadă specială în care titularii mărcilor pot înregistra preliminar denumiri care sunt identice sau similare cu mărcile lor pentru a evita . Acest lucru are loc înainte de lansarea generală a (TLD). Pentru a se înregistra, grupul sau persoana fizică trebuie să aibă posibilitatea de a-și dovedi dreptul anterior la denumire. pentru domeniul „.eu” a fost împărțită în două etape. Prima etapă, care a debutat la 7 decembrie 2005, a fost de a facilita cererile depuse de solicitanți cu drepturi anterioare bazate pe mărci comerciale și denumiri geografice. A doua etapă a debutat la 7 februarie 2006 și a acoperit societăți comerciale, denumiri comerciale și nume de persoane. În cazul tuturor cererilor Sunrise, cererea trebuie să fie însoțită de documente care să ateste revendicarea dreptului de proprietate asupra unui anumit drept. Decizia a fost apoi luată de societatea  din Belgia, care a fost aleasă ca agent de validare de către . La 7 februarie 2006, registrul a fost deschis pentru societăți comerciale, denumiri comerciale și nume de persoane. În primele 15 de minute, au fost înregistrate un număr total de 27 949 de cereri și după o oră, 71 235.
(14)  Sistemul comunitar de management de mediu și audit al UE (EMAS) este un instrument de management destinat societăților și altor organizații în vederea evaluării, raportării și îmbunătățirii performanțelor lor de mediu.
Top