Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0505

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 505/2012 al Comisiei din 14 iunie 2012 de modificare și de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul

    JO L 154, 15.6.2012, p. 12–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogare implicită prin 32021R1165

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/505/oj

    15.6.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 154/12


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 505/2012 AL COMISIEI

    din 14 iunie 2012

    de modificare și de rectificare a Regulamentului (CE) nr. 889/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (1), în special articolul 14 alineatul (2), articolul 16 alineatul (1) litera (d), articolul 16 alineatul (3) litera (a), articolul 21 alineatul (2), articolul 22 alineatul (1), articolul 26 litera (a), articolul 38 literele (a) și (b),

    întrucât:

    (1)

    Articolul 14 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 stabilește normele generale de producție pentru hrana ecologică pentru animale în ceea ce privește proveniența. În cadrul abordării respective, hrana pentru animale produsă în exploatația proprie completează ciclul de producție ecologică din cadrul exploatației. Producția de hrană pentru animale din cadrul exploatației și/sau utilizarea resurselor de hrană pentru animale din regiune reduc necesitățile de transport și sunt benefice pentru mediu și natură. În consecință, pentru a îndeplini mai bine obiectivele Regulamentului (CE) nr. 834/2007 referitoare la aspectele ecologice și în lumina experienței, este necesar să se stabilească o cotă minimă de hrană pentru animale produsă în exploatația proprie pentru porcine și specii de păsări de curte și să se mărească cota minimă pentru erbivore.

    (2)

    Legislația orizontală referitoare la materiile prime pentru hrana animalelor, la furajele combinate și la aditivii pentru hrana animalelor a fost revizuită prin Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piață și utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE și 96/25/CE ale Consiliului și a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei (2). Articolele și anexele relevante la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei (3) trebuie, prin urmare, adaptate.

    (3)

    Elaborarea unor norme de producție ecologică armonizate, la nivelul Uniunii, care să vizeze păsările de curte tinere este complexă, întrucât punctele de vedere ale părților vizate în ceea ce privește cerințele tehnice variază foarte mult între ele. Pentru a se acorda mai mult timp pentru elaborarea unor norme detaliate privind producția de pui ecologici, trebuie prelungită regula excepțională pentru utilizarea puilor neecologici.

    (4)

    Producția de culturi ecologice de plante proteaginoase este mult mai mică decât cererea. În special, oferta de plante proteaginoase ecologice nu este încă suficient de disponibilă calitativ și cantitativ pe piața Uniunii pentru a îndeplini cerințele nutriționale ale porcinelor și ale păsărilor de curte crescute în exploatații ecologice. Prin urmare, este adecvat să se permită o proporție foarte redusă de hrană proteică neecologică pentru animale ca regulă excepțională pentru o perioadă de timp limitată.

    (5)

    Pentru a specifica și clarifica mai mult utilizarea termenului „ecologic” și a siglei ecologice a UE la etichetarea hranei pentru animale produse din ingrediente ecologice, dispozițiile relevante ale Regulamentului (CE) nr. 889/2008 trebuie reformulate.

    (6)

    Utilizarea aditivilor pentru hrana animalelor poate fi permisă în producția de hrană ecologică pentru animale în anumite condiții. Statele membre au depus cereri pentru o serie de substanțe noi, care trebuie autorizate în temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007. Pe baza recomandărilor grupului de experți pentru avize tehnice în materie de producție ecologică (EGTOP) (4), care a concluzionat că aditivii pentru hrana animalelor: formiat de sodiu, ferocianura de sodiu, natrolit-fonolit și clinoptilolit respectă obiectivele și principiile ecologice, substanțele respective trebuie incluse în anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 889/2008.

    (7)

    În secțiunea A din anexa VIII la Regulamentul (CE) nr. 889/2008 a intervenit o greșeală în cerințele referitoare la utilizarea extractelor de rozmarin ca aditiv pentru hrana ecologică, care trebuie, prin urmare, corectată.

    (8)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 889/2008 trebuie modificat în consecință.

    (9)

    Pentru a li se permite operatorilor să continue să utilizeze regulile excepționale de producție în legătură cu hrana neecologică pentru animale și cu puii neecologici după data actuală de expirare a regulilor respective, modificările regulilor excepționale aduse prin prezentul Regulament trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2012 cu scopul de a evita obstacolele sau întreruperea producției ecologice.

    (10)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de reglementare pentru producția ecologică,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Dispoziții de modificare

    Regulamentul (CE) nr. 889/2008 se modifică după cum urmează:

    1.

    Articolul 19 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 19

    Hrana pentru animale provenită din exploatația proprie sau din alte surse

    (1)   În cazul erbivorelor, cu excepția perioadei anuale de transhumanță, sub rezerva articolului 17 alineatul (4), cel puțin 60 % din furaje trebuie să provină din unitatea proprie sau, dacă nu este posibil, sunt produse în cooperare cu alte exploatații agricole ecologice situate în aceeași regiune.

    (2)   În cazul porcinelor și al păsărilor de curte, cel puțin 20 % din hrană trebuie să provină de la unitatea respectivă sau, dacă acest lucru nu este fezabil, să fie produsă în aceeași regiune în cooperare cu alte exploatații ecologice sau cu alți operatori din sectorul hranei pentru animale.

    (3)   În cazul albinelor, la sfârșitul sezonului de producție, stupii trebuie lăsați cu rezerve suficiente de miere și polen pentru a supraviețui peste iarnă.

    Hrănirea coloniilor de albine este permisă numai în cazul în care supraviețuirea stupilor este pusă în pericol din cauza condițiilor climatice. Hrana trebuie să conțină miere ecologică, siropuri de zahăr ecologic sau zahăr ecologic.”

    2.

    Articolul 22 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 22

    Utilizarea anumitor produse și substanțe pentru hrana animalelor

    În sensul articolului 14 alineatul (1) litera (d) punctul (iv) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, numai următoarele substanțe pot fi utilizate la prelucrarea hranei ecologice pentru animale și pentru hrănirea animalelor ecologice:

    (a)

    materii prime neecologice pentru hrana animalelor, de origine vegetală sau animală, sau alte materii prime pentru hrana animalelor, enumerate în anexa V secțiunea 2, cu condiția:

    (i)

    să fie produse sau pregătite fără solvenți chimici; și

    (ii)

    să se respecte restricțiile prevăzute la articolul 43 sau la articolul 47 litera (c);

    (b)

    mirodenii, plante aromatice și melase neecologice, cu condiția:

    (i)

    să nu fie disponibile în formă ecologică;

    (ii)

    să fie produse sau pregătite fără solvenți chimici; și

    (iii)

    utilizarea lor să fie limitată la 1 % din rația de hrană a unei anumite specii, calculată anual ca procent din substanța uscată din hrana pentru animale de origine agricolă;

    (c)

    materii prime ecologice pentru hrana animalelor, de origine animală;

    (d)

    materii prime pentru hrana animalelor, de origine minerală, care sunt enumerate în anexa V secțiunea 1;

    (e)

    produse din pescuit durabil, cu condiția:

    (i)

    să fie produse sau pregătite fără solvenți chimici;

    (ii)

    utilizarea acestora să fie limitată la alte animale decât cele erbivore; și

    (iii)

    utilizarea hidrolizatului din proteine de pește să fie limitată numai la animalele tinere;

    (f)

    sarea de mare, sarea gemă grunjoasă;

    (g)

    aditivii pentru hrana animalelor enumerați în anexa VI.”

    3.

    La articolul 24, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „(2)   Produsele fitoterapeutice, oligoelementele și produsele enumerate în anexa V secțiunea 1 și în anexa VI secțiunea 3 sunt preferate antibioticelor sau tratamentelor veterinare alopatice chimice de sinteză, cu condiția ca efectul lor terapeutic să fie eficient pentru speciile de animale în cauză și pentru boala pentru care a fost destinat tratamentul.”

    4.

    La articolul 25k alineatul (1), litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

    „(d)

    materii prime ecologice pentru hrana animalelor, de origine vegetală sau animală.”

    5.

    La articolul 25m, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   În acvacultura ecologică pot fi utilizate numai materiile prime pentru hrana animalelor, de origine minerală, enumerate în anexa V secțiunea 1.”

    6.

    La articolul 42 litera (b), data „31 decembrie 2011” se înlocuiește cu „31 decembrie 2014”.

    7.

    Articolul 43 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 43

    Utilizarea de hrană neecologică de origine vegetală sau animală pentru animale

    În cazul în care se aplică condițiile stabilite la articolul 22 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și agricultorii nu sunt în măsură să obțină hrana proteică pentru animale exclusiv din producția ecologică, se permite utilizarea unei proporții limitate de hrană pentru animale proteică neecologică pentru porcine și specii de păsări de curte.

    Procentul maxim autorizat de hrană proteică neecologică pentru animale pentru o perioadă de 12 luni în privința speciilor respective este 5 % pentru anii calendaristici 2012, 2013 și 2014.

    Cifrele se calculează anual sub forma unui procent din substanța uscată de hrană pentru animale de origine agricolă.

    Operatorul păstrează documente justificative privind necesitatea prevalării de prezenta dispoziție.”

    8.

    Articolele 59 și 60 se înlocuiesc cu următorul text:

    „Articolul 59

    Domeniul de aplicare, utilizarea mărcilor și a descrierilor comerciale

    Prezentul capitol nu se aplică în cazul hranei pentru animalele de companie și al hranei pentru animale cu blană.

    Mărcile și descrierile comerciale care poartă o indicație prevăzută la articolul 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 pot fi utilizate numai dacă toate ingredientele de origine vegetală sau animală sunt obținute prin metoda de producție ecologică și cel puțin 95 % din substanța uscată a produsului este compusă din aceste ingrediente.

    Articolul 60

    Indicații privind hrana prelucrată pentru animale

    (1)   Termenii menționați la articolul 23 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și sigla ecologică a UE pot fi utilizați în cazul hranei prelucrate pentru animale cu condiția să fie îndeplinite toate cerințele următoare:

    (a)

    hrana prelucrată pentru animale respectă dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 834/2007 și, în special, ale articolului 14 alineatul (1) litera (d) punctele (iv) și (v), în cazul producției de animale, sau ale articolului 15 alineatul (1) litera (d), în cazul producției de animale de acvacultură, și ale articolului 18;

    (b)

    hrana prelucrată pentru animale respectă dispozițiile prezentului regulament și în principal pe cele ale articolelor 22 și 26;

    (c)

    toate ingredientele de origine vegetală sau animală conținute în hrana prelucrată pentru animale sunt obținute prin metoda de producție ecologică;

    (d)

    cel puțin 95 % din substanța uscată a produsului este compusă din produse agricole ecologice.

    (2)   Sub rezerva cerințelor stabilite la alineatul (1) literele (a) și (b), următoarea mențiune poate fi utilizată pentru produsele care conțin cantități variabile de materii prime utilizate pentru producerea hranei pentru animale obținute prin metoda de producție ecologică și/sau de materii prime utilizate pentru producerea hranei pentru animale provenite din produse în conversie la agricultura ecologică și/sau pentru produsele menționate la articolul 22 din prezentul regulament:

    «poate fi utilizat în producția ecologică în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și cu Regulamentul (CE) nr. 889/2008»”.

    9.

    Anexele V și VI se înlocuiesc cu textul din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Dispoziții de rectificare

    În anexa VIII secțiunea A din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, rândul referitor la aditivul alimentar E 392 se înlocuiește cu următorul text:

    „B

    E 392 *

    Extracte de rozmarin

    X

    X

    Numai atunci când provin din producția ecologică”

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Cu toate acestea, punctele 6 și 7 de la articolul 1 se aplică de la 1 ianuarie 2012.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 14 iunie 2012.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

    (2)  JO L 229, 1.9.2009, p. 1.

    (3)  JO L 250, 18.9.2008, p. 1.

    (4)  Raportul final referitor la hrana animalelor (EGTOP/1/2011), http://ec.europa.eu/agriculture/organic/files/eu-policy/expert-recommendations/expert_group/final_report_on_feed_to_be_published_en.pdf


    ANEXĂ

    ANEXA V

    Materiile prime pentru hrana animalelor menționate la articolul 22 litera (d), la articolul 24 alineatul (2) și la articolul 25m alineatul (1)

    1.   MATERII PRIME DE ORIGINE MINERALĂ PENTRU HRANA ANIMALELOR

    A

    Cochilii marine calcaroase

     

    A

    Alge roșii coraliene (Maerl)

     

    A

    Alge marine calcaroase

     

    A

    Gluconat de calciu

     

    A

    Carbonat de calciu

     

    A

    Oxid de magneziu (anhidru)

     

    A

    Sulfat de magneziu

     

    A

    Clorură de magneziu

     

    A

    Carbonat de magneziu

     

    A

    Fosfat defluorinat

     

    A

    Fosfat de calciu și magneziu

     

    A

    Fosfat de magneziu

     

    A

    Fosfat monosodic

     

    A

    Fosfat de calciu și de sodiu

     

    A

    Clorură de sodiu

     

    A

    Bicarbonat de sodiu

     

    A

    Carbonat de sodiu

     

    A

    Sulfat de sodiu

     

    A

    Clorură de potasiu

     

    2.   ALTE MATERII PRIME PENTRU HRANA ANIMALELOR

    Produse (secundare) de fermentație din microorganisme ale căror celule au fost inactivate sau omorâte:

    A

    Saccharomyces cerevisiae

     

    A

    Saccharomyces carlsbergiensis

     

    ANEXA VI

    Aditivi pentru hrana animalelor utilizați în alimentația animalelor, prevăzuți la articolul 22 litera (g), la articolul 24 alineatul (2) și la articolul 25m alineatul (2)

    Aditivii pentru hrana animalelor enumerați în prezenta anexă trebuie să fie aprobați în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    1.   ADITIVI TEHNOLOGICI

    (a)   Conservanți

    Autorizație

    Numere de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    1a

    E 200

    Acid sorbic

     

    A

    1a

    E 236

    Acid formic

     

    B

    1a

    E 237

    Formiat de sodiu

     

    A

    1a

    E 260

    Acid acetic

     

    A

    1a

    E 270

    Acid lactic

     

    A

    1a

    E 280

    Acid propionic

     

    A

    1a

    E 330

    Acid citric

     


    (b)   Antioxidanți

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    1b

    E 306

    Extrase de origine naturală bogate în tocoferol

     


    (c)   Agenți emulsificatori și stabilizatori, agenți de îngroșare și agenți gelifianți

    Autorizație

    Numere de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    1

    E 322

    Lecitină

    Numai dacă provine din materii prime ecologice

    Utilizare limitată la hrana animalelor de acvacultură


    (d)   Lianți, agenți antiaglomeranți și coagulanți

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    B

    1

    E 535

    Ferocianură de sodiu

    Doză maximă: 20 mg/kg NaCl, calculată ca anioni ferocianură

    A

    1

    E 551b

    Silice coloidală

     

    A

    1

    E 551c

    Kieselgur (diatomit, purificat)

     

    A

    1

    E 558

    Bentonit-montmorillonit

     

    A

    1

    E 559

    Argile caolinice fără azbest

     

    A

    1

    E 560

    Amestecuri naturale de stearite și clorit

     

    A

    1

    E 561

    Vermiculit

     

    A

    1

    E 562

    Sepiolit

     

    B

    1

    E 566

    Natrolit-fonolit

     

    B

    1

    E 568

    Clinoptilolit de origine sedimentară, (porcine pentru îngrășare; pui pentru îngrășare; curcani pentru îngrășare; bovine; somon)

     

    A

    1

    E 599

    Perlit

     


    (e)   Aditivi pentru însilozare

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    1k

    Enzimele, drojdiile și bacteriile

    Utilizare limitată la producția de furaje însilozate în cazul în care condițiile meteorologice nu permit o fermentare corespunzătoare

    2.   ADITIVII SENZORIALI

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    2b

     

    Compușii aromatizanți

    Numai extracte din produse agricole

    3.   ADITIVI NUTRIȚIONALI

    (a)   Vitaminele

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    3a

     

    Vitamine și provitamine

    Derivate din produse agricole

    Dacă sunt derivate sintetic, numai cele identice cu vitamine derivate din produse agricole pot fi folosite pentru animale monogastrice și animale de acvacultură

    Dacă sunt derivate sintetic, numai vitaminele A, D și E, identice cu vitaminele derivate din produse agricole pot fi utilizate pentru rumegătoare, sub rezerva unei autorizări prealabile din partea statelor membre, bazate pe evaluarea posibilității ca rumegătoarele ecologice să obțină cantitățile necesare din vitaminele respective din rația lor alimentară


    (b)   Oligoelemente

    Autorizație

    Numere de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

    3b

    E1 Fier

    oxid feric

    carbonat de fier

    sulfat de fier, heptahidrat

    sulfat de fier, monohidrat

     

    A

    3b

    E2 Iod

    iodat de calciu, anhidru

     

    A

    3b

    E3 Cobalt

    carbonat de cobalt bazic, monohidrat

    sulfat de cobalt monohidrat și/sau heptahidrat

     

    A

    3b

    E4 Cupru:

    carbonat de cupru bazic, monohidrat

    oxid de cupru

    sulfat de cupru, pentahidrat

     

    A

    3b

    E5 Mangan:

    carbonat manganos

    oxid manganos

    sulfat manganos monohidrat

     

    A

    3b

    E6 Zinc:

    oxid de zinc

    sulfat de zinc monohidrat

    sulfat de zinc heptahidrat

     

    A

    3b

    E7 Molibden

    molibdat de sodiu

     

    A

    3b

    E8 Seleniu

    selenat de sodiu

    selenit de sodiu

     

    4.   ADITIVII ZOOTEHNICI

    Autorizație

    Număr de identificare

    Substanța

    Descriere, condiții de utilizare

    A

     

    Enzime și microorganisme

     


    (1)  JO L 268, 18.10.2003, p. 29.


    Top