Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1276

    Regulamentul (UE) nr. 1276/2011 al Comisiei din 8 decembrie 2011 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește tratamentul în scopul distrugerii paraziților viabili din produsele pescărești destinate consumului uman Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 327, 9.12.2011, p. 39–41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1276/oj

    9.12.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 327/39


    REGULAMENTUL (UE) NR. 1276/2011 AL COMISIEI

    din 8 decembrie 2011

    de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește tratamentul în scopul distrugerii paraziților viabili din produsele pescărești destinate consumului uman

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală (1), în special articolul 10 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 853/2004 stabilește norme specifice pentru igiena alimentelor de origine animală care trebuie respectate de operatorii din sectorul alimentar. El prevede, printre altele, că operatorii din sectorul alimentar trebuie să introducă pe piață, în Uniunea Europeană, produse de origine animală numai dacă au fost preparate și manipulate exclusiv în unități care îndeplinesc cerințele relevante din anexa III la regulamentul respectiv.

    (2)

    Partea D a capitolului III din secțiunea VIII din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 prevede că operatorii din sectorul alimentar trebuie să se asigure că anumite produse pescărești, inclusiv cele care urmează a fi consumate crude sau aproape crude, sunt supuse unui tratament de congelare pentru a distruge paraziții viabili care pot reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorului.

    (3)

    În aprilie 2010, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un aviz științific privind evaluarea riscurilor de paraziți din produsele pescărești (2) (avizul EFSA). Avizul respectiv include informații cu privire la cazurile în care produsele pescărești pot să prezinte un pericol pentru sănătate în ceea ce privește prezența paraziților viabili. Avizul EFSA analizează, de asemenea, efectele diferitelor tratamente pentru distrugerea acestor paraziți din produsele pescărești.

    (4)

    Deși avizul EFSA indică faptul că toți peștii sălbatici marini și de apă dulce capturați trebuie să fie considerați ca fiind expuși riscului de a conține paraziți viabili care reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dacă aceste produse urmează să fie consumate crude sau aproape crude, în cazul în care date epidemiologice arată că zonele de pescuit nu reprezintă un pericol pentru sănătate în ceea ce privește prezența paraziților, autoritatea competentă poate adopta măsurile naționale care autorizează o scutire de obligația de tratare prin congelare a produselor pescărești derivate din capturi sălbatice. Aceste măsuri naționale trebuie să fie notificate Comisiei.

    (5)

    Avizul EFSA concluzionează că, acolo unde somonul atlantic de crescătorie este crescut în cuști plutitoare sau rezervoare de pe uscat și hrănit cu furaje combinate, pentru care probabilitatea de a conține paraziți vii este scăzută, riscul de infecție cu larve de Anisakis este neglijabil, cu excepția cazurilor în care au loc schimbări ale practicilor de creștere. Deși avizul concluzionează că nu sunt disponibile date de monitorizare suficiente pentru orice alți pești de crescătorie, EFSA a stabilit criteriile pe baza cărora se stabilește când produsele pescărești de acvacultură nu prezintă un pericol pentru sănătate în ceea ce privește prezența paraziților.

    (6)

    Prin urmare, în cazul în care sunt respectate aceleași proceduri de creștere bazate pe aceste criterii, produsele pescărești de crescătorie altele decât somonul de Atlantic pot fi considerate ca prezentând un risc neglijabil de prezență a paraziților care pot constitui un risc pentru sănătatea consumatorului. În consecință, astfel de produse pescărești de crescătorie pot fi, de asemenea, scutite de cerințele de congelare, în timp ce nivelul ridicat de protecție a sănătății este încă asigurat.

    (7)

    Prin urmare, este necesar să se modifice cerințele prevăzute în partea D a capitolului III din secțiunea VIII din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, pentru a lua în considerare anumite puncte din noul aviz științific inclus în avizul EFSA și experiența practică acumulată.

    (8)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 8 decembrie 2011.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 139, 30.4.2004, p. 55.

    (2)  EFSA Journal 2010, 8(4):1543.


    ANEXĂ

    În capitolul III din secțiunea VIII din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, partea D se înlocuiește cu următorul text:

    „D.   CERINȚE PRIVIND PARAZIȚII

    1.

    Operatorii din sectorul alimentar care introduc pe piață următoarele produse pescărești derivate din pești sau moluște cefalopode:

    (a)

    produse pescărești destinate a fi consumate crude; sau

    (b)

    marinate, sărate și orice alte produse pescărești tratate, dacă tratamentul nu este suficient pentru a distruge parazitul viabil,

    trebuie să se asigure că materia primă sau produsul finit este supus unui tratament de congelare pentru a distruge paraziții viabili care ar putea constitui un pericol pentru sănătatea consumatorului.

    2.

    Pentru alți paraziți decât trematodele, tratamentul de congelare trebuie să consiste din scăderea temperaturii în toate părțile produsului la cel puțin:

    (a)

    – 20 °C timp de cel puțin 24 de ore; sau

    (b)

    – 35 °C timp de cel puțin 15 ore.

    3.

    Operatorii din sectorul alimentar nu sunt obligați să realizeze tratamentul de congelare prevăzut la punctul 1 pentru produsele pescărești:

    (a)

    care au fost supuse sau sunt destinate a fi supuse, înaintea consumului, unui tratament termic care distruge parazitul viabil. În cazul altor paraziți decât trematodele, produsul este încălzit la o temperatură internă de 60 °C sau mai mult, timp de cel puțin un minut;

    (b)

    care au fost conservate ca produse pescărești congelate pentru o perioadă de timp suficient de îndelungată pentru a distruge paraziții viabili;

    (c)

    din capturi sălbatice, cu condiția:

    (i)

    să existe date epidemiologice disponibile care să indice că zonele de pescuit de origine nu prezintă un pericol privind sănătatea în ceea ce privește prezența paraziților; și

    (ii)

    ca autoritatea competentă să autorizeze acest lucru;

    (d)

    provenite din piscicultură, obținute din embrioni și care au fost supuse exclusiv unui regim alimentar care nu poate conține paraziți viabili care prezintă un pericol pentru sănătate, și este îndeplinită una dintre următoarele cerințe:

    (i)

    au fost crescute exclusiv într-un mediu care este indemn de paraziți viabili; sau

    (ii)

    operatorul din sectorul alimentar verifică prin proceduri aprobate de autoritatea competentă că produsele pescărești nu reprezintă un pericol pentru sănătate în ceea ce privește prezența paraziților viabili.

    4.

    (a)

    Atunci când sunt introduse pe piață, cu excepția cazului în care sunt furnizate consumatorului final, produsele pescărești menționate la punctul 1 trebuie să fie însoțite de un document eliberat de către operatorul din sectorul alimentar care realizează tratamentul de congelare, indicând tipul de tratament de congelare la care au fost supuse produsele.

    (b)

    Înainte de introducerea pe piață a produselor pescărești menționate la punctul 3 literele (c) și (d) care nu au fost supuse unui tratament de congelare sau care nu sunt destinate a fi supuse, înaintea consumului, unui tratament care distruge paraziții viabili care prezintă un pericol pentru sănătate, un operator din sectorul alimentar trebuie să se asigure că produsele pescărești provin dintr-o zonă de pescuit sau piscicultură în conformitate cu condițiile specifice menționate la unul dintre aceste puncte. Această dispoziție poate fi îndeplinită prin informații în documentul comercial sau prin orice alte informații de însoțire a produselor pescărești.”


    Top