Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0516

    Decizia Comisiei din 22 aprilie 2005 de instituire a Consiliului Consultativ European de cercetare în domeniul securității

    JO L 191, 22.7.2005, p. 70–72 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/516/oj

    13/Volumul 49

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    145


    32005D0516


    L 191/70

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 22 aprilie 2005

    de instituire a Consiliului Consultativ European de cercetare în domeniul securității

    (2005/516/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    întrucât:

    (1)

    În 2003, Comisia a creat un grup de personalități în domeniul cercetării privind securitatea, a cărui misiune principală era cea de a propune principiile și prioritățile unui Program european de cercetare în domeniul securității (PECS).

    (2)

    Ca urmare a raportului „Cercetare pentru o Europă sigură”, prezentat de grupul de personalități în 2004, comunicatul Comisiei din 7 septembrie 2004 intitulat „Cercetare în domeniul securității: pașii următori” (1) a propus instituirea unui Consiliu consultativ european de cercetare în domeniul securității (CCECS).

    (3)

    Este necesară instituirea CCECS și definirea sarcinilor și structurii sale.

    (4)

    CCECS ar trebui să contribuie la conținutul și punerea în aplicare a PECS.

    (5)

    CCECS ar trebui să cuprindă experți din diferite grupuri de factori implicați, și anume: utilizatori, organizații de cercetare și industrie. Potrivit domeniilor de activitate, CCECS ar trebui să cuprindă două grupuri având roluri distincte, dar complementare.

    (6)

    Ar trebui stabilite norme privind divulgarea de informații de către membrii CCECS, fără a aduce atingere normelor Comisiei privind securitatea, prevăzute la anexa la Decizia (CECA, Euratom) 2001/844/CE a Comisiei (2).

    (7)

    Este adecvat să se stabilească o durată de aplicare a prezentei decizii. Comisia va examina în timp util posibilitatea unei prorogări,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Consiliul consultativ

    De la 1 iulie 2005 se instituie un consiliu consultativ pe lângă Comisie, denumit „Consiliul consultativ european de cercetare în domeniul securității (CCECS)”.

    Articolul 2

    Sarcini

    Comisia poate consulta CCECS în legătură cu orice chestiune privind conținutul și punerea în aplicare a Programului european de cercetare în domeniul securității (PECS), a cărui realizare este prevăzută în programul-cadru de cercetare al Comunității Europene.

    CCECS își îndeplinește sarcinile în deplină cunoștință a contextului politic european, în special a activităților de cercetare efectuate la nivel național și în sprijinul inițiativelor europene privind politica în domeniul cercetării.

    În mod special, dar nu exclusiv, CCECS face recomandări Comisiei în următoarele domenii:

    (a)

    misiunile strategice, sectoarele de importanță majoră și stabilirea de priorități pentru PECS, pe baza raportului „Cercetare pentru o Europă sigură” a Grupului de personalități și având în vedere instituirea Agenției Europene de Apărare și crearea de activități naționale și interguvernamentale;

    (b)

    capacitățile tehnologice care urmează să fie introduse în rândul factorilor europeni implicați; recomandarea unei strategii pentru îmbunătățirea bazei tehnologice a industriei europene în scopul îmbunătățirii competitivității sale;

    (c)

    aspectele strategice și operaționale ale PECS, luând în considerare experiența și rezultatele obținute prin Acțiunea preliminară referitoare la îmbunătățirea potențialului industrial în domeniul cercetării privind securitatea (3), prin serviciile Comisiei care au un interes activ in domeniul securității, inclusiv cercetarea cuprinsă în programul-cadru de cercetare al Comunității Europene și prin alte grupuri consultative sau de experți;

    (d)

    chestiunile de punere în aplicare, cum ar fi schimbul de informații clasificate și drepturile de proprietate intelectuală;

    (e)

    optimizarea utilizării infrastructurilor publice de cercetare și evaluare în cadrul PECS;

    (f)

    o strategie de comunicare pentru promovarea înțelegerii PECS și furnizarea de informații privind programele de cercetare ale factorilor implicați.

    Președintele unuia din cele două grupuri ale CCECS, astfel cum este prevăzut la articolul 4 alineatul (1), poate sugera Comisiei să consulte CCECS cu privire la alte chestiuni.

    Articolul 3

    Apartenența la CCECS – Numirea membrilor

    (1)   Membrii CCECS sunt numiți de Comisie dintre specialiștii și strategii de înalt nivel care au competența în domeniile prevăzute la articolul 2.

    (2)   Membrii se numesc ad personam și nu se desemnează nici un supleant. Membrii își desfășoară activitatea cu titlu personal și fac recomandări Comisiei independent de orice instrucțiune din exterior. Ei nu difuzează informații obținute de CCECS în exercițiul activităților sale, în cazul în care Comisia consideră că astfel de informații sunt confidențiale.

    (3)   Membrii se numesc pentru o perioadă care nu depășește data expirării prezentei decizii. Ei rămân în funcție până la înlocuirea lor sau până la sfârșitul mandatului.

    (4)   Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod util la lucrările grupului, care demisionează sau care nu respectă condițiile prevăzute la alineatul (2) din prezentul articol sau la articolul 287 din tratat pot fi înlocuiți de Comisie pentru durata rămasă a mandatului.

    (5)   Lista membrilor CCECS și a numirilor ulterioare se publică de Comisie pentru informare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria „C”.

    Articolul 4

    Funcționarea

    (1)   CCECS se compune din două grupuri:

    (a)

    un grup care se ocupă de cerințele în materie de cercetare în domeniul securității;

    (b)

    un grup care se ocupă de cerințele lanțului de aprovizionare tehnologică.

    (2)   Membrii CCECS aleg un președinte pentru fiecare grup.

    (3)   În acord cu Comisia, se pot constitui subgrupuri ad-hoc pentru examinarea chestiunilor specifice, pe baza unui mandat definit de unul sau ambele grupuri ale CCECS. De îndată ce mandatul lor este îndeplinit, acestea sunt dizolvate.

    (4)   Pentru tratarea punctelor specifice ale ordinii de zi, Comisia poate invita experți sau observatori, inclusiv persoane din cadrul serviciilor sale care au o competență specială, pentru a îndruma lucrările CCECS sau pentru a participa în subgrupurile ad-hoc, dacă acest lucru se consideră util sau necesar.

    (5)   Grupurile CCECS se reunesc, în mod normal, în sediile Comisiei în funcție de calendarul și modalitățile stabilite de Comisie. Cele două grupuri ale CCECS pot utiliza serviciile de secretariat ale Comisiei. Acestea pot ține reuniuni comune pentru a asigura o coerență de abordare și o mai bună coordonare. Aceste reuniuni comune sunt coprezidate de președinții grupurilor CCECS.

    (6)   Grupurile CCECS adoptă termeni de referință conveniți, inclusiv regulamentul de procedură, pe baza propunerii Comisiei.

    (7)   Se stabilește un intranet restricționat pentru distribuirea documentelor de lucru, a concluziilor, a proceselor-verbale sau a oricărui alt document relevant.

    Articolul 5

    Cheltuielile

    Cheltuielile de călătorie legate de activitățile CCECS și suportate de membrii și experții selecționați se rambursează de Comisie în conformitate cu normele acesteia. Membrii și experții selecționați nu sunt remunerați pentru funcțiile lor.

    Articolul 6

    Divulgarea de informații

    Normele privind divulgarea de informații de către membrii CCECS sunt definite în regulamentul de procedură al CCECS.

    Orice persoană care participă la activități ale CCECS se abține să divulge informațiile la care a avut acces în acest cadru.

    Articolul 7

    Aplicabilitatea

    Prezenta decizie expiră la 31 decembrie 2006.

    Adoptată la Bruxelles, 22 aprilie 2005.

    Pentru Comisie

    Günter VERHEUGEN

    Vicepreședinte


    (1)  COM(2004) 590 final.

    (2)  JO L 317, 3.12.2001, p. 1, decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2005/94/EC, Euratom (JO L 31, 4.2.2005, p. 66).

    (3)  COM(2004) 72 final.


    Top