EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31995L0006

Directiva 95/6/CE a Comisiei din 20 martie 1995 de modificare a anexelor I și II la Directiva 66/402/CEE a Consiliului privind comercializarea semințelor de cereale

JO L 67, 25.3.1995, p. 30–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1995/6/oj

03/Volumul 16

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

164


31995L0006


L 067/30

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 95/6/CE A COMISIEI

din 20 martie 1995

de modificare a anexelor I și II la Directiva 66/402/CEE a Consiliului privind comercializarea semințelor de cereale

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 66/402/CEE a Consiliului din 14 iunie 1966 privind comercializarea semințelor de cereale (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 93/2/CEE a Comisiei (2), în special articolul 21a,

întrucât hibrizii de secară intră sub incidența Directivei 66/402/CEE, însă directiva în cauză nu stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească culturile și semințele de hibrizi de secară;

întrucât, în vederea stabilirii acestor condiții, a fost adoptată Decizia 89/374/CEE a Comisiei din 2 iunie 1989 privind organizarea unui experiment temporar în conformitate cu Directiva 66/402/CEE privind comercializarea semințelor de cereale, în vederea stabilirii condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească culturile și semințele de hibrizi de secară (3), astfel cum a fost modificată prin Decizia 92/520/CEE (4);

întrucât acest experiment s-a încheiat la data de 30 iunie 1994;

întrucât, pe baza rezultatelor experimentului menționat, se pot stabili acum condițiile pe care trebuie să le îndeplinească culturile și semințele de hibrizi de cereale, iar anexele I și II la Directiva 66/402/CEE trebuie modificate în consecință;

întrucât măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt în conformitate cu avizul Comitetului permanent pentru semințe și material săditor pentru agricultură, horticultură și silvicultură,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Anexele I și II la Directiva 66/402/CEE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

(1)   Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la data de 30 iunie 1995. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

În cazul în care statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere în momentul publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Statele membre comunică Comisiei textul dispozițiilor de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 20 martie 1995.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO 125, 11.7.1966, p. 2309/66.

(2)  JO L 54, 5.3.1993, p. 20.

(3)  JO L 166, 16.6.1989, p. 66.

(4)  JO L 325, 11.11.1992, p. 25.


ANEXĂ

Anexele I și II la Directiva 66/402/CEE se modifică după cum urmează.

1.

În anexa I

(a)

La punctele 2 și 3, după cuvintele „Secale cereale” se adaugă „altele decât hibrizii”.

(b)

Se inserează punctul 3a de mai jos:

„3a.

Hibrizi de secară

(a)

Cultura îndeplinește următoarele standarde în ceea ce privește distanțele față de sursele învecinate de polen care ar putea să provoace o polenizare străină nedorită:

Cultura

Distanța minimă

1

2

Pentru producția de semințe de bază

— utilizare a sterilității bărbătești

1 000 metri

— neutilizare a sterilității bărbătești

600 metri

Pentru producția de semințe certificate

500 metri

(b)

Cultura prezintă o identitate și o puritate suficiente pentru caracteristicile componentelor sale, inclusiv sterilitatea bărbătească.

Cultura respectă în special standardele și celelalte condiții de mai jos:

(i)

numărul de plante din specia cultivată care pot fi recunoscute în mod evident ca necorespunzătoare componentei nu depășește:

una la 30 metri pătrați pentru producția de semințe de bază;

una la 10 metri pătrați pentru producția de semințe certificate; acest standard se aplică la inspecțiile oficiale în câmp numai componentei femeiești;

(ii)

pentru semințele de bază, în cazul utilizării sterilității bărbătești, rata de sterilitate a componentei bărbătești sterile reprezintă cel puțin 98 %.

(c)

Dacă este cazul, semințele certificate sunt produse într-o cultură mixtă, cu o componentă femeiască bărbătesc-sterilă și o componentă bărbătească care restaurează fertilitatea bărbătească.”

2.

În anexa II

(a)

La punctul 1, „soiuri hibride de Sorghum spp. și Zea mays” se înlocuiește cu „soiuri hibride de Secale cereale, Sorghum spp. și Zea mays”.

(b)

La punctul 1 se adaugă pasajul următor:

„C.

Hibrizi de secară

Semințele nu sunt certificate ca semințe certificate decât dacă s-a ținut cont în mod corespunzător de rezultatele unui test oficial după control, efectuat pe eșantioane de semințe de bază prelevate oficial și desfășurat în perioada de vegetație a semințelor prezentate spre certificare ca semințe certificate, pentru a verifica dacă semințele de bază au îndeplinit condițiile stabilite în prezenta decizie pentru semințele de bază din punctul de vedere al identității și purității aplicabile caracteristicilor componentelor, inclusiv sterilitatea bărbătească.”

(c)

Punctul 3 se înlocuiește cu următorul text.

„3.

Conținutul de organisme dăunătoare care reduc valoarea de utilizare a semințelor este cât mai redus posibil.

Semințele îndeplinesc în special următoarele standarde privind Claviceps purpurea (număr maxim de scleroți sau de fragmente de scleroți într-un eșantion având greutatea indicată în coloana 3 din anexa III).

Categoria

Claviceps purpurea

1

2

Cereale, altele decât secara hibridă:

 

— semințe de bază

1

— semințe certificate

3

Hibrizi de secară:

 

— semințe de bază

1

— semințe certificate

4 (1)


(1)  Prezența a cinci scleroți sau fragmente de scleroți într-un eșantion având greutatea prevăzută este considerată corespunzătoare standardelor dacă un al doilea eșantion de aceeași greutate nu conține mai mult de patru scleroți sau fragmente de scleroți.”


Top