EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D2228

Decizia (UE) 2020/2228 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 decembrie 2020 privind Anul european al căilor ferate (2021)

JO L 437, 28.12.2020, p. 108–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/2228/oj

28.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 437/108


DECIZIA (UE) 2020/2228 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 23 decembrie 2020

privind Anul european al căilor ferate (2021)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor (2),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (3),

întrucât:

(1)

În comunicarea sa din 11 decembrie 2019 intitulată „Pactul ecologic european” (denumită în continuare „Comunicarea privind pactul ecologic european”), Comisia a prezentat un Pact ecologic european pentru Uniune și cetățenii acesteia. Pactul ecologic european reprezintă o nouă strategie de creștere care urmărește să transforme Uniunea într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, care nu generează emisii nete de gaze cu efect de seră începând din anul 2050 și în care creșterea economică este decuplată de utilizarea resurselor.

(2)

În concluziile sale din 12 decembrie 2019, Consiliul European a aprobat obiectivul realizării unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până în anul 2050.

(3)

În rezoluția sa din 15 ianuarie 2020, Parlamentul European a salutat Comunicarea privind Pactul ecologic european și a făcut apel la tranziția necesară către o societate neutră din punct de vedere climatic până în anul 2050.

(4)

În conformitate cu obiectivele stabilite în Comunicarea privind Pactul ecologic european, este necesară o transformare a economiei Uniunii și o regândire a politicilor, în special a celor din domeniul transporturilor și al mobilității. Transporturile sunt responsabile pentru o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii, iar această pondere continuă să crească. Pentru a se obține neutralitatea climatică, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor din transporturi până în anul 2050. Realizarea unui transport sustenabil intermodal necesită punerea pe primul plan a utilizatorilor și asigurarea unor alternative mai economice, mai accesibile, mai sănătoase, mai curate și mai eficiente din punct de vedere energetic la variantele de mobilitate ale acestora din prezent, încurajându-i totodată pe cei care recurg deja la moduri de transport sustenabile, cum ar fi deplasarea pe jos, deplasarea cu bicicleta și transportul în comun.

(5)

Pactul ecologic european implică accelerarea tranziției spre o mobilitate sustenabilă și inteligentă pentru a face față acestor provocări. În special, o parte substanțială a celor 75 % din transportul intern de marfă efectuat în prezent pe cale rutieră ar trebui să fie transferată către transportul feroviar și către transportul pe căile navigabile interioare. Pentru realizarea acestui transfer, sunt necesare investiții importante, inclusiv investiții realizate în contextul redresării, iar o mare parte a acestora vor fi legate de rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și de eforturi de creștere a eficienței coridoarelor de transport feroviar de marfă.

(6)

Transportul feroviar are un rol important ca factor de schimbare pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050. Acesta reprezintă unul dintre modurile de transport cele mai ecologice și mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie. Transportul feroviar este în mare parte electrificat și emite mult mai puțin CO2 decât o călătorie echivalentă pe cale rutieră sau aeriană. Transportul feroviar constituie singurul mod de transport care și-a redus în mod constant emisiile de gaze cu efect de seră și emisiile de CO2 din anul 1990 până în prezent. Pe lângă acestea, transportul feroviar și-a redus consumul de energie în perioada 1990-2016 și utilizează din ce în ce mai mult sursele de energie regenerabile.

(7)

Criza provocată de COVID-19 a afectat deosebit de grav sectorul transporturilor. În ciuda constrângerilor operaționale și financiare, sectorul a menținut legăturile vitale, atât pentru transportul de persoane, cât și pentru transportul de bunuri esențiale. Acest lucru a fost posibil, în principal, datorită angajaților care au continuat să lucreze în condiții dificile și nesigure. Rolul strategic al transportului feroviar în timpul crizei provocate de COVID-19 a evidențiat faptul că realizarea spațiului feroviar unic european, instituit prin Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4), este necesară atât pentru facilitarea furnizării de bunuri esențiale precum alimentele, medicamentele și combustibilii, în special în circumstanțe excepționale, cât și pentru realizarea obiectivelor mai ample ale politicii în domeniul transporturilor.

(8)

Datorită faptului că leagă principalele rute de transport ale Uniunii cu regiunile și teritoriile periferice, muntoase și îndepărtate ale acesteia, inclusiv la nivel regional și local și creează și reface legăturile feroviare transfrontaliere regionale inexistente, sectorul feroviar contribuie la coeziunea socială, economică și teritorială la nivel continental, național, regional și local. În plus, în zonele îndepărtate și cele rurale, rețelele care garantează furnizarea serviciilor de bază pentru populație sunt adesea mai puțin numeroase și mai puțin dezvoltate. Regiunile periferice se confruntă adesea cu o dublă dificultate, pe de o parte caracterul lor rural și, pe de altă parte, amplasarea lor la periferia rețelelor naționale.

(9)

În timp ce ponderea transportului feroviar de călători în transportul terestru al Uniunii a crescut doar ușor începând din anul 2007, ponderea transportului feroviar de marfă a scăzut. Pentru realizarea unui adevărat spațiu feroviar unic european, rămân încă multe obstacole de depășit. Transportul feroviar se confruntă uneori, printre altele, cu dificultăți din cauza unor practici comerciale și operaționale perimate, a infrastructurilor și a materialului rulant depășit și a vagoanelor zgomotoase. Depășirea acestor obstacole, împreună cu reducerea costurilor, studierea schemelor Uniunii pentru completarea instrumentelor naționale cu scopul de a acorda sprijin nediscriminatoriu operatorilor feroviari și accelerarea inovării, va permite transportului feroviar să-și valorifice pe deplin potențialul, garantând, totodată, funcționarea pieței interne, sporind traficul feroviar și îmbunătățind și mai mult nivelurile ridicate de siguranță existente. Sectorul feroviar are, prin urmare, nevoie de un nou impuls pentru a deveni mai atractiv pentru călători, pentru angajați și pentru mediul de afaceri.

(10)

Miniștrii transporturilor din majoritatea statelor membre și-au exprimat angajamentul de a sprijini o agendă europeană pentru transportul feroviar internațional de călători, printr-o declarație politică prezentată în cadrul videoconferinței informale a miniștrilor transporturilor din UE din 4 iunie 2020.

(11)

Pentru a promova transportul feroviar în conformitate cu obiectivele stipulate în Comunicarea privind Pactul ecologic european, inclusiv în ceea ce privește mobilitatea sustenabilă și inteligentă, anul 2021 ar trebui să fie desemnat „Anul european al căilor ferate” (denumit în continuare „Anul european”). Anul 2021 va fi important pentru politica Uniunii în domeniul feroviar, întrucât va reprezenta primul an complet în care vor fi puse în aplicare în întreaga Uniune normele convenite în cadrul celui de al patrulea pachet feroviar, și anume cele referitoare la deschiderea pieței serviciilor de transport intern de călători, la reducerea costurilor și a sarcinii administrative pentru întreprinderile feroviare care își desfășoară activitatea în întreaga Uniune și la încredințarea de noi sarcini Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate (ERA) care vizează reducerea barierelor tehnice. Există un interes crescut în rândul publicului din mai multe state membre pentru transportul feroviar, inclusiv pentru trenurile de noapte, așa cum o demonstrează și popularitatea DiscoverEU. Pe lângă aceasta, Festivalul Internațional al Artelor „Europalia” va dedica ediția sa din anul 2021 influenței căilor ferate asupra artelor și va evidenția rolul transportului feroviar ca important promotor al unor schimbări sociale, economice, industriale și ecologice. Anul european ar trebui să contribuie la o dezbatere paneuropeană privind viitorul căilor ferate.

(12)

La nivelul Uniunii, alocarea financiară necesară pentru punerea în aplicare a prezentei decizii va presupune determinarea finanțării adecvate în contextul procedurii bugetare aferente exercițiului 2021 în conformitate cu cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Fără a aduce atingere competențelor autorității bugetare, scopul ar trebui să fie acordarea de finanțare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2022 în cuantum de cel puțin 8 milioane EUR.

(13)

Navetiștii reprezintă 80-90 % din numărul total de călători în transportul feroviar. Aceasta înseamnă că aglomerările urbane contribuie semnificativ la performanța globală a transportului feroviar de călători. Mobilitatea urbană inteligentă depinde de modernizarea și renovarea liniilor suburbane și regionale insuficient exploatate astfel încât să se obțină un impact ecologic redus și coeziune socială și economică.

(14)

În timpul Anului european, Comisia ar trebui să aibă în vedere inițierea unui studiu privind fezabilitatea creării unei etichete europene pentru a promova bunurile și produsele transportate pe calea ferată, cu scopul de a încuraja mediul de afaceri să își transfere activitățile de transport către calea ferată. De asemenea, Comisia ar trebui să aibă în vedere inițierea unui studiu de fezabilitate cu privire la introducerea unui indice de conectivitate feroviară, cu scopul de a clasifica nivelul de integrare atins prin intermediul utilizării serviciilor în rețeaua feroviară.

(15)

Rolul unui personal motivat nu poate fi supraestimat, deoarece garantează buna desfășurare a operațiunilor. Pentru a-și atinge întregul potențial, este necesar ca sectorul feroviar să își diversifice forța de muncă și, în special, să atragă femei și tineri lucrători. Această politică ar trebui să fie promovată la toate nivelurile instituționale.

(16)

Sporirea atractivității transportului feroviar presupune ca serviciile să fie orientate către utilizator și să fie organizate și concepute astfel încât să ofere o bună valoare, un nivel de fiabilitate constant, o calitate excelentă a serviciului și prețuri atractive.

(17)

Întrucât obiectivele prezentei decizii, și anume de a promova transportul feroviar ca mod de transport sustenabil, inovator, interconectat și intermodal, sigur și la un preț accesibil și ca element important în menținerea și dezvoltarea relațiilor dintre Uniune și țările învecinate, precum și de a evidenția dimensiunea europeană, transfrontalieră a transportului feroviar și de a spori contribuția transportului feroviar la economia, industria și societatea Uniunii, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, dată fiind necesitatea unui schimb de informații transnațional și a diseminării celor mai bune practici în întreaga Uniune, pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum se prevede la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor menționate,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiect

Anul 2021 este desemnat „Anul european al căilor ferate” (denumit în continuare „Anul european”).

Articolul 2

Obiective

Obiectivul general al Anului european este să încurajeze și să sprijine eforturile Uniunii, ale statelor membre, ale autorităților regionale și locale și alte altor organizații de a mări ponderea călătorilor și a mărfurilor care circulă pe calea ferată. Obiectivele specifice ale Anului european sunt:

(a)

să promoveze transportul feroviar ca mod de transport sustenabil, inovator, interconectat și intermodal, sigur și la un preț accesibil, în special prin sublinierea rolului său:

(i)

de factor de schimbare în sprijinul realizării obiectivului de neutralitate climatică al Uniunii până în 2050;

(ii)

de pilon al unei rețele logistice eficiente, în măsură să garanteze servicii esențiale, chiar și în timpul unor crize neașteptate; și

(iii)

de mod de transport care se adresează publicului larg, în special tinerilor, prezentând, printre altele, transportul feroviar ca oportunitate de carieră atractivă;

(b)

să sublinieze dimensiunea europeană și transfrontalieră a transportului feroviar, care îi apropie pe cetățeni, le permite să exploreze Uniunea în toată diversitatea sa, promovează coeziunea socioeconomică și teritorială și contribuie la integrarea pieței interne a Uniunii, în special asigurând o mai bună conectivitate în și cu regiunile periferice, inclusiv prin conexiuni transfrontaliere regionale;

(c)

să consolideze contribuția transportului feroviar la economia, industria, inclusiv competitivitatea globală, comerțul și societatea Uniunii, în special în ceea ce privește aspectele legate de dezvoltarea regională și locală, turismul sustenabil, educație, tineret și cultură, precum și de îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă și acordând o atenție deosebită nevoilor persoanelor în vârstă;

(d)

să contribuie la promovarea transportului feroviar ca element important al relațiilor dintre Uniune și țările învecinate, bazându-se pe interesul și nevoile din țările partenere, precum și pe expertiza în domeniul transportului feroviar atât in cadrul Uniunii, cât și în exteriorul acesteia;

(e)

să facă apel la capacitatea pe care o au căile ferate de a stimula imaginația colectivă, în special prin istoria și moștenirea sa culturală, reamintind contribuția pe care au avut-o transportul feroviar la crearea prosperității europene și rolul acestuia în dezvoltarea de tehnologii de vârf;

(f)

să promoveze atractivitatea profesiilor din domeniul feroviar, în special prin evidențierea cererii de noi competențe și a importanței condițiilor de muncă echitabile și sigure și abordării necesității de a spori diversitatea în rândul forței de muncă;

(g)

să promoveze rolul esențial al căilor ferate în transportul internațional de călători pe teritoriul Uniunii;

(h)

să promoveze o rețea a Uniunii de trenuri de noapte și să încurajeze inițiativele care subliniază caracterul transfrontalier folosind simboluri ce reprezintă Uniunea;

(i)

să sensibilizeze publicul cu privire la rolul potențial al transportului feroviar pentru dezvoltarea turismului sustenabil în Europa;

(j)

să promoveze rolul esențial al căilor ferate în cadrul mobilității sustenabile de la un capăt la altul (end-to-end), prin conectarea nodurilor de transport și permițând un transfer atractiv și inteligent între modurile de transport;

(k)

să contribuie la punerea în aplicare a celui de al patrulea pachet feroviar și să sporească gradul de sensibilizare cu privire la măsurile necesare pentru instituirea spațiului feroviar unic european, pe baza unei TEN-T funcționale;

(l)

să stimuleze dezbaterile privind modalitățile de modernizare a materialului rulant și de dezvoltare și creștere a capacității infrastructurii feroviare cu scopul de a facilita o utilizare mai amplă a transportului de persoane și de mărfuri pe calea ferată, subliniind în acest context importanța cooperării dintre administratorii de infrastructură, a cercetării și inovării și a rolului întreprinderii comune Shift2Rail înființate prin Regulamentul (UE) nr. 642/2014 al Consiliului (5);

(m)

să promoveze evenimente și inițiative vizând difuzarea de informații privind drepturile călătorilor în transportul feroviar și să stimuleze cooperarea dintre toți participanții, cu scopul de a îmbunătăți informarea consumatorilor și emiterea de bilete, inclusiv oferta de bilete directe și dezvoltarea de bilete multimodale digitale inovatoare și, de asemenea, să prezinte informații legate de provocările actuale în domeniu, de exemplu necesitatea schimbului de date între participanți.

Articolul 3

Conținutul măsurilor

(1)   Măsurile care trebuie luate pentru realizarea obiectivelor stabilite la articolul 2 sunt coordonate îndeaproape cu activitățile în desfășurare ce promovează transportul feroviar. Aceste măsuri includ următoarele activități la nivelul Uniunii și la nivel național, regional sau local, organizate în cadrul unor parteneriate sau individual și legate de obiectivele Anului european:

(a)

inițiative și evenimente pentru promovarea dezbaterilor, crearea unei imagini pozitive, sensibilizare și facilitarea implicării cetățenilor, mediului de afaceri și autorităților publice în vederea sporirii încrederii în transportul feroviar, în special după criza provocată de COVID-19, și a promovării atractivității transportului feroviar pentru persoane și mărfuri la scară mai ridicată, ca mijloc de combatere a schimbărilor climatice, cu ajutorul unor canale și instrumente variate, inclusiv al unor evenimente organizate în statele membre, subliniind totodată siguranța și confortul călătoriilor pe calea ferată;

(b)

inițiative în statele membre pentru a încuraja efectuarea, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat, a călătoriilor de afaceri și a navetei recurgând la transportul feroviar;

(c)

expoziții de informare, campanii de stimulare, de educare și sensibilizare, precum și utilizarea de trenuri demonstrative și de informare pentru a încuraja schimbarea comportamentului călătorilor, consumatorilor și al mediului de afaceri și pentru a stimula o contribuție activă a publicului larg la realizarea obiectivelor privind un transport mai sustenabil;

(d)

schimb de experiență și de cele mai bune practici între autorități naționale, regionale și locale, societatea civilă, mediul de afaceri și învățământ, cu privire la promovarea utilizării transportului feroviar și la modalitățile de implementare a unor schimbări comportamentale la toate nivelurile;

(e)

derularea de studii și activități de inovare și diseminarea rezultatelor acestora la nivel european sau național;

(f)

promovarea proiectelor și a rețelelor legate de Anul european, inclusiv prin intermediul mass-media, al rețelelor sociale și al altor comunități online;

(g)

parteneriate și evenimente precum cele prevăzute în anexă;

(h)

identificarea și promovarea celor mai bune practici pentru a crea condiții de concurență echitabile între diferitele moduri de transport;

(i)

promovarea proiectelor și activităților care vizează creșterea gradului de sensibilizare cu privire la mobilitatea sustenabilă de la un capăt la altul care oferă soluții de călătorie „de la ușă la ușă” (door-to-door) fără întreruperi, în combinație cu alte moduri de transport, inclusiv mobilitatea activă, și logistica sustenabilă și inteligentă;

(j)

promovarea proiectelor și activităților care sporesc gradul de sensibilizare în legătură cu spațiul feroviar unic european și importanța sa, în special în ceea ce privește implementarea sa în curs, acțiunile de facilitare a călătoriilor internaționale pe calea ferată și acțiunile de informare digitală a călătorilor, cum ar fi furnizarea de informații în timp real despre ofertele de călătorie, prețuri și orare, inclusiv din partea furnizorilor independenți, facilitând comparațiile; și

(k)

promovarea proiectelor și activităților în vederea realizării unei infrastructuri feroviare extinse, modernizate și interoperabile, care să includă un sistem european de management al traficului feroviar (ERTMS), terminale care să ofere opțiuni de transfer modal, precum și material rulant modernizat.

(2)   Comisia are în vedere inițierea în timpul Anului european:

(a)

a unui studiu privind fezabilitatea creării unei etichete europene în scopul promovării mărfurilor și produselor transportate pe calea ferată, cu scopul de a încuraja mediul de afaceri să își desfășoare activitățile de transport feroviar; și

(b)

a unui studiu de fezabilitate privind introducerea unui indice de conectivitate feroviară vizând clasificarea nivelului de integrare atins prin intermediul utilizării serviciilor în rețeaua feroviară și demonstrarea potențialului transportului feroviar de a concura cu alte moduri de transport.

Până la 31 martie 2021, Comisia informează Parlamentul European și Consiliul în legătură cu planurile sale.

(3)   Instituțiile și organismele Uniunii, precum și statele membre, la nivelul Uniunii și, respectiv, la nivel național, pot menționa Anul european și pot utiliza identitatea sa vizuală pentru promovarea activităților menționate la alineatul (1).

Articolul 4

Coordonarea la nivelul statelor membre

Responsabilitatea organizării participării la Anul european la nivel național revine statelor membre. Acestea asigură coordonarea activităților relevante la nivel național și desemnează persoane de contact la nivel național, cu scopul de a asigura coordonarea la nivelul Uniunii.

Articolul 5

Coordonarea la nivelul Uniunii

(1)   Comisia convoacă reuniuni periodice ale persoanelor de contact la nivel național pentru a coordona derularea Anului european. Reuniunile respective trebuie, de asemenea, să constituie oportunități pentru schimbul de informații cu privire la implementarea Anului european la nivelul Uniunii și la nivel național. La aceste reuniuni pot participa și reprezentanți ai Parlamentului European, în calitate de observatori.

(2)   Coordonarea Anului european la nivelul Uniunii trebuie să implice o abordare transversală, în vederea creării de sinergii între diversele programe și inițiative ale Uniunii care finanțează proiecte în domeniul transportului feroviar sau care au o dimensiune feroviară.

(3)   Comisia convoacă reuniuni periodice ale părților interesate și ale reprezentanților organizațiilor sau organismelor active în domeniul transportului feroviar, inclusiv ai rețelelor transnaționale existente, ai organizațiilor neguvernamentale relevante, ai universităților și ai centrelor tehnologice, precum și reprezentanți ai organizațiilor de tineret și ai comunităților, ai organizațiilor care reprezintă persoanele cu handicap și persoanele cu mobilitate redusă, pentru a o sprijini în ceea ce privește implementarea Anului european la nivelul Uniunii.

(4)   Dacă resursele financiare o permit, Comisia poate organiza cereri de propuneri și de proiecte care să poată primi sprijin pentru contribuția lor excepțională la realizarea obiectivelor Anului european.

Articolul 6

Cooperarea internațională

În contextul Anului european, Comisia cooperează, atunci când este necesar, cu organizații internaționale competente, asigurând în același timp vizibilitatea participării Uniunii.

Articolul 7

Monitorizare și evaluare

Până la 31 decembrie 2022, Comisia prezintă un raport Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor cu privire la punerea în aplicare, rezultatele și evaluarea globală a inițiativelor prevăzute în prezenta decizie. În vederea evaluării inițiativelor, Comisia stabilește indicatori-cheie de performanță. Acești indicatori-cheie de performanță sunt stabiliți în raportul respectiv. În vederea întocmirii raportului, statele membre furnizează Comisiei informații despre activitățile pentru care acestea au fost responsabile.

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 23 decembrie 2020.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)  JO C 364, 28.10.2020, p. 149.

(2)  Avizul din 14 octombrie 2020 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Poziția Parlamentului European din 15 decembrie 2020 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 17 decembrie 2020.

(4)  Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind instituirea spațiului feroviar unic european (JO L 343, 14.12.2012, p. 32).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 642/2014 al Consiliului din 16 iunie 2014 de înființare a întreprinderii comune Shift2Rail (JO L 177, 17.6.2014, p. 9).


ANEXĂ

PARTENERIATE ȘI EVENIMENTE

Prezenta anexă stabilește următoarea listă orientativă a parteneriatelor și evenimentelor legate de Anul european:

1.

parteneriate cu festivaluri de film în întreaga Europă pentru a evidenția locul important pe care transportul feroviar îl ocupă în producția cinematografică;

2.

cooperarea cu muzeele europene ale căilor ferate și evenimentele culturale existente, cum ar fi festivalurile de film și expozițiile de artă;

3.

parteneriate împreună cu ERA, pentru a sublinia:

(a)

performanța sectorului feroviar în Europa;

(b)

competențele actorilor din sectorul feroviar, în special ale personalului feroviar;

(c)

avantajele transportului feroviar în ceea ce privește siguranța și protecția mediului; și

(d)

perspectivele de carieră pentru elevi, studenți și ucenici în sectorul feroviar;

4.

trenuri de expoziție mobile în întreaga Uniune pentru a informa publicul cu privire la obiectivele Anului european și pentru a evidenția atractivitatea numeroaselor sale mesaje;

5.

punerea la dispoziție a permiselor de călătorie Interrail pentru tineri, în legătură cu studiile Erasmus, sau organizarea de concursuri pentru a extinde raza de acțiune a Anului european;

6.

utilizarea gărilor ca locuri artistice, de întâlniri urbane și ca centre economice, culturale și civice și utilizarea muzeelor căilor ferate pentru a transmite mesajele Anului european.


Top