EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0098

2007/98/CE: Decizia Comisiei din 14 februarie 2007 privind utilizarea armonizată a spectrului radio pentru benzile de frecvență de 2 GHz în vederea punerii în aplicare a sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit [notificată cu numărul C(2007) 409] (Text cu relevanță pentru SEE )

JO L 43, 15.2.2007, p. 32–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 219M, 24.8.2007, p. 216–218 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/98(1)/oj

15.2.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 43/32


DECIZIA COMISIEI

din 14 februarie 2007

privind utilizarea armonizată a spectrului radio pentru benzile de frecvență de 2 GHz în vederea punerii în aplicare a sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit

(notificată cu numărul C(2007) 409)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/98/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (Decizia privind spectrul de frecvențe radio) (1), în special articolul 4 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Utilizarea eficientă și coerentă a spectrului radio este esențială în vederea dezvoltării serviciilor de comunicare electronică și poate contribui la stimularea creșterii, competitivității și creării de locuri de muncă în Comunitatea Europeană; accesul la spectru trebuie facilitat în vederea ameliorării eficienței, promovării inovării, precum și acordării unei mai mari flexibilități utilizatorilor și a mai multor opțiuni consumatorilor, ținând cont concomitent de obiectivele de interes comun (2).

(2)

Comisia promovează sisteme de comunicații noi și inovatoare, care utilizează orice tip de platformă tehnică și sunt capabile de a furniza servicii statelor membre, regiunilor și la nivel paneuropean.

(3)

În acest context, sistemele capabile de a furniza servicii mobile prin satelit (SMS) sunt considerate ca fiind o platformă alternativă inovatoare capabilă de a furniza diferite tipuri de servicii de telecomunicații și de emitere/multiemitere la nivel paneuropean, indiferent de locația consumatorilor finali, cum ar fi accesul la internet/intranet de mare viteză, multimedia mobilă și protecție civilă și asistență în caz de catastrofe naturale. Aceste servicii ar putea îmbunătăți acoperirea zonelor rurale ale Comunității, reducând astfel diferențele digitale la nivel geografic. Introducerea noilor sisteme de furnizare de SMS ar putea contribui la dezvoltarea pieței interne și la creșterea concurenței, prin creșterea ofertei și a disponibilității serviciilor paneuropene și a conectivității „end-to-end”, precum și prin încurajarea investițiilor eficiente.

(4)

Sistemele capabile de a furniza SMS-uri ar trebui să cuprindă cel puțin una sau mai multe stații spațiale care ar putea cuprinde componente terestre complementare („complementary ground components” — CGC), cum ar fi stații utilizate în locații fixe în scopul de a îmbunătăți disponibilitatea serviciilor mobile prin satelit în zonele unde comunicațiile cu una sau mai multe stații spațiale nu pot fi garantate la calitatea solicitată.

(5)

Spectrul radio este disponibil și conceput pentru a fi utilizat pentru SMS-uri pe benzile de frecvență 1 980-2 010 MHz și 2 170-2 200 MHz (benzi de 2 GHz), în conformitate cu deciziile luate de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) — WARC-92.

(6)

Este necesară o utilizare armonizată și eficientă a benzilor de 2 GHz pentru sistemele furnizoare de SMS-uri la nivel regional și paneuropean, având în vedere mai ales amploarea semnalului satelitului, care este, prin natura sa, transfrontalier.

(7)

Comisia a emis, la 6 octombrie 2005, un mandat (3) către CEPT, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Decizia nr. 676/2002/CE, pentru a studia armonizarea condițiilor tehnice privind utilizarea benzilor de 2 GHz pentru SMS-uri în Comunitate. În virtutea acestui mandat, CEPT a prezentat un raport care detaliază condițiile tehnice legate de utilizarea spectrului de 2 GHz de către asemenea sisteme.

(8)

La ora actuală, benzile de 2 GHz nu sunt utilizate în majoritatea statelor membre și ar trebui, în conformitate cu concluziile tehnice ale CEPT, să fie concepute și disponibile fără întârziere în toate statele membre pentru sistemele furnizoare de SMS-uri, în scopul de a garanta dezvoltarea unor asemenea sisteme.

(9)

CEPT a ajuns la concluzia că, în aceeași zonă geografică, coexistența sistemelor capabile de a furniza SMS-uri și a sistemelor care furnizează servicii mobile exclusiv terestre în cadrul aceluiași spectru pe benzi de 2 GHz fără interferențe dăunătoare nu este fezabilă. Prin urmare, pentru a evita interferențe dăunătoare cu SMS-urile și utilizarea ineficientă a spectrului, sunt necesare conceperea și disponibilitatea benzilor de 2 GHz pentru sistemele capabile de a furniza SMS-uri într-un cadru primar. Acest lucru înseamnă că, atunci când benzile de 2 GHz sunt utilizate de către alte sisteme care nu au capacitatea de a furniza SMS-uri, asemenea sisteme nu ar trebui să cauzeze interferențe dăunătoare sau să solicite protecție din partea sistemelor care furnizează servicii mobile prin satelit. Conform CEPT-ului, CGC-urile nu ar cauza interferențe dăunătoare atât timp cât acestea fac parte integrantă din sistemul care furnizează SMM-uri, sunt controlate de către mecanismul de gestionare a resurselor și a rețelei al acestui sistem și funcționează pe aceleași porțiuni de bandă de frecvență ca și componentele de satelit ale sistemului. Având în vedere aceste condiții, care fac obiectul unui regim de autorizare corespunzător, CGC-urile ar putea, de asemenea, să fie utilizate, chiar dacă semnalele nu sunt transmise prin componentele de satelit.

(10)

Rezultatele lucrărilor efectuate în virtutea mandatului acordat de Comisie ar trebui să fie aplicate în cadrul Comunității.

(11)

Este necesar să se acorde prioritate sistemelor care furnizează SMS-uri pe benzile de 2 GHz, deoarece alte benzi de frecvență, cum ar fi cele destinate telefoanelor celulare și UMTS/IMT-2000, sunt disponibile pentru sistemele care furnizează numai servicii mobile terestre.

(12)

Având în vedere evoluția pieței și evoluțiile tehnologice, este necesar ca prezenta decizie, precum și domeniul de aplicare și aplicarea acesteia să fie revizuite ulterior, pe baza unei evaluări specifice a Comisiei și a informațiilor furnizate de către statele membre.

(13)

Prevederile acestei decizii nu ar trebui să aducă atingere acordării autorizațiilor privind utilizarea benzilor de 2 GHz.

(14)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru spectrul radio,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Scopul prezentei decizii este acela de a armoniza condițiile de disponibilitate și de utilizare a benzilor de frecvență de 1 980-2 010 MHz (terestru-spațial) și 2 170-2 200 MHz (spațial-terestru) de către sistemele care furnizează servicii mobile prin satelit în Comunitate.

Articolul 2

În sensul prezentei decizii: „sisteme care furnizează servicii mobile prin satelit” sunt sistemele capabile de a furniza servicii de radiocomunicații între stații mobile terestre și una sau mai multe stații spațiale sau între stații mobile terestre prin intermediul uneia sau al mai multor stații terestre, sau între o stație mobilă terestră și una sau mai multe stații complementare terestre, situate în locații fixe.

Articolul 3

(1)   Începând cu 1 iulie 2007, statele membre trebuie să desemneze și să garanteze disponibilitatea benzilor de frecvență de 1 980-2 010 MHz și 2 170-2 200 MHz pentru sistemele care furnizează servicii mobile prin satelit.

Orice altă utilizare a acestor benzi nu trebuie să cauzeze interferențe dăunătoare cu sistemele care furnizează servicii mobile prin satelit și nu se poate solicita protecție împotriva interferențelor dăunătoare cauzate de către sistemele care furnizează servicii mobile prin satelit.

(2)   Orice tip de stație complementară terestră trebuie să fie parte integrantă a sistemului mobil prin satelit și va trebui să fie controlată de către sistemul de gestiune a resurselor și a rețelei. Aceasta trebuie să utilizeze aceeași direcție de transmisie și aceleași porțiuni ale benzilor de frecvențe ca și componentele de satelit asociate și nu trebuie să mărească spectrul necesar al sistemului mobil asociat al acesteia.

Articolul 4

Statele membre trebuie să monitorizeze utilizarea benzilor respective și să înainteze Comisiei observațiile lor, în scopul de a permite revizuirea prezentei decizii, dacă este necesar.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 14 februarie 2007.

Pentru Comisie

Viviane REDING

Membru al Comisiei


(1)  JO L 108, 24.4.2002, p. 1.

(2)  Concluziile 15530/04 și 15533/04 ale Consiliului din 3.12.2004.

(3)  Mandat emis către CEPT pentru a studia și identifica condițiile tehnice legate de o abordare armonizată în Uniunea Europeană a serviciilor mobile prin satelit pe benzi de 2 GHz (1 980-2 010 MHz și 2 170-2 200 MHz).


Top