Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2105

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2105 al Comisiei din 29 iulie 2022 de stabilire a normelor privind controalele de conformitate aplicate standardelor de comercializare pentru uleiul de măsline și metodele de analiză a caracteristicilor uleiului de măsline

    C/2022/4800

    JO L 284, 4.11.2022, p. 23–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/11/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2105/oj

    4.11.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 284/23


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2105 AL COMISIEI

    din 29 iulie 2022

    de stabilire a normelor privind controalele de conformitate aplicate standardelor de comercializare pentru uleiul de măsline și metodele de analiză a caracteristicilor uleiului de măsline

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 90a alineatul (6) literele (b) și (c) și articolul 91 literele (b), (d) și (g),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2). Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede norme privind standardele de comercializare pentru uleiul de măsline și împuternicește Comisia să adopte acte delegate și acte de punere în aplicare în acest sens. Pentru a se asigura buna funcționare a pieței uleiului de măsline în noul cadru juridic, trebuie adoptate anumite norme prin intermediul acestui tip de acte.

    (2)

    Din experiența dobândită în ultimul deceniu din implementarea standardelor de comercializare ale Uniunii pentru uleiul de măsline și din implementarea controalelor de conformitate reiese că este necesar să se simplifice și să se clarifice cadrul de reglementare. Pentru a se evita suprapunerile și eventualele inconsecvențe, ar trebui revizuite cerințele similare și complementare.

    (3)

    Statele membre ar trebui să efectueze controale de conformitate destinate să verifice dacă produsele menționate în partea VII din anexa VIII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 sunt conforme cu normele stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 al Comisiei (3), în special conformitatea etichetei cu conținutul recipientului. Introducerea unor cerințe minime de control pentru toate statele membre ar trebui totodată să contribuie la combaterea fraudei. Întrucât sunt cele mai în măsură să identifice și să decidă ce autorități ar trebui să fie responsabile cu aplicarea prezentului regulament, statele membre ar trebui să informeze Comisia în legătură cu aceste autorități competente, pentru a asigura o comunicare corespunzătoare cu autoritățile omologe ale altor state membre și cu Comisia.

    (4)

    Statele membre ar trebui să aibă obligația de a prezenta Comisiei un raport anual care să conțină informații despre controalele de conformitate realizate în anul anterior, pentru a asigura condiții uniforme de punere în aplicare a prezentului regulament. În scopul de a se facilita colectarea și transmiterea de date comparabile, compilarea ulterioară a acestor date în statistici la nivelul Uniunii și pregătirea de rapoarte de către Comisie cu privire la controalele de conformitate din întreaga Uniune, ar trebui furnizat, pentru rapoartele anuale, un formular standard.

    (5)

    În scopul de a verifica dacă uleiul de măsline respectă normele stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 și de a asigura o protecție optimă a consumatorilor, autoritățile competente ar trebui să efectueze controale de conformitate bazate pe o analiză de risc.

    (6)

    Întrucât controalele efectuate asupra operatorilor responsabili cu producerea sau prima introducere pe piață a uleiului de măsline trebuie realizate în statul membru în care sunt stabiliți operatorii, ar trebui să existe o procedură de cooperare administrativă între Comisie și statele membre în care este produs și comercializat uleiul.

    (7)

    În cadrul controalelor, statele membre ar trebui să specifice dovezile care trebuie furnizate pentru diferitele mențiuni care pot fi utilizate pe etichetă. Aceste dovezi ar trebui să includă fapte stabilite, rezultate ale analizelor sau evidențe fiabile, precum și informații administrative sau contabile.

    (8)

    Ar trebui să se permită statelor membre să autorizeze unități de ambalare situate pe teritoriul lor, pentru a facilita controlul de conformitate a produsului cu mențiunile obligatorii și facultative înscrise pe etichetă, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2022/2104.

    (9)

    Caracteristicile diferitor tipuri de ulei de măsline ar trebui determinate uniform în întreaga Uniune. În acest scop, legislația Uniunii ar trebui să precizeze ce metode de analiză chimică și de analiză organoleptică ar trebui utilizate. Întrucât Uniunea este membru al Consiliului Oleicol Internațional (IOC), metodele care trebuie folosite la realizarea controalelor de conformitate ar trebui să fie cele stabilite de IOC.

    (10)

    Pentru a se asigura uniformitatea prelevării de probe în vederea realizării controalelor de conformitate, ar trebui stabilită metoda de prelevare de probe de ulei de măsline. Pentru a se asigura că analizele sunt efectuate în condiții corecte și având în vedere distanțele dintre regiuni, ar trebui stabilite termene-limită diferite pentru trimiterea probelor la laborator după prelevarea de probe.

    (11)

    Statele membre ar trebui să verifice conformitatea uleiului de măsline introdus pe piața Uniunii cu caracteristicile stabilite în Regulamentul delegat (UE) 2022/2104. În ceea ce privește clasificarea uleiurilor, rezultatele testelor ar trebui comparate cu limitele stabilite în regulamentul respectiv, care țin seama de natura repetabilă și reproductibilă a metodelor de analiză utilizate.

    (12)

    Metoda IOC de analiză a caracteristicilor organoleptice ale uleiurilor virgine de măsline presupune înființarea unor comisii de degustători selectați și instruiți. Pentru a se asigura uniformitatea punerii în aplicare, ar trebui stabilite cerințe minime de aprobare a comisiilor. Având în vedere dificultățile pe care le întâmpină unele state membre în procesul de înființare a comisiilor de degustare, ar trebui autorizată recurgerea la comisii din alte state membre.

    (13)

    Utilizarea metodei IOC de analiză a caracteristicilor organoleptice ale uleiurilor virgine de măsline presupune existența unei proceduri de soluționare a cazurilor de discrepanță între categoria declarată și cea atribuită de comisia de degustare.

    (14)

    Pentru a se asigura funcționarea corectă a sistemului de prelevări aplicabile importurilor de turte și reziduuri de măsline, ar trebui să se prevadă o metodă unică pentru determinarea conținutului de ulei din aceste produse.

    (15)

    Statele membre ar trebui să stabilească sancțiuni pentru neconformitățile constatate la nivel național cu standardele de comercializare pentru uleiul de măsline. Sancțiunile respective ar trebui să fie eficace, proporționale și disuasive.

    (16)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniu de aplicare

    Prezentul regulament stabilește norme privind:

    (a)

    controalele de conformitate cu standardele de comercializare pentru uleiurile de măsline menționate la articolul 2 din Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 și implementarea lor de către operatori;

    (b)

    cooperarea și asistența pe care și-o acordă reciproc autoritățile competente în ceea ce privește controalele de conformitate menționate la litera (a);

    (c)

    evidențele pe care trebuie să le păstreze operatorii care produc sau dețin ulei de măsline și autorizarea unităților de ambalare;

    (d)

    metodele de analiză pentru determinarea caracteristicilor uleiului de măsline.

    Articolul 2

    Obligațiile statelor membre în ceea ce privește controalele de conformitate

    (1)   Statele membre efectuează controale de conformitate în ceea ce privește uleiul de măsline, în scopul de a verifica implementarea standardelor de comercializare prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 pe baza analizei de risc menționate la articolul 3.

    (2)   Statele membre verifică respectarea de către operatori a obligațiilor care le revin în temeiul articolului 5 alineatul (1).

    (3)   Fiecare stat membru notifică Comisiei, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei (4), numele și adresa autorității sau autorităților competente să efectueze controale de conformitate potrivit prezentului regulament. Comisia informează celelalte state membre și, la cerere, orice parte interesată în legătură cu autoritățile competente respective. Statele membre aduc la cunoștința Comisiei orice fel de modificări pe măsură ce apar.

    Articolul 3

    Frecvența controalelor de conformitate și a analizei de risc

    (1)   În sensul prezentului articol, „ulei de măsline comercializat” înseamnă cantitatea totală de ulei de măsline pusă la dispoziție pe piață într-un stat membru și exportată din acel stat membru.

    (2)   Pentru fiecare mie de tone de ulei de măsline comercializat pe teritoriul lor, statele membre efectuează cel puțin un control de conformitate pe an.

    (3)   Statele membre se asigură că controalele de conformitate sunt efectuate în mod selectiv, pe baza unei analize de risc, și cu o frecvență corespunzătoare, astfel încât să se verifice că uleiul de măsline comercializat corespunde categoriei declarate.

    (4)   Criteriile de evaluare a riscului sunt în special:

    (a)

    categoria de ulei de măsline în sensul articolului 2 din Regulamentul delegat (UE) 2022/2104, perioada de producție, prețul uleiului în comparație cu alte uleiuri vegetale, operațiunile de amestecare și de ambalare, instalațiile și condițiile de depozitare, țara de origine, țara de destinație, mijloacele de transport sau volumul lotului;

    (b)

    poziția operatorilor în lanțul de comercializare, volumul și valoarea produselor comercializate de aceștia, gama de categorii de ulei pe care le introduc pe piață, tipul de activitate economică desfășurată, cum ar fi presarea, depozitarea, rafinarea, amestecarea, ambalarea sau vânzarea cu amănuntul;

    (c)

    constatările din timpul controalelor precedente, inclusiv numărul și tipul defectelor constatate, calitatea obișnuită a uleiului de măsline comercializat, performanța echipamentelor tehnice utilizate;

    (d)

    fiabilitatea sistemelor de asigurare a calității sau a sistemelor de autocontrol ale operatorilor legate de conformitatea cu standardele de comercializare;

    (e)

    locul de desfășurare a controlului de conformitate, în special dacă este vorba de primul punct de intrare în Uniune, de ultimul punct de ieșire din Uniune sau de locul în care uleiurile sunt produse, ambalate, încărcate ori vândute către consumatorul final;

    (f)

    oricare alte informații care ar putea indica un risc de neconformitate.

    (5)   Statele membre stabilesc în prealabil:

    (a)

    criteriile de evaluare a riscurilor de neconformitate a loturilor;

    (b)

    pe baza unei analize de risc pentru fiecare categorie de risc, numărul minim de operatori sau loturi și cantitățile minime care vor fi supuse unui control de conformitate.

    (6)   Atunci când, în urma controalelor, se constată nereguli semnificative, statele membre sporesc frecvența controalelor cu privire la etapa de comercializare, la categoria de ulei, la originea sa ori la alte criterii.

    Articolul 4

    Cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește controalele de conformitate

    (1)   Dacă este detectată vreo neregulă, iar operatorul indicat pe etichetă este stabilit în alt stat membru, statul membru în cauză adresează o cerere de verificare în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei (5) adresată statului membru în care este stabilit operatorul care figurează pe etichetă.

    (2)   Pe lângă cerințele prevăzute la articolul 16 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715, cererea menționată la alineatul (1) din prezentul articol este însoțită de toate informațiile necesare pentru verificare, în special:

    (a)

    data prelevării de probe din uleiul în cauză sau data achiziționării acestuia;

    (b)

    denumirea sau denumirea juridică și adresa operatorului de la care a fost prelevată proba sau de la care a fost achiziționat uleiul de măsline în cauză;

    (c)

    numărul de loturi în cauză;

    (d)

    o copie a tuturor etichetelor care apar pe ambalajul uleiului de măsline în cauză;

    (e)

    rezultatele analizei sau ale celorlalte expertize comparative indicând metodele utilizate și numele și adresa laboratorului sau a expertului;

    (f)

    dacă este cazul, denumirea furnizorului uleiului de măsline în cauză, astfel cum a fost declarat de către unitatea de comercializare.

    (3)   Pe lângă cerințele prevăzute la articolul 22 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715, statul membru căruia îi este adresată cererea prelevă probe cel târziu înainte de sfârșitul lunii care urmează celei în care se efectuează cererea și verifică mențiunile de pe eticheta în cauză. Statul membru respectiv transmite un răspuns în termen de trei luni de la data cererii.

    Articolul 5

    Obligațiile operatorilor

    (1)   În scopul realizării controalelor de conformitate, operatorii, începând cu etapa de presare și până în etapa de îmbuteliere, țin registre de intrare și de ieșire pentru fiecare categorie de ulei de măsline pe care o dețin.

    (2)   La cererea statului membru în care este stabilit operatorul care figurează pe etichetă, operatorul furnizează documentația referitoare la respectarea cerințelor menționate la articolele 6, 8 și 10 din Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 bazată pe unul sau mai multe dintre elementele următoare:

    (a)

    elemente factuale sau fapte stabilite științific;

    (b)

    rezultate ale analizelor sau ale înregistrărilor automate pe probe reprezentative;

    (c)

    informații de ordin administrativ sau contabil ținute în conformitate cu normele Uniunii și cu normele naționale.

    Articolul 6

    Autorizarea opțională a unităților de ambalare la nivel național

    (1)   Statele membre au posibilitatea de a autoriza unități de ambalare situate pe teritoriul lor.

    (2)   Atunci când decid să utilizeze alineatul (1), statele membre acordă o autorizație și atribuie o identificare alfanumerică oricărei unități de ambalare care solicită acest lucru și care îndeplinește următoarele condiții:

    (a)

    deține instalații de ambalare;

    (b)

    se angajează să colecteze și să păstreze documentația menționată la articolul 5;

    (c)

    deține un sistem de depozitare care face posibilă controlarea provenienței uleiurilor de măsline pentru care etichetarea locului de origine este obligatorie în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2022/2104.

    (3)   Atunci când decid să utilizeze alineatul (1), statele membre notifică Comisiei măsurile în cauză în conformitate cu Directiva (UE) 2015/1535 a Parlamentului European și al Consiliului (6).

    Articolul 7

    Metodele de analiză utilizate pentru determinarea caracteristicilor uleiului de măsline

    Caracteristicile uleiurilor de măsline, prevăzute în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104, se determină în conformitate cu metodele de analiză care figurează în anexa I la prezentul regulament.

    Articolul 8

    Prelevarea de probe pentru controalele de conformitate

    (1)   Probele pentru controalele de conformitate se prelevă în conformitate cu standardele internaționale EN ISO 661 privind pregătirea probelor pentru analiză și EN ISO 5555 privind eșantionarea. În cazul loturilor de ulei de măsline ambalat, prelevarea de probe se realizează însă în conformitate cu anexa II. În cazul uleiurilor în vrac pentru care nu se poate realiza prelevarea de probe în conformitate cu standardul EN ISO 5555, prelevarea de probe se efectuează în conformitate cu instrucțiunile furnizate de autoritatea competentă a statului membru.

    (2)   Fără a aduce atingere standardului EN ISO 5555 și capitolului 6 din standardul EN ISO 661, probele prelevate se plasează cât mai repede posibil într-un loc întunecos și ferit de surse de căldură și se trimit la laborator pentru analiză cel mai târziu în a cincea zi lucrătoare de la prelevare, iar în caz contrar probele se păstrează astfel încât să nu fie degradate sau deteriorate în timpul transportului sau al depozitării, înainte de a fi trimise la laborator.

    Articolul 9

    Verificarea caracteristicilor uleiurilor de măsline

    (1)   Statele membre verifică conformitatea uleiurilor de măsline cu caracteristicile uleiurilor de măsline stabilite în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104:

    (a)

    în orice ordine sau

    (b)

    urmând ordinea prevăzută în diagrama din anexa III la prezentul regulament, până ce se ajunge la una dintre deciziile din diagramă.

    (2)   În scopul verificării prevăzute la alineatul (1), analizele pentru determinarea nivelului de aciditate, a indicelui de peroxid K232, K268 sau K270, ΔΚ, a esterilor etilici ai acizilor grași, a cerurilor și a caracteristicilor organoleptice, dacă este cazul, eventualele contraanalize solicitate în temeiul legislației naționale se realizează înaintea datei durabilități minimale în cazul uleiului de măsline ambalat. În cazul prelevării de probe de uleiuri în vrac, aceste analize se efectuează în termen de șase luni după luna în care a fost prelevată proba.

    (3)   Nu se aplică niciun termen-limită în cazul verificării altor caracteristici ale uleiului de măsline stabilite în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104.

    (4)   În ceea ce privește uleiul de măsline ambalat, cu excepția situației în care proba a fost prelevată cu mai puțin de 2 luni înainte de data durabilității minimale, dacă rezultatele analizelor nu corespund caracteristicilor categoriei de ulei de măsline declarate, acest lucru se notifică operatorului de la care a fost preluată proba cu cel puțin o lună înainte de data durabilității minimale.

    (5)   În scopul determinării caracteristicilor uleiului de măsline prin metodele prevăzute în anexa I la prezentul regulament, rezultatele analizelor se compară direct cu limitele stabilite în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104, care țin seama de natura repetabilă și reproductibilă a metodelor de analiză utilizate.

    (6)   Normele de la prezentul articol se aplică pentru fiecare probă primară prelevată în conformitate cu anexa II.

    Articolul 10

    Comisiile de degustare

    (1)   În scopul realizării controalelor de conformitate, comisiile de degustare, aprobate de statele membre pe teritoriul lor, analizează caracteristicile organoleptice ale uleiurilor de măsline stabilite în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 și transmit un raport referitor la caracteristicile respective și la categorie.

    (2)   Condițiile de aprobare a comisiilor de degustare sunt stabilite de statele membre și asigură că:

    (a)

    sunt respectate cerințele metodei menționate la punctul 5 din anexa I pentru determinarea caracteristicilor organoleptice ale uleiului de măsline virgin;

    (b)

    președintele comisiei beneficiază de o formare recunoscută în acest scop de statul membru;

    (c)

    reînnoirea aprobării depinde de rezultatele obținute în cadrul unei evaluări anuale a comisiei de degustare de către statul membru.

    (3)   Statele membre notifică Comisiei, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183, lista comisiilor de degustare aprobate pe teritoriul lor și informează fără întârziere Comisia în legătură cu eventualele modificări aduse listei.

    (4)   Dacă nicio comisie de degustare de pe teritoriul unui stat membru nu îndeplinește condițiile de aprobare menționate la alineatul (2), statul membru poate recurge la o comisie de degustare aprobată în alt stat membru.

    Articolul 11

    Verificarea caracteristicilor organoleptice ale uleiurilor virgine de măsline

    (1)   Caracteristicile organoleptice ale uleiurilor virgine de măsline, prevăzute în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104, sunt considerate conforme cu categoria declarată dacă o comisie de degustare aprobată de un stat membru confirmă categoria.

    (2)   Dacă comisia de degustare nu confirmă categoria declarată în ceea ce privește caracteristicile organoleptice, la cererea operatorului căruia i se aplică controlul, autoritățile competente dispun efectuarea fără întârziere a două contraanalize de către alte comisii de degustare aprobate. Cel puțin una dintre comisiile de degustare este o comisie aprobată de statul membru în care a fost produs uleiul de măsline. Se consideră că respectivele caracteristici sunt conforme cu caracteristicile declarate dacă cele două contraanalize confirmă categoria declarată. În caz contrar, indiferent de tipul defectelor determinate în timpul contraanalizelor, categoria declarată este declarată neconformă cu caracteristicile, iar operatorul căruia i se aplică controlul suportă costurile contraanalizelor.

    (3)   În cazul uleiului produs în afara Uniunii, cele două contraanalize se efectuează de către două comisii de degustare diferite de cea care a stabilit inițial neconformitatea.

    (4)   Atunci când realizează contraanalizele, comisiile de degustare analizează uleiul de măsline în două sesiuni separate. Rezultatele celor două sesiuni pentru uleiul de măsline care face obiectul contraanalizei trebuie să fie omogene din punct de vedere statistic. În caz contrar, proba trebuie reanalizată de încă două ori. Valorile raportate ale caracteristicilor organoleptice ale uleiului de măsline care face obiectul contraanalizei se calculează ca medie a valorilor obținute pentru caracteristicile respective în cele două sesiuni omogene din punct de vedere statistic.

    Articolul 12

    Conținutul de ulei al turtelor de măsline și al altor reziduuri

    (1)   Conținutul de ulei al turtei de măsline și al altor reziduuri rezultate din extragerea uleiului de măsline (codurile NC 2306 90 11 și 2306 90 19) se determină în conformitate cu metoda prezentată în anexa IV.

    (2)   Conținutul de ulei menționat la alineatul (1) se exprimă ca procent al greutății uleiului din greutatea substanței uscate.

    Articolul 13

    Sancțiuni

    (1)   Dacă se constată că nu sunt respectate standardele de comercializare prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2022/2104, statele membre aplică sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, care se stabilesc în funcție de gravitatea neregulii detectate.

    (2)   Până la data de 31 mai a fiecărui an, statele membre notifică Comisiei, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183, măsurile luate în acest sens și, fără întârziere, orice fel de modificări aduse măsurilor respective.

    Articolul 14

    Raportare

    Până la data de 31 mai a fiecărui an, statele membre prezintă Comisiei, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183, un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament în cursul anului calendaristic anterior. Raportul trebuie să conțină cel puțin rezultatele controalelor de conformitate efectuate în ceea ce privește uleiul de măsline, în conformitate cu formularul prevăzut în anexa V la prezentul regulament.

    Articolul 15

    Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 29 iulie 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 al Comisiei din 29 iulie 2022 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare pentru uleiul de măsline și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei și al Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 29/2012 al Comisiei (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente (JO L 171, 4.7.2017, p. 100).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia („Regulamentul IMSOC”) (JO L 261, 14.10.2019, p. 37).

    (6)  Directiva (UE) 2015/1535 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 referitoare la procedura de furnizare de informații în domeniul reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (JO L 241, 17.9.2015, p. 1).


    ANEXA I

    METODE DE ANALIZĂ UTILIZATE PENTRU DETERMINAREA CARACTERISTICILOR ULEIURILOR DE MĂSLINE

     

    Caracteristicile uleiurilor de măsline

    Metoda IOC care trebuie utilizată

    1

    Aciditate

    COI/T.20/Doc. Nr. 34 (Determinarea acizilor grași liberi, metoda la rece)

    2

    Indice de peroxid

    COI/T.20/Doc. Nr. 35 (Determinarea indicelui de peroxid)

    3

    Monopalmitat de 2-gliceril

    COI/T.20/Doc. Nr. 23 (Determinarea procentului de monopalmitat de 2-gliceril)

    4

    K232, K268 sau K270, ΔΚ

    COI/T.20/Doc. Nr. 19 (Analiză spectrofotometrică în ultraviolet)

    5

    Caracteristici organoleptice

    COI/T.20/Doc. Nr. 15 (Analiză senzorială a uleiului de măsline – Metodă pentru analiza organoleptică a uleiului de măsline virgin) – cu excepția punctelor 4.4 și 10.4 din acesta

    6

    Compoziția de acizi grași, inclusiv izomeri trans)

    COI/T.20/Doc. Nr. 33 (Determinarea esterilor metilici ai acizilor grași prin cromatografie în fază gazoasă)

    7

    Esteri etilici ai acizilor grași, ceruri

    COI/T.20/Doc. Nr. 28 (Determinarea conținutului de ceruri, de esteri metilici ai acizilor grași și de esteri etilici ai acizilor grași prin cromatografie în fază gazoasă cu coloană capilară)

    8

    Total steroli, compoziție de steroli, eritrodiol, uvaol și alcooli alifatici

    COI/T.20/Doc. Nr. 26 (Determinarea compoziției și a conținutului de steroli, de dialcooli triterpenici și de alcooli alifatici prin cromatografie în fază gazoasă cu coloană capilară)

    9

    Stigmastadiene

    COI/T-20/Doc. Nr. 11 (Determinarea conținutului de stigmastadiene în uleiurile vegetale)

    10

    ΔΕCN42

    COI/T.20/Doc. Nr. 20 (Determinarea diferenței dintre conținutul real și conținutul teoretic de trigliceride cu NEC 42)


    ANEXA II

    PRELEVAREA DE PROBE DE ULEI DE MĂSLINE LIVRAT ÎN AMBALAJE

    Această metodă de prelevare de probe se aplică loturilor de ulei de măsline prezentat în ambalaje. Se aplică diferite metode de prelevare de probe, în funcție de volumul ambalajului (mai mic sau mai mare de 5 litri).

    În sensul prezentei anexe, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „ambalaj” înseamnă recipientul aflat în contact direct cu uleiul de măsline;

    (b)

    „lot” înseamnă un ansamblu de ambalaje produse, fabricate și ambalate astfel încât uleiul de măsline conținut în fiecare dintre aceste ambalaje să fie considerat omogen din punctul de vedere al tuturor caracteristicilor analitice. Individualizarea unui lot trebuie să se efectueze în conformitate cu Directiva 2011/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1);

    (c)

    „prelevare” înseamnă cantitatea de ulei de măsline conținută într-un ambalaj de până la 5 litri sau extrasă dintr-un ambalaj mai mare de 5 litri atunci când ambalajele sunt selectate dintr-un punct aleatoriu al lotului.

    1.   CONȚINUTUL UNEI PROBE PRIMARE

    1.1.   Probe primare pentru ambalaje de până la 5 litri

    O probă primară pentru ambalaje de până la 5 litri se constituie în conformitate cu tabelul 1.

    Tabelul 1

    Dimensiunea minimă a unei probe primare trebuie să fie alcătuită din:

    În cazul în care ambalajul are o capacitate de

    Proba primară trebuie să conțină ulei de măsline din

    (a)

    750 ml sau mai mult

    (a)

    1 ambalaj;

    (b)

    mai puțin de 750 ml

    (b)

    numărul minim de ambalaje cu o capacitate totală de cel puțin 750 ml

    Conținutul probei primare trebuie omogenizat înainte de efectuarea diferitelor evaluări și analize.

    1.2.   Probe primare pentru ambalaje mai mari de 5 litri

    O probă primară pentru ambalaje mai mari de 5 litri se constituie din numărul total de prelevări extrase din numărul minim de ambalaje stabilit în tabelul 2. Ambalajele se selectează aleatoriu din lot. Odată constituită proba primară, volumul său este suficient pentru a permite diviziunea în specimene multiple.

    Tabelul 2

    Numărul minim de ambalaje care trebuie selectate aleatoriu

    Numărul de ambalaje din lot

    Numărul minim de ambalaje care trebuie selectate

    Până la 10

    1

    De la … 11 la 150

    2

    De la … 151 la 500

    3

    De la 501 la 1 500

    4

    De la 1 501 la 2 500

    5

    > 2 500 per 1 000 de ambalaje

    1 ambalaj suplimentar

    După omogenizarea conținutului fiecărui ambalaj, prelevarea este extrasă și turnată într-un recipient comun în vederea omogenizării prin amestecare, într-un mod care să ofere o protecție optimă împotriva aerului.

    Conținutul probei primare trebuie turnat într-o serie de ambalaje cu o capacitate minimă de 1 litru, astfel încât fiecare dintre acestea să constituie o unitate din proba primară. Fiecare unitate de ambalaj trebuie să umplută în așa fel încât să se reducă la minimum stratul superior de aer, după care este închisă și sigilată în mod corespunzător pentru a se asigura protejarea produsului împotriva falsificării. Aceste unități de ambalaj trebuie etichetate pentru a se garanta identificarea lor corectă.

    2.   MĂRIREA NUMĂRULUI DE PROBE PRIMARE

    2.1.

    Numărul de probe primare poate fi mărit de fiecare stat membru, în funcție de propriile necesități (de exemplu, analiza organoleptică de către un alt laborator decât cel care a efectuat analizele chimice, contraanaliza etc.).

    2.2.

    Autoritatea competentă poate majora numărul de probe primare în conformitate cu următorul tabel:

    Tabelul 3

    Numărul de probe primare stabilite în funcție de dimensiunea lotului

    Dimensiunea lotului (în litri)

    Numărul de probe primare

    Sub 7 500

    2

    Între 7 500 și mai puțin de 25 000

    3

    Între 25 000 și mai puțin de 75 000

    4

    Între 75 000 și mai puțin de 125 000

    5

    Egal cu și mai mare de 125 000

    6  + 1 pentru fiecare cantitate de 50 000 de litri suplimentară

    2.3.

    Alcătuirea fiecărei probe primare trebuie să se realizeze în conformitate cu procedurile menționate punctele 1.1 și 1.2.

    2.4.

    La selectarea aleatorie a ambalajelor pentru prelevări, ambalajele selectate pentru o probă primară trebuie să fie în imediata apropiere a ambalajelor selectate pentru o altă probă primară. Este necesar ca amplasarea fiecărui ambalaj selectat aleatoriu să fie reținută și să fie identificată în mod neechivoc.

    3.   ANALIZE ȘI REZULTATE

    3.1.

    Dacă toate rezultatele probelor primare sunt conforme cu caracteristicile categoriei de ulei de măsline declarate, întregul lot este declarat conform.

    3.2.

    Dacă unul dintre rezultatele analizelor a cel puțin o probă primară nu este conform cu caracteristicile categoriei de ulei de măsline declarate, întregul lot din care se face prelevarea de probe este declarat neconform.

    (1)  Directiva 2011/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar (JO L 334, 16.12.2011, p. 1).


    ANEXA III

    DIAGRAMĂ PENTRU VERIFICAREA CONFORMITĂȚII UNEI PROBE DE ULEI DE MĂSLINE CU CATEGORIA DECLARATĂ

    Tabel general

    Image 1

    Tabelul 1

    Ulei de măsline extravirgin – Criterii de calitate

    Image 2

    Tabelul 2

    Ulei de măsline virgin – Criterii de calitate

    Image 3

    Tabelul 3

    Ulei de măsline extravirgin și virgin – Criterii de puritate

    Image 4

    Tabelul 4

    Ulei de măsline lampant – Criterii de puritate

    Image 5

    Tabelul 5

    Ulei de măsline rafinat – Criterii de calitate

    Image 6

    Tabelul 6

    Ulei de măsline (compus din ulei de măsline rafinat și uleiuri virgine de măsline) – Criterii de calitate

    Image 7

    Tabelul 7

    Ulei de măsline rafinat și ulei de măsline compus din ulei de măsline rafinat și uleiuri virgine de măslineCriterii de puritate

    Image 8

    Tabelul 8

    Ulei brut din turte de măsline – Criterii de puritate

    Image 9

    Tabelul 9

    Ulei rafinat din turte de măsline – Criterii de calitate

    Image 10

    Tabelul 10

    Ulei din turte de măsline – Criterii de calitate

    Image 11

    Tabelul 11

    Ulei rafinat din turte de măsline și ulei din turte de măsline – Criterii de puritate

    Image 12


    ANEXA IV

    Metodă de măsurare a conținutului de ulei din turtele și reziduurile de măsline

    1.   MATERIALE

    1.1.   Aparatură

    aparat de extracție adecvat, echipat cu un balon de 200-250 ml, cu fund rotund;

    baie cu încălzire electrică (baie de nisip, baie de apă etc.) sau placă de încălzire;

    balanță analitică;

    etuvă reglată la maximum 80 °C;

    etuvă cu încălzire electrică echipată cu un dispozitiv de termoreglare reglat la 103 °C ± 2 °C, care permite realizarea unei insuflări de aer sau a unei presiuni reduse;

    concasor mecanic ușor de curățat care permite concasarea reziduurilor de măsline fără încălzire și fără diminuarea sensibilă a conținutului lor de apă, de materii volatile sau de substanțe care se extrag cu hexan;

    cartuș de extracție și vată hidrofilă sau hârtie de filtru, din care au fost deja extrase substanțele care se extrag cu hexan;

    exsicator;

    sită cu găuri cu diametru de 1 mm;

    granule mici de piatră ponce, uscată în prealabil.

    1.2.   Reactiv

    n-hexan tehnic al cărui reziduu în urma evaporării complete trebuie să fie mai mic de 0,002 g la 100 ml.

    2.   PROCEDURĂ

    2.1.   Pregătirea probei pentru analiză

    Se sfărâmă proba pentru laborator, dacă este necesar, în concasorul mecanic bine curățat în prealabil, cu scopul de a o mărunți în particule ce pot trece în totalitate prin sită.

    Se folosește aproximativ a douăzecea parte din probă pentru a se finaliza curățarea concasorului, se aruncă proba măcinată, se macină restul, se colectează, se amestecă cu grijă și se analizează imediat.

    2.2.   Mostra

    Se cântăresc pentru analiză, cu o precizie de 0,01 grame, după încheierea concasării, aproximativ 10 g de mostră.

    2.3.   Prepararea cartușului de extracție

    Se plasează mostra în cartuș și se astupă cu tamponul de vată hidrofilă. Dacă se folosește hârtie de filtru, se ambalează mostra măcinată în această hârtie.

    2.4.   Uscarea prealabilă

    Dacă reziduurile de măsline sunt foarte umede (conținutul de apă și de materii volatile este mai mare de 10 %), se efectuează o uscare prealabilă prin introducerea, pentru o perioadă de timp suficientă, a cartușului umplut (sau a hârtiei de filtru) în etuva încălzită la maximum 80 °C, pentru a se reduce conținutul de apă și de materii volatile la sub 10 %.

    2.5.   Prepararea balonului cu fund rotund

    Se cântărește, cu o precizie de 1 mg, balonul ce conține 1 sau 2 granule de piatră ponce, uscat în prealabil în etuvă la 103 °C ± 2 °C, apoi se răcește timp de cel puțin o oră într-un exsicator.

    2.6.   Prima extracție

    Se pune în aparatul de extracție cartușul (sau hârtia de filtru) ce conține mostra. Se toarnă în balon cantitatea necesară de hexan. Se adaptează balonul la aparatul de extracție și se plasează totul pe baia cu încălzire electrică. Încălzirea se efectuează în așa fel încât debitul refluxului să fie de cel puțin trei picături pe secundă (fierbere moderată, fără clocote). După patru ore de extracție, se lasă să se răcească. Se scoate cartușul din aparatul de extracție și se plasează într-un curent de aer astfel încât să se elimine cea mai mare parte a solventului impregnat.

    2.7.   A doua extracție

    Se golește cartușul în microconcasor și se concasează cât mai fin posibil. Se plasează din nou totalitatea amestecului concasat în cartuș, care se pune înapoi în aparatul de extracție.

    Se continuă extracția timp de încă două ore, folosindu-se același balon cu fundul rotund ce conține prima extracție.

    Soluția obținută în balonul de extracție trebuie să fie limpede. În caz contrar, soluția se filtrează printr-o hârtie de filtru, spălându-se de mai multe ori primul balon și hârtia de filtru cu hexan. Se colectează filtratul și solventul de spălare în al alt balon cu fundul rotund, uscat în prealabil și tarat cu o precizie de 1 mg.

    2.8.   Eliminarea solventului și cântărirea extractului

    Se înlătură, prin distilare pe baia cu încălzire electrică, cea mai mare parte a solventului. Se elimină ultimele urme de solvent prin încălzirea balonului în etuvă la 103 °C ± 2 °C timp de 20 de minute. Se facilitează această eliminare fie prin insuflarea de aer, din când în când, sau, de preferință, a unui gaz inert, fie prin utilizarea presiunii reduse.

    Se lasă să se răcească balonul într-un exsicator timp de cel puțin o oră și se cântărește cu o precizie de 1 mg.

    Se încălzește din nou 10 minute în aceleași condiții, se răcește în exsicator și se cântărește din nou.

    Diferența dintre cele două cantități cântărite nu trebuie să depășească 10 mg. În caz contrar, se încălzește din nou timp de câte 10 minute, perioade urmate de răciri și de cântăriri până când diferența de greutate este cel mult egală cu 10 mg. Se reține valoarea înregistrată la ultima cântărire a balonului.

    Se efectuează două determinări pe aceeași probă pentru analiză.

    3.   EXPRIMAREA REZULTATELOR

    3.1.   Metodă de calcul și formulă

    (a)

    Extractul exprimat ca procent din masa produsului ca atare este egal cu:

    Formula

    unde:

    S

    =

    procentul din masa extractului din produsul ca atare;

    m0

    =

    masa, în grame, a mostrei;

    m1

    =

    masa, în grame, a extractului după uscare.

    Se ia ca rezultat media aritmetică a celor două determinări, cu condiția să fie îndeplinite condițiile lor de repetabilitate.

    Rezultatul se exprimă cu o singură zecimală.

    (b)

    Extractul este raportat la substanța uscată folosindu-se următoarea formulă:

    Formula

    unde:

    S

    =

    procentul de masă al extractului produsului ca atare [a se vedea litera (a)],

    U

    =

    conținutul acestuia de apă și de materii volatile.

    3.2.   Repetabilitate

    Diferența dintre rezultatele celor două determinări, efectuate simultan sau rapid una după alta de către același analist, nu trebuie să fie mai mare de 0,2 g de extract cu hexan pentru 100 g de probă.

    În caz contrar, se repetă analiza pe alte două mostre. În cazul în care și de această dată diferența depășește 0,2 grame, se reține ca rezultat media aritmetică a celor patru determinări efectuate.


    ANEXA V

    Formular pentru raportarea rezultatelor controalelor de conformitate menționate la articolul 14, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei

     

    Etichetare

    Parametri chimici

    Caracteristici organoleptice  (4)

    Concluzie finală

    Probă

    Categorie

    Țară de origine

    Locul inspecției  (1)

    Denumire juridică

    Locul de origine

    Condiții de depozitare

    Informații eronate

    Lizibilitate

    C/NC  (3)

    Parametri în afara limitelor

    DA/NU

    Dacă da, vă rugăm să precizați care  (2)

    C/NC  (3)

    Mediana defectelor

    Mediana atributului fructat

    C/NC  (3)

    Acțiune necesară

    Sancțiune

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    (1)  Piața internă (presă, îmbuteliatori, etapa de vânzare cu amănuntul), export, import.

    (2)  Fiecare caracteristică a uleiului de măsline indicată în anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2022/2104 al Comisiei trebuie să aibă un cod.

    (3)  Conform/neconform.

    (4)  Necesare doar pentru uleiurile extravirgine de măsline în sensul părții VIII punctul 1 din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.


    Top