EUR-Lex Prieiga prie Europos Sąjungos teisės

Grįžti į „EUR-Lex“ pradžios puslapį

Šis dokumentas gautas iš interneto svetainės „EUR-Lex“

Dokumentas 32021D1028

Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/1028 a Comisiei din 21 iunie 2021 de adoptare a măsurilor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1240 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește accesarea, modificarea, ștergerea și ștergerea anticipată a datelor din sistemul central al ETIAS

C/2021/3300

JO L 224, 24.6.2021, p. 31—41 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumento teisinis statusas Galioja

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/1028/oj

24.6.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 224/31


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/1028 A COMISIEI

din 21 iunie 2021

de adoptare a măsurilor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1240 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește accesarea, modificarea, ștergerea și ștergerea anticipată a datelor din sistemul central al ETIAS

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1240 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 septembrie 2018 de instituire a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1077/2011, (UE) nr. 515/2014, (UE) 2016/399, (UE) 2016/1624 și (UE) 2017/2226 (1), în special articolul 73 alineatul (3) al treilea paragraf litera (b) punctele (i) și (ii),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) 2018/1240 a instituit Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), aplicabil resortisanților țărilor terțe scutiți de obligația de a deține viză, care doresc să intre pe teritoriul statelor membre.

(2)

Înainte de a dezvolta sistemul de informații al ETIAS, este necesar să se adopte măsuri pentru implementarea tehnică a acestuia.

(3)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie ar trebui să fie completate de specificațiile tehnice ale sistemului de informații al ETIAS. Pe baza măsurilor prevăzute în prezenta decizie, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA) ar trebui apoi să poată defini modul în care este proiectată arhitectura fizică a sistemului de informații al ETIAS, precum și specificațiile tehnice ale sistemului și să dezvolte sistemul de informații al ETIAS.

(4)

Dezvoltarea tehnică a sistemului de informații al ETIAS și implementarea acestuia ar trebui să includă modul în care autoritățile vor accesa, vor modifica și vor șterge datele din sistemul central al ETIAS.

(5)

Accesul în sistem al autorităților de frontieră în scopul verificării, la frontiere, a statutului unei autorizații de călătorie, al autorităților responsabile în domeniul imigrației în scopul verificării condițiilor de intrare sau de ședere pe teritoriul statelor membre, al punctelor centrale de acces în scopul aplicării legii și al unităților naționale ale ETIAS pentru extragerea dosarelor în scopul sprijinirii evaluării riscului ar trebui să fie acordat prin intermediul unei interfețe tehnice care să permită conectarea infrastructurilor naționale de frontieră, a punctelor centrale de acces, a sistemelor naționale ale autorităților responsabile în domeniul imigrației și a altor sisteme de informații ale UE sau sisteme naționale la sistemul central al ETIAS. Specificațiile tehnice dezvoltate de eu-LISA ar trebui să includă un document de control al interfeței care să descrie interfața tehnică dintre sistemul central al ETIAS și alte sisteme de informații ale UE și sistemele naționale.

(6)

De îndată ce portalul european de căutare, instituit în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului (2), va fi operațional, căutările efectuate de autoritățile de frontieră, de autoritățile responsabile în domeniul imigrației sau de punctele centrale de acces vor trebui să se efectueze prin acest portal.

(7)

Accesul în sistem în scopul prelucrării manuale a cererilor, inclusiv accesul Europol atunci când acesta emite avize pentru unitățile naționale ale ETIAS, precum și accesul unității centrale a ETIAS și accesul unităților naționale ale ETIAS în scopul modificării și ștergerii datelor ar trebui să fie acordat prin intermediul unui software conceput în acest scop de eu-LISA. Acest software ar trebui, de asemenea, să fie utilizat de Europol pentru a solicita accesul la datele din sistemul central al ETIAS în scopul aplicării legii. Ar fi necesar să se specifice mijloacele prin care unitatea centrală a ETIAS, unitățile naționale ale ETIAS și Europol trebuie să se autentifice și să acceseze respectivul software.

(8)

Utilizatorii autorizați în mod corespunzător din cadrul unității centrale a ETIAS, din cadrul unităților naționale ale ETIAS și din cadrul Europol ar trebui să se conecteze la software utilizând profiluri profesionale de utilizatori. Unitatea centrală a ETIAS, unitățile naționale ale ETIAS și Europol ar trebui să poată atribui utilizatorilor autorizații standard, roluri standard și profiluri profesionale standard sau să poată personaliza profilurile profesionale utilizând rolurile și autorizațiile prestabilite din cadrul software-ului pentru a reflecta modul în care Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă va înființa și va opera unitatea centrală a ETIAS și statele membre vor înființa și vor opera unitățile naționale ale ETIAS, iar, în cazul Europol, pentru a reflecta metodele de lucru ale acestuia.

(9)

Incompatibilitățile dintre rolurile și autorizațiile prestabilite ar trebui să fie predeterminate în cadrul software-ului pentru a-i împiedica pe utilizatori să creeze profiluri profesionale care să combine roluri și autorizații incompatibile. Pentru a separa atribuțiile și pentru a se evita ca utilizatorii să aibă responsabilități incompatibile, autorizațiile acordate pentru prelucrarea cererilor nu ar trebui combinate cu autorizațiile acordate pentru modificarea și ștergerea datelor și nici cu autorizațiile acordate pentru procedurile de introducere a căilor de atac.

(10)

În conformitate cu principiile protecției datelor, în special protecția datelor începând cu momentul conceperii și în mod implicit, utilizatorilor software-ului ar trebui să li se permită să vadă afișate pe ecran numai acele date care corespund autorizațiilor atribuite profilurilor lor profesionale. Prin urmare, utilizatorii ar putea vedea afișate pe ecranele lor date diferite în funcție de profilul profesional utilizat.

(11)

Software-ul ar trebui să fie dezvoltat astfel încât să aibă funcționalități generale care să sprijine unitatea centrală a ETIAS și unitățile naționale ale ETIAS în sarcinile lor referitoare la accesarea, modificarea și ștergerea datelor.

(12)

Software-ul ar trebui să includă, de asemenea, o serie de funcționalități specifice care să îi sprijine pe utilizatori în sarcinile lor referitoare la accesarea și modificarea datelor, precum și atunci când aceștia prelucrează manual cereri care au generat un răspuns pozitiv în timpul prelucrării automate a cererilor.

(13)

Printre aceste funcționalități specifice ar trebui să se numere și aceea ca întotdeauna pe ecranele utilizatorilor să se afișeze în mod clar timpul rămas, astfel încât aceștia să poată respecta termenele alocate pentru diversele etape ale examinării cererii, prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1240.

(14)

Alte funcționalități specifice ar trebui să sprijine unitățile naționale ale ETIAS în timpul prelucrării manuale a cererilor atunci când evaluează riscurile. Software-ul ar trebui să permită extragerea unui volum limitat de date stocate în sistemul central al ETIAS pentru a facilita consultarea de către unitățile naționale ale ETIAS a altor sisteme de informații sau baze de date ale UE [Sistemul de informații Schengen (SIS), Sistemul de informații privind vizele (VIS), Sistemul de intrare/ieșire (EES) sau Eurodac] sau a informațiilor din sistemele naționale subiacente care au legătură cu răspunsurile pozitive generate în timpul prelucrării automate a cererilor. Sistemul de informații al ETIAS ar trebui să fie dezvoltat astfel încât să permită crearea automată a dosarelor și punerea lor automată la dispoziție în vederea extragerii de către unitățile naționale ale ETIAS atunci când evaluează manual cererile în conformitate cu articolul 26 sau cu articolul 28 din Regulamentul (UE) 2018/1240. Este necesar să se identifice funcționalitățile și elementele de date care ar trebui să fie pregătite în mod automat ca parte a dosarelor, în funcție de răspunsul pozitiv generat în timpul prelucrării automate a cererilor. De asemenea, este necesar ca software-ul să aibă funcționalități specifice care să permită extragerea datelor în contextul procedurilor naționale de introducere a căilor de atac și să permită încărcarea rezultatelor evaluărilor riscurilor, precum și înregistrarea datelor referitoare la procedurile naționale de introducere a căilor de atac. Funcționalitățile specifice ale software-ului pentru încărcarea rezultatelor evaluărilor riscurilor nu ar trebui să permită încărcarea în sistem a justificării care stă la baza deciziei de a elibera sau de a refuza o autorizație de călătorie.

(15)

eu-LISA ar trebui să atribuie statelor membre certificate de autentificare și de acces în sistem care să le permită acestora să aloce unul sau mai multe roluri sau profiluri profesionale de utilizatori membrilor personalului autorizat în mod corespunzător din cadrul punctelor centrale de acces, precum și autorităților de frontieră și autorităților responsabile în domeniul imigrației.

(16)

Având în vedere obligația prevăzută în Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (3), Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, acționând în calitate de operator de date în conformitate cu articolul 3 punctul 8 din respectivul regulament, și eu-LISA, acționând în calitate de operator de date în ceea ce privește gestionarea securității informațiilor din sistemul central al ETIAS, ar trebui să efectueze o evaluare a impactului operațiunilor de prelucrare avute în vedere asupra protecției datelor cu caracter personal în temeiul articolului 39 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

(17)

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu a participat la adoptarea Regulamentului (UE) 2018/1240, nu are obligații în temeiul acestuia și nu face obiectul aplicării sale. Cu toate acestea, având în vedere faptul că Regulamentul (UE) 2018/1240 se întemeiază pe acquis-ul Schengen, Danemarca a notificat, la data de 21 decembrie 2018, în conformitate cu articolul 4 din protocolul menționat, decizia sa de a transpune Regulamentul (UE) 2018/1240 în legislația sa internă.

(18)

Prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen la care Irlanda nu participă și care nu intră sub incidența domeniului de aplicare al Deciziei 2002/192/CE a Consiliului (4); Irlanda nu participă la adoptarea prezentei decizii, nu are obligații în temeiul acesteia și nu face obiectul aplicării sale.

(19)

În ceea ce privește Islanda și Norvegia, prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen, în sensul Acordului încheiat de Consiliul Uniunii Europene și Republica Islanda și Regatul Norvegiei privind asocierea acestor două state la implementarea, aplicarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (5), care intră sub incidența domeniului menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE a Consiliului (6).

(20)

În ceea ce privește Elveția, prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen în sensul Acordului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (7), care intră sub incidența domeniului menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE a Consiliului, coroborat cu articolul 3 din Decizia 2008/146/CE a Consiliului (8).

(21)

În ceea ce privește Liechtensteinul, prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen în sensul Protocolului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein privind aderarea Principatului Liechtenstein la Acordul dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind asocierea Confederației Elvețiene la punerea în practică, aplicarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (9), care intră sub incidența domeniului menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE a Consiliului, coroborat cu articolul 3 din Decizia 2011/350/UE a Consiliului (10).

(22)

În ceea ce privește Ciprul, Bulgaria și România și Croația, prezenta decizie constituie un act care se întemeiază pe acquis-ul Schengen sau care se raportează la acesta, în sensul articolului 3 alineatul (1) din Actul de aderare din 2003, al articolului 4 alineatul (1) din Actul de aderare din 2005 și, respectiv, al articolului 4 alineatul (1) din Actul de aderare din 2011.

(23)

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a emis un aviz la 22 ianuarie 2021.

(24)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru frontiere inteligente (ETIAS),

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1240 în ceea ce privește:

1.

accesarea datelor în conformitate cu articolele 22-29, articolele 33-44 și articolele 47-53 din respectivul regulament;

2.

modificarea, ștergerea și ștergerea anticipată a datelor în conformitate cu articolul 55 din respectivul regulament.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

(a)

„rol” înseamnă un set de autorizații acordate pentru un scop specific legat de prelucrarea datelor în Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS);

(b)

„profil profesional” înseamnă una sau mai multe atribuții profesionale care corespund unuia sau mai multor roluri;

(c)

„utilizator” înseamnă un membru al personalului autorizat în mod corespunzător din cadrul unității centrale a ETIAS, al unei unități naționale a ETIAS, al Europol sau al unui punct central de acces, precum și autoritățile de frontieră sau autoritățile responsabile în domeniul imigrației cărora li s-au atribuit certificate de autentificare și de acces în sistem care corespund unuia sau mai multor roluri sau profiluri profesionale;

(d)

„autorizație” înseamnă dreptul de a efectua o operațiune de prelucrare a datelor.

CAPITOLUL II

DISPOZIȚII PRIVIND SOFTWARE-UL

Articolul 3

Sistemul de autentificare și gestionarea accesului

(1)   Cu excepția accesului la mențiunile din lista de supraveghere, care se accesează în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Comisiei de stabilire a măsurilor de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1240 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește specificațiile tehnice ale listei de supraveghere din ETIAS și ale instrumentului de evaluare a impactului (11), datele stocate în sistemul central al ETIAS se accesează de către utilizatorii din cadrul unității centrale a ETIAS, din cadrul unităților naționale ale ETIAS și din cadrul Europol prin intermediul software-ului menționat la articolul 6 alineatul (2) litera (m) din Regulamentul (UE) 2018/1240 (denumit în continuare „software-ul”).

(2)   Atunci când dezvoltă software-ul, eu-LISA trebuie:

(a)

să instituie un sistem de autentificare pentru conectarea la software;

(b)

să pună la dispoziția unității centrale a ETIAS, la dispoziția unităților naționale ale ETIAS și la dispoziția Europol autorizații standard, roluri standard și profiluri profesionale standard.

(3)   Software-ul furnizează unității centrale a ETIAS, unităților naționale ale ETIAS și Europol mijloacele tehnice:

(a)

pentru a crea roluri noi și pentru a le modifica sau a le șterge pe cele existente;

(b)

pentru a stabili certificate de autentificare și de acces în sistem care să le permită utilizatorilor să efectueze operațiuni de prelucrare a datelor în conformitate cu rolurile care le-au fost atribuite;

(c)

pentru a reglementa, în cadrul organizațiilor lor, atribuirea de roluri standard utilizatorilor și gestionarea acestor roluri.

(4)   Rolurile create sau modificate de unitatea centrală a ETIAS, de unitățile naționale ale ETIAS și de Europol sunt vizibile numai pentru unitatea centrală a ETIAS, pentru unitatea națională a ETIAS sau, respectiv, pentru Europol.

(5)   Software-ul previne atribuirea de roluri incompatibile utilizatorilor. Software-ul garantează faptul că utilizatorii care au mai multe profiluri profesionale nu pot să utilizeze mai multe profiluri profesionale în același timp și pot să treacă de la un profil profesional la altul fără să fie necesar să se deconecteze.

(6)   Unitatea centrală a ETIAS, unitățile naționale ale ETIAS și Europol au responsabilitatea de a atribui profilurile profesionale pentru utilizatorii din cadrul organizației lor prin intermediul software-ului. Este posibil să se atribuie un profil profesional, un rol sau o autorizație mai multor utilizatori din cadrul aceleiași organizații.

(7)   Utilizatorii pot să utilizeze pseudonime. Aceste pseudonime trebuie să permită detectarea identităților oficiale ale utilizatorilor de la nivel național sau din cadrul Europol.

(8)   Sistemul de autentificare și autorizațiile standard, rolurile standard și profilurile profesionale standard menționate la alineatul (2), precum și prevenirea atribuirii unor roluri incompatibile, astfel cum se menționează la alineatul (4) al prezentului articol, trebuie să facă parte din specificațiile tehnice prevăzute la articolul 73 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

Articolul 4

Funcționalitățile generale ale software-ului

(1)   Software-ul are cel puțin următoarele funcționalități de sprijin pentru utilizatori în scopul accesării, al modificării și al ștergerii datelor:

(a)

posibilitatea de a utiliza un set prestabilit de filtre pentru a personaliza afișarea pe ecran a datelor pentru fiecare profil profesional conectat la software;

(b)

salvarea automată a datelor adăugate la dosarul de cerere sau la proiectele de modificare a datelor din dosarul de cerere, după caz, și deconectarea utilizatorului după o perioadă prestabilită de inactivitate;

(c)

posibilitatea de a bloca, pentru o perioadă limitată de timp, accesul unui alt utilizator la un răspuns pozitiv, inclusiv aplicarea unui marcaj unor astfel de răspunsuri pozitive blocate, vizibile pentru alți utilizatori;

(d)

opțiunea ca unitatea centrală a ETIAS sau unitățile naționale ale ETIAS să salveze progresele înregistrate în prelucrarea unei cereri de către unitatea centrală a ETIAS sau de către unitățile naționale ale ETIAS;

(e)

opțiunea ca unitatea centrală a ETIAS sau unitățile naționale ale ETIAS să marcheze și să înregistreze, în orice moment, o eventuală inexactitate a datelor sau o eventuală prelucrare a datelor cu încălcarea Regulamentului (UE) 2018/1240;

(f)

facilitarea comunicării și a schimbului de informații între utilizatorii din cadrul unității centrale a ETIAS, din cadrul unităților naționale ale ETIAS și din cadrul Europol;

(g)

ștergerea automată a notelor temporare menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (f) din prezenta decizie în momentul finalizării prelucrării manuale de către unitatea centrală a ETIAS și de către unitățile naționale ale ETIAS;

(h)

nepermiterea afișării pe ecranul altor utilizatori decât cei din cadrul aceleiași unități sau din cadrul Europol a notelor temporare menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (f) din prezenta decizie;

(i)

autorizarea unității centrale a ETIAS să prelucreze cererile Europol menționate la articolul 5 alineatul (1) litera (m) din prezenta decizie;

(j)

posibilitatea de a facilita extragerea datelor la cererea persoanelor vizate, inclusiv modele de răspuns standard pentru persoanele vizate, însoțite, după caz, de o prezentare generală a modificărilor aduse datelor, de o selecție a datelor cu caracter personal sau de justificările menționate la articolul 64 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(k)

în cazul în care o autorizație de călătorie este modificată pe baza unei cereri introduse de titularul unei autorizații în conformitate cu articolul 64 din Regulamentul (UE) 2018/1240, punerea la dispoziția utilizatorilor a posibilității de a notifica titularului autorizației de călătorie faptul că s-a eliberat o autorizație de călătorie modificată.

(2)   În specificațiile tehnice menționate la articolul 73 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, eu-LISA descrie în detaliu funcționalitățile generale ale software-ului.

Articolul 5

Funcționalitățile specifice ale software-ului

(1)   Software-ul are cel puțin următoarele funcționalități specifice de sprijin pentru utilizatori atunci când aceștia accesează date în conformitate cu capitolele III, IV și VI din Regulamentul (UE) 2018/1240:

(a)

o funcționalitate prin care, ca opțiune implicită, dosarele de cerere să fie afișate pe ecran în funcție de timpul rămas până la următoarea etapă a prelucrării manuale și care să includă și alte filtre care să poată fi utilizate în scopul personalizării informațiilor afișate pe ecran în funcție de preferințele fiecărui utilizator:

(i)

momentul intrării în etapa de prelucrare manuală;

(ii)

orice cereri de consultare necesare și timpul rămas până la expirarea termenului pentru transmiterea avizelor (sortate implicit în ordinea cererilor de consultare al căror termen este cel mai apropiat);

(iii)

următoarea etapă a prelucrării manuale care urmează să fie efectuată de o unitate națională a ETIAS care a fost consultată sau care este responsabilă de cerere;

(iv)

tipul de răspuns pozitiv sau de întrebare contextuală care declanșează prelucrarea manuală;

(v)

tipul cererii (și anume, cerere din motive umanitare sau în temeiul unor obligații internaționale sau cerere obișnuită);

(vi)

cererile purtătoare ale unui marcaj specific care înseamnă că trebuie să li se acorde o atenție specială sau să fie tratate ad-hoc;

(vii)

pentru unitatea națională a ETIAS din statul membru responsabil, tipul de aviz primit din partea unităților naționale ale ETIAS consultate sau din partea Europol, inclusiv informația dacă avizul s-a primit sau nu în termenul stabilit;

(b)

o funcționalitate prin care să se calculeze și să se afișeze în mod clar pe ecran timpul rămas, precum și avertismente privind termenele pentru prelucrarea manuală a cererilor, inclusiv atunci când sunt consultate unitățile naționale ale ETIAS sau atunci când este consultat Europol;

(c)

o funcționalitate prin care să se furnizeze unității centrale a ETIAS, unităților naționale ale ETIAS și Europol un tablou de bord în scopuri de gestionare care să ofere o imagine de ansamblu asupra situației operațiunilor conexe de prelucrare manuală;

(d)

o funcționalitate prin care să se ofere opțiunea de a aplica un marcaj specific unei cereri care înseamnă că trebuie să i se acorde o atenție specială sau să fie tratată ad-hoc;

(e)

o funcționalitate prin care să se ofere opțiunea de a solicita o notificare a deciziei pe care a luat-o unitatea națională a ETIAS a statului membru responsabil referitor la o cerere în privința căreia a fost consultată o unitate națională a ETIAS;

(f)

o funcționalitate prin care să li se permită unității centrale a ETIAS și unităților naționale ale ETIAS să adauge sau să șteargă note temporare din dosarul de cerere;

(g)

funcționalități prin care să se acorde sprijin unitățile naționale ale ETIAS în prelucrarea manuală a cererilor în temeiul articolelor 26 și 28 din Regulamentul (UE) 2018/1240, după cum urmează:

(i)

pentru răspunsurile pozitive menționate la articolul 26 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, o funcționalitate prin care să se pună la dispoziție în mod automat în vederea extragerii un dosar care să conțină următoarele date din dosarul de cerere: „numele (de familie)”, „prenumele”, „numele (de familie) la naștere”, „data nașterii”, „locul nașterii”, „cetățenia actuală”, „țara de naștere”, „tipul, numărul și țara emitentă a documentului de călătorie”, care să permită extragerea fișei, a dosarului sau a alertei care a generat răspunsul pozitiv în sistemele de informații ale UE în care s-au efectuat căutări și, în cazul în care informațiile referitoare la răspunsul pozitiv obținut în cadrul unui sistem de informații al UE menționat la articolul respectiv sunt stocate într-un sistem național sau într-o bază de date, să consulte respectivul sistem național sau respectiva bază de date, sprijinind evaluarea riscurilor identificate la alineatul respectiv;

(ii)

pentru răspunsurile pozitive menționate la articolul 26 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1240, o funcționalitate prin care să se pună la dispoziție în mod automat în vederea extragerii un dosar care să conțină următoarele date din dosarul de cerere: răspunsurile furnizate de solicitant în temeiul articolului 17 alineatele (4) și (6) din respectivul regulament, și anume „numele (de familie)”, „prenumele”, „numele (de familie) la naștere”, „data nașterii”, „locul nașterii”, „cetățenia actuală”, „țara de naștere”, „tipul, numărul și țara emitentă a documentului de călătorie”, care să permită extragerea din sistemele naționale relevante sau din bazele de date relevante a informațiilor referitoare la răspunsul pozitiv și să sprijine evaluarea riscurilor identificate la alineatul respectiv;

(iii)

pentru răspunsurile pozitive menționate la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1240, o funcționalitate prin care să se pună la dispoziție în mod automat în vederea extragerii un dosar care să conțină următoarele date din dosarul de cerere: „numele (de familie)”, „prenumele”, „numele (de familie) la naștere”, „data nașterii”, „locul nașterii”, „cetățenia actuală”, „țara de naștere”, „tipul, numărul și țara emitentă a documentului de călătorie” și „identificatorul național” al mențiunii din lista de supraveghere, care să permită extragerea din sistemele naționale relevante sau din bazele de date relevante a informațiilor referitoare la răspunsul pozitiv și să sprijine evaluarea riscurilor identificate la alineatul respectiv;

(iv)

pentru răspunsurile pozitive menționate la articolul 26 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2018/1240, o funcționalitate prin care să se pună la dispoziție în mod automat în vederea extragerii un dosar care să conțină următoarele date din dosarul de cerere: „numele (de familie)”, „prenumele”, „numele (de familie) la naștere”, „data nașterii”, „locul nașterii”, „cetățenia actuală”, „țara de naștere” și „tipul, numărul și țara emitentă a documentului de călătorie”, care să permită extragerea din sistemele naționale relevante sau din bazele de date relevante a informațiilor referitoare la răspunsul pozitiv și să sprijine evaluarea riscurilor identificate la alineatul respectiv;

(v)

o funcționalitate prin care să li se permită utilizatorilor din cadrul unităților naționale ale ETIAS să încarce în sistem rezultatul evaluării riscurilor menționat la articolul 26 alineatul (7) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(h)

o funcționalitate care să permită extragerea datelor relevante necesare pentru procedurile naționale de introducere a căilor de atac, în cazul în care astfel de proceduri au fost inițiate, și înregistrarea în sistemul central al ETIAS a faptului că s-a introdus o cale de atac, însoțită de numerele naționale de referință corespunzătoare ale căii de atac și de rezultatul respectivei proceduri;

(i)

o funcționalitate care să permită extragerea informațiilor sau a documentelor suplimentare menționate la articolul 27 alineatele (2) și (8) din Regulamentul (UE) 2018/1240 și încărcarea și stocarea în dosarul de cerere a traducerilor respectivelor documente;

(j)

o funcționalitate care să permită urmărirea rezultatului căilor de atac naționale introduse în temeiul articolului 37 alineatul (3), al articolului 40 alineatul (3) și al articolului 41 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1240, inclusiv modificarea sau ștergerea datelor din sistemul central al ETIAS sau, după caz, eliberarea unei noi autorizații de călătorie;

(k)

o funcționalitate prin care să se atribuie dosarele de cerere și care să limiteze sau să permită afișarea pe ecran a acestora pentru anumiți utilizatori din cadrul aceleiași unități naționale a ETIAS sau din cadrul unității centrale a ETIAS, pentru a se asigura coordonarea în rândul utilizatorilor;

(l)

o funcționalitate care să îi permită Europol să extragă datele care i-au fost transmise de unitatea centrală a ETIAS, astfel cum se menționează la articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(m)

o funcționalitate care să îi permită unității centrale a ETIAS să aibă acces la sistemul central al ETIAS pentru prelucrarea cererilor Europol de consultare a datelor stocate în sistemul central al ETIAS, fără să se afișeze pe ecran parametrii de căutare ai cererii Europol sau rezultatele căutării, și să notifice Europol transmiterea datelor în temeiul articolului 53 din Regulamentul (UE) 2018/1240;

(n)

o funcționalitate care să îi permită Europol să extragă un dosar care conține datele ce rezultă din cererea de consultare menționată la litera (m);

(o)

o funcționalitate care să permită atribuirea cererilor de consultare anumitor utilizatori din cadrul Europol;

(p)

o funcționalitate care să le permită utilizatorilor din cadrul unității centrale a ETIAS sau din cadrul unităților naționale ale ETIAS să lucreze simultan la diferite răspunsuri pozitive în cadrul aceluiași dosar de cerere și să se coordoneze pentru elaborarea unui aviz în cazurile în care pentru unitatea respectivă se identifică mai multe răspunsuri pozitive în cadrul unui singur dosar de cerere;

(q)

o funcționalitate prin care să se asigure faptul că la același răspuns pozitiv obținut în privința unui dosar de cerere nu pot să lucreze în aceleași timp mai mulți utilizatori, din cadrul unității centrale a ETIAS sau din cadrul unei unități naționale a ETIAS;

(r)

o funcționalitate care să permită extragerea manuală a unei autorizații de călătorie eliberate, în scopul anulării și revocării respectivei autorizații.

(2)   Funcționalitatea menționată la litera (q) le permite utilizatorilor să vadă afișate pe ecran răspunsuri pozitive la care nu se poate lucra la un moment dat. Utilizatorii care dețin certificate de autentificare și de acces în sistem corespunzătoare pot să vadă afișat pe ecran, în orice moment, conținutul răspunsului pozitiv.

(3)   În specificațiile tehnice prevăzute la articolul 73 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, eu-LISA descrie în detaliu funcționalitățile specifice ale software-ului menționate la alineatul (1), formatul datelor din dosarele extrase menționate la literele (g), (l), (m) și (n) ale alineatului (1) al prezentului articol și abordarea tehnică pentru ținerea evidențelor tuturor operațiunilor de prelucrare a datelor menționate la articolul 26 alineatul (7) din respectivul regulament.

CAPITOLUL III

ACCESAREA, MODIFICAREA, ȘTERGEREA ȘI ȘTERGEREA ANTICIPATĂ

Articolul 6

Accesarea, modificarea, ștergerea și ștergerea anticipată în sensul articolului 55 din Regulamentul (UE) 2018/1240

(1)   În sensul articolului 55 din Regulamentul (UE) 2018/1240, software-ul permite unității centrale a ETIAS sau unităților naționale ale ETIAS să efectueze căutări în datele stocate în sistemul central al ETIAS. Sunt disponibile următoarele câmpuri de căutare:

(a)

numele de familie;

(b)

prenumele (numele de botez);

(c)

tipul și numărul documentului de călătorie și codul din trei litere al țării care a eliberat documentul de călătorie;

(d)

numărul cererii;

(e)

cetățenia sau cetățeniile;

(f)

data nașterii;

(g)

sexul;

(h)

perioada.

(2)   Pentru a facilita extragerea dosarului de cerere, software-ul le permite utilizatorilor să efectueze căutări prin furnizarea datelor care corespund câmpurilor de căutare menționate la litera (c) sau (d) a alineatului (1) al prezentului articol.

(3)   Dacă datele menționate la alineatul (1) litera (c) sau (d) nu sunt disponibile, software-ul le permite utilizatorilor să efectueze căutări prin furnizarea datelor care corespund câmpurilor de căutare menționate la alineatul (1) literele (a), (b), (e), (f), (g) și (h). Software-ul le permite utilizatorilor să efectueze căutări în cazul în care lipsesc date care corespund unuia dintre câmpurile de căutare menționate la literele (b), (e) și (g). Furnizarea datelor care corespund câmpului de căutare menționat la litera (h) este opțională.

(4)   În ceea ce privește căutările efectuate în conformitate cu alineatul (2), se aplică următoarele reguli:

(a)

câmpurile de căutare menționate la alineatul (1) literele (c) și (d) fac obiectul unor căutări în modul exact;

(b)

toate celelalte câmpuri de căutare menționate la alineatul (1) fac obiectul unor căutări în modul inexact.

(5)   Dosarul de cerere se afișează pe ecran împreună cu orice dosare de cerere conexe și în conformitate cu autorizațiile și rolurile definite pentru utilizatori.

(6)   În scopul ștergerii dosarelor de cerere în temeiul articolului 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) 2018/1240, o funcționalitate a software-ului le permite utilizatorilor unităților naționale ale ETIAS să efectueze simultan căutări în mai multe dosare de cerere și să extragă simultan mai multe dosare de cerere. Software-ul le permite autorităților menționate la articolul 55 alineatul (5) din respectivul regulament să pună la dispoziție, în vederea utilizării de către unitățile naționale ale ETIAS, informații structurate care conțin câmpurile de căutare menționate la alineatul (1) al prezentului articol. Alineatele (2) și (3) ale prezentului articol se aplică mutatis mutandis acestor căutări.

(7)   Înainte ca orice modificări în temeiul articolului 55 din Regulamentul (UE) 2018/1240 să fie înregistrate în sistemul central al ETIAS, software-ul îi solicită utilizatorului să confirme modificarea sau ștergerea prin introducerea certificatelor sale de autentificare și de acces în sistem în calitate de utilizator.

CAPITOLUL IV

ACCESUL LA DATE ÎN SCOPUL APLICĂRII LEGII

Articolul 7

Accesul la date acordat Europol

(1)   Cererile de acces formulate de Europol în temeiul articolului 53 din Regulamentul (UE) 2018/1240 se introduc prin intermediul software-ului.

(2)   Europol completează un formular care conține datele menționate la articolul 52 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, în conformitate cu articolul 53 din respectivul regulament. Europol specifică datele care pot face, dacă este cazul, obiectul unor căutări în modul inexact.

(3)   Unitatea specializată a Europol responsabilă cu verificarea prealabilă a cererilor, menționată la articolul 53 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, include în cerere evaluarea sa privind îndeplinirea sau neîndeplinirea de către respectiva cerere a tuturor condițiile prevăzute la alineatul (2) al respectivului articol. Trebuie să fie imposibil din punct de vedere tehnic să se transmită cererea unității centrale a ETIAS dacă evaluarea nu este inclusă.

(4)   Sistemul central al ETIAS împiedică în mod automat accesul la datele menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (h) din Regulamentul (UE) 2018/1240. De asemenea, sistemul central al ETIAS împiedică în mod automat accesul la datele menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (i) și la articolul 17 alineatul (4) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2018/1240, dacă unitatea specializată a Europol nu a indicat că au fost furnizate și verificate justificările relevante necesare în temeiul articolului 53 alineatul (1) din respectivul regulament. Unitatea specializată a Europol indică în cerere că s-au efectuat verificările necesare.

Articolul 8

Accesul la date acordat punctelor centrale de acces

(1)   Punctele centrale de acces efectuează căutări în sistemul central al ETIAS utilizând datele enumerate la articolul 52 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240, prin intermediul portalului european de căutare instituit în temeiul articolului 6 din Regulamentul (UE) 2019/817. Datele enumerate la articolul 52 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240 pot face obiectul unor căutări în modul inexact.

(2)   Până când portalul european de căutare va fi operațional pentru punctele centrale de acces, căutările se efectuează direct prin intermediul sistemului central al ETIAS.

(3)   În cazul în care se primește o cerere din partea unei unități operaționale a autorităților desemnate, punctul central de acces verifică și confirmă îndeplinirea condițiilor prevăzute la articolul 52 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

(4)   După caz, punctul central de acces verifică și confirmă dacă accesul la datele enumerate la articolul 17 alineatul (2) litera (i) și la articolul 17 alineatul (4) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2018/1240 este justificat, în conformitate cu articolul 51 din respectivul regulament.

(5)   În cazul în care punctul central de acces accesează sistemul central al ETIAS, sistemul central al ETIAS împiedică în mod automat accesul la datele enumerate la articolul 17 alineatul (2) litera (h) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

Sistemul central al ETIAS extrage datele enumerate la articolul 17 alineatul (2) litera (i) și la articolul 17 alineatul (4) literele (a), (b) și (c) din Regulamentul (UE) 2018/1240 numai în cazul în care punctul central de acces a confirmat că accesul la aceste date este justificat în temeiul alineatului (4) al prezentului articol.

În cazuri excepționale, prin derogare de la alineatul (3) al prezentului articol, punctele centrale de acces pot să indice faptul că cererea se referă la un caz de urgență și să prelucreze imediat cererea din partea unei unități operaționale a autorităților desemnate. Verificările și confirmările prevăzute la alineatele (3) și (4) ale prezentului articol se efectuează ex post, în conformitate cu articolul 51 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

CAPITOLUL V

ACCESUL LA DATE ACORDAT AUTORITĂȚILOR DE FRONTIERĂ ȘI AUTORITĂȚILOR RESPONSABILE ÎN DOMENIUL IMIGRAȚIEI ÎN SCOPURI DE VERIFICARE

Articolul 9

Accesul la date acordat autorităților de frontieră la frontiere externe

(1)   Autoritățile de frontieră accesează sistemul central al ETIAS pentru a consulta datele necesare în vederea îndeplinirii atribuțiilor care le revin.

Autoritățile de frontieră au acces pentru a efectua căutări în sistemul central al ETIAS, utilizând următoarele date din zona de citire optică a documentului de călătorie:

(a)

numele de familie; prenumele;

(b)

data nașterii; sexul; cetățenia sau cetățeniile;

(c)

tipul și numărul documentului de călătorie și codul din trei litere al țării care a eliberat documentul de călătorie;

(d)

data de expirare a perioadei de valabilitate a documentului de călătorie.

Pentru a lansa căutarea, se utilizează toate datele enumerate la al doilea paragraf. Datele enumerate la litera (a) pot face obiectul unor căutări în modul inexact, însă celelalte date trebuie să facă obiectul unor căutări în modul exact.

(2)   Căutările efectuate utilizând datele enumerate la alineatul (1) al prezentului articol au ca rezultat afișarea pe ecran a datelor menționate la articolul 47 alineatul (2) literele (a)-(d) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

(3)   În conformitate cu articolul 47 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2018/1240, autoritățile de frontieră pot să acceseze sistemul central al ETIAS pentru a consulta informațiile suplimentare care au fost adăugate la dosarul de cerere în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) litera (e) sau cu articolul 44 alineatul (6) litera (f) din respectivul regulament. În acest scop, autoritățile de frontieră au acces, prin intermediul portalului european de căutare, pentru a efectua căutări în sistemul central al ETIAS, utilizând datele enumerate la alineatul (1) al doilea paragraf al prezentului articol.

Până când portalul european de căutare va fi operațional pentru autoritățile de frontieră, aceste căutări se efectuează direct în sistemul central al ETIAS.

(4)   Căutările efectuate în conformitate cu alineatul (3) al prezentului articol au ca rezultat afișarea pe ecran a datelor menționate la articolul 39 alineatul (1) litera (e) sau la articolul 44 alineatul (6) litera (f) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

Articolul 10

Accesul la date acordat autorităților responsabile în domeniul imigrației

(1)   Autoritățile responsabile în domeniul imigrației au acces, prin intermediul portalului european de căutare, pentru a efectua căutări în sistemul central al ETIAS, în scopul de a verifica sau de a confirma îndeplinirea condițiilor de intrare sau de ședere pe teritoriul statelor membre și de a lua măsurile adecvate aferente. În temeiul articolului 49 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1240, autoritățile responsabile în domeniul imigrației au acces pentru a efectua căutări în sistemul central al ETIAS, utilizând datele enumerate la articolul 17 alineatul (2) literele (a)-(e) din respectivul regulament.

Se poate utiliza orice combinație a datelor enumerate la articolul 17 alineatul (2) literele (a)-(e) din Regulamentul (UE) 2018/1240, atât timp cât se folosesc datele menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (a) din respectivul regulament. Aceste căutări se pot efectua în modul inexact.

Până când portalul european de căutare va fi operațional pentru autoritățile responsabile în domeniul imigrației, aceste căutări se efectuează direct în sistemul central al ETIAS.

(2)   Căutările efectuate în conformitate cu alineatul (1) al prezentului articol au ca rezultat afișarea pe ecran a datelor menționate la articolul 49 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

(3)   Autoritățile responsabile în domeniul imigrației au, de asemenea, acces la sistemul central al ETIAS în scopul returnării, în condițiile prevăzute la articolul 65 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

Autoritățile responsabile în domeniul imigrației au acces pentru a efectua căutări în sistemul central al ETIAS utilizând datele menționate la alineatul (1) al prezentului articol.

Se poate utiliza orice combinație a datelor menționate la alineatul (1) al prezentului articol, atât timp cât se folosesc datele menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1240.

(4)   Căutările efectuate în conformitate cu alineatele (1) și (3) ale prezentului articol au ca rezultat afișarea pe ecran a datelor menționate la articolul 65 alineatul (3) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) 2018/1240. Datele menționate la articolul 17 alineatul (2) litera (k) din respectivul regulament se afișează pe ecran ca rezultat al căutării numai dacă în căutare s-a utilizat „data nașterii”.

Articolul 11

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 21 iunie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 236, 19.9.2018, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 privind instituirea unui cadru pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul frontierelor și al vizelor și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008, (UE) 2016/399, (UE) 2017/2226, (UE) 2018/1240, (UE) 2018/1726 și (UE) 2018/1861 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziilor 2004/512/CE și 2008/633/JAI ale Consiliului (JO L 135, 22.5.2019, p. 27).

(3)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).

(4)  Decizia 2002/192/CE a Consiliului din 28 februarie 2002 privind solicitarea Irlandei de a participa la unele dintre dispozițiile acquis-ului Schengen (JO L 64, 7.3.2002, p. 20).

(5)  JO L 176, 10.7.1999, p. 36.

(6)  Decizia 1999/437/CE a Consiliului din 17 mai 1999 privind anumite modalități de aplicare a Acordului încheiat între Consiliul Uniunii Europene și Republica Islanda și Regatul Norvegiei în ceea ce privește asocierea acestor două state în vederea punerii în aplicare, a asigurării respectării și dezvoltării acquis-ului Schengen (JO L 176, 10.7.1999, p. 31).

(7)  JO L 53, 27.2.2008, p. 52.

(8)  Decizia 2008/146/CE a Consiliului din 28 ianuarie 2008 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (JO L 53, 27.2.2008, p. 1).

(9)  JO L 160, 18.6.2011, p. 21.

(10)  Decizia 2011/350/UE a Consiliului din 7 martie 2011 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein privind aderarea Principatului Liechtenstein la Acordul dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen, în ceea ce privește eliminarea controalelor la frontierele interne și circulația persoanelor (JO L 160, 18.6.2011, p. 19).

(11)  C(2021) 4123.


Į viršų