Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1628

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1628 al Comisiei din 3 noiembrie 2020 privind introducerea unei supravegheri retrospective la nivelul Uniunii a importurilor de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil

    C/2020/7487

    JO L 366, 4.11.2020, p. 12–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/11/2021: This act has been changed. Current consolidated version: 24/12/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/1628/oj

    4.11.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 366/12


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1628 AL COMISIEI

    din 3 noiembrie 2020

    privind introducerea unei supravegheri retrospective la nivelul Uniunii a importurilor de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2015/478 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor (1), în special articolul 10,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2015/755 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind regimul comun aplicabil importurilor din anumite țări terțe (2), în special articolul 7,

    după consultarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare și pentru regimul comun aplicabil exporturilor,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) 2015/478, Franța a informat Comisia că evoluția importurilor de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil sugerează necesitatea supravegherii lor. În particular, Franța a solicitat introducerea unei supravegheri retrospective.

    (2)

    În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) 2015/478, supravegherea la nivelul Uniunii poate fi introdusă atunci când evoluția importurilor unui produs amenință să cauzeze prejudicii producătorilor din Uniune și în cazul în care interesul Uniunii o impune. Articolul 7 din Regulamentul (UE) 2015/755 prevede posibilitatea introducerii supravegherii atunci când interesele Uniunii o impun. Supravegherea retrospectivă poate fi introdusă în temeiul ambelor regulamente, în temeiul articolului 10 alineatul (1) litera (a) și, respectiv, al articolului 7 alineatul (1) litera (a).

    (3)

    Pe baza informațiilor transmise de Franța, importurile în Uniune de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil au crescut cu 512 % între 2017 și 2019, de la 87,6 mii de tone la 536,2 mii de tone. În plus, în 2019, prețurile importurilor de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil din principalele șase surse de import au subcotat prețul producătorilor din Uniune în medie cu 15 %.

    (4)

    Între 2017 și 2019, consumul UE de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil a crescut cu 10 %, de la 3,9 milioane de tone la 4,3 milioane de tone. Totuși, în aceeași perioadă, producția mondială de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil a crescut de la 80,6 milioane de tone la 87,5 milioane de tone. Având în vedere dimensiunea producției mondiale în comparație cu consumul total al UE, se consideră că chiar și perturbările minore de pe piața mondială a etanolului obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil ar putea avea efecte foarte grave asupra ofertei de pe piața UE, în ceea ce privește atât cantitățile, cât și prețurile.

    (5)

    În plus, aproximativ 84 % din producția mondială totală de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil (peste 70 de milioane de tone) este concentrată în Statele Unite (54 %) și Brazilia (30 %). Aceste două țări dispun de o capacitate de producție atât de mare încât chiar și un mic excedent al producției lor anuale poate să se traducă într-o ofertă excedentară pe piața mondială, cu consecințe potențial negative asupra unor piețe mult mai mici, cum este piața UE. Importurile din Statele Unite în UE au crescut în mod constant în ultimii trei ani, iar importurile din Brazilia au crescut semnificativ în primele luni ale anului 2020.

    (6)

    De asemenea, este necesar să fie reamintit faptul că o situație de ușoară supracapacitate a fost deja observată pe piața Statelor Unite în ultimii cinci ani, ceea ce a determinat o serie de țări (de exemplu, Brazilia, China, Peru, Columbia) să adopte sau să reinstituie măsuri de limitare a nivelului importurilor de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil provenite din Statele Unite. În mod evident, cantitățile exportate anterior din Statele Unite în piețele respective ar putea fi acum redirecționate spre alte piețe, cum ar fi, de exemplu, piața UE. În plus, este necesar să fie reamintit faptul că măsurile antidumping ale UE privind etanolul obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil au fost abrogate în mai 2019.

    (7)

    Întrucât importurile au crescut în ultimii ani, cotele de piață ale industriei din Uniune au fost micșorate. Cererea UE s-a prăbușit în ultimele luni, iar situația economică a industriei din Uniune s-a deteriorat. Odată ce piața își va reveni, este de așteptat ca stocurile existente neutilizate din principalele țări producătoare din afara UE să fie exportate masiv în UE, împiedicând astfel industria UE să se redreseze. În plus, nu se poate exclude faptul că, în efortul de a susține activitățile de producție, unele guverne ar putea introduce subvenții sau alte forme de sprijin în favoarea industriei lor de etanol. Unele proiecte de sprijin sunt deja în curs de dezbatere în Statele Unite.

    (8)

    Pe baza tendințelor recente în ceea ce privește importurile de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil și a capacității excedentare actuale, efectele prejudiciante asupra producătorilor din Uniune pot, prin urmare, să evolueze rapid în viitorul apropiat.

    (9)

    Astfel, interesul Uniunii impune ca importurile de etanol obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil să fie supuse supravegherii retrospective la nivelul Uniunii pentru a furniza informații statistice, înainte de publicarea statisticilor oficiale privind importurile, permițând analiza rapidă a tendințelor importurilor din toate țările terțe. Datele comerciale disponibile rapid și anticipat sunt necesare pentru a contracara vulnerabilitatea pieței Uniunii a etanolului obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil la modificările bruște de pe piețele mondiale.

    (10)

    Întrucât etanolul destinat utilizării drept combustibil poate fi clasificat la diferite rubrici din NC care conțin alte produse, este necesar să fie create coduri TARIC specifice pentru a asigura o supraveghere adecvată limitată numai la produsul relevant. Este necesar ca sfera de cuprindere a supravegherii retrospective să includă produsele enumerate în anexă.

    (11)

    Este necesar ca sistemul de supraveghere să fie introdus pentru o perioadă de un an, care este considerată suficientă pentru a monitoriza evoluția importurilor în timpul redresării pieței, până la atingerea unei situații stabilizate,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)   Punerea în liberă circulație în Uniune a etanolului obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil, menționat în anexa la prezentul regulament, face obiectul supravegherii retrospective la nivelul Uniunii în conformitate cu Regulamentele (UE) 2015/478 și (UE) 2015/755.

    (2)   Clasificarea produselor vizate de prezentul regulament se bazează pe TARIC. Originea produselor vizate de prezentul regulament se determină în conformitate cu articolul 60 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică din ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și rămâne în vigoare timp de un an.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 3 noiembrie 2020.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 83, 27.3.2015, p. 16.

    (2)  JO L 123, 19.5.2015, p. 33.

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).


    ANEXĂ

    Lista produselor supuse supravegherii retroactive la nivelul Uniunii

    Produsul în cauză supus supravegherii retrospective este etanolul obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil, adică alcoolul etilic obținut din produse agricole (astfel cum sunt listate în anexa I la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), denaturat sau nedenaturat, cu excepția produselor cu un conținut de apă mai mare mai mare de 0,3 % (m/m) măsurat în conformitate cu standardul EN 15376, dar incluzând alcoolul etilic obținut din produse agricole (astfel cum sunt listate în anexa I la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) conținut în amestecuri cu benzină cu un conținut de alcool etilic mai mare de 10 % (V/V) destinat utilizării drept combustibil. Produsul în cauză cuprinde și alcoolul etilic obținut din produse agricole (astfel cum sunt listate în anexa I la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene) conținut în etil terț-butil eter (ETBE).

    Definiția produsului este limitată exclusiv la etanolul obținut din surse regenerabile destinat utilizării drept combustibil. Astfel, etanolul sintetic și etanolul obținut din surse regenerabile destinat altor utilizări decât cea de combustibil și anume utilizarea industrială și în băuturi, nu sunt vizate de prezenta cerere.

    Produsul în cauză intră în prezent sub incidența următoarelor coduri NC și TARIC:

    CODURI NC

    EXTENSII ALE CODURILOR TARIC

    ex 2207 10 00

    11

    ex 2207 20 00

    11

    ex 2208 90 99

    11

    ex 2710 12 21

    10

    ex 2710 12 25

    10

    ex 2710 12 31

    10

    ex 2710 12 41

    10

    ex 2710 12 45

    10

    ex 2710 12 49

    10

    ex 2710 12 50

    10

    ex 2710 12 70

    10

    ex 2710 12 90

    10

    ex 3814 00 10

    10

    ex 3814 00 90 ,

    70

    ex 3820 00 00

    10

    ex 3824 99 92

    66


    Top