EUR-Lex Access to European Union law

?

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0246

2012/246/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 2 mai 2012 de modificare a Deciziei 2011/207/UE de instituire a unui program specific de control și inspecție privind refacerea stocurilor de ton roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană [notificată cu numărul C(2012) 2800]

JO L 121, 8.5.2012, p. 25–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/246/oj

8.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 121/25


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

din 2 mai 2012

de modificare a Deciziei 2011/207/UE de instituire a unui program specific de control și inspecție privind refacerea stocurilor de ton roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană

[notificată cu numărul C(2012) 2800]

(2012/246/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului din 20 noiembrie 2009 de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului (1), în special articolul 95,

întrucât:

(1)

În 2006, Comisia Internațională pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) a adoptat un plan multianual de redresare pentru tonul roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană. ICCAT a modificat planul multianual de redresare respectiv cu ocazia reuniunii anuale din 2008. Planul modificat a fost transpus în legislația Uniunii prin Regulamentul (CE) nr. 302/2009 al Consiliului din 6 aprilie 2009 privind un plan multianual de refacere a stocurilor de ton roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană (2). Acest plan a fost ulterior modificat și aprobat în cadrul reuniunii anuale a ICCAT din 2010 prin Recomandarea ICCAT 10-04 (3).

(2)

Pentru a asigura punerea în aplicare cu succes a planului multianual de redresare modificat, prin Decizia 2009/296/CE a Comisiei (4) s-a instituit un program specific de control și inspecție pe o perioadă de doi ani, aplicabil de la 15 martie 2009 până la 15 martie 2011.

(3)

Programul specific de control și inspecție privind refacerea stocurilor de ton roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană, astfel cum a fost instituit prin Decizia nr. 2011/207/UE a Comisiei (5), a fost adoptat cu scopul de a asigura continuitatea programului instituit prin Decizia 2009/296/CE și de a pune imediat în aplicare anumite dispoziții ale Recomandării ICCAT 10-04, în special pe cele privind prezentarea anticipată a planurilor de inspecție și pescuit solicitate. Decizia 2011/207/UE acoperă perioada 15 martie 2011-15 martie 2014.

(4)

În lumina discuțiilor din cadrul reuniunii anuale a ICCAT din 2011 și în vederea punerii complete în aplicare a dispozițiilor prevăzute de ICCAT, este oportun să se pună în aplicare cerințele privind eșantionarea și operațiunile-pilot prevăzute la punctul 87 al Recomandării ICCAT 10-04 de instituire a unui plan multianual de redresare pentru tonul roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană.

(5)

De asemenea, este necesar să se actualizeze și să se corecteze anumite referințe caduce sau eronate care existau în Decizia 2011/207/UE.

(6)

Prin urmare, Decizia 2011/207/UE trebuie modificată în consecință.

(7)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului pentru pescuit și acvacultură,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia 2011/207/UE se modifică după cum urmează:

1.

Titlul se înlocuiește cu:

2.

La articolul 3, punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

toate capturile, debarcările, transferurile, transbordările și operațiunile de plasare în cuști, inclusiv programele de eșantionare și studiile-pilot;”.

3.

La articolul 4, se adaugă următoarele puncte 9 și 10:

„9.

punerea în aplicare a studiilor-pilot privind o modalitate mai bună de estimare a numărului și greutății exemplarelor de ton roșu la punctul de captură;

10.

punerea în aplicare a programelor de eșantionare și/sau a unor programe alternative la momentul plasării în cuști în vederea îmbunătățirii estimărilor privind numărul și greutatea peștilor din cuști.”

4.

La articolul 9, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„1.   Un stat membru care intenționează să desfășoare activități de supraveghere și să inspecteze navele de pescuit aflate în apele din jurisdicția unui alt stat membru, în cadrul unui plan de desfășurare comun, își notifică intențiile punctului de contact al statului membru costier vizat, conform articolului 80 punctul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009, precum și Agenției Europene pentru Controlul Pescuitului (EFCA).”

5.

Articolul 10 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 10

Notificarea încălcărilor

Statele membre ai căror funcționari constată o încălcare a legislației în timp ce efectuează o inspecție a activităților enumerate la articolul 3 trebuie să informeze fără întârziere Comisia cu privire la data inspecției și detaliile încălcării respective.”

6.

La articolul 14, cuvintele „Agenția Comunitară pentru Controlul Pescuitului (ACCP)” se înlocuiesc cu cuvântul „EFCA”.

7.

Articolul 15 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), cuvântul „ACCP” se înlocuiește cu cuvântul „EFCA”;

(b)

la alineatul (3), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Acest raport trebuie să conțină următoarele informații, în conformitate cu tabelul din anexa IV:”.

8.

Anexele I și II se înlocuiesc cu textul din anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 2 mai 2012.

Pentru Comisie

Maria DAMANAKI

Membru al Comisiei


(1)  JO L 343, 22.12.2009, p. 1.

(2)  JO L 96, 15.4.2009, p. 1.

(3)  Recommendarea ICCAT de modificare a Recomandării ICCAT de instituire a unui plan multianual de redresare pentru tonul roșu din Oceanul Atlantic de Est și din Marea Mediterană.

(4)  JO L 80, 26.3.2009, p. 18.

(5)  JO L 87, 2.4.2011, p. 9.


ANEXĂ

ANEXA I

CRITERII DE REFERINȚĂ

Criteriile de referință definite în prezenta anexă se aplică pentru a se asigura în mod special:

(a)

monitorizarea completă a operațiunilor de plasare în cuști care au loc în apele Uniunii;

(b)

monitorizarea completă a operațiunilor de transfer;

(c)

monitorizarea completă a operațiunilor comune de pescuit;

(d)

controlul tuturor documentelor necesare în temeiul legislației aplicabile tonului roșu, în special cele prin care se verifică fiabilitatea informațiilor înregistrate.

Locul inspecției

Criteriu de referință

Operațiuni de plasare în cuști

Toate operațiunile de plasare în cuști dintr-o fermă piscicolă trebuie să fi fost autorizate de către statul membru (statele membre) de pavilion al navei (navelor) de pescuit și/sau în care se află capcana, după caz, în termen de 48 de ore de la transmiterea informațiilor necesare pentru operațiunea de plasare în cuști.

Toate operațiunile de plasare a tonului roșu în cuști trebuie însoțite de documentația corectă, completă și validată solicitată de ICCAT (inclusiv astfel cum se prevede în Recomandarea ICCAT 10-04).

Fiecare operațiune de plasare în cuști trebuie inspectată de către autoritățile competente ale statului membru în care se găsește ferma piscicolă. Inspecția trebuie să acopere întreaga operațiune de plasare în cuști.

Programele de eșantionare privind o modalitate mai bună de estimare a numărului și greutății exemplarelor de ton roșu trebuie aplicate în momentul plasării în cuști.

Toate operațiunile de plasare în cuști fac obiectul monitorizării video submarine (după cum se prevede la punctul 86 din Recomandarea 10-04).

Peștii trebuie plasați în cuști înainte de 31 iulie, cu excepția cazului în care statul membru al fermei piscicole care primește peștele oferă motive întemeiate, inclusiv de cazuri de forță majoră, care se anexează la raportul privind plasarea în cuști în momentul în care acesta este depus.

Operațiuni de recoltare

Toate operațiunile de recoltare sunt însoțite de documentație corectă, completă și validată (inclusiv în conformitate cu dispozițiile Recomandării ICCAT 10-04).

La fiecare operațiune de recoltare dintr-o cușcă trebuie să fie prezent un observator regional ICCAT.

Inspecția pe mare

Criteriu de referință care trebuie stabilit în urma unei analize detaliate a activității de pescuit din fiecare zonă.

Criteriile de referință pentru inspecția pe mare se referă la numărul de zile de patrulare pe mare și se referă, de asemenea, la numărul de zile de patrulare pentru identificarea sezonului de pescuit și a tipului de activitate de pescuit urmărit.

Operațiuni de transfer

Toate operațiunile de transfer trebuie să fi fost autorizate în prealabil de către statele de pavilion pe baza unei notificări prealabile a transferului (după cum se specifică în Recomandarea ICCAT 10-04).

Fiecărei operațiuni de transfer i se atribuie un număr de autorizare(după cum se prevede la punctul 76 din Recomandarea ICCAT 10-04).

Transferul trebuie autorizat în 48 de ore de la transmiterea notificării prealabile a transferului (după cum se prevede la punctul 76 din Recomandarea ICCAT 10-04).

La finalul operațiunii de transfer, statului de pavilion i se transmite o declarație ICCAT de transfer (după cum se prevede la punctul 77 din Recomandarea ICCAT 10-04).

Toate operațiunile de transfer fac obiectul monitorizării video submarine (după cum se prevede la punctul 79 din Recomandarea ICCAT 10-04).

Studiile-pilot privind o modalitate mai bună de estimare a numărului și greutății exemplarelor de ton roșu trebuie puse în aplicare la punctul de captură inclusiv prin utilizarea sistemelor stereoscopice.

Transbordări

Toate navele sunt inspectate la sosire înainte de începerea operațiunilor de transbordare, precum și înainte de plecare după operațiunile de transbordare. În porturile care nu au fost desemnate pentru debarcare se efectuează controale aleatorii.

Statelor de pavilion li se transmite o declarație de transbordare în cel mult 48 de ore de la data transbordării în port (după cum se prevede la punctul 69 din Recomandarea ICCAT 10-04).

Operațiuni comune de pescuit

Toate operațiunile comune de pescuit (JFO) trebuie să fi fost autorizate de către statele membre de pavilion și de Comisie care transmite operațiunile comune de pescuit autorizate la ICCAT. O listă a operațiunilor comune de pescuit autorizate va fi publicată pe site-ul web al ICCAT.

Supraveghere aeriană

Criteriu de referintă flexibil, care trebuie stabilit în urma unei analize detaliate a activității de pescuit din fiecare zonă și luând în considerare resursele de care dispune statul membru respectiv

Debarcările

Sunt inspectate toate navele care intră într-un port desemnat pentru debarcarea tonului roșu. În porturile care nu au fost desemnate pentru debarcare se efectuează controale aleatorii.

Autoritatea competentă trimite o evidență a debarcărilor autorității din statul de pavilion al navei de pescuit în cel mult 48 de ore de la încheierea debarcării (după cum se prevede la punctul 68 din Recomandarea ICCAT 10-04).

Comercializare

Criteriu de referință flexibil, care trebuie stabilit în urma unei analize detaliate a activității de comercializare desfășurate.

Pescuit sportiv și de agrement

Criteriu de referință flexibil, care trebuie stabilit în urma unei analize detaliate a activităților de pescuit sportiv și de agrement desfășurate.

Capcane

Toate operațiunile care implică utilizarea capcanelor, inclusiv transferurile și recoltările, trebuie inspectate în prezența unor observatori naționali.

ANEXA II

PROCEDURILE CARE TREBUIE URMATE DE CĂTRE INSPECTORI

1.   Sarcini aferente inspecției

1.1.   Sarcini generale aferente inspecției

Pentru fiecare control și inspecție se întocmește un raport de inspecție, în formatul indicat în partea 2 a anexei de față. În toate cazurile, inspectorii verifică și consemnează în raport următoarele informații:

1.

detaliile privind identitatea persoanelor responsabile, precum și detalii privind nava, personalul fermei piscicole, etc. implicat în activitățile care fac obiectul inspecției;

2.

autorizațiile, licențele și autorizația de pescuit;

3.

documentele relevante ale navei, cum ar fi jurnalele de bord, declarațiile de transfer și de transbordare, documentele ICCAT referitoare la capturile de ton roșu, certificatele de reexport și alte documente analizate în scopul controlului și inspecției, conform Recomandării ICCAT 10-04;

4.

observații detaliate privind dimensiunile tonului roșu pescuit, prins în plasă, transferat, transbordat, debarcat, transportat, plasat în cuști, crescut în ferme, prelucrat sau comercializat, în contextul conformității cu dispozițiile planului de redresare. În caz de plasare în cuști, acestea includ un control încrucișat între declarația de plasare în cuști, înregistrările video și rezultatele programelor de eșantionare și ale studiilor-pilot;

5.

procentul de ton roșu provenit din capturi secundare și reținut la bordul navelor care nu sunt implicate în pescuitul activ de ton roșu.

În rapoartele de inspecție se consemnează informațiile referitoare la toate constatările relevante ale inspecțiilor efectuate pe mare, prin supraveghere aeriană, în porturi, capcane, ferme piscicole sau în orice alte întreprinderi implicate. În cazul unei inspecții efectuate în cadrul Programului ICCAT de inspecție comună internațională, inspectorul trebuie să înregistreze în jurnalul navei inspecțiile întreprinse, precum și eventualele încălcări constatate.

Constatările sunt comparate cu informațiile puse la dispoziția inspectorilor de către alte autorități competente, inclusiv informațiile obținute prin Sistemul de monitorizare a navelor (VMS), listele de nave autorizate, rapoartele observatorilor, înregistrările video și orice alte documente referitoare la activitățile de pescuit.

1.2.   Sarcini aferente inspecției în cazul supravegherii aeriene

Inspectorii întocmesc rapoarte cu privire la datele obținute în urma supravegherii în scopul controlului încrucișat și verifică mai ales reperarea navelor de pescuit în raport cu datele VMS și listele autorizate.

Inspectorii reperează activitățile de pescuit ilegale, nereglementate și neraportate (INN) și întocmesc rapoarte cu privire la acestea, precum și cu privire la utilizarea aeronavelor sau a elicopterelor de detectare.

Se acordă o atenție deosebită zonelor pentru care există restricții, perioadelor sezonului de pescuit și activităților flotelor care fac obiectul unor derogări.

1.3.   Sarcini aferente inspecției pe mare

1.3.1.   Sarcini aferente inspecției în general

Atunci când se încarcă pești morți la bordul unei nave de pescuit sau când există pești morți la bordul unei nave de transport sau prelucrare, inspectorii verifică întotdeauna cantitățile de pește deținute la bord și le compară cu cantitățile înregistrate în documentele relevante.

Atunci când se transferă pești vii, inspectorii trebuie să încerce să identifice mijloacele utilizate de părțile implicate pentru estimarea cantităților de ton roșu viu transferate cu privire la rezultatele studiilor-pilot. Inspectorii trebuie să obțină acces la înregistrarea video, cu ajutorul căreia trebuie să verifice cantitățile transferate.

Inspectorii statului membru vor efectua o serie de «controale la fața locului», sub apă, în interiorul cuștilor de remorcare, și vor verifica dacă numărul de exemplare capturate și transferate și greutatea estimată a acestora corespund cifrelor indicate în declarația ICCAT de transfer disponibilă la bordul remorcherelor. Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă navele de pescuit sunt autorizate să opereze (marcaje, identitate, licență, autorizație de pescuit și listele ICCAT);

2.

dacă se respectă cerințele legate de documentele pe care trebuie să le dețină la bord nava;

3.

dacă navele de pescuit sunt dotate cu un sistem VMS funcțional și dacă se respectă cerințele legate de transmisiile VMS;

4.

dacă navele de pescuit nu operează în interiorul zonelor pentru care există restricții și dacă respectă perioadele de interdicție a pescuitului;

5.

dacă se respectă cerințele de documentare a capturilor;

6.

dacă se respectă cotele și/sau restricțiile pentru capturile secundare;

7.

repartizarea pe clase de mărime a capturilor de la bord pentru care se aplică dimensiunea minimă;

8.

cantitățile fizice ale tuturor speciilor aflate la bord și prezentarea acestora;

9.

uneltele de pescuit aflate la bord;

10.

prezența la bord a unui observator, dacă este cazul.

Inspectorii reperează activitățile de pescuit ilegale, nereglementate și neraportate (INN) și raportează cu privire la acestea, precum și cu privire la utilizarea aeronavelor sau a elicopterelor de detectare.

1.3.2.   Sarcini aferente inspecției în cazul operațiunilor de transfer

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă se respectă cerințele referitoare la notificarea prealabilă a transferului;

2.

dacă statul de pavilion a atribuit și comunicat comandantului navei de pescuit, deținătorului capcanei sau fermei piscicole, după caz, un număr de autorizație pentru fiecare operațiune de transfer în cel mult 48 de ore de la transmiterea notificării prealabile a transferului;

3.

dacă se respectă cerințele legate de declarația ICCAT de transfer;

4.

dacă declarația de transfer a fost semnată de către observatorul regional al ICCAT de la bordul navei și transmisă comandantului remorcherului;

5.

dacă se respectă cerințele video;

6.

modul în care numărul și greutatea de exemplare de ton roșu au fost estimate la momentul capturării prin studiile-pilot inclusiv prin utilizarea aparatelor de fotografiat stereoscopice.

1.3.3.   Sarcini aferente inspecției în cazul operațiunilor comune de pescuit

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă se respectă cerințele legate de operațiunile comune de pescuit în ceea ce privește informațiile care trebuie consemnate în jurnalul de pescuit;

2.

dacă navelor de pescuit le-a fost eliberată de către autoritățile din statele de pavilion o autorizație pentru o operațiune comună de pescuit conformă cu modelul din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 302/2009;

3.

dacă în timpul operațiunii comune de pescuit este prezent un observator.

1.4.   Sarcini aferente inspecției la debarcare

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă navele de pescuit sunt autorizate să opereze (marcaje, identitate, licență, autorizație de pescuit și listele ICCAT, dacă este cazul);

2.

dacă autoritățile competente au primit notificarea prealabilă de sosire pentru debarcare;

3.

dacă autoritatea competentă a transmis un raport al debarcărilor către autoritatea statului de pavilion al navei de pescuit în termen de 48 de ore de la finalizarea debarcării;

4.

dacă navele de pescuit sunt dotate cu un sistem VMS funcțional și dacă se respectă cerințele legate de transmisiile VMS;

5.

dacă se respectă cerințele legate de documentele pe care trebuie să le dețină la bord nava;

6.

cantitățile fizice de pește capturat de la bord și prezentarea acestora;

7.

compoziția capturilor totale de la bord pentru a se verifica normele referitoare la capturile secundare;

8.

repartizarea pe dimensiuni la bord pentru a verifica normele privind dimensiunea minimă;

9.

uneltele de pescuit aflate la bord;

10.

în cazul debarcării de produse prelucrate, utilizarea factorilor de conversie ICCAT pentru calcularea greutății echivalente rotunjite a tonului roșu prelucrat;

11.

dacă tonul roșu debarcat de bărcile cu momeală, navele cu paragate, navele cu undițe de mână sau navele de pescuit cu undițe tractate din Oceanul Atlantic de Est și Marea Mediterană are coada corect marcată.

1.5.   Sarcini aferente inspecției în timpul transbordării

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă navele de pescuit sunt autorizate să opereze (marcaje, identitate, licență, autorizație de pescuit și listele ICCAT);

2.

dacă notificarea prealabilă de sosire în port a fost trimisă și conține informațiile corecte privind transbordarea;

3.

dacă navele de pescuit care doresc să efectueze o transbordare au primit în prealabil o autorizație de la statul lor de pavilion;

4.

dacă au fost verificate cantitățile care au fost notificate în prealabil pentru transbordare;

5.

dacă statului de pavilion i s-a transmis o declarație de transbordare în termen de 48 de ore de la data transbordării în port;

6.

dacă documentele relevante se află la bord și dacă acestea sunt completate corespunzător, inclusiv declarația de transbordare, documentele ICCAT și cele relevante referitoare la capturile de ton roșu, precum și certificatul de reexport;

7.

în cazul produselor prelucrate, utilizarea factorilor de conversie ICCAT pentru calcularea greutății echivalente rotunjite a tonului roșu prelucrat.

1.6.   Sarcini aferente inspecției în fermele piscicole

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

dacă există documentele relevante și dacă acestea sunt completate și raportate corespunzător (documentul referitor la capturile de ton roșu și certificatul de reexport, declarația de transfer, declarația de transbordare);

2.

că operațiunea de plasare în cuști a fost autorizată de către autoritățile statului membru al navei de pescuit și/sau al capcanei și fermei piscicole;

3.

dacă este prezent un observator ICCAT regional în timpul fiecărei operațiuni de plasare în cuști și recoltare de ton roșu și dacă acesta a validat declarațiile de plasare în cuști;

4.

dacă toate activitățile de transfer din cuști la ferma piscicolă au fost monitorizate de o cameră video submarină;

5.

dacă statul membru unde se află ferma piscicolă nu acceptă plasarea în cuști a tonului roșu în cazul în care cantitatea exprimată în număr de exemplare și/sau greutate a acestora depășește cantitatea autorizată pentru plasare în cuști de către statul membru de pavilion;

6.

dacă fiecare operațiune de plasare în cuști a fost inclusă în eșantion, inclusiv atunci când peștii sunt transferați de la o cameră cu capcane la o cușcă de îngrășare.

Inspectorii statului membru efectuează o serie de «controale la fața locului», sub apă, în cuștile de creștere, pentru a confirma cantitățile de pește plasat în cuști. Persoanele care vor efectua scufundările vor utiliza, de asemenea, într-unul din statele membre, o cameră stereoscopică.

1.7.   Sarcini aferente inspecției în cazul transportului și al comercializării

Inspectorii verifică în mod sistematic:

1.

în ceea ce privește transportul, în special documentele însoțitoare relevante, pe care le compară cu cantitățile fizice transportate;

2.

în ceea ce privește comercializarea, dacă există documentele relevante și dacă acestea sunt completate corespunzător, inclusiv documentul relevant referitor la capturile de ton roșu și certificatul de reexport.

2.   Rapoarte de inspecție

1.

Pentru inspecțiile desfășurate în cadrul Programului ICCAT de inspecție comună internațională, inspectorii utilizează formularul din apendicele 1 la prezenta anexă.

2.

Pentru celelalte inspecții, inspectorii folosesc modelul pentru rapoartele lor naționale completat în conformitate cu articolul 100 și cu anexa XXVII la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 404/2011 al Comisiei din 8 aprilie 2011 al Comisiei de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de control pentru asigurarea respectării normelor politicii comune în domeniul pescuitului (1).

Apendicele 1

RAPORT DE INSPECȚIE ICCAT NR. … .

Image

Image

ÎNCĂLCĂRI GRAVE CONSTATATE

Image


(1)  JO L 112, 30.4.2011, p. 1.


Top