Pasirinkite eksperimentines funkcijas, kurias norite išbandyti

Šis dokumentas gautas iš interneto svetainės „EUR-Lex“

Dokumentas 32017D1208(01)

    Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 4 decembrie 2017 privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Graves (DOP)]

    C/2017/7947

    JO C 421, 8.12.2017, p. 10—15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumento teisinis statusas Galioja

    8.12.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 421/10


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

    din 4 decembrie 2017

    privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol menționate la articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului [Graves (DOP)]

    (2017/C 421/07)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 97 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Franța a prezentat o cerere de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Graves”, în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (2)

    Comisia a examinat această cerere și a constatat că sunt îndeplinite condițiile stabilite la articolele 93-96, la articolul 97 alineatul (1) și la articolele 100, 101 și 102 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (3)

    Pentru a se permite depunerea unor declarații de opoziție în conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, ar trebui, prin urmare, ca cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Graves” să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    DECIDE:

    Articol unic

    Cererea de modificare a caietului de sarcini al denumirii „Graves” (DOP) în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 figurează în anexa la prezenta decizie.

    În conformitate cu articolul 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, se acordă dreptul de opoziție la modificarea caietului de sarcini menționat la primul paragraf din prezentul articol, timp de două luni de la data publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles, 4 decembrie 2017.

    Pentru Comisie

    Phil HOGAN

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


    ANEXĂ

    „GRAVES”

    AOP-FR-A1012-AM01

    Data depunerii cererii: 7.3.2016

    CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

    1.   Normele aplicabile modificării

    Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – Modificare care nu este minoră

    2.   Descrierea și justificarea modificării

    2.1.   Aria geografică

    Capitolul 1 secțiunea IV punctul 1 din caietul de sarcini se modifică după cum urmează:

    După cuvântul: „Virelade” se adaugă cuvintele: „și pe o parte din teritoriul comunei Coimères care corespunde secțiunii A «des Herrères» de pe prima pagină a cadastrului (planul revizuit din 1934) certificat ca fiind conform cu planul cadastral actualizat din 5 noiembrie 2010”. Scopul acestei modificări este de a include în aria geografică o parte a teritoriului comunei Coimères, justificată de utilizarea continuă în scopuri viticole, de modalități similare de conducere a viței-de-vie și de plantarea într-o zonă foarte asemănătoare, atât din punctul de vedere al peisajului, cât și din punct de vedere topografic, hidrologic, geologic și pedologic cu plantațiile viticole vecine cu denumirea Graves. Din punct de vedere geografic, această parte a comunei Coimères este situată chiar în continuarea ariei geografice a DOP „Graves”.

    Cererea de introducere a comunei Coimères a fost inițiată în 1938, imediat după recunoașterea la nivel național a denumirii, ca urmare a unei omisiuni semnalate de către un operator la momentul respectiv. Însă apoi, în pofida deciziilor favorabile succesive ale organismelor de decizie naționale cu privire la includerea acestei comune în aria geografică a denumirii, decizia nu a fost niciodată transcrisă în textele oficiale. Astfel, adăugarea acestei comune în prezent are ca scop simpla reparare a unei omisiuni care datează de mult timp.

    Se elimină cuvintele „Martignas-sur-Jalle” și „Saint-Jean-d’Illac”. Scopul acestei modificări este de a exclude din aria geografică comunele Martignas-sur-Jalle și Saint-Jean-d’Illac, unde nu mai există producție viticolă și nicio podgorie sau parcelă delimitată în DOP.

    Punctul 6 al documentului unic este modificat în consecință.

    2.2.   Aria parcelată delimitată

    În capitolul 1 secțiunea IV punctul 2 din caietul de sarcini, după cuvintele: „din 10 februarie 2011” se adaugă cuvintele: „și a comisiei sale permanente din 4 septembrie 2013, de către delegația comitetului național”. Obiectul acestei modificări este de a adăuga data la care autoritatea națională competentă a aprobat o modificare a ariei parcelate delimitate în cadrul ariei geografice de producție. Delimitarea parcelelor constă în identificarea, în aria geografică de producție, a parcelelor propice pentru producerea respectivei denumiri de origine controlată.

    Documentul unic nu este afectat de această modificare.

    2.3.   Legătura cu locul de origine

    În capitolul 1 secțiunea X punctul 1 al treilea alineat din caietul de sarcini, numărul „43” este înlocuit de numărul „42”. Această modificare corespunde rectificării numărului de comune din aria geografică în urma retragerii celor două comune, Martignas-sur-Jalle și Saint-Jean-d’Illac, și adăugării unei părți din teritoriul comunei Coimères.

    Punctul 8 al documentului unic este modificat în consecință.

    Rezumatul legăturii de la punctul 8 din documentul unic a fost revizuit în consecință și în conformitate cu numărul maxim de caractere impus de e-ambrosia.

    2.4.   Alte modificări

    În cadrul prezentei noi cereri de modificare, documentul unic a fost actualizat în conformitate cu noile norme introduse în programul informatic e-ambrosia.

    DOCUMENT UNIC

    1.   Denumire

    Graves

    2.   Tip de indicație geografică

    DOP – Denumire de origine protejată

    3.   Categorii de produse vitivinicole

    1.

    Vin

    4.   Descrierea vinului (vinurilor)

    Vin roșu liniștit

    Vinurile roșii provin din soiuri de viță-de-vie echilibrate, în care soiul cabernet sauvignon N aduce arome și structură, iar soiul merlot N aduce parfum și un corp suplu, completate de soiurile cabernet franc N, petit-verdot N, malbec N și carménère N. Atunci când sunt tinere, aceste vinuri dezvoltă adeseori arome de fructe roșii însoțite de note de condimente și de prăjit. Elegante și structurate, fine și aromatice, aceste vinuri evoluează armonios, iar buchetul lor poate căpăta note fine de afumat. În funcție de anul recoltei și de proveniența lor, vinurile își ating apogeul la 5-10 ani.

    Tăria alcoolică naturală în volume este de minimum 11 %.

    Tăria alcoolică totală în volume este de 13,5 % după îmbogățire.

    Fermentarea malolactică la vinurile roșii este obligatorie.

    Conținutul de acid malic este mai mic sau egal cu 0,3 g/l.

    Conținutul de zaharuri fermentabile este mai mic sau egal cu 3 g/l.

    Vin alb sec liniștit

    Vinurile albe sunt elegante și consistente. Elaborate pe baza soiului sémillon B, ele dezvoltă în general note florale, precum și un caracter gras natural care nu exclude prospețimea. Atunci când sunt combinate cu soiul sauvignon B, care aduce vivacitate și expresie, și cu soiul muscadelle B, care oferă note ușoare de mosc, aceste vinuri prezintă adeseori arome de flori și de citrice, însoțite uneori de note exotice sau mentolate. Maturarea în butoaie de lemn, care se utilizează uneori, permite să se obțină un plus de bogăție și de complexitate după câțiva ani de învechire.

    Tăria alcoolică naturală în volume este de minimum 10,5 %.

    Tăria alcoolică totală în volume este de 13 % după îmbogățire.

    Conținutul de zaharuri fermentabile este mai mic sau egal cu 4 g/l.

    Caracteristici analitice generale

    Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum)

     

    Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volum)

     

    Aciditatea totală minimă

    miliechivalenți pe litru

    Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

    13,27

    Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru):

     

    Parametrii privind caracteristicile analitice care nu sunt indicați sunt aceia stabiliți de reglementările în vigoare.

    5.   Practici vitivinicole

    (a)    Practici oenologice esențiale

    Densitatea și distanța de plantare

    Practica de cultivare

    Vița-de-vie prezintă o densitate minimă de plantare de 5 000 de plante la hectar. Distanța dintre rânduri nu poate fi mai mare de 2 metri, iar distanța dintre butucii de pe același rând nu poate fi mai mică de 0,8 metri.

    Reguli privind tăierea viței-de-vie

    Practica de cultivare

    Tăierea se realizează cel mai târziu în stadiul de frunze desfăcute (stadiul 9 pe scara Lorentz). Vița-de-vie este tăiată conform următoarelor tehnici, cu maximum 12 ochi pe butuc:

    metoda tăierii scurte (utilizând cepul de rod) sau metoda tăierii lungi;

    metoda tăierii scurte cu 2 coarde sau în formă de evantai cu patru brațe.

    Irigarea

    Practica de cultivare

    Irigația în perioada de vegetație a viței-de-vie nu poate fi autorizată decât în caz de secetă persistentă și atunci când aceasta perturbă buna dezvoltare din punct de vedere fiziologic a viței-de-vie și maturarea corectă a strugurelui.

    Îmbogățirea

    Practică oenologică specifică

    Tehnicile de îmbogățire prin sustragere sunt autorizate în cazul vinurilor roșii în limita unui nivel de concentrație de 15 %.

    După îmbogățire, vinurile nu depășesc o tărie alcoolică în volume totală de 13,5 % în cazul vinurilor roșii.

    După îmbogățire, vinurile nu depășesc o tărie alcoolică în volume totală de 13 % în cazul vinurilor albe.

    (b)    Producțiile maxime

    Vin roșu

    65 de hectolitri pe hectar

    Vin alb

    68 de hectolitri pe hectar

    6.   Aria delimitată

    Recoltarea strugurilor, vinificarea, producerea și maturarea vinurilor sunt realizate pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Gironde: Arbanats, Ayguemorte-les-Graves, Beautiran, Bègles, La Brède, Budos, Cabanac-Villagrains, Cadaujac, Canéjan, Castres-Gironde, Cérons, Cestas, Eysines, Gradignan, Guillos, Le Haillan, Illats, Isle-Saint-Georges, Landiras, Langon, Léogeats, Léognan, Martillac, Mazères, Mérignac, Pessac, Podensac, Portets, Pujols-sur-Ciron, Roaillan, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Selve, Saucats, Talence, Toulenne, Villenave-d’Ornon, Virelade și pe o parte din teritoriul comunei Coimères care corespunde secțiunii A „des Herrères” de pe prima pagină a cadastrului (planul revizuit din 1934) certificat ca fiind conform cu planul cadastral actualizat din 5 noiembrie 2010.

    7.   Soiurile de viță-de-vie principale

     

    Cabernet-Sauvignon N

     

    Cabernet franc N

     

    Cot N

     

    Carménère N

     

    Muscadelle B

     

    Merlot N

     

    Sémillon B

     

    Sauvignon gris G

     

    Sauvignon B

     

    Petit Verdot N

    8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

    Zona geografică a denumirii de origine protejată „Graves” formează o fâșie de aproximativ 10 kilometri lățime pe malul stâng al fluviului Garonne, de la nord de Bordeaux până la sud-est de Langon.

    După cum indică numele denumirii, teritoriul „Graves” este constituit din pietre cu strat granular, pietriș, prundiș mai mare sau mai mic, nisipuri amestecate cu mâl și argile, uneori aflate deasupra unui sol calcaros, dar în general deasupra unui strat de nisip pur sau de gresie bogată în fier (alios) sau deasupra unui strat de argile. Teritoriul se întinde pe 42 de comune din departamentul Gironde.

    Aceste soluri au apărut ca urmare a unei lungi și complexe istorii geologice, legate direct de nașterea fluviului Garonne, de modificările cursului său și de episoadele glaciare succesive din era cuaternară. Pe parcursul acestor perioade, ghețarii din Pirinei au erodat văile și au pregătit stocul de rocă pe care râurile l-au transportat apoi până în regiunea Bordeaux. Din aceste depuneri succesive nu mai rămân decât relicte sub formă de boturi de deal de pietriș de toate dimensiunile și de toate tipurile.

    Solurile care s-au format între timp au în comun o mare permeabilitate datorată bogăției lor de pietriș și de pietre cu strat granular. Chiar dacă nu reprezintă singurele soluri foarte calitative din „Graves”, ele constituie osatura sa și însăși imaginea excelenței. Pantele lor, care favorizează scurgerea apelor, sunt garantul unei asanări superficiale perfecte. De altfel, acest drenaj este consolidat de o rețea hidrografică importantă formată din mici râuri care sunt afluenți ai fluviului Garonne. Acestea sunt soluri în care alimentarea cu apă a viței-de-vie este foarte strict regulată.

    Protejată de intemperiile de la vest de către pădurea de pini care joacă un important rol de reglare a temperaturii, de căldurile mari și de excesul de umiditate de către o aerare și o ventilație naturale datorate apropierii de fluviul Garonne, beneficiind de influențele oceanice care moderează gerul din timpul primăverii, podgoria se bucură de un climat deosebit și propice. Peisajele viticole din acest sector, formate din pante line pe care pietrele de culoare deschisă și lucioase reflectă lumina asupra strugurilor, se situează între fluviu și pădurile de pini.

    Pământ de origine al marilor vinuri albe și al marilor vinuri roșii din regiunea Bordeaux, regiunea Graves este leagănul practicilor care continuă să fie folosite în zilele noastre. Soiurile de viță-de-vie, cultivate într-un climat oceanic, au necesitat, încă din secolele XVII și XVIII, stâlpi de susținere, apoi generalizarea spalierelor și un mod de tăiere riguros pentru a asigura o bună distribuție a recoltei și o suprafață foliară suficientă pentru fotosinteza necesară unei maturități optime.

    Respectând utilizările deja transcrise în decretul din 4 martie 1937, care definește denumirea de origine controlată „Graves”, aria parcelată delimitată pentru recolta strugurilor clasează parcelele care posedă caracteristica unei asanări naturale fie în funcție de calitatea drenajului lor, fie în funcție de poziția lor pe vârf de deal sau în pantă. Sunt excluse situațiile geografice și topografice care, prin poziția lor departe de fluviul Garonne sau prin faptul că sunt înconjurate de pădure (blocajul circulației maselor de aer rece), sunt expuse gerului în timpul primăverii.

    Parcelele precis delimitate permit exprimarea optimă a soiurilor de viță-de-vie locale, selecționate în timp pentru calitățile lor de conservare și de învechire, legate de necesitatea transportării către locuri îndepărtate a acestor produse.

    Dacă solurile pietroase, calde și puțin fertile ale denumirii limitează în mod natural producția de vinuri roșii, acestea permit totuși o maturitate optimă a soiurilor de cabernet-sauvignon N și de merlot, favorizată în egală măsură de temperatura regulată de apropierea fluviului Garonne. Vinurile astfel obținute prezintă o bună structură și fac astfel obiectul unei maturări necesare învechirii lor și exprimării lor optime înainte de introducerea pe piață pentru consumatori.

    Solurile mai nisipoase sau cu o matrice argiloasă sunt mai propice producției de vinuri albe aferente denumirii, provenite în principal din soiurile sauvignon B și sémillon B, care le conferă o prospețime alături de caracterul lor fin și de caracteristicile lor florale și fructate.

    Pentru a asigura o recoltă suficientă, fără a supraîncărca butucii de viță-de-vie, garanție a maturității și a concentrației optime a fructelor, densitatea minimă de plantare este ridicată.

    Datorită apropierii de portul din Bordeaux, unde în trecut a apărut un comerț puternic pentru a vinde aceste vinuri în întreaga lume, și datorită unor condiții geografice și pedologice originale, denumirea de origine protejată „Graves” a putut deveni cunoscută la nivel internațional.

    9.   Condiții suplimentare esențiale

    Zona situată în imediata vecinătate

    Cadrul juridic

    Legislația națională

    Tipul de condiție suplimentară

    Derogare privind producerea în aria geografică delimitată

    Descrierea condiției

    Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea, producerea și maturarea vinurilor, este constituită din teritoriul următoarelor comune din departamentul Gironde: Barsac, Béguey, Bieujac, Bommes, Cadillac, Castets-en-Dorthe, Fargues, Langoiran, Loupiac, Le Pian-sur-Garonne, Preignac, Rions, Saint-Loubert, Saint-Maixant, Saint-Pierre-d’Aurillac, Sainte-Croix-du-Mont și Sauternes.

    Unitatea geografică superioară

    Cadrul juridic

    Legislația națională

    Tipul de condiție suplimentară

    Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

    Descrierea condiției

    Pe eticheta vinurilor care beneficiază de denumirea de origine controlată poate figura unitatea geografică superioară „Vin de Graves”. Dimensiunile caracterelor cu care este înscrisă această unitate geografică superioară nu depășesc, nici în înălțime, nici în lățime, două treimi din dimensiunea caracterelor cu care este înscrisă denumirea de origine controlată.

    10.   Link către caietul de sarcini al produsului

    https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d60d4526-0d0e-4eec-811f-73176ca92985


    Į viršų