EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AP0297

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 2 iulie 2013 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor şi de abrogare a Directivei 2009/40/CE (COM(2012)0380 – C7-0186/2012 – 2012/0184(COD))

JO C 75, 26.2.2016, p. 214–261 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 75/214


P7_TA(2013)0297

Inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și remorcilor ***I

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 2 iulie 2013 referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor şi de abrogare a Directivei 2009/40/CE (COM(2012)0380 – C7-0186/2012 – 2012/0184(COD)) (1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

(2016/C 075/34)

Amendamentul 1

Propunere de regulament

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)

Inspecţia tehnică periodică face parte dintr-un sistem mai amplu prin care se asigură că vehiculele sunt menţinute, pe durata utilizării, într-o stare acceptabilă de siguranţă tehnică şi de mediu. Acest sistem ar trebui să acopere ITP pentru toate vehiculele şi CTT pentru vehiculele utilizate în activităţi de transport rutier comercial, precum şi dispoziţii privind o procedură de înmatriculare care să asigure că vehiculele care constituie un risc iminent la adresa siguranţei rutiere nu participă la trafic .

(3)

Inspecţia tehnică periodică face parte dintr-un sistem mai amplu prin care se asigură că vehiculele sunt menţinute, pe durata utilizării, într-o stare acceptabilă de siguranţă tehnică şi de mediu. Acest sistem ar trebui să acopere ITP pentru toate vehiculele şi CTT pentru vehiculele utilizate în activităţi de transport rutier comercial, precum şi dispoziţii privind o procedură de înmatriculare . ITP ar trebui să fie principalul instrument pentru a asigura conformitatea tehnică a vehiculelor. CTT ale vehiculelor utilitare ar trebui doar să completeze ITP şi să vizeze vehiculele care constituie un risc iminent la adresa siguranţei rutiere.

Amendamentul 2

Propunere de regulament

Considerentul 3 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3a)

Toate vehiculele utilizate pe drumurile publice, fără a aduce atingere cerinţelor privind ITP, trebuie să fie conforme normelor tehnice aferente circulaţiei pe drumurile publice oricând sunt utilizate.

Amendamentul 3

Propunere de regulament

Considerentul 3 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3b)

Punerea în aplicare de măsuri privind inspecţia tehnică ar trebui să includă campanii de sensibilizare orientate spre proprietarii de vehicule şi menite să dezvolte bune practici şi obiceiuri privind verificările de bază ale vehiculului lor.

Amendamentele 4 și 115

Propunere de regulament

Considerentul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4)

Deşi pe teritoriul Uniunii au fost adoptate standarde şi cerinţe tehnice referitoare la siguranţa vehiculelor, se dovedeşte necesar să se asigure, prin periodicitatea inspecţiilor tehnice, că după introducerea pe piaţă autovehiculele continuă să îndeplinească standardele de siguranţă pe toata durata ciclului lor de viaţă. Această periodicitate a inspecţiilor trebuie să se aplice categoriilor de vehicule definite în Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 martie 2002 privind omologarea autovehiculelor cu două sau trei roţi şi de abrogare a Directivei 92/61/CEE a Consiliului, Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi a sistemelor, componentelor şi unităţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective şi Directiva 2003/37/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 mai 2003 privind omologarea de tip a tractoarelor agricole sau forestiere, a remorcilor acestora şi a echipamentului remorcat interschimbabil, împreună cu sistemele, componentele şi unităţile lor tehnice separate şi de abrogare a Directivei 74/150/CEE .

(4)

Deşi pe teritoriul Uniunii au fost adoptate standarde şi cerinţe tehnice referitoare la siguranţa vehiculelor, se dovedeşte necesar să se asigure, prin periodicitatea inspecţiilor tehnice, că după introducerea pe piaţă autovehiculele continuă să îndeplinească standardele de siguranţă pe toata durata ciclului lor de viaţă. Orice echipamente postechipate care afectează siguranța și caracteristicile de mediu ale vehiculului ar trebui să nu afecteze negativ caracteristicile respective pe care le aveau la momentul omologării, al primei înmatriculări sau al punerii în circulație. Statele membre ar putea introduce cerinţe naţionale privind inspecţia tehnică a categoriilor de vehicule definite în Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 martie 2002 privind omologarea autovehiculelor cu două sau trei roţi; acest regim naţional al inspecţiei tehnice ar trebui să se aplice categoriilor de vehicule stabilite în Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi a sistemelor, componentelor şi unităţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective şi Directiva 2003/37/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 mai 2003 privind omologarea de tip a tractoarelor agricole sau forestiere, a remorcilor acestora şi a echipamentului remorcat interschimbabil, împreună cu sistemele, componentele şi unităţile lor tehnice separate.

Amendamentul 5

Propunere de regulament

Considerentul 5 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(5a)

Dacă o deficienţă a unui autovehicul care poate afecta siguranţa traficului este anunţată din timp, acest lucru contribuie la eliminarea acestei deficienţe şi, implicit, la evitarea unui accident, iar costurile astfel economisite ar trebui utilizate pentru finanţarea parţială a unui sistem de bonusuri.

Amendamentul 6

Propunere de regulament

Considerentul 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(6)

O componentă însemnată a emisiilor totale produse de sectorul transporturilor rutiere, în special a emisiilor de CO2, provine de la un număr mic de vehicule cu sisteme deficitare de control al emisiilor. Se estimează că 5 % din parcul auto provoacă 25 % din totalul emisiilor de poluanţi. Prin urmare, periodicitatea inspecţiilor tehnice ar contribui şi la îmbunătăţirea stării mediului prin reducerea mediei emisiilor generate de autovehicule.

(6)

O componentă însemnată a emisiilor totale produse de sectorul transporturilor rutiere, în special a emisiilor de CO2, provine de la un număr mic de vehicule cu sisteme deficitare de control al emisiilor. Se estimează că 5 % din parcul auto provoacă 25 % din totalul emisiilor de poluanţi. Situaţia este aceeaşi şi în cazul creşterii nivelului emisiilor de particule şi de NOx generate de motoarele de concepţie modernă, care necesită un test de emisii mai amplu, inclusiv o verificare în stare de funcţionare, utilizând un dispozitiv de control electronic, a integrităţii şi a funcţionalităţii sistemului de diagnosticare la bord (OBD) al vehiculului, verificat prin testarea ţevii de eşapament existente pentru a asigura un test complet al sistemului de emisii, întrucât o testare bazată doar pe OBD nu este fiabilă. Prin urmare, periodicitatea inspecţiilor tehnice ar contribui şi la îmbunătăţirea stării mediului prin reducerea mediei emisiilor generate de autovehicule.

Amendamentul 8

Propunere de regulament

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8)

Vehiculele agricole cu viteza maximă de proiectare mai mare de 40 km/h tind să înlocuiască camioanele în activităţile de transport local. Potenţialul lor de risc este comparabil cu cel al camioanelor şi , în consecinţă, această categorie de vehicule trebuie tratată idem camioanelor în ceea ce priveşte ITP.

(8)

Vehiculele agricole cu viteza maximă prin construcţie mai mare de 40 km/h sunt, în unele cazuri, utilizate pentru a înlocui camioanele în scopul transportului rutier de mărfuri. Este important să se asigure că , în cazurile în care vehiculele agricole sunt utilizate astfel, acestea sunt tratate idem camioanelor în ceea ce priveşte ITP.

Amendamentul 9

Propunere de regulament

Considerentul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9)

Autovehiculele istorice, fiind considerate reprezentante ale epocii în care au fost construite şi circulând foarte rar pe drumurile publice, ar trebui să beneficieze de extinderea perioadei dintre inspecţii, însă acest aspect rămâne la latitudinea statelor membre. Tot statelor membre ar trebui să le revină activitatea de reglementare a inspecţiei tehnice auto la alte tipuri de vehicule specializate.

(9)

Autovehiculele de epocă sunt reprezentative pentru epoca în care au fost construite , sunt menţinute într-o condiţie care să respecte adevărul istoric şi sunt folosite rar ca vehicule obişnuite. Extinderea perioadei dintre inspecţiile tehnice auto sau reglementarea regimului de inspecţii tehnice auto în ceea ce priveşte aceste vehicule ar trebui să rămână la latitudinea statelor membre. Tot statelor membre ar trebui să le revină activitatea de reglementare a inspecţiei tehnice auto la alte tipuri de vehicule specializate.

Amendamentul 10

Propunere de regulament

Considerentul 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(10)

ITP este o activitate suverană şi , ca atare, trebuie realizată de statele membre sau de organisme însărcinate de statele membre , sub supravegherea acestora. Statele membre trebuie să rămână responsabile de ITP în orice situaţie, chiar şi atunci când sistemul naţional permite autorizarea organismelor private (inclusiv a celor implicate în activităţile de reparaţie).

(10)

ITP este o activitate suverană şi , ca atare, ar trebui realizată de statul membru în cauză sau de organisme publice însărcinate de stat în acest sens sau de organizaţii sau instituţii desemnate şi supravegheate direct de stat, inclusiv organizaţii private autorizate corespunzător. În mod special, atunci când instituţiile însărcinate cu inspecţia tehnică auto se ocupă, în acelaşi timp, şi cu repararea autovehiculelor, statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru a asigura obiectivitatea şi nivelul înalt de calitate ale inspecţiei.

Amendamentul 11

Propunere de regulament

Considerentul 10 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(10a)

Pentru a aplica mai bine principiul liberei circulaţii în cadrul Uniunii, certificatul ITP emis în statul membru de înmatriculare original ar trebui să fie recunoscut pe bază de reciprocitate în toate statele membre la reînmatriculare.

Amendamentul 12

Propunere de regulament

Considerentul 10 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(10b)

Atunci când există elemente care dovedesc că s-a realizat o armonizare suficientă a inspecţiilor tehnice auto, ar trebui să se instituie dispoziţii pentru recunoaşterea reciprocă deplină a certificatelor ITP în întreaga Uniune.

Amendamentul 13

Propunere de regulament

Considerentul 11

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(11)

Pentru inspecţia vehiculelor şi în special pentru componentele electronice de siguranţă, este esenţial să fie disponibile specificaţiile tehnice ale fiecărui vehicul. Prin urmare, constructorii de autovehicule trebuie să asigure, pe lângă setul complet de date vizate de certificatul de conformitate (CC), şi accesul la datele necesare pentru verificarea funcţionalităţii componentelor de siguranţă şi cu efect asupra mediului. Dispoziţiile privind accesul la informaţiile despre reparaţii şi întreţinere trebuie aplicate similar în acest scop, permiţând centrelor de inspecţie să aibă acces la elementele informative necesare pentru ITP. Acest lucru este vital, în special pentru sistemele comandate electronic, şi trebuie să acopere toate elementele care au fost instalate de constructor.

(11)

Pentru inspecţia vehiculelor şi în special pentru componentele electronice de siguranţă, este esenţial să fie disponibile specificaţiile tehnice ale fiecărui vehicul. Prin urmare, constructorii de autovehicule trebuie să asigure, pe lângă setul complet de date vizate de certificatul de conformitate (CC), şi accesul la datele necesare pentru verificarea funcţionalităţii sistemelor de siguranţă şi cu efect asupra mediului. Datele ar trebui să includă detaliile care permit monitorizarea funcţionalităţii sistemelor de siguranţă ale vehiculului de o manieră care să permită inspectarea lor într-un mediu ITP, astfel încât să se obţină o rată de aprobare sau respingere previzibilă.

Amendamentul 14

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12)

Pentru a se obţine o înaltă calitate a inspecţiilor pe întreg teritoriul Uniunii, atât echipamentele utilizate la ITP, cât şi întreţinerea şi calibrarea lor trebuie specificate la nivelul Uniunii.

(12)

Pentru a se obţine o înaltă calitate a inspecţiilor pe întreg teritoriul Uniunii, atât echipamentele utilizate la ITP, cât şi întreţinerea şi calibrarea lor trebuie specificate la nivelul Uniunii. Ar trebui create stimulente pentru inovaţii în ceea ce priveşte sistemele, procedurile şi echipamentele de inspecţie, permiţând reducerea în continuare a costurilor şi maximizarea beneficiilor.

Amendamentul 15

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13)

Inspectorii, atunci când efectuează inspecţii tehnice, trebuie să acţioneze independent şi să nu se afle într-o situaţie de conflict de interese. Aşadar, rezultatele ITP nu trebuie să aibă legătură cu salariul şi nici cu alte beneficii de ordin economic sau personal.

(13)

Inspectorii, atunci când efectuează inspecţii tehnice, trebuie să acţioneze independent şi să nu se afle într-o situaţie de conflict de interese. Statele membre se asigură că evaluarea este efectuată în mod corespunzător şi acordă o atenţie deosebită obiectivităţii acesteia.

Amendamentul 16

Propunere de regulament

Considerentul 13 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(13a)

Calitatea şi imparţialitatea centrelor de inspecţie tehnică auto sunt esenţiale pentru a atinge obiectivul de creştere a siguranţei rutiere. De aceea, centrele de inspecţie tehnică auto ar trebui, de exemplu, să îndeplinească cerinţele minime aferente standardului ISO/CEI 17020 privind criteriile generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecţii.

Amendamentul 17

Propunere de regulament

Considerentul 14

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(14)

Rezultatele unei inspecţii nu pot fi modificate în scopuri comerciale. Ele pot fi modificate de organismul de supraveghere numai dacă se constată că sunt flagrant incorecte.

(14)

Rezultatele unei inspecţii nu pot fi modificate în scopuri comerciale. Ele pot fi modificate de organismul de supraveghere numai dacă se constată că sunt flagrant incorecte , fiind sancţionat în mod corespunzător organismul care a eliberat certificatul .

Amendamentul 18

Propunere de regulament

Considerentul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(15)

O calitate înaltă a ITP necesită un nivel înalt de abilităţi şi competenţe ale personalului care efectuează inspecţiile. Trebuie să se introducă un sistem de formare care să cuprindă, pe lângă formarea iniţială, formări ulterioare periodice cu scopul reîmprospătării cunoştinţelor. Trebuie definită o perioadă de tranziţie care să permită o trecere lină a personalului de inspecţie existent în sistemul de formare periodică.

(15)

O calitate înaltă a ITP necesită un nivel înalt de abilităţi şi competenţe ale personalului care efectuează inspecţiile. Trebuie să se introducă un sistem de formare care să cuprindă, pe lângă formarea iniţială, formări ulterioare periodice cu scopul reîmprospătării cunoştinţelor. Trebuie definită o perioadă de tranziţie care să permită o trecere lină a personalului de inspecţie existent în sistemul de formare periodică. Statelor membre care impun deja norme mai stricte în ceea ce priveşte cerinţele aferente formării, competenţelor şi testării decât cerinţele minime ar trebui să li se permită să menţină aceste standarde superioare

Amendamentul 19

Propunere de regulament

Considerentul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(17)

Frecvenţa inspecţiilor trebuie adaptată în funcţie de tipul vehiculului şi de kilometrajul acestuia . Riscul ca un vehicul să aibă defecţiuni creşte odată cu vechimea acestuia şi cu numărul de kilometri parcurşi, în special în cazul utilizării intense . Prin urmare, este oportun să se crească frecvenţa inspecţiilor la vehiculele mai vechi şi la cele cu un număr mare de kilometri parcurşi .

(17)

Frecvenţa inspecţiilor trebuie adaptată în funcţie de tipul vehiculului. Riscul ca un vehicul să aibă defecţiuni creşte odată cu vechimea acestuia. Prin urmare, este oportun să se realizeze inspecţii mai frecvente la vehiculele mai vechi.

Amendamentul 20

Propunere de regulament

Considerentul 19

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(19)

Inspecţiile tehnice auto trebuie să includă toate elementele relevante pentru modelul, construcţia şi echipamentele specifice ale vehiculului supus inspecţiei. Printre aceste elemente şi ţinând cont de starea actuală a tehnologiei auto, în lista elementelor supuse inspecţiei trebuie să figureze şi sistemele electronice moderne. Pentru a obţine o armonizare suplimentară a inspecţiilor tehnice auto, trebuie introduse metode de control pentru fiecare dintre elementele supuse inspecţiei.

(19)

Inspecţiile tehnice auto trebuie să includă toate elementele relevante pentru modelul, construcţia şi echipamentele specifice ale vehiculului supus inspecţiei. Aceste elemente ar trebui actualizate pentru a ţine cont de evoluţia cercetării şi de progresul tehnic în domeniul siguranţei vehiculelor. Jantele non-standard montate pe punţi non-standard, ar trebui tratate ca element de siguranţă esenţial şi ar trebui, prin urmare, să fie incluse în inspecţia tehnică. Printre aceste elemente şi ţinând cont de starea actuală a tehnologiei auto, în lista elementelor supuse inspecţiei trebuie să figureze şi sistemele electronice moderne. Pentru a obţine o armonizare suplimentară a inspecţiilor tehnice auto, trebuie introduse metode de control pentru fiecare dintre elementele supuse inspecţiei.

Amendamentul 21

Propunere de regulament

Considerentul 20 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(20a)

Standardele de inspecţie tehnică ar trebui stabilite la un nivel minim comun ridicat, aplicabil la nivelul întregii Uniuni, care să permită statelor membre care deja au un nivel al inspecţiilor tehnice mai înalt decât cel cerut de prezentul regulament să-şi menţină standardele mai ridicate şi să le adapteze la progresul tehnic, dacă este cazul.

Amendamentul 22

Propunere de regulament

Considerentul 21

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(21)

Deţinătorul certificatului de înmatriculare al vehiculului supus unei ITP în decursul căreia se constată existenţa unor defecţiuni , mai ales dacă acestea periclitează siguranţa rutieră, trebuie să le remedieze de urgenţă . În cazul defecţiunilor periculoase, trebuie să se retragă certificatul de înmatriculare până la remedierea totală a acestora.

(21)

Deţinătorul certificatului de înmatriculare al vehiculului supus unei ITP în decursul căreia se constată existenţa unor defecţiuni , mai ales dacă acestea periclitează siguranţa rutieră, ar trebui să le remedieze de urgenţă . În cazul defecţiunilor periculoase, ar trebui ca vehiculul să nu mai circule pe drumurile publice până la remedierea totală a acestora.

Amendamentul 23

Propunere de regulament

Considerentul 22

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(22)

După fiecare inspecţie se eliberează un certificat ITP care trebuie să cuprindă, printre altele, informaţii legate de identitatea vehiculului şi de rezultatele inspecţiei. Statele membre trebuie integreze/colecteze şi să păstreze aceste informaţii într-o bază de date , în vederea unei monitorizări ulterioare corespunzătoare a acestor inspecţii .

(22)

Pentru a asigura luarea măsurilor corespunzătoare în urma rezultatelor inspecţiilor, după fiecare inspecţie ar trebui să se elibereze un certificat ITP , creat şi în format electronic, care ar trebui să conţină informaţii la fel de detaliate în privinţa identităţii vehiculului şi a rezultatelor inspecţiei ca şi cele din certificatul ITP original. În plus, statele membre ar trebui colecteze şi să păstreze aceste informaţii într-o bază de date centralizată pentru a garanta verificarea cu uşurinţă a autenticităţii rezultatelor inspecţiilor tehnice periodice .

Amendamentul 24

Propunere de regulament

Considerentul 22 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(22a)

Cum unele state membre nu impun înmatricularea anumitor categorii de vehicule, precum remorcile uşoare, informaţiile privind rezultatul pozitiv al unei inspecţii tehnice ar trebui să fie puse la dispoziţie prin afişarea unei dovezi a inspecţiei la vedere, pe vehicul.

Amendamentul 25

Propunere de regulament

Considerentul 23

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(23)

Se estimează că fraudarea odometrului afectează între 5 % şi 12 % din maşinile uzate vândute, fapt care determină un cost societal foarte mare, care se ridică la mai multe miliarde de euro anual şi o evaluare incorectă a capacităţii de a participa la trafic a unui vehicul. Pentru a combate fraudele legate de odometru, înregistrarea kilometrajului în certificatul ITP, împreună cu obligaţia de a prezenta certificatul ITP anterior, ar facilita depistarea măsluirii sau manipulării kilometrajului. De asemenea, fraudarea odometrului ar trebui considerată în mod mai sistematic drept contravenţie pasibilă de sancţiune .

(23)

Se estimează că fraudarea odometrului afectează între 5 % şi 12 % dintre maşinile uzate vândute în propria ţară , în timp ce în cazul vânzărilor transfrontaliere acest procentaj este mult mai ridicat, fapt care determină un cost foarte mare pentru societate , care se ridică la mai multe miliarde de euro anual şi o evaluare incorectă a capacităţii de a participa la trafic a unui vehicul. Pentru a combate fraudele legate de odometru, înregistrarea kilometrajului în certificatul ITP, împreună cu obligaţia de a prezenta certificatul ITP anterior, ar facilita depistarea măsluirii sau manipulării kilometrajului. Crearea unei platforme electronice de informaţii privind vehiculele care protejează datele cu caracter personal şi care să cuprindă odometrele şi accidentele grave în care au fost implicate vehiculele pe tot cuprinsul duratei lor de viaţă ar contribui, de asemenea, la prevenirea manipulărilor şi la accesibilitatea informaţiilor importante. În plus, fraudarea odometrului ar trebui considerată în mod mai sistematic drept contravenţie pasibilă de sancţiune .

Amendamentul 26

Propunere de regulament

Considerentul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25)

Inspecţia tehnică este o componentă a unui sistem de reglementare mai amplu, la care vehiculele participă pe toată durata ciclului lor de viaţă, de la omologare, trecând prin înmatriculare şi inspecţii tehnice, până la casare. Dezvoltarea şi interconectarea bazelor de date electronice naţionale cu cele ale constructorilor ar trebui să contribuie, în principiu, la îmbunătăţirea eficienţei întregului lanţ administrativ şi la reducerea costurilor şi a poverilor administrative. În acest scop, Comisia trebuie să efectueze un studiu privind fezabilitatea, costurile şi beneficiile instituirii unei platforme electronice europene care să conţină informaţiile despre vehicule.

(25)

Inspecţia tehnică este o componentă a unui sistem de reglementare mai amplu, la care vehiculele participă pe toată durata ciclului lor de viaţă, de la omologare, trecând prin înmatriculare şi inspecţii tehnice, până la casare. Dezvoltarea şi interconectarea bazelor de date electronice naţionale cu cele ale constructorilor ar contribui la îmbunătăţirea eficienţei întregului lanţ administrativ şi la reducerea costurilor şi a poverilor administrative.

Amendamentul 27

Propunere de regulament

Considerentul 25 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(25a)

Întrucât obiectivul prezentului regulament ar trebui să fie încurajarea continuării armonizării şi a standardizării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, care ar trebui să ducă, în cele din urmă, la crearea unei pieţe unice pentru inspecţia tehnică periodică din Uniune, cu un sistem de recunoaştere reciprocă a certificatelor ITP, care să permită inspecţia vehiculelor în oricare stat membru, Comisia ar trebui să elaboreze un raport privind progresele înregistrate în procesul de armonizare în vederea determinării momentului în care o astfel de recunoaştere reciprocă ar putea fi instituită.

Amendamentul 28

Propunere de regulament

Considerentul 26

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(26)

Pentru a completa prezentul regulament cu detalii tehnice, competenţa de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene trebuie delegată Comisiei, pentru a se ţine cont, dacă este cazul, de evoluţia legislaţiei europene în materie de omologare de tip faţă de categoriile de vehicule, precum şi de necesitatea actualizării anexelor în funcţie de cele mai recente progrese tehnice. Este deosebit de important ca, pe parcursul activităţilor pregătitoare, Comisia să desfăşoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experţi. Atunci când pregăteşte şi elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, la timp şi adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European şi către Consiliu.

(26)

Pentru a actualiza prezentul regulament, competenţa de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ar trebui delegată Comisiei, pentru a se ţine cont, dacă este cazul, de evoluţia legislaţiei europene în materie de omologare de tip faţă de categoriile de vehicule, precum şi de necesitatea actualizării anexelor în funcţie de cele mai recente progrese tehnice. Este deosebit de important ca, pe parcursul activităţilor pregătitoare, Comisia să desfăşoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experţi. Atunci când pregăteşte şi elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, la timp şi adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European şi către Consiliu.

Amendamentul 29

Propunere de regulament

Considerentul 29

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(29)

Dat fiind că obiectivul prezentului regulament, şi anume crearea unor cerinţe şi norme comune minime privind efectuarea ITP la vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii, nu poate fi realizat în mod suficient de statele membre şi ar putea fi, aşadar, mai bine realizat la nivelul Uniunii, Comisia poate lua măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii enunţat la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este enunţat la respectivul articol, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar în vederea atingerii acestui obiectiv.

(29)

Dat fiind că obiectivul prezentului regulament, şi anume crearea unor cerinţe şi norme comune minime privind efectuarea ITP la vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii, nu poate fi realizat în mod suficient de statele membre şi ar putea fi, aşadar, mai bine realizat la nivelul Uniunii, Comisia poate lua măsuri în conformitate cu principiul subsidiarităţii enunţat la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporţionalităţii, astfel cum este enunţat la respectivul articol, prezentul regulament nu depăşeşte ceea ce este necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. Statele membre pot decide stabilirea de cerinţe mai stricte decât standardele minime.

Amendamentul 30

Propunere de regulament

Articolul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Prezentul regulament instituie sistemul de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor.

Prezentul regulament instituie sistemul de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor , aplicat pe baza unor cerinţe şi standarde tehnice minime, cu scopul de a asigura un nivel înalt de siguranţă rutieră şi de protecţie a mediului .

Amendamentul 31

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

autovehicule cu cel puţin patru roţi, utilizate pentru transportul de pasageri , care au, în afara scaunului conducătorului auto, cel mult opt locuri pe scaune – categoria M1;

autovehicule concepute şi construite în principal pentru transportul persoanelor şi al bagajelor lor , care au, în afara scaunului conducătorului auto, cel mult opt locuri pe scaune – categoria M1;

Amendamentul 32

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

autovehicule utilizate pentru transportul de pasageri , care au, în afara scaunului conducătorului auto, mai mult de opt locuri – categoriile M2 şi M3;

autovehicule concepute şi construite în principal pentru transportul persoanelor şi al bagajelor lor , care au, în afara scaunului conducătorului auto, mai mult de opt locuri pe scaune – categoriile M2 şi M3;

Amendamentul 33

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

autovehicule cu cel puţin patru roţi, utilizate de obicei pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă admisibilă care nu depăşeşte 3,5 t – categoria N1;

autovehicule concepute şi construite în principal pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 t – categoria N1;

Amendamentul 34

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

autovehicule utilizate pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă admisibilă care depăşeşte 3,5 t – categoriile N2 şi N3;

autovehicule concepute şi construite în principal pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care depăşeşte 3,5 t – categoriile N2 şi N3;

Amendamentul 35

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

remorci şi semiremorci cu o masă maximă admisibilă de 3,5 t – categoriile O1 şi O2;

remorci concepute şi construite pentru transportul de mărfuri sau de persoane, precum şi pentru cazarea de persoane, cu o masă maximă mai mare de 750 kg, dar care nu depăşeşte 3,5 t – categoria O2;

Amendamentul 36

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 6

Textul propus de Comisie

Amendamentul

remorci şi semiremorci cu o masă maximă admisibilă mai mare de 3,5 t – categoriile O3 şi O4;

remorci concepute şi construite pentru transportul de mărfuri sau de persoane, precum şi pentru cazarea de persoane, cu o masă maximă mai mare de 3,5 t – categoriile O3 şi O4;

Amendamentul 117/1

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuța 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

bicicluri sau tricicluri – categoriile L1e, L2e, L3e, L4e, L5e , L6e și L7e;

începând cu 1 ianuarie 2016, bicicluri sau tricicluri – categoriile L3e, L4e, L5e și L7e;

Amendamentul 38

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – liniuţa 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

tractoare cu roţi , cu viteza maximă de proiectare mai mare de 40 km/h – categoria T5 .

tractoare cu roţi din categoria T5 , utilizate în principal pe drumurile publice, cu viteza maximă prin construcţie mai mare de 40 km/h .

Amendamentul 39

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a)     În plus, statul membru poate extinde obligaţia efectuării periodice a ITP la alte grupe de vehicule. Statele membre informează Comisia în legătură cu orice decizie de prelungire pe care o adoptă, motivând decizia respectivă.

Amendamentul 117/2

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1b)     Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2018 următoarelor categorii de vehicule, cu excepția cazului în care Comisia demonstrează în raportul întocmit în temeiul articolului 18a că o asemenea măsură ar fi ineficientă:

 

bicicluri sau tricicluri – categoriile L1e, L2e și L6e;

Amendamentul 40

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – liniuţa 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

vehiculelor care aparţin forţelor armate, serviciilor de pompieri, serviciilor de protecţie civilă şi serviciilor de urgenţă sau echipelor de salvare;

vehiculelor utilizate de forţele armate, serviciile de pompieri, serviciile de protecţie civilă şi serviciile de urgenţă sau echipele de salvare;

Amendamentul 41

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – liniuţa 4 a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

remorci din categoria O2 cu o masă maximă care nu depăşeşte 2,0 tone, fără a include însă remorcile din categoria O2 de tipul rulotelor.

Amendamentul 42

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5.

„bicicluri sau tricicluri” înseamnă orice autovehicul pe două roţi, cu sau fără ataş, tricicluri sau cvadricicluri;

eliminat

Amendamentul 43

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 7

Textul propus de Comisie

Amendamentul

7.

„vehicul de epocă” înseamnă orice vehicul care îndeplineşte toate condiţiile următoare :

7.

„vehicul de epocă” înseamnă orice vehicul care este considerat ca atare de statul membru de înmatriculare sau de unul dintre organismele sale de autorizare desemnate şi care îndeplineşte toate condiţiile de mai jos :

 

a fost fabricat în urmă cu minimum 30 de ani;

 

a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu minimum 30 de ani,

 

este întreţinut prin utilizarea unor piese de schimb care reproduc componentele istorice ale vehiculului ;

 

tipul său specific, astfel cum este definit de actele legislative ale Uniunii în materie de omologare de tip, nu se mai află în producţie ;

 

nu a suferit nicio modificare a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale precum motorul, frânele, direcţia ori suspensiile şi

 

este păstrat şi întreţinut într-o stare corectă din punct de vedere istoric şi, ca atare, nu a suferit modificări majore ale caracteristicilor tehnice;

 

are aspectul exterior nemodificat.

 

Amendamentul 44

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

9.

„inspecţie tehnică auto” înseamnă o verificare a faptului că piesele şi componentele unui vehicul respectă caracteristicile de siguranţă şi de mediu pe care le prezentau la momentul omologării, al primei înmatriculări sau al punerii în circulaţie ori la momentul postechipării;

9.

„inspecţie tehnică auto” înseamnă o verificare efectuată pentru a garanta că un vehicul poate fi utilizat pe drumurile publice în condiţii de siguranţă şi că respectă caracteristicile de siguranţă şi de mediu cerute la momentul omologării, al primei înmatriculări sau al punerii în circulaţie ori la momentul postechipării;

Amendamentul 45

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

13.

„inspector” înseamnă o persoană autorizată de un stat membru să efectueze ITP într-un centru de inspecţie sau în numele unei autorităţi competente;

13.

inspector” înseamnă o persoană autorizată de un stat membru sau de autoritatea competentă a acestuia să efectueze ITP într-un centru de inspecţie sau în numele unei autorităţi competente;

Amendamentul 46

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   ITP se efectuează numai de către autoritatea competentă a unui stat membru sau de către centrele de inspecţie autorizate de statele membre .

(2)   ITP se efectuează în principiu într-un stat membru numai de către autoritatea competentă a statului membru respectiv sau de către un organism public abilitat de stat în acest sens sau de către organisme sau entităţi desemnate şi supravegheate de stat, inclusiv organisme private autorizate.

Amendamentul 47

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)   Constructorii de vehicule trebuie să ofere centrelor de inspecţie sau, dacă este cazul, autorităţii competente, acces la informaţiile tehnice necesare pentru ITP, după cum se stabileşte în anexa I. Comisia trebuie să adopte norme detaliate privind procedurile de acces la informaţiile tehnice din anexa I, în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 16 alineatul (2),

(3)   Constructorii de vehicule oferă gratuit centrelor de inspecţie şi fabricanţilor de echipamente de inspecţie sau, dacă este cazul, autorităţii competente, acces la informaţiile tehnice necesare pentru ITP, după cum se stabileşte în anexa I. În cazul fabricanţilor de echipamente de inspecţie, aceste informaţii includ informaţiile necesare pentru a permite echipamentelor de testare să fie utilizate pentru a face o evaluare de tipul „aprobat/respins” a funcţionalităţii sistemelor de control electronic ale vehiculului. Comisia adoptă norme detaliate privind procedurile de acces la informaţiile tehnice din anexa I şi examinează fezabilitatea unui punct unic de acces , în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 16 alineatul (2).

Amendamentul 48

Propunere de regulament

Capitolul 3 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

CERINŢE PRIVIND ITP

CERINŢE MINIME PRIVIND ITP

Amendamentul 50

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 – liniuţa 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

vehiculele din categoriile M1, N1 şi O2: la patru ani de la data la care vehiculul a fost înmatriculat pentru prima dată; apoi, o dată la doi ani şi după aceea anual ;

vehiculele din categoriile M1, N1 şi O2: la patru ani de la data la care vehiculul a fost înmatriculat pentru prima dată; apoi, o dată la doi ani;

Amendamentul 51

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 – liniuţa 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

vehiculele din categoria M1 înmatriculate ca taxi sau ambulanţă, vehiculele din categoriile M2, M3, N2, N3 , T5 , O3 şi O4: la un an de la data la care vehiculul a fost folosit prima dată şi ulterior, anual.

vehiculele din categoria M1 înmatriculate ca taxi sau ambulanţă, vehiculele din categoriile M2, M3, N2, N3, O3 şi O4: la un an de la data la care vehiculul a fost folosit prima dată şi ulterior, anual.

Amendamentul 52

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 – liniuţa 3 a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Vehiculele din categoria T5 utilizate în special pe drumurile publice: la un an de la data la care vehiculul a fost folosit prima dată şi ulterior, anual.

Amendamentul 53

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 – liniuţa 3 b (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Alte categorii de vehicule: la intervale definite de statul membru de înmatriculare.

Amendamentul 54

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a)     Fiecare stat membru are libertatea de a sprijini efectuarea de ITP dacă proprietarul vehiculului decide reducerea la un an a intervalului dintre inspecţii. Perioada acordării sprijinului începe cel mai devreme din momentul împlinirii a 10 ani de la prima înmatriculare a vehiculului.

Amendamentul 55

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1b)     Un stat membru poate solicita ca vehiculele din orice clasă înmatriculate pe teritoriul său să fie supuse unor inspecţii tehnice periodice mai frecvente.

Amendamentul 56

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)     Dacă un vehicul din categoria M1 sau N1 atinge sau depăşeşte un kilometraj de 160 000 km la prima ITP de după prima înmatriculare, trebuie supus ulterior unei ITP anuale.

eliminat

Amendamentul 57

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)   Deţinătorul certificatului de înmatriculare poate solicita centrului de inspecţie sau, dacă este cazul, autorităţii competente să efectueze ITP în timpul unei perioade care începe la începutul lunii care precede luna datei de aniversare menţionate la alineatul (1) şi se încheie la sfârşitul celei de-a doua luni care urmează acestei date, fără ca acest lucru să afecteze data următoarei ITP.

(3)   Deţinătorul certificatului de înmatriculare poate solicita centrului de inspecţie sau, dacă este cazul, autorităţii competente sau organismelor sau instituţiilor certificate şi supervizate de stat, să efectueze ITP în timpul unei perioade care începe la începutul lunii care precede luna datei de aniversare menţionate la alineatul (1) şi se încheie la sfârşitul celei de-a doua luni care urmează acestei date, fără ca acest lucru să afecteze data următoarei ITP.

Amendamentul 58

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 4 – liniuţa 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

în cazul schimbării deţinătorului certificatului de înmatriculare al vehiculului.

eliminat

Amendamentul 59

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 4 – liniuţa 3 a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

atunci când vehiculul a ajuns la un kilometraj de 160 000 km.

Amendamentul 60

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1)   ITP acoperă domeniile menţionate în anexa II la punctul 2.

(1)   ITP acoperă cel puţin domeniile menţionate în anexa II la punctul 2.

Amendamentul 61

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   Pentru fiecare domeniu menţionat la alineatul (1), autorităţile competente din statele membre sau centrele de inspecţie efectuează o ITP care acoperă cel puţin elementele şi utilizează metoda aplicabilă inspectării acelor elemente, după cum se precizează în anexa II la punctul 3.

(2)   Pentru fiecare domeniu menţionat la alineatul (1), autorităţile competente din statele membre sau centrele de inspecţie efectuează o ITP care acoperă cel puţin elementele şi utilizează metoda aplicabilă pentru inspectarea acelor elemente, după cum se precizează la punctul 3 din anexa II, sau o metodă alternativă echivalentă aprobată de o autoritate competentă .

Amendamentul 62

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1)   Centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă care a efectuat ITP la un vehicul eliberează un certificat ITP acelui vehicul, conţinând cel puţin elementele prevăzute în anexa IV.

(1)   Centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă care a efectuat ITP la un vehicul eliberează un certificat ITP acelui vehicul , care trebuie să fie diponibil şi în format electronic, conţinând cel puţin elementele prevăzute în anexa IV. În acest scop, Comisia elaborează o formă standard la nivelul Uniunii Europene a inspecţiilor tehnice periodice.

Amendamentul 63

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   Centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă furnizează certificatul ITP persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie sau, în cazul certificatelor ITP electronice , o copie certificată a acestui certificat, în format imprimat .

(2)    Imediat ce inspecţia este încheiată în mod satisfăcător, centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă furnizează certificatul ITP persoanei care prezintă vehiculul la inspecţie sau, în cazul în care certificatul este în formă electronică , îi furnizează o versiune imprimată a acestuia .

Amendamentul 64

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a)     În cazul în care se primeşte o cerere de reînmatriculare a unui vehicul, iar vehiculul provine din alt stat membru, autorităţile de înmatriculare recunosc certificatul ITP după ce verifică validitatea sa în momentul reînmatriculării. Recunoaşterea acoperă aceeaşi perioadă ca cea stabilită în certificatul original, cu excepţia cazului în care perioada de valabilitate iniţială este mai mare decât durata maximă legală în statul membru în care este reînmatriculat vehiculul. În acest caz, valabilitatea este redusă şi calculată de la data la care a fost certificatul ITP iniţial al vehiculului. Înaintea datei de intrare în vigoare a prezentului regulament, statele membre îşi comunică formatul certificatului ITP recunoscut de autorităţile lor competente, precum şi instrucţiunile privind modalitatea de verificare a autenticităţii acestuia.

Amendamentul 65

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4)   În scopul verificării odometrului şi dacă această informaţie nu a fost comunicată electronic după ITP anterioară, inspectorul solicită persoanei care aduce vehiculul la inspecţie să prezinte certificatul emis cu ocazia ITP anterioare.

(4)   În scopul verificării odometrului dacă vehiculul este echipat cu un asemenea echipament, şi, dacă această informaţie nu a fost comunicată electronic după ITP anterioară, inspectorul solicită persoanei care aduce vehiculul la inspecţie să prezinte certificatul emis cu ocazia ITP anterioare , dacă certificatul nu a fost eliberat în format electronic .

Amendamentul 66

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5)   Rezultatele ITP se notifică autorităţii de înmatriculare a autovehiculului. Notificarea conţine informaţiile menţionate în certificatul ITP.

(5)   Rezultatele ITP se notifică fără întârziere pe cale electronică autorităţii de înmatriculare a vehiculului. Notificarea conţine informaţiile menţionate în certificatul ITP.

Amendamentul 67

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   În cazul deficienţelor majore, autoritatea competentă decide asupra condiţiilor în care un vehicul poate fi utilizat înainte de reefectuarea ITP. Se realizează o nouă ITP în termen de şase săptămâni de la ITP iniţială.

(2)   În cazul deficienţelor majore, autoritatea competentă naţională poate decide asupra condiţiilor în care un vehicul poate fi utilizat înainte de reefectuarea ITP. Se realizează o nouă ITP în termen de şase săptămâni de la ITP iniţială.

Amendamentul 68

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)   În cazul deficienţelor periculoase, vehiculului nu i se permite să circule pe drumuri publice şi certificatul de înmatriculare se retrage în conformitate cu articolul 3a din Directiva XXX a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului privind documentele de înmatriculare pentru vehicule până la remedierea deficienţelor şi la emiterea unui nou certificat ITP în care se atestă capacitatea vehiculului de a circula pe drumurile publice .

(3)   În cazul deficienţelor periculoase, statul membru sau autoritatea competentă poate interzice sau restricţiona utilizarea vehiculului până la remedierea tuturor deficienţelor periculoase .

Amendamentul 69

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă a statului membru care a efectuat ITP la un vehicul înmatriculat pe teritoriul său emite o dovadă fiecărui vehicul care a trecut cu succes o atare inspecţie. Dovada trebuie să indice data următoarei ITP.

Centrul de inspecţie sau, dacă este cazul, autoritatea competentă a statului membru care a efectuat ITP la un vehicul înmatriculat pe teritoriul său emite o dovadă fiecărui vehicul care a trecut cu succes o atare inspecţie. Dovada trebuie să indice data următoarei ITP. Nu trebuie eliberată nicio dovadă a inspecţiei tehnice auto dacă este posibil să se indice în documentul de înregistrare a vehiculului faptul că inspecţia tehnică auto a fost efectuată şi data următoarei inspecţii de acest gen.

Amendamentul 70

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

În cazul în care vehiculul face parte dintr-o categorie de vehicule care nu fac obiectul înmatriculării în statul membru în care au fost puse în folosinţă, dovada inspecţiei se afişează pe vehicul, la vedere.

Amendamentul 71

Propunere de regulament

Articolul 10 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Fiecare stat membru recunoaşte dovada emisă în conformitate cu primul paragraf.

Fiecare stat membru recunoaşte dovada emisă de un alt stat membru în conformitate cu primul paragraf sau o menţiune corespunzătoare în certificatul de înmatriculare al vehiculului, dacă a fost eliberată pentru un vehicul înmatriculat în statul membru respectiv .

Amendamentul 72

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1)   Echipamentele şi infrastructura utilizate la inspecţiile tehnice auto respectă cerinţele tehnice minime stabilite în anexa V.

(1)   Echipamentele şi infrastructura utilizate la inspecţiile tehnice auto respectă cel puţin cerinţele tehnice minime stabilite în anexa V.

Amendamentul 73

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a)     Centrele de inspecţie în care inspectorii realizează inspecţiile tehnice auto sunt autorizate de statul membru sau de autoritatea sa competentă.

Amendamentul 74

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 1 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1b)     În cazul centrelor de inspecţie recunoscute deja de statele membre înaintea intrării în vigoare a prezentului regulament, se impune o reverificare privind îndeplinirea standardelor minime după cel puţin cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul 75

Propunere de regulament

Articolul 11 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a)     Pentru a îndeplini cerinţele minime de management al calităţii, centrele de inspecţie respectă cerinţele statului membru de autorizare. Centrele de inspecţie asigură obiectivitatea şi nivelul înalt de calitate ale inspecţiei vehiculelor.

Amendamentul 76

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1)   ITP se efectuează de către inspectori care îndeplinesc cerinţele minime de competenţă şi formare stabilite în anexa VI.

(1)   ITP se efectuează de către inspectori care îndeplinesc cerinţele minime de competenţă şi formare stabilite în anexa VI. Statele membre pot introduce cerinţe suplimentare în materie de competenţă şi formare.

Amendamentul 77

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a)     Statele membre impun măsuri privind formarea adecvată a inspectorilor, în conformitate cu cerinţele de calificare.

Amendamentul 78

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)    Statele membre eliberează un certificat inspectorilor care îndeplinesc cerinţele minime de competenţă şi formare. Acest certificat conţine cel puţin informaţiile menţionate în anexa VI la punctul 3.

(2)    Autorităţile competente sau, după caz, centrele de formare omologate eliberează un certificat inspectorilor care îndeplinesc cerinţele minime de competenţă şi de formare. Acest certificat conţine cel puţin informaţiile menţionate în anexa VI la punctul 3.

Amendamentul 79

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)   Inspectorii care sunt deja angajaţi de autorităţile competente ale statelor membre sau de un centru de inspecţie la data aplicării prezentului regulament sunt exceptaţi de la cerinţele prevăzute în anexa VI la punctul I. Statele membre eliberează acestor inspectori un certificat de echivalenţă.

(3)   Inspectorii care sunt deja angajaţi sau autorizaţi de autorităţile competente ale statelor membre sau de un centru de inspecţie la data aplicării prezentului regulament sunt exceptaţi de la cerinţele prevăzute în anexa VI la punctul I. Statele membre eliberează acestor inspectori un certificat de echivalenţă.

Amendamentul 80

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a)     O persoană care a efectuat lucrări de reparaţie sau de întreţinere a unui vehicul nu este implicată în calitate de inspector la realizarea unei inspecţii tehnice periodice ulterioare a aceluiaşi vehicul, exceptând situaţia când organismul de supraveghere a atestat posibilitatea garantării unui nivel înalt de obiectivitate. Statele membre pot dispune cerinţe mai stricte în ceea ce priveşte separarea activităţilor.

Amendamentul 81

Propunere de regulament

Articolul 12 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5)   Centrul de inspecție informează persoana care prezintă vehiculul la inspecție cu privire la reparațiile care trebuie efectuate și nu modifică rezultatele inspecției în scopuri comerciale.

(5)   Centrul de inspecţie informează persoana care prezintă vehiculul la inspecţie , respectiv atelierul de reparaţii auto cu privire la deficienţele identificate la vehicul şi nu modifică rezultatele inspecţiei în scopuri comerciale.

Amendamentul 82

Propunere de regulament

Articolul 13 – alineatul 1 – paragraful 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Statele membre se asigură că centrele de inspecţie de pe teritoriul lor sunt supravegheate.

Amendamentul 83

Propunere de regulament

Articolul 13 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   Centrele de inspecție operate direct de o autoritate competentă sunt exceptate de la cerințele referitoare la autorizare și supraveghere.

(2)   Centrele de inspecţie operate direct de o autoritate competentă a unui stat membru sunt exceptate de la cerinţele referitoare la autorizare şi supraveghere.

Amendamentul 84

Propunere de regulament

Articolul 15

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia trebuie să examineze fezabilitatea, costurile şi beneficiile instituirii unei platforme electronice de informaţii privind vehiculele prin intermediul căreia să se schimbe informaţii privind datele legate de ITP între autorităţile competente ale statelor membre responsabile de inspecţia, înmatricularea şi omologarea vehiculelor, centrele de inspecţie şi constructorii de vehicule.

Comisia examinează care este modul cel mai eficient şi eficace de instituire a unei platforme electronice de informaţii privind vehiculele folosind soluţiile IT existente care au fost deja implementate în domeniul schimburilor internaţionale de date, în vederea reducerii la minimum a costurilor şi a evitării suprapunerilor. Se analizează modul optim de realizare a unor legături între sistemele naţionale existente, prin intermediul cărora să se facă schimb de informaţii privind datele legate de inspecţia tehnică şi kilometrajele indicate de odometre între autorităţile competente ale statelor membre responsabile de inspecţia, înmatricularea şi omologarea vehiculelor, centrele de inspecţie , producătorii de echipamente de inspecție şi constructorii de vehicule.

 

Comisia examinează totodată colectarea şi stocarea datelor privind siguranţa deja disponibile în ceea ce priveşte vehiculele implicate în accidente grave. Aceste date ar trebui să conţină cel puţin informaţii legate de elementele de siguranţă înlocuite şi reparate.

 

Aceste informaţii privind trecutul unui vehicul ar trebui să fie puse la dispoziţia inspectorilor care evaluează vehiculele şi, cu păstrarea anonimităţii, a statelor membre pentru a le ajuta să planifice şi să aplice măsuri menite să sporească siguranţa rutieră, precum şi la dispoziţia deţinătorului certificatului de înmatriculare sau a proprietarului vehiculului.

Pe baza examinării, Comisia trebuie să înainteze şi să evalueze diverse opţiuni strategice, inclusiv posibilitatea de eliminare a cerinţei referitoare la dovada inspecţiei, prevăzută la articolul 10. În termen de doi ani de la data aplicării prezentului regulament, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European şi Consiliului rezultatele examinării, însoţite de o propunere legislativă, dacă este cazul.

Pe baza examinării, Comisia înaintează şi evaluează diverse opţiuni strategice, inclusiv posibilitatea de eliminare a cerinţei referitoare la dovada inspecţiei, prevăzută la articolul 10 , şi crearea unui sistem de schimb de informaţii între statele membre, în cazul vânzărilor transfrontaliere de vehicule, cu privire la kilometrajele vehiculelor respective şi la accidentele grave suferite de acestea în cursul exploatării lor . În termen de doi ani de la data aplicării prezentului regulament, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului rezultatele examinării, însoțite de o propunere legislativă, dacă este cazul.

Amendamentul 85

Propunere de regulament

Articolul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Se conferă Comisiei competenţa de a adopta acte delegate, în conformitate cu dispoziţiile de la articolul 19 , în următoarele scopuri:

Se conferă Comisiei competenţa de a adopta acte delegate în conformitate cu articolul 18 , cu scopul de a actualiza următoarele :

a actualiza articolul 2 alineatul (1) și articolul 5 alineatele (1) și (2), după caz, pentru a ține seama de modificările aduse categoriilor de vehicule, generate de modificarea textelor legislative menționate la articolul 3 alineatul (1) ;

(a)

categoriile de vehicule de la articolul 2 alineatul (1) și articolul 5 alineatele (1) și (2), după caz, în cazul în care se aduc modificări categoriilor de vehicule, generate de modificarea textelor legislative privind omologarea de tip menționate la articolul 2 alineatul (1), fără a afecta amploarea sau frecvenţa inspecţiilor ;

a actualiza anexelor din perspectiva evoluțiilor de ordin tehnic sau cu scopul de a ține seama de modificarea legislației internaționale sau a Uniunii.

 

 

(b)

anexa II punctul 3 în ceea ce priveşte metodele de inspecţie şi motivele respingerii şi anexa V în cazul disponibilităţii unor metode de inspecţie mai eficiente şi mai eficace, precum şi anexa I în cazul în care sunt necesare informaţii suplimentare pentru efectuarea ITP;

 

(c)

anexa II punctul 3, în ceea ce priveşte lista elementelor supuse inspecţiei, metodele de inspecţie şi motivele respingerii, anexa III în ceea ce priveşte evaluarea deficienţelor şi anexa V, pentru a le adapta la evoluţia legislaţiei Uniunii privind siguranţa şi mediul, precum si anexa I în cazul în care sunt necesare informaţii suplimentare pentru efectuarea ITP.

Amendamentul 86

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)    Delegarea competenței menționate la articolul 17 se acordă pe durată nedeterminată, începând de la [data intrării în vigoare a prezentului regulament].

(2)    Competenţa de a adopta acte delegate prevăzută la articolul 17 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani, începând de la [data intrării în vigoare a prezentului regulament]. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competenţe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competenţe se prelungeşte tacit cu perioade de timp identice, cu excepţia cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

Amendamentul 87

Propunere de regulament

Articolul 18 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 18a

 

Raportarea cu privire la vehiculele cu două sau trei roţi

 

Până cel târziu la data de [trei ani de la data publicării prezentului regulament], Comisia transmite Parlamentului European şi Consiliului un raport privind includerea vehiculelor cu două sau trei roţi în domeniul de aplicare al prezentului regulament. În raport se evaluează siguranţa rutieră din Uniune în cazul acestei categorii de vehicule. În special, Comisia compară situaţia siguranţei rutiere în cazul acestei categorii de vehicule din statele membre care efectuează ITP pentru această categorie de vehicule şi din acele state membre care nu supun inspecţiei această categorie de vehicule, pentru a determina dacă ITP efectuată în cazul vehiculelor cu două sau trei roţi este proporţională cu obiectivele stabilite pentru siguranţa rutieră. Raportul este însoţit, după caz, de propuneri legislative.

Amendamentul 110

Propunere de regulament

Articolul 18 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 18b

 

Raportarea

 

Până cel târziu la data de [cinci ani de la data publicării prezentului regulament], Comisia transmite Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament și efectele acestuia, în special în ceea ce privește frecvența cu care se realizează inspecția, gradul de armonizare a inspecțiilor tehnice periodice și eficiența dispozițiilor privind recunoașterea reciprocă a certificatelor ITP în cazul înmatriculării vehiculelor care provin din alt stat membru. Raportul analizează, de asemenea, dacă există un grad suficient de armonizare pentru a permite recunoașterea reciprocă deplină a certificatelor ITP pe teritoriul Uniunii și dacă este nevoie de standarde europene mai înalte pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Raportul este însoțit, după caz, de propuneri legislative.

Amendamentul 88

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că manipularea sau fraudarea odometrului este considerată o contravenție pasibilă de sancțiuni eficiente, proporționale, disuasive și nediscriminatorii.

(2)   Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a se asigura că manipularea sau fraudarea componentelor şi sistemelor vehiculelor care au legătură cu respectarea cerinţelor de siguranţă şi de mediu sau a odometrului este considerată o contravenţie pasibilă de sancţiuni eficiente, proporţionale, disuasive şi nediscriminatorii şi pentru a asigura acurateţea kilometrajelor indicate de odometru pe parcursul întregii durate de viaţă a unui vehicul .

Amendamentul 89

Propunere de regulament

Anexa I – partea 5 – punctul 5.3 – liniuţa 8 a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Presiunea recomandată a anvelopelor

Amendamentul 90

Propunere de regulament

Anexa II – partea 1 – punctul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

În cazul în care nu este posibilă efectuarea inspecţiei unui vehicul utilizând o metodă de inspecţie recomandată stabilită în prezenta anexă, centrul de inspecţie poate efectua inspecţia în conformitate cu o metodă alternativă care a fost aprobată în scris de autoritatea competentă corespunzătoare. Autoritatea competentă trebuie să se asigure că vor fi respectate standardele de siguranţă şi de mediu.

Amendamentul 91

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – punctul 1.8 – litera a

Textul propus de Comisie

1.8

Lichid de frână

Măsurarea temperaturii de fierbere sau a conținutului de apă

(a)

Temperatură de fierbere prea joasă a lichidului de frână sau conținut de apă prea mare

Amendamentul

1.8

Lichid de frână

Măsurarea temperaturii de fierbere sau a conținutului de apă

(a)

Temperatură de fierbere prea joasă a lichidului de frână

Amendamentul 92

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – punctul 3.3 – litera a

Textul propus de Comisie

3.3.

Oglinzi sau dispozitive retrovizoare

Inspecție vizuală.

(a)

Oglindă sau dispozitiv lipsă sau nemontat în conformitate cu cerințele(1).

Amendamentul

3.3.

Oglinzi sau dispozitive retrovizoare

Inspecție vizuală.

(a)

Oglindă sau dispozitiv lipsă sau nemontat în conformitate cu cerinţele(1) , inclusiv cele menţionate în Directiva 2007/38/CE privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri înmatriculate în Comunitate .

Amendamentul 93

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 4.1.2

Textul propus de Comisie

4.1.2.

Aliniere

Se determină centrul de focalizare orizontal al fiecărui far cu lumină de întâlnire cu ajutorul unui dispozitiv sau ecran de focalizare a luminii.

Centrul de focalizare al unui far nu se încadrează în limitele stabilite în cerințe.

Amendamentul

4.1.2.

Aliniere

Se determină centrul de focalizare orizontal şi vertical al fiecărui far cu lumină de întâlnire cu ajutorul unui dispozitiv de focalizare a luminii şi al unui dispozitiv electronic de comandă pentru a controla funcţionalitatea dinamică, după caz .

Centrul de focalizare al unui far nu se încadrează în limitele stabilite în cerinţe.

Amendamentul 94

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 4.1.3

Textul propus de Comisie

4.1.3.

Comutare

Inspecție vizuală și funcțională.

(a)

Comutator care nu funcționează în conformitate cu cerințele(1) (număr de faruri iluminate concomitent)

 

 

(b)

Funcționarea dispozitivului de comandă afectată.

Amendamentul

4.1.3.

Comutare

Inspecţie vizuală şi funcţională şi cu ajutorul unui dispozitiv de comandă electronic, după caz .

(a)

Comutator care nu funcționează în conformitate cu cerințele(1) (număr de faruri iluminate concomitent)

 

 

(b)

Funcționarea dispozitivului de comandă afectată.

Amendamentul 95

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 4.1.5

Textul propus de Comisie

4.1.5.

Dispozitive de corectare a orientării farurilor (acolo unde este obligatoriu)

Inspecție vizuală și în timpul funcționării , dacă este posibil .

(a)

Nefuncționarea dispozitivului.

 

 

(b)

Dispozitivul manual nu poate fi acționat de pe scaunul conducătorului auto.

Amendamentul

4.1.5.

Dispozitive de corectare a orientării farurilor (acolo unde este obligatoriu)

Inspecţie vizuală şi în timpul funcționării şi cu ajutorul unui dispozitiv de comandă electronic, după caz .

(a)

Nefuncționarea dispozitivului.

 

 

(b)

Dispozitivul manual nu poate fi acționat de pe scaunul conducătorului auto.

Amendamentul 96

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 4.3.2

Textul propus de Comisie

4.3.2.

Comutare

Inspecție vizuală și funcțională.

(a)

Nefuncționarea comutatorului în conformitate cu cerințele.

 

 

(b)

Funcție sau dispozitiv de comandă defect.

Amendamentul

4.3.2.

Comutare lampă de stop – lampă pentru frâna de urgenţă

Inspecţie vizuală şi funcţională cu ajutorul unui dispozitiv de comandă electronic pentru a varia valoarea senzorului pedalei de frână şi a verifica, prin observaţie, funcţionalitatea lămpii pentru frâna de urgenţă .

(a)

Nefuncţionarea comutatorului în conformitate cu cerinţele.

 

 

(b)

Funcție sau dispozitiv de comandă defect.

 

 

(ba)

Lampa pentru frâna de urgenţă nu funcţionează sau nu funcţionează corect.

Amendamentul 97

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 4.5.2

Textul propus de Comisie

4.5.2

Aliniere (X)(2)

Funcțională și cu ajutorul unui dispozitiv de focalizare a luminii

Deviere a lămpii de ceață față de la orientarea orizontală în momentul în care modelul de lumină are o linie întreruptă.

Amendamentul

4.5.2

Aliniere (X)(2)

Funcțională și cu ajutorul unui dispozitiv de focalizare a luminii

Deviere a lămpii de ceaţă faţă de la orientarea orizontală şi verticală în momentul în care modelul de lumină are o linie întreruptă.

Amendamentul 98

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 5.2.2 – litera d a (nouă)

Textul propus de Comisie

5.2.2.

Jante

Inspecție vizuală a ambelor părți ale fiecărei roți cu vehiculul pe un elevator sau pe canal.

(a)

Sudură fisurată sau defectă.

 

 

(…)

Amendamentul

5.2.2.

Jante

Inspecție vizuală a ambelor părți ale fiecărei roți cu vehiculul pe un elevator sau pe canal.

(a)

Sudură fisurată sau defectă.

 

 

(…)

 

 

(da)

Roata nu este compatibilă cu butucul.

Amendamentul 99

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 5.2.3 – coloana 2

Textul propus de Comisie

5.2.3.

Anvelope

Inspecție vizuală a întregii anvelope fie prin rotirea roții în aer și cu vehiculul pe un elevator sau pe canal, fie prin împingerea vehiculului înainte și înapoi deasupra canalului.

Amendamentul

5.2.3.

Anvelope

Inspecție vizuală a întregii anvelope fie prin rotirea roții în aer și cu vehiculul pe un elevator sau pe canal, fie prin împingerea vehiculului înainte și înapoi deasupra canalului.

 

Folosirea unui manometru pentru a măsura presiunea anvelopelor şi a o compara cu valorile indicate de constructor.

Amendamentul 100

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 8.2.1.2

Textul propus de Comisie

8.2.1.2

Emisii gazoase

Măsurătoare cu analizorul de gaze de evacuare în conformitate cu cerințele(1). În mod alternativ, pentru vehiculele echipate cu sisteme corespunzătoare de diagnosticare la bord, funcționarea corectă a sistemului de evacuare poate fi verificată prin citirea corespunzătoare a dispozitivului OBD și prin verificări ale funcționării corecte a sistemului OBD ca alternativă la măsurarea emisiilor cu motorul la ralanti în conformitate cu specificațiile producătorului și cu alte cerințe(1).

(a)

Fie emisiile de gaze depășesc nivelurile specifice stabilite de constructor,

 

 

(b)

fie, în cazul în care aceste informații nu sunt disponibile, emisiile de CO depășesc,

 

 

 

i)

pentru vehiculele care nu sunt controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor:

 

 

 

 

4,5 % sau

 

 

 

 

3,5 %

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

 

ii)

pentru vehiculele controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor,

 

 

 

 

la ralanti: 0,5 %

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

la ralanti: 0,3 %6

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,2 %

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

(c)

Lambda nu se încadrează în seria de valori de 1± 0,03 sau nu este conform cu precizările producătorului

 

 

(d)

Citirea OBD care indică o funcționare defectuoasă semnificativă.

Amendamentul

8.2.1.2

Emisii gazoase

Măsurătoare cu analizorul de gaze de evacuare în conformitate cu cerințele(1). Testul ţevii de eşapament reprezintă în toate cazurile metoda de bază pentru evaluarea emisiilor de gaze de evacuare, chiar dacă este combinat cu OBD.

(a)

Fie emisiile de gaze depășesc nivelurile specifice stabilite de constructor,

 

În cazul vehiculelor echipate cu OBD în conformitate cu cerinţele(1), citirea informaţiilor OBD şi verificări (stare) ale funcţionării corecte a sistemului OBD la ralanti în conformitate cu recomandările producătorului şi cu alte cerinţe(1).

 

 

Măsurători ale nivelurilor de NOx cu ajutorul unui echipament adecvat/analizor de gaze adecvat echipat, folosind metodele existente de testare la nivelul ţevii de eşapament.

(b)

fie, în cazul în care aceste informații nu sunt disponibile, emisiile de CO depășesc,

 

 

 

i)

pentru vehiculele care nu sunt controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor:

 

 

 

 

4,5 % sau

 

 

 

 

3,5 %

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

 

ii)

pentru vehiculele controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor,

 

 

 

 

la ralanti: 0,5 %

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

la ralanti: 0,3 %6

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,2 %

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

la ralanti: 0,2 %  (2)

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,1 %  (2)

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

(c)

Lambda nu se încadrează în seria de valori de 1± 0,03 sau nu este conform cu precizările producătorului

 

 

(d)

Citirea OBD care indică o funcţionare defectuoasă semnificativă cu motorul la ralanti .

 

 

Nivelul de NOx nu este conform cerinţelor sau depăşeşte nivelurile specifice stabilite de constructor.

Amendamentul 101

Propunere de regulament

Anexa II – partea 3 – subpunctul 8.2.2.2

Textul propus de Comisie

8.2.2.2

Opacitate

 

 

Vehiculele înmatriculate sau puse în circulaţie înainte de 1 ianuarie 1980 sunt exonerate de această obligaţie

(a)

măsurarea opacităţii gazelor de evacuare în timpul accelerării libere (mers în gol, de la ralanti până la turaţia de întrerupere a alimentării), cu schimbătorul de viteză la punctul mort şi ambreiajul cuplat;

(a)

Pentru vehiculele înmatriculate sau puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe(1),

 

(b)

condiţionarea prealabilă a vehiculului:

 

opacitatea depăşeşte nivelul înregistrat pe placa constructorului fixată pe vehicul;

 

 

1.

Vehiculele pot fi testate fără condiționare prealabilă, cu toate că, din motive de siguranță, trebuie să se verifice dacă motorul este cald și într-o stare mecanică satisfăcătoare.

(b)

Dacă această informaţie nu este disponibilă sau cerinţele(1) nu permit utilizarea valorilor de referinţă,

 

 

2.

Cerințele specifice condiționării prealabile:

 

pentru motoare cu aspirație naturală: 2,5 m-1 ,

 

 

 

(i)

Motorul trebuie să fie complet încălzit; de exemplu, temperatura uleiului de motor măsurată printr-o sondă în tubul jojei de ulei să fie de cel puțin 80 oC sau temperatura normală de funcționare, dacă aceasta este mai scăzută, ori temperatura blocului motor, măsurată în funcție de nivelul de radiații infraroșii, să atingă cel puțin o temperatură echivalentă. Dacă, din cauza configurației vehiculului, această măsurătoare nu poate fi efectuată, temperatura normală de funcționare a motorului poate fi stabilită prin alte mijloace, de exemplu pe baza funcționării ventilatorului de răcire a motorului.

 

pentru motoare supraalimentate: 3,0 m-1,

 

 

 

(ii)

Sistemul de evacuare trebuie să fie purjat prin cel puțin trei cicluri de accelerare liberă sau printr-o metodă echivalentă.

 

sau, pentru vehiculele identificate în cerințe(1) sau înmatriculate ori puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe(1),

 

(c)

Procedura de încercare:

 

1,5 m-1 7.

 

 

1.

Motorul și orice turbocompresor instalat trebuie să se afle la turația de ralanti înainte de începerea fiecărui ciclu de accelerare liberă. Pentru motoarele diesel ale vehiculelor grele, aceasta înseamnă să se aştepte cel puţin 10 secunde după eliberarea pedalei de acceleraţie.

 

 

 

2.

Pentru iniţierea fiecărui ciclu de accelerare liberă, pedala de acceleraţie trebuie să fie apăsată total, în mod rapid şi continuu (în mai puţin de o secundă), dar nu brutal, pentru a se obţine debitul maxim de la pompa de injecţie.

 

 

 

3.

În timpul fiecărui ciclu de accelerare liberă, motorul trebuie să atingă turaţia de întrerupere a alimentării sau, pentru vehicule cu transmisie automată, turaţia specificată de producător sau, dacă aceste date nu sunt disponibile, două treimi din turaţia de întrerupere a alimentării, înainte de eliberarea pedalei de acceleraţie. De exemplu, această condiţie poate fi verificată prin monitorizarea turaţiei motorului sau permiţând trecerea unui timp suficient între apăsarea pedalei de acceleraţie şi eliberarea sa, interval care, în cazul vehiculelor de categoria 1 şi 2 din anexa 1, trebuie să fie de cel puţin două secunde;

 

 

 

4.

Un vehicul poate fi respins doar dacă media aritmetică a cel puţin ultimelor trei cicluri de accelerare liberă depăşeşte valoarea limită. Această medie poate fi calculată ignorând orice măsurătoare care se abate semnificativ de la media măsurată sau poate rezulta din orice alt calcul statistic care ține seama de dispersia valorilor măsurate . Statele membre pot limita numărul ciclurilor de testare.

 

 

 

5.

Pentru a evita testările inutile, statele membre pot respinge vehicule ale căror valori măsurate după mai puţin de trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mari decât valorile limită. Tot pentru a evita testările inutile, statele membre pot admite vehicule ale căror valori măsurate după mai puţin de trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mici decât valorile limită.

 

Amendamentul

8.2.2.2

Opacitate

 

 

Vehiculele înmatriculate sau puse în circulație înainte de 1 ianuarie 1980 sunt exonerate de această obligație

(a)

măsurarea opacităţii gazelor de evacuare în timpul accelerării libere (mers în gol, de la ralanti până la turaţia de întrerupere a alimentării), cu schimbătorul de viteză la punctul mort şi ambreiajul cuplat; Testul ţevii de eşapament reprezintă în toate cazurile metoda de bază pentru evaluarea emisiilor de gaze de evacuare, chiar dacă este combinat cu OBD.

(a)

Pentru vehiculele înmatriculate sau puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe(1),

 

 

În cazul vehiculelor echipate cu OBD în conformitate cu cerinţele(1), citirea informaţiilor OBD şi verificări (stare) ale funcţionării corecte a sistemului OBD la ralanti în conformitate cu recomandările producătorului şi cu alte cerinţe(1).

 

 

(b)

condiţionarea prealabilă a vehiculului:

 

opacitatea depăşeşte nivelul înregistrat pe placa constructorului fixată pe vehicul;

 

 

1.

Vehiculele pot fi testate fără condiționare prealabilă, cu toate că, din motive de siguranță, trebuie să se verifice dacă motorul este cald și într-o stare mecanică satisfăcătoare.

(b)

Dacă această informaţie nu este disponibilă sau cerinţele(1) nu permit utilizarea valorilor de referinţă,

 

 

2.

Cerințele specifice condiționării prealabile:

 

pentru motoare cu aspirație naturală: 2,5 m-1,

 

 

 

(i)

Motorul trebuie să fie complet încălzit; de exemplu, temperatura uleiului de motor măsurată printr-o sondă în tubul jojei de ulei să fie de cel puțin 80 oC sau temperatura normală de funcționare, dacă aceasta este mai scăzută, ori temperatura blocului motor, măsurată în funcție de nivelul de radiații infraroșii, să atingă cel puțin o temperatură echivalentă. Dacă, din cauza configurației vehiculului, această măsurătoare nu poate fi efectuată, temperatura normală de funcționare a motorului poate fi stabilită prin alte mijloace, de exemplu pe baza funcționării ventilatorului de răcire a motorului.

 

pentru motoare supraalimentate: 3,0 m-1,

 

 

 

(ii)

Sistemul de evacuare trebuie să fie purjat prin cel puțin trei cicluri de accelerare liberă sau printr-o metodă echivalentă.

 

sau, pentru vehiculele identificate în cerinţe(1) sau înmatriculate ori puse în circulaţie pentru prima oară după data menţionată în cerinţe(1),

 

(c)

Procedura de încercare:

 

1,5 m-1.7

 

 

1.

Motorul și orice turbocompresor instalat trebuie să se afle la turația de ralanti înainte de începerea fiecărui ciclu de accelerare liberă. Pentru motoarele diesel ale vehiculelor grele, aceasta înseamnă să se aştepte cel puţin 10 secunde după eliberarea pedalei de acceleraţie.

 

sau

 

 

2.

Pentru iniţierea fiecărui ciclu de accelerare liberă, pedala de acceleraţie trebuie să fie apăsată total, în mod rapid şi continuu (în mai puţin de o secundă), dar nu brutal, pentru a se obţine debitul maxim de la pompa de injecţie.

 

0,5 m-1  (3)

 

 

3.

În timpul fiecărui ciclu de accelerare liberă, motorul trebuie să atingă turaţia de întrerupere a alimentării sau, pentru vehicule cu transmisie automată, turaţia specificată de producător sau, dacă aceste date nu sunt disponibile, două treimi din turaţia de întrerupere a alimentării, înainte de eliberarea pedalei de acceleraţie. De exemplu, această condiţie poate fi verificată prin monitorizarea turaţiei motorului sau permiţând trecerea unui timp suficient între apăsarea pedalei de acceleraţie şi eliberarea sa, interval care, în cazul vehiculelor de categoria 1 şi 2 din anexa 1, trebuie să fie de cel puţin două secunde;

 

 

 

4.

Un vehicul poate fi respins doar dacă media aritmetică a cel puţin ultimelor trei cicluri de accelerare liberă depăşeşte valoarea limită. Această medie poate fi calculată ignorând orice măsurătoare care se abate semnificativ de la media măsurată. Statele membre pot limita numărul ciclurilor de testare.

 

 

 

5.

Pentru a evita testările inutile, statele membre pot respinge vehicule ale căror valori măsurate după mai puţin de trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mari decât valorile limită. Tot pentru a evita testările inutile, statele membre pot admite vehicule ale căror valori măsurate după mai puţin de trei cicluri de accelerare liberă sau după ciclurile de purjare sunt semnificativ mai mici decât valorile limită.

 

 

 

Măsurarea nivelurilor de NOx şi de pulberi în suspensie cu ajutorul unui echipament adecvat/analizor de gaze adecvat echipat, folosind metodele existente de testare a purjării.

 

Nivelul de NOx sau valorile pulberilor în suspensie nu sunt conforme cerinţelor sau depăşesc nivelurile specifice prevăzute de constructor.

Amendamentul 102

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 1.8 – litera a

Textul propus de Comisie

1.8

Lichid de frână

(a)

Temperatură de fierbere prea joasă a lichidului de frână sau conținut de apă prea mare

Amendamentul

1.8

Lichid de frână

(a)

Temperatură de fierbere prea joasă a lichidului de frână

Amendamentul 103

Propunere de regulament

Anexa III – punctul 5.2.2 – litera da (nouă)

Textul propus de Comisie

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

5.2.2.

Jante

(a)

Sudură fisurată sau defectă.

 

 

x

 

(…)

 

Amendamentul

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

5.2.2.

Jante

(a)

Sudură fisurată sau defectă.

 

 

x

 

(…)

 

 

(da)

Roata nu este compatibilă cu butucul

 

x

 

Amendamentul 104

Propunere de regulament

Anexa III – subpunctul 5.2.3

Textul propus de Comisie

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

5.2.3.

Anvelope

(a)

Dimensiunea anvelopei, indicele de încărcare, marca de omologare sau indicele de viteză neconform cu cerințele(1) și susceptibil să afecteze siguranța rutieră.

 

x

 

 

 

Indice de sarcină sau viteză insuficient pentru utilizarea efectivă, anvelopa atinge alte părţi fixe ale vehiculului şi periclitează condusul în siguranţă.

 

 

x

 

(b)

Anvelopele de pe aceeaşi punte sau de pe roţile pereche sunt de dimensiuni diferite.

 

x

 

 

(c)

Anvelopele de pe aceeaşi axă au o construcţie diferită (radial/diagonal).

 

x

 

 

(d)

Anvelope grav deteriorate sau tăiate.

 

x

 

 

 

Cord vizibil sau deteriorat

 

 

x

 

(e)

Adâncimea profilului anvelopelor neconformă cu cerințele(1) .

 

x

 

 

 

Mai puțin de 80 % din adâncimea necesară a profilului

 

 

x

 

(f)

Anvelopa se freacă de alte componente (dispozitive flexibile antiîmproşcare).

x

 

 

 

 

Anvelopa se freacă de alte componente (nu este periclitat condusul în siguranţă)

 

x

 

 

(g)

Anvelopele reşapate neconforme cu cerinţele(1).

 

x

 

 

 

Stratul de protecţie a cordului afectat

 

 

x

 

(h)

Sistemul de monitorizare a presiunii aerului funcționează defectuos

x

 

 

 

 

Nefuncționare evidentă.

 

x

 

Amendamentul

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

5.2.3.

Anvelope

(a)

Dimensiunea anvelopei, indicele de încărcare, marca de omologare sau indicele de viteză neconform cu cerinţele(1) şi susceptibil să afecteze siguranţa rutieră.

 

x

 

 

 

Indice de sarcină sau viteză insuficient pentru utilizarea efectivă, anvelopa atinge alte părţi fixe ale vehiculului şi periclitează condusul în siguranţă.

 

 

x

 

(b)

Anvelopele de pe aceeaşi punte sau de pe roţile pereche sunt de dimensiuni diferite.

 

x

 

 

(c)

Anvelopele de pe aceeaşi axă au o construcţie diferită (radial/diagonal).

 

x

 

 

(d)

Anvelope grav deteriorate sau tăiate.

 

x

 

 

 

Cord vizibil sau deteriorat

 

 

x

 

(e)

Indicatorul de uzură a profilului anvelopelor devine vizibil .

 

x

 

 

 

Anvelopa la adâncimea legală a profilului. Anvelope sub adâncimea legală a profilului.

 

 

x

 

(f)

Anvelopa se freacă de alte componente (dispozitive flexibile antiîmproşcare).

x

 

 

 

 

Anvelopa se freacă de alte componente (nu este periclitat condusul în siguranţă)

 

x

 

 

(g)

Anvelopele reşapate neconforme cu cerinţele(1).

 

x

 

 

 

Stratul de protecţie a cordului afectat

 

 

x

 

(h)

Sistemul de monitorizare a presiunii anvelopelor funcționează defectuos sau anvelopele nu sunt umflate, în mod evident, la nivelul corespunzător

x

 

 

 

 

Nefuncționare evidentă.

 

x

 

 

(i)

Presiunea în timpul funcţionării din una dintre anvelopele vehiculului este redusă cu 20 %, dar nu sub 150 kPa

 

x

 

 

 

Presiunea anvelopei este sub 150 kPa

 

 

x

Amendamentul 105

Propunere de regulament

Anexa III – subpunctul 8.2.1.2 – litera b

Textul propus de Comisie

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

8.2.1.2

Emisii gazoase

(b)

Fie, în cazul în care aceste informații nu sunt disponibile, emisiile de CO depășesc,

 

x

 

 

(…)

 

 

 

 

ii)

pentru vehiculele controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor,

 

 

 

 

 

la ralanti: 0,5 %

 

 

 

 

 

la turație ridicată la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

 

la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

 

la turație ridicată la ralanti: 0,2 %

 

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

 

Amendamentul

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

8.2.1.2

Emisii gazoase

(b)

Fie, în cazul în care aceste informații nu sunt disponibile, emisiile de CO depășesc,

 

x

 

 

(…)

 

 

 

 

ii)

pentru vehiculele controlate prin intermediul unui sistem avansat de control al emisiilor,

 

 

 

 

 

la ralanti: 0,5 %

 

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

 

la ralanti: 0,3 %

 

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,2 %

 

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

 

la ralanti: 0,2 %  (4)

 

 

 

 

 

la turaţie ridicată la ralanti: 0,1 %  (4)

 

 

 

 

 

în funcție de data primei înmatriculări sau utilizări menționate în cerințe(1).

 

 

 

Amendamentul 106

Propunere de regulament

Anexa III – subpunctul 8.2.2.2 – litera b

Textul propus de Comisie

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

8.2.2.2

Opacitate

 

 

 

 

Vehiculele înmatriculate sau puse în circulație înainte de 1 ianuarie 1980 sunt exonerate de această obligație

Dacă această informație nu este disponibilă sau cerințele(1) nu permit utilizarea valorilor de referință,

 

x

 

 

pentru motoare cu aspirație naturală: 2,5 m-1,

 

 

 

 

pentru motoare supraalimentate: 3,0 m-1,

 

 

 

 

sau, pentru vehiculele identificate în cerințe(1) sau înmatriculate ori puse în circulație pentru prima dată după data menționată în cerințe(1),

 

 

 

 

1,5 m-1.

 

 

 

Amendamentul

 

 

Minoră

Majoră

Periculoasă

8.2.2.2

Opacitate

 

 

 

 

Vehiculele înmatriculate sau puse în circulație înainte de 1 ianuarie 1980 sunt exonerate de această obligație

Dacă această informaţie nu este disponibilă sau cerinţele(1) nu permit utilizarea valorilor de referinţă,

 

x

 

 

pentru motoare cu aspirație naturală: 2,5 m-1,

 

 

 

 

pentru motoare supraalimentate: 3,0 m-1,

 

 

 

 

sau, pentru vehiculele identificate în cerinţe(1) sau înmatriculate ori puse în circulaţie pentru prima oară după data menţionată în cerinţe(1),

 

 

 

 

1,5 m-1.

 

 

 

 

sau

 

 

 

 

0,5 m-1  (5)

 

 

 

Amendamentul 107

Propunere de regulament

Anexa IV – punctul 6 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

6a.

Stabilirea reparaţiilor majore necesare ca urmare a unui accident

Amendamentul 108

Propunere de regulament

Anexa V – partea I – punctul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Se pot utiliza echipamente alternative care aplică o inovaţie tehnologică într-un mod neutru, cu condiţia să asigure un nivel echivalent de înalt al calităţii inspecţiei.

Amendamentul 109

Propunere de regulament

Anexa V – partea 1 – punctul 1 – subpunctul 15 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

15a)

un manometru pentru a măsura presiunea din anvelope;

(1)  Chestiunea a fost retrimisă spre reexaminare comisiei competente în conformitate cu articolul 57 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de procedură (A7-0210/2013).

(2)   Omologat în conformitate cu limitele din tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 sau înmatriculat prima dată ori pus în circulaţie după 1 iulie 2007 (euro 5).

(3)   Omologat în conformitate cu limitele din tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 sau înmatriculat prima dată ori pus în circulaţie după 1 iulie 2007 (euro 5).

(4)   Omologat în conformitate cu limitele din tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 sau înmatriculat prima dată ori pus în circulaţie după 1 iulie 2007 (euro 5).

(5)   Omologat în conformitate cu limitele din tabelul 1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 715/2007 sau înmatriculat prima dată ori pus în circulaţie după 1 iulie 2007 (euro 5).


Top