EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AP0295

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 2 iulie 2013 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (COM(2012)0381 – C7-0187/2012 – 2012/0185(COD))

JO C 75, 26.2.2016, p. 187–191 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.2.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 75/187


P7_TA(2013)0295

Documentele de înmatriculare pentru vehicule ***I

Amendamentele adoptate de Parlamentul European la 2 iulie 2013 referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 1999/37/CE a Consiliului privind documentele de înmatriculare pentru vehicule (COM(2012)0381 – C7-0187/2012 – 2012/0185(COD)) (1)

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

(2016/C 075/32)

Amendamentul 1

Propunere de directivă

Considerentul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3)

Ar trebui introdusă posibilitatea de anulare a unui certificat de înmatriculare în cazul în care, printre altele, un vehicul a fost reînmatriculat într-un alt stat membru sau a fost casat.

(3)

Ar trebui introdusă posibilitatea de anulare a unui certificat de înmatriculare în statul membru în care a fost înmatriculat în special în cazul în care un vehicul a fost reînmatriculat într-un alt stat membru sau a fost casat.

Amendamentul 2

Propunere de directivă

Considerentul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4)

Pentru a reduce sarcinile administrative și a facilita schimbul de informații între statele membre, informațiile legate de vehicule ar trebui păstrate în registre naționale.

(4)

Pentru a reduce sarcinile administrative și a facilita schimbul de informații între statele membre, informațiile legate de vehicule ar trebui păstrate în registre electronice naționale.

Amendamentul 3

Propunere de directivă

Considerentul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a)

întrucât, în scopul facilitării acelor verificări special destinate să combată frauda și comerțul ilegal cu vehicule furate și pentru a verifica validitatea certificatului de inspecție auto, este indicat să se stabilească o cooperare strânsă între statele membre, bazată pe schimbul efectiv de informații prin utilizarea unor baze de date electronice naționale;

Amendamentul 4

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 2

Directiva 1999/37/CE

Articolul 2 – literele e și f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e)

„retragerea certificatului de înmatriculare”: înseamnă o perioadă de timp limitată în care vehiculul nu este autorizat să fie utilizat în traficul rutier și nu implică un nou proces de înmatriculare;

(e)

„suspendarea certificatului de înmatriculare”: înseamnă un act administrativ prin care, pentru o perioadă de timp limitată, vehiculul nu este autorizat să fie utilizat în traficul rutier , timp după care, dacă motivele suspendării din circulație nu se mai aplică, vehiculul poate fi folosit din nou fără a mai fi nevoie de un nou proces de înmatriculare;

(f)

„anularea certificatului de înmatriculare”: înseamnă o anulare definitivă a autorizației ca vehiculul să fie utilizat în traficul rutier și implică un nou proces de înmatriculare.

(f)

„anularea certificatului de înmatriculare”: înseamnă o anulare definitivă de către autoritatea competentă a autorizației ca vehiculul să fie utilizat în traficul rutier necesitând, dacă vehiculul urmează să fie utilizat din nou în trafic, un nou proces de înmatriculare. Deținătorul certificatului de înmatriculare poate depune la autoritatea competentă o cerere de anulare a înmatriculării.

 

(Această modificare se aplică întregului text.)

Amendamentul 5

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 3

Directiva 1999/37/CE

Articolul 3 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4)   Statele membre păstrează datele referitoare la toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul lor într-un registru electronic. Datele din acest registru conțin toate elementele specificate în anexa I, precum și rezultatele inspecțiilor tehnice auto obligatorii în conformitate cu Regulamentul XX/XX/XX [privind inspecțiile tehnice auto periodice]. Statele membre pun datele tehnice privind vehiculele la dispoziția autorităților competente sau a centrelor de control implicate în desfășurarea inspecțiilor tehnice auto.

(4)   Statele membre păstrează datele referitoare la toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul lor într-un registru electronic. Datele din acest registru conțin datele specificate la punctele II.4 – II.7 din anexa I, precum și rezultatele inspecțiilor tehnice auto periodice obligatorii în conformitate cu Regulamentul XX/XX/XX [privind inspecțiile tehnice auto periodice]. Statele membre pun datele tehnice privind vehiculele la dispoziția autorităților competente sau a centrelor de control implicate în desfășurarea inspecțiilor tehnice auto.

Amendamentul 6

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 3

Directiva 1999/37/CE

Articolul 3 a – alineatul 1 – paragraful 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Retragerea rămâne în vigoare până când vehiculul trece o nouă inspecție tehnică auto. În urma finalizării cu succes a inspecției tehnice auto, autoritatea de înmatriculare reautorizează fără întârziere utilizarea vehiculului în traficul rutier.

Retragerea rămâne în vigoare până când vehiculul trece o nouă inspecție tehnică auto. În urma finalizării cu succes a inspecției tehnice auto, autoritatea de înmatriculare reautorizează fără întârziere utilizarea vehiculului în traficul rutier , fără a fi necesar un nou proces de înmatriculare.

Amendamentul 7

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 3

Directiva 1999/37/CE

Articolul 3 a – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)   În cazul în care autoritatea de înmatriculare a unui stat membru este notificată că un vehicul a fost considerat vehicul scos din uz în conformitate cu Directiva 2000/53/CE, certificatul de înmatriculare se anulează și această informație se înscrie în registrul său electronic.

(2)   În cazul în care autoritatea de înmatriculare a unui stat membru este notificată că un vehicul a fost considerat vehicul scos din uz în conformitate cu Directiva 2000/53/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 septembrie 2000 privind vehiculele scoase din uz , certificatul de înmatriculare se anulează și această informație se înscrie în registrul său electronic. Această anulare nu implică un nou proces de înmatriculare.

Amendamentul 8

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 4

Directiva 1999/37/CE

Articolul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

4.

La articolul 5 se adaugă următorul alineat :

5 .

La articolul 5 se adaugă următoarele alineate :

„(3)   În cazul în care un stat membru este notificat că un vehicul a fost reînmatriculat în alt stat membru, el trebuie să anuleze certificatul de înmatriculare a vehiculului respectiv pe teritoriul său.”

„(3)   În cazul în care un stat membru este notificat că un vehicul a fost reînmatriculat în alt stat membru, el trebuie să anuleze certificatul de înmatriculare a vehiculului respectiv pe teritoriul său.

(3a)     În cazul în care un vehicul este reînmatriculat în alt stat membru, iar dovada ultimei inspecții tehnice a vehiculului, precum și data următoarei inspecții tehnice apar pe certificatul de înmatriculare, atunci când emite noul certificat de înmatriculare statul membru în care vehiculul este reînmatriculat recunoaște validitatea certificatului de inspecție auto și, dacă certificatul este valid în ceea ce privește intervalele de inspecție aplicate în statul membru de reînmatriculare, include o declarație în acest sens pe noul certificat de înmatriculare.

(3b)     În cazul în care se schimbă proprietarul vehiculului, iar dovada ultimei inspecții tehnice a vehiculului, precum și data următoarei inspecții tehnice apar pe certificatul de înmatriculare, atunci când emite noul certificat de înmatriculare noului proprietar statul membru în cauză recunoaște validitatea certificatului de inspecție auto și include o declarație în acest sens pe noul certificat de înmatriculare.”

Amendamentul 9

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 5

Directiva 1999/37/CE

Articolul 7 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2)

Delegarea competenței menționate la articolul 6 se acordă pe durată nedeterminată, începând de la data intrării în vigoare a prezentului regulament .

(2)

Competența de a adopta actele delegate menționate la articolul 6 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la intrarea in vigoare a prezentei directive . Comisia redactează un raport în legătură cu delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

Amendamentul 10

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 6 a (nou)

Directiva 1999/37/CE

Articolul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

6a.     Articolul 9 se înlocuiește cu următorul text:

 

Statele membre își acordă reciproc asistență la punerea în aplicare a prezentei directive. Statele membre pot face schimb de informații atât la nivel bilateral cât și la nivel multilateral, în special în scopul de a verifica, înaintea înmatriculării vehiculului, statutul legal al acestuia din urmă, după caz, în statul membru în care a fost înmatriculat anterior. O astfel de verificare poate include, în special, utilizarea unei rețele electronice, bazele de date electronice naționale fiind puse la dispoziția altor state membre.”

Amendamentul 11

Propunere de directivă

Articolul 1 – punctul 6 b (nou)

Directiva 1999/37/CE

Anexa I – punctul II.5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

6b.

La punctul II.5 din anexa I se adaugă următorul punct:

 

„(Y)

dovada (de exemplu, ștampila, data, semnătura) ultimei inspecții tehnice auto și data următoarei inspecții tehnice auto (a se repeta de câte ori este necesar).”

(1)  Chestiunea a fost retrimisă spre reexaminare comisiei competente în conformitate cu articolul 57 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul de procedură (A7-0199/2013).


Top