Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62015CN0532

    Cauza C-532/15: Cerere de decizie preliminară introdusă de Audiencia Provincial de Zaragoza (Spania) la 9 octombrie 2015 – Eurosaneamientos S.L. și alții/ArcelorMittal Zaragoza, S.A.

    JO C 429, 21.12.2015, p. 11–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 429/11


    Cerere de decizie preliminară introdusă de Audiencia Provincial de Zaragoza (Spania) la 9 octombrie 2015 – Eurosaneamientos S.L. și alții/ArcelorMittal Zaragoza, S.A.

    (Cauza C-532/15)

    (2015/C 429/15)

    Limba de procedură: spaniola

    Instanța de trimitere

    Audiencia Provincial de Zaragoza

    Părțile din procedura principală

    Revizuiente: Eurosaneamientos S.L., Entidad Urbanística Conservación Parque Tecnológico de reciclado López Soriano, UTE PTR Acciona Infraestructuras S.A.

    Intimată: ArcelorMittal Zaragoza, S.A.

    Întrebările preliminare

    1)

    Este conformă cu articolul 4 alineatul (3) [TUE] și cu articolul 101 TFUE o normă juridică adoptată de un stat care impune verificarea de către acesta a modului de stabilire a onorariilor percepute de procuradores, prevăzându-se prin regulament valoarea exactă și obligatorie a acestora și atribuindu-se instanțelor, în special în cazul obligării la plata cheltuielilor de judecată, controlul ulterior în fiecare situație concretă pentru stabilirea acestor onorarii, chiar dacă acest control judiciar se limitează la verificarea aplicării stricte a baremului onorariilor, fără posibilitatea ca, în situații excepționale și prin decizie motivată, să se deroge de la limitele prevăzute de reglementarea privind baremurile respective?

    2)

    Delimitarea noțiunilor „motiv imperativ de interes general”, „proporționalitate” și „necesitate”, prevăzute la articolele [4] și [15] din Directiva privind serviciile în cadrul pieței interne (1), efectuată de Curte, permite ca – în cazul în care există o reglementare națională cu privire la stabilirea valorii serviciilor și o declarație tacită, ca urmare a lipsei unei legislații de transpunere, referitoare la existența unui motiv imperativ de interes general, deși confruntarea cu jurisprudența comunitară nu permite să se afirme acest lucru – instanțele din statele membre să aprecieze că într-o situație concretă există o limitare care nu poate fi justificată de un interes general și, prin urmare, să nu aplice sau să modifice norma juridică prin care este reglementată remunerația percepută de procuradores?

    3)

    Adoptarea unei norme juridice cu aceste caracteristici ar putea fi contrară dreptului la un proces echitabil, astfel cum este interpretat de Curte?


    (1)  Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne (JO L 376, p. 36, Ediție specială, 13/vol. 58, p. 50).


    Top