EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE3028

Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD)

JO C 327, 12.11.2013, p. 90–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.11.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 327/90


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD)

2013/C 327/15

Raportor: dl Mindaugas MACIULEVIČIUS

La 12 martie 2013 și, respectiv, 15 martie 2013, în conformitate cu articolele 43 alineatul (2) și 207 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Parlamentul European și Comisia Europeană a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole

COM(2013) 106 final – 2013/0063 (COD).

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la 12 iunie 2013.

În cea de-a 491-a sesiune plenară, care a avut loc la 10 și 11 iulie 2013 (ședința din 10 iulie 2013), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 149 de voturi pentru și 3 abțineri.

1.   Concluzii și recomandări

1.1

Comitetul salută această propunere de aliniere la Tratatul de la Lisabona, așa cum a făcut-o și în avizul CESE 357/2011 (1) și, în mod constant, în avizele sale ulterioare.

1.2

CESE solicită ca regimul comercial să fie modernizat și făcut mai transparent în ansamblul său, cu participarea tuturor părților implicate, garantând, în același timp, conformitatea sa cu obiectivele politicii agricole comune, pentru a promova astfel valorile UE în lume.

1.3

CESE se pronunță în favoarea unor instrumente eficace de protecție împotriva unor abuzuri potențiale în cazurile în care acordurile de liber schimb (ALS) servesc drept modalitate de a intra pe piața UE cu produse alimentare mai ieftine și mai ușor de produs, obținute prin aplicarea unor standarde inferioare (pct. 3.6).

1.4

CESE recomandă cu hotărâre ca orice viitor regim comercial să evite denaturarea concurenței de pe piața UE rezultată din aplicarea unor norme de mediu, de siguranță alimentară, de bunăstare a animalelor sau sociale mai puțin stricte de către țările terțe. Acest fapt ar putea fi asigurat prin introducerea unor componente de compensare suplimentare aplicate taxelor de import.

1.5

CESE solicită o revizuire a sistemului de atribuire a licențelor de import, a certificatelor de restituire și a certificatelor de exceptare de la perfecționarea activă, și în special a sistemului de alocare a cotelor, pentru a lăsa spațiu suficient producătorilor mici și mijlocii.

1.6

Comitetul solicită introducerea unor instrumente de achiziții publice electronice integrate în sistemul vamal de gestionare a licențelor, cotelor și certificatelor. Un asemenea sistem ar trebui să fie capabil să monitorizeze situația exactă a pieței în timp real, reacționând imediat în cazul atingerii volumelor sau prețurilor de declanșare.

1.7

Comitetul propune ca sistemul de restituiri la export să fie menținut în stare de așteptare, ținând cont de faptul că, în prezent, nu se poate prevedea când va fi din nou nevoie de această plasă de siguranță.

1.8

Comitetul solicită Comisiei să consolideze rolul grupului consultativ privind aspectele internaționale ale politicii agricole, pentru a permite astfel participarea directă a agricultorilor, industriei de prelucrare, consumatorilor și comercianților (2).

2.   Context

2.1

Obiectivul regulamentului propus este cel de a alinia actualul regim comercial pentru produsele agricole transformate / mărfurile neincluse în anexa I, stabilit în prezent în Regulamentul (CE) nr. 1216/2009 al Consiliului,și regimul comun de comercializare a ovalbuminei și lactalbuminei, stabilit în Regulamentul (CE) nr. 614/2009 al Consiliului, la Tratatul de la Lisabona și de a fuziona aceste reglementări, din motive de raționalizare, armonizare și simplificare, cu scopul:

identificării competențelor delegate și de executare ale Comisiei și definirii procedurii corespunzătoare pentru adoptarea acestor acte;

alinierii regimului comercial cu noul Regulament unic OCP [COM(2011) 626 final] în contextul adaptării OCP la Tratatul de la Lisabona și la PAC după 2013, care, în prezent, face obiectul unor dezbateri ample și dificile la nivelul Consiliului și Parlamentului European;

de a actualiza aceste regulamente și a pune la dispoziție un temei juridic mai clar și mai solid pentru normele de punere în aplicare;

de a crea un cadru juridic solid pentru gestionarea taxelor și a contingentelor de import reduse, astfel cum este prevăzut în cadrul acordurilor de liber schimb (ALS), și pentru gestionarea regimului de restituiri la export și de a adapta regulamentul existent la practicile actuale din cadrul acordurilor de liber schimb și al restituirilor la export.

3.   Observații generale

3.1

CESE salută propunerea Comisiei de a simplifica, raționaliza și armoniza legislația cu privire la comerțul mărfurilor rezultate din transformarea produselor agricole, în special faptul că ambele regulamentele (cel privind regimul comercial pentru mărfurile rezultate din transformarea produselor agricole și cel privind organizarea comună a piețelor agricole) vor fi alineate în paralel la Tratatul de la Lisabona, în condițiile în care ambele conțin dispoziții similare privind regimul de import sau export pentru produsele agricole și, respectiv, produsele agricole transformate (cum ar fi, de exemplu: taxe de import reduse, taxe de import suplimentare, contingente de import, restituiri la export, licențe de export și certificate de restituire la export).

3.2

În același timp, Comitetul consideră că această simplificare, raționalizare și armonizare a legislației reprezintă o foarte bună ocazie pentru a moderniza regimul comercial și a-l face, în general, mai transparent, cu participarea tuturor părților implicate, în scopul promovării valorilor UE în întreaga lume.

3.3

CESE consideră că propunerea de regulament reprezintă o „Lisabonizare” a dispozițiilor actuale fără introducerea unor modificări substanțiale, dar solicită în același timp o revizuire aprofundată a politicilor comerciale, pentru a le pune de acord cu obiectivele politicii agricole comune, definite la articolul 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

3.4

CESE a subliniat deja cu diferite ocazii că este în favoarea unor acorduri de liber schimb și a unor regimuri comerciale preferențiale, scoțând în evidență importanța negocierilor OMC. Comitetul insistă însă că UE, în calitate de prim importator de produse alimentare la nivel global, trebuie să joace un rol esențial în ceea ce privește promovarea propriilor sale norme de siguranță și calitate alimentară, bunăstare a animalelor, protecție a mediului și a valorilor sociale, aflate la cel mai înalt nivel de exigență.

3.5

CESE constată că taxele vamale de import, în special componenta lor agricolă, ar trebui suplimentate cu dispoziții cu privire la mediu, la siguranța alimentară, la bunăstarea animalelor și la normele sociale, care ar putea servi drept instrument pentru difuzarea în țări terțe a valorilor UE în materie de producție alimentară. Aceste componente ar trebui reduse numai atunci când producătorii exporturilor către UE respectă aceste valori. Acest mod de a împărtăși valorile noastre societale va contribui, pe termen lung, la îmbunătățirea rezilienței și sustenabilității sistemului mondial de producție a alimentelor.

3.6

CESE solicită crearea unor dispozitive efective de protecție împotriva abuzurilor potențiale în cazurile în care acordurile de liber schimb ar fi folosite ca modalitate de a intra pe piața UE cu produse alimentare mai ieftine și mai ușor de produs, obținute prin aplicarea unor standarde inferioare.

3.7

Comitetul invită Comisia să-și revizuiască sistemul de atribuire a licențelor de import-export, a certificatelor de restituire și a certificatelor de exceptare de la perfecționarea activă și, în special, pe cel de alocare a cotelor, pentru a lăsa suficient loc producătorilor de talie mică și mijlocie și pentru a evita ca piața să fie dominată de un număr mic de operatori.

3.8

Comitetul solicită Comisiei introducerea unor instrumente pentru achiziții publice electronice care să fie integrate în sistemul vamal de gestionare a licențelor, cotelor și certificatelor; acestea ar putea contribui la o scădere semnificativă a costurilor de tranzacționare și a riscurilor inerente administrării fizice a documentelor de către operatori.

3.9

Un astfel de sistem ar fi în măsură să urmărească în timp real situația exactă a pieței și ar reacționa imediat la atingerea volumului de declanșare sau a prețului de declanșare.

3.10

Comitetul consideră că restituirile la export, chiar dacă nu sunt utilizate în prezent, îndeplinesc o funcție de plasă de siguranță deosebit de importantă în caz de dezechilibru al pieței. În același timp, este deosebit de important ca acest sistem să poată fi mobilizat în orice clipă, știut fiind că nu putem estima în prezent în ce moment va fi din nou nevoie de această plasă de siguranță.

3.11

Comisia ar trebui să consolideze rolul grupului consultativ privind aspectele internaționale ale politicii agricole, pentru a permite astfel participarea directă a agricultorilor, industriei de prelucrare, consumatorilor, comercianților etc., și pentru a pune astfel la dispoziție un forum util pentru consultare și informare (3).

Bruxelles, 10 iulie 2013

Președintele Comitetului Economic și Social European

Henri MALOSSE


(1)  JO C 107, 6.4.2011, p. 33-36

(2)  JO C 304, 10.11.1993, p. 8-10

(3)  JO C 304, 10.11.1993, p. 8-10


Top