Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC1209(02)

Proiect de clasare a plângerii 2007/2001

JO C 314, 9.12.2008, p. 12–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 314/12


Proiect de clasare a plângerii 2007/2001

(2008/C 314/06)

Comisia Europeană a primit numeroase plângeri privind o taxă discriminatorie percepută în România cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul pe teritoriul său. În acest sens, Secretariatul General al Comisiei Europene a înregistrat un număr mare de plângeri și scrisori. Plângerile înregistrate cu numărul de referință 2007/4078, 2007/4079, 2007/4151 și alte scrisori din partea cetățenilor interesați din UE au fost tratate în cadrul dosarului principal cu numărul de referință 2007/2001.

Departamentul responsabil din cadrul Comisiei a încheiat investigarea cazului sus-menționat. Pentru a informa corespunzător atât autorii plângerilor cât și toate celelalte persoane interesate, Comisia a decis să publice prezenta comunicare prin care își exprimă intenția de a clasa acest dosar.

Deși este clar că nu există o armonizare a taxelor privind autovehiculele la nivel comunitar și, prin urmare, statele membre pot impune astfel de taxe și decide în legătură cu nivelul și metodele de aplicare ale acestora, o astfel de marjă de discreție este restricționată de dispozițiile Tratatului de instituire a Comunității Europene (CE), în special de articolul 90, care exclude orice impozitare discriminatorie a produselor provenind din alte state membre.

Dispozițiile din legislația românească privind taxa de înmatriculare a autovehiculelor nu păreau să fie conforme cu articolul 90 din Tratatul CE. Prin urmare, la 23 martie 2007, Comisia a inițiat o procedură privind încălcarea dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de somație (IP/07/372) României. Comisia a făcut trimitere la jurisprudența Curții Europene de Justiție care s-a pronunțat în mod constant în sensul că, atunci când o taxă este prelevată o singură dată asupra autovehiculelor noi și asupra celor rulate, nivelul taxei aplicate unui autovehicul second-hand provenind dintr-un alt stat membru nu trebuie să depășească în niciun caz taxa reziduală inclusă în valoarea de piață a unui autoturism rulat similar, înmatriculat deja în statul membru respectiv ca fiind nou. În acest sens, statele membre trebuie să țină seama de deprecierea autovehiculelor rulate importate.

România a confirmat primirea scrisorii de somare și a elaborat linii generale pe baza cărora au fost redactate amendamentele necesare, împreună cu o formulă de calcul privind nivelul taxei de înmatriculare a autovehiculelor și valorile care trebuie aplicate în acest scop, inclusiv o grilă fixă de depreciere. Cu toate acestea, modificările necesare nu au fost adoptate în timp util.

La 28 noiembrie 2007, Comisia a adresat României un aviz motivat, cerându-i să se conformeze legislației Comunitare, astfel cum a fost interpretată de către Curtea de Justiție (IP/07/1799). Acest aviz a fost urmat de mai multe reuniuni și discuții tehnice cu privire la versiuni ale unui proiect de lege și care au avut drept rezultat adoptarea, la 21 aprilie 2008, a Ordonanței de urgență nr. 50/2008 (publicată în Monitorul Oficial la 25 aprilie 2008), care modifică legislația contestată. Guvernul României a aprobat și normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 50/2008 prin integrarea titlului V. Determinarea deprecierii reale a unui autovehicul rulat în aplicarea grilei fixe de depreciere îmbunătățite din anexa 4 a Ordonanței de urgență. Acest lucru garantează că la calcularea valorii taxei de înmatriculare care trebuie plătite se ia în considerare deprecierea reală a autovehiculelor rulate.

Mai mult, legislația română menționată anterior a eliminat un coeficient de corelare discriminatoriu, a stabilit o definiție corespunzătoare a termenului „autovehicul nou” și, de asemenea, a acordat contribuabililor dreptul de a beneficia de o expertiză individuală a autovehiculelor lor pentru a se stabili deprecierea reală a acestora. În cele din urmă, legislația adoptată a făcut publice criteriile pe baza cărora se stabilește deprecierea autovehiculelor rulate.

În temeiul acestor informații, departamentul responsabil din cadrul Comisiei consideră că autoritățile române au luat măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislației comunitare și, în momentul de față, se pare că legislația României privind taxa de înmatriculare a autovehiculelor este conformă cu articolul 90 din Tratatul CE.

Din acest motiv, departamentul responsabil va propune Comisiei clasarea cazului.


Top