EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0713(03)

Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

JO C 160, 13.7.2007, p. 19–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.7.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 160/19


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

(2007/C 160/08)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

FIȘĂ REZUMAT

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„MARRONE DI ROCCADASPIDE”

NR. CE: IT/PGI/005/0447/3.1.2005

DOP ( ) IGP ( X )

Această fișă rezumat prezintă cu titlu informativ principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

1.   Autoritatea competentă din statul membru:

Denumire:

Ministero delle Politiche agricole e forestali

Adresă:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Telefon

(39) 06 481 99 68

Fax

(39) 06 42 01 31 26

E-mail:

qtc3@politicheagricole.it

2.   Grup:

Denumire:

Cooperativa Agricola «Il Marrone» A r.l.

Adresă:

Via Gaetano Giuliani, 28

Roccadaspide (SA) (Italia)

Telefon

(39) 082 894 74 96

Fax

(39) 082 894 83 24

E-mail:

coop.ilmarrone@tiscali.it

Componență:

Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( )

3.   Tipul produsului:

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate, enumerate în anexa 1 — Castane

4.   Caiet de sarcini:

[rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

4.1.   Denumire: „Marrone di Roccadaspide”

4.2.   Descriere: Indicația geografică protejată „Marrone di Roccadaspide” desemnează fructul obținut din ecotipurile Anserta, Abate și Castagna Rossa, legate de soiul „Marrone”. În momentul introducerii pe piață, în stare proaspătă, acesta trebuie să prezinte următoarele caracteristici: forma fructului: de regulă semisferică, uneori ușor elipsoidală; pericarp: de culoare castaniu închis, de regulă roșiatic, cu striații mai închise, în general, puțin vizibile; episperm: subțire, puțin intrat în sămânță, de regulă aderent; calibru: maxim 85 de fructe la kg de produs selecționat și/sau calibrat; sămânță: de culoare alb-lăptos, cu pulpă consistentă și gust dulce, fixată la maxim 5 %. Atunci când se comercializează în stare uscată (în coajă sau decojit), acesta trebuie să prezinte următoarele caracteristici: (a) castane uscate în coajă: umiditatea în interiorul fructelor întregi: maxim 15 %; produsul trebuie să fie imun la infestări active de orice natură (larve de insecte, mucegai etc.); reziduuri uscate în coajă: maxim 50 % din greutate; (b) castane uscate decojite: trebuie să fie sănătoase, de culoare alb-pal și să nu prezinte defecte mai mult de 20 % (urme de viermi, deformări etc.).

Indicația geografică protejată „Marrone di Roccadaspide” se caracterizează printr-un gust deosebit de dulce și un conținut ridicat de zaharuri. Printre alte aspecte organoleptice, trebuie menționată structura crocantă și puțin făinoasă.

Caracteristicile organoleptice sunt verificate de un grup de degustători desemnați de organismul de control.

4.3.   Aria geografică: Zona de producție a indicației geografice protejate „Marrone di Roccadaspide” cuprinde teritoriul situat la o altitudine de peste 250 de metri deasupra nivelului mării în comunele din provincia Salerno, prevăzute în caietul de sarcini.

4.4.   Dovada originii: Toate fazele procesului de producție trebuie monitorizate, înregistrându-se pentru fiecare dintre acestea intrările (produsele care intră) și ieșirile (produsele care ies). În acest mod și prin înregistrarea producătorilor, a parcelelor cadastrale pe care se cultivă produsul și a unităților de ambalare în listele corespunzătoare gestionate de organismul de control, se garantează trasabilitatea produsului pe parcursul întregului lanț de producție. Orice persoană fizică sau juridică al cărei nume este înscris pe listele respective se va supune controlului din partea organismului de control, în conformitate cu caietul de sarcini și cu planul de control. În cazul în care organismul de control constată nereguli, chiar într-o singură fază de producție, produsul nu va putea fi comercializat cu indicația geografică protejată „Marrone di Roccadaspide”.

4.5.   Metoda de obținere: Caietul de sarcini prevede, printre altele, că densitatea de plantare la hectar, calculată în plină producție, nu poate depăși 130 de plante.

Cultivarea se realizează prin metoda volumului cu vase semideschise. Structura se fixează la 200 cm de sol. Pentru formarea ramurilor, se utilizează vlăstare tinere din lunile de vară și de toamnă. Elagarea trebuie să se efectueze din maxim 5 în 5 ani. Terenul, foarte permeabil, nu necesită intervenții hidraulice deosebite pentru evitarea stagnării apelor pluviale. Din acest motiv, solul nu este lucrat. Stratul de iarbă nu trebuie să depășească 30-40 cm.

Recoltarea trebuie efectuată toamna, înainte de prima decadă a lunii noiembrie, în cicluri cu o durată maximă de două săptămâni; aceasta se realizează manual sau cu ajutorul combinelor pentru a permite păstrarea integrității produsului.

Toate fazele de producție și de prelucrare a produsului, cu excepția ambalării, au loc pe teritoriul comunelor prevăzute la articolul 4, ceea ce garantează trasabilitatea și controlul produsului.

4.6.   Legătură: Solurile din Cilento prezintă condiții favorabile culturii de castane, deoarece sunt de origine vulcanică, au o reacție acidă sau neutră (pH între 4,5 și 6,5), sunt bogate în minerale, adânci și proaspete, nici seci, nici asfixiate. Temperatura medie anuală este cuprinsă între + 8 °C și + 15 °C. Precipitațiile anuale depășesc 600-800 mm. Prin urmare, zona se caracterizează printr-un climat tipic mediteranean, cu ierni mai mult blânde și veri marcate de perioade de secetă uneori lungi. În aceste condiții, chiar temperaturile relativ scăzute favorizează o producție importantă de fructe de calitate optimă. Prezenta plantațiilor de castani cultivați în provincia Salerno este atestată începând din epoca medievală prin contractele dintre agricultori și proprietari, care au fost păstrate în arhivele abației benedictine Cava de' Tirreni, renumitul „Codex diplomaticus cavensis”. De asemenea, călugării din ordinul Sf. Vasile au contribuit la răspândirea culturii de castane în anumite zone din Cilento. Prin transmiterea istoriei și a tehnicii de cultivare din generație în generație, prezența omului, cu capacitățile sale și munca răbdătoare, constituie, de asemenea, o legătură foarte puternică între acest produs și mediul înconjurător. Din secolul al XIX-lea, castanele au reprezentat un aliment indispensabil pentru populația locală și au jucat un rol important în economia regiunii, deoarece au fost marfă de schimb în contactele cu populația învecinată. De-a lungul secolelor, sărbătorile, scrierile și rețetele au legat, fără încetare, castanele de aceste teritorii. Înțelepciunea omului, caracteristicile pedoclimatice, combinate atât de bine între ele, au conferit, așadar, produsului proprietățile care l-au făcut unic în felul său și i-au creat o reputație indiscutabilă.

4.7.   Organism de control:

Denumire:

ISMECERT

Adresă:

Centro Direzionale Isola G1

I-80143 Napoli

Telefon

(39) 081 787 97 89

Fax

(39) 081 604 01 76

E-mail:

info@ismecert.it

4.8.   Etichetare: Ambalajele sau etichetele atașate acestora trebuie să marcheze, cu caractere tipărite în clar și lizibil, de aceeași dimensiune, următoarea indicație: „Marrone di Roccadaspide”, urmată de mențiunea: „Indicazione Geografica Protetta” (sau de acronimul acesteia IGP); numele, denumirea comercială și adresa unității de ambalare sau de producție; cantitatea de produs conținută efectiv în ambalaj, logo-ul IGP. Toate aceste mențiuni pot fi indicate pe etichetă cu caractere a căror înălțime și lățime nu depășesc jumătate din cele utilizate pentru indicația geografică protejată. Logo-ul este format din două elipse, din imaginea care reprezintă castana, înclinată cu 41,6° în sens orar și din inscripția „Marrone di Roccadaspide”, urmată de mențiunea „Indicazione Geografica Protetta”. Caracteristicile logo-ului sunt înscrise în caietul de sarcini. Produsele la a căror preparare se utilizează denumirea „Marrone di Roccadaspide”, chiar dacă în urma unor procese de elaborare și prelucrare, pot fi introduse pe piață în ambalaje pe care să se indice respectiva denumire fără adăugarea logo-ului comunitar, în următoarele condiții:

produsul cu denumirea „Marrone di Roccadaspide”, certificat ca atare, să reprezinte componenta exclusivă a categoriei merceologice de apartenență,

utilizatorii produsului cu denumire protejată să fie autorizați de titularii drepturilor de proprietate intelectuală conferite prin înregistrarea denumirii „Marrone di Roccadaspide”, reuniți într-un sindicat (consorzio) aflat sub tutela Ministerului Politicilor Agricole și Forestiere. Același sindicat va fi responsabil de înscrierea utilizatorilor în registrele corespunzătoare și de asigurarea utilizării corecte a denumirii protejate. În lipsa unui sindicat tutelar, responsabilitățile respective revin Ministerului Politicilor Agricole și Forestiere, în calitate de autoritate națională responsabilă de punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 510/2006.

Utilizarea neexclusivă a castanelor cu denumirea „Marrone di Roccadaspide” permite, în temeiul reglementărilor în vigoare, numai menționarea acestei denumiri printre ingredientele care intră în compoziția produsului sau în prelucrarea acestuia.


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top