This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Market abuse
Abuzul de piaţă
Abuzul de piaţă
This summary has been archived and will not be updated. See 'Prevenirea abuzului de piață pe piețele financiare' for an updated information about the subject.
Abuzul de piaţă
Obiectivul acestei directive este de a asigura integritatea pieţelor financiare şi de a întări încrederea investitorilor în respectivele pieţe. Scopul este de a crea, în cadrul combaterii abuzului de piaţă, condiţii de concurenţă echitabile pentru operatorii economici din statele membre.
ACT
Directiva 2003/6/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 ianuarie 2003 privind utilizările abuzive ale informaţiilor confidenţiale şi manipulările pieţei (abuzul de piaţă) [A se vedea actele de modificare].
SINTEZĂ
Această directivă are ca scop prevenirea oricărui abuz de piaţă pentru a menţine funcţionarea optimă a pieţelor financiare ale Uniunii Europene.
Această directivă nu se aplică tranzacţiilor efectuate de:
Condiţii de interdicţie a abuzurilor de piaţă
Poate exista un abuz de piaţă în cazurile în care investitorii au fost prejudiciaţi de alţi investitori care:
Acest tip de conduită poate aduce atingere principiului general potrivit căruia toţi investitorii trebuie să se afle pe picior de egalitate.
Drept urmare, statele membre interzic oricărei persoane care deţine informaţii:
Aceste interdicţii nu se aplică nici tranzacţiilor cu acţiuni proprii efectuate în cadrul programelor de „răscumpărare” şi nici măsurilor de stabilizare a unui instrument financiar.
Gestionarea informaţiilor emitenţilor de instrumente financiare
Emitenţii de instrumente financiare trebuie să publice, de îndată ce este posibil, informaţiile care se referă la respectivii emitenţi şi să le afişeze pe site-ul lor de internet. În cazul în care un emitent comunică unui terţ o informaţie confidenţială în cursul exercitării normale a funcţiei sale, această informaţie trebuie făcută publică.
Emitenţii trebuie să stabilească o listă cu persoanele care lucrează pentru ei şi care au, prin urmare, acces la informaţii confidenţiale.
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare (AEVM) are posibilitatea de a elabora norme tehnice de executare, pentru a asigura o aplicare uniformă a actelor adoptate de Comisie.
Cooperare
Directiva prevede că fiecare stat membru desemnează o autoritate unică de reglementare şi de supraveghere, cu un set minim de responsabilităţi comune. Aceste autorităţi utilizează metode convergente pentru a combate abuzurile de piaţă şi trebuie să se poată baza pe asistenţă reciprocă pentru sancţionarea infracţiunilor, în special în cadrul activităţilor transfrontaliere. Procedura urmată în domeniul cooperării administrative poate contribui, în special, la combaterea actelor teroriste. Autorităţile competente colaborează cu AEVM.
Sancţiuni
Acelaşi comportament care constituie un abuz trebuie sancţionat în mod similar în diferitele state membre.
Atunci când o autoritate competentă adoptă o măsură administrativă sau o sancţiune, ea anunţă AEVM despre acest lucru. Dacă această sancţiune are în vedere o societate de investiţii autorizată în conformitate cu Directiva privind piaţa instrumentelor financiare (MiFID), AEVM adaugă o referinţă la această sancţiune în registrul societăţilor de investiţii.
Referinţe
Act |
Intrarea în vigoare |
Termen de transpunere în legislaţia statelor membre |
Jurnalul Oficial |
Directiva 2003/6/CE |
12.4.2003 |
12.10.2004 |
JO L 96, 12.4.2003 |
Acte de modificare |
Intrarea în vigoare |
Termen de transpunere în legislaţia statelor membre |
Jurnalul Oficial |
Directiva 2008/26/CE |
21.3.2008 |
- |
JO L 81, 20.3.2008 |
Directiva 2010/78/UE |
4.1.2011 |
31.12.2011 |
JO L 331, 15.12.2010 |
Modificările şi corecturile succesive aduse Directivei 2003/6/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
ACTE CONEXE
Directiva 2008/26/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 martie 2008 de modificare a Directivei 2003/6/CE privind utilizările abuzive ale informaţiilor confidenţiale şi manipulările pieţei (abuzul de piaţă), în ceea ce priveşte competenţele de executare conferite Comisiei [Jurnalul Oficial L 81 din 20.3.2008].
Directiva 2004/72/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 privind normele de aplicare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte practicile comerciale admise, definirea informaţiei confidenţiale pentru instrumentele financiare derivate din produsele de bază, stabilirea listelor de persoane care au acces la informaţii confidenţiale, declararea operaţiunilor efectuate de persoanele care exercită responsabilităţi de conducere şi notificarea operaţiunilor suspecte [Jurnalul Oficial L 162 din 30.4.2004]. Această directivă defineşte criteriile de care trebuie să se ţină seama la evaluarea practicilor de piaţă în vederea aplicării articolului 6 alineatul 10 din Directiva 2003/6/CE. Practicile participanţilor de pe piaţă trebuie să respecte principiile echităţii şi eficacităţii pentru a proteja integritatea pieţei. Aceste practici nu trebuie să compromită integritatea altor pieţe ale Uniunii Europene care ar avea legături cu aceasta.
Directiva 2003/124/CE a Comisiei din 22 decembrie 2003 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind definiţia şi publicarea informaţiilor confidenţiale şi definiţia manipulărilor pieţei [Jurnalul Oficial L 339 din 24.12.2003]. Această directivă stabileşte criteriile detaliate care trebuie aplicate pentru a stabili care sunt informaţiile despre care se consideră că au caracter precis şi care ar putea să influenţeze cursurile instrumentelor. În plus, ea specifică o serie de factori de care trebuie să se ţină seama atunci când se examinează dacă un comportament dat constituie o manipulare a pieţei. Pentru emitenţi, directiva prevede modalităţile şi termenele de publicare a informaţiilor confidenţiale şi cazurile precise în care emitenţii sunt autorizaţi să amâne această publicare pentru a-şi proteja interesele legitime.
Directiva 2003/125/CE a Comisiei din 22 decembrie 2003 privind modalităţile de aplicare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte prezentarea echitabilă a recomandărilor de investiţii şi menţionarea conflictelor de interese [Jurnalul Oficial L 339 din 24.12.2003]. Această directivă stabileşte normele pentru prezentarea echitabilă a recomandărilor de investiţii şi menţionarea conflictelor de interese. Ea face o distincţie între persoanele care fac recomandări de investiţii (care trebuie să respecte norme mai stricte) şi cele care difuzează recomandările făcute de terţi. Conform articolului 6 din directiva privind abuzurile de piaţă, această a doua directivă de punere în aplicare ţine seama de reglementări, inclusiv de autoreglementările care se aplică profesiei de ziarist. Acest lucru înseamnă că subcategoria foarte specializată a ziariştilor financiari care fac sau difuzează recomandări de investiţii trebuie să respecte anumite principii generale. Totuşi, sunt prevăzute măsuri de protecţie şi se autorizează utilizarea de mecanisme de autoreglementare pentru a stabili modalitatea de aplicare a acestor principii de bază. Această soluţie are ca obiectiv menţinerea libertăţii presei, protejând totodată investitorii şi emitenţii împotriva oricărui risc de manipulare a pieţei de către ziarişti.
Ultima actualizare: 01.04.2011