Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1067

    Regulamentul (UE) nr. 1067/2013 al Comisiei din 30 octombrie 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime pentru contaminanți precum dioxinele, PCB de tipul dioxinei și PCB care nu sunt de tipul dioxinei în ficatul animalelor terestre Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 289, 31.10.2013, p. 56–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; abrogare implicită prin 32023R0915

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1067/oj

    31.10.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 289/56


    REGULAMENTUL (UE) NR. 1067/2013 AL COMISIEI

    din 30 octombrie 2013

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime pentru contaminanți precum dioxinele, PCB de tipul dioxinei și PCB care nu sunt de tipul dioxinei în ficatul animalelor terestre

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare pentru contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (2) stabilește niveluri maxime pentru dioxine și bifenili policlorurați (PCB) de tipul dioxinelor într-o serie de produse alimentare, incluzând ficatul animalelor terestre.

    (2)

    Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar (denumit în continuare „grupul”) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat la 5 iulie 2011, la solicitarea Comisiei, un aviz privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența unor niveluri ridicate de dioxine și PCB de tipul dioxinei în ficatul de ovine și cervidee (3).

    (3)

    Comisia a solicitat ca avizul să indice dacă există posibilitatea creșterii riscului pentru sănătatea consumatorilor în cazul subgrupurilor de populație care consumă astfel de produse (de exemplu, consumatorii frecvenți, persoanele care urmează diete specifice etc.). Avizul ar trebui, de asemenea, să analizeze posibilele motive ale prezenței unor niveluri ridicate de dioxine și de PCB în ficatul de ovine și de cervidee și să furnizeze elemente științifice privind oportunitatea stabilirii în viitor a unor niveluri de reglementare a prezenței lor în ficat pe baza produsului, și nu pe baza grăsimii.

    (4)

    Conform concluziei grupului, consumul regulat de ficat de ovine ar duce, în medie, la o creștere cu aproximativ 20 % a expunerii naturale la dioxine și la PCB de tipul dioxinei. În anumite cazuri individuale, consumul de ficat de ovine ar putea duce la o absorbție crescută de astfel de contaminanți, care depășește doza săptămânală tolerabilă (DST). Grupul a concluzionat că un consum frecvent de ficat de ovine poate constitui o posibilă problemă de sănătate, în special pentru femeile aflate la vârsta procreării și pentru copii.

    (5)

    Grupul a concluzionat, de asemenea, că solul și sedimentele sunt rezervoare naturale de dioxine și PCB. Transferul de dioxine și PCB din sol în plante prin sistemul radicular este, în general, de importanță minoră. În ultimii ani, au fost detectate concentrații ridicate de dioxine și PCB în mai multe eșantioane de ficat de ovine din diferite țări europene, deși concentrațiile nu sunt asociate cu surse de contaminare specifice. În cazul ovinelor, pășunatul este unul dintre principalii factori de expunere. Când pasc, animalele pot ingurgita particulele de pământ depuse pe plante sau în mod direct, prin iarba aflată la suprafața solului. Ingestia de pământ este extrem de variabilă și depinde de sezon: a fost raportată o medie a ingestiei de pământ de 8 % din materia uscată consumată. În ansamblu, ingestia de pământ ar putea să contribuie în mod substanțial la expunerea ovinelor la dioxine și PCB. Sunt disponibile date limitate privind transferul de dioxine și/sau PCB din hrana pentru animale în ficatul de ovine. În funcție de congenerii de PCDD (p-dibenzodioxină policlorurată), de PCDF (dibenzofuran policlorurat) sau de PCB luați în considerare, ratele de transfer raportate au variat de la 5 la 175 și au fost de aproximativ 4 ori mai mari pentru ficat decât pentru carne sau rinichi.

    (6)

    EFSA a concluzionat, de asemenea, că ficatul de ovine este un important organ de depozitare a dioxinelor și a PCB. Diferențele de metabolism ar putea explica parțial de ce nivelul depozitării în ficat a dioxinelor și a compușilor înrudiți este relativ ridicat la ovine în comparație cu bovinele.

    (7)

    Conform concluziei EFSA, chiar și în cazul în care ar exista o posibilă retenție hepatică și dioxinele și PCB nu ar fi complet asociate cu fracția de grăsime din ficat, acest lucru nu ar avea nicio influență asupra rezultatului, fie că acesta este exprimat pe baza grăsimii sau pe baza greutății în stare proaspătă, dat fiind că toate dioxinele și PCB sunt extrase în cursul procedurii de analiză, indiferent de partea din ficat în care se află.

    (8)

    Comisia a solicitat laboratorului de referință al Uniunii Europene (LRUE) pentru dioxine și PCB prezente în alimente și hrana pentru animale să investigheze modul în care diferitele metode de extragere influențează nivelurilor de dioxine și PCB din ficatul de ovine în ceea ce privește raportarea rezultatului analitic pe baza grăsimii sau pe baza greutății în stare proaspătă. LRUE a concluzionat că variațiile concentrațiilor de dioxine și PCB au fost mult mai ridicate atunci când au fost exprimate pe baza grăsimii decât atunci când au fost exprimate pe baza greutății în stare proaspătă. Concentrațiile de dioxine și PCB pe baza grăsimii în ficatul de ovine au depins de metoda de extracție utilizată sau de solvenți și, prin urmare, de conținutul de grăsime. Atunci când au fost comparate rezultatele pe baza greutății în stare proaspătă, nivelurile de dioxine și PCB au fost destul de comparabile.

    (9)

    Prin urmare, pentru a garanta obținerea unor rezultate comparabile și o abordare uniformă a aplicării în întreaga Uniune în ceea ce privește dioxinele și PCB în ficatul animalelor terestre, este oportun să se stabilească niveluri maxime pe baza greutății umede, astfel cum s-a stabilit deja pentru ficatul de pește și produsele derivate din acesta.

    (10)

    Este necesar să se prevadă că nivelurile maxime nu sunt aplicabile produselor alimentare care au fost introduse legal pe piață înainte de data aplicării.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Dispoziții de modificare

    În anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006, punctul 5.2 se înlocuiește cu următorul text:

    „5.2

    Ficat provenind de la animalele terestre menționate la punctul 5.1, cu excepția ficatului de ovine și a produselor derivate din acesta

    0,30 pg/g greutate umedă

    0,50 pg/g greutate umedă

    3,0 ng/g greutate umedă

     

    Ficat de ovine și produse derivate din acesta

    1,25 pg/g greutate umedă

    2,00 pg/g greutate umedă

    3,0 ng/g greutate umedă”

    Articolul 2

    Dispoziții tranzitorii

    (1)   Prezentul regulament nu se aplică produselor care au fost introduse pe piață la o dată anterioară datei de 1 ianuarie 2014 în conformitate cu dispozițiile aplicabile la data respectivă.

    (2)   Sarcina dovedirii datei la care produsele au fost introduse pe piață revine operatorului din sectorul alimentar.

    Articolul 3

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 30 octombrie 2013.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 37, 13.2.1993, p. 1.

    (2)  JO L 364, 20.12.2006, p. 5.

    (3)  Grupul pentru contaminanții din lanțul alimentar al EFSA (Contam); Aviz științific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența unor niveluri ridicate de dioxine și PCB de tipul dioxinei în ficatul de ovine și cervidee. EFSA Journal 2011; 9(7):2297. [71 p.] doi:10.2903/j.efsa.2011.2297. Document disponibil online la adresa: www.efsa.europa.eu/efsajournal


    Top