Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

ICD - instrumentul UE de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

ICD - instrumentul UE de finanțare a cooperării pentru dezvoltare (2014-2020)

Prin instrumentul său de cooperare pentru dezvoltare, Uniunea Europeană (UE) urmărește reducerea sărăciei în țările în curs de dezvoltare, precum și promovarea unei dezvoltări economice, sociale și de mediu durabile, a democrației, a statului de drept, a drepturilor omului și a bunei guvernanțe.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 233/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument de finanțare a cooperării pentru dezvoltare în perioada 2014-2020

SINTEZĂ

În conformitate cu politica sa prezentată în lucrarea O agendă a schimbării, UE intenționează să își direcționeze finanțarea cooperării pentru dezvoltare acolo unde aceasta va avea impactul cel mai mare. Prioritatea o reprezintă țările care au cea mai mare nevoie: țările cel mai puțin dezvoltate, acestea având un venit național brut scăzut și un capital uman slab, cele care se află în situații de criză sau postcriză și cele care sunt fragile sau vulnerabile. UE aplică o abordare diferențiată ca reacție la nevoile, la capacitățile și la performanțele țărilor partenere.

Instrumentul UE de cooperare pentru dezvoltare (ICD) cuprinde:

  • 1

    Programe geografice: acestea susțin programe de cooperare bilaterală și regională în domenii precum nevoile esențiale (sănătate și educație), ocuparea forței de muncă, infrastructură, drepturile omului, democrația, buna guvernanță și dezvoltarea durabilă. Acestea acoperă țările în curs de dezvoltare din Asia, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și America Latină, precum și din Africa de Sud.

  • 2
    Programe tematice: acestea sunt împărțite în două grupe:
    • Bunuri publice globaleși provocări globale:și timp coerența cu obiectivul de reducere a sărăciei această grupă acoperă schimbările climatice, mediul, energia, dezvoltarea umană, securitatea alimentară și imigrația, asigurând în același timp coerența cu obiectivul de reducere a sărăciei. 27 % din acest program se va aloca obiectivelor referitoare la schimbările climatice și la mediu, iar cel puțin 25 % din program va susține incluziunea socială și dezvoltarea umană.
    • Organizațiile societății civileși autoritățile locale: acest program va încuraja societatea civilă (adică actorii nestatali, organizațiile neguvernamentale - ONG-urile - și organizațiile cetățenilor) și autoritățile locale să joace un rol mai important în ceea ce privește strategiile de dezvoltare.
  • 3

    Programul panafrican: În plus față de programele de mai sus, printr-un nou program panafrican, ICD va susține parteneriatul strategic al Europei cu Africa. Acest program va veni în completarea altor instrumente de finanțare utilizate în Africa, precum Fondul european de dezvoltare și Instrumentul european de vecinătate. Activitățile derulate în cadrul acestui program vor fi de natură transregională, continentală sau globală.

Bugetul

Având un buget de peste 19,6 miliardede euro (în prețuri curente) pentru perioada 2014-2020, ICD acoperă toate țările în curs de dezvoltare.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 233/2014

1.1.2014

-

JO L 77, 15.3.2014

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social și Comitetul Regiunilor - Creșterea impactului politicii UE în domeniul dezvoltării: o agendă a schimbării, COM(2011) 637 final din 13 octombrie 2011

Data ultimei actualizări: 18.06.2014

Top