Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Securitatea aviației civile: Norme la nivelul UE

Securitatea aviației civile: Norme la nivelul UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 300/2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește norme și standarde de bază comune în materie de securitate aeronautică și de proceduri de monitorizare a punerii în aplicare a acestora.
  • Regulamentul se aplică tuturor aeroporturilor civile din UE, precum și transportatorilor aerieni și altor persoane sau întreprinderi care furnizează bunuri sau servicii acestor aeroporturi sau prin intermediul acestora.
  • Acesta înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 2320/2002 care a fost adoptat în urma evenimentelor din 11 septembrie 2001 și care a stabilit norme comune în domeniul securității aviației civile.

ASPECTE-CHEIE

Standarde de bază comune pentru protecția aviației civile

Aceste standarde includ, de exemplu:

  • controlul de securitate al pasagerilor și al bagajelor de mână, pentru a preveni introducerea de articole interzise la bordul aeronavei, precum arme și explozivi;
  • bagajul de cală (bagajul pe care pasagerii îl înregistrează) este de asemenea supus controlului de securitate înainte de îmbarcare;
  • securitatea aeroportuară (de exemplu, acces controlat în diferite zone ale aeroporturilor, controlul de securitate al personalului, verificarea vehiculelor, precum și supravegherea și patrularea pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate în aceste zone);
  • protecția aeronavei și controale sau examinări de securitate ale aeronavei înainte de plecare în scopul de a se asigura că la bord nu există articole interzise;
  • măsuri de securitate pentru mărfuri și poștă înainte de a fi încărcate în aeronavă;
  • măsuri de securitate pentru proviziile de aeroport (adică provizii destinate vânzării în magazinele duty-free și în restaurante) și pentru proviziile de bord (de exemplu, alimente și băuturi pentru pasageri);
  • recrutarea și instruirea personalului;
  • performanța echipamentului de securitate (adică echipamentele folosite pentru controlul de securitate și pentru controlul accesului sunt în conformitate cu specificațiile definite și sunt apte să execute măsurile de securitate respective).

În noiembrie 2015, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1998. Acesta stabilește măsuri detaliate de implementare a acestor standarde în domeniul securității și abrogă un regulament anterior [Regulamentul (UE) nr. 185/2010] care a fost modificat de peste 20 de ori. De la adoptarea sa, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1998 a fost modificat de mai multe ori.

Amendamentele modifică lista țărilor din afara UE recunoscute ca aplicând standarde echivalente celor ale UE și introduc noi norme privind:

  • securitatea aeroportuară;
  • securitatea aeronavei;
  • controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor, bagajului de cală, mărfurilor și poștei, proviziilor de bord;
  • recrutarea și instruirea personalului;
  • echipamentul de securitate;
  • verificarea antecedentelor pentru sporirea culturii de securitate și a rezilienței;
  • standardele de performanță;
  • sistemele de detectare a explozivilor din încălțăminte și sistemele de detectare a vaporilor explozivi.

Obligații pentru țările UE, aeroporturi și operatori

Țările UE trebuie:

  • să desemneze o autoritate unică responsabilă cu securitatea aeronautică;
  • să elaboreze un program național de securitate a aviației civile cu scopul de a defini responsabilitățile pentru punerea în aplicare a standardelor de bază comune;
  • să elaboreze un program național de control al calității în scopul verificării calității securității aviației civile.

Aeroporturile, transportatorii aerieni și entitățile trebuie:

  • să definească și să pună în aplicare un program de securitate;
  • să asigure controlul intern al calității.

Inspecțiile Comisiei

Comisia efectuează inspecții în cooperare cu autoritățile naționale, inclusiv inspecții neanunțate ale aeroporturilor, ale transportatorilor aerieni și altor persoane sau întreprinderi relevante. Orice deficiență trebuie să fie remediată de către autoritatea națională. Autoritățile naționale sunt responsabile pentru principalul control al calității și pentru aplicare și, prin urmare, trebuie să desfășoare audituri și inspecții ale aeroporturilor, transportatorilor aerieni a altor persoane și întreprinderi relevante.

Recunoașterea standardelor de securitate aeronautică echivalente ale țărilor din afara UE

UE poate recunoaște standardele de securitate aeronautică ale țărilor din afara UE ca fiind echivalente cu cele ale UE pentru a permite un sistem de „control unic de securitate”. Aceasta înseamnă, de exemplu, că pasagerii care sosesc în aeroporturi din UE și se transferă către alte destinații nu ar mai trebui supuși din nou controlului de securitate. Acest lucru ar duce la creșterea vitezei de conectare, la scăderea costurilor și la sporirea confortului pentru călători. „Controlul unic de securitate” este unul dintre obiectivele legislației UE în domeniul securității aeronautice.

Rapoartele privind aplicarea

În fiecare an, Comisia publică un raport privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 300/2008. Cel mai recent raport, referitor la anul 2017, a fost publicat în 2019.

Pandemia de COVID-19

  • Pandemia de COVID-19 limitează grav capacitatea țărilor UE și a UE în ansamblu de a menține un lanț de aprovizionare eficace și eficient în UE. Serviciile de transport de mărfuri continue și neîntrerupte sunt de o importanță strategică esențială pentru Uniune și joacă un rol fundamental în livrarea bunurilor de primă necesitate, inclusiv a medicamentelor, a echipamentului medical, al altor substanțe și mărfuri.
  • Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/910 modifică Regulamentul (UE) 2015/1998 în ceea ce privește redesemnarea companiilor aeriene, a operatorilor și a altor entități care asigură controale de securitate pentru mărfuri și poștă care sosesc din țări din afara UE, precum și amânarea anumitor cerințe de reglementare.
  • Anexa la Regulamentul (UE) 2015/1998 este modificată pentru a lua în calcul factori precum impactul pandemiei asupra performanței instalațiilor, controalelor și vizitelor pe teren și necesitatea de a adopta măsuri urgente care stabilesc o bază juridică adecvată pentru implementarea unui proces alternativ și rapid pentru validarea siguranței aviatice a operatorilor afectați din lanțul de aprovizionare cu destinația UE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 28 aprilie 2010

Următoarele articole se aplică de la 29 aprilie 2008:

  • Articolele 4 alineatul (2), 4 alineatul (3), 4 alineatul (4), care se referă toate la standarde de bază comune, cu excepția celor care se referă la protecția aviației civile împotriva actelor de intervenție ilicită;
  • Articolul 8 privind Cooperarea cu Organizația Aviației Civile Internaționale;
  • Articolul 11 alineatul (2): Specificațiile pentru programele naționale de control al calității;
  • Articolul 15 alineatul (1) al doilea subparagraf: inspecții neanunțate efectuate de către Comisie;
  • Articolul 17: Grupul consultativ al părților interesate;
  • Articolul 19: Procedura comitetului; și
  • Articolul 21: Sancțiuni.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2320/2002 (JO L 97, 9.4.2008, pp. 72-84)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 300/2008 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/910 din 30 iunie 2020 de modificare a Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2015/1998, (UE) 2019/103 și (UE) 2019/1583 în ceea ce privește redesemnarea companiilor aeriene, a operatorilor și a entităților care furnizează controale de securitate pentru mărfurile și poșta care sosesc din țări terțe, precum și amânarea anumitor cerințe de reglementare în domeniul securității cibernetice, al verificării antecedentelor, al standardelor privind sistemele de detectare a explozivilor și al echipamentelor de detectare a urmelor de explozibili, ca urmare a pandemiei de COVID-19 (JO L 208, 1.7.2020, pp. 43-47)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1998 al Comisiei din 5 noiembrie 2015 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune în domeniul securității aviației (JO L 299, 14.11.2015, pp. 1-142)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 72/2010 al Comisiei din 26 ianuarie 2010 de stabilire a procedurilor de efectuare a inspecțiilor Comisiei în domeniul securității aeronautice (JO L 23, 27.1.2010, pp. 1-5)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 1254/2009 al Comisiei din 18 decembrie 2009 de stabilire a criteriilor care să permită statelor membre să deroge de la standardele de bază comune privind securitatea aviației civile și să adopte măsuri de securitate alternative (JO L 338, 19.12.2009, p. 17)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 272/2009 al Comisiei din 2 aprilie 2009 de completare a standardelor de bază comune în domeniul securității aviației civile prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 91, 3.4.2009, pp. 7-13)

A se vedea versiunea consolidată.

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu – Raportul anual pe 2017 privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 300/2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile [COM(2019) 183 final, 16.4.2019]

Data ultimei actualizări: 14.09.2020

Top