Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cartea Albastră a UE – intrarea și șederea lucrătorilor înalt calificați (până în 2023)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Cartea albastră a UE – intrarea și șederea lucrătorilor înalt calificați (începând cu 2023)' for an updated information about the subject.

Cartea Albastră a UE – intrarea și șederea lucrătorilor înalt calificați (până în 2023)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2009/50/CE – Condițiile de intrare și de ședere a resortisanților din țările din afara UE pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta stabilește condițiile de intrare și de ședere pentru angajații cu înaltă calificare* din afara UE care doresc să ocupe un loc de muncă înalt calificat într-un stat membru al Uniunii Europene (UE) (cu excepția Danemarcei, Irlandei și Regatului Unit (1)) și pentru familiile acestora.
  • Directiva creează un sistem al Cărții Albastre a UE*.
  • Aceasta va fi abrogată și înlocuită de Directiva (UE) 2021/1883 (a se vedea sinteza) de la 19 noiembrie 2023.

ASPECTE-CHEIE

  • Solicitanții unei cărți albastre a UE trebuie să prezinte:
    • un contract de muncă valabil sau o ofertă fermă de angajare pentru cel puțin un an, prin care li se oferă un salariu care este de cel puțin 1,5 ori mai mare decât salariul mediu anual brut din statul membru în cauză;
    • un document care să ateste că au calificările necesare;
    • un document de călătorie valabil și, dacă este necesar, o viză;
    • dovada unei asigurări de sănătate.
  • Statele membre pot respinge o solicitare dacă nu sunt îndeplinite condițiile de mai sus sau dacă documentele au fost obținute ilegal, au fost falsificate sau modificate.
  • Solicitantul trebuie să nu fie o amenințare pentru ordinea publică, siguranța publică sau sănătatea publică.
  • Statele membre pot determina numărul de angajați cu înaltă calificare pe care îi admit.
  • Solicitanții admiși primesc o carte albastră a UE cu o valabilitate standard între unu și patru ani, în funcție de statul membru în cauză sau de durata contractului de muncă, dacă acesta are o durată mai mică decât valabilitatea standard plus trei luni.
  • Solicitarea poate fi făcută de către persoana respectivă și/sau de către angajatorul acesteia, în funcție de statul membru.
  • În primii doi ani, posesorii unei cărți albastre a UE se limitează la locuri de muncă de înaltă calificare care îndeplinesc criteriile de admisie. După aceasta, aceștia pot candida în condiții egale cu cetățenii unei țări la alte locuri de muncă înalt calificate, în funcție de statul membru în cauză.
  • Posesorii unei cărți albastre a UE și familiile acestora au dreptul de intrare, de reintrare și de ședere în statul membru care a emis cartea albastră și de trecere prin alte state membre.
  • Posesorii unei cărți albastre a UE beneficiază de aceleași drepturi ca și resortisanții țării emitente a cărții albastre în ceea ce privește condițiile de muncă, pregătirea, recunoașterea diplomelor, securitatea socială și libertatea de asociere. Statele membre pot restricționa unele dintre acestea, în special subvențiile și împrumuturile de studii.
  • Autoritățile naționale pot retrage o carte albastră a UE sau pot să nu o reînnoiască dacă posesorul nu mai îndeplinește condițiile inițiale, a fost în șomaj timp de peste trei luni sau este considerat o amenințare publică.
  • După 18 luni de ședere legală, titularul de carte albastră a UE beneficiază de o anumită facilitare pentru obținerea vizei necesare pentru a se deplasa într-un alt stat membru. Cu condiția ca acesta să îndeplinească în continuare criteriile de admitere, i se poate permite să înceapă să lucreze înainte de luarea unei decizii de acordare a vizei, iar membrii familiei i se pot alătura imediat.
  • Comisia raportează o dată la trei ani cu privire la modul în care se aplică legislația. Primul raport a fost publicat în iunie 2014.

Revizuire și propuneri

  • În 2016, Comisia Europeană a emis o propunere de abrogare a Directivei 2009/50/CE. Acest lucru a rezultat dintr-o revizuire a directivei, publicată în paralel, care a concluzionat că directiva în vigoare are multe deficiențe intrinseci și că nu se aplică în mod sistematic în întreaga UE. În plus, multe state membre au reguli și proceduri paralele pentru aceeași categorie de lucrători cu înaltă calificare. Această fragmentare nu este eficientă, deoarece creează o povară pentru angajatori și solicitanți și nu este eficace, deoarece numărul permiselor eliberate lucrătorilor cu înaltă calificare rămâne în continuare limitat. Acest lucru face mai dificilă atragerea și menținerea de către UE a talentului de care are nevoie.
  • Propunerea urmărește atât remedierea deficiențelor directivei anterioare, cât și extinderea domeniului său de aplicare la beneficiarii protecției internaționale și la membrii familiilor necomunitare ale cetățenilor UE. Schema propusă ar înlocui, de asemenea, sistemele naționale paralele care vizează același grup ca și cartea albastră.
  • Propunerea include, de asemenea, următoarele:
    • condiții mai flexibile de admitere (un prag de salarizare mai scăzut; o durată minimă mai mică de șase luni pentru contractul inițial; reguli mai simple pentru proaspeții absolvenți și pentru lucrătorii care ocupă o situație de penurie; și echivalența dintre experiența profesională și calificările oficiale);
    • proceduri mai simple (proceduri mai rapide și mai flexibile; o procedură opțională rapidă pentru angajatorii de încredere);
    • drepturi mai largi (acces mai flexibil pe piața forței de muncă, inclusiv la activități liber-profesioniste; reîntregirea imediată a familiei; acces mai ușor la statutul de rezident pe termen lung al UE);
    • călătorii mai ușoare în cadrul UE (de exemplu, pentru călătorii de afaceri pe termen scurt în UE; accesul la o carte albastră a UE într-un al doilea stat membru).

Abrogare

Directiva 2009/50/CE va fi abrogată și înlocuită de Directiva (UE) 2021/1883 de la 19 noiembrie 2023.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 19 iunie 2009, iar statele membre au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 19 iunie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Angajat cu înaltă calificare. O persoană care lucrează cu salarizare și care are un anumit set de calificări certificate prin calificări profesionale avansate.
Cartea albastră a UE. Un permis de muncă și de ședere care poartă denumirea de „Cartea Albastră a UE” și care conferă posesorului acesteia dreptul de ședere și de muncă pentru statul membru pentru care a fost emis.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2009/50/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților din țările terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate (JO L 155, 18.6.2009, pp. 17-29)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 și de abrogare a Directivelor 64/221/CEE, 68/360/CEE, 72/194/CEE, 73/148/CEE, 75/34/CEE, 75/35/CEE, 90/364/CEE, 90/365/CEE și 93/96/CEE (JO L 158, 30.4.2004, pp. 77-123). Text republicat în rectificare (JO L 229, 29.6.2004, pp. 35-48)

Modificările succesive aduse Directivei 2004/38/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2013/32/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind procedurile comune de acordare și retragere a protecției internaționale (reformare) (JO L 180, 29.6.2013, pp. 60-95)

Directiva (UE) 2016/801 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2016 privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă au pair (JO L 132, 21.5.2016, pp. 21-57)

A se vedea versiunea consolidată.

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a Directivei 2009/50/CE privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților din țările terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate („Cartea albastră a UE”) [COM(2014) 287 final, 22.5.2014]

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate [COM(2016) 378 final, 7.6.2016]

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Evaluarea impactului – care însoțește documentul Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate și de abrogare a Directivei 2009/50/CE [SWD(2016) 193 final, 7.6.2016]

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Rezumatul evaluării impactului – care însoțește documentul Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate [SWD(2016) 194 final, 7.6.2016]

Data ultimei actualizări: 11.11.2021



(1) Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top