Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Suspendarea drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare

Suspendarea drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 150/2003 privind suspendarea drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Obiectivul regulamentului este de a suspenda drepturile vamale la anumite armamente și echipamente militare pentru a le permite autorităților însărcinate cu apărarea ale țărilor UE să își procure cele mai bune echipamente militare disponibile în lume.

Regulamentul se aplică numai mărfurilor importate de către autoritățile însărcinate cu apărarea ale țărilor UE sau în numele acestora.

ASPECTE-CHEIE

Suspendarea drepturilor

Regulamentul suspendă drepturile din tariful vamal comun aplicabile armamentelor și echipamentelor militare cu condiția ca mărfurile respective să fie utilizate de către forțele armate ale țării UE (sau în numele acestora), de exemplu:

  • la apărarea teritoriului țărilor UE;
  • în cadrul operațiunilor internaționale de menținere a păcii;
  • în alte misiuni, precum protecția cetățenilor UE.

Anexa I la regulament stabilește lista mărfurilor eligibile pentru această scutire. Orice marfă care nu apare în regulament și în anexele la acesta face obiectul unor drepturi vamale, chiar dacă este importată de către forțele armate ale unei țări a UE.

Mărfurile vizate

Mărfurile în cazul cărora se suspendă drepturile vamale sunt armele și munițiile, inclusiv părțile și accesoriile, anumite gaze rare, explozibilii, detonatoarele, anumite materiale fotografice și anumite produse chimice.

Regulamentul vizează și suspendarea drepturilor vamale privind părțile, componentele și asamblajele importate destinate a fi încorporate sau montate în mărfurile din anexe sau necesare formării sau testării.

Companii private

Companiile private cu sediul în UE vor putea importa mărfurile cu scutire de drepturi vamale numai cu condiția ca acestea să fabrice echipamentele militare relevante și să furnizeze produsele finite autorităților țărilor UE însărcinate cu apărarea. Orice alte utilizări fac obiectul unor drepturi vamale.

PROCEDURI ȘI CONTROALE

Certificat

Cererea de punere în liberă circulație a acestor mărfuri trebuie să fie însoțită de un certificat eliberat de autoritatea competentă a țării UE ale cărei forțe armate sunt destinatarele mărfurilor.

Modelul pentru acest certificat este reprodus în anexa III la regulament. Acesta trebuie prezentat autorităților vamale ale țării UE importatoare împreună cu mărfurile la care se referă.

Secretul militar

Pentru a garanta secretul militar, există o procedură administrativă specifică pentru acordarea suspendării drepturilor: autoritățile responsabile cu apărarea națională pot elibera certificatul în locul serviciilor vamale obișnuite. Autoritățile trebuie informate în consecință.

Supravegherea vamală

Mărfurile în cauză fac obiectul condițiilor privind utilizarea finală prevăzute în Codul vamal al UE, ceea ce înseamnă că utilizarea acestora va fi supravegheată. Supravegherea vamală a utilizării finale se încheie la trei ani de la data punerii în liberă circulație.

În scopul supravegherii vamale, autoritatea competentă care emite certificatul sau care utilizează mărfurile trebuie să informeze autoritățile vamale ale țării cu privire la orice utilizare a mărfurilor în alte scopuri decât cele precizate în regulament.

Schimbul de informații

Țările UE trebuie să comunice numele autorităților competente să emită certificatul. Comisia Europeană transmite aceste informații autorităților vamale ale celorlalte țări ale UE.

Țările UE trebuie să informeze Comisia cu privire la punerea în practică a regulamentului și să transmită anual Comisiei informații privind numărul de certificate emise, precum și valoarea totală și greutatea brută a mărfurilor importate în temeiul regulamentului.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2003.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 150/2003 al Consiliului din 21 ianuarie 2003 privind suspendarea drepturilor vamale la anumite armamente și echipamente militare (JO L 25, 30.1.2003, pp. 1-6)

Data ultimei actualizări: 10.11.2017

Top