Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fondul pentru securitate internă (2021-2027)

Fondul pentru securitate internă (2021-2027)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/1149 de instituire a Fondului pentru securitate internă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul are obiectivul de a asigura un nivel ridicat de securitate în Uniunea Europeană (UE), în special prin prevenirea și combaterea terorismului și a radicalizării, a formelor grave de criminalitate și a criminalității organizate, precum și a criminalității informatice.

ASPECTE-CHEIE

Fondul pentru securitate internă (FSI) 2021-2027 este unul dintre fondurile instituite de UE în spațiul de libertate, justiție și securitate. Printre celelalte fonduri se numără:

  • Fondul pentru azil, migrație și integrare (a se vedea sinteza), instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1147;
  • Instrumentul de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (a se vedea sinteza), instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1148 ca parte a Fondului de management integrat al frontierelor.

FSI este reglementat prin Regulamentul privind dispozițiile comune [Regulamentul (UE) 2021/1060 – a se vedea sinteza].

Obiective

FSI are 3 obiective specifice:

  • îmbunătățirea și facilitarea schimbului de informații dintre și în cadrul autorităților competente și organele, oficiile și agențiile relevante ale UE, precum și, după caz, cu țările din afara UE și organizațiile internaționale;
  • îmbunătățirea și intensificarea cooperării transfrontaliere, inclusiv a operațiunilor comune, desfășurate între autoritățile competente în ceea ce privește terorismul, formele grave de criminalitate și criminalitatea organizată cu o dimensiune transfrontalieră; și
  • contribuția la consolidarea capacităților statelor membre ale UE de prevenire și combatere a criminalității, a terorismului și a radicalizării și sprijinirea acestora în gestionarea incidentelor, a riscurilor și a crizelor legate de securitate.

Buget și alocarea fondurilor

  • FSI are un buget de 1,931 miliarde EUR pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027, durata cadrului financiar multianual. Această sumă este alocată astfel:
    • 1,352 miliarde EUR pentru programele statelor membre;
    • 579 de milioane EUR pentru „facilitatea tematică” – de utilizat pentru acțiuni specifice, acțiuni de gestionare directă la nivelul UE și asistență de urgență.
  • Un stat membru trebuie să prezinte cereri de plată care să acopere cel puțin 10 % din alocarea inițială acordată programului său pentru a fi eligibil pentru o alocare suplimentară în cadrul programului său la evaluarea intermediară din 2024.
  • Statele membre trebuie să aloce cel puțin 10 % din resursele programului pentru obiectivele specifice legate de schimbul de informații și de cooperarea transfrontalieră.

Acțiuni

FSI sprijină o varietate amplă de acțiuni, inclusiv:

  • înființarea, adaptarea și menținerea unor sisteme de TIC și formarea și testarea aferente acestora, precum și îmbunătățirea interoperabilității și a calității datelor;
  • monitorizarea implementării legislației și a obiectivelor de politică ale UE în statele membre în domeniul sistemelor informatice în materie de securitate;
  • implementarea de operațiuni sau facilitarea implementării ciclului de politici al UE – Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale (Empact);
  • educația și formarea personalului și a experților din cadrul autorităților de aplicare a legii, al autorităților judiciare și al agențiilor administrative relevante.

Nu sunt eligibile acțiunile care se limitează la menținerea ordinii publice la nivel național și acțiunile cu scop militar sau de apărare.

Achiziționarea de echipamente și sprijinul operațional

Regulamentul impune anumite limite privind utilizarea de către statele membre a alocării sale:

  • se poate utiliza un procent maxim de 35 % pentru achiziționarea de echipamente și mijloace de transport sau pentru finanțarea construcției de instalații relevante pentru securitate;
  • se poate utiliza un procent maxim de 20 % pentru sprijinirea autorităților publice care îndeplinesc sarcini și furnizează servicii care constituie un serviciu public pentru UE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/1149 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului pentru securitate internă (JO L 251, 15.7.2021, pp. 94-131)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2021/1147 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului pentru azil, migrație și integrare (JO L 251, 15.7.2021, pp. 1-47)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2021/1147 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (UE) 2021/1148 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire, ca parte a Fondului de management integrat al frontierelor, a Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 251, 15.7.2021, pp. 48-93)

Concluziile Consiliului privind continuarea permanentă a ciclului de politici ale UE privind criminalitatea internațională organizată și gravă: EMPACT 2022 + (Consiliul Uniunii Europene, 26.2.2021).

Data ultimei actualizări: 27.09.2021

Top