Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul interimar de parteneriat economic între UE și partea Africa Centrală

Acordul interimar de parteneriat economic între UE și partea Africa Centrală

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acord interimar în vederea încheierii unui acord de parteneriat economic între UE și statele sale membre, pe de o parte, și partea Africa Centrală, pe de altă parte

Decizia 2009/152/CE – privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar în vederea încheierii unui acord de parteneriat economic între UE și statele sale membre, pe de o parte, și partea Africa Centrală, pe de altă parte

CARE ESTE SCOPUL ACORDULUI ȘI AL DECIZIEI?

  • Acordul creează o bază inițială pentru un acord de parteneriat economic (APE) complet între UE și Comunitatea Economică și Monetară a statelor din Africa Centrală (CEMAC).
  • Acesta cuprinde angajamente concrete, executorii referitoare la anumite aspecte (precum comerțul cu produse, protecția comercială, barierele tehnice în calea comerțului, măsurile sanitare și fitosanitare și facilitarea comerțului) și o bază de negociere pentru elemente suplimentare.
  • Decizia marchează semnarea acordului în numele UE și aplicarea provizorie a acestuia. UE și Camerun au încheiat negocierile asupra unui APE interimar în 2007. Parlamentul European a aprobat acordul în iunie 2013, iar Camerunul l-a ratificat în iulie 2014. Aplicarea provizorie a început la 4 august 2014.

ASPECTE-CHEIE

Partea Africa Centrală

  • Negocierile pentru un APE cuprinzător cu întreaga regiune a Africii Centrale (Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Republica Democrată Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, São Tomé și Príncipe) au fost lansate în 2003. APE pus în aplicare între UE și Camerun este un pas în direcția acestui acord regional complet. Acesta oferă posibilitatea de a diversifica și a aprofunda parteneriatul în funcție de nevoile și obiectivele beneficiarilor acestuia. Fiind de natură regională, acesta este deschis oricărei țări sau oricărui grup de țări din regiune interesate să adere la el.
  • Acordul interimar îi permite Camerunului, în absența unui APE regional, să continue să beneficieze de preferințe comerciale pe care ar fi riscat să le piardă, în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Obiective

Pe lângă câteva obiective generale, acordul stabilește și mai multe obiective specifice.

  • Stabilirea bazelor pentru negocierea unui APE care:
    • să contribuie la reducerea sărăciei;
    • să promoveze integrarea regională, cooperarea economică, buna guvernanță în Africa Centrală;
    • să îmbunătățească capacitățile de producție, de export și de aprovizionare a Africii Centrale, precum și capacitatea sa de a atrage investiții străine; și
    • să îmbunătățească capacitatea în materie de politică comercială și privind aspectele legate de comerț.
  • Promovarea integrării armonioase și progresive a Africii Centrale în economia continentului, precum și în economia mondială, în conformitate cu opțiunile politice și prioritățile sale în materie de dezvoltare.
  • Diversificarea exporturilor sale către UE și consolidarea relațiilor existente între părți pe baza solidarității și a interesului reciproc.
  • Crearea unui acord compatibil cu normele OMC.
  • Stabilirea bazelor pentru negocierea și punerea în aplicare a unui cadru juridic eficient, previzibil și transparent pentru comerț, investiții, concurență, proprietate intelectuală, achiziții publice și dezvoltare durabilă în regiunea Africii Centrale.
  • Întocmirea unei foi de parcurs pentru finalizarea negocierilor în anumite domenii sus-menționate care nu fuseseră finalizate la momentul încheierii acestui acord.

Domeniul de aplicare

Acordul vizează o serie de aspecte politice și economice, inclusiv următoarele:

  • Cooperarea pentru dezvoltare pentru a ajuta Africa Centrală să realizeze obiectivele APE, concret, prin consolidarea capacităților și modernizare în domenii precum:
    • dezvoltarea infrastructurilor de bază regionale;
    • agricultură și securitate alimentară;
    • industrie, diversificarea și competitivitatea economiilor;
    • consolidarea integrării regionale;
    • îmbunătățirea mediului de afaceri și sprijin pentru întreprinderi; și
    • facilitarea punerii în aplicare a normelor legate de comerț.
  • Regimul comercial al produselor, inclusiv norme privind taxele vamale, facilitarea comerțului și măsuri legate de protecția comercială, precum măsuri antidumping, bariere tehnice în calea comerțului, măsuri sanitare și fitosanitare și gestionarea silvică.
  • Sistem, comerț în sectorul serviciilor și comerț electronic.
  • Un angajament de a continua negocierile privind normele legate de comerț, inclusiv în ceea ce privește proprietatea intelectuală, achizițiile publice și dezvoltarea durabilă.
  • Prevenirea și soluționarea diferendelor.
  • Reguli instituționale, inclusiv înființarea unui comitet EPA care să administreze toate aspectele acordului.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul s-a aplicat cu titlu provizoriu începând cu 4 august 2014.

CONTEXT

Relațiile politice și economice ale UE cu țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) sunt guvernate de Acordul de la Cotonou (a se vedea sinteza). Un nou acord de parteneriat ACP-UE este în prezent în curs de negociere. Acordul existent trebuia să expire în 2020, dar aplicarea dispozițiilor sale a fost prelungită până la 30 noiembrie 2021.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acord interimar în vederea încheierii unui acord de parteneriat economic între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și partea Africa Centrală, pe de altă parte – Protocol (JO L 57, 28.2.2009, pp. 2-360)

Modificările succesive aduse acordului au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia 2009/152/CE a Consiliului din 20 noiembrie 2008 privind semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar în vederea încheierii unui acord de parteneriat economic între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și partea „Africa Centrală”, pe de altă parte (JO L 57, 28.2.2009, p. 1)

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare comună către Parlamentul European și Consiliu – Către o strategie cuprinzătoare cu Africa [JOIN(2020) 4 final, 9.3.2020]

Notificare privind aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului interimar de parteneriat între Comunitatea Europeană, pe de o parte, și partea „Africa Centrală”, pe de altă parte (JO L 254, 28.8.2014, p. 1)

Acordul de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 – Protocoale – Act final – Declarații (JO L 317, 15.12.2000, pp. 3-353)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.01.2021

Top