EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Acesta urmărește să asigure egalitatea de gen în ceea ce privește oportunitățile de pe piața muncii și tratamentul la locul de muncă în întreaga UE, facilitând echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
  • Aceasta stabilește cerințe minime pentru concedii din motive familiale (paternitate, concediu pentru copii și îngrijitori) și formule flexibile de lucru.
  • Aceasta urmărește promovarea participării femeilor pe piața muncii și obținerea unei repartizări mai bune a responsabilităților de îngrijire între bărbați și femei.
  • Aceasta creează stimulente pentru ca bărbații să își asume o parte egală a responsabilităților de îngrijire prin crearea paternității plătite și a concediului pentru creșterea copilului, care este unul dintre motivele pentru gradul redus de utilizare a concediilor de către tați.
  • Dezechilibrul în conceperea politicilor de echilibru între viața profesională și cea privată a femeilor și bărbaților consolidează stereotipurile de gen și diferențele dintre muncă și îngrijire. Politicile privind egalitatea de tratament ar trebui să aibă ca obiectiv soluționarea problemei reprezentate de stereotipurile asociate atât cu ocupațiile și rolurile bărbaților, cât și cu cele ale femeilor.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

  • Directiva se referă la toți bărbații și femeile care au un contract de muncă sau o relație de muncă, așa cum sunt definite de lege, de convențiile colective sau de practica în vigoare în fiecare țară UE, ținând cont de jurisprudența Curții de Justiție a UE.

Drepturi minime

Directiva prevede drepturi individuale minime cu privire la următoarele:

  • concediu de paternitate, concediu pentru creșterea copilului și concediu de îngrijitor;
  • formule flexibile de lucru pentru lucrătorii care sunt părinți sau îngrijitori; și
  • protecție legală pentru cei care solicită sau fac uz de concedii din motive familiale și formule flexibile de lucru.

Țările UE pot alege să introducă sau să mențină reguli care sunt mai favorabile lucrătorilor.

Concediul de paternitate

  • Tații sau al doilea părinte echivalent au dreptul la concediu de paternitate de 10 zile lucrătoare la nașterea unui copil.
  • Concediul de paternitate trebuie să fie plătit la nivelul național de remunerare al concediului medical.
  • Dreptul la concediul de paternitate nu trebuie condiționat de o cerință privind perioada de calificare în cadrul muncii sau a unei cerințe privind vechimea în muncă.
  • Țările UE pot acorda dreptul la o plată sau o indemnizație sub rezerva perioadelor de angajare anterioare, care nu trebuie să depășească șase luni imediat înainte de data scontată a nașterii copilului.

Concediul pentru creșterea copilului

  • Fiecare lucrător are un drept individual la un concediu pentru creșterea copilului de patru luni, dintre care două luni sunt netransmisibile între părinți.
  • Cel puțin două luni de concediu pentru creșterea copilului al fiecărui părinte trebuie să fie plătite la un nivel adecvat.
  • Țările UE pot să condiționeze dreptul la concediu pentru creșterea copilului de o perioadă de calificare în muncă sau de o perioadă de vechime în muncă ce nu poate depăși un an.
  • Țările UE trebuie să se asigure că lucrătorii au dreptul de a solicita să efectueze concediul pentru creșterea copilului în formule flexibile, cum ar fi cu normă parțială sau în perioade alternative de concediu separate prin perioade de muncă.

Concediul de îngrijitor

  • Directiva introduce reguli pentru îngrijitori, și anume lucrătorii care au grijă de rude care necesită sprijin din motive grave medicale. Aceste reguli acoperă, de asemenea, îngrijirea pentru o persoană care locuiește în aceeași gospodărie ca și lucrătorul.
  • Fiecare îngrijitor are dreptul la cinci zile lucrătoare pe an.

Formule flexibile de lucru

  • Lucrătorii cu copii până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire.
  • Aceste formule includ utilizarea unor modalități de lucru la distanță, formule flexibile de lucru sau o reducere a programului de lucru.
  • Angajatorii trebuie să facă față acestor solicitări într-un termen rezonabil și să ofere motive pentru refuzul sau amânarea acestor formule.
  • Țările UE pot să condiționeze dreptul de a solicita formule flexibile de lucru de o perioadă de calificare în muncă sau de o perioadă de vechime în muncă. Această perioadă nu trebuie să depășească șase luni.

Protecția juridică

Țările UE trebuie să introducă norme pentru a se asigura că:

  • lucrătorii sunt protejați împotriva discriminării și concedierii pe motiv că au solicitat sau au luat concedii din motive familiale sau formule flexibile de lucru;
  • lucrătorii care consideră că au fost concediați pe baza faptului că și-au exercitat aceste drepturi pot solicita angajatorului să furnizeze motive întemeiate pentru concediere;
  • munca anterioară și drepturile dobândite sau în curs de a fi dobândite înainte de concediu de către lucrător sunt menținute după concediu.

Abrogare

Directiva abrogă Directiva 2010/18/UE privind concediul pentru creșterea copilului începând cu 2 august 2022.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 1 august 2019 și trebuie transpusă în legislația țărilor UE până la 2 august 2022 (cu excepția plății ultimelor două săptămâni de concediu pentru creșterea copilului, pentru care termenul este 2 august 2024).

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului (JO L 188, 12.7.2019, pp. 79-93)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2010/18/UE a Consiliului din 8 martie 2010 de punere în aplicare a Acordului-cadru revizuit privind concediul pentru creșterea copilului încheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP și CES și de abrogare a Directivei 96/34/CE (JO L 68, 18.3.2010, pp. 13-20)

Modificările succesive aduse Directivei 2010/18/UE au fost integrate în documentul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 92/85/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează [a zecea directivă specială în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE] (JO L 348, 28.11.1992, pp. 1-7)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 24.02.2020

Top